Éjféltájt (Battle főfelügyelő 5.) 321 csillagozás

Agatha Christie: Éjféltájt Agatha Christie: Éjféltájt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mr. ​Treves, az idős jogász azt mondja: „Szeretem a jó detektívregényeket. De, tudják, egyik sem a megfelelő momentummal kezdődik! Folyton a gyilkossággal kezdik. Pedig a gyilkosság már a vége. A történet már jóval előbb elkezdődik… olykor évekkel előbb… Mindazon okokkal és eseményekkel, melyek egyszer csak bizonyos embereket egy bizonyos időben s egy bizonyos helyen összehoznak.” Hát lássuk, ki mindenkit hoznak össze az események! Egy öngyilkosjelöltet, akit megmentettek. Egy házaspárt, a sportoló férjet és szépséges második feleségét. A szürke első feleséget. Egy malájföldi ültetvényest, aki gyerekkorától szerelmes az első feleségbe. A második feleség régi imádóját. Egy idős hölgyet és jobbkezét, a talpraesett szegény rokont. És Mr. Trevest, aki elmesél egy történetet, majd – véletlenül, nem véletlenül – meghal. Valamint egy detektívfelügyelőt, akinek a lányát – alaptalanul – lopással vádolták az előkelő magániskolában, ahová járt. Ha mindezen szereplőkhöz hozzáadunk némi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1944

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

>!
Európa, Budapest, 2008
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786249 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Európa, Budapest, 2007
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783361 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Magvető, Budapest, 1979
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632709292 · Fordította: Fehér Katalin

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Battle főfelügyelő


Kedvencelte 17

Most olvassa 7

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 53


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Nem ez a szerző legjobb regények, az biztos. Egy kicsit túl van írva, főleg az eleje, és a végén erősen túltolta a romantikát, de a stílusa remek. Az ebben a regényben is ámulatba ejtett, hogy Agatha Christie milyen ügyesen, sőt, zseniálisan keveri a szálakat és mozgatja a szereplőket. Nagyon érdekelne, hogy milyen munkamódszerrel dolgozott, ám ezzel kapcsolatban csak találgatásokba bocsátkozik minden szakértő.

pannik>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Zseniális.
Remekbe szabott.
Én ezt nagyon szerettem olvasni, annyira izgalmas, annyira fordulatos könyv, hogy szinte letehetetlen.
Nagyon jól ki van találva, meg van szerkesztve minden sora, szép lassan épül fel, azzal kezdődik, hogy a gyilkosság csak a vége valaminek, ami már sokkal- sokkal korábban elkezdődik és erre olvashatunk egy példát. Igen, itt megismerhettük az előzményeket, persze, úgy, hogy nekem fogalmam sem volt, ki kit akar majd eltenni láb alól. Ékes példája ez a könyv, a bosszú, a megbocsájthatatlan sérelem esetleges kimenetelének.
Ismétlem nagyon izgalmas, ennyi fordulat ritkán van egy AC regényben, itt aztán a végén jó néhányszor bemegyünk az erdőbe. Eleinte hagyott engem az írónő brillírozni, magam sem hittem a látszatnak, de aztán csak elveszítettem a fonalat és szokás szerint már nem tudtam ki lehet a hunyó.
Nem csodálom, hogy felkerült a saját maga által választott top 10-es listára.

Emmi_Lotta I>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Ismét egy agyafúrt, több csavarral is rendelkező krimi a zseniális Agathától. Ha az ember nagyon figyel, a végére leszűkíti a lehetséges, gyanús elkövetők számát kettőre-háromra, aztán jön a nagy meglepetés, mert még a gyilkos nemét sem sikerült eltalálnia. Pedig a szerző becsületesen mindig elrejti azt a bizonyos kulcsot, ami segíthetne a megfejtésben.
Az Agatha Christie-bűnügyek közül elsősorban azok kerültek a kedvenceim közé, amelyekben az indíték lélektani hátterű, mint például az Éjféltájt, A ferde ház és a Függöny.

>!
Magvető, Budapest, 1979
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632709292 · Fordította: Fehér Katalin
Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Olyan régi volt az első olvasásom, hogy nem emlékeztem a történetre, talán a végefelé sejlett valami. Ez a regény is a kedvencek közé került, bár a két neves nyomozó nem szerepel benne.
Christie itt (is) nagy szerepet szán a lélektani fejtegetéseknek, az életsorsok, a személyiség meghatározó erejének.
Ha a végén átgondoljuk, nem annyira racionálisan logikus minden, inkább a fentiek miatt érdekes, az emberi viselkedés rejtett mozzanatait követhetjük nyomon.
A végső fejezet teátrálisan romantikus, én a többszörös olvasások után ilyenkor feltételezek az írónő részéről szubjektív érzéseket, a saját élete, első házassága traumái miatt.
/ Egy kis felsorolás a kedvenceim közül: Öt kismalac, A kristálytükör meghasadt, Miért nem szóltak Evans-nek? /
Nekem több kalandos-kémregényes műve is tetszett, plusz a fentiek mellett még jó néhány könyv.

cicus61 P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Hú, ez jó volt nagyon! Ebből a sorozatból ez az első könyv, amit olvastam és meg vagyok elégedve Battle felügyelővel. Nagyon értelmes, odafigyel minden kis részletre, eléggé megközelíti Poirot értelmi színvonalát. Nagyon izgalmas volt végig. Egyáltalán nem számítottam egy ilyen végkifejletre. Egyembe se jutott, hogy ki a gyilkos. Az összes szereplő nagyon jó volt, Audreyt és Kayt nem tudtam a szívembe zárni. A többi szereplő is kicsit agyament volt, mindegyiket meggyanúsítottam. Hiányzott Poirot és Ms Marple, de nagyon megkedveltem Battle felügyelőt. Elolvasom a sorozat többi részét is.

Levandra P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Tetszett a koncepció, amit ebben a kötetben végigkövettünk, mindig is a furcsa megoldásokat szerettem, ha regényről van szó. Krimiben meg pláne. De nem éreztem kielégítőnek ezt a kötetet. Bevallom unatkoztam rajta, és ha egy krimin unatkozok, akkor már nem az igazi. A testi fogyatékosságokkal való megvezetés igazi Christie-féle fogás volt, végig ott volt szem előtt az a kis hiányosság, de annyira jelentéktelennek tűnt, hogy rögtön másra kezdtem gyanakodni, ami sokkal látványosabb, extrémebb. Pedig sokszor a kis dolgokban kell keresnünk a megoldást. Az írónőtől szokásos sablonokat is megtaláltam, amikre a konfliktusokat emeli. Battle felügyelő nekem annyira nem nyerte el a szimpátiámat, talán, mert szinte alig volt jelen, vagy hiányoztak a karakteréből azok a markáns vonások, amik Poirot-t és Miss Marple-t teszik erőteljesebbé, hogy mindenféleképpen rájuk figyelünk.

3 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Zseniális. Eddig ez a történet elkerült engem. Hiányzott a két fő Nyomozóm de Battle főfelügyelőt is nagyon hamar a szívembe zártam. Nagyon jól lett csavargatva a szál, hát erre a megoldásra nem számítottam. Gyorsan lehet vele haladni, feszültség megvan csak ajánlani tudom a krimi rajongóinak.

4 hozzászólás
Navi P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Nem a legtökéletesebb AC, de csak egy picit marad el az 5*-tól.
Az egyetlen dolog, ami egy kicsit sántít a történetben, az Angus szerepe, pláne az utolsó fejezet. Na, ott csak pilláztam.
Maga a történet nagyon kis csavaros, most akkor tényleg ki a tettes? És miért? És mi a végső cél? Jól megvezetett mindenkit a tettes, még majdnem szegény Battle-t is, de némi külső segítséggel azért csak összejött, egy kicsit poirot-san, de összejött :)
Biztosan olvasni fogok még ebből a szériából is :)
a Férj, az Első, a Második Feleség, a Hűséges, a Lovag és a többiek. Jó kis csapat volt :)

Paulina_Sándorné P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Érdekesen kezdődött az egész történet. A múltban egy-egy történés hogyan határozza meg a jövőt, milyen befolyással van a jövőbeli eseményekre. Nekem szimpatikus volt Battle felügyelő nyomozása, tetszett a stílusa. Battle felügyelő viselkedése nagyon imponáló volt, mikor a lánya iskolájában volt. Én lehet, hogy nem lettem volna olyan nyugodt, mint ő. Az írónő most is remekelt, számomra meglepetés volt a megoldás.

encus625 P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Olvasási válság esetén nálam már többször is bejött, hogy előveszek egy régebben olvasott Christie-krimit. A gyilkos személye teljesen, az elkövetés csak részleteiben, az indíték meg sehogysem volt meg a fejemben, de azért többé-kevésbé összeraktam magamban a történteket a könyv végére.
Ennek a könyvnek az tesz jót, hogy előbb megismerjük a szereplőket, egymáshoz viszonyított szerepüket és csak azután történik meg a gyilkosság. Battle szimpatikus nyomozó, itt most nincs mellette Poirot, de megy ez neki nélküle is.
A szereplők nagyon jól vannak kidolgozva, „élnek”, ezért is szeretem AC krimijeit!
Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog nekem ez a könyv tetszeni ennyi év után.

>!
Európa, Budapest, 2007
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783361 · Fordította: Fehér Katalin

Népszerű idézetek

Boglárka_Madar>!

– Csak tudnám mi juttatja folyton az eszembe Hercule Poirot-t.
– Arról az öreg pasasról beszélsz… a belgáról… arról a komikus kis szivarról?
– Na ne mondd már, hogy komikus – mondta Battle. – Legalább olyan veszedelmes, mint egy fekete mamba kígyó vagy anyatigris… legalábbis ilyen, amikor elkezdi csinálni magából a kóklert!

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Battle főfelügyelő · Hercule Poirot
6 hozzászólás
Kogoro P>!

Az életet élni kell, akár tetszik, akár nem.

16. oldal - Tessék kinyitni, mindenki megjött (Európa, 2007)

Boglárka_Madar>!

Sose aggódj. Az ilyen dolgok azért érnek bennünket, hogy próbára tegyenek. Igen, hogy próbára tegyenek. Legalábbis, én úgy hiszem. Nem értem, mi egyébért is történhetnének. . .

29. oldal

TiszlaviczMarcsi I>!

Öngyilkosságot nem szoktak kétszer elkövetni.

16. oldal, Magvető 1979.

Lipe>!

De, úgy látszik, én egy örökké nyikorgó ajtó vagyok… örökös beteg, aki soha nem hal meg.

108. oldal

tgorsy>!

– Ó – mondta –, de remek volt! Nincs jobb dolog a világon, mint pletykálkodni meg régi botrányokról beszélgetni.

97. oldal

Jesper_Olsen>!

Nem… nem, el is tudom képzelni. Azt hiszem, maga csakúgy, mint a legtöbb mai fiatal, az unalomtól retteg a legjobban a világon, pedig higgye el, vannak ennél sokkal rosszabb dolgok is.

115. oldal

Sheeana>!

Az évszakhoz képest csakugyan szokatlanul meleg, rekkenő hőség volt. Több napon át a hőmérő 21 fokot mutatott árnyékban.

152. oldal

1 hozzászólás
Dénes_Gabriella>!

Szeretem a jó detektívregényeket – mondta. – De tudják, egyik sem a megfelelő momentummal kezdődik! Folyton a gyilkossággal kezdik. Pedig a gyilkosság már a vége! A történet már jóval előbb elkezdődik.

8. oldal, Előjáték: november 19. (Magvető, 1979)

encus625 P>!

Mindent beismertél? Ó, igen, ezt ismerem. Élt egy szent, aki mindig kenyeret vitt a szegényeknek A férje nem vette jó néven a dolgot. Összetalálkoztak, s a férje megkérdezte, mi van a kosarában. Az asszony elvesztette a lélekjelenlétét és azt felelte: „rózsa”. A férj felrántotta a kosár fedelét, és csodák csodája, tényleg rózsát látott benne! Ha te vagy Szent Erzsébet helyében, találkozol a férjeddel, s az megkérdezi, mit viszel a kosaradban, elveszítenéd a fejed, és azt válaszolnád: „kenyeret”.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Árpádházi Szent Erzsébet

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg
Colin Dexter: Utolsó ismert ruházata
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Lesley Pearse: Ház az utca túloldalán
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse
A. A. Milne: Éppen jókor!…
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a vizes viszály
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye