23. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
40. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Gyilkosság ​az Orient expresszen (Hercule Poirot 10.) 1849 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

A történet a szerzőtől megszokott módon rendkívül csavaros, a feszültség oldalról oldalra nő, a megfejtéstől pedig leesik az állunk. A kor olvasóinak azonban még egy szempontból különleges élményt jelenthetett a regény: a cselekménybe ugyanis Agatha Christie beépítette az évszázad bűnügyének nevezett, brutális gyermekgyilkossági esetet, mely „a Lindbergh bébi elrablása” néven híresült el világszerte.

A híres Orient expressz a hóban vesztegel. Az egyik utas holtan fekszik a kabinjában, testét tizenkét késszúrás járta át. Az ajtó belülről zárva. A vonaton tizenkét utas maradt, a legkülönbözőbb társadalmi osztályból és nemzetiségből, ám mind egyre idegesebbek. Vagy van más is, ami összeköti őket?
Hercule Poirot, a legendás nyomozó csak a kis szürke agysejtjeire támaszkodhat a hóviharban rekedt luxusvonaton. Egyetlen dolog biztos: a gyilkos az utasok közt van, és Poirot-nak meg kell találnia, mielőtt újra lesújt…

A behavazott expressz címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie, Agatha Christie – A krimi királynője, Fekete Könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Helikon, Budapest, 2020
296 oldal · ISBN: 9789634794585 · Fordította: Katona Tamás
>!
Helikon, Budapest, 2020
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794486 · Fordította: Katona Tamás
>!
Kossuth, Budapest, 2019
ISBN: 9789630998543 · Felolvasta: Csankó Zoltán

12 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

521 tag · 362 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 16:15 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Mrs. Hubbard · Andrényi grófnő · Dragomirov hercegnő · Mr. Ratchett · Sonia Armstrong · Andrényi gróf · Antonio Foscarelli · Arbuthnot ezredes · Cyrus Hardman · Edward Masterman · Greta Ohlsson · Hector McQueen · Hildegrade Schmidt · M. Bouc · MacQueen · Mary Debenham · Pierre Michel


Kedvencelte 323

Most olvassa 49

Várólistára tette 304

Kívánságlistára tette 310

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Szücsi>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

„Az utasok közül valaki meggyilkolta Ratchettet. Melyikük?”

Ez volt életem első Agatha Christie regénye és azt kell mondjam hogy megvett kilóra.
Eszméletlen. Kiszámíthatatlan. Fantasztikus, lebilincselő, hihetetlen… folytathatnám még a felsorolást órákig, de 1 szó mint 100 ez a könyv ZSENIÁLIS és kész. Csak úgy mint Agatha.
Vajon milyen újabb büncselekménybe fogja belekeverni a mi drága nyomozónkat Agatha? Ki fog meghalni legközelebb? Ki lesz a gyilkos (vagy gyilkosok)? És a legfontosabb, miért?
Legjobb lesz ha rögtön neki is kezdek egy újabb Agatha gyöngyszemnek :)
A kérdés csak az melyikel..?

11 hozzászólás
MissFortune>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Egy dolgot mindenképpen megfogadtam ezen könyv miatt. Ha a könyvből készül film, még véletlenül se nézem meg… Alapvetően nem szoktam ilyet csinálni, maximum olvasás után, de ez végképp megerősített ebben. :/
Adott egy téli este, párommal filmet keresünk és emellett tesszük le a voksunkat. Mármost ez annyira egyedi, hogy lehetetlen elfelejteni. Szerettem volna már hamarabb is olvasni, sőt, arra is gondoltam, hogy húzom még pár évig.. Azonban rá kellett jönnöm, hogy ez felesleges. Felesleges, mert eszméletlenül maradandó, életem végéig sem fogom elfelejteni ennek a könyvnek a végét.
Agatha Christie újabb zseniális művet alkotott. Nagyon sajnálom, hogy a filmet hamarabb láttam, mert ezzel tuti sokkolt volna megint. Érdekes volt végigkövetni a könyvet, a nyomozás minden apró-cseprő részletét megismerni, ugyebár ami a filmben lehetetlen. A végkifejletet ismerve is fantasztikus olvasmány volt.

3 hozzászólás
Nymeria96>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Nem ez volt az első olvasásom Agatha Christie-től, viszont ez volt az első Poirot történetem, és nagyon örülök, hogy erre esett a választásom.
A belőle készült 2017-es filmet már rengetegszer láttam, és végül is ez vett rá, hogy a könyvet is el akarjam olvasni.
Egyáltalán nem rontott az olvasmányélményemen az, hogy tisztában voltam a cselekmény végkimenetelével; az elejétől a végéig fent tartotta az érdeklődésemet.
A történet lebilincselően szövevényes volt, meglepő fordulatokkal és egy megdöbbentő lezárással.
Biztos, hogy fogok még a Poirot sorozatból olvasni, és azt hiszem már tudom is, hogy melyik lesz a következő.

>!
Helikon, Budapest, 2017
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279244 · Fordította: Katona Tamás
gabiica P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Imádtam. Nagyon csavaros volt, álmomban sem gondoltam volna, hogy az a megoldás, ami.
Poirot ismét túljárt mindenki eszén, csakúgy, mint Agatha Christie.
Nagyon jól felépített alkotás, tökéletesen kitervelt, csakúgy, mint szinte az összes többi, amit olvastam a Christietől. Merem állítani, hogy számomra a Tíz kicsi néger mellett ez lesz a legnagyobb kedvenc.
Zseniális az egész könyv, éppen ezt vártam, nem csalódtam benne.

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Egy igazi klasszikus Agatha Christie krimi, amit méltán tartanak az írónő egyik legjobb regényének.
Képtelen körülmények között (a legendás Orient Expressz önmagában is egyedi helyszín) történő furfangos és megmagyarázhatatlan gyilkosság, amelynek kibogozására – még ha nehézségek árán is – csak a zseniális és felülmúlhatatlan Hercule Poirot képes.
Nálam ez a könyv a krimiirodalom alapműveinek egyike, olyan csattanóval a végén amire igazán senki nem számít – és valljuk be éppen ez az, amit az ember egy jól megírt krimitől elvár.

2 hozzászólás
Klodette>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Zseniális.
Bővebben pedig:
Az egyik legjobb AC regény, mert megdöbbentő, sokkoló, fordulatos és végtelenül igazságos.
Ami Ratchett-tel történt az teljesen jogos és megérdemelt volt. Ez volt a minimum ami azzal a féreggel történhetett. A minimum… :(
Ez a regény végtelenül körmönfont, okos és Poirot most is bravúros. Miközben olvastam az új feldolgozás szereplőit képzeltem a karakterek helyébe.
Persze rengeteg változás volt a filmben, de még mindig tartom magam ahhoz, hogy attól még tetszett.
Itt-ott azért vannak benne ellentmondások, mert például spoiler na ez egy kicsit sántít nekem. Ennyire még ő sem lehet zseniális…
Ám ettől eltekintve szórakoztató, haladós, ráadásul kitűnő krimi.
Ajánlom mindenkinek. Én már másodjára olvastam el ebben az évben. Ez azért csak jelent valamit. Nem igaz?

AniTiger P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Cseppet sem sablonos, sőt, nagyon izgalmas helyszínű alapműnek tartom ezt a regényt. Valószínűleg velem van a baj, de őszintén szólva én kedvet kaptam ahhoz, hogy egy hálókocsis luxusvonaton bejárjam Európát. Annyira romantikus ez az egész összezártság vadidegenekkel, akikkel egyébként soha nem találkozna az ember, de mégis napjában 2-3-szor együtt étkezik velük egy étkező kocsiban! Nekem nagyon bejött ez a helyszínválasztás, eredetinek tartom.

Az a vicces, hogy bár elég sokféle rajzfilmes, filmes, sorozatos feldolgozásába belefutottam már, mégsem gondoltam volna, hogy ilyen lesz a lezárása… Kicsit összezavarta ugyan a fejemet ez a rengeteg utas és a rengeteg történés, de nagyon tetszett, hogy így zárult! O.o

Bővebben (könyv + film):
http://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/01/ac-poirot10.html

>!
Európa, Budapest, 1980
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630722143 · Fordította: Katona Tamás
4 hozzászólás
Bla I>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Ez a krimi a sok kitűnő mellett egy kiemelkedő műve Agatha Christie-nek. A szimbolikus történés, mikor Poirot megtalálja a saját csomagjában a gyilkos által viselt kimonót, s felfogja a ”kihívás” lényegét, bizonyosodik meg arról – amit korábban csak érzett –, hogy egy különleges bonyolultságú üggyel került kapcsolatba. Szenzációsan jól felépített regény, izgalmas, emlékezetes olvasmány!

Ninácska P>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Fogalmam sincs mi volt az oka annak, hogy az olvasás után nem írtam hozzá értékelést, de akkor megteszem most.
Remek olvasmány volt! Minden ízében tökéletes! Tipikus Agatha-regény, olyan jól van megírva, hogy egyáltalán nem sejtettem, hogy ki lehet a gyilkos. Az írónő végig fenntartja az olvasó érdeklődését, a figyelmem soha lankadt. Nagyon szuper regény, szimpatikus, kedves szereplőkkel.

5 hozzászólás
Deziréé>!
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Megint jól behúzott a csőbe az írónő. Erre azért nem gondoltam, hogy ez lesz a vége. Hűűű. Nagyon tetszett. :)
Izgalmas és fordulatos könyv. Nem csalódtam ismét.
Mikor egy olyan Agatha Christie könyvet a kezembe veszek, amit még nem olvastam rögtön tudom, hogy meg fog döbbenteni és teljesen átver, én mindezt pedig élvezem majd. Hihetetlen mire képes az írónő a történeteivel, olyan hatással vannak rám, hogy függőnek érzem magam. Fantasztikus regényeket írt.

Az új filmet ezek pedig nagyon várom. Remélem jó lett. :)


Népszerű idézetek

krlany IP>!

– Jobb is, ha én írom fel – mondta kedvesen. – A birtokom címét elég nehéz leírni annak, aki nem ismeri a magyar nyelvet.

Második rész - A vallomások, Hetedik fejezet - Andrényi gróf és grófné vallomása

Kapcsolódó szócikkek: magyar nyelv
3 hozzászólás
Morn >!

– Mi nem tetszik az ajánlatomban?
Poirot felállt.
– Bocsásson meg, hogy személyeskedni fogok a válaszomban. Az arca nem tetszik, monsieur Ratchett – mondta.

35. oldal, Harmadik fejezet - Poirot nem vállal egy megbízást (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
2 hozzászólás
inka0507>!

– A Nemzetközi Hálókocsi Társaságot képviselem – mondta Poirot, majd egy kis szünet után folytatta.- Nyomozó vagyok. A nevem Hercule Poirot.
Csalódott, ha azt hitte, hogy ennek hatása lesz. MacQueen csak azt mondta, hogy igen, igen, és várta, mi következik ezután.
– Talán már hallotta a nevemet.
– Igen ismerősnek tetszik. De mindig azt hittem, hogy női szabó.
Hercule Poirot megvetően mérte végig.
– Hihetetlen!-mondta.
– Mi hihetetlen?
– Semmi, semmi. Térjünk vissza a tárgyra.

57. oldal

5 hozzászólás
krlany IP>!

– Szeretem a mérges angolokat – mondta Poirot. – Mulatságosak. Minél jobban kijönnek a sodrukból, annál kevésbé képesek parancsolni a nyel­vüknek.

Harmadik rész - Poirot hátradől a székben és gondolkozik, Hetedik fejezet - Kicsoda Mary Debenham?

Kapcsolódó szócikkek: angol
Valcsa>!

    – Vagyis legalábbis ezt az egy embert ártatlannak tartja – kedélyeskedett Bouc.
    Poirot rosszallóan nézett rá.
    – Az utolsó pillanatig mindenkit gyanúsnak tartok.

63. oldal, Első rész, Hatodik fejezet - Asszonyra vall! (Európa, 2004)

sztimi53>!

Van még valaki a fülkében?
– Igen, uram. Egy olasz óriás.
– Tud angolul?
– Beszél valami angolra emlékeztető nyelven, uram – mondta az inas elítélő hangon. – Járt Amerikában. Chicagóban, azt mondja.

99. oldal, Európa, 2006.

10 hozzászólás
Silvia_Taylor P>!

– Hát mindenki hazudik ezen a vonaton? – kérdezte indulatosan Bouc.

256. oldal

2 hozzászólás
Stone>!

– A lányom – mondta, majd két csúnya gyerek képét vette elő. – Az unokáim. Ugye, milyen aranyosak?

175. oldal

15 hozzászólás
Stone>!

– A tevékenység igazi nyugati eszmény – mondta Poirot mosolyogva.

178. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: A selyemhernyó
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Jo Nesbø: Hóember
Lee Child: Nincs visszaút
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Charles Bukowski: Ponyva
Raymond Chandler: Asszony a tóban
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halott harangozó
Paula Hawkins: A lány a vonaton