31. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
43. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Gyilkosság ​az Orient expresszen (Hercule Poirot 10.) 2113 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A híres Orient Expressz a hóban vesztegel. Az egyik utas holtan fekszik a kabinjában, testét tizenkét késszúrás járta át. Az ajtó belülről zárva. A vonaton tizenkét utas maradt, a legkülönbözőbb társadalmi osztályból és nemzetiségből, ám mind egye idegesebbek. Vagy van más is, ami összeköti őket?
Hercule Poirot, a legendás nyomozó csak a kis szürke agysejtjeire támaszkodhat a hóviharban rekedt luxusvonaton. Egyetlen dolog biztos: a gyilkos az utasok közt van, és Poirot-nak meg kell találnia, mielőtt újra lesújt…

A behavazott expressz címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub

>!
Helikon, Budapest, 2020
296 oldal · ISBN: 9789634794585 · Fordította: Katona Tamás
>!
Helikon, Budapest, 2020
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794486 · Fordította: Katona Tamás
>!
Helikon, Budapest, 2020
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795858 · Fordította: Katona Tamás

13 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

589 tag · 491 karc · Utolsó karc: 2021. szeptember 20., 13:30 · Bővebben


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Mrs. Hubbard · Andrényi grófnő · Dragomirov hercegnő · Mr. Ratchett · Sonia Armstrong · Andrényi gróf · Antonio Foscarelli · Arbuthnot ezredes · Cyrus Hardman · Edward Masterman · Greta Ohlsson · Hector McQueen · Hildegrade Schmidt · kalauz · M. Bouc · MacQueen · Mary Debenham · Pierre Michel


Kedvencelte 372

Most olvassa 52

Várólistára tette 350

Kívánságlistára tette 360

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Újraolvasás.
A cselekményről röviden írok és csak annyit amennyivel még nem lövöm le a poent.
Az Isztambul és London között közlekedő Orient expresszen gyilkosság történt. Gyanúsított akadt bőven.Milyen szerencse ,hogy Poirot felügyelő is éppen azon a járaton utazott! Ő, a maga elképesztő higgadságával felgöngyölítette az eseményeket és megoldotta a rejtélyt.
A végeredmény ugyan nem volt meglepetés (nekem), de a részletekre már nem emlékeztem. Jól esett feleleveníteni.
Még mondja valaki, hogy A.C. könyvei felett eljárt az idő! Szerintem az élvezetükhöz csak józan észre és logikus gondolkodásra van szükség. Továbbá fontos: nem párhúzamot vonni a mai krimikkel és thrillerekkel!
A hangsúly (ebben a könyvben is ) leginkább a gyilkos személyén van. Ki lehet a gyilkos? Mi volt az indíték?
Szerintem zseniális ez a könyv! A műfaján belül alapkönyvnek számít. Mindenkinek ajánlom, aki szórakoztató kikapcsolódásra vágyik.

Ákos_Tóth I>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

2021-ben olvasni (esetemben hallgatni) ezt a könyvet olyan, mint leülni megnézni az első Star Wars, vagy Indiana Jones mozit – nem egy mezei könyvélmény, nem egy tipikus krimi, miként a felsorolt filmek sem szombat délutáni matiné kalandok. Túlnőttek ezen a szerepen, cselekményük és kivitelezésük olyan szinten épült be a popkultúrába, avagy a könyv esetében talán már az alapműveltségbe, hogy tulajdonképpen ember nincs a bolygón, aki ne ismerné a történetet, a fordulatokat, csattanókat, a végkimenetelt, a lezárást. Mondhatnánk, hogy éppen azok a dolgok, amik egy krimiben meghatározóak, esetében közhellyé értek – és pontosan ez volt az oka annak, hogy sokáig úgy éreztem, nem szorulhatok meg annyira rendelkezésre álló könyvek terén, hogy nekiduráljam magam az Orient expressznek. De végül örülök, hogy megtettem.

Meg kell azonban jegyeznem, nem is tudom a regényt akként értékelni, ami – milyen krimi olvasmány az, aminek az első mondattól fogva tudod a végét? Hát, talán klasszikus. Nem azért írom ezt, mert a Moly szerint ez a 26. legjobb klasszikus könyv (nem is okvetlen értek egyet ezzel a prominens hellyel), hanem mert Christie a maga módján tényleg klasszikussá érett mostanra, és ha van regénye, amelyet érdemes lehet afféle definitív etalonnak tekinteni, akkor az talán a Gyilkosság az Orient expresszen. Egyrészt mert nagyon jól modellezi a műfajt, amiben egyébként is meghatározó szerepe van, másrészt mert tulajdonképpen igen ízes, kellemes, szellemes szöveg, harmadrészt mert igen komoly és elsőre talán nem is olyan nyilvánvaló, sőt, főleg nem okvetlen tudatos problematikát dob fel a befejezésekor, méghozzá erkölcsi tanulságok terén. Erről persze marha nehéz spoilerek nélkül beszélni, de felmerült bennem a kérdés (Christie-rajongók és ismerők meg is válaszolhatják): spoiler – hiszen ez mintha nem volna igazán jellemzője a közismertebb avagy közkedveltebb nyomozó karaktereknek…
Innen továbblépve adja magát a következő probléma: vajon mindannyiunk bölcs Poirot-ja nem karrierjének legnagyobb baklövését követi-e el, amikor a kissé korlátoltnak tetsző Bouc-ra hagyva a nyomozati folyamat súlyos lezárását spoiler Nagyon érdekesnek tűnik az a megfigyelés, hogy kedvenc kis belgánk, bár nem foglal álláspontot, csupán zseniálisan megcsillogtatja legendás szürkeállományát, tulajdonképpen asszisztál egy objektíven nézve, értékrendek függvényében így vagy úgy, de helytelen döntéshez, azt a látszatot keltve, hogy számára a nyomozás egyfajta sport. Erőfitogtatás, egy észbéli megmérettetés, melyben a győzelem maga előrébb való, mint a bűn feltárásának folyamata az elkövetéstől a méltó büntetés kiosztásáig. Mindaz, ami fölött Poirot szemet huny, látszólag igazolható – ezt diktálja igazságérzetünk, az a forrongó indulat, ami olykor bosszúállásra, önbíráskodásra sarkall minket. Azonban utóbbi kifejezésnél már érezzük, hogy ingoványos talajra érünk, amin meglehetősen furcsa, kizökkentő Poirot személyét látni. Szerintem éppen ez okoz katarzist egy olyan regény végén, aminek a végkifejlete, mint fent fejtegettem, majdhogynem már szellemi közkincs.
Hogy ennek ellenére türelmesen végigmentem a történeten (úgy vettem észre, a hangoskönyv ebben a művészi formában pihentető, de sokkal több türelmet és koncentrációt igényel, mint az olvasás), az valóban a stílusnak, a megteremtett hangulatnak, a sikerült karakterábrázolásoknak köszönhető. A Zátonyok között után az is tetszett, hogy végre Poirot lett a történet valódi főszereplője és központi alakja, hogy végig az ő szoros társaságában, válla felett átnézve követhettük végig a nyomozás folyamatát.
Maga a kiadvány pedig igazán felüdítő volt a MEK-ről letöltött hangoskönyvekhez szokott fülemnek – Balázs Péternél autentikusabb felolvasót nehezen tudok elképzelni erre a feladatra, de a zenei betétek monotóniája és korlátozott használata azért felróható negatívumként.

Meg kell hajolnom az írónő előtt, most már kétségtelenül: élvezni egy krimit, aminek tudod a végét, nem mindennapi élmény!

>!
Partvonal, Budapest, 2008
ISBN: 9789639910126 · Fordította: Katona Tamás · Felolvasta: Balázs Péter
27 hozzászólás
MissFortune>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Egy dolgot mindenképpen megfogadtam ezen könyv miatt. Ha a könyvből készül film, még véletlenül se nézem meg… Alapvetően nem szoktam ilyet csinálni, maximum olvasás után, de ez végképp megerősített ebben. :/
Adott egy téli este, párommal filmet keresünk és emellett tesszük le a voksunkat. Mármost ez annyira egyedi, hogy lehetetlen elfelejteni. Szerettem volna már hamarabb is olvasni, sőt, arra is gondoltam, hogy húzom még pár évig.. Azonban rá kellett jönnöm, hogy ez felesleges. Felesleges, mert eszméletlenül maradandó, életem végéig sem fogom elfelejteni ennek a könyvnek a végét.
Agatha Christie újabb zseniális művet alkotott. Nagyon sajnálom, hogy a filmet hamarabb láttam, mert ezzel tuti sokkolt volna megint. Érdekes volt végigkövetni a könyvet, a nyomozás minden apró-cseprő részletét megismerni, ugyebár ami a filmben lehetetlen. A végkifejletet ismerve is fantasztikus olvasmány volt.

3 hozzászólás
Szücsi>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

„Az utasok közül valaki meggyilkolta Ratchettet. Melyikük?”

Ez volt életem első Agatha Christie regénye és azt kell mondjam hogy megvett kilóra.
Eszméletlen. Kiszámíthatatlan. Fantasztikus, lebilincselő, hihetetlen… folytathatnám még a felsorolást órákig, de 1 szó mint 100 ez a könyv ZSENIÁLIS és kész. Csak úgy mint Agatha.
Vajon milyen újabb büncselekménybe fogja belekeverni a mi drága nyomozónkat Agatha? Ki fog meghalni legközelebb? Ki lesz a gyilkos (vagy gyilkosok)? És a legfontosabb, miért?
Legjobb lesz ha rögtön neki is kezdek egy újabb Agatha gyöngyszemnek :)
A kérdés csak az melyikel..?

11 hozzászólás
Nymeria96>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Nem ez volt az első olvasásom Agatha Christie-től, viszont ez volt az első Poirot történetem, és nagyon örülök, hogy erre esett a választásom.
A belőle készült 2017-es filmet már rengetegszer láttam, és végül is ez vett rá, hogy a könyvet is el akarjam olvasni.
Egyáltalán nem rontott az olvasmányélményemen az, hogy tisztában voltam a cselekmény végkimenetelével; az elejétől a végéig fent tartotta az érdeklődésemet.
A történet lebilincselően szövevényes volt, meglepő fordulatokkal és egy megdöbbentő lezárással.
Biztos, hogy fogok még a Poirot sorozatból olvasni, és azt hiszem már tudom is, hogy melyik lesz a következő.

>!
Helikon, Budapest, 2017
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279244 · Fordította: Katona Tamás
gabiica P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Imádtam. Nagyon csavaros volt, álmomban sem gondoltam volna, hogy az a megoldás, ami.
Poirot ismét túljárt mindenki eszén, csakúgy, mint Agatha Christie.
Nagyon jól felépített alkotás, tökéletesen kitervelt, csakúgy, mint szinte az összes többi, amit olvastam a Christietől. Merem állítani, hogy számomra a Tíz kicsi néger mellett ez lesz a legnagyobb kedvenc.
Zseniális az egész könyv, éppen ezt vártam, nem csalódtam benne.

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Egy igazi klasszikus Agatha Christie krimi, amit méltán tartanak az írónő egyik legjobb regényének.
Képtelen körülmények között (a legendás Orient Expressz önmagában is egyedi helyszín) történő furfangos és megmagyarázhatatlan gyilkosság, amelynek kibogozására – még ha nehézségek árán is – csak a zseniális és felülmúlhatatlan Hercule Poirot képes.
Nálam ez a könyv a krimiirodalom alapműveinek egyike, olyan csattanóval a végén amire igazán senki nem számít – és valljuk be éppen ez az, amit az ember egy jól megírt krimitől elvár.

2 hozzászólás
Klodette>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Zseniális.
Bővebben pedig:
Az egyik legjobb AC regény, mert megdöbbentő, sokkoló, fordulatos és végtelenül igazságos.
Ami Ratchett-tel történt az teljesen jogos és megérdemelt volt. Ez volt a minimum ami azzal a féreggel történhetett. A minimum… :(
Ez a regény végtelenül körmönfont, okos és Poirot most is bravúros. Miközben olvastam az új feldolgozás szereplőit képzeltem a karakterek helyébe.
Persze rengeteg változás volt a filmben, de még mindig tartom magam ahhoz, hogy attól még tetszett.
Itt-ott azért vannak benne ellentmondások, mert például spoiler na ez egy kicsit sántít nekem. Ennyire még ő sem lehet zseniális…
Ám ettől eltekintve szórakoztató, haladós, ráadásul kitűnő krimi.
Ajánlom mindenkinek. Én már másodjára olvastam el ebben az évben. Ez azért csak jelent valamit. Nem igaz?

AniTiger P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Cseppet sem sablonos, sőt, nagyon izgalmas helyszínű alapműnek tartom ezt a regényt. Valószínűleg velem van a baj, de őszintén szólva én kedvet kaptam ahhoz, hogy egy hálókocsis luxusvonaton bejárjam Európát. Annyira romantikus ez az egész összezártság vadidegenekkel, akikkel egyébként soha nem találkozna az ember, de mégis napjában 2-3-szor együtt étkezik velük egy étkező kocsiban! Nekem nagyon bejött ez a helyszínválasztás, eredetinek tartom.

Az a vicces, hogy bár elég sokféle rajzfilmes, filmes, sorozatos feldolgozásába belefutottam már, mégsem gondoltam volna, hogy ilyen lesz a lezárása… Kicsit összezavarta ugyan a fejemet ez a rengeteg utas és a rengeteg történés, de nagyon tetszett, hogy így zárult! O.o

Bővebben (könyv + film):
http://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/01/ac-poirot10.html

>!
Európa, Budapest, 1980
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630722143 · Fordította: Katona Tamás
4 hozzászólás
Bla I>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Ez a krimi a sok kitűnő mellett egy kiemelkedő műve Agatha Christie-nek. A szimbolikus történés, mikor Poirot megtalálja a saját csomagjában a gyilkos által viselt kimonót, s felfogja a ”kihívás” lényegét, bizonyosodik meg arról – amit korábban csak érzett –, hogy egy különleges bonyolultságú üggyel került kapcsolatba. Szenzációsan jól felépített regény, izgalmas, emlékezetes olvasmány!


Népszerű idézetek

krlany IP>!

– Jobb is, ha én írom fel – mondta kedvesen. – A birtokom címét elég nehéz leírni annak, aki nem ismeri a magyar nyelvet.

Második rész - A vallomások, Hetedik fejezet - Andrényi gróf és grófné vallomása

Kapcsolódó szócikkek: magyar nyelv
3 hozzászólás
Morn>!

– Mi nem tetszik az ajánlatomban?
Poirot felállt.
– Bocsásson meg, hogy személyeskedni fogok a válaszomban. Az arca nem tetszik, monsieur Ratchett – mondta.

35. oldal, Harmadik fejezet - Poirot nem vállal egy megbízást (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
2 hozzászólás
inka0507>!

– A Nemzetközi Hálókocsi Társaságot képviselem – mondta Poirot, majd egy kis szünet után folytatta.- Nyomozó vagyok. A nevem Hercule Poirot.
Csalódott, ha azt hitte, hogy ennek hatása lesz. MacQueen csak azt mondta, hogy igen, igen, és várta, mi következik ezután.
– Talán már hallotta a nevemet.
– Igen ismerősnek tetszik. De mindig azt hittem, hogy női szabó.
Hercule Poirot megvetően mérte végig.
– Hihetetlen!-mondta.
– Mi hihetetlen?
– Semmi, semmi. Térjünk vissza a tárgyra.

57. oldal

5 hozzászólás
krlany IP>!

– Szeretem a mérges angolokat – mondta Poirot. – Mulatságosak. Minél jobban kijönnek a sodrukból, annál kevésbé képesek parancsolni a nyel­vüknek.

Harmadik rész - Poirot hátradől a székben és gondolkozik, Hetedik fejezet - Kicsoda Mary Debenham?

Kapcsolódó szócikkek: angol
Valcsa P>!

    – Vagyis legalábbis ezt az egy embert ártatlannak tartja – kedélyeskedett Bouc.
    Poirot rosszallóan nézett rá.
    – Az utolsó pillanatig mindenkit gyanúsnak tartok.

63. oldal, Első rész, Hatodik fejezet - Asszonyra vall! (Európa, 2004)

sztimi53>!

Van még valaki a fülkében?
– Igen, uram. Egy olasz óriás.
– Tud angolul?
– Beszél valami angolra emlékeztető nyelven, uram – mondta az inas elítélő hangon. – Járt Amerikában. Chicagóban, azt mondja.

99. oldal, Európa, 2006.

10 hozzászólás
Sziszandria >!

– Hát mindenki hazudik ezen a vonaton? – kérdezte indulatosan Bouc.

256. oldal

2 hozzászólás
Stone>!

– A lányom – mondta, majd két csúnya gyerek képét vette elő. – Az unokáim. Ugye, milyen aranyosak?

175. oldal

15 hozzászólás
Stone>!

– A tevékenység igazi nyugati eszmény – mondta Poirot mosolyogva.

178. oldal

1 hozzászólás

Népszerű triviák

Hermux>!

A könyvből 1974-ben készített filmet az amerikai Sidney Lumet. Lumet filmje az egyetlen Agatha Christie-adaptáció, amellyel az írónő tökéletesen meg volt elégedve. Úgy érezte, hogy Albert Finney alakítása állt a legközelebb ahhoz a képhez, melyet ő Hercule Poirot-ról kialakított.

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Kapcsolódó alkotók: Agatha Christie

1 hozzászólás
BrigiMoly P>!

„Az isztambuli Pera Palace Hotelban, ahol a Gyilkosság az Orient expresszen című regényt írta, máig fenntart egy emlékszobát a tiszteletére.”

[charivari.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Kapcsolódó alkotók: Agatha Christie

Kogoro P>!

A regényben Poirot három nyelven folytat kihallgatást: franciául, angolul és németül.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Umberto Eco: A rózsa neve
Olga Tokarczuk: Hajtsad ekédet a holtak csontjain át
Arthur Conan Doyle: A félelem völgye
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Charles Bukowski: Ponyva
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben
Guillaume Musso: Holnap