Éjféltájt (Battle főfelügyelő 5.) 222 csillagozás

Agatha Christie: Éjféltájt Agatha Christie: Éjféltájt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Megrázta?
– Igen, Mrs. Spicer. Erősen megráztam… de továbbra is csak fekszik ott, és rettenetes színe van.
– Uramisten, csak nem halt meg?
– Ó, nem, Mrs Spicer, mert hallottam, hogy lélegzik… csak nagyon furán lélegzik. Hátha beteg, vagy valami hasonló.
– Jól van. Magam is felmegyek megnézni. Maga pedig beviszi a méltósága teáját. Jobb, ha frisset készít neki. Csodálkozni fog majd, mi történt.
Alice engedelmesen megcsinálja amit mondtak neki, amíg Mrs. Spicer felment az emeletre.
Aztán végigment a tálcával a folyosón, és bekopogott Mrs. Tressilianhez. Amikor a második kopogásra sem jött válasz, belépett. Egy pillanat múlva edénytörés zaja és eszeveszett sikoltozás hallatszott.

Eredeti megjelenés éve: 1944

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek

>!
Európa, Budapest, 2008
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786249 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Európa, Budapest, 2007
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783361 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Magvető, Budapest, 1979
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632709292 · Fordította: Fehér Katalin

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Battle főfelügyelő


Kedvencelte 12

Most olvassa 10

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
Levandra P
Agatha Christie: Éjféltájt

Tetszett a koncepció, amit ebben a kötetben végigkövettünk, mindig is a furcsa megoldásokat szerettem, ha regényről van szó. Krimiben meg pláne. De nem éreztem kielégítőnek ezt a kötetet. Bevallom unatkoztam rajta, és ha egy krimin unatkozok, akkor már nem az igazi. A testi fogyatékosságokkal való megvezetés igazi Christie-féle fogás volt, végig ott volt szem előtt az a kis hiányosság, de annyira jelentéktelennek tűnt, hogy rögtön másra kezdtem gyanakodni, ami sokkal látványosabb, extrémebb. Pedig sokszor a kis dolgokban kell keresnünk a megoldást. Az írónőtől szokásos sablonokat is megtaláltam, amikre a konfliktusokat emeli. Battle felügyelő nekem annyira nem nyerte el a szimpátiámat, talán, mert szinte alig volt jelen, vagy hiányoztak a karakteréből azok a markáns vonások, amik Poirot-t és Miss Marple-t teszik erőteljesebbé, hogy mindenféleképpen rájuk figyelünk.

3 hozzászólás
>!
encus625 P
Agatha Christie: Éjféltájt

Olvasási válság esetén nálam már többször is bejött, hogy előveszek egy régebben olvasott Christie-krimit. A gyilkos személye teljesen, az elkövetés csak részleteiben, az indíték meg sehogysem volt meg a fejemben, de azért többé-kevésbé összeraktam magamban a történteket a könyv végére.
Ennek a könyvnek az tesz jót, hogy előbb megismerjük a szereplőket, egymáshoz viszonyított szerepüket és csak azután történik meg a gyilkosság. Battle szimpatikus nyomozó, itt most nincs mellette Poirot, de megy ez neki nélküle is.
A szereplők nagyon jól vannak kidolgozva, „élnek”, ezért is szeretem AC krimijeit!
Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog nekem ez a könyv tetszeni ennyi év után.

>!
Európa, Budapest, 2007
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783361 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Gyöngyi0309 P
Agatha Christie: Éjféltájt

Szeretem Battle felügyelő kalandjait. Noha most Poirot mester kimardt a kalandból, mégis a közös korábbi munkájuknak, módszereinek köszöhetően oldott meg az esetet a felügyelő.
Tetszett a történetben, hogy az elején látszólag összefüggéstelen fejezetek összeértek. Persze ebben is volt szerelmi háromszög. A gyilkost nem találtam ki, bár néhány mozzanatot igen, de lehet, hogy csak amiatt, hogy ezt a történetet is olvastam már nagyon régen. A szereplők a felügyelőn kívül semlegesek voltak nekem. A detektívtörténetek nagyasszonya ismét hozta a formáját.Nyári történet , a gyilkosság a nyaralás idején történt.

>!
krlany I+SMP
Agatha Christie: Éjféltájt

Én erre a Battle felügyelőre nem is emlékeztem… Mindenesetre Hercule Poirot-t még ő sem hagyhatta ki.:)
Szerintem ez egy izgalmas regény, jó sok csavarral. Nem is jöttem rá hirtelen ki a gyilkos, pedig volt vagy három teóriám, de mind elbukott. Viszont legalább a különálló részletek egy részét jól összerakosgattam… az is valami.;) Mondjuk a végén az a spoiler, az egy kicsit fájt… azt azért bármelyik rózsaszín, habos-babos romantikus megirigyelhetné.

>!
Hoacin
Agatha Christie: Éjféltájt

„Látszólag korlátolt, kegyetlen, átlátható bűntény, azonban mintha elmosódó képet nyernénk valami másról is… valami furfangos cselvetésről, amely a kulisszák mögött zajlik…” Hát igen, a klasszikus Agatha Christie-s szituáció, megtűzdelve a jól ábrázolt, tipikus karakterekkel, akiket ezúttal igazán állatian sikerült jellemezni: molylepkeszerű lány, álnok kis macska, malacképű skót, átkozott, hidegvérű hal, bagolyarcú/majomarcú pasas. De van itt halszemű szobalány, öntudatos agárképű (!) igazgatónő, Battle felügyelő pedig a tapasztalt kandúr szerepében tetszeleg. De említést kap Poirot is, aki „legalább olyan veszedelmes, mint egy fekete mamba kígyó vagy anyatigris.” :D És persze a fura társaság vendéglátója, Miss Aldin: „az a benyomásom, hogy olyan, mint valami idomár, aki miután beterelt a ketrecbe egy falka vadállatot, rájuk csapja az ajtót. Hirtelen olyan érzésem támadt, hogy valamennyien egy csapda foglyai.”
A történet jól összerakott, ismét csőbe húzza az embert, de a lezárást kissé gyorsnak, némileg cukormázasnak és eléggé elkapkodottnak éreztem. Battle felügyelő álláspontja pedig, miszerint „egy apa általában nem sokat tud a gyerekéről” kifejezetten lehangoló, de szerencsére nem igaz.
Összességében a könyv hozza egy átlagos Christie krimi színvonalát, a történet erősségét ezúttal is a csavar, valamint az érdekesen tálalt figurák jelentik.
Mit lát a bizarr, árnyszerű lány, amit rajta kívül senki? Szelíd állat a gyík? Mitől van büdös egy szállodában? A szimmetria mindent megold, és minden mindennel összefügg! Tanács: szociopata gyilkosok társaságában lehetőleg ne sztorizzunk a gyerekkori galádságaikról. Valamint ha halakat, macskát, baglyot, kecskét hívunk vendégségbe, ne csodálkozzunk, ha csorbul az a káposzta.

„Sose aggódj. Az ilyen dolgok azért érnek bennünket, hogy próbára tegyenek. Igen, hogy próbára tegyenek. Legalábbis, én úgy hiszem. Nem értem, mi egyébért is történhetnének…”

>!
Agatha_Emrys 
Agatha Christie: Éjféltájt

Jaj, ez most olyan jól esett :)

Klasszikus AC krimi, még is behúzott a csőbe megint.
Kicsit hiányoltam Poirot személyét, de az ügyre és a szereplők viszonyára most nagyobb hangsúly került, ami jót tett a történetnek, szinte harapni lehetett a feszültséget.
Az írónőnél minden részletnek és mozzanatnak jelentősége van, de annyira jól beépülnek a regény szövetébe, hogy még a gyakorlott krimi olvasók is képesek elmenni mellette, vagy éppen a rossz következtetést levonni belőle. spoiler
Christie azért volt mindig is szimpatikus író, mert tényleg megad minden nyomot az olvasó számára, az csak az illetőn múlik, hogy végül mit kezd vele :)

>!
Zimmermann_Zita P
Agatha Christie: Éjféltájt

Nagyon különleges történet volt, valahogy nem az a szokványos AC krimi. Volt egy érdekes, baljós hangulata, és nagyon erős volt benne a lélektani vonulat. A szereplők mind jól kitalált, sokszínű, néha elég kontrasztos karakterek, érdekes volt a történetszövés és a precízen megtervezett bűntény. A vége igazi meglepetés, az elkövető és a motiváció is. A gyilkosságok mellett AC a kerítés mestere is, ebben a kötetben is összehoz egy szerelmespárt a végén, mintegy happy end gyanánt.

>!
levendulalány
Agatha Christie: Éjféltájt

Nagyon bosszantó, hogy még mindig nem tudok rájönni, ki a tettes!! Pedig most annyira figyeltem… A múltbéli események, a mellékszálak, minden a fejemben volt, mégis mellé trafáltam. Na, de azért valljuk be, ez a gyilkosság nagyon ki volt ám találva. Egy zseniális őrült ember agyszüleménye, akit megbetegített egy nagy csalódás.
spoiler

>!
nagy_anikó
Agatha Christie: Éjféltájt

Sejtelmes cím, hozzá illő borító és egy ötcsillagos tartalom.
Battle felügyelőhöz már volt szerencsém más könyvben is, de talán a mostani nyomozása jobban megfogott – talán a szokatlan módszere a teóriája bizonyítására tetszett.
Jól előre megtervezett gyilkosság nem is rosszul, és hogy nem minden úgy sikerül ahogy a gyilkos szeretné, bizony csak a véletlenen, egy pici hazugságon és persze a felügyelőn is múlott.
Nekem a krimi mindig kikapcsolódást nyújt, segít elfelejteni a mindennapi gondokat, elterelni a gondolataimat – ez pont olyan volt – és most nagy szükségem is volt rá.

>!
Zsuzsi_Marta P
Agatha Christie: Éjféltájt

AC-től megszokott kifinomult ízléssel megírt izgalmas mű. Fordulatokban bővelkedett, és meglepő módon még egy kis romantikázásnak is szorított helyet az írónő. Tetszett nagxon, bár nem ez a kedvencem tőle:)


Népszerű idézetek

>!
Boglárka_Madar P

– Csak tudnám mi juttatja folyton az eszembe Hercule Poirot-t.
– Arról az öreg pasasról beszélsz… a belgáról… arról a komikus kis szivarról?
– Na ne mondd már, hogy komikus – mondta Battle. – Legalább olyan veszedelmes, mint egy fekete mamba kígyó vagy anyatigris… legalábbis ilyen, amikor elkezdi csinálni magából a kóklert!

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Battle főfelügyelő · Hercule Poirot
6 hozzászólás
>!
Kogoro

Az életet élni kell, akár tetszik, akár nem.

16. oldal - Tessék kinyitni, mindenki megjött (Európa, 2007)

>!
Boglárka_Madar P

Sose aggódj. Az ilyen dolgok azért érnek bennünket, hogy próbára tegyenek. Igen, hogy próbára tegyenek. Legalábbis, én úgy hiszem. Nem értem, mi egyébért is történhetnének. . .

29. oldal

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Öngyilkosságot nem szoktak kétszer elkövetni.

16. oldal, Magvető 1979.

>!
Jesper_Olsen

Nem… nem, el is tudom képzelni. Azt hiszem, maga csakúgy, mint a legtöbb mai fiatal, az unalomtól retteg a legjobban a világon, pedig higgye el, vannak ennél sokkal rosszabb dolgok is.

115. oldal

>!
Lipe

De, úgy látszik, én egy örökké nyikorgó ajtó vagyok…örökös beteg, aki soha nem hal meg.

108. oldal

>!
encus625 P

Mindent beismertél? Ó, igen, ezt ismerem. Élt egy szent, aki mindig kenyeret vitt a szegényeknek A férje nem vette jó néven a dolgot. Összetalálkoztak, s a férje megkérdezte, mi van a kosarában. Az asszony elvesztette a lélekjelenlétét és azt felelte: „rózsa”. A férj felrántotta a kosár fedelét, és csodák csodája, tényleg rózsát látott benne! Ha te vagy Szent Erzsébet helyében, találkozol a férjeddel, s az megkérdezi, mit viszel a kosaradban, elveszítenéd a fejed, és azt válaszolnád: „kenyeret”.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Árpádházi Szent Erzsébet
>!
tgorsy

Ó – mondta –, de remek volt! Nincs jobb dolog a világon, mint pletykálkodni meg régi botrányokról beszélgetni.

p.:97

>!
k_henriett 

Sose aggódj. Az ilyen dolgok azért érnek bennünket, hogy próbára tegyenek. Igen, hogy próbára tegyenek. Legalábbis, én úgy hiszem. Nem értem, mi egyébért is történhetnének…

29

>!
Babú

Nincs a földön olyan ember, akinek ne lenne gyenge pontja.

Tessék kinyitni, mindenki megjött

Kapcsolódó szócikkek: Battle főfelügyelő

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Erik Axl Sund: Üvegtestek
Charles Dickens: Detektívtörténetek
Jo Nesbø: Hóember
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Donna Leon: Az aranytojás
Darynda Jones: Második sírhant
Karin Slaughter: Sikoly
Lee Goldberg: Mr. Monk Hawaiiban