Függöny (Hercule Poirot 39.) (Arthur Hastings 11.) 334 csillagozás

Poirot utolsó esete
Agatha Christie: Függöny Agatha Christie: Függöny

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​első világháború idején, a stylesi kastélyban lépett először színre s derített fel sikeresen egy szövevényes bűnügyet a menekült belga detektív: Hercule Poirot. Évtizedek teltek el azóta, a kastélyból panzió lett, vagy féltucatnyi lakója között azonban – ha hihetünk Poirot-nak – egy sorozatgyilkos bujkál.
Poirot-nak pedig bízvást hihetünk, még ha elaggott, sőt tolókocsiba kényszerült is. Igen hamar bebizonyítja levélben odarendelt barátjának, az őszülő, de változatlanul romantikus lelkű Hastings kapitánynak, hogy a „kis szürke sejtek” még épek. Ám Hastingsnek minden eddiginél szokatlanabb, kettős problémával kell szembenéznie: Poirot tudja, de nem árulja el, ki a vendégek közül a gyilkos, továbbá a vendégek között ott van Hastings leánya, Judith is. Nem árulja el, nehogy Hastings lelepleződjék, amint szemügyre venné az illetőt (a tökéletes gyilkosságok elkövetőjére csak tett közben lehet lecsapni) – és Hastingsnek ráadásul egyszerre kell féltenie és gyanúsítania is a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Európa, Budapest, 2012
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795210 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2009
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786782 · Fordította: Gy. Horváth László

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

579 tag · 456 karc · Utolsó karc: 2021. július 29., 11:06 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings


Kedvencelte 37

Most olvassa 6

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

AC 53%
Hosszú évek tapasztalatával futottam neki az utolsó Poirot történetnek. Ha Hastings arra a megállapításra jut, hogy spoiler.
Aztán mindenkit nagy pofáraesés érhetett! A tipikus esete annak, akire SOHA nem gondoltam volna.
Ez a nô egy zseni.
Egyébként éreztem benne az elbúcsúzást, megindító volt.
Az jutott az eszembe, h sokáig nem akartam, csak utolsónak elolvasni, de most valahogy az életemben lezárult egy szakasz, és adta magát a Függöny.

MissFortune>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Ez a kötet is nagyon tetszett. Nem rég olvastam A titokzatos stylesi esetet és mivel együtt is megjelentek a Függöny c. művel, úgy gondoltam hamar időt szakítok rá és elolvasom ezt is. A titokzatos stylesi eset Poirot munkájának a kezdete, ez pedig a vége. Őszinte leszek; fáj a szívem, amiért vége. Még rengeteg könyvet nem olvastam a sorozatból, mégis kissé rossz érzésem van.
Nem sejtettem, hogy ki lehet a gyilkos. Nagyon összetett, bonyolult krimi volt, aminek a vége lesokkolt. Érdekes az önbíráskodás kérdése is, ami több művében megjelenik.

Véda P>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

"Gyerek voltam, s szemem a látványt lesve csüggött
a függönyön, amely únt gát, előtte függött…
S feltárult végül a való hidegen: és

meghaltam, semmi több, és körülöttem állt a
rettentő virradat. – Mit? ennyi az egész?
A függöny felpördült, és én még egyre vártam."

/C. Baudelaire/
Hát, így vagyok én Poirot végtelenül megindító, és izgalmas befejező kötete után az Agatha Christie regényekkel.

Orsi_olvas>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Eljött a búcsú ideje.
Ma véget ért M.Hercule Poirot és az én nagy közös kalandunk.
A kis belga nyomozónak édesapám mutatott be, mikor még kislány voltam. Nem értettem a pompás bajusszal büszkélkedő urat, de valami különös csodálat támadt bennem már akkor.
Évekkel később, fiatal egyetemista koromban találkoztunk ismét a Keleti Pályaudvaron. Mivel azonos volt úticélunk megegyeztünk, hogy az étkezőkocsiban elfogyasztunk egy italt (én egy erős kávét, Poirot forrócsokoládét), míg átszeljük Európát. Ezután szokásunkká vált, hogy közösen utazgattunk s közös utazásaink során Poirot sokat mesélt nekem, káprázatos életéről, az esetekről amiket megoldott, kedves barátairól Hastings kapitányról, Miss Lemonról, a titkárnők gyöngyéről, kissé szétszórt író barátnőjéről Mrs. Oliverről és Japp felügyelőről.
Élvezettel hallgattam a történeteit, melyek több tucat regényt és novellát tennének ki, ha valaki megírná őket.
Most eljött a búcsú, legördült a függöny és egy időre elköszönök az én mon cher amim-tól. Bízom benne, hogy egyszer majd alkalmam lesz bemutatni minden detektívek legzseniálisabbikát a lányomnak s hogy talán ők is elindulnak majd együtt a nagy kalandra.

3 hozzászólás
h_orsi P>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Én több érzelmet és kicsit több izgalmat vártam ettől a könyvtől.
A vége számomra igencsak meglepő volt. Nagyon szomorú. Azonban ha jobban belegondolok mindenképpen így kellett történnie. Poirotnak találkoznia kellett azzal, akit egész életében keresett és mindannak, ami megtörtént meg is kellett történnie. Teljesen logikus és áttekinthető. Attól még én a végét igencsak megkönnyeztem. spoiler
http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/12/agatha-christie-…

H_Monika>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

„Sosem értettem, miért a hitvány férfiak vonzzák legjobban az okos nőket.”
– Agatha, ebben nem értünk egyet! ;-)

Poirot utolsó esetét választottam a második Poirottos olvasásomnak. Egy ok miatt. Mert láttam, hogy van olyan kiadás, mely az első és az utolsó történetet foglalja magába. Gondoltam, tán van valami összefüggés. Igazság szerint, olyan volt, mintha csak simám folytattam volna az első történetet.
Ez az eset vagyis esetek igazán ütősek voltak! Próbáltam követni Agatha észjárását és tippelni ki a gyilkos, jónak is bizonyult a tippem, de a végkifejlet, a módszer és az eljárás igazán zseniális volt, sosem találtam volna ki! Tökéletes gyilkosság, mely akkor sem elítélendő, ha az ember bevallja! Ilyen történet csakis egy zseniális észben születhet! Igazán csodálom azt a tehetséget, mellyel Agatha rendelkezett, vagyis hogy nem csak kitalálta, hanem ilyen zseniális módon le is írta a történetet.

encus625 P>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Poirot utolsó története. Közvetlenül a legelső után olvastam újra most. Nagyon régen már olvastam és persze lehetetlen elfelejteni ennek a könyvnek a csattanóját és a végét.
Nincs sok köze az első regénynek ehhez, csupán a helyszín ugyanaz, no meg a Hastings-Poirot páros. De azért vissza-visszautalnak az első styles-i gyilkosságra, az akkori szereplőkre.
Érződik az is, hogy bőven hamarabb írta meg Christie, mint ahogy kiadásra került, mert pl. Hastings és a lánya életkora sem stimmel, ha számításba vesszük az első és utolsó Poirot könyvek kiadását. De ez mindegy is. Remek krimit alkotott az írónő, bár ezért elég jól elbánt a belgával. Nem volt titok sohasem, hogy nem bírta Poirot-ot, utólag már másképp alkotta volna meg a figuráját. De az olvasók szerették, és ehhez kellett alkalmazkodni.
Hastings naivsága semmit sem változott, jót tett ennek a könyvnek, hogy ő meséli a történetet.

>!
Európa, Budapest, 2009
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786782 · Fordította: Gy. Horváth László
Dawnofmyth P>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Az elején nagyon bosszantott Poirot, bár rossz volt betegen látni. Mielőtt elkezdtem, azt hittem lesz némi összefüggés az első résszel, de csak a helyszínben egyezett. Nem is tudom, sejtettem, hogy szívszorító lesz a vége, mert hát az utolsó rész, de rosszabbul esett, mint ahogyan arra számítottam. Ebben a részben elvesztem, teljesen mellélőttem, és eléggé megdöbbentem a végkifejleten. Remekül össze lett rakva, de valahogy Poirot… nem voltam kibékülve vele. Mondjuk így utólag átgondolt, ésszerű minden, de menetközben rendesen összezavart. Sajnálom, hogy így lett vége.

nagy_anikó>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Azt hiszem most jött el az idő, hogy értem miért is Agatha Christie a krimiírás koronázatlan királynője. Ez egy döbbenetes könyv, Poirot utolsó esete. Persze megint „lóváteszi” Hastings kapitányt és persze engem is. Szomorú dolog volt Poirotot kerekesszékhez kötve, betegnek, öregnek látni. De már megtanulhattam volna, hogy semmi sem az aminek látszik. Most is bebizonyosodott.

csillagka P>!
Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Christiet csak imádni lehet, akkor is mikor valami furcsát művel, ennek a könyvnek már az előélete is pontosan, precízen megtervezett, ez egy szellemi végrendelet, egy figyelmeztetés velem senki ne packázzon, mikor nem leszek akkor már Ő se lesz.
Végeztem vele jó előre, ne merjétek feltámasztani.
Maga a könyv nagyon sok kapcsolat mutat kedvenc Agathammal a „Tíz kicsi néger”-rel, ez volt szerintem hozzá az ujjgyakorlat.
Nem is nagyon gondolkoztam ki is a tettes, vagyis dehogy nem, szépen végigmentem minden szereplőn és sorra estek ki a cselekmény alatt. A végén persze jött a sokkkkk.
Melankolikus egy csodás nyomozó végzete, mégis innentől kezdve sokkal jobban kedvelem.
Rossz vagyok nem sorban haladok a Hercule Poirot történetekben, de haladok, és ez egy újabb fantasztikus utazás volt a elmék háborújában.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

Natasha>!

Ki az, akit nem fogott el hirtelen valami fájó érzés, amikor újra átélt hajdanvolt élményeket, vagy újra hatalmába kerítette egy régi szenvedély?

(első mondat)

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Shanara>!

Sosem értettem, miért a hitvány férfiak vonzzák legjobban az okos nőket.

38. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

4 hozzászólás
Natasha>!

– Az igazságot ritkán becsülik – mondta. – Pedig sok időt és sok mellébeszélést takarít meg.

184. oldal

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Shanara>!

A veszekedések, a félreértések, a mindennapi élet torzsalkodásai mögött sokszor őszinte ragaszkodás rejlik.

110. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

3 hozzászólás
Vaniliamamor_Bella>!

– (…) De azért, bár a váz lassan összeroskad, a mag még ép.
– Úgy is van. A maga szíve a legjobb szív a világon.
– A szívem? Lehet. Nem arról beszélek. Az agyat értem, mon cher, a magon. Az agyam, az még kiválóan működik.
Leszögeztem magamban, hogy Poirot szerénysége a régi!

Második fejezet

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Natasha>!

Az emberek, barátom, szeretik, ha néha egy kis veszély fűszerezi az életüket. Van, aki passzívan élvezi… bikaviadalon például. Van, aki olvasni szeret róla. Mások a moziban keresik. De egyvalami kétségtelen: az állandó biztonságérzet gyűlöletes a legtöbb ember szemében. A férfiak sokféleképpen kereshetik a veszélyt, a nők többnyire a szexben. Talán ezért vonzza őket minden, ami tigrisre emlékeztet, amit behúzott karmokat, alattomos ugrást ígér. A rendes, jó férjnek való fickókat egyszerűen elhanyagolják.

52. oldal

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

3 hozzászólás
WolfEinstein>!

A fiatalok semmit sem vesznek annyira zokon, mint amikor az idősebbek tanácsot akarnak adni nekik.

66. oldal, Hetedik fejezet (Európa, 2012)

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · fiatalság · tanács
Vaniliamamor_Bella>!

Nem vadászunk többé, barátom. Itt vadásztunk először – és utoljára…

Utóirat

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Zúzmara>!

– Azt csak elhiszi, hogy valamiféle bűntudat együtt jár a gyilkossággal? – Én például rengeteg embert szeretnék megölni – jelentette ki vidáman dr. Franklin. – És ne higgye, hogy éjszakánként gyötörne a lelkiismeretem. Tudja, szerintem az emberiség nyolcvan százalékát ki kellene irtani. Sokkal jobban boldogulnánk nélkülük.

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

Natasha>!

– Azt hiszem, a gyerekeknek csak addig nincs szükségük a szüleikre, amíg bajba nem kerülnek.

192. oldal

Agatha Christie: Függöny Poirot utolsó esete

2 hozzászólás

Népszerű triviák

Kogoro P>!

Az utolsó regénye, ami még Agatha Christie élete során jelent meg.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny
Kogoro P>!

A regényt Agatha Christie még a második világháború alatt írta, de csak évtizedekkel később jelent meg nyomtatásban.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Függöny

Agatha Christie: Függöny

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: A selyemhernyó
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Lee Child: Éjféli szállítmány
Sophie Hannah: A Kingfisher Hill-i gyilkosságok
Philip Kerr: Halálos március
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Lee Child – Fiona Davis – Clare Mackintosh – Jill Mansell: Esti iskola / Babaház / Az igazság pillanata / Elmondhatatlanul
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
G. K. Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye