Éjféltájt (Battle főfelügyelő 5.) 265 csillagozás

Agatha Christie: Éjféltájt Agatha Christie: Éjféltájt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mr. ​Treves, az idős jogász azt mondja: „Szeretem a jó detektívregényeket. De, tudják, egyik sem a megfelelő momentummal kezdődik! Folyton a gyilkossággal kezdik. Pedig a gyilkosság már a vége. A történet már jóval előbb elkezdődik… olykor évekkel előbb… Mindazon okokkal és eseményekkel, melyek egyszer csak bizonyos embereket egy bizonyos időben s egy bizonyos helyen összehoznak.” Hát lássuk, ki mindenkit hoznak össze az események! Egy öngyilkosjelöltet, akit megmentettek. Egy házaspárt, a sportoló férjet és szépséges második feleségét. A szürke első feleséget. Egy malájföldi ültetvényest, aki gyerekkorától szerelmes az első feleségbe. A második feleség régi imádóját. Egy idős hölgyet és jobbkezét, a talpraesett szegény rokont. És Mr. Trevest, aki elmesél egy történetet, majd – véletlenül, nem véletlenül – meghal. Valamint egy detektívfelügyelőt, akinek a lányát – alaptalanul – lopással vádolták az előkelő magániskolában, ahová járt. Ha mindezen szereplőkhöz hozzáadunk némi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1944

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek

>!
Európa, Budapest, 2008
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786249 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Európa, Budapest, 2007
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783361 · Fordította: Fehér Katalin
>!
Magvető, Budapest, 1979
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632709292 · Fordította: Fehér Katalin

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Battle főfelügyelő


Kedvencelte 13

Most olvassa 7

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pannik P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Zseniális.
Remekbe szabott.
Én ezt nagyon szerettem olvasni, annyira izgalmas, annyira fordulatos könyv, hogy szinte letehetetlen.
Nagyon jól ki van találva, meg van szerkesztve minden sora, szép lassan épül fel, azzal kezdődik, hogy a gyilkosság csak a vége valaminek, ami már sokkal- sokkal korábban elkezdődik és erre olvashatunk egy példát. Igen, itt megismerhettük az előzményeket, persze, úgy, hogy nekem fogalmam sem volt, ki kit akar majd eltenni láb alól. Ékes példája ez a könyv, a bosszú, a megbocsájthatatlan sérelem esetleges kimenetelének.
Ismétlem nagyon izgalmas, ennyi fordulat ritkán van egy AC regényben, itt aztán a végén jó néhányszor bemegyünk az erdőbe. Eleinte hagyott engem az írónő brillírozni, magam sem hittem a látszatnak, de aztán csak elveszítettem a fonalat és szokás szerint már nem tudtam ki lehet a hunyó.
Nem csodálom, hogy felkerült a saját maga által választott top 10-es listára.

cicus61 P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Hú, ez jó volt nagyon! Ebből a sorozatból ez az első könyv, amit olvastam és meg vagyok elégedve Battle felügyelővel. Nagyon értelmes, odafigyel minden kis részletre, eléggé megközelíti Poirot értelmi színvonalát. Nagyon izgalmas volt végig. Egyáltalán nem számítottam egy ilyen végkifejletre. Egyembe se jutott, hogy ki a gyilkos. Az összes szereplő nagyon jó volt, Audreyt és Kayt nem tudtam a szívembe zárni. A többi szereplő is kicsit agyament volt, mindegyiket meggyanúsítottam. Hiányzott Poirot és Ms Marple, de nagyon megkedveltem Battle felügyelőt. Elolvasom a sorozat többi részét is.

Levandra>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Tetszett a koncepció, amit ebben a kötetben végigkövettünk, mindig is a furcsa megoldásokat szerettem, ha regényről van szó. Krimiben meg pláne. De nem éreztem kielégítőnek ezt a kötetet. Bevallom unatkoztam rajta, és ha egy krimin unatkozok, akkor már nem az igazi. A testi fogyatékosságokkal való megvezetés igazi Christie-féle fogás volt, végig ott volt szem előtt az a kis hiányosság, de annyira jelentéktelennek tűnt, hogy rögtön másra kezdtem gyanakodni, ami sokkal látványosabb, extrémebb. Pedig sokszor a kis dolgokban kell keresnünk a megoldást. Az írónőtől szokásos sablonokat is megtaláltam, amikre a konfliktusokat emeli. Battle felügyelő nekem annyira nem nyerte el a szimpátiámat, talán, mert szinte alig volt jelen, vagy hiányoztak a karakteréből azok a markáns vonások, amik Poirot-t és Miss Marple-t teszik erőteljesebbé, hogy mindenféleképpen rájuk figyelünk.

3 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Zseniális. Eddig ez a történet elkerült engem. Hiányzott a két fő Nyomozóm de Battle főfelügyelőt is nagyon hamar a szívembe zártam. Nagyon jól lett csavargatva a szál, hát erre a megoldásra nem számítottam. Gyorsan lehet vele haladni, feszültség megvan csak ajánlani tudom a krimi rajongóinak.

4 hozzászólás
Navi P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Nem a legtökéletesebb AC, de csak egy picit marad el az 5*-tól.
Az egyetlen dolog, ami egy kicsit sántít a történetben, az Angus szerepe, pláne az utolsó fejezet. Na, ott csak pilláztam.
Maga a történet nagyon kis csavaros, most akkor tényleg ki a tettes? És miért? És mi a végső cél? Jól megvezetett mindenkit a tettes, még majdnem szegény Battle-t is, de némi külső segítséggel azért csak összejött, egy kicsit poirot-san, de összejött :)
Biztosan olvasni fogok még ebből a szériából is :)
a Férj, az Első, a Második Feleség, a Hűséges, a Lovag és a többiek. Jó kis csapat volt :)

encus625 P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Olvasási válság esetén nálam már többször is bejött, hogy előveszek egy régebben olvasott Christie-krimit. A gyilkos személye teljesen, az elkövetés csak részleteiben, az indíték meg sehogysem volt meg a fejemben, de azért többé-kevésbé összeraktam magamban a történteket a könyv végére.
Ennek a könyvnek az tesz jót, hogy előbb megismerjük a szereplőket, egymáshoz viszonyított szerepüket és csak azután történik meg a gyilkosság. Battle szimpatikus nyomozó, itt most nincs mellette Poirot, de megy ez neki nélküle is.
A szereplők nagyon jól vannak kidolgozva, „élnek”, ezért is szeretem AC krimijeit!
Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog nekem ez a könyv tetszeni ennyi év után.

>!
Európa, Budapest, 2007
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783361 · Fordította: Fehér Katalin
Gyöngyi0309 P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Szeretem Battle felügyelő kalandjait. Noha most Poirot mester kimardt a kalandból, mégis a közös korábbi munkájuknak, módszereinek köszöhetően oldott meg az esetet a felügyelő.
Tetszett a történetben, hogy az elején látszólag összefüggéstelen fejezetek összeértek. Persze ebben is volt szerelmi háromszög. A gyilkost nem találtam ki, bár néhány mozzanatot igen, de lehet, hogy csak amiatt, hogy ezt a történetet is olvastam már nagyon régen. A szereplők a felügyelőn kívül semlegesek voltak nekem. A detektívtörténetek nagyasszonya ismét hozta a formáját.Nyári történet , a gyilkosság a nyaralás idején történt.

KBCsilla P>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Medve-Random

Számomra teljesen új volt ez a könyv, a sok könyv között elveszett eddig a polcokon, szerencsére Medvém újabb Medve-Randomként a kezembe adta.
AC tipikusan, teljesen rá jellemző módon összeeresztette a szereplőket – mint egy ketrecbe a vadakat –, amolyan „Meghívás egy gyilkos vacsorára” módra. Mindenki kellően felbőszült, aztán izgulhattam, hogy mi lesz ebből, miután majdnem mindenki nyíltan bejelenti, hogyan és miképpen tudná kinyírni a másikat.
Burkoltan ugyan, de mindvégig jelen van Poirot szelleme.
Szeretem AC azon apró megjegyzéseit, amikor alig észrevehetően utal dolgokra, sejtelmessé téve ezzel mindent.
Csoda-e, hogy nem tudtam letenni?

krlany IP>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Én erre a Battle felügyelőre nem is emlékeztem… Mindenesetre Hercule Poirot-t még ő sem hagyhatta ki.:)
Szerintem ez egy izgalmas regény, jó sok csavarral. Nem is jöttem rá hirtelen ki a gyilkos, pedig volt vagy három teóriám, de mind elbukott. Viszont legalább a különálló részletek egy részét jól összerakosgattam… az is valami.;) Mondjuk a végén az a spoiler, az egy kicsit fájt… azt azért bármelyik rózsaszín, habos-babos romantikus megirigyelhetné.

Eule>!
Agatha Christie: Éjféltájt

Ismét egy emlékezetes darab, amelyben ráadásul számomra új nyomozó tűnt fel a színen. Nagyon tetszett az utalás spoiler, igazán ötletes volt.


Népszerű idézetek

Boglárka_Madar P>!

– Csak tudnám mi juttatja folyton az eszembe Hercule Poirot-t.
– Arról az öreg pasasról beszélsz… a belgáról… arról a komikus kis szivarról?
– Na ne mondd már, hogy komikus – mondta Battle. – Legalább olyan veszedelmes, mint egy fekete mamba kígyó vagy anyatigris… legalábbis ilyen, amikor elkezdi csinálni magából a kóklert!

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Battle főfelügyelő · Hercule Poirot
6 hozzászólás
Kogoro>!

Az életet élni kell, akár tetszik, akár nem.

16. oldal - Tessék kinyitni, mindenki megjött (Európa, 2007)

Boglárka_Madar P>!

Sose aggódj. Az ilyen dolgok azért érnek bennünket, hogy próbára tegyenek. Igen, hogy próbára tegyenek. Legalábbis, én úgy hiszem. Nem értem, mi egyébért is történhetnének. . .

29. oldal

TiszlaviczMarcsi IP>!

Öngyilkosságot nem szoktak kétszer elkövetni.

16. oldal, Magvető 1979.

Jesper_Olsen>!

Nem… nem, el is tudom képzelni. Azt hiszem, maga csakúgy, mint a legtöbb mai fiatal, az unalomtól retteg a legjobban a világon, pedig higgye el, vannak ennél sokkal rosszabb dolgok is.

115. oldal

Dénes_Gabriella P>!

Szeretem a jó detektívregényeket – mondta. – De tudják, egyik sem a megfelelő momentummal kezdődik! Folyton a gyilkossággal kezdik. Pedig a gyilkosság már a vége! A történet már jóval előbb elkezdődik.

8. oldal, Előjáték: november 19. (Magvető, 1979)

Lipe>!

De, úgy látszik, én egy örökké nyikorgó ajtó vagyok… örökös beteg, aki soha nem hal meg.

108. oldal

encus625 P>!

Mindent beismertél? Ó, igen, ezt ismerem. Élt egy szent, aki mindig kenyeret vitt a szegényeknek A férje nem vette jó néven a dolgot. Összetalálkoztak, s a férje megkérdezte, mi van a kosarában. Az asszony elvesztette a lélekjelenlétét és azt felelte: „rózsa”. A férj felrántotta a kosár fedelét, és csodák csodája, tényleg rózsát látott benne! Ha te vagy Szent Erzsébet helyében, találkozol a férjeddel, s az megkérdezi, mit viszel a kosaradban, elveszítenéd a fejed, és azt válaszolnád: „kenyeret”.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Árpádházi Szent Erzsébet
tgorsy>!

Ó – mondta –, de remek volt! Nincs jobb dolog a világon, mint pletykálkodni meg régi botrányokról beszélgetni.

97. oldal

mani12>!

Emberi lények. Kölönbözőfélék, különbözőfajták, nincsen belőlük két egyforma. Némelyik intelligens, ám több köztük az ostoba.

8. oldal, Előjáték: november 19. (Magvető, 1979)


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Lee Child: Nincs visszaút
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Sophie Hannah: A háromnegyed rejtélye