Egy ​marék rozs (Miss Marple 7.) 808 csillagozás

Agatha Christie: Egy marék rozs Agatha Christie: Egy marék rozs Agatha Christie: Egy marék rozs Agatha Christie: Egy marék rozs Agatha Christie: Egy marék rozs

Rex Fortescue rosszul lesz az irodájában, a Cityben, és a kórházban meghal. „A tea…” – mondta a halála előtt. De a méreg, ami végzett vele, nem lehetett a teában. A zsebében pedig egy marék rozst találnak. Gyanúsítottban nincs hiány: a néhai pénzmágnás közutálatnak örvendett.
Neele felügyelőnek a nyomozásban segítőtársa is akad hamarosan. A Tiszafa-kunyhóba, a Fortescue család házába megérkezik Miss Marple. Addigra már három hulla van: Adele, Rex felesége és Gladys, a szobalány is gyilkosság áldozata lett. Miss Marple, akinél Gladys régebben szolgált, az ő halála miatt ártja bele magát az ügybe. „Hat hatosról énekelj”, idézi a gyerekverset, amelyben a pástétomba sütött feketerigókról is szó esik. Tiszafa-kunyhóban pedig néhány hete döglött rigókat találtak!
Talán a legcsavarosabb eset ez, amellyel Jane Marple-nek meg kell birkóznia.

Eredeti megjelenés éve: 1953

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2019
284 oldal · ISBN: 9789634792796 · Fordította: Borbás Mária
>!
Helikon, Budapest, 2019
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792369 · Fordította: Borbás Mária
>!
Európa, Budapest, 2005
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630778289 · Fordította: Borbás Mária

4 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Neele felügyelő


Kedvencelte 32

Most olvassa 16

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Imádtam! Mindig meglepődök, hogy Agatha Christie mennyire tehetséges. Nagyon szeretem a műveit.
Ez a könyv is izgalmas, letehetetlen volt. Miss Marple aranyos öreg hölgy.:) Tetszett a gyilkosságok drámaisága, az is, hogy a versikét is belekeverték. Néha-néha eltalálom, hogy vajon ki lehetett a gyilkos, de most nem sikerült. Bár így belegondolva logikus, mert ő mindenáron menteni akarta magát. Mindenesetre jó élmény volt:)
Végezetül, Mrs. MacKenzieben sikeresen felismertem önmagam. Megmosolyogtam a nénikét,amikor mindenre az volt a válasza, hogy „ ..énnekem a könyvemet kell olvasnom.”

gabiica P>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Megint csak egy meglehetősen csavaros krimit sikerült olvasnom az Egy marék rozs „személyében”.
Sikerélményként könyvelem el, hogy ezúttal nagyon erős volt a gyanúm az gyilkos kilétét illetően, ami Miss Marple-nek hála be is bizonyosodott. Annyira nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy spoiler, hogy egyszerűen azt éreztem, Ő az. És bejött. Bár nyilván nem tudtam mellé tökéletes indítékot párosítani, helyesbítek, magyarázatot, mert az indíték megvolt, csak a kivitelezés hiányzott, de így is hatalmas élmény, hogy oly sok Agatha Christie krimi olvasása után, ahol gőzöm nem volt a tettesről, itt legalább azt kitaláltam.

Furcsálltam, hogy Miss Marple annyira kevés szerepet kapott, jött a semmiből és olyan hirtelen megoldotta az ügyet, mint ahogyan megérkezett. Azt hittem, többször fog felbukkani, de Neele felügyelő is egész jól végezte a dolgát – de tény, hogy Miss Marple nélkül tévúton járt volna.

Érdekesek voltak a karakterek, hiszen mindenkinek meg lehetett az oka, hogy miért tehette volna, ami történt. Izgalmas volt a cselekmény, jó volt a könyv.

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Tetszett ez is, bár az első fele annyira nem ragadot magával, aztán jött a spoiler, meg a csavarok, és onnantól kezdve le sem tudtam tenni :)
Tetszett, ahogy Miss Marple megfejtette a történetet, a kis szolgálólányt nagyon sajnáltam…
Imádom, ahogy Agatha Christie csűri-csavarja az eseményeket!

4 hozzászólás
dagikám>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Pörgősre sikeredett ez a történet. Számomra ez nem minősült tipikus „Miss Marple-sre”. Tetszett, hogy annyira nem nyújtották el a sztorit és hogy igazából most más kapta a főszerepet a nyomozásban. Igaz, az öreg hölgy kis segítsége kellett hozzá, hogy ne rossz irányba menjen el a bűntény feltárása. Most is mindig, teljesen mellélőttem a gyilkos személyét illetően. Sok AC regényt kell még mindig elolvasnom, hogy talán egyszer rájöhessek az írónő gondolatmenetére. :)

pikkupilvi P>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Ha jól saccolom, most olvastam először Miss Marple-ról, eddig csak Poirot-t ismertem. Utólag értelmet nyert az eleinte értelmezhetetlen borító (csipesz, fejjel lefelé lógó madarak), az odavezető út pedig szórakoztató volt. Szerintem alapvetően hiányzik belőlem a készség, hogy ráérezzek a gyilkosra.

Lovely_Angel21>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Óriási meglepetés volt számomra ez a történet! ❤
Az első fejezetek után meg voltam győződve róla, hogy nem tartozik az erősebb A.C. regények közé: hmm.. elég unalmas gyilkosság, ellenszenves nyomozó, sablonos karakterek..gondoltam akkor. Azután mégis haladtam előre, mert az irásmód annyira fenntartotta a figyelmem, hogy nem tudtam letenni. Egyre érdekesebb és érdekesebb lett a cselekmény, az 'unalmas gyilkosság'.. hirtelen bonyolult és érdekfeszítő lett. A karaterek is egyre jobban elkezdtek érdekelni és mikor szóba jött a mondóka, na ott megvett kilóra a könyv! Miss Marple nagyon későn érkezett meg, csupán a könyv második felében, de érthető volt és nekem nagyon tetszett így a felépítés. Annyi elméletet gyártottam, hogy ki lehet a gyilkos és miért, nagyon élveztem! Végig izgultam és filozofáltam az egészet, a legjobb A.C. könyvek közé merem sorolni, nálam biztosan bekerült a kedvek közé! ❤

KleineKatze>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Nem szippantott be úgy, mint pl. a Nemezis vagy az Ackroyd-gyilkosság, de kétségtelen hogy ez is egy parádés krimi a Krimi Királynőjétől.
Viszont rájöttem ki volt a tettes. Lehet, hogy csak mert egyre több AC-n vagyok túl, és tudom, hogy mire kell odafigyelnem, de lassan bennem is összeállt a kép. Voltak bizonyos momentumok, amelyek felett a „kezdő” olvasó talán elsiklik, de aki már többször olvasott az írónőtől, biztosan nem. Ez most ilyen volt.
Kiváló mint mindig, de levonok egy csillagot, de csak mert ügyes voltam, és megoldottam a rejtélyt. :)

Hails>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Az eddigi kedvenc Marple történetem! :D
Nagyon tetszett a felvezetés, a nyomozó és az, ahogy Miss Marple-höz áll és nem nézi öreg hölgynek, hanem tényleg értelmesen beszélget vele és infókat kér tőle. :D
A történet is elég körmönfont volt. Tetszett az, ami köré épült, a kis dalocska. Kicsit a „Tíz kicsi néger”-re hajaz a dalocskával a történet. Talán épp azon gondolkozott, amikor ezt írta XD Sose lehet tudni…
Visszatérve, a végéig volt tippem egy csomó mindenkire, köztük a tettesre is, de amikor kiderült, hogy ő mégis, hogy lett a gyilkos, akkor totál ledöbbentem! Nagyon tetszett! :D

robinson P>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Nincs olyan erős, mint a legjobbak, de vitathatatlanul jó.
Szórakoztató és csavaros történet Agatha nénitől, kevés Miss Marple-val.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/05/egy-marek-rozs.html

Garbai_Ildikó P>!
Agatha Christie: Egy marék rozs

Nekem az Agatha Christie krimik mindig a kikapcsolódást jelentik. Szeretem azt a korszakot. Poirot jobban szeretem de Miss Marple is nagyon jó.Régen olvastam és régen láttam a filmet így újra izgulhattam ki a gyilkos és persze pont arra nem gondoltam akire kellett volna. Miss Marple ebben a regényben szokatlanul későn jelenik meg de persze mire körbe néz az ember már ott is lakik a házban… :) Szórakoztató és élvezetes történet volt és a vége nagyon tetszett.

>!
Európa, Budapest, 2002
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630772132 · Fordította: Borbás Mária

Népszerű idézetek

Bogas>!

– Ó, igen – vágta rá hevesen Miss Marple. – Én mindig a legrosszabbat tételezem fel! Csak az a szomorú, hogy rendszerint igazam is van.

Huszonnegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Ydna>!

Crump természetesen hazudik, de ez nem baj, mert ha az ember tudja valakiről, hogy hazudik, akkor az már olyan, mintha az igazat mondaná.

211. oldal

Csoszi>!

Ha az ember maga nem tud mindent megcsinálni, másoktól sem várhatja el.

40. oldal

Bogas>!

De az egész annyira képtelenül hangzik. Mint egy detektívregény.

Tizenkettedik fejezet

Bogas>!

Hat hatosról énekelj
Egy marék rozs a zsebben, ó,
A pástétomban két tucat
Feketerigó.

Hogy fölszelték, trilla kelt,
Hu-huncut a bíró,
A király asztalára kerül
A két tucat rigó.

A kincstárban ült a király,
Latolta, mennyi a pénze,
A királyné a szép szalonban
Mézet kent a kenyérre.

Teregetett a kiscseléd,
A kertben, csudajó,
Pisze orrába belecsípett
Egy feketerigó.

Tizennegyedik fejezet

sztimi53>!

Egypár kislány babauzsonnát rendezett… bogyókat szedtek egy taxusról, tudja, tiszafáról, és abból főztek teát.
– Tiszafabogyó…?!
– Az. Vagy levél. Igen mérgező. A taxin, természetesen, az alkaloidája. Nem hiszem, hogy hallottam volna olyan esetről, amikor szándékosan használták. Mondhatom, felettébb szokatlan, és igen érdekes!… Nem is gondolná, Neele, mennyire torkig van az ember már az örökös gyomirtószerekkel! Ínyencfalat ez a taxin, higgye el! Csemege!

Kapcsolódó szócikkek: taxin · tiszafa
13 hozzászólás
Sli P>!

Boszorkányság, talizmánok, csodák. Manapság persze mindezt Tudomány címszó alatt hozzák forgalomba. Ma már senki sem hisz a varázslókban, senki sem hiszi, hogy a varázspálca egyetlen suhintásával békává lehet változtatni az embert. De ha azt olvassák az újságban, hogy bizonyos mirigykivonatokból készült injekcióval tudósok megváltoztatják az ember szöveteit, és egyszeriben egészen más ember lesz belőle, hát ezt mindenki azon nyomban elhiszi.

235-236. oldal, Huszonhatodik fejezet (Európa, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: boszorkányság · tudomány
konyvolvaso >!

És a szakácsnő szívéhez az út a süteményen át vezet.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · sütemény

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Graham Greene: Brightoni szikla
Ken Follett: A Tű a szénakazalban
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
John Fowles: A lepkegyűjtő
Wilkie Collins: A Holdgyémánt