Ferde ​ház 72 csillagozás

Agatha Christie: Ferde ház

„Ez a könyv egyike különleges kedvenceimnek. Évekig tartogattam, tervezgettem, fontolgattam: – Egy szép napon – mondtam magamban –, majd ha sok időm lesz, és igazi élvezetre vágyom – hozzákezdek! – Az a tapasztalatom, hogy az ember könyvei közül ötnek a megírása – munka és egyéb – élvezet.

A Ferde ház tiszta élvezet volt…

Akárhogyan is: a Ferde ház jóformán mindenkinek tetszett, joggal hiszem hát, hogy a legjobb könyveim közé tartozik. Nem tudom mi juttatta eszembe a Leonides családot – egyszercsak itt voltak. Hát mit tehettem: elszegődtem krónikásuknak” – írja könyvéről Agatha Christie.

A ferde ház címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Crooked House

Eredeti megjelenés éve: 1949

>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
202 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637458514 · Fordította: Borbás Mária

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
tündérrózsa
Agatha Christie: Ferde ház

Zseniális. Sajnos kevés könyvet olvastam még AC-től, azok viszont magasra tették a mércét, de ez hozta a színvonalat. A vége felé már azt mondtam, ez a nő tényleg tudott valamit, mert mindvégig csupán erős sejtésem volt a gyilkos kilétét illetően, és még azon is sikerült csavarnia egyet. Amikor már elkapott az „ahhha-érzés”, akkor jött a nagy bumm, és koppantam jó nagyot :D Rövidke könyv, de velős. Ráadásul mindvégig fenntartotta az érdeklődésemet, ami ugyancsak pozitívum. Jó volt!

31 hozzászólás
>!
Ibanez MP
Agatha Christie: Ferde ház

Valamiért nekem nem vált kedvencemmé ez a kötet. Hiányzott Poirot?
A cselekményvezetés jó, de valamiért kissé untam a szereplőkkel (gyanúsítottakkal) folytatott rávezető beszélgetéseket (főleg a színésznőt, bakker, már az első jeleneténél leütöttem volna a nőt, képes színházat csinálni egy gyilkosságból is!)… Talán az is hozzájátszott az egészhez, hogy se a mesélőt, se a többieket nem kedveltem meg, nem volt az egész bagázsban egyetlen valamirevaló szimpatikus szereplő se… A nyomozók csak hümmögtek, nem éreztem azt, hogy valakinek a csavaros észjárása hiányzottPoirot miatt kerülne a történet végére a pont. Sőt, igazából tényleg ki se derült volna semmi, ha a gyilkos nem akarta volna (annyi igaz, hogy nem gondoltam, hogy ő lesz az). Szóval ez most egy lagymatagabb kis krimi volt sajnos :-(

>!
szilva81
Agatha Christie: Ferde ház

Csatlakoznék az előttem értékelőkhöz, nagyon jó kis krimi volt, folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet, ahogy haladtak az események, bennem is változott az gyilkos személyének kiléte, mindenesetre nagyon fura egy család volt, fura, de nagyszerűen kidolgozott jellemekkel. Csak ajánlani tudom.

>!
csgabi MP
Agatha Christie: Ferde ház

Véleményem szerint ez a könyv Christie legjobb könyve – messze megelőzi a Tíz kicsi négert és a Gyilkosság az Orient expresszen című krimiket is. Kiváló jellemrajzok, remek történet jellemzik a regényt – ami hatalmasat üt a végén. Akárhányszor is olvasom, mindig ugyanazt a hatást éri el nálam.
A Leonides-család lakhelyét olyan jól ábrázolja az írónő, hogy ott érzem magam, a detektívekkel, a családtagokkal együtt járkálva a házban. És amikor Magda „szerepel”… ahh… – de ebből is jól látszik, hogy milyen jól mutatta be Christie Sophia anyját.

Sajnos anélkül, hogy bármit is elárulnék, nem igazán tudok többet írni. De az biztos: ezt a könyvet mindenkinek el kell olvasnia, aki szereti a krimiket.

>!
Mrs_Bateman
Agatha Christie: Ferde ház

Ezer éve nem olvastam igazi régimódi krimit. Nagyon tetszett ez a könyv, folyamatosan tippelgettem, módosítgattam a lehetséges elkövető kilétét. Persze most is sikerült meglepnie, mert nem az volt a tettes, akire gyanakodtam :)

>!
Szamღca
Agatha Christie: Ferde ház

Ezt a konyvet teljes mertekben a Moly-nak koszonhetem – itt figyeltem fel ra es nagyon orulok, hogy elolvastam. Egyike az altalam olvasott legjobb AC konyveknek. Vegig rendkivul olvasmanyos, izgalmas es csavaros volt. Nagyon megdobbentett a vege – pedig azt hittem jo nyomon haladok…. :-D

11 hozzászólás
>!
KillerCat P
Agatha Christie: Ferde ház

Na ez aztán csavaros volt a javából! Minden eszembe jutott,de ez álmaimban sem. Agatha,te aztán megdolgoztattad az agyam és még így is sikerült tökéletesen meglepned! Ha eddig nem szerettem volna AC-t,ezzel a könyvével biztosan a rajongojává tett volna.

12 hozzászólás
>!
mokus33
Agatha Christie: Ferde ház

Hát igen, nem tudom, miért lepődök meg még mindig:) Pedig már elég sok Agatha Christie regényt olvastam ahhoz, hogy ne ámuldozzak AC semmilyen megoldásán, és még ha fel is készülök rá, hogy én ugyan nem fogok meghökkenni semmin, akkor is „hűha” érzéssel teszem le a könyvet. Ez most is így történt természetesen…
Nehéz spoilermentes értékelést írni, ezért csak azt fűzöm hozzá ehhez a könyvhöz, amit éreztem olvasás közben és után. Már jó ideje úgy olvasok AC krimit, hogy nem is próbálok rájönni a megoldásra, mert tudom, hogy úgysem sikerül előre megfejtenem semmit. Most elég sokkoló volt a végeredmény, legalábbis számomra.
Örültem, hogy most nem Poirot vagy Mrs. Marple nyomozott, ez pont így volt jó, a Leonides családhoz valahogy nem is illett volna igazán Poirot, és Mrs. Marple még inkább nem. Charles nem is igazán nyomozói mivoltában szerepelt itt, ezért elnézem neki, hogy nyomozónak elég botcsinálta volt :) A bűnügy és a családi kapcsolatok talán kevésbé voltak szövevényesek, mint amit Agatha Christie-től eddig megszoktam, de természetesen ez csak a látszat volt, a végkifejlet ugyanolyan ütős volt, mint minden más regényében. Azt hittem a ferde háznak nagyobb jelentősége lesz a történetben, de a ferde házból esetleg a benne élők ferde személyiségére tudtam csak asszociálni, ezzel tudom talán magyarázni a címválasztást.

>!
eeszter P
Agatha Christie: Ferde ház

Amikor a Hunga Kiadó elkezdte megjelentetni sorban Agatha Christie regényeit, barátnőmmel felváltva vettük meg őket, és adtuk kölcsön egymásnak – és mindig volt egy olyan érzésem, hogy neki jutnak a jobbak :D De lehet, hogy csak azért mert a „szomszéd kertje mindig zöldebb” :D Ez pl. az övé volt.

>!
Zsuzsi_Marta P
Agatha Christie: Ferde ház

Agatha Christie számára e könyv megírása tiszta élvezet volt – ahogy a hátoldalon áll, nekem meg az olvasása jelentette ezt. Fordulatos, izgalmas, rejtélyes. Minden szereplőre gyanakodhatunk, mindegyiküknek lehetett oka a bűntények elkövetésére. Csupán az utolsó oldalon hull le a lepel, derül ki, ki és miért tette, amit tett.
Agatha Christit olvasni mindig szórakoztató, megdolgoztatja a logikát, fantáziát – megunhatatlan!


Népszerű idézetek

>!
lillancs21 P

Azt hiszem, az emberek gyakrabban ölnek meg szeretett személyeket, mint olyanokat, aiket gyűlölnek. Valószínűleg azért, mert csak szeretteink tudják elviselhetetlenné tenni az életünket.

12. fejezet

>!
lillancs21 P

Bizonyítsd be, hogy ez a szörnyűség nem igaz – de ha mégis igaz, akkor azt bizonyítsd be: hogy tudjam a legrosszabbat, és szembenézhessek vele!

16. fejezet

>!
Virágszépe 

Végtére a színház gyakran tűnik valóságosabbnak, mint maga az élet…

5. oldal (Hunga-Print, 1993)

>!
Emese_Sarosdi

– … Egy gyilkos rendszerint beszélni akar.
– Beszélni?
– Igen. Ha valaki gyilkosságot követett el, nagyon magányos lesz. Szeretné valakinek elmesélni – de ez lehetetlen. És ettől csak még jobban szeretné. Ha tehát arról már nem beszélhet, hogyan követte el, beszél legalább magáról a gyilkosságról – megvitatja, elméletekkel hozakodik elő, rágódik rajta.

101. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Pamela Branch: Minden hétfőn gyilkosság
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: A fiú
Donna Leon: Az aranytojás
Karin Slaughter: Sikoly
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant