Frankfurti ​utas 46 csillagozás

Agatha Christie: Frankfurti utas

A frankfurti repülőtérre irányítják át a köd miatt a genfi járatot. Sir Stafford Nye közömbös, neki egyik repülőtér olyan, mint a másik. De bájos útitársnője hihetetlen történetet ad elő neki. Ha nem segít, a nő életébe kerül a köd. Arra kéri, adja kölcsön személyazonosságát, hogy épségben elérhessen Londonba. Sir Staffordnak tetszik a kockázat (és a nő), odaadja hát jellegzetes köpenyét és útlevelét.
Legközelebb Londonban találkoznak, egy hangversenyen a Royal Albert Hallban. Aztán eljutnak együtt a világ négy sarkába, amíg a nagy összeesküvést próbálják leplezni, ami lázadásra, rombolásra bujtogatja a fiatalokat. De mi köze mindehhez az ifjú Siegfriednek Wagner operájából?
A regény új fordításban jelentetjük meg.

A frankfurti utas címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Passenger to Frankfurt

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2013
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796200 · Fordította: Katona Tamás
>!
Európa, Budapest, 2013
328 oldal · ISBN: 9789630797481 · Fordította: Katona Tamás

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Hollóhát
Agatha Christie: Frankfurti utas

A kezdő szituációban talán még lett volna valamennyi potenciál, a – komolytalan diplomata és a titokzatos bajbajutott hölgy a repülőtéren – akár ígéretesnek is nevezhető. Na most, aki azt hitte (én), hogy ők lesznek a főszereplők, az tévedett. Helyette különböző emberek beszélgetnek hosszú oldalakon keresztül egy világot átszövő nemzetközi összeesküvésről. Legalábbis valószínűleg erről volt szó, mert olyan ködös és suta volt az egész, hogy elég felületesen olvastam. Régóta várt már rám a polcon, hát megszenvedtem érte.

Ha már kémregény szerűség és Agatha Christie, akkor maradok inkább a Tommy&Tuppence sorozatnál.

Ajánlani igazából senkinek nem tudnám, főleg azoknak nem, akik csak most ismerkednek AC világával. Nagyjából bármelyik más könyvét emelitek le a polcról, nem fog csalódást okozni. Csak ezt ne. Plecsnivadászok, teljes életművet kimaxolni vágyók, és egyéb mazochisták, titeket úgysem tudlak elriasztani, hát kitartást kívánok hozzá! :)

3 hozzászólás
>!
Zimmermann_Zita
Agatha Christie: Frankfurti utas

Furcsálltam a könyv alacsony százalékos értékelését, de most már megértem. Ha nincs feltüntetve a borítón, hogy AC írta, lehet, hogy nem hiszem el. Vadabbnál vadabb összeesküvés- és „tudományos” elméletek, zavaros szerkezet, suta párbeszédek – nem ezt szoktam meg AC-től, nagy csalódás volt.

2 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó
Agatha Christie: Frankfurti utas

Ha jól számoltam, ez már a 38. olvasásom volt A.C-től…de ez megdöbbentő volt. Abszolút semmi A.C-s nem volt benne, mintha nem is ő írta volna. Igazi nyomozás alig…a karakterek számomra semmitmondók voltak. Ez a név is: Sir Stafford Nye.
Úgy tűnik januárban kifogtam a semmitmondó könyveket :O
Ettől eltekintve változatlanul kedvelem A.C-t keresek egy hozzám közelálló újabb történetet :)

>!
Wally
Agatha Christie: Frankfurti utas

Sajnos nem igazán fogott meg ez a történet. Mást szoktam meg az írónőtől. Az eleje még izgalmasnak tűnt, de utána sokáig unalmas és túl száraz volt nekem. Nem igazán az én világom a nemzeti cselszövés és a politika. A szereplők is unalmasak voltak, egyikük sem volt különleges számomra. A hitleres elmélet azért tetszett, de kb ez minden sajnos.

>!
encus625 P
Agatha Christie: Frankfurti utas

Az az értékelés, amit a régebbi kiadáshoz írtam, nagyrészt most is fennáll. (http://moly.hu/ertekelesek/1048559)
A nagy AC-fanoknak kötelező darab, az életművet még csak kóstolgatók egyelőre hagyják ki.
A fordítás viszont sokkal jobb lett, köszönet érte Katona Tamásnak, ezért lett 1 csillaggal több, mint a korábbi fordítás.

>!
Európa, Budapest, 2013
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796200 · Fordította: Katona Tamás
>!
lettielena
Agatha Christie: Frankfurti utas

A feléig totál fenntartotta az érdeklődésem; izgalmasan, titokzatosan alakultak az események. A második fele viszont abszolúte nem mozgatott meg bennem semmit. Olyan se füle se farka volt az egész nekem. De senki és semmi sem tökéletes. A pandás dolog aranyos volt benne. :)
Most már igazán választhatnék olyan AC krimit ami ismét elrabolja a szívem. Ez már régóta csücsült a polcomon, szóval gondoltam itt az ideje elolvasni. Hááát nem véletlenül húztam annyit. Éreztem, hogy ez fura lesz.

>!
Agnes_Juhasz
Agatha Christie: Frankfurti utas

A sok rossz kritika ellenére bíztam benne, hogy mégis tetszeni fog. Az eleje míg Sir Stafford Nye-t „elrabolták” érdekes is volt, de utána jött egy hosszú rész ami elég unalmas volt, a végén a skóciai rész még egész jó volt, de lehetett volna ez a hosszabb. Azért úgy gondolom minden Agatha fan-nak kötelező darab ez is, mint az összes amit ő írt. :)

>!
Nagy_Emese95
Agatha Christie: Frankfurti utas

Úgy döntöttem inkább nem csillagoznám ezt a könyvet, mert mégiscsak Agatha Christie-ről van szó, bár ez a könyve nekem katasztrófa volt. Olyan se füle se farka történet, egy kis összeesküvés, sok öreg gazdag ember, titok, ármány, pénz, rengeteg pénz, tudományos felfedezés. Ez így leírva hihetetlenül jól hangzik, de valahogy a Frankfurti utasban elolvasva nem lett olyan kimagasló. Nagyon szerettem volna legalább kedvelni ezt a könyvet, mert a borítón lévő idézet nagyon figyelemfelkeltő, és hihetetlenül beindítja az ember fantáziáját, de sajnos nem sikerült még csak annyira sem megkedvelnem a könyvet, hogy adjak neki egy második esélyt. Maximum nagyon durva Agatha Christie fanoknak ajánlom, akik nem külön Poirot, vagy Marple-t szeretik, hanem úgy alapjáraton vannak oda az írónő stílusáért. Azoknak lehet, hogy tetszeni fog, de egy olyan „kezdő rajongó” mint én, ne álljon neki, mert elveszi a kedvét Agatha Christie-től. Talán pár Poirot történet helyrehoz :)

>!
vöri P
Agatha Christie: Frankfurti utas

No ez most valami egészen más, kriminek sem krimi, hiába van a végén legalább egy füstölgő puskacső… Aki a klasszikus AC regényekre kíváncsi, semmiképpen se ezzel kezdje az ismerkedést az írónő műveivel…
Amint megemlítődik a Beatles a regényben lapoztam előre, hogy mégis mikor jelent meg eredetileg – és bizony 1970-ben! Nincs itt már krimi, egyszerűen gondolatok gyűjteménye, amely köré kényszerből kanyarodott valamiféle elég gyenge – egyben teljesen lényegtelen – történetecske, kis izgalommal, kis szerelemmel, csak hogy úgy darabra meglegyen.
Ettől függetlenül, túl talán 60 olvasott AC regényen, önéletrajzi könyvön, számomra érdekes volt olvasni, de nagyjából csak a hozzám hasonlóan elvetemülteknek ajánlanám.

>!
Erzsébet_Szászi
Agatha Christie: Frankfurti utas

Ez valami borzalom. Kriminek nem krimi, inkább valami politikai eszmefuttatás kémregénynek álcázva. Van benne néhány továbbgondolásra érdemes mondat, de ezek teljesen belevesznek a zűrzavaros történetbe. Mintha egy üres fejű szőkeség a világbékéről papolna. Az egészből a bevezetés (aminek semmi köze a cselekményhez), az első fejezet és az utóhang volt élvezhető.


Népszerű idézetek

>!
encus625 P

Amikor megérkezel, a hölgy bátyja becsukja a könyvet, amit olvasott – félrelöki, és azt mondja: „Nem rossz. De hát miért nem szóltak Evansnek?”
Máris elhatározod, hogy az éppen megírandó könyvednek ez lesz a címe: Miért nem szóltak Evansnek?
Még azt sem tudod, ki lesz ez az Evans. Nem baj. Evans egyszer csak testet fog ölteni – a cím pedig már megvan.

11. oldal

>!
Jesper_Olsen

Igen, magyar volt. Az bizony. Szerette a sportot. Tudod, a magyarok nagyon szeretik a sportot.

88. oldal

>!
Jesper_Olsen

Utak szerte a nagyvilágba. Milyen romantikusnak kellene lennie. De a légikikötők várócsarnokainak légkörében van valami, ami megöli a romantikát.

21. oldal

>!
Jesper_Olsen

Arra gondoltam, hogy szereznem kell valami olvasnivalót. Mindent elolvastam már, ami velem volt, úgyhogy odamentem a pulthoz, és vettem valami fűzött vacakot. Azt hiszem, detektívregényt.

36. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: A Vegyész
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
William G. Winkler: A Holland alagút
Frei Tamás: Agrárbárók
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Dashiell Hammett: Az üvegkulcs
Henning Mankell: Riga kutyái
Bárdos András: Ítélet
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája
Robert Littell: A cég