Crooked ​House 17 csillagozás

Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House Agatha Christie: Crooked House

Three generations of the Leonides family live together in a large, if somewhat crooked looking, house. Then the wealthy patriarch, Aristide, is murdered. Suspicion falls on the whole household, including Aristide’s two sons, his widow – fifty years his junior – and even his three grandchildren. Could any member of this seemingly devoted family have had a hand in his death? Can Charles Hayward, fiancé of the late millionaire’s granddaughter, help the police find the killer and clear his loved one's name?

Eredeti megjelenés éve: 1949

HarperCollins, London, 2017
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780008242879
HarperCollins, London, 2017
258 oldal · ISBN: 9780007422234 · ASIN: B0046A9MS6
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780008196349

Doro>!
Agatha Christie: Crooked House

Ez a könyv nagyon megosztóra sikeredett. Mikor kb. 15 éve először olvastam, nagyon zavart a végkifejlete. Nem értettem, hogy hogy lehet ilyet kitalálni egy krimiírónak, azt meg pláne nem, hogy még épp ez lenne a kedvence, amit olyan sokáig dédelgetett magában, mielőtt megírta volna. No de ez 15 éve volt.

A mostani olvasmányélményem gyökeresen más. (Igazolni látom vele szemiotika-tanulmányaim létjogosultságát, hogy ti. egy mű befogadása rengeteg állandó és változó elem együttes hatásából áll össze, EGYSZERRE.)
Szerettem a női alakokat, szerettem az atmoszférát, a lassú, de biztos cselekményvezetést, ami nem hagyta a történetet elaludni egy másodpercig sem. És mivel emlékeztem a sokkoló végkifejletre (pedig ez nem túl gyakori eset), nem is rázott meg úgy a könyv, mint először tette.

Egy dolgot hiányolok: a család férfitagjainak erősebb jelenlétét. Talán amiatt lett ez így, hiszen a narrátor és a nyomozók is férfiak. Mindenesetre Roger és Philip alakja valahogy nem eléggé kerek. Illetve nekem Roger túl sok, nem életszerű, Philip meg túl kevés, róla még olvastam volna.

blujzi>!
Agatha Christie: Crooked House

Egy ideje bennem van, hogy feléleszteném a krimi iránti elfeledett érdeklődésemet, ezért körülnéztem a Libriben Agatha Christie eredeti nyelven kapható regényei között. Véletlenszerű választás volt a Crooked House (magyarul A ferde ház), például nem tudtam előre, hogy ez nem (az általam korábban megszokott) Poirot vagy Miss Marple-féle nyomozós sztori, hanem egy kicsit más és rendhagyó történet az írónő krimijei között.
Még soha nem olvastam eredeti nyelven Agatha Christie-t, de nagyon ajánlom angolul gyakorlóknak! Haladóbb nyelvtanulóknak szerintem tökéletes választás, mert a nyelvtan és a nyelvezet gyönyörűen eltiszult. Persze a szókincs egy kis nehézséget okozhat, de engem nem akasztott meg túlzottan az sem, mert az írásmód gördülékennyé teszi nagyon az olvasást néhány ismeretlen szó ellenére is.
Számomra a történet koránt sem az írónő legjobbai közé tartozik (érdekes, hogy az előszóban pedig azt taglalja, hogy személyes kedvence ez a regény). Őszintén megmondom: ki lehetett következtetni a történet végkimenetelét és a rejtély megoldását, méghozzá elég korán… Ami sajnos egy kriminél szerintem elég kiábrándító, hiszen az ember az utolsó pillanatig várja a csavarokat és a „big reveal”-t. Valójában emiatt lett végül so-so érzésem. Arról nem beszélve, hogy elég sokáig húztam-halasztottam a regény végigolvasását, pedig egy rövidke könyvről van szó, de nem csigázott fel annyira, hogy letehetetlennek érezzem.
Nem mondom, hogy nem érdemes belekezdni, de nem kell a legagyafúrtabb sztorira számítani. Én valószínűleg túl sokat vártam tőle és ezért lett elég antiklimatikus a regény összeségében számomra.