97. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Gyilkosság ​meghirdetve (Miss Marple 5.) 534 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

„Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden külön értesítés helyett.”

Ezzel az újsághírrel indul a Gyilkosság meghirdetve, Agatha Christie hat legjobb regényének egyike, amellyel a Magvető Könyvkiadó az írónő születésének 100. évfordulójáról emlékezik meg.

Eredeti mű: Agatha Christie: A Murder is Announced

Eredeti megjelenés éve: 1950

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek, Agatha Christie – A krimi királynője, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2011
350 oldal · ISBN: 9789630792080 · Fordította: Réz Ádám
>!
Európa, Budapest, 2010
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788793 · Fordította: Réz Ádám
>!
Aquila, Debrecen, 2006
272 oldal · ISBN: 9636794472 · Fordította: Réz Ádám

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

449 tag · 257 karc · Utolsó karc: 2019. június 12., 13:55 · Bővebben


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Dermot Craddock · Patrick Simmons


Kedvencelte 44

Most olvassa 11

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsanna_Makai
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

A könyv eleje számomra rém lassú volt. Aztán kb a felétől felpörögtek az események. A nyomozós könyveknél általában szeretem tudni, h ki a gyilkos, ez esetben előbb láttam a filmet, és tudtam, kire kell figyelni, a legnagyobb meglepetésemre szinte semmi gyanúsat nem tett, tök jól lett megcsinálva, mert tényleg nem lehetett rá gyanakodni se.
Miss Marple nagy kedvencem, ebben a részben sajnos rém keveset hozott számomra a szokásos kis húzásaiból.
Nem tudom elégszer ismételni a véleményemet Agatha Christie-ről, ez a nő egy zseni!

>!
Gorkie P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Imádom Miss Marplet! :D
Kedves, aranyos nénike, közben meg fondorlatos zseni.
Nagyon érdekes történet volt a végén olyan csavarral, hogy hihetetlen!
Arra sikerült rájönnöm, hogy spoiler. Bár az Írónő egy kicsit elterelt az egyikkel kapcsolatban, de nem tudott teljesen átverni.
A gyilkos kiléte viszont nagyon furfangos volt. Ezúttal jól meg lett tekerve ez a szál. Nagyot néztem a végén. :D
Nagyon tetszett!

>!
Európa, Budapest, 2010
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788793 · Fordította: Réz Ádám
>!
gabiica P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Nehezen indult be a történet, de a második fele kárpótolt mindenért, így nem is nagyon tudtam csillagot levonni a történetből.
Csavaros volt, már a megszokott módon annyira meg volt tekerve az egész történet, hogy lehetetlennek éreztem, hogy rájöjjek a titokra. De olvastam már annyi Agatha Christie könyvet, hogy tudjam, ez nem meglepő és nem kell aggódnom amiatt, hogy baj, ha nem jövök rá a gyilkos kilétére. Sőt, éppen ezért találom olyan jónak, mert már-már a lehetetlennek vetekszik, hogy rájöjjön az ember.
Miss Marple hozta a szokásos formáját. Nagyon megszerettem ezt az idős asszonyt, csavaros, de egyben mégis olyan egyszerű gondolkodásával.

Már az alaptörténet is nagyon izgalmas volt, várható volt, hogy maga a lebonyolítás és a történet levezetése is az lesz, és szerencsére nem csalódtam.

>!
Bíró_Júlia P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Agatha Christie nagyobb troll, mint amire kamaszkoromból emlékszem – igaz, ez a regénye pont kimaradt. Most nem is arra gondolok, hogy itt például sikerült egy olyan pszicho-thrillernek valót leraknia az asztalra, amit egyaránt el lehet képzelni szörnyen groteszkül és átkozottul nyomasztóan is, attól függően, milyen színszűrővel él szívesen az olvasó fejében létező mentális rendező. Vagy hogy egy amúgy nehezen eladható megoldást sikerült igencsak hangulatos történet-meg hangulatelemekből felépíteni, amitől pont olyan üdítő, mint egy jól fűszerezett almakompót. Vagy a szereplők közül akárkit követne az ember akármeddig, olyan érdekesen szedik le a mosást, törölnek csizmatalpat, kapnak idegrohamot, zárják a baromfit, zörgetik az újságot… és közben minden harmadik bekezdést el lehet kétszer is olvasni, mert ilyen aprólékos töprengések úgyis azt jelentik, hogy felbukkant már valamilyen kulcsfontos elem, csak ki kell szűrni. Ez mindig igaz, ugyanakkor van itt egy apróság, amivel más művében még nem találkoztam eddig.
spoiler
Szerintem még párszor újraolvasom majd – a feszültségadagolás módja, a szereplők megjelenítése és a szélrózsa minden irányába nyúló mellékszálak miatt valószínűleg akkor is megéri, ha amúgy igen nehéz lenne elfelejteni, ki a gyilkos.

15 hozzászólás
>!
Levandra P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

A kedves öreg hölgy és egy vidéki gyilkosság. Csavaros történet, mégis sikerült lelepleznem a tettest és egyéb turpisságokat, bár nem gyakran fordul elő. Bár nem azon a szálon jutottam el a megoldáshoz, mint a jó öreg Jane néni. Ez volt az első olyan kötet, ahol Agatha fejével próbáltam gondolkozni és kilogikázni, ő kit tenne meg gyilkosnak. Igaz, így nem olyan élvezetes az olvasás, úgyhogy fel is hagytam a módszeremmel, menjen csak minden a maga útján!

>!
Madama_Butterfly
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

„Hát igen! Mégiscsak eszes a nénike.”
Miss Marple egyszerűen fantasztikus! A maga kis finom, ártatlan és öreges modorával egyszerűen megtéveszti az embert, nem látjuk a kérdések mögötti agymunkát és szándékot, de a végén zseniális módon leplezi le a legravaszabb gyilkosokat is.
AC megint nagyot alkotott, a szálakat nekem megint nem sikerült kibogoznom, de Jane néni jókor volt jó helyen!

>!
h_orsi P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Az alap sztori itt is zseniális: valaki meghirdeti a gyilkosságot. Kit ne hozna lázba csupán a téma vagy akár a cím egyből? Az írónő azonban további izgalmakat tartogat nekünk. A nyomozás során kiderül, hogy az eset mégsem olyan ártatlan és egyszerű, mint amilyennek hinnénk. Jól felépített és furfangos a történet mesélés. Amikor az olvasó azt hinné, hogy most már mindenre tudja a megoldást, akkor kiderül, hogy nem egészen úgy van az, ahogyan gondolja.

Bővebben:
http://konyvkoktel.blogspot.com/2016/05/agatha-christie-4.html

>!
Szamღca
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Ez most nekem nagyon tetszett. Bevallom hősiesen, hogy Miss Marple nem a szívem csücske. Nem annyira szeretem azokat a krimiket amikben ő nyomozza ki a dolgokat; ebben a részben azonban kifejezetten tetszett. Hihető volt, aranyos és szerethető. Mondjuk nem is szerepelt annyit benne talan mint a korábbi könyvekben… :P
A történet kellően csavaros és annak ellenére hogy rájöttem (!!!!) a gyilkosra spoiler a háttér dolgokra, a motivációra nem – így volt benne csavar – de az egesz könyv gördülékeny volt – mondhatni izgalmas es nagyon élveztem a vidéki kisvárosi hangulatot is.
Már az alapszitu is nagyon érdekes. Egyik nap egy rejtélyes hirdetés jelenik meg egy napi lapban amiben gyilkosságot jelentenek be estére az egyik házban. Természetesen a falusiak rendkívül kíváncsiak, így mindannyian megjelennek a házban, hogy szemtanúi lehessenek, mi fog történni…. A meghirdetett gyilkosság megtörténik, de mintha hiba csúszott volna a kivitelezésbe…. ki állhatott a dolgok mögött? Látszólag szimpla az ügy de ahogy picit megkapirgálják egyre furcsább dolgok derülnek ki….

Az is tetszett hogy a nyomozó is nagyon ertelmes volt, vegülis Miss Marple nélkül is sok mindenre rájött es nagyon ügyesen összerakták együtt a történetet.
Nagyon kellemes szórakozás volt.

4 hozzászólás
>!
sztinus P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Ha egy ekkora terjedelmű művet hat napomba telt elolvasni, akkor azzal lehet gond. Én is maga voltam a gond, egyáltalán nem hangolódtam rá, és addig, míg MM meg nem jelent veszélyesen untam. Vele üdítőbb lett a tartalom, de ahhoz, hogy megkedveljem a törtènetet, már kevés volt.
A fô gond, hogy ez a 13. AC-m, remélem inkàbb a babona miatt nem volt szerencsés;)

>!
Lénaanyukája P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Ez egy ötcsillagos történet mindenképpen. Egy percig sem volt unalmas, pörgött a cselekmény és a gyilkos személye és motivációja abszolút hihető. És az utánam olvasóknak: figyeljétek a jeleket! spoiler

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

Az olyan emberek, akik neheztelnek a világra, mindig nagyon veszélyesek. Úgy gondolják, hogy az élet adósuk maradt valamivel.

328. oldal, Huszonharmadik fejezet. Este a paplakban. (Európa, 2010)

>!
Gorkie P

Városban senki sem ismerheti a szomszédját. Most már falun se ismeri, csak talán azt hiszi…

151. oldal, Tizedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dermot Craddock
>!
Gorkie P

– Az intelligencia még nem minden – csóválta fejét Miss Marple.

178. oldal, Tizenharmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
krisztina990

A boldogság vagy a boldogtalanság oka mibennünk van.

Este a paplakban, 346. oldal

>!
Gorkie P

– Meg kell adni, Miss Marple, hogy csinos kis bogarat ültetett a fülünkbe.

120. oldal, Nyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dermot Craddock
>!
Kogoro

Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden külön értesítés helyett.

11. oldal, Első fejezet - A hirdetés (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: hirdetés · október
>!
Bogas P

Én is szeretem az életet… nemcsak akkor, ha jól vagyok és vidám vagyok és szórakozom. Én mindig örülök, hogy élek… mindig, amikor például felébredek, és érzem, hogy megvagyok… hogy dobog a szívem.

Délelőtti élet Chipping Cleghornban

>!
deardurr

– Hány tojás volt ma?
– Hét. Ez a disznó tyúk még mindig sztrájkol.

18. oldal, Első fejezet, A hirdetés (4) (Magyar Könyvklub, 1998)

>!
Berserker

-Mit csinál?
-Nem látja?
-Nem. Nem vagyok kertész. Csak azt látom, hogy valami sajátos játékszabály szerint turkálja a földet.

Tizenkettedik fejezet: Délelőtti élet Chipping Cleghornban

>!
Veron P

(…) mint a legtöbb gyermek, általában abból indult ki, hogy azok a hőn szeretett, de sokszor fölöttébb idegesítő emberpéldányok, akiket „szülők” gyűjtőnéven lehet összefoglalni, mindig remekül érzik magukat.

339. oldal


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Pamela Branch: Minden hétfőn gyilkosság
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: Hóember
Donna Leon: Az aranytojás
Karin Slaughter: Sikoly
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant
Steven Saylor: Rubicon
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész