20. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Gyilkosság ​az Orient expresszen (Hercule Poirot 10.) 1303 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Néhány ​óra múlva felébredt, vagyis inkább felriadt.
Tudta, hogy mi ébresztette fel: egy hangos nyögés, szinte kiáltás, valahonnan egészen közelről. És a következő pillanatban harsányan megszólalt egy csengő.
Poirot felült, és meggyújtotta a lámpát. Most vette észre, hogy a vonat áll. Valószínűleg egy állomás.
A kiáltás megijesztette. Emlékezett rá, hogy a szomszéd fülke Ratchetté. Felkelt, és kinyitotta az ajtót, éppen akkor, amikor a kalauz végigsietett a folyosón, és bekopogott Ratchett ajtaján. Poirot résnyire nyitva hagyta az ajtót, és figyelt. A kalauz még egyszer kopogtatott. Megszólalt egy csengő, és egy távoli fülke ajtaja fölött kigyulladt egy lámpa. A kalauz hátrapillantott. Ebben a másodpercben megszólalt egy hang a szomszéd fülkében franciául:
Semmi baj. Tévedtem.
Rendben van, monsieur.
A kalauz elsietett, és bekopogott azon az ajtón, amely fölött égett a lámpa.
Poirot megkönnyebbült szívvel visszabújt az ágyba, és eloltotta a… (tovább)

A behavazott expressz címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Murder on the Orient Express

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058298 · Fordította: Katona Tamás
>!
Helikon, Budapest, 2017
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279244 · Fordította: Katona Tamás
>!
Európa, Budapest, 2016
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634053569 · Fordította: Katona Tamás

9 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

399 tag · 216 karc · Utolsó karc: 2018. április 21., 11:50 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Mrs. Hubbard · Andrényi gróf · Andrényi grófnő · Antonio Foscarelli · Arbuthnot ezredes · Cyrus Hardman · Dragomirov hercegnő · Edward Masterman · Greta Ohlsson · Hector McQueen · Hildegrade Schmidt · M. Bouc · MacQueen · Mary Debenham · Mr. Ratchett · Pierre Michel · Sonia Armstrong


Kedvencelte 220

Most olvassa 66

Várólistára tette 236

Kívánságlistára tette 221

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Szücsi 
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

„Az utasok közül valaki meggyilkolta Ratchettet. Melyikük?”

Ez volt életem első Agatha Christie regénye és azt kell mondjam hogy megvett kilóra.
Eszméletlen. Kiszámíthatatlan. Fantasztikus, lebilincselő, hihetetlen… folytathatnám még a felsorolást órákig, de 1 szó mint 100 ez a könyv ZSENIÁLIS és kész. Csak úgy mint Agatha.
Vajon milyen újabb büncselekménybe fogja belekeverni a mi drága nyomozónkat Agatha? Ki fog meghalni legközelebb? Ki lesz a gyilkos (vagy gyilkosok)? És a legfontosabb, miért?
Legjobb lesz ha rögtön neki is kezdek egy újabb Agatha gyöngyszemnek :)
A kérdés csak az melyikel..?

9 hozzászólás
>!
gabiica P
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Imádtam. Nagyon csavaros volt, álmomban sem gondoltam volna, hogy az a megoldás, ami.
Poirot ismét túljárt mindenki eszén, csakúgy, mint Agatha Christie.
Nagyon jól felépített alkotás, tökéletesen kitervelt, csakúgy, mint szinte az összes többi, amit olvastam a Christietől. Merem állítani, hogy számomra a Tíz kicsi néger mellett ez lesz a legnagyobb kedvenc.
Zseniális az egész könyv, éppen ezt vártam, nem csalódtam benne.

>!
Madama_Butterfly P
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Egy igazi klasszikus Agatha Christie krimi, amit méltán tartanak az írónő egyik legjobb regényének.
Képtelen körülmények között (a legendás Orient Expressz önmagában is egyedi helyszín) történő furfangos és megmagyarázhatatlan gyilkosság, amelynek kibogozására – még ha nehézségek árán is – csak a zseniális és felülmúlhatatlan Hercule Poirot képes.
Nálam ez a könyv a krimiirodalom alapműveinek egyike, olyan csattanóval a végén amire igazán senki nem számít – és valljuk be éppen ez az, amit az ember egy jól megírt krimitől elvár.

2 hozzászólás
>!
Klodette
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Zseniális.
Bővebben pedig:
Az egyik legjobb AC regény, mert megdöbbentő, sokkoló, fordulatos és végtelenül igazságos.
Ami Ratchett-tel történt az teljesen jogos és megérdemelt volt. Ez volt a minimum ami azzal a féreggel történhetett. A minimum… :(
Ez a regény végtelenül körmönfont, okos és Poirot most is bravúros. Miközben olvastam az új feldolgozás szereplőit képzeltem a karakterek helyébe.
Persze rengeteg változás volt a filmben, de még mindig tartom magam ahhoz, hogy attól még tetszett.
Itt-ott azért vannak benne ellentmondások, mert például spoiler na ez egy kicsit sántít nekem. Ennyire még ő sem lehet zseniális…
Ám ettől eltekintve szórakoztató, haladós, ráadásul kitűnő krimi.
Ajánlom mindenkinek. Én már másodjára olvastam el ebben az évben. Ez azért csak jelent valamit. Nem igaz?

>!
AniTiger MP
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Cseppet sem sablonos, sőt, nagyon izgalmas helyszínű alapműnek tartom ezt a regényt. Valószínűleg velem van a baj, de őszintén szólva én kedvet kaptam ahhoz, hogy egy hálókocsis luxusvonaton bejárjam Európát. Annyira romantikus ez az egész összezártság vadidegenekkel, akikkel egyébként soha nem találkozna az ember, de mégis napjában 2-3-szor együtt étkezik velük egy étkező kocsiban! Nekem nagyon bejött ez a helyszínválasztás, eredetinek tartom.

Az a vicces, hogy bár elég sokféle rajzfilmes, filmes, sorozatos feldolgozásába belefutottam már, mégsem gondoltam volna, hogy ilyen lesz a lezárása… Kicsit összezavarta ugyan a fejemet ez a rengeteg utas és a rengeteg történés, de nagyon tetszett, hogy így zárult! O.o

Bővebben (könyv + film):
http://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/01/ac-poirot10.html

>!
Európa, Budapest, 1980
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630722143 · Fordította: Katona Tamás
4 hozzászólás
>!
Ninácska P
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Fogalmam sincs mi volt az oka annak, hogy az olvasás után nem írtam hozzá értékelést, de akkor megteszem most.
Remek olvasmány volt! Minden ízében tökéletes! Tipikus Agatha-regény, olyan jól van megírva, hogy egyáltalán nem sejtettem, hogy ki lehet a gyilkos. Az írónő végig fenntartja az olvasó érdeklődését, a figyelmem soha lankadt. Nagyon szuper regény, szimpatikus, kedves szereplőkkel.

5 hozzászólás
>!
Deziréé
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Megint jól behúzott a csőbe az írónő. Erre azért nem gondoltam, hogy ez lesz a vége. Hűűű. Nagyon tetszett. :)
Izgalmas és fordulatos könyv. Nem csalódtam ismét.
Mikor egy olyan Agatha Christie könyvet a kezembe veszek, amit még nem olvastam rögtön tudom, hogy meg fog döbbenteni és teljesen átver, én mindezt pedig élvezem majd. Hihetetlen mire képes az írónő a történeteivel, olyan hatással vannak rám, hogy függőnek érzem magam. Fantasztikus regényeket írt.

Az új filmet ezek pedig nagyon várom. Remélem jó lett. :)

>!
Ferger_Jolcsi P
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Ez aztán a képtelen történet! El se hiszem, hogy Poirot-nak sikerült megfejtenie, annyira hihetetlen és túlontúl összetett volt. Minden létező ember gyanúba keveredett, hogy aztán valamilyen alibije támadjon, ami ismét eltereli a figyelmet róla. Aztán egy újabb nyom bukkant fel, ami ismét gyanúba keverte és ez így ment a végtelenségig. Egyszerűen nem lehetett rájönni,ki a tettes, épp ez bizonyítja Poirot zsenialitását.
Eddig ez volt a legelképesztőbb történet, amit A. C.-től olvastam.

2 hozzászólás
>!
Kikiriki
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Ó, a mindenit! Le a kalappal annak, aki ezt ki tudta volna találni a történet végéről szerzett előismeretek nélkül. Zseniális, és attól tartok ezt a szót Agatha mindegyik általam elolvasott könyvéhez leírtam eddig. Minden története lenyűgöz, de ez és a Tíz kicsi néger eddig a kedvenc nálam.
Pár nappal ezelőtt azzal a céllal ébredtem fel, hogy nekem ma meg kell vennem Agatha egyik könyvét. A szobatársam el is kísért a könyvesboltba, és erre esett a választásom. Méghozzá az egyik gyönyörű új filmes kiadásban. Hétvégéig csak pár oldalra jutott időm, de szombaton egyből kiolvastam az egészet, majd az új filmet is megnéztem.
Most vasárnap van, délután kettő, és még mindig le vagyok sokkolva. A film gyönyörű, látványos volt, szívesen megnézném a moziban is, de azért a könyv ebben az esetben is jobban tetszett. Aprólékosabb volt, nem zúdította olyan hirtelen az emberre Poirot megoldásait, ötleteit, mint a filmben. Kis adagonként adagolta az információkat, amik nem hogy segítettek volna, hanem egyre jobban összekuszálták az embert. A végére pedig egy olyan csattanóval zárunk, ami annyira logikus, mégis szinte lehetetlen előre kitalálni.

>!
Uzsonna 
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Sidney Lumet filmje által már volt szerencsém utazni az Orient expresszen, így már az események bizonyos ismeretében tettem meg ismét az utazást a könyv lapjain. Így is szórakoztató volt a történet, és megtornáztattam egy kicsit a szürke agysejteket, edződjenek csak szépen. Így én már korábban hátradőlhettem fotelemben, és nem rikoltoztam együtt a görög orvossal és a hálókocsi társaság igazgatójával minden egyes tanú meghallgatása után: ő tette! Csak odafigyeltem az apró jelekre is. Mert tényleg ott vannak! Kis eltérések voltak a filmhez képest, de az élmény ugyanaz volt!

>!
Európa, Budapest, 2006
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630779641 · Fordította: Katona Tamás
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

– Jobb is, ha én írom fel – mondta kedvesen. – A birtokom címét elég nehéz leírni annak, aki nem ismeri a magyar nyelvet.

Második rész - A vallomások, Hetedik fejezet - Andrényi gróf és grófné vallomása

Kapcsolódó szócikkek: magyar nyelv
2 hozzászólás
>!
Morn

– Mi nem tetszik az ajánlatomban?
Poirot felállt.
– Bocsásson meg, hogy személyeskedni fogok a válaszomban. Az arca nem tetszik, monsieur Ratchett – mondta.

35. oldal, Harmadik fejezet - Poirot nem vállal egy megbízást (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
2 hozzászólás
>!
inka0507

– A Nemzetközi Hálókocsi Társaságot képviselem – mondta Poirot, majd egy kis szünet után folytatta.- Nyomozó vagyok. A nevem Hercule Poirot.
Csalódott, ha azt hitte, hogy ennek hatása lesz. MacQueen csak azt mondta, hogy igen, igen, és várta, mi következik ezután.
– Talán már hallotta a nevemet.
– Igen ismerősnek tetszik. De mindig azt hittem, hogy női szabó.
Hercule Poirot megvetően mérte végig.
– Hihetetlen!-mondta.
– Mi hihetetlen?
– Semmi, semmi. Térjünk vissza a tárgyra.

57. oldal

5 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

– Szeretem a mérges angolokat – mondta Poirot. – Mulatságosak. Minél jobban kijönnek a sodrukból, annál kevésbé képesek parancsolni a nyel­vüknek.

Harmadik rész - Poirot hátradől a székben és gondolkozik, Hetedik fejezet - Kicsoda Mary Debenham?

Kapcsolódó szócikkek: angol
>!
Gorkie P

– Sok gonosz dolog van a világon.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
sztimi53 P

Van még valaki a fülkében?
– Igen, uram. Egy olasz óriás.
– Tud angolul?
– Beszél valami angolra emlékeztető nyelven, uram – mondta az inas elítélő hangon. – Járt Amerikában. Chicagóban, azt mondja.

99. oldal, Európa, 2006.

10 hozzászólás
>!
Sziszandria P

– Hát mindenki hazudik ezen a vonaton? – kérdezte indulatosan Bouc.

256. oldal

2 hozzászólás
>!
Valcsa

    – Vagyis legalábbis ezt az egy embert ártatlannak tartja – kedélyeskedett Bouc.
    Poirot rosszallóan nézett rá.
    – Az utolsó pillanatig mindenkit gyanúsnak tartok.

63. oldal, Első rész, Hatodik fejezet - Asszonyra vall! (Európa, 2004)

>!
Stone

– A lányom – mondta, majd két csúnya gyerek képét vette elő. – Az unokáim. Ugye, milyen aranyosak?

175. oldal

15 hozzászólás
>!
Stone

– A tevékenység igazi nyugati eszmény – mondta Poirot mosolyogva.

178. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: Hóember
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Kondor Vilmos: Budapest noir
Peter Watson: Kettős (kép)ügynök
Mark Hebden: Pel és a kopó