Gyilkosság ​a golfpályán (Hercule Poirot 2.) (Arthur Hastings 2.) 274 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hercule ​Poirot levelet kap. A Dél-Amerikában meggazdagodott Paul T. Renauld kéri a segítségét, mert az életére törnek. Poirot azonnal útnak is indul Franciaországba a hűséges Hastings kapitánnyal együtt. De elkésnek: mire megérkeznek, a milliomost meggyilkolják. Holttestét a golfpályán találják meg. Gyanúsítottban nincs hiány: a feleség, a szerető, a fiú is elkövethette a gonosztettet. Poirot munkára fogja a kis szürke sejteket, viszont a Sureté felügyelője összes érzékszervét bevetve igyekszik megelőzni. M. Giraud, akit egyesek (például saját maga) a legnagyobb élő detektívnek tartanak, lenézi Poirot módszerét. Poirot cserében közönséges vadászkopónak nevezi a francia nyomozót. Sőt fogad vele, hogy előbb megoldja az esetet, mint ő. Mindeközben Hastings kapitány, legnagyobb meglepetésére, beleszeret egy ismeretlen lányba. És megtörténik a második gyilkosság, ami alapjaiban rengeti meg Poirot elméletét…
Vajon ki nyeri a nyomozók közül a fogadást? Agatha Christie rajongói… (tovább)

Az ijedt szemű lány és Az ijedt szemű leány címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: The Murder on the Links

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634055334 · Fordította: Palkó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2010
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630789752 · Fordította: Palkó Katalin

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

>!
gazibla P
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Szokásos tökéletes mű Agatha Christie-től. :) Poirot megunhatatlan. :)

>!
Lynn
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Agatha már megint lenyűgözött. Annyi csavart tett bele a végére, hogy egy csavarboltot is nyithatnék belőle.
Tetszett az a lájtos romantika, amit beleszőtt, a sokféle szeretetmegjelenés, amit megmutatott (szerelmesek, kezdődő szerelem, anya-fia kapcsolat).

Sorban olvasom a műveit, egyre kíváncsibb vagyok, Poirot és Hastings jelleme, kapcsolata hogy alakul majd a soron következő regényekben.

Örülök, hogy nem Az ijedt szemű lány címmel olvastam nem is figyeltem, hogy úgy is kiadták, mert spoiler

1 hozzászólás
>!
Hoacin
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Egy nyakatekert bűnügy, amiben Poirot papa kicsit OOC módon ölelgeti a főbb szereplőket, Hastings pedig csöpögősebb, mint egy Romana újság. Na jó, ez túlzás, de már majdnem ivójáték gondolata ötlött fel bennem, annyiszor érzelgett a vonzó hölgyek láttán. Gyakorlatilag már az első oldalakon szerelmes lesz, de ez nem gátolja abban, hogy később is ifjú istennőt, újkori Atalantét, tökéletes angyalt véljen felfedezni a környezetében. A butuskán érzelmes stílus engem eléggé fárasztott, főleg hogy Hastings koma többször valóban fájdalmasan tökkelütött. spoiler A bűntény meg eléggé cikornyás, de ez önmagában nem annyira zavart, maximum pár részlet benne. spoiler Összességében érdekes nyomozás volt, mindig egészen beszippantott a könyv, amikor végre nem szerelmesen ömlengtünk, vagy butaságokat feltételeztünk, hanem haladt a sztori, és Poirot bajsza egyre harciasabban meredezett, Giraud pedig végigmászkálta négy lábon a komplett helyszínt. Amúgy az irritáló stílusúnak szánt nagyképű kopó sokkal kevésbé frusztrált, mint Hastings, inkább szórakoztatott a figura. A gyilkos kiléte annyiból nem lepett meg, hogy szép sorjában már szinte mindenkiről el tudtam képzelni mindent, és a végső verzió is csak egynek tűnt a sok lehetséges változatból. spoiler
Tényleg érezni rajta, hogy a korai, zsenge alkotások egyike, kicsit kusza az ügy, és zsengék a figurák is… de a későbbi krimikben Hastings is előnyére változott. :)

„- Mon amimondta Poirot némi ironikus felhanggal –, ide gyökerezünk éjszakára, csak azért, mert ön egy gyönyörű fiatal nőt látott, és a feje elcsavarodott”

>!
Ferger_Jolcsi P
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Olvastam már sokkal izgalmasabb A. C. könyvet is, ez most annyira nem kötött le, nem lett a kedvencem. Elég csűrcsavarosra sikeredett a cselekmény, a végén háromszor hitette el az író az olvasóval, hogy meglett a gyilkos, és harmadszorra is rá kellett jönni, hogy ismét bedőltünk A. C-nek. Az a rész, ahol Hastings Poirot ellen fordul, nagyon nem tetszett, bízhatna már annyira Poirot-ban, hogy tudja, nem kell tartania tőle… Elvégre ezer éve ismerték egymást és mégis megrendült a bizalma… És mindezt egy lány miatt. A lényeg, hogy a történet végén minden jól alakult, legalábbis többnyire spoiler.

>!
KingucK 
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Itt a gyilkos kiléte nem volt újdonság számomra, szinte az elején sejtettem, hogy ki a hunyó.
Az alaptörténet és a két detektív versengése kicsit színesítette a történetet.

>!
Youditta
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Szerintem ez a A.C. könyvek között is egy igen csavaros mű. Tetszett az egész történet, a gyilkosság, felgöngyölítés, úgy ahogy van.
Mondjuk nekem a romantika sok volt. Nem tetszett spoiler

>!
Navi P
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Egy nagyon izgalmas AC könyv :) Csavar csavar hátán, titok titok hátán, s amikor már azt hisszük vége, kiderült, aminek ki kellett derülnie, Poirot csavarint még egyet. Fantasztikus :)
Volt 1-2 titok, amire magamtól rájöttem, meg volt 1-2 gyanús félmondat, de engem meglepett a vége. Remélem, a film is ilyen jó lesz :)

>!
dagikám
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Nyakatekert történet volt ez is, mint ahogy már elvárható az írónőtől. Volt itt minden ami szem- szájnak ingere: gyilkosságok, hazugságok, szerelem. Végül Poirot hozta a formáját, és ismét bebizonyította, hogy sokkal rafináltabb, mint bármelyik más nyomozó. Kicsit idegesített Hastings, hogy ahány lány megfordul a történetben, ő mimdegyikbe szerelmes lesz azonnal.

>!
Saille P
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Talán az utolsók közt olvastam ki mint AC regényt, miközben kiderült, hogy ez a legelsők közül való. Nem véletlen, hogy Hastings itt ismerkedik meg a feleségével, és még csak tanulgatja, hogy felismerje Poirot módszereit. Aranyos, ahogy Hastings egyik szép lánytól a másikhoz csábul, még nagyon tombol a romantika is ebben a műben (párok jönnek össze és mennek szét, félreértések tarkítják az egészet, mint egy bohózatban). Mulatságos Poirotnak a francia nyomozóval való szellemi párbaja, és persze itt is meglepő az ügy megoldása, bár abban is van némi vadromantikus hatás – ekkor még nem volt annyira szikáran letisztult talán AC stílusa mint a későbbiekben. Mindamellett van olyan jó, mint az összes többi krimije.

>!
MonikaR
Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

„– Ha használná a szürke agysejtjeit, és olyan tisztán látná az ügyet, mint én, ön is rájönne, barátom.”

Agatha újból bebizonyította, hogy egy zseni! Őszintén, az elején már megtippeltem, hogy ki a gyilkos, de Agatha annyira jól hárította másra a bűnösséget, hogy nagyon nehéz volt rájönni a tényleges tettesre. Persze, nagyon tetszett a végkifejlet, nagyon jól lett kigondolva. A történet eleje számomra kicsit lassan indult, nem kötötte le kellőképpen a figyelmem, de utána már nagyon izgalmas és érdekes lett. Nagyon tetszik Agatha stílusa, olyan természetesen írja le a történéseket, mintha azok mind valójában megtörténtek volna. A szereplők is nagyon jól lettek kidolgozva. Poirot nagyon cuki, kövérke bácsika lehet, csak tudnám, hogy hogy sikerült olyan fürgén felmásznia a fára?! Mosolyogtam azon a részen. Nemsokára olvasom a harmadik részt, remélem választ kapok a picit befejezetlen végre.

>!
Európa, Budapest, 2010
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630789752 · Fordította: Palkó Katalin

Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

– Ha használná a szürke agysejtjeit, és olyan tisztán látná az ügyet, mint én, ön is rájönne, barátom.

188. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
6 hozzászólás
>!
Kiara P

C'est bien! Akkor hát mozgósítsuk a szürke kis agysejtjeinket.

125. oldal (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
2 hozzászólás
>!
BZsofi +SP

Másutt már bemutattam Hercule Poirot-t. Rendkívüli kis ember! Alig több mint 160 centiméter magas, tojásfejét kissé félrebillenti, amikor izgatott, a szeme zölden ragyog, a bajusza harciasan meredezik, és árad belőle a méltóság. Világfias megjelenése mindig kifogástalan. Pedantériája mindenben megnyilatkozik. Ha meglátott egy kissé ferdén álló dísztárgyat, egy porszemet, netán egy parányi rendetlenséget bárki öltözékén, az kínszevedés volt a kis ember számára mindaddig, mígnem megkönnyebbülten orvosolhatta a bajt. „Rend” és „Módszeresség” – ezek a vezérelvei. Némi lenézéssel viseltetik olyan kézzel fogható bizonyítékok iránt, mint az ujjlenyomat vagy a cigarettahamu, és fenntartja, hogy ezek önmagukban sosem elegendők a detektív számára, hogy megoldjon egy problémát. Aztán végtelen önelégültséggel megkopogtatja tojásfejét, és nagy megelégedéssel kijelenti: „Az igazi munka itt bent zajlik. A kis szürke agysejtekben – tartsa mindig észben: a kis szürke agysejtekben, mon ami .”

2. fejezet. Segélykérés. Európa Kiadó, 2010: 13-4. oldal.

>!
Kiara P

– (…) De hát hová cipel engem, barátom? Nem a szállodába megyünk? Rendbe kell hoznom a bajuszomat – szánalmasan lekonyult az utazás hevében. Meg aztán a kabátomat is le kell porolni. És a nyakkendőm! Meg kell igazítanom.

153. oldal (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Namida

– Hátradőltem, ragyogva a büszkeségtől, hogy milyen jól rekonstruáltam a történteket.
Poirot elgondolkodva nézett rám.
– Szerintem forgatókönyvet kellene írnia, mon ami – jegyezte meg végül.
– Úgy érti…
– Jó kis film lenne belőle, ebből a történetből, amit itt most elregélt nekem – csak éppen szemernyi köze sincs a hétköznapi élethez.
– Elismerem, hogy nem mentem bele a részletekbe, de…
– Maga továbbment… mesterien figyelmen kívül hagyta őket.

191-192. oldal, Budapest: Európa, 2010

>!
Orsi_olvas

Ne kapaszkodjon az elméletekbe, ha a tények már nem támasztják alá őket.

>!
Orsi_olvas

Az ember nem eredeti, hanem utánzó állat. Utánzó a mindennapos, törvénytisztelő életében, ahogyan utánzó a törvényen kívüliben is.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Jó néhány nagy bűnözőnek, akit ismertem, angyalarca volt – jegyezte meg vidáman Poirot. – A szürke agysejtek torzulása igen könnyen párosulhat madonnaarccal.

>!
Nilse

– Mon ami, két ember ritkán látja ugyanazt.

24. oldal

>!
Vaniliamamor_Bella

Kiért hazudik egy nő? Néha önmagáért, rendszerint a férfiért, akit szeret, de a gyerekéért mindig.

19. fejezet


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Émile Gaboriau: A 113. számú ügyirat
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: Hóember
Donna Leon: Az aranytojás
Karin Slaughter: Sikoly
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant
Steven Saylor: Rubicon