42. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
46. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Gyilkosság ​az Orient expresszen (Hercule Poirot 10.) 2873 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A híres Orient Expressz a hóban vesztegel. Az egyik utas holtan fekszik a kabinjában, testét tizenkét késszúrás járta át. Az ajtó belülről zárva. A vonaton tizenkét utas maradt, a legkülönbözőbb társadalmi osztályból és nemzetiségből, ám mind egyre idegesebbek. Vagy van más is, ami összeköti őket?
Hercule Poirot, a legendás nyomozó csak a kis szürke agysejtjeire támaszkodhat a hóviharban rekedt luxusvonaton. Egyetlen dolog biztos: a gyilkos az utasok közt van, és Poirot-nak meg kell találnia, mielőtt újra lesújt…

A behavazott expressz címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Európa krimi Európa

>!
Helikon, Budapest, 2023
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636202965 · Fordította: Katona Tamás
>!
Helikon, Budapest, 2022
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634799047 · Fordította: Katona Tamás
>!
Helikon, Budapest, 2022
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795858 · Fordította: Katona Tamás

16 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

711 tag · 709 karc · Utolsó karc: 2024. február 21., 04:59 · Bővebben


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Andrényi grófnő · Dragomirov hercegnő · Mr. Ratchett · Mrs. Hubbard · Sonia Armstrong · Andrényi gróf · Mary Debenham · Antonio Foscarelli · Arbuthnot ezredes · Cyrus Hardman · Edward Masterman · Greta Ohlsson · Hector McQueen · Hildegarde Schmidt · kalauz · M. Bouc · MacQueen · Pierre Michel


Kedvencelte 463

Most olvassa 67

Várólistára tette 395

Kívánságlistára tette 410

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Újraolvasás.
A cselekményről röviden írok és csak annyit amennyivel még nem lövöm le a poent.
Az Isztambul és London között közlekedő Orient expresszen gyilkosság történt. Gyanúsított akadt bőven.Milyen szerencse ,hogy Poirot felügyelő is éppen azon a járaton utazott! Ő, a maga elképesztő higgadságával felgöngyölítette az eseményeket és megoldotta a rejtélyt.
A végeredmény ugyan nem volt meglepetés (nekem), de a részletekre már nem emlékeztem. Jól esett feleleveníteni.
Még mondja valaki, hogy A.C. könyvei felett eljárt az idő! Szerintem az élvezetükhöz csak józan észre és logikus gondolkodásra van szükség. Továbbá fontos: nem párhúzamot vonni a mai krimikkel és thrillerekkel!
A hangsúly (ebben a könyvben is ) leginkább a gyilkos személyén van. Ki lehet a gyilkos? Mi volt az indíték?
Szerintem zseniális ez a könyv! A műfaján belül alapkönyvnek számít. Mindenkinek ajánlom, aki szórakoztató kikapcsolódásra vágyik.

MissFortune>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Egy dolgot mindenképpen megfogadtam ezen könyv miatt. Ha a könyvből készül film, még véletlenül se nézem meg… Alapvetően nem szoktam ilyet csinálni, maximum olvasás után, de ez végképp megerősített ebben. :/
Adott egy téli este, párommal filmet keresünk és emellett tesszük le a voksunkat. Mármost ez annyira egyedi, hogy lehetetlen elfelejteni. Szerettem volna már hamarabb is olvasni, sőt, arra is gondoltam, hogy húzom még pár évig.. Azonban rá kellett jönnöm, hogy ez felesleges. Felesleges, mert eszméletlenül maradandó, életem végéig sem fogom elfelejteni ennek a könyvnek a végét.
Agatha Christie újabb zseniális művet alkotott. Nagyon sajnálom, hogy a filmet hamarabb láttam, mert ezzel tuti sokkolt volna megint. Érdekes volt végigkövetni a könyvet, a nyomozás minden apró-cseprő részletét megismerni, ugyebár ami a filmben lehetetlen. A végkifejletet ismerve is fantasztikus olvasmány volt.

3 hozzászólás
Nymeria96>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Nem ez volt az első olvasásom Agatha Christie-től, viszont ez volt az első Poirot történetem, és nagyon örülök, hogy erre esett a választásom.
A belőle készült 2017-es filmet már rengetegszer láttam, és végül is ez vett rá, hogy a könyvet is el akarjam olvasni.
Egyáltalán nem rontott az olvasmányélményemen az, hogy tisztában voltam a cselekmény végkimenetelével; az elejétől a végéig fent tartotta az érdeklődésemet.
A történet lebilincselően szövevényes volt, meglepő fordulatokkal és egy megdöbbentő lezárással.
Biztos, hogy fogok még a Poirot sorozatból olvasni, és azt hiszem már tudom is, hogy melyik lesz a következő.

>!
Helikon, Budapest, 2017
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279244 · Fordította: Katona Tamás
gabiica P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Imádtam. Nagyon csavaros volt, álmomban sem gondoltam volna, hogy az a megoldás, ami.
Poirot ismét túljárt mindenki eszén, csakúgy, mint Agatha Christie.
Nagyon jól felépített alkotás, tökéletesen kitervelt, csakúgy, mint szinte az összes többi, amit olvastam a Christietől. Merem állítani, hogy számomra a Tíz kicsi néger mellett ez lesz a legnagyobb kedvenc.
Zseniális az egész könyv, éppen ezt vártam, nem csalódtam benne.

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Egy igazi klasszikus Agatha Christie krimi, amit méltán tartanak az írónő egyik legjobb regényének.
Képtelen körülmények között (a legendás Orient Expressz önmagában is egyedi helyszín) történő furfangos és megmagyarázhatatlan gyilkosság, amelynek kibogozására – még ha nehézségek árán is – csak a zseniális és felülmúlhatatlan Hercule Poirot képes.
Nálam ez a könyv a krimiirodalom alapműveinek egyike, olyan csattanóval a végén amire igazán senki nem számít – és valljuk be éppen ez az, amit az ember egy jól megírt krimitől elvár.

2 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Nem hiába ez az egyik leghíresebb regénye a krimi nagyasszonyának!

@Suba_Csaba inspirálta életmű újraolvasási projektem során végre elérkeztem az írónő egyik legkedveltebb és véleményem szerint is az legjobb művéhez.

A Gyilkosság az Orient expresszen egy valós történeten alapuló, igazi klasszikus krimi.

Meglehetősen nehéz úgy írni róla, hogy ne fedjük fel az ezúttal igazán eredeti és az életmű korábbi műveihez képest is teljesen szokatlan rejtélyt. Bár így harmadik olvasás után, tehát a cselekmények és a végkifejlet ismeretében is kiváló szórakozást nyújtott a regény.

Ezúttal ismét, immár 10. alkalommal a jó öreg Poirot az, aki kibogozza ennek a különös gyilkosságnak a hátterét. Szükség is van rá, hiszen a havazás miatt a nyílt pályán rekedt vonaton ő az egyetlen, akire számíthatunk a gyilkos felderítése ügyében.

Első ránézésére akár egyszerűnek is tűnhet a nyomozás, hiszen a gyilkost biztosan a vonat utasai között kell keresnünk, aki szerencsére bőven hagyott bűnjeleket is maga után. De közelebbről megvizsgálva mégsem olyan egyszerű a képlet, mivel szép lassan ismét kiderül, hogy senki sem az, akinek valójában mutatná magát és szinte mindenkinek van valami vaj a füle mögött.

Rendkívül olvasmányos, izgalmas krimi, ami mindvégig fenntartja az olvasó figyelmét.

Agatha olyan remek érzékkel csűri-csavarja a szálakat, hogy többször is sikerül elbizonytalanítani a lelkes és kíváncsi olvasót.

De természetesen a kis belga nyomozóban ezúttal sem kell csalódnunk és Poirot papa a végén egy tökéletes szónoklat közepette ismerteti az egybegyűltekkel, hogy a kis szürke agysejtjeinek köszönhetően bizony mégiscsak rájött a titkok nyitjára.

Valóban az egyik legkiemelkedőbb darabja az életműnek, amit kifejezetten ajánlok mindenkinek, aki egy szórakoztató és izgalmas krimire vágyik.

1 hozzászólás
Klodette>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Zseniális.
Bővebben pedig:
Az egyik legjobb AC regény, mert megdöbbentő, sokkoló, fordulatos és végtelenül igazságos.
Ami Ratchett-tel történt az teljesen jogos és megérdemelt volt. Ez volt a minimum ami azzal a féreggel történhetett. A minimum… :(
Ez a regény végtelenül körmönfont, okos és Poirot most is bravúros. Miközben olvastam az új feldolgozás szereplőit képzeltem a karakterek helyébe.
Persze rengeteg változás volt a filmben, de még mindig tartom magam ahhoz, hogy attól még tetszett.
Itt-ott azért vannak benne ellentmondások, mert például spoiler na ez egy kicsit sántít nekem. Ennyire még ő sem lehet zseniális…
Ám ettől eltekintve szórakoztató, haladós, ráadásul kitűnő krimi.
Ajánlom mindenkinek. Én már másodjára olvastam el ebben az évben. Ez azért csak jelent valamit. Nem igaz?

Niki_néni_olvas P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Az első olyan könyvem az írónőtől, ami nem több novellából áll.
Röviden: nagyszerű volt.

Egy kicsit sajnálom, hogy előtte már láttam a legújabb filmadaptációt, mert azt élvezem a legjobban, hogy én is nyomozok és próbálom kitalálni a tettest.

Tökéletes alaphelyzet, különböző korú és kultúrájú emberek összezárva a vonaton, láthatóan minden kötődés nélkül.

Azt imádom még az AC regényekben, hogy nagyon intelligens humorral bírnak, minden karaktere jól megformált.

Jöhet a többi AC kötet! A végén lecserélem a romantikusokat krimire. :D

bambali>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie kétségkívül zseni volt, a Gyilkosság az Orient Expresszen pedig alapmű.

Egy csavaros, remek hangulatú, összetett krimi, amiben senki nem az, akinek látszik, és ahol a szálak úgy tekerednek, hogy az olvasó csak kapkodja a fejét.

Megmagyarázhatatlan érzések kavarogtak bennem, amikor a végére értem: sajnálat, izgalom, megkönnyebbülés, de az kétségtelen, hogy a regénynek a nyomozáson kívül van mondanivalója, mégpedig súlyos mondanivaló: jogunk van-e bosszút állni és büntetni? Tudunk-e aztán együtt élni a lelkiismeretünkkel, ha mégis megtesszük?

Fantasztikus regény, le a kalappal az írónő előtt!

AniTiger P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Cseppet sem sablonos, sőt, nagyon izgalmas helyszínű alapműnek tartom ezt a regényt. Valószínűleg velem van a baj, de őszintén szólva én kedvet kaptam ahhoz, hogy egy hálókocsis luxusvonaton bejárjam Európát. Annyira romantikus ez az egész összezártság vadidegenekkel, akikkel egyébként soha nem találkozna az ember, de mégis napjában 2-3-szor együtt étkezik velük egy étkező kocsiban! Nekem nagyon bejött ez a helyszínválasztás, eredetinek tartom.

Az a vicces, hogy bár elég sokféle rajzfilmes, filmes, sorozatos feldolgozásába belefutottam már, mégsem gondoltam volna, hogy ilyen lesz a lezárása… Kicsit összezavarta ugyan a fejemet ez a rengeteg utas és a rengeteg történés, de nagyon tetszett, hogy így zárult! O.o

Bővebben (könyv + film):
http://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/01/ac-poirot10.html

>!
Európa, Budapest, 1980
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630722143 · Fordította: Katona Tamás
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

krlany I>!

– Jobb is, ha én írom fel – mondta kedvesen. – A birtokom címét elég nehéz leírni annak, aki nem ismeri a magyar nyelvet.

Második rész - A vallomások, Hetedik fejezet - Andrényi gróf és grófné vallomása

Kapcsolódó szócikkek: magyar nyelv
3 hozzászólás
inka0507>!

– A Nemzetközi Hálókocsi Társaságot képviselem – mondta Poirot, majd egy kis szünet után folytatta.- Nyomozó vagyok. A nevem Hercule Poirot.
Csalódott, ha azt hitte, hogy ennek hatása lesz. MacQueen csak azt mondta, hogy igen, igen, és várta, mi következik ezután.
– Talán már hallotta a nevemet.
– Igen ismerősnek tetszik. De mindig azt hittem, hogy női szabó.
Hercule Poirot megvetően mérte végig.
– Hihetetlen!-mondta.
– Mi hihetetlen?
– Semmi, semmi. Térjünk vissza a tárgyra.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
5 hozzászólás
Morn>!

– Mi nem tetszik az ajánlatomban?
Poirot felállt.
– Bocsásson meg, hogy személyeskedni fogok a válaszomban. Az arca nem tetszik, monsieur Ratchett – mondta.

35. oldal, Harmadik fejezet - Poirot nem vállal egy megbízást (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
2 hozzászólás
krlany I>!

– Szeretem a mérges angolokat – mondta Poirot. – Mulatságosak. Minél jobban kijönnek a sodrukból, annál kevésbé képesek parancsolni a nyel­vüknek.

Harmadik rész - Poirot hátradől a székben és gondolkozik, Hetedik fejezet - Kicsoda Mary Debenham?

Kapcsolódó szócikkek: angol
Sli P>!

– Sokat beszélgettek?
– Nem, uram. Szívesebben olvasok.

99. oldal, Második rész - A vallomások, Harmadik fejezet - Az inas vallomása (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Edward Masterman · Hercule Poirot · olvasás
Stone>!

– A lányom – mondta, majd két csúnya gyerek képét vette elő. – Az unokáim. Ugye, milyen aranyosak?

175. oldal

15 hozzászólás
Sziszandria>!

– Hát mindenki hazudik ezen a vonaton? – kérdezte indulatosan Bouc.

256. oldal

2 hozzászólás
Hajnalka_Anonymous>!

– Azt hiszem, hogy az ok eléggé szembeszökő, monsieur Poirot.
– Az én szemembe nem szökött, mademoiselle.

237. oldal, 3. rész - Poirot hátradől a székben és gondolkozik, Hetedik fejezet - Kicsoda Mary Debenham?

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Valcsa P>!

    – Vagyis legalábbis ezt az egy embert ártatlannak tartja – kedélyeskedett Bouc.
    Poirot rosszallóan nézett rá.
    – Az utolsó pillanatig mindenkit gyanúsnak tartok.

63. oldal, Első rész, Hatodik fejezet - Asszonyra vall! (Európa, 2004)


Népszerű triviák

Hermux>!

A könyvből 1974-ben készített filmet az amerikai Sidney Lumet. Lumet filmje az egyetlen Agatha Christie-adaptáció, amellyel az írónő tökéletesen meg volt elégedve. Úgy érezte, hogy Albert Finney alakítása állt a legközelebb ahhoz a képhez, melyet ő Hercule Poirot-ról kialakított.

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Kapcsolódó alkotók: Agatha Christie

1 hozzászólás
TabbyKissa>!

„Az isztambuli Pera Palace Hotelban, ahol a Gyilkosság az Orient expresszen című regényt írta, máig fenntart egy emlékszobát a tiszteletére.”

[charivari.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Kapcsolódó alkotók: Agatha Christie

Kogoro P>!

A regényben Poirot három nyelven folytat kihallgatást: franciául, angolul és németül.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Umberto Eco: A rózsa neve
Stephen King: A ragyogás
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Arthur Conan Doyle: A félelem völgye
Charles Bukowski: Ponyva
Richard Osman: Az eltévedt golyó
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya