Gyilkosság ​a diákszállóban (Hercule Poirot 30.) (Felicity Lemon 3.) 314 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hercule ​Poirot tökéletesen elrendezte az életét. Amióta szögletes teasüteményt is lehet kapni, nem csak kereket, teljes a boldogsága. Ráadásul neki dolgozik a titkárnõk gyöngye, Miss Lemon is, aki képtelen hibázni. Vagy mégis? Egy reggel Poirot három hibát talál egy egyszerû levélben. Miss Lemon bevallja, hogy nõvére gondjai vonják el a figyelmét. Nõvére egy diákszállót vezet, és mostanában egyre-másra tûnnek el különféle dolgok, sztetoszkóptól gyémántgyûrûn és hátizsákon át az ócska flanelnadrágig. Poirot azonnal kész segíteni, mert elbûvöli az eltûnt tárgyak tarka kavalkádja. Elmegy, hogy elõadást tartson a detektívmunkáról, és közben megismerje a szállón lakó fiatalokat. Ettõl persze felgyorsulnak az események, és amikor megtalálják az elsõ hullát, már nem mulatságos, hanem véresen komoly a probléma. Mi közük lehet az ellopott villanykörtéknek a szétszabdalt selyemsálhoz és hátizsákhoz? Kinek van másik útlevele a hivatalos mellett? Poirot tudja, ha ezekre a kérdésekre… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: Hickory Dickory Dock

Eredeti megjelenés éve: 1955

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Európa, Budapest, 2012
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795227 · Fordította: Sarlós Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 2007
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783873 · Fordította: Sarlós Zsuzsa
>!
Magyar Könyvklub, Szeged, 2000
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635471297 · Fordította: Sarlós Zsuzsa

2 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Felicity Lemon


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

>!
Deziréé
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Úgy néz ki fejlődök, mert ismét sikerült a bűntény egy részét megfejtenem.
Ismét áradozni fogok, mert egyszerűen zseniális, amit ez az írónő leírt. Hihetetlen, ennyire fantasztikus bűncselekmény felderítést mindig öröm olvasni. Poirot hozta ismét a fantasztikus stílusát. Ebben a kötetben sem csalódtam. Annyira nagyon tetszett a történet, hogy el sem tudom mondani.
Imádom minden egyes mondatát ennek a könyvnek is. Még most sem tudom, hogy lehet ilyen fordulatos krimit írni, kitalálni ezt a rengeteg szálat, hogy így és úgy fognak találkozni. Poirot papát pedig nem lehet átverni, mert ő még mindig legjobb detektív a világon.
Most leginkább azért döbbentem meg, mert tudtam ki a tettes és fantasztikus érzés, hogy végre rájövök néhány dologra, de ettől függetlenül voltak meglepő fordulatok, amelyekre nem számítottam. Na és ez a befejezés… HIHETETLEN! Ilyen nagy betűkkel.

>!
Levandra P
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

A kedvenceim közül való ez a kötet. Nem annyira a krimi szál miatt, mert nagyon kézenfekvő, hogy kit/kiket kell gyanúsítani. Még maga Poirot is rögtön ráhibázik, amivel megerősítette a feltételezésemet. M. Poirot kicsit kevés volt nekem, de talán ez az oka annak, hogy inkább az esetre tud fókuszálni az olvasó.

>!
lind
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Ennél összetettebb bűnesetről MÉG NEM olvastam!
A műnek inkább az alcíme fogott meg, mintsem a főcíme: „…és közben egyre több a hulla…” HÁTBORZONGATÓ!
Nagyon jó volt látni, hogy nem csak a mű közepe fele jelenik meg a nagy Poirot, hanem szerves része már az első oldalnak is. Tetszett, hogy személyes ügyként fogja fel a nyomozó az esetet és még a tényleges gyilkosság előtt megismeri a lehetséges elkövetőket. Szépen kibontott és átgondolt történetvezetést láthatunk illetve egy olyan szereplőfelhozatalt, ami méltó a történethez. Mindenki egy egyéniség saját gondolatokkal és múlttal… mindenkinek van indítéka! Természezesen a végén egy hatalmas csavar van, amire utalnak az elején a műnek, de mire odaérnénk az utolsó oldalakhoz teljesen lényegtelennek tűnik. A történet lezárásában csak Poirot szokásos nagy szembesítéseit hiányoltam, de így is tökéletes volt a mű.
Ez az alkotás MÉLTÓ AC nevéhez és híréhez!
#nemutolsótőle

>!
Orsi_olvas
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Poirot mindig pedáns titkárnője, Miss Lemon, elgépel egy levelet… háromszor is! Ha a titkárnők gyöngye hibázik talán eljött a világvége, talán a föld zökkent ki a forgásából, mindenesetre Poirot a végére akar járni az okoknak. Miss Lemonról kiderül, hogy nem hogy csak hibázni is képes, de testvére is van! Micsoda hétköznapi, földhöz ragadt dolog a rokonság.

Poirot egy rejtélyes lopás sorozat felgöngyölítése közben elvetődik egy modern diákszállóra: üzletasszonyok, színes bőrű diákok, szerelmek és eltűnt holmik. És közben egyre több a hulla….

A végét kicsit kurtán-furcsán zárta le AC, nem a megszokott Poirot stílusban. Emiatt kicsit összecsapott érzetet hagyott benne a befejezés, de egyébként nagyon jó kis story volt, színes jellemrajzokkal és bravúros nyomozással.

>!
Hoacin
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Furcsa tárgyak tűnnek el egy diákszállóról, ami pedig végül előkerül, gyakran darabokra van vagdosva, vagy épp egy tál levesben virít. És mégis miért lop el bárki ócska flanelnadrágot, villanykörtét, ajakrúzst vagy bórsavport? Bizsut, fél pár cipőt, egy doboz csokoládét? Ez bizony egy „egyedülálló, gyönyörű probléma” Poirot számára, aki nagyon elragadónak véli a listát, hisz nem az ő szögletes süteményeit nyúlták le, így könnyű szépségesnek titulálni a hiányjegyzéket.
A cselekmény végig érdekes, de valahogy túlburjánzanak a szereplők, és hiába a sok hiányzó cucc, így is folyton zsúfoltság érzetem volt. Az ember állandóan mellékfigurákba botlik, ami végül is jól passzol ahhoz a káoszos hangulathoz, ami egy diákszálló sajátja, bár igazából nem tudom, sosem voltam ilyen helyen, de nem is kaptam hozzá kedvet. :) A megannyi szerelem, veszekedés, túl vékony fal, rajongó spánieltekintet, spionkodás, barátok közt jelenet mellett sajnos a jellemek és motivációk kisebb szerepet kapnak, emiatt különösebben nem is kedveltem meg senkit, vagy mire megkedveltem volna, már felszívódott vagy elhunyt.
De amúgy érdekes nyomozás volt, tetszett ez a fura tárgylista, és a bűntény is reális spoiler, csak mégis hiányzott belőle az a plusz, vagy mélység, vagy csavar, amitől egy Agatha Christie könyvet igazán szeretek. Az elkapkodott véget már csak halkan jegyzem meg, még pár oldal lazán elfért volna a végére.
Néhány random szösszenet a könyvből: a szimmetrikus teasütemények és kalandos sorsú mérgek mellett kapunk hátizsákot boncoló Poirot-t, szemléletesen előadott emésztési problémát. és még egy felséges kis bugyit is, sosem gondoltam volna, hogy ez a szóösszetétel itt jön majd szembe. :D

3 hozzászólás
>!
eme P
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Hát kérem, ilyet! Három hiba egy levélben! Hah! Ezt nem lehet tűrni. Ki tudja, meddig fajul majd a dolog, ha Lemon kisasszony gépezetében nem korrigálódik a hiba. Talán az is megtörténhet, hogy a következő levélben már négy, sőt uram bocsá’, akár öt gépelési hiba is lesz. Ezt sürgősen orvosolni kell. Főként, hogy nemcsak Poirot precízen sorakozó, rendhez és rendszerességhez szoktatott szürke kis agysejtjei horkannak fel a szörnyű esemény miatt, hanem a be nem vallott, de titkon a tudatalattiban lázadozó unalom is kezd felszínre törni. Ilyenkor bármi jól jön. Akár egy diákszálló is, ahol eltűnik pár jelentéktelen vagy legalábbis annak tűnő dolog – a kivétel egy gyémántgyűrű. Poirot számára azonban nincsenek jelentéktelen dolgok és jelentéktelen ügyek. Azonnal kiszáll a helyszínre egy kis előadás erejéig, közben meg körbeszimatol. És mint mindig, ezúttal is kiderül, hogy az ártalmatlan lopások mögött sokkal komolyabb a helyzet. A kezdeti összefüggéstelen semmiségekből egy olyan csavaros sztori kerekedik, hogy szegény olvasó csak kapkodja a fejét – itt a villanykörte, hol a villanykörte, itt a sál, hol a sál, itt egy üvegecske, hol az üvegecske – és főleg: mi van benne, és az-e, aminek látszik? És a diákok is azok aminek/akinek látszanak? És miközben dolgok tűnnek el, és furcsaságok történnek, lassan kedenek megjelenni a hullák… Ennek már fele sem tréfa. Poirot komolyan belelendül az akcióba, és persze kirakja a puzzle-t, amelyen, természetesen mindennek megvan a maga jól meghatározott helye. Ki gondolta volna az elején… Na jó, gondoltuk. Mert olyan nincs, hogy hiba csússzon egy történetbe, sőt egy levélbe se. És igen: a világ rendje és Poirot lelki nyugalma helyreállíttatott: kész a levél – gépelési hiba nélkül. De azért lassan ismét mocorogni kezd legbelül az unalom…

>!
Sophiè
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Ez volt a második AC könyvem, és sokkal jobban tetszett, mint a Nyaraló gyilkosok!
A történet Miss Lemonnal, Poirot titkárnôjével indul, aki 3 hibát is vétett, de ez rögtön feltûnt a férfinek, mert soha nem hibázik. Elárulta, hogy a nôvére miatt aggódik, ugyanis a diákszállóban furcsa dolgok tûntek el. Poirot ez érdekli, meg is látogatja a szállót. Tetszett, hogy nem az övé volt az ügy, ugyanis bevonták a rendôrséget is. Így aztán Sharpe felügyelô és Poirot közösen oldották meg a rejtélyt, ami idô közben egyre bonyolulttá vált, 3 ember halt meg. spoiler halála nem lepett meg, várható volt, miután spoiler. spoiler halála meglepô volt, fôleg úgy, hogy nem derült ki rögtön, hogy kivel találkozott a kocsmában. spoiler halála sem lepett meg, mert túl közel volt a tûzhöz.
Engem az zavart, hogy túl sok volt az ember, azért nrm igazán tudtam megjegyezni a neveket, és hogy ki mit csinál. De tudom, hogy ez a krimire jellemzô:D
És miért ne, az spoiler tettes lett a lrgszimpatikusabb, spoiler.
A vége számomra nagyon összecsapott lett, miután minden kiderült, ugyanis nem derült ki semmi, hogy mi lett a szereplôkkel.

>!
Attila_Saw
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Kétségtelenül megállapítom, hogy nem ez Agatha Christie főműve, illetve hogy ez volna a leggyengébb alkotása.
Már az elején éreztem valami szokatlant a történettel kapcsolatban, ugyanis nem igazán tudtam elsőre hitelesen elképzelni, hogy Hercule Poirot detektívünk egy diákszállóban tartózkodik, és rutinszerű apró problémákat sorolnak fel neki – amitől elsőre nem is tűnik különleges ügynek – megoldandó esetként. Azonban ahogyan az Írónő is akarta, kiderült, hogy nem is olyan tipikus semmilyen ügyről van szó, de valójában a bűnügy megoldása nem okozott nagy fejtörést. Az első gyilkosságoknál ugyan nem voltam biztos a tettesben, sőt, még nem is nagyon gyanakodtam senkire, hiszen akkor inkább csak analizáltam a fejembe, ki kicsoda, de az utolsó gyilkosságnál a módszert is megmondtam, nem csak az elkövetőt. Ettől függetlenül jó volt újra A. C. világába visszamerülni.

>!
Stone
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Kedves Világ, a legborzasztóbb dolog történt, ami Poirotval történhetett. A csúnya és gépiesen precízen dolgozó Citrom kisasszony három, azaz drei, vagyis three hibát vétett EGY vagyis uno levélben! Döbbenet hagyta el bajuszmentén belga detektívünket, melynek hangot is adott és magyarázat is született. A magyarázatot listába szedve tálalta Citrom kisasszony nővére. A lista:
Fél pár új, estélyi cipő
Bizsu karperec
Gyémántgyűrű
Pudrié
Ajakrúzs
Sztetoszkóp
Egy pár fülbevaló
Öngyújtó
Ócska flanelnadrág
Villanykörték
Doboz csokoládé
Selyemsál
Hátizsák
Bórsav
Fürdősó
Szakácskönyv.
És miért szüreteltek villanykörtét, mire kellett a sok női pipereholmi, mit főztek a szakácskönyvből, amihez bórsav és fürdősó kellett, és hova kirándultak a hátizsákkal, féllábbal egy estélyi cipőben, minek kellett mindehhez sztetoszkóp, meg flanelnaci? Nos, ha ezekre megvan a válasz, megvan a tettes is.
A könyvet szintén olvastam, így nem volt semmi meglepi, sőt láttam többször a belőle készült filmet, de a humorát nagyra értékeltem ebben a könyvben ACnek. Ja és @sztimi53 ebben oldalakra rugó gyógyszertár, bogyótár és orvosi miazma kevereg!

1 hozzászólás
>!
encus625 P
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Évekkel ezelőtt már olvastam egyszer, a filmet is láttam, de nem emlékeztem a gyilkosra. Az rémlett, hogy spoiler van a háttérben.
Keveset szerepel Poirot, ez most zavart egy kicsit. Nincs benne olyan rész, hogy összehívunk mindenkit a végén és lerántom a leplet a gyilkosról. Túl szövevényes ez a sok lopás, sok lakó.
Nem mondom, hogy nem tetszett, de vannak Christie-nek ettől sokkal jobb krimijei is.

>!
Európa, Budapest, 2007
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783873 · Fordította: Sarlós Zsuzsa

Népszerű idézetek

>!
WolfEinstein

Rend és rendszeresség, ez volt Poirot jelszava hosszú évek óta. Tökéletes inasa, George, és tökéletes titkárnője, Miss Lemon segítségével élete a rend és rendszeresség jegyében telt. Most, hogy nemcsak kerek, hanem szögletes teasüteményhez is hozzá lehetett jutni, semmire sem lehetett panasza.

5. oldal, Első fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Sli SP

Miss Lemon Achilles-sarka a képzelőereje volt. Annak teljes hiánya. Ténykérdésekben legyőzhetetlen volt. Feltételezések esetében: elveszett. Valószínűleg már gyerekkorában sem értette a meséket.

10. oldal, Első fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Felicity Lemon · képzelőerő · mese
>!
csgabi MP

– Poirot, az isten szerelmére! Már zúg a fejem! Senkit sem tart képtelennek a gyilkosságra?
– Gyakran eltöprengek rajta – mondta Hercule Poirot.

87. oldal

>!
Mimiti

– Lelkiismereti ügyről van szó.
– Akkor én vagyok az utolsó, akihez fordulni érdemes. Nekem nincs említésre méltó lelkiismeretem.

194. oldal

>!
manabooks

Hercule Poirot megèrtően bólintott. Helyènvalónak látszott, hogy Miss Lemon nővère èletènek nagy rèszèt Szingapúrban töltse. Az olyan helyek, mint Szingapúr, èpp erre valók.

6. oldal

>!
valdezier

Egyet üt az óra
egér fut le róla
Hickory, dickory, dock.
(…)
– Tessék M. Poirot?
– Á, semmi – válaszolta Hercule Poirot.

224. oldal

>!
alaurent P

– Nigel csészealja elrepedt, és a lekvártartó is darabokra tört.
– Ez aztán pokoli reggel volt – jegyezte meg Valerie, ahogy kiment.

>!
Babú

– Senki nem olyan okos, mint képzeli – mondta Hercule Poirot.
Sharpé felügyelő nagy kísértést érzett, hogy megkérdezze: – Még Hercule Poirot sem? – de fékezte magát.

Tizenkilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
bleknajt

-A te helyedben nem gondolkodnék olyan sokat – mondta Sally –, nem egészséges.


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Pamela Branch: Minden hétfőn gyilkosság
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a télikert rejtélye
Jo Nesbø: Denevérember
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Paul Auster: New York trilógia
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Holden Rose: A Nyúl akta