Egy ​marék rozs (Miss Marple 7.) 529 csillagozás

Agatha Christie: Egy marék rozs Agatha Christie: Egy marék rozs Agatha Christie: Egy marék rozs Agatha Christie: Egy marék rozs Agatha Christie: Egy marék rozs

Rex Fortescue-t, a nagystílű üzletembert senki sem szerette, sőt: sokan legszívesebben eltették volna láb alól. Olyan sokan, hogy amikor egy nap a közutálatnak örvendő férfiú valóban mérgezés áldozata lesz, a rendőrséget a gyanúsítottak tömege valósággal megbénítja. Szerencsére azonban segítségükre siet a bájos, rózsás arcú, ősz hajú falusi vénkisasszony, Miss Marple, és így aztán mégiscsak horogra akad a valódi tettes.

Eredeti megjelenés éve: 1953

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Helikon, Budapest, 2019
284 oldal · ISBN: 9789634792796 · Fordította: Borbás Mária
>!
Helikon, Budapest, 2019
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792369 · Fordította: Borbás Mária
>!
Európa, Budapest, 2005
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630778289 · Fordította: Borbás Mária

4 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 22

Most olvassa 9

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Egy marék rozs

Megint csak egy meglehetősen csavaros krimit sikerült olvasnom az Egy marék rozs „személyében”.
Sikerélményként könyvelem el, hogy ezúttal nagyon erős volt a gyanúm az gyilkos kilétét illetően, ami Miss Marple-nek hála be is bizonyosodott. Annyira nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy spoiler, hogy egyszerűen azt éreztem, Ő az. És bejött. Bár nyilván nem tudtam mellé tökéletes indítékot párosítani, helyesbítek, magyarázatot, mert az indíték megvolt, csak a kivitelezés hiányzott, de így is hatalmas élmény, hogy oly sok Agatha Christie krimi olvasása után, ahol gőzöm nem volt a tettesről, itt legalább azt kitaláltam.

Furcsálltam, hogy Miss Marple annyira kevés szerepet kapott, jött a semmiből és olyan hirtelen megoldotta az ügyet, mint ahogyan megérkezett. Azt hittem, többször fog felbukkani, de Neele felügyelő is egész jól végezte a dolgát – de tény, hogy Miss Marple nélkül tévúton járt volna.

Érdekesek voltak a karakterek, hiszen mindenkinek meg lehetett az oka, hogy miért tehette volna, ami történt. Izgalmas volt a cselekmény, jó volt a könyv.

>!
MissFortune
Agatha Christie: Egy marék rozs

Imádtam! Mindig meglepődök, hogy Agatha Christie mennyire tehetséges. Nagyon szeretem a műveit.
Ez a könyv is izgalmas, letehetetlen volt. Miss Marple aranyos öreg hölgy.:) Tetszett a gyilkosságok drámaisága, az is, hogy a versikét is belekeverték. Néha-néha eltalálom, hogy vajon ki lehetett a gyilkos, de most nem sikerült. Bár így belegondolva logikus, mert ő mindenáron menteni akarta magát. Mindenesetre jó élmény volt:)
Végezetül, Mrs. MacKenzieben sikeresen felismertem önmagam. Megmosolyogtam a nénikét,amikor mindenre az volt a válasza, hogy „ ..énnekem a könyvemet kell olvasnom.”

>!
dagikám
Agatha Christie: Egy marék rozs

Pörgősre sikeredett ez a történet. Számomra ez nem minősült tipikus „Miss Marple-sre”. Tetszett, hogy annyira nem nyújtották el a sztorit és hogy igazából most más kapta a főszerepet a nyomozásban. Igaz, az öreg hölgy kis segítsége kellett hozzá, hogy ne rossz irányba menjen el a bűntény feltárása. Most is mindig, teljesen mellélőttem a gyilkos személyét illetően. Sok AC regényt kell még mindig elolvasnom, hogy talán egyszer rájöhessek az írónő gondolatmenetére. :)

>!
robinson P
Agatha Christie: Egy marék rozs

Nincs olyan erős, mint a legjobbak, de vitathatatlanul jó.
Szórakoztató és csavaros történet Agatha nénitől, kevés Miss Marple-val.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/05/egy-marek-rozs.html

>!
pepege P
Agatha Christie: Egy marék rozs

Ritkán szoktam krimit olvasni, pedig lehet, hogy gyakrabban kellene. Az Egy marék rozs Agatha Christie egyik legismertebb műve, a filmadaptációt sem úszta meg. :) Én most egy kihívás miatt vettem a kezembe, s be kell valljam, nagyon jó ötlet volt. Kb. negyedszázada is megvan, hogy faltam AC krimijeit, s most ennyi év után igazán üdítő volt olvasni. Üdítő és izgalmas. A megszokott szövevényes bűneset, amikor olvasás közben is kattogott az agyam, kb. harminc oldalanként változtattam a tippemet és abban reménykedtem, hogy na, most csak azért is el fogom találni, ki volt a tettes. Hát, megint nem sikerült. :)

10 hozzászólás
>!
konyvolvaso
Agatha Christie: Egy marék rozs

A címe nem sokban utal a történetre de időnként előtűnik a címadó rész is a szövegben. AC szereti a családregényeket és van már olyan amelyik nagy kastélyban játszódik. Most megint előkerült Miss Marple is. Már régen olvastam olyat ahol szerepel. Izgalmas volt és a végére tartogatta a csavart. Mindig új és újabb gyanús szereplők kerülnek elő és több is van aki a gyilkosságokból hasznot is húzhat vagy akire rávetül a gyanú, mert akár lehetne indoka. Végig lekötött és alig vártam, hogy folytassam annyira érdekelt a megoldás.

1 hozzászólás
>!
Hoacin P
Agatha Christie: Egy marék rozs

A könyvet stílszerűen egy tiszafa alatt olvastam, amin stílusosan sürögtek a feketerigók, és aktívan szórták rám a termést. Jó, hogy csak azt. :D
Néha apróbb növényi részek is lehullottak, amiket azonmód könyvjelzőnek tudtam használni, ellenben Rex Fortescue kevésbé volt szerencsés, mert némi tiszafa származék tudtán kívül a reggelijében landolt.
Nade ki akarhatta eme cégéres gazember halálát? Ahogy az lenni szokott, az ügy részleteiben egyre több a furcsaság, miközben felsorakozik egy tipikusan Christie-s, üdítően sokszínű szereplőgárda. Mona Lisa mosolyú titokzatos házvezetőnő, „jó kis dög” feleség, de akad ravasz szentfazék, nőnemű cerberus és vén dögkeselyű is. Utóbbi jelzővel Neele felügyelőt illetik, aki nem tud rájönni, mi a csudát kereshetett egy marék rozs a halott zsebében. Szerencsére színre lép Miss Marple, aki rögtön feketerigók után kezd faggatózni, és akinek ezúttal is beválik a kedves kávénénikés módszere: a legrosszabbat kell feltételezni, úgyis beválik.
A regényből megtudhatjuk, hogy manapság már mindenki drágámozza egymást, hogy a fogadás, a mozi, a kártya a sátán találmánya, spoiler, hogy senkit sem lehet megváltoztatni… és hogyha valakinek sok dolga van lovakkal, nem véletlen, hogy maga is telivér kancacsikóra emlékeztet.
Izgalmas és érdekes nyomozás volt, a gyilkos személye épp olyan triviális, mint amennyire meglepő. Épp ahogy az lenni szokott. :)
És megkívántam a narancsdzsemet.

„Nem tudom, nagyapád mit szólna, ha tudná, hogy rendőrök járnak a házban… bizonyára forog a sírjában. Hithű puritán volt világéletében. Micsoda botrány tört ki, amikor megtudta, hogy esténként litániára járok! Pedig az ártatlan dolog volt a gyilkossághoz képest.”

>!
bozs
Agatha Christie: Egy marék rozs

Agatha, Agatha már megint átvertél. Megölted aki(ke)t kellett, hívtál egy idős hölgyet, aki elmondott egy verset, majd beleszőttél egy régi történetet ami másra terelte a gyanút.
Miért is akarom kitalálni, hogy ki lehet a gyilkos!? Persze hogy az, akinek számomra tökéletes alibije volt. Megint nyertél!

7 hozzászólás
>!
Maya
Agatha Christie: Egy marék rozs

Kaptunk egy plusz szabadnapot, gondoltam feldobom egy krimivel. Jól választottam.
Fura család, ellenszenves áldozat, aki megérdemelte, hogy kinyírják. Mindenki gyanús. Senki sem mond igazat. Aztán eljön Miss Marple egy kicsit pletykálgatni, és mindent kiderít. Hullanak a gyanusítottak, ezzel tisztázva magukat a gyanú alól. A lehetetlen is lehetséges. Senki sem az, akinek látszik, mi mindenhez nem ad ihletet egy gyerekvers, a rigó nem madár, a rozs nem gabona, csak ott kell legyen a rím miatt. Akit a legjobban megkedveltem az a gyilkos, ez az értékelés pedig egy nagy zagyvaság.

>!
Vivarumba
Agatha Christie: Egy marék rozs

Hozza az elvárhatót :-). Egy kis angol reggeli, „békés” kis ötórai tea egy kellően dilinyós családdal – a felső tízezerből – és annak személyzetével, na és a krimik elengedhetetlen kellékeként legalább egy hulla. Az olvasók legtöbbjének pedig – köztük nekem is – egyetlen fontos elvárása van, hogy végre fejthetsünk egy kis rejtvényt, a ki a gyilkos című vetélkedő keretében. Ez volt eddig a 4. A.C olvasásom és mint mindig most se találtam el, hogy ki a tettes. De mint minden a „pályáján” sikeres sorozatgyilkos elkapásához sok áldozat testén vezet át az út, így még nem adtam fel a reményt. Reszkess Agatha, mert egyszer úgyis elkaplak ;-)!


Népszerű idézetek

>!
Ydna

Crump természetesen hazudik, de ez nem baj, mert ha az ember tudja valakiről, hogy hazudik, akkor az már olyan, mintha az igazat mondaná.

211. oldal

>!
Bogas P

– Ó, igen – vágta rá hevesen Miss Marple. – Én mindig a legrosszabbat tételezem fel! Csak az a szomorú, hogy rendszerint igazam is van.

Huszonnegyedik fejezet

>!
Csoszi

Ha az ember maga nem tud mindent megcsinálni, másoktól sem várhatja el.

40. oldal

>!
sztimi53 P

Egypár kislány babauzsonnát rendezett… bogyókat szedtek egy taxusról, tudja, tiszafáról, és abból főztek teát.
– Tiszafabogyó…?!
– Az. Vagy levél. Igen mérgező. A taxin, természetesen, az alkaloidája. Nem hiszem, hogy hallottam volna olyan esetről, amikor szándékosan használták. Mondhatom, felettébb szokatlan, és igen érdekes!… Nem is gondolná, Neele, mennyire torkig van az ember már az örökös gyomirtószerekkel! Ínyencfalat ez a taxin, higgye el! Csemege!

Kapcsolódó szócikkek: taxin · tiszafa
13 hozzászólás
>!
Sli SP

Boszorkányság, talizmánok, csodák. Manapság persze mindezt Tudomány címszó alatt hozzák forgalomba. Ma már senki sem hisz a varázslókban, senki sem hiszi, hogy a varázspálca egyetlen suhintásával békává lehet változtatni az embert. De ha azt olvassák az újságban, hogy bizonyos mirigykivonatokból készült injekcióval tudósok megváltoztatják az ember szöveteit, és egyszeriben egészen más ember lesz belőle, hát ezt mindenki azon nyomban elhiszi.

235-236. oldal, Huszonhatodik fejezet (Európa, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: tudomány
>!
Bogas P

De az egész annyira képtelenül hangzik. Mint egy detektívregény.

Tizenkettedik fejezet

>!
krlany I+SMP

Mr. Fortescue az irodájában lett rosszul, taxinmérgezés következtében. A taxin nevű mérget a tiszafa terméséből és leveleiből nyerik.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: taxin · tiszafa
3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a télikert rejtélye
Jo Nesbø: Denevérember
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Paul Auster: New York trilógia
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Holden Rose: A Nyúl akta
Rita Falk: Sertésfej al dente