Éjféltájt (Battle főfelügyelő 5.) 377 csillagozás

Agatha Christie: Éjféltájt Agatha Christie: Éjféltájt Agatha Christie: Éjféltájt

Érdekes társaság gyűlik össze a kellemes szeptemberi napokra Lady Tressilian saltcreeki házában. Nevile Strange, Lady Tressilian unokaöccse, a kiválóan teniszező, megnyerő modorú, gazdag fiatalember második feleségével, a vörös hajú, feltűnően csinos Kay-jel érkezik. Nevile azonban – nagynénje kifejezett rosszallása ellenére – meghívja korábbi feleségét, a visszahúzódó, szürke kismacskára emlékeztető, megfoghatatlan jelenség Audrey-t is, hogy a két nő barátságot kössön egymással. A különös szerelmi háromszög légköre belengi a házat, és folyamatos feszültséget vált ki a vendégekből és a személyzetből egyaránt – mígnem a feszültség egy gyilkosságban sül ki. A szabadsága alatt is hivatásának élő Battle főfelügyelőre vár a feladat, hogy feltárja ezt az első látásra egyértelműnek tűnő bűntényt.

Eredeti megjelenés éve: 1944

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2023
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636200749 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Helikon, Budapest, 2023
288 oldal · ISBN: 9789636201562 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Európa, Budapest, 2008
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786249 · Fordította: Fehér Katalin

2 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Battle főfelügyelő


Kedvencelte 18

Most olvassa 8

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Nem ez a szerző legjobb regények, az biztos. Egy kicsit túl van írva, főleg az eleje, és a végén erősen túltolta a romantikát, de a stílusa remek. Az ebben a regényben is ámulatba ejtett, hogy Agatha Christie milyen ügyesen, sőt, zseniálisan keveri a szálakat és mozgatja a szereplőket. Nagyon érdekelne, hogy milyen munkamódszerrel dolgozott, ám ezzel kapcsolatban csak találgatásokba bocsátkozik minden szakértő.

pannik>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Zseniális.
Remekbe szabott.
Én ezt nagyon szerettem olvasni, annyira izgalmas, annyira fordulatos könyv, hogy szinte letehetetlen.
Nagyon jól ki van találva, meg van szerkesztve minden sora, szép lassan épül fel, azzal kezdődik, hogy a gyilkosság csak a vége valaminek, ami már sokkal- sokkal korábban elkezdődik és erre olvashatunk egy példát. Igen, itt megismerhettük az előzményeket, persze, úgy, hogy nekem fogalmam sem volt, ki kit akar majd eltenni láb alól. Ékes példája ez a könyv, a bosszú, a megbocsájthatatlan sérelem esetleges kimenetelének.
Ismétlem nagyon izgalmas, ennyi fordulat ritkán van egy AC regényben, itt aztán a végén jó néhányszor bemegyünk az erdőbe. Eleinte hagyott engem az írónő brillírozni, magam sem hittem a látszatnak, de aztán csak elveszítettem a fonalat és szokás szerint már nem tudtam ki lehet a hunyó.
Nem csodálom, hogy felkerült a saját maga által választott top 10-es listára.

Emmi_Lotta I>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Ismét egy agyafúrt, több csavarral is rendelkező krimi a zseniális Agathától. Ha az ember nagyon figyel, a végére leszűkíti a lehetséges, gyanús elkövetők számát kettőre-háromra, aztán jön a nagy meglepetés, mert még a gyilkos nemét sem sikerült eltalálnia. Pedig a szerző becsületesen mindig elrejti azt a bizonyos kulcsot, ami segíthetne a megfejtésben.
Az Agatha Christie-bűnügyek közül elsősorban azok kerültek a kedvenceim közé, amelyekben az indíték lélektani hátterű, mint például az Éjféltájt, A ferde ház és a Függöny.

>!
Magvető, Budapest, 1979
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632709292 · Fordította: Fehér Katalin
Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Olyan régi volt az első olvasásom, hogy nem emlékeztem a történetre, talán a végefelé sejlett valami. Ez a regény is a kedvencek közé került, bár a két neves nyomozó nem szerepel benne.
Christie itt (is) nagy szerepet szán a lélektani fejtegetéseknek, az életsorsok, a személyiség meghatározó erejének.
Ha a végén átgondoljuk, nem annyira racionálisan logikus minden, inkább a fentiek miatt érdekes, az emberi viselkedés rejtett mozzanatait követhetjük nyomon.
A végső fejezet teátrálisan romantikus, én a többszörös olvasások után ilyenkor feltételezek az írónő részéről szubjektív érzéseket, a saját élete, első házassága traumái miatt.
/ Egy kis felsorolás a kedvenceim közül: Öt kismalac, A kristálytükör meghasadt, Miért nem szóltak Evans-nek? /
Nekem több kalandos-kémregényes műve is tetszett, plusz a fentiek mellett még jó néhány könyv.

cicus61 P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Hú, ez jó volt nagyon! Ebből a sorozatból ez az első könyv, amit olvastam és meg vagyok elégedve Battle felügyelővel. Nagyon értelmes, odafigyel minden kis részletre, eléggé megközelíti Poirot értelmi színvonalát. Nagyon izgalmas volt végig. Egyáltalán nem számítottam egy ilyen végkifejletre. Egyembe se jutott, hogy ki a gyilkos. Az összes szereplő nagyon jó volt, Audreyt és Kayt nem tudtam a szívembe zárni. A többi szereplő is kicsit agyament volt, mindegyiket meggyanúsítottam. Hiányzott Poirot és Ms Marple, de nagyon megkedveltem Battle felügyelőt. Elolvasom a sorozat többi részét is.

Garbai_Ildikó P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Zseniális. Eddig ez a történet elkerült engem. Hiányzott a két fő Nyomozóm de Battle főfelügyelőt is nagyon hamar a szívembe zártam. Nagyon jól lett csavargatva a szál, hát erre a megoldásra nem számítottam. Gyorsan lehet vele haladni, feszültség megvan csak ajánlani tudom a krimi rajongóinak.

4 hozzászólás
Levandra>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Tetszett a koncepció, amit ebben a kötetben végigkövettünk, mindig is a furcsa megoldásokat szerettem, ha regényről van szó. Krimiben meg pláne. De nem éreztem kielégítőnek ezt a kötetet. Bevallom unatkoztam rajta, és ha egy krimin unatkozok, akkor már nem az igazi. A testi fogyatékosságokkal való megvezetés igazi Christie-féle fogás volt, végig ott volt szem előtt az a kis hiányosság, de annyira jelentéktelennek tűnt, hogy rögtön másra kezdtem gyanakodni, ami sokkal látványosabb, extrémebb. Pedig sokszor a kis dolgokban kell keresnünk a megoldást. Az írónőtől szokásos sablonokat is megtaláltam, amikre a konfliktusokat emeli. Battle felügyelő nekem annyira nem nyerte el a szimpátiámat, talán, mert szinte alig volt jelen, vagy hiányoztak a karakteréből azok a markáns vonások, amik Poirot-t és Miss Marple-t teszik erőteljesebbé, hogy mindenféleképpen rájuk figyelünk.

3 hozzászólás
Navi P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Nem a legtökéletesebb AC, de csak egy picit marad el az 5*-tól.
Az egyetlen dolog, ami egy kicsit sántít a történetben, az Angus szerepe, pláne az utolsó fejezet. Na, ott csak pilláztam.
Maga a történet nagyon kis csavaros, most akkor tényleg ki a tettes? És miért? És mi a végső cél? Jól megvezetett mindenkit a tettes, még majdnem szegény Battle-t is, de némi külső segítséggel azért csak összejött, egy kicsit poirot-san, de összejött :)
Biztosan olvasni fogok még ebből a szériából is :)
a Férj, az Első, a Második Feleség, a Hűséges, a Lovag és a többiek. Jó kis csapat volt :)

theodora>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Agatha Christie nyomozós karakterei közül Battle főfelügyelő sorozatának is a végére értem – nem volt nehéz, mivel öt könyv tartozik ide (ezek közül a kedvencem A Hét Számlap rejtélye és a Gyilkolni könnyű).
A regény egy tengerparti birtokon játszódik, szeptemberben (igen, ezért álltam most neki :D), de az események előzményeiről rövid fejezetekben olvashatunk mielőtt 'megérkeznénk' Gull's Pointba. Egy furcsa családi találkozó kerül a középpontba, ahol jelen van a ház idős úrnője, nevelt fia aktuális feleségével ill. előző neje, gyerekkori barátok és ismerősök.
Tipikus zártszobás gyilkosságról van szó, ahol a tettest a 'családon' belül kell keresni. Battle főfelügyelő nyaralását töltve, unokaöccsének segítve kapcsolódik be a nyomozásba és alapos, kitartó munkával – Poirot módszereiből is okulva! :)) – felderíti az ügyet. A regény vége nagyon csavaros, amikor már egyértelműnek tűnik a megoldást egy új fejlemény bukkan fel!
Bővebben a blogon!

Paulina_Sándorné P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Érdekesen kezdődött az egész történet. A múltban egy-egy történés hogyan határozza meg a jövőt, milyen befolyással van a jövőbeli eseményekre. Nekem szimpatikus volt Battle felügyelő nyomozása, tetszett a stílusa. Battle felügyelő viselkedése nagyon imponáló volt, mikor a lánya iskolájában volt. Én lehet, hogy nem lettem volna olyan nyugodt, mint ő. Az írónő most is remekelt, számomra meglepetés volt a megoldás.


Népszerű idézetek

Boglárka_Madar>!

– Csak tudnám mi juttatja folyton az eszembe Hercule Poirot-t.
– Arról az öreg pasasról beszélsz… a belgáról… arról a komikus kis szivarról?
– Na ne mondd már, hogy komikus – mondta Battle. – Legalább olyan veszedelmes, mint egy fekete mamba kígyó vagy anyatigris… legalábbis ilyen, amikor elkezdi csinálni magából a kóklert!

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Battle főfelügyelő · Hercule Poirot
6 hozzászólás
Kogoro P>!

Az életet élni kell, akár tetszik, akár nem.

16. oldal - Tessék kinyitni, mindenki megjött (Európa, 2007)

Boglárka_Madar>!

Sose aggódj. Az ilyen dolgok azért érnek bennünket, hogy próbára tegyenek. Igen, hogy próbára tegyenek. Legalábbis, én úgy hiszem. Nem értem, mi egyébért is történhetnének. . .

29. oldal

TiszlaviczMarcsi I>!

Öngyilkosságot nem szoktak kétszer elkövetni.

16. oldal, Magvető 1979.

Lipe>!

De, úgy látszik, én egy örökké nyikorgó ajtó vagyok… örökös beteg, aki soha nem hal meg.

108. oldal

tgorsy>!

– Ó – mondta –, de remek volt! Nincs jobb dolog a világon, mint pletykálkodni meg régi botrányokról beszélgetni.

97. oldal

Jesper_Olsen>!

Nem… nem, el is tudom képzelni. Azt hiszem, maga csakúgy, mint a legtöbb mai fiatal, az unalomtól retteg a legjobban a világon, pedig higgye el, vannak ennél sokkal rosszabb dolgok is.

115. oldal

Sheeana>!

Az évszakhoz képest csakugyan szokatlanul meleg, rekkenő hőség volt. Több napon át a hőmérő 21 fokot mutatott árnyékban.

152. oldal

1 hozzászólás
Dénes_Gabriella>!

Szeretem a jó detektívregényeket – mondta. – De tudják, egyik sem a megfelelő momentummal kezdődik! Folyton a gyilkossággal kezdik. Pedig a gyilkosság már a vége! A történet már jóval előbb elkezdődik.

8. oldal, Előjáték: november 19. (Magvető, 1979)

encus625 P>!

Mindent beismertél? Ó, igen, ezt ismerem. Élt egy szent, aki mindig kenyeret vitt a szegényeknek A férje nem vette jó néven a dolgot. Összetalálkoztak, s a férje megkérdezte, mi van a kosarában. Az asszony elvesztette a lélekjelenlétét és azt felelte: „rózsa”. A férj felrántotta a kosár fedelét, és csodák csodája, tényleg rózsát látott benne! Ha te vagy Szent Erzsébet helyében, találkozol a férjeddel, s az megkérdezi, mit viszel a kosaradban, elveszítenéd a fejed, és azt válaszolnád: „kenyeret”.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Árpádházi Szent Erzsébet

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse
Graham Greene: Brightoni szikla
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Ian Fleming: Casino Royale
Szerb Antal: A Pendragon legenda
A. A. Milne: Éppen jókor!…
John Fowles: A lepkegyűjtő
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Mario Puzo: A Keresztapa