83. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Gyilkosság ​meghirdetve (Miss Marple 5.) 457 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

„Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden külön értesítés helyett.”

Ezzel az újsághírrel indul a Gyilkosság meghirdetve, Agatha Christie hat legjobb regényének egyike, amellyel a Magvető Könyvkiadó az írónő születésének 100. évfordulójáról emlékezik meg.

Eredeti mű: Agatha Christie: A Murder is Announced

Eredeti megjelenés éve: 1950

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra / Népszabadság / Európa, Budapest / Pécs, 2011
350 oldal · ISBN: 9789630792080 · Fordította: Réz Ádám
>!
Európa, Budapest, 2010
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788793 · Fordította: Réz Ádám
>!
Aquila, Debrecen, 2006
272 oldal · ISBN: 9636794472 · Fordította: Réz Ádám

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

397 tag · 215 karc · Utolsó karc: 2018. április 16., 10:01 · Bővebben


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Dermot Craddock · Patrick Simmons


Kedvencelte 42

Most olvassa 12

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsanna_Makai
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

A könyv eleje számomra rém lassú volt. Aztán kb a felétől felpörögtek az események. A nyomozós könyveknél általában szeretem tudni, h ki a gyilkos, ez esetben előbb láttam a filmet, és tudtam, kire kell figyelni, a legnagyobb meglepetésemre szinte semmi gyanúsat nem tett, tök jól lett megcsinálva, mert tényleg nem lehetett rá gyanakodni se.
Miss Marple nagy kedvencem, ebben a részben sajnos rém keveset hozott számomra a szokásos kis húzásaiból.
Nem tudom elégszer ismételni a véleményemet Agatha Christie-ről, ez a nő egy zseni!

>!
Gorkie P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Imádom Miss Marplet! :D
Kedves, aranyos nénike, közben meg fondorlatos zseni.
Nagyon érdekes történet volt a végén olyan csavarral, hogy hihetetlen!
Arra sikerült rájönnöm, hogy spoiler. Bár az Írónő egy kicsit elterelt az egyikkel kapcsolatban, de nem tudott teljesen átverni.
A gyilkos kiléte viszont nagyon furfangos volt. Ezúttal jól meg lett tekerve ez a szál. Nagyot néztem a végén. :D
Nagyon tetszett!

>!
Európa, Budapest, 2010
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788793 · Fordította: Réz Ádám
>!
Levandra P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

A kedves öreg hölgy és egy vidéki gyilkosság. Csavaros történet, mégis sikerült lelepleznem a tettest és egyéb turpisságokat, bár nem gyakran fordul elő. Bár nem azon a szálon jutottam el a megoldáshoz, mint a jó öreg Jane néni. Ez volt az első olyan kötet, ahol Agatha fejével próbáltam gondolkozni és kilogikázni, ő kit tenne meg gyilkosnak. Igaz, így nem olyan élvezetes az olvasás, úgyhogy fel is hagytam a módszeremmel, menjen csak minden a maga útján!

>!
Bíró_Júlia P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Agatha Christie nagyobb troll, mint amire kamaszkoromból emlékszem – igaz, ez a regénye pont kimaradt. Most nem is arra gondolok, hogy itt például sikerült egy olyan pszicho-thrillernek valót leraknia az asztalra, amit egyaránt el lehet képzelni szörnyen groteszkül és átkozottul nyomasztóan is, attól függően, milyen színszűrővel él szívesen az olvasó fejében létező mentális rendező. Vagy hogy egy amúgy nehezen eladható megoldást sikerült igencsak hangulatos történet-meg hangulatelemekből felépíteni, amitől pont olyan üdítő, mint egy jól fűszerezett almakompót. Vagy a szereplők közül akárkit követne az ember akármeddig, olyan érdekesen szedik le a mosást, törölnek csizmatalpat, kapnak idegrohamot, zárják a baromfit, zörgetik az újságot… és közben minden harmadik bekezdést el lehet kétszer is olvasni, mert ilyen aprólékos töprengések úgyis azt jelentik, hogy felbukkant már valamilyen kulcsfontos elem, csak ki kell szűrni. Ez mindig igaz, ugyanakkor van itt egy apróság, amivel más művében még nem találkoztam eddig.
spoiler
Szerintem még párszor újraolvasom majd – a feszültségadagolás módja, a szereplők megjelenítése és a szélrózsa minden irányába nyúló mellékszálak miatt valószínűleg akkor is megéri, ha amúgy igen nehéz lenne elfelejteni, ki a gyilkos.

15 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

„Hát igen! Mégiscsak eszes a nénike.”
Miss Marple egyszerűen fantasztikus! A maga kis finom, ártatlan és öreges modorával egyszerűen megtéveszti az embert, nem látjuk a kérdések mögötti agymunkát és szándékot, de a végén zseniális módon leplezi le a legravaszabb gyilkosokat is.
AC megint nagyot alkotott, a szálakat nekem megint nem sikerült kibogoznom, de Jane néni jókor volt jó helyen!

>!
h_orsi P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Az alap sztori itt is zseniális: valaki meghirdeti a gyilkosságot. Kit ne hozna lázba csupán a téma vagy akár a cím egyből? Az írónő azonban további izgalmakat tartogat nekünk. A nyomozás során kiderül, hogy az eset mégsem olyan ártatlan és egyszerű, mint amilyennek hinnénk. Jól felépített és furfangos a történet mesélés. Amikor az olvasó azt hinné, hogy most már mindenre tudja a megoldást, akkor kiderül, hogy nem egészen úgy van az, ahogyan gondolja.

Bővebben:
http://konyvkoktel.blogspot.com/2016/05/agatha-christie-4.html

>!
Lénaanyukája P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Ez egy ötcsillagos történet mindenképpen. Egy percig sem volt unalmas, pörgött a cselekmény és a gyilkos személye és motivációja abszolút hihető. És az utánam olvasóknak: figyeljétek a jeleket! spoiler

1 hozzászólás
>!
sztinus
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Ha egy ekkora terjedelmű művet hat napomba telt elolvasni, akkor azzal lehet gond. Én is maga voltam a gond, egyáltalán nem hangolódtam rá, és addig, míg MM meg nem jelent veszélyesen untam. Vele üdítőbb lett a tartalom, de ahhoz, hogy megkedveljem a törtènetet, már kevés volt.
A fô gond, hogy ez a 13. AC-m, remélem inkàbb a babona miatt nem volt szerencsés;)

>!
encus625 P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Azt szeretem Agatha Christie krimijeiben, hogy ha tudom, hogy ki a gyilkos, és minden más apró részletre is emlékszem, akkor is jó szórakozást nyújt. Ilyenkor nagyon jól meg lehet figyelni, hogy az apró kis utalások már az első oldalaktól ott vannak. Semmi sincs elrejtve a szemünk elől, mégis meglepődünk az utolsó oldalakon.
Szerintem amúgy ez a legjobb Miss Marple regény, abszolút kedvenc. Sok szereplős, sok hullás, igazi Miss Marple-nak való történettel. Ebben a könyvben említenek többször is egy „Édes Halál” nevű süteményt. Micsoda beszédes elnevezés! (Delicious Death – innen kapta egy Agatha Christie-vel foglalkozó honlap is az elnevezését: www.deliciousdeath.com)
A végső megoldás egy részletét egy jófej macska, Tiglat Pileszár nyújtja MM részére.
A nyomozó végig partnerként tekint Miss Marple-ra, ez külön tetszett.
De spoiler

>!
Európa, Budapest, 2010
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788793 · Fordította: Réz Ádám
5 hozzászólás
>!
gybarbii P
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Érdekes és csavaros történet, bár ezt Agatha Christie-től már el is várom, és szerencsére még egyszer sem kellett csalódnom.
A történet Chipping Cleghorn-ban játszódik, ahol a lakosok egy reggel a helyi újság megtalálják azt a bizonyos apróhirdetést. „Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden értesítés helyett.” Persze ennél nagyobb figyelemfelkeltés nem is kell, szinte az egész falu megjelenik, megtörténik a gyilkosság, bár nem úgy, ahogy vártuk volna… És sorban jönnek a furcsábbnál furcsább dolgok és bonyodalmak. Megjelenik Miss Marple, aki a sajátos stílusával és módszerével persze megint mindenre rájön, miközben kiderül, hogy senki sem az, akinek mondja magát, mindenki rejteget valamit a múltjából…
Fordulatokkal teli, letehetetlen történet, ahol mindennek jelentősége és oka van…
spoiler

>!
Európa, Budapest, 2010
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788793 · Fordította: Réz Ádám

Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

Az olyan emberek, akik neheztelnek a világra, mindig nagyon veszélyesek. Úgy gondolják, hogy az élet adósuk maradt valamivel.

328. oldal, Huszonharmadik fejezet. Este a paplakban. (Európa, 2010)

>!
Gorkie P

Városban senki sem ismerheti a szomszédját. Most már falun se ismeri, csak talán azt hiszi…

151. oldal, Tizedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dermot Craddock
>!
Gorkie

– Az intelligencia még nem minden – csóválta fejét Miss Marple.

178. oldal, Tizenharmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
Gorkie P

– Meg kell adni, Miss Marple, hogy csinos kis bogarat ültetett a fülünkbe.

120. oldal, Nyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dermot Craddock
>!
krisztina990

A boldogság vagy a boldogtalanság oka mibennünk van.

Este a paplakban, 346. oldal

>!
Kogoro 

Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden külön értesítés helyett.

11. oldal, Első fejezet - A hirdetés (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: hirdetés · október
>!
deardurr

– Hány tojás volt ma?
– Hét. Ez a disznó tyúk még mindig sztrájkol.

18. oldal, Első fejezet, A hirdetés (4) (Magyar Könyvklub, 1998)

>!
Zsuzsi_Marta P

Az érző szívű és gyenge emberek gyakran hajlamosak az álnokságra. És ha úgy érzik, hogy az élet kisemmizte őket, akkor könnyen meginog az a kis vézna erkölcsi tartásuk.

247. oldal

>!
Berserker

-Mit csinál?
-Nem látja?
-Nem. Nem vagyok kertész. Csak azt látom, hogy valami sajátos játékszabály szerint turkálja a földet.

Tizenkettedik fejezet: Délelőtti élet Chipping Cleghornban

>!
Veron P

(…) mint a legtöbb gyermek, általában abból indult ki, hogy azok a hőn szeretett, de sokszor fölöttébb idegesítő emberpéldányok, akiket „szülők” gyűjtőnéven lehet összefoglalni, mindig remekül érzik magukat.

339. oldal


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Jo Nesbø: Hóember
Peter Watson: Kettős (kép)ügynök
Mark Hebden: Pel és a kopó
Cyril Hare: Az eltűnt klarinétos
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vérvörösben
Andy Mulligan: Trash