Gyilkosság ​a diákszállóban (Hercule Poirot 30.) (Felicity Lemon 3.) 491 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hercule ​Poirot tökéletesen elrendezte az életét. Amióta szögletes teasüteményt is lehet kapni, nem csak kereket, teljes a boldogsága. Ráadásul neki dolgozik a titkárnők gyöngye, Miss Lemon is, aki képtelen hibázni. Vagy mégis? Egy reggel Poirot három hibát talál egy egyszerű levélben. Miss Lemon bevallja, hogy nővére gondjai vonják el a figyelmét. Nővére egy diákszállót vezet, és mostanában egyre-másra tűnnek el különféle dolgok, sztetoszkóptól gyémántgyűrűn és hátizsákon át az ócska flanelnadrágig. Poirot azonnal kész segíteni, mert elbűvöli az eltűnt tárgyak tarka kavalkádja. Elmegy, hogy előadást tartson a detektívmunkáról, és közben megismerje a szállón lakó fiatalokat. Ettől persze felgyorsulnak az események, és amikor megtalálják az első hullát, már nem mulatságos, hanem véresen komoly a probléma. Mi közük lehet az ellopott villanykörtéknek a szétszabdalt selyemsálhoz és hátizsákhoz? Kinek van másik útlevele a hivatalos mellett? Poirot tudja, ha ezekre a kérdésekre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1955

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub

>!
Európa, Budapest, 2012
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795227 · Fordította: Sarlós Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 2007
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783873 · Fordította: Sarlós Zsuzsa
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2005
224 oldal · keménytáblás · Fordította: Sarlós Zsuzsa

6 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Felicity Lemon


Kedvencelte 13

Most olvassa 8

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Nem hiszem el, hogy bár Christie az elején elmondta, hogy milyen is a gyilkos személyisége és várhatóan hogyan fog viselkedni, mégsem jöttem rá, ki áll a gyilkosságok mögött.
Izgalmas, hamisítatlan Poirot-krimi humoros felvezetővel spoiler, érdekes szereplőkkel és háttértörténetekkel, valamint csavaros és furfangos megoldásokkal. Újabb kedvencet avattam. :)

Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Az írónő kései regényei közé tartozik, az ötvenes években vagyunk, a hidegháború idején. A társadalmi-politikai téma csak érintőlegesen jelenik meg, ám látjuk a londoni élet egyre modernebb.
Jómódú fiatalok, fiúk és lányok ha szeparáltan is, de egy diákszállóban élhetnek. / Bár szerintem ez egy panzió-féle/. Adott egy viszonylag zárt közösség, fura tulajdonosnővel, egy kedves házvezetőnővel, aki Miss Lemon * testvére. Ártatlannak tűnő problémákkal indul a történet, de egyre kíváncsibbak leszünk, hiszen Monsieur Poirot nekilát kibogozni a szálakat.
Nem tartozik az általam igazán kedvelt regényekhez, ám Christie asszony itt is kikerekít egy fantáziadús történetet, valamint megoldást a végére-csak éppen a megszokottnál kicsit gyengébben.
*Miss Lemon Poirot titkárnője.

Deziréé>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Úgy néz ki fejlődök, mert ismét sikerült a bűntény egy részét megfejtenem.
Ismét áradozni fogok, mert egyszerűen zseniális, amit ez az írónő leírt. Hihetetlen, ennyire fantasztikus bűncselekmény felderítést mindig öröm olvasni. Poirot hozta ismét a fantasztikus stílusát. Ebben a kötetben sem csalódtam. Annyira nagyon tetszett a történet, hogy el sem tudom mondani.
Imádom minden egyes mondatát ennek a könyvnek is. Még most sem tudom, hogy lehet ilyen fordulatos krimit írni, kitalálni ezt a rengeteg szálat, hogy így és úgy fognak találkozni. Poirot papát pedig nem lehet átverni, mert ő még mindig legjobb detektív a világon.
Most leginkább azért döbbentem meg, mert tudtam ki a tettes és fantasztikus érzés, hogy végre rájövök néhány dologra, de ettől függetlenül voltak meglepő fordulatok, amelyekre nem számítottam. Na és ez a befejezés… HIHETETLEN! Ilyen nagy betűkkel.

Joxer >!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Poirot segítségét ezuttal egy elsőre egyszerű lopássorozatban kérik, amit ő az ügy súlyához mérten csak könnyű ujjgyakorlatként kezel. De meglepetésére összefut a Scotland Yard nyomozójával is a helyszínen, aki másik ügy szálait próbálja felgöngyölíteni. Ahogy haladnak előre az események, a két ügy szálai úgy fonódnak egybe, és így Poirot szürke kis agysejtecskéi sem hevernek parlagon. Az egyszerű kis ügyből végül egy súlyos bűneset-sorozat lesz, de persze a főbűnös most sem úszhatja meg, hogy kilétére fény derüljön.
A regényt a nagyszerű filmes feldolgozásból már ismertem, de a regénytől így is tudott érdekességekkel szolgálni, mivel ismét eltér pár dologban a két változat egymástól:
– a filmben a Poirot tudását elismerő és baráti segítségét több ügyben igénybevevő Japp felügyelő nyomoz, míg a könyvben Sharpe felügyelőé az ügy
– a könyvben feltűnik Poirot komornyikja is, aki a sorozatban csak az utolsó pár részben szerepel.
– a filmben látható időnként a könyvespolcokon egy kisegér, aki az egyik szinkronos változatban a kis gyerekdalocskából vett idézetként adja a történet másik címét: A kisegér mindent lát.
AC eme regénye bár viszonylag rövid, de mégis újabbnál újabb csavarokkal lepi meg az olvasót, aki a mű végi lelepzésig már végül minden szereplőt gyanúsnak tart.

Levandra P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

A kedvenceim közül való ez a kötet. Nem annyira a krimi szál miatt, mert nagyon kézenfekvő, hogy kit/kiket kell gyanúsítani. Még maga Poirot is rögtön ráhibázik, amivel megerősítette a feltételezésemet. M. Poirot kicsit kevés volt nekem, de talán ez az oka annak, hogy inkább az esetre tud fókuszálni az olvasó.

lind>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Ennél összetettebb bűnesetről MÉG NEM olvastam!
A műnek inkább az alcíme fogott meg, mintsem a főcíme: „…és közben egyre több a hulla…” HÁTBORZONGATÓ!
Nagyon jó volt látni, hogy nem csak a mű közepe fele jelenik meg a nagy Poirot, hanem szerves része már az első oldalnak is. Tetszett, hogy személyes ügyként fogja fel a nyomozó az esetet és még a tényleges gyilkosság előtt megismeri a lehetséges elkövetőket. Szépen kibontott és átgondolt történetvezetést láthatunk illetve egy olyan szereplőfelhozatalt, ami méltó a történethez. Mindenki egy egyéniség saját gondolatokkal és múlttal… mindenkinek van indítéka! Természezesen a végén egy hatalmas csavar van, amire utalnak az elején a műnek, de mire odaérnénk az utolsó oldalakhoz teljesen lényegtelennek tűnik. A történet lezárásában csak Poirot szokásos nagy szembesítéseit hiányoltam, de így is tökéletes volt a mű.
Ez az alkotás MÉLTÓ AC nevéhez és híréhez!
#nemutolsótőle

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Újabb csűrcsavaros történetet olvashattam A. C-től. Annyira bonyolult és sokrétű volt a háttértörténet, ami nyomán rájött Poirot a gyilkos és a rablók kilétére, hogy a felénél már teljesen belezavarodtam, így nem is sikerült rájönnöm, hogy mi is áll az egész történetnek a hátterében. A. C. sokszor már a történet elején lefest egy hihetőnek tűnő történetet, aztán a végére már teljesen más kerekedik ki az egészből. Én azt az egyet már megtanultam, hogy sose higgyek el semmit, és ha az elején az olvasó elé is tolja az írónő a tettest (legalábbis egy nagyon gyanús embert), akkor is kérdőjelezzem meg, hogy vajon tényleg ő volt-e az elkövető. Nem gondoltam volna pl. hogy ilyen nagy jelentősége lesz a történetben a hátizsák felaprításának, míg Poirot szóba nem hozta. Megtanít arra, hogy az apró részletekre is figyeljek.

Orsi_olvas>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Poirot mindig pedáns titkárnője, Miss Lemon, elgépel egy levelet… háromszor is! Ha a titkárnők gyöngye hibázik talán eljött a világvége, talán a föld zökkent ki a forgásából, mindenesetre Poirot a végére akar járni az okoknak. Miss Lemonról kiderül, hogy nem hogy csak hibázni is képes, de testvére is van! Micsoda hétköznapi, földhöz ragadt dolog a rokonság.

Poirot egy rejtélyes lopás sorozat felgöngyölítése közben elvetődik egy modern diákszállóra: üzletasszonyok, színes bőrű diákok, szerelmek és eltűnt holmik. És közben egyre több a hulla….

A végét kicsit kurtán-furcsán zárta le AC, nem a megszokott Poirot stílusban. Emiatt kicsit összecsapott érzetet hagyott benne a befejezés, de egyébként nagyon jó kis story volt, színes jellemrajzokkal és bravúros nyomozással.

Hoacin>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Furcsa tárgyak tűnnek el egy diákszállóról, ami pedig végül előkerül, gyakran darabokra van vagdosva, vagy épp egy tál levesben virít. És mégis miért lop el bárki ócska flanelnadrágot, villanykörtét, ajakrúzst vagy bórsavport? Bizsut, fél pár cipőt, egy doboz csokoládét? Ez bizony egy „egyedülálló, gyönyörű probléma” Poirot számára, aki nagyon elragadónak véli a listát, hisz nem az ő szögletes süteményeit nyúlták le, így könnyű szépségesnek titulálni a hiányjegyzéket.
A cselekmény végig érdekes, de valahogy túlburjánzanak a szereplők, és hiába a sok hiányzó cucc, így is folyton zsúfoltság érzetem volt. Az ember állandóan mellékfigurákba botlik, ami végül is jól passzol ahhoz a káoszos hangulathoz, ami egy diákszálló sajátja, bár igazából nem tudom, sosem voltam ilyen helyen, de nem is kaptam hozzá kedvet. :) A megannyi szerelem, veszekedés, túl vékony fal, rajongó spánieltekintet, spionkodás, barátok közt jelenet mellett sajnos a jellemek és motivációk kisebb szerepet kapnak, emiatt különösebben nem is kedveltem meg senkit, vagy mire megkedveltem volna, már felszívódott vagy elhunyt.
De amúgy érdekes nyomozás volt, tetszett ez a fura tárgylista, és a bűntény is reális spoiler, csak mégis hiányzott belőle az a plusz, vagy mélység, vagy csavar, amitől egy Agatha Christie könyvet igazán szeretek. Az elkapkodott véget már csak halkan jegyzem meg, még pár oldal lazán elfért volna a végére.
Néhány random szösszenet a könyvből: a szimmetrikus teasütemények és kalandos sorsú mérgek mellett kapunk hátizsákot boncoló Poirot-t, szemléletesen előadott emésztési problémát. és még egy felséges kis bugyit is, sosem gondoltam volna, hogy ez a szóösszetétel itt jön majd szembe. :D

3 hozzászólás
eme>!
Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Hát kérem, ilyet! Három hiba egy levélben! Hah! Ezt nem lehet tűrni. Ki tudja, meddig fajul majd a dolog, ha Lemon kisasszony gépezetében nem korrigálódik a hiba. Talán az is megtörténhet, hogy a következő levélben már négy, sőt uram bocsá’, akár öt gépelési hiba is lesz. Ezt sürgősen orvosolni kell. Főként, hogy nemcsak Poirot precízen sorakozó, rendhez és rendszerességhez szoktatott szürke kis agysejtjei horkannak fel a szörnyű esemény miatt, hanem a be nem vallott, de titkon a tudatalattiban lázadozó unalom is kezd felszínre törni. Ilyenkor bármi jól jön. Akár egy diákszálló is, ahol eltűnik pár jelentéktelen vagy legalábbis annak tűnő dolog – a kivétel egy gyémántgyűrű. Poirot számára azonban nincsenek jelentéktelen dolgok és jelentéktelen ügyek. Azonnal kiszáll a helyszínre egy kis előadás erejéig, közben meg körbeszimatol. És mint mindig, ezúttal is kiderül, hogy az ártalmatlan lopások mögött sokkal komolyabb a helyzet. A kezdeti összefüggéstelen semmiségekből egy olyan csavaros sztori kerekedik, hogy szegény olvasó csak kapkodja a fejét – itt a villanykörte, hol a villanykörte, itt a sál, hol a sál, itt egy üvegecske, hol az üvegecske – és főleg: mi van benne, és az-e, aminek látszik? És a diákok is azok aminek/akinek látszanak? És miközben dolgok tűnnek el, és furcsaságok történnek, lassan kedenek megjelenni a hullák… Ennek már fele sem tréfa. Poirot komolyan belelendül az akcióba, és persze kirakja a puzzle-t, amelyen, természetesen mindennek megvan a maga jól meghatározott helye. Ki gondolta volna az elején… Na jó, gondoltuk. Mert olyan nincs, hogy hiba csússzon egy történetbe, sőt egy levélbe se. És igen: a világ rendje és Poirot lelki nyugalma helyreállíttatott: kész a levél – gépelési hiba nélkül. De azért lassan ismét mocorogni kezd legbelül az unalom…


Népszerű idézetek

WolfEinstein>!

Rend és rendszeresség, ez volt Poirot jelszava hosszú évek óta. Tökéletes inasa, George, és tökéletes titkárnője, Miss Lemon segítségével élete a rend és rendszeresség jegyében telt. Most, hogy nemcsak kerek, hanem szögletes teasüteményhez is hozzá lehetett jutni, semmire sem lehetett panasza.

5. oldal, Első fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

Miss Lemon Achilles-sarka a képzelőereje volt. Annak teljes hiánya. Ténykérdésekben legyőzhetetlen volt. Feltételezések esetében: elveszett. Valószínűleg már gyerekkorában sem értette a meséket.

10. oldal, Első fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Felicity Lemon · képzelőerő · mese
Valcsa P>!

– De drágám – mondta Nigel –, csak nem azt akarod mondani, hogy Celiának szülői beleegyezésre van szüksége? Huszonegy éves, szabad, fehér ember.
– Ez egy rendkívül sértő megjegyzés volt – mondta Mr. Chandra Lal.
– Szó sincs róla – szólt Patricia. – Ez csak egy szólásmondás. Nem jelent semmit.
– Nem értem – mondta Mr. Akibombo –, ha valami semmit sem jelent, akkor miért mondják?

Magyar Könyvklub - 67.oldal

csgabi P>!

– Poirot, az isten szerelmére! Már zúg a fejem! Senkit sem tart képtelennek a gyilkosságra?
– Gyakran eltöprengek rajta – mondta Hercule Poirot.

87. oldal

Jesper_Olsen>!

Nem kétséges, hogy maga is ismeri Sherlock Holmes kalandjait, hőstetteiről nem is szólva.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
Babú>!

– Senki nem olyan okos, mint képzeli – mondta Hercule Poirot.
Sharpé felügyelő nagy kísértést érzett, hogy megkérdezze: – Még Hercule Poirot sem? – de fékezte magát.

Tizenkilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Jesper_Olsen>!

Mert a megelőzés mindig hasznosabb, mint a gyógyítás.

42. oldal

NikoLetti P>!

emlékében egy futó pillanatra felmerült Vera Roszakov grófnő képe. Micsoda egzotikus ragyogás még öregkorban is! Ezek a mai lányok….

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vera Rossakoff
3 hozzászólás
Delena>!

Hercule Poirot a homlokát ráncolta.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Maya>!

Az embernek át kell esnie a kamaszkoron, szerencsére hamar vége van.

41. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
Wilkie Collins: A Holdgyémánt
G. K. Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt
Graham Greene: Brightoni szikla