Gyilkosság ​a paplakban (Miss Marple 1.) 527 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor ​a közutálatnak örvendő veterán hadfit a paplakban holtan találják – kétség nem férhet hozzá, hogy gyilkos kéz fegyverétől –, voltaképpen senki sem csodálkozik. Hiszen maga a galamblelkű pap is kijelentette, méghozzá népes társaságban, hogy ha valaki netán meggyilkolná Protheroe ezredest, ugyancsak nagy szolgálatot tenne az emberiségnek. Bizony, sokan örültek volna, ha az ezredes nem áll az útjukban – kezdve fiatal feleségén, aki első perctől fogva boldogtalan volt mellette. Vagy nézzük például az első házasságából való lányát, aki szerint, ha apjában volna annyi tisztesség, hogy beadja a kulcsot, megoldódna minden probléma, nem beszélve a sikkasztással és pápista szimpátiákkal vádolt ifjú káplánról, akit az ezredes nyilvánosan megszégyenített, avagy a fiatal festőművészről, aki Protheroe lánya körül legyeskedik, de a feleségét szeretné megszöktetni.

A rejtélyes gyilkosság kivizsgálásával megbízott Slack felügyelő roppant rossz modorú ember; nem is megy semmire a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1930

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Albatrosz könyvek Magvető · Agatha Christie – A krimi királynője Európa

>!
Helikon, Budapest, 2018
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790433 · Fordította: Borbás Mária
>!
Helikon, Budapest, 2018
356 oldal · ISBN: 9789634791812 · Fordította: Borbás Mária
>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2011
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630792158 · Fordította: Borbás Mária

4 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Slack felügyelő · Griselda Clement · Anne Protheroe · Dr. Haydock · Leonard Clement · Lettice Protheroe · Melchett ezredes · Miss Wetherby · Mrs. Price Ridley · Raymond West

Helyszínek népszerűség szerint

St. Mary Mead


Kedvencelte 23

Most olvassa 13

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Ez valami bűbájos! Miss Marple első története, egy kedélyesen elmesélt, csavaros bűnügy. Imádtam a lelkész narrátort és a feleségét, nagyon sokat hozzátettek a regény jó hangulatához. A sztori izgalmas volt, igazi fordulatos Agatha Christie, amikor a végén arra eszmélsz, hogy már megint hagytad félrevezetni magad.

Navi P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

AC megint meglepett. Annyira kézenfekvő, mégsem gondoltam volna. Mrs. Lestrange titkára már az elején rájöttem, de a többi … Jól keverte a lapokat. Mindenki gyanús volt, mindenkinek volt lehetősége, de persze nem az volt, akire én gondoltam. Len és Griselda jó páros, aranyosak voltak a végén. No meg Ms. Marple is :) Nagyon szeretem őt.

3 hozzászólás
Törpillaa P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Hát ez a regény nem volt semmi. Ez volt az első olvasmányom Agatha Christie-től, és nagyon tetszett. Bár kicsit tartottam tőle, de nem gondoltam volna, hogy ennyire fogom élvezni. :-D Már az első nap elértem a 116 oldalt, olyan gyorsan haladtam vele. Úgy olvasatta magát, és hajtott a kíváncsiság. Miután megtörtént ez a furcsa gyilkosság, és egyre kuszább, bonyolultabb, csavaros, és tele más-más elméletekkel, vallomásokkal, egyre jobban kíváncsivá tett mi is az igazság. De aztán közbe lépett Miss Marple, akit már az elején nagyon megkedveltem, igazán szemfüles ez a nő. :-D Cseppet sem gondoltam első, hogy azok ketten lesznek az igazi bűnösök, az elején annyira átlátszó volt, hogy feladták magukat egymás után. Teljességel kiszámítható, de erre is, mint minden másra Miss Marple, felfedezte az igazságot. Slack felügyelő teljesen felesleges volt, mert még akkor sem tudta volna megoldani, ha nem is akarta volna. :-D Abszolút kedvencek közé tartozik, Miss Marple, Len és Griselda is. :-) spoiler Alig várom a következő részt, Agatha Christie stílusa eddig tetszik. :-)

DoreenShitQ>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Ez volt az első Miss Marple olvasmányom, és nagyon tetszett. Nem is a nyomozás fogott meg annyira, inkább a hangulat, a kis falu, a karakterek. Akár gyilkosság nélkül is tetszett volna ez a könyv, a bűntény csak hab volt a tortán.
Annyira biztos voltam magamban, hogy eltalálom, ki a gyilkos, és persze közel se jártam, szokásomhoz híven. Jött Miss Marple és lerombolta az álmaimat, hogy végre rájövök, ki a gyilkos. Kösz :D
Ez már nem az első AC olvasmányom, bár magamat ismerve nem hinném, hogy valaha is ki fogom találni, ki a gyilkos. De nem adom, fel, próbálkozom, hátha mire kiolvasom minden regényét csak beletrafálok :D

3 hozzászólás
gumicukor>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Életem első, de nem utolsó Miss Marple könyve. Agatha Christie-től olvastam már, de Miss Marple eddig kimaradt. Nagyon örülök, hogy végre elkezdhettem ezt a sorozatot, és már az első rész meggyőzött róla, hogy minden részt el kell olvasnom.

Őszintén szólva Miss Marple karakterét nem így képzeltem, sőt, az egész történet felépítését sem. Miss Marple-t egy sokkal keményebb, karakteresebb asszonynak képzeltem, aki tényleg tevőlegesen részt vesz a cselekményben, nem „csak” külső szemlélőként (és persze a rejtély megoldójaként). Valamiért biztos voltam benne, hogy vagy az öreg hölgy meséli el a történetet, vagy E/3-ban íródott. Ebben sem lett igazam, de egyáltalán nem rontott a történet minőségén.

Összességében nagyon tetszett a könyv, viszont tényleg hiányoltam belőle Miss Marple-t. Gondolom a sorozat többi kötete is hasonló lesz, most már fel vagyok készülve erre. A gyilkos személyével kapcsolatban pedig tényleg mindenkire gondoltam, de a végkifejlet meglepett. Az írónő nagyon szépen felépíti a cselekményt, az információkat megfelelő ütemben csöpögteti.

Bíró_Júlia>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Aranyos volt leginkább, de az nagyon. Tényleg, ahogy nézem, Miss Marple teljes fegyverzetben és vattahajú cukiságban pattant ki Agatha Christie fejéből, ő az első felbukkanásától kezdve olyan kíváncsi és vicces és éles eszű és tapasztalt, mint a sokadik regény utolsó oldalain. (Ellentétben Raymonddal, aki az itteni első felbukkanásához képest már a nagyjából közvetlen folytatásra is komoly lelki-szellemi ráncfelvarráson esik át. ) És mivel Miss Marple elsősorban megfigyel, hát ebben a történetben a szerzője rengeteg megfigyelnivalóval látja el. De tényleg, gyakorlatilag senki és semmi nem tud besétálni a regény terébe úgy, hogy ne lenne valami, amit titkol, legyen az bizonyíték, szimpátia, vagy például a tény, hgoy tényleg van oka lapítani. Mindenki kicsit más, mint aminek látszik, ugyanakkor a rejtegetett titkoknak a szükségesnél nagyobb része olyan, hogy nem kapcsolódik semmi máshoz, csak azért van, hogy legyen spoiler . Kicsit sok a felesleges elem, magyarán, amitől a történet kicsit mintha a saját paródiája lenne. Tényleg, nem lehet, hogy Agatha Christie igazából csak kicsit ki akart röhögni minden hagyományos krimifordulatot egyszerre?
Ezen a nézőpontkarakter is sokat erősít – nem az, hogy Clement tiszteletes ostoba lenne, legfeljebb naiv, mert ő a megtestesült olvasó a regényben, inkább, hogy mit keres a tanúkihallgatások többségén? Van, ahol egészen indokolható a jelenléte, de többnyire, amikor a rendőrezredes vagy a kihallgatásokat eszközlő felügyelő lendületből magával hívja társalogni, pislogtam párat, hogy ezt most itt minek kellett… majdnem annyira, mint hogy spoiler spoiler .
Összességében bűbájcuki, tényleg, csak nem szabad közben sokat gondolkodni – legfeljebb a gyilkos személyén.

eme P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Ismét egy AC-könyv, amely krimi ide, krimi oda, akár bűntény nélkül is megállná a helyét. Annyi érdekes figurát, szituációt tömörít egy kis falurészre, hogy nagyregényt lehetne belőle írni. Persze nem ez a cél, de így is remek karakterek vonulnak fel, szétágazó, konfliktusokat, rendkívül széles skálán mozgó érzelmeket, lelkiismereti kérdéseket rejtő kapcsolatrendszerrel.
Elbeszélőnk ezúttal Len Clement tisztelendő úr, akinek dolgozószobájában az a bizonyos, sokak által – unalom elleni változatosságként – várva várt, az áldozat által kétségkívül kiprovokált, előre megérzett gyilkosság.
Tisztikénk amúgy rendkívül szimpatikus, jó humorérzékkel rendelkező alak, akinek kisebb családi gondjai is akadnak a nála húsz évvel fiatalabb, a házimunkát legszívesebben nagy ívben kerülő, semmihez nem értő, de imádott feleségével.
Körülöttük csak úgy zsongnak a gyanúsítottak (Miss Marple szerint szám szerint hét darab): helyiek és titokkal körülvett, nemrégiben ide telepedő vagy csak ideiglenesen itt tartozkodó fura alakok is. Ok a gyilkosságra van bőven, éles szemmel figyelőző, még élesebb nyelvvel pletykálkodó öreg hölgyből nem kevésbé. Nem nehéz kitalálni, hogy egyikük nem más, mint Miss Marple. Legalábbis elbeszélőnk nézőpontjából, aki egyáltalán nem kellemes, de kötelező feladataként próbálja túlélni az öreglányokkal való teázgatás-sütizgetés, csevegés nehéz kihívását. Mi sem természetesebb annál, hogy a hölgyeknek a gyilkossággal kapcsolatban is akadnak „értesüléseik”, gyanúik – legfőképpen Miss Marple-nek, aki bár rendkívül tapintatosan, háttérbe húzódva, de mégiscsak bosszantóan akar beleszólni a nyomozás menetébe.
A nyomozás pedig sokáig egy helyben topog – ugyanis nyoma nincs egy fia bizonyítéknak sem. Csak találgatnak, elméleteket gyártanak. Még az órák sem járnak rendesen, hogy legalább a gyilkosság időpontját meg lehetne biztosan határozni. Soha ennyi megálló, siető, késő, előreállított óráról nem hallottam egy helyen. (Egyedül Miss Marple időérzéke csalhatatlan – és az órája is pontos.)
És hogy még érdekesebb legyen a dolog, akad önkéntes jelentkező is, aki elvinné a balhét, sőt van néhány felettébb különös dolog, melynek vagy van köze az esethez, vagy nincs, és mint később kiderül, akad pár mellékes bűntény is, hogy csavarjon még egyet a helyzeten.
És ki nevezi meg végül a gyilkost? Ki állít csapdát neki, hogy bizonyíték híján le lehessen fülelni? Hát persze hogy az egyik legnagyobb pletykafészek öreglány… Igaz, a hobbija nem más, mint az emberi természet, és nem is teljesen kezdő, kinyomozott ő már pár rejtélyes esetet – kamrából eltűnő kaja meg miegymás. De hivatalosan kijelenthetem: a nyomozói karrier ezennel igazán beindult.

ViraMors P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Miss Marple ősz hajú, idős hölgy, modora szelíd, már-már alázatos – Miss Wetherby ereiben azonban vér helyett ecet és lúgkőoldat kering. Kettejük közül Miss Marple a veszedelmesebb. Méghozzá sokkal.

Tulajdonképpen még én is meglepődtem rajta, hogy eddig kimaradt az életemből Miss Marple első esete. A vénkisasszony ezúttal hazai terepen, St. Mary Meadben mozog, ahol az emberek nincsenek sem a rejtélyekhez, sem a gyilkosságokhoz szokva, most mégis kijut nekik mindkettőből. Maga az eset mondhatni klasszikus: a paplakban meggyilkolt áldozatot igazából senki nem kedvelte, viszont többen is jól jártak a halálával. A pletykás falubeli népség természetesen azonnal kombinál, de szerencsére Miss Marple figyel és az eszét is használja, hogy végül kibogozza az erősen egymásba gabalyodott szálakat.
A nyomozást kivételesen E/1-ben, a helyi lelkész előadásában olvashatjuk. Nem sok E/1-et olvastam még eddig Agatha Christie tollából, de határozottan tetszett az előadásmód.

Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Ismét egy remek Agatha Christie-regényt olvastam!
Jól kidolgozott, csavaros történet volt. Külön kis mellékszálakat is kaptunk a falucska lakóiról, ami különösen tetszett, bár volt, amire hamar rájöttem. Pl: Mrs. Letrange titka. :))
Érdekes volt a Tiszteletes bőrébe bújni, élveztem a szemszögéből való olvasást.
Úgy látszik megedződtem már így a 7. Agatha Christie-regényem után. Sejtettem a végét, bár volt még más tippem is. :)
Miss Marple-t nem lehet megunni! :D Hihetetlen a „komisz öreglány”! :)))
Néha olyan jókat nevettem a szövegén! :D
Az én kiadásomban kis térképek is vannak, amiken jó volt elidőzni kicsit.
Összeségében nagyon tetszett! :)

>!
Európa, Budapest, 2011
330 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791632 · Fordította: Borbás Mária
13 hozzászólás
OctoberRain>!
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Megint be lettem húzva a csőbe.
Olyan szép elméleteket gyártottam, de hát egyik sem jött be. Szokás szerint.


Népszerű idézetek

Gitta_Bry>!

Végtére is, ha valaki paplakba lép, számíthat rá, hogy ott papot talál.

2. fejezet

Vizsla>!

– Azt hiszem, a szívünk mélyén valamennyien Sherlock Holmes-nak képzeljük magunkat.

Huszonhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
Vaniliamamor_Bella>!

A fiatalok azt hiszik, hogy az öregek mind ostobák; de az öregek tudják, hogy a fiatalok ostobák!

347. oldal, 31. fejezet (Albatrosz Könyvek)

1 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Kedves fiam, ne becsülje le egy kis falu nyomozóösztönét. St. Mary Meadben minden áldott lélek tisztában van mindenki legbizalmasabb ügyeivel. Egész Angliában nincs olyan mesterdetektív , aki felvehetné a versenyt egy tisztes korú, és fölös ráérő idővel rendelkező öregasszonnyal.

41. oldal, Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Clement · Miss Marple
8 hozzászólás
Vaniliamamor_Bella>!

Aki ősi, ösztönös dührohamot akar látni, hozzon csak ki a sodrából egy vérbeli emberbarátot.

346. oldal, 31. fejezet (Abatrosz Könyvek)

ViraMors P>!

Miss Marple ősz hajú, idős hölgy, modora szelíd, már-már alázatos – Miss Wetherby ereiben azonban vér helyett ecet és lúgkőoldat kering. Kettejük közül Miss Marple a veszedelmesebb. Méghozzá sokkal.

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
dokijano>!

– Ó, énszerintem igen helyes mindenkit egy kissé gyanúsítani – szólt Miss Marple. – Az ember végtére is sohasem tudhatja, hát nem?

173. oldal, Tizenhatodik fejezet (Európa, 2006)

3 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!

Egy bűntény körül semmi sem mindennapi. A lövés nem volt mindennapi lövés. A tüsszentés nem volt közönséges tüsszentés. Bizonyára szabadalmaztatott gyilkostüsszentés volt.

271. oldal, Huszonötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Clement
Babú>!

Miss Marple-nak rendszerint igaza van. Ezért nem örvend nagy népszerűségnek.

Huszonötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Szöszmösz_Gorkie P>!

– A macska rúgja meg; az a vén mamuska akkor sem tudhatna többet a dologról, ha ő maga követte el a gyilkosságot!

294. oldal, Huszonhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Clement · Miss Marple

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Caroline Graham: Temetetlen múlt
Rita Falk: Gőzgombóc blues
Daniel Cole: Rongybaba
Alan Winnington: A milliomos szív-ügye