Gyilkosság ​a paplakban (Miss Marple 1.) 305 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor ​a közutálatnak örvendő veterán hadfit a paplakban holtan találják – kétség nem férhet hozzá, hogy gyilkos kéz fegyverétől –, voltaképpen senki sem csodálkozik. Hiszen maga a galamblelkű pap is kijelentette, méghozzá népes társaságban, hogy ha valaki netán meggyilkolná Protheroe ezredest, ugyancsak nagy szolgálatot tenne az emberiségnek. Bizony, sokan örültek volna, ha az ezredes nem áll az útjukban – kezdve fiatal feleségén, aki első perctől fogva boldogtalan volt mellette. Vagy nézzük például az első házasságából való lányát, aki szerint, ha apjában volna annyi tisztesség, hogy beadja a kulcsot, megoldódna minden probléma, nem beszélve a sikkasztással és pápista szimpátiákkal vádolt ifjú káplánról, akit az ezredes nyilvánosan megszégyenített, avagy a fiatal festőművészről, aki Protheroe lánya körül legyeskedik, de a feleségét szeretné megszöktetni.

A rejtélyes gyilkosság kivizsgálásával megbízott Slack felügyelő roppant rossz modorú ember; nem is megy semmire a… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: The Murder at the Vicarage

Eredeti megjelenés éve: 1930

>!
Európa, Budapest, 2011
330 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791632 · Fordította: Borbás Mária
>!
Alexandra / Népszabadság / Európa, Budapest / Pécs, 2011
344 oldal · ISBN: 9789630792158 · Fordította: Borbás Mária
>!
Európa, Budapest, 2006
330 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630781328 · Fordította: Borbás Mária

3 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Dr. Haydock · Griselda Clement · Leonard Clement · Melchett ezredes · Miss Wetherby · Mrs. Price Ridley · Raymond West · Slack felügyelő

Helyszínek népszerűség szerint

St. Mary Mead


Kedvencelte 14

Most olvassa 8

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Navi
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

AC megint meglepett. Annyira kézenfekvő, mégsem gondoltam volna. Mrs. Lestrange titkára már az elején rájöttem, de a többi … Jól keverte a lapokat. Mindenki gyanús volt, mindenkinek volt lehetősége, de persze nem az volt, akire én gondoltam. Len és Griselda jó páros, aranyosak voltak a végén. No meg Ms. Marple is :) Nagyon szeretem őt.

3 hozzászólás
>!
DoreenDelevigne
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Ez volt az első Miss Marple olvasmányom, és nagyon tetszett. Nem is a nyomozás fogott meg annyira, inkább a hangulat, a kis falu, a karakterek. Akár gyilkosság nélkül is tetszett volna ez a könyv, a bűntény csak hab volt a tortán.
Annyira biztos voltam magamban, hogy eltalálom, ki a gyilkos, és persze közel se jártam, szokásomhoz híven. Jött Miss Marple és lerombolta az álmaimat, hogy végre rájövök, ki a gyilkos. Kösz :D
Ez már nem az első AC olvasmányom, bár magamat ismerve nem hinném, hogy valaha is ki fogom találni, ki a gyilkos. De nem adom, fel, próbálkozom, hátha mire kiolvasom minden regényét csak beletrafálok :D

3 hozzászólás
>!
eme P
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Ismét egy AC-könyv, amely krimi ide, krimi oda, akár bűntény nélkül is megállná a helyét. Annyi érdekes figurát, szituációt tömörít egy kis falurészre, hogy nagyregényt lehetne belőle írni. Persze nem ez a cél, de így is remek karakterek vonulnak fel, szétágazó, konfliktusokat, rendkívül széles skálán mozgó érzelmeket, lelkiismereti kérdéseket rejtő kapcsolatrendszerrel.
Elbeszélőnk ezúttal Len Clement tisztelendő úr, akinek dolgozószobájában az a bizonyos, sokak által – unalom elleni változatosságként – várva várt, az áldozat által kétségkívül kiprovokált, előre megérzett gyilkosság.
Tisztikénk amúgy rendkívül szimpatikus, jó humorérzékkel rendelkező alak, akinek kisebb családi gondjai is akadnak a nála húsz évvel fiatalabb, a házimunkát legszívesebben nagy ívben kerülő, semmihez nem értő, de imádott feleségével.
Körülöttük csak úgy zsongnak a gyanúsítottak (Miss Marple szerint szám szerint hét darab): helyiek és titokkal körülvett, nemrégiben ide telepedő vagy csak ideiglenesen itt tartozkodó fura alakok is. Ok a gyilkosságra van bőven, éles szemmel figyelőző, még élesebb nyelvvel pletykálkodó öreg hölgyből nem kevésbé. Nem nehéz kitalálni, hogy egyikük nem más, mint Miss Marple. Legalábbis elbeszélőnk nézőpontjából, aki egyáltalán nem kellemes, de kötelező feladataként próbálja túlélni az öreglányokkal való teázgatás-sütizgetés, csevegés nehéz kihívását. Mi sem természetesebb annál, hogy a hölgyeknek a gyilkossággal kapcsolatban is akadnak „értesüléseik”, gyanúik – legfőképpen Miss Marple-nek, aki bár rendkívül tapintatosan, háttérbe húzódva, de mégiscsak bosszantóan akar beleszólni a nyomozás menetébe.
A nyomozás pedig sokáig egy helyben topog – ugyanis nyoma nincs egy fia bizonyítéknak sem. Csak találgatnak, elméleteket gyártanak. Még az órák sem járnak rendesen, hogy legalább a gyilkosság időpontját meg lehetne biztosan határozni. Soha ennyi megálló, siető, késő, előreállított óráról nem hallottam egy helyen. (Egyedül Miss Marple időérzéke csalhatatlan – és az órája is pontos.)
És hogy még érdekesebb legyen a dolog, akad önkéntes jelentkező is, aki elvinné a balhét, sőt van néhány felettébb különös dolog, melynek vagy van köze az esethez, vagy nincs, és mint később kiderül, akad pár mellékes bűntény is, hogy csavarjon még egyet a helyzeten.
És ki nevezi meg végül a gyilkost? Ki állít csapdát neki, hogy bizonyíték híján le lehessen fülelni? Hát persze hogy az egyik legnagyobb pletykafészek öreglány… Igaz, a hobbija nem más, mint az emberi természet, és nem is teljesen kezdő, kinyomozott ő már pár rejtélyes esetet – kamrából eltűnő kaja meg miegymás. De hivatalosan kijelenthetem: a nyomozói karrier ezennel igazán beindult.

>!
Bíró_Júlia
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Aranyos volt leginkább, de az nagyon. Tényleg, ahogy nézem, Miss Marple teljes fegyverzetben és vattahajú cukiságban pattant ki Agatha Christie fejéből, ő az első felbukkanásától kezdve olyan kíváncsi és vicces és éles eszű és tapasztalt, mint a sokadik regény utolsó oldalain. (Ellentétben Raymonddal, aki az itteni első felbukkanásához képest már a nagyjából közvetlen folytatásra is komoly lelki-szellemi ráncfelvarráson esik át. ) És mivel Miss Marple elsősorban megfigyel, hát ebben a történetben a szerzője rengeteg megfigyelnivalóval látja el. De tényleg, gyakorlatilag senki és semmi nem tud besétálni a regény terébe úgy, hogy ne lenne valami, amit titkol, legyen az bizonyíték, szimpátia, vagy például a tény, hgoy tényleg van oka lapítani. Mindenki kicsit más, mint aminek látszik, ugyanakkor a rejtegetett titkoknak a szükségesnél nagyobb része olyan, hogy nem kapcsolódik semmi máshoz, csak azért van, hogy legyen spoiler . Kicsit sok a felesleges elem, magyarán, amitől a történet kicsit mintha a saját paródiája lenne. Tényleg, nem lehet, hogy Agatha Christie igazából csak kicsit ki akart röhögni minden hagyományos krimifordulatot egyszerre?
Ezen a nézőpontkarakter is sokat erősít – nem az, hogy Clement tiszteletes ostoba lenne, legfeljebb naiv, mert ő a megtestesült olvasó a regényben, inkább, hogy mit keres a tanúkihallgatások többségén? Van, ahol egészen indokolható a jelenléte, de többnyire, amikor a rendőrezredes vagy a kihallgatásokat eszközlő felügyelő lendületből magával hívja társalogni, pislogtam párat, hogy ezt most itt minek kellett… majdnem annyira, mint hogy spoiler spoiler .
Összességében bűbájcuki, tényleg, csak nem szabad közben sokat gondolkodni – legfeljebb a gyilkos személyén.

>!
Gorkie P
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Ismét egy remek Agatha Christie-regényt olvastam!
Jól kidolgozott, csavaros történet volt. Külön kis mellékszálakat is kaptunk a falucska lakóiról, ami különösen tetszett, bár volt, amire hamar rájöttem. Pl: Mrs. Letrange titka. :))
Érdekes volt a Tiszteletes bőrébe bújni, élveztem a szemszögéből való olvasást.
Úgy látszik megedződtem már így a 7. Agatha Christie-regényem után. Sejtettem a végét, bár volt még más tippem is. :)
Miss Marple-t nem lehet megunni! :D Hihetetlen a „komisz öreglány”! :)))
Néha olyan jókat nevettem a szövegén! :D
Az én kiadásomban kis térképek is vannak, amiken jó volt elidőzni kicsit.
Összeségében nagyon tetszett! :)

>!
Európa, Budapest, 2011
330 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791632 · Fordította: Borbás Mária
13 hozzászólás
>!
encus625 P
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Mostanában ritkábban olvasok Christie-től, ha mégis, akkor azokat a könyveket, amiket korábban nem értékeltem. Így jött ez a könyv is sorba. A gyilkosra sem emlékeztem, csak arra, hogy annakidején az első olvasáskor kit gyanúsítottam spoiler. :)
Miss Marple első regénye, ahol nem szerepel túl sokat, csak pont annyit, hogy rájöjjön mindenre. Tetszett, hogy a pap meséli el a történetet E/1-ben. Sok szereplős könyv, St. Mary Mead is ekkor mutatkozik be először. Nem jöttem rá a megoldásra, bár igazából gyanúsítottam sem volt, mert persze azt zártam ki leghamarabb, aki elkövette…

>!
Európa, Budapest, 2006
330 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630781328 · Fordította: Borbás Mária
3 hozzászólás
>!
nettikeee P
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Én totál nem erre számítottam, kedves Jane néni… :D
Minden annyira egyértelmű volt… Legalábbis miután elmagyarázta… Addig valaki teljesen másra gyanakodtam…
Persze amúgy azt tudtam, hogy Mrs LeStrange (akinek tényleg elég furcsa neve van), kicsoda akar lenni valójában, spoiler… Érdekes dolgok ezek…
AGatha Christie megint belehúzott, köszöntem szépen! :D

3 hozzászólás
>!
Orsi_olvas P
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Az első Miss Marple kötetem!
Elég sokat olvastam már A.C.-től, de rendre a Poirot regényeket. A piperkőc belga detektívet és hűséges társát Hastings kapitányt nagyon megkedveltem, de elfogytak itthon a Poirot köteteim, így arra jutottam ideje megismerkedni a krimik királynőjének másik ikonikus alakjával is.
Miss Marple, a szeretetre méltó idős hölgy, igen éles megfigyelőnek bizonyul, ha az emberi természetről van szó, vagy bármi más egyébről. A regény narrátora a címben is szereplő paplak bentlakó tiszteletese. A cselekmény egy pletykás kisvárosban St. Mary Meadben játszódik. A történet rendkívül csavaros, a gyilkosságon kívül van itt szerelmi botrány, sikkasztás, műkincs lopás, vadorzás, telefon betyárkodás, mérgezés és rengeteg titokzatoskodás. Miss Marple jobb szeret, legalábbis egy kötet után így látom, a háttérből megfigyelni, éles kis megjegyzéseket tenni, a babérokat sem szívesen akartja le a rendőrség elől, megelégszik a tudattal, hogy mindvégig igaza volt.
Poirot-t egy kötet alatt nehéz lenne háttérbe szorítani, de úgy gondolom kedvelni fogom ezt a kedves idős Miss Marple-t.

>!
Európa / Népszabadság / Alexandra, Budapest / Pécs, 2011
344 oldal · ISBN: 9789630792158 · Fordította: Borbás Mária
>!
PandaSára P
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Imádom ezt a történetet, annyiszor olvastam, láttam is már, hogy már-már kívülről fújom.
Az egyik legkedvesebb Marple regényem, ahogy a saját közegében nyomozgat, azt nagyon szeretem, a hangulata miatt. Az elbeszélő is olyan ember, aki – számomra legalábbis – nagyon jól áll a világhoz, a hívekhez. Néha annyira jókat derültem a megjegyzésein, és valahogy az ember nem így képzel el egy papot. Íme egy példa:
„Aki ősi, ösztönös dührohamot akar látni, hozzon csak ki a sodrából egy vérbeli emberbarátot.”

A történetről: Adott egy mikroközösség, ahol mindenki ismer mindenkit, mégis, szinte mindenki orra előtt,csavaros módon elkövetnek egy bűntényt, de Miss Marple furfangos agyán nem fognak ki.
Nagyon jól kitalált karakterek szerepelnek benne, a meggyilkolt Protheroe ezredessel az élen, de gyakorlatilag az összes szereplőt felsorolhatnám, mivel mindegyik roppant egyedi egyéniség. Viszont arra már nem emlékeztem, hogy Raymond West mennyire pökhendi, lekezelő alak.

Meglepően zárul ellenben a könyv. vagy legalábbis nekem olyan hirtelennek és nem odaillőnek tűnt az utolsó mondat.

>!
Galagonya33
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Annak ellenére, hogy már többször is láttam a belőle készült filmet, és ismertem a végét, nagyon élveztem.
Miss Marple nagyon édes volt, igazi kotnyeles vénkisasszony, de nekem abszolút szerethető figura.
Clement lelkész humora nagyon bejött, sokszor megmosolyogtam a hozzáállását a nyájához.
Nem olvastam még minden Marple-t, remélem feltűnik még valahol.


Népszerű idézetek

>!
Gitta_Bry

Végtére is, ha valaki paplakba lép, számíthat rá, hogy ott papot talál.

2. fejezet

>!
Vizsla

– Azt hiszem, a szívünk mélyén valamennyien Sherlock Holmes-nak képzeljük magunkat.

Huszonhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
>!
Gorkie

– Kedves fiam, ne becsülje le egy kis falu nyomozóösztönét. St. Mary Meadben minden áldott lélek tisztában van mindenki legbizalmasabb ügyeivel. Egész Angliában nincs olyan mesterdetektív , aki felvehetné a versenyt egy tisztes korú, és fölös ráérő idővel rendelkező öregasszonnyal.

41. oldal, Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Clement · Miss Marple
8 hozzászólás
>!
dokijano

– Ó, énszerintem igen helyes mindenkit egy kissé gyanúsítani – szólt Miss Marple. – Az ember végtére is sohasem tudhatja, hát nem?

173. oldal, Tizenhatodik fejezet (Európa, 2006)

3 hozzászólás
>!
Vaniliamamor_Bella

A fiatalok azt hiszik, hogy az öregek mind ostobák; de az öregek tudják, hogy a fiatalok ostobák!

347. oldal, 31. fejezet (Albatrosz Könyvek)

1 hozzászólás
>!
Gorkie

– A macska rúgja meg; az a vén mamuska akkor sem tudhatna többet a dologról, ha ő maga követte el a gyilkosságot!

294. oldal, Huszonhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Clement · Miss Marple
>!
Gorkie

Mosolyogtam; Miss Marple törékeny külseje megtévesztő: az idős dáma egy dandárra való rendőrrel vagy akár a rendőrkapitánnyal is elbír.

87. oldal, Kilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Clement · Miss Marple
>!
Gorkie

Miss Marple nem az a fajta idős hölgy, aki tévedni szokott. Hátborzongató, hogy mindig mennyire a lényegre tapint.

127. oldal, Tizenkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Clement
>!
Gorkie

– Miss Marple talán téved.
– Ó, dehogy! Az ilyen komisz öreglány mindig fején találja a szöget.

27. oldal, Harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Clement · Miss Marple
>!
Maya 

– Á, a doktorok! – legyintett megvetően a felügyelő. – Ki hisz a doktoroknak? Kihúzzák az ember valamennyi fogát – manapság ez a szokás járja –, aztán azt mondják, igazán sajnálják, de a panaszokat valójában a vakbél okozta.

108. oldal - Európa Könyvkiadó (XI. fejezet)


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Peter James: Kegyetlen tréfa
Jeffrey Archer: Tökéletes másolat
Sophie Hannah: Bántó távolság
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan
Joss Stirling: Storm és Stone
Lee Child: Elvarázsolt dollárok
Jane Shemilt: Lányom
T. R. Richmond: Ami maradt