Cipruskoporsó (Hercule Poirot 21.) 541 csillagozás

Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó

Nagynénje hosszan tartó, súlyos betegségét követő halála után Elinor Carlisle hatalmas vagyont örököl. Ám lehet, hogy mindezt már nem tudja élvezni, ugyanis gyilkosság vádjával áll a bíróság előtt. Ő az egyetlen gyanúsított, mivel féltékenységéből adódóan kizárólag neki lehetett oka a fiatal és szép Mary Gerrard, Laura néni felolvasónőjének a megölésére. A vádat csak súlyosbítja, hogy nagynénje – közvetlenül a halála előtt – módosítani akarta a végrendeletét Mary javára. Az indíték egyértelmű, minden Elinor ellen szól – de akad valaki, aki váltig hisz Elinor ártatlanságában: Peter Lord, Laura néni kezelőorvosa. A doktor, hogy megmentse Elinort a már biztosnak látszó ítélettől, nem kisebb szakértőt bíz meg a védelem oldalán, mint a nagy Hercule Poirot-t.

Vádol a rózsa! címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2022
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798781 · Fordította: Zombory Erzsébet
>!
Helikon, Budapest, 2022
296 oldal · ISBN: 9789634799429 · Fordította: Zombory Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2012
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794411 · Fordította: Zombory Erzsébet

4 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Eleanor Carlisle · Mary Gerrard · Peter Lord · Roderick Winter


Kedvencelte 31

Most olvassa 15

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Teljesen más felépítésű, mint az eddigiek, amiket újraolvastam. Az elején rögtön kiderül a bűntény, de utána kb. száz oldal arról szól, hogy hogyan jutottak oda a szereplők. Mindez viszont egyáltalán nem unalmas, hanem jóféle feszültséggel teli. Aztán maga a nyomozás meg olyan, amit alapban nem szoktam szeretni, hogy Poirot megy egyik embertől a másikig és beszélget velük. De most ez is jó volt, izgalmas, végig agyaltam, hogy ki lehet a gyilkos és miért.

Cukormalac>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Agatha Christie még mindig képes meglepni, pedig annyi könyve után, mint amennyit az elmúlt egy évben olvastam, lazán elhinném, hogy az előző század Angliájának minden társadalmi osztályát és azok képviselőinek viselt dolgait egyaránt kiválóan ismerem. Aztán jön ez a könyv, ami ismételten nem hasonlít egyik megelőzőre sem, a Krimi Királynője pedig folyamatosan szórja nekünk a pofonokat egy remek történetben, ami ezúttal sem klasszikus felépítésű. Nem is szerepel benne olyan sokat a kis szürke agysejtek első számú éllovasa, kedvenc tojásfejű, belga detektívünk, de így legalább sokkal többet tudhatunk meg az ügy hátteréről, alaposan megismerjük a körülményeket és aki odafigyel, bizonyos ismeretek birtokában egészen korán kiderítheti, mi történt. Egyelőre nem tudom, hogyan és hova helyezzem el az életműben, de az biztos, hogy mindenképpen a jobban sikerült és kiemelkedőnek számító regényei között fogom számon tartani. (Filmes feldolgozást továbbra sem vagyok hajlandó megnézni, a megoldásra viszont biztosan emlékezni fogok hosszú távon is. Ilyen pedig azért kevés van, legalábbis nálam, úgy általában rögtön ki is hullik, mi történt és hogyan.) Leginkább a felépítése tetszett, a kevés szereplővel egy helyszínen zajló események, valamint az egész cselekmény keretéül szolgáló bírósági tárgyalás. Sokszor elmondom és igazából csak ismételni tudom magamat: ezt a történetet akár első AC-olvasásnak is jó szívvel tudom ajánlani, de esetleg arra is jó lehet, hogy a régi ismeretséget felfrissítsük az Írónővel. Az a vonal pedig, hogy újfent szerepelt a sztoriban irodalmi utalás és gyerekmondóka is, bebizonyította Dame Agatha különleges egyediségét, hiszen ilyet másnál korábban nem láttam, ami pedig utána következett, csak hitvány, silány másolat – az utánzók pedig kíméljenek, köszönöm.

>!
Helikon, Budapest, 2022
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798781 · Fordította: Zombory Erzsébet
3 hozzászólás
lind>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Na ez igen! Igen! IGEN!
Egyszerűen BRILLIÁNS volt az elejétől a végéig. Minden karakter egyéniség volt még úgy is, hogy szokás szerint nem egy mélyreható „kórképet” kaptunk róluk. A büntett elmesélése is számomra egyedi volt AC regényei között, mivel már egy tárgyalással indítottunk. A vádlott mesélte el nagyjából a történteket, bár NEM az ő szemüvegén keresztül olvastam el azt. A bűntett sokáig váratott magára, de ez ÍGY VOLT JÓ! A várakozás itt egyáltalán nem zavart, ténylegesen a hangulatot fokozta. Poirot viszont most mintha nem is igazán a „kis szürke agysejtjeit” használta volna a bűntett megoldásához. Inkább úgy tűnt nekem, mintha ő lett volna a történetben az egyetlen eleve, aki nyomozott az ügyben a rendőrség helyett is, akik hamar lezártak mindent. Nem is tudom… ha esetleg ők is mélyebben beleásták volna magukat a szereplők múltjába, rájöhettek volna az igazságra. De ez már csak az én szőrszálhasogatásom.
A történet LEGVÉGÉIG nem derült ki nekem tisztán, hogy ki a tettes, így nagyon izgalmas volt minden mondat!
Továbbra is folytatom AC Poirot történeteit, mert ennyi egyszerűen nem elég a kis belgából!
Ui.: Nem értem a címet a történet elolvasása után sem.

gabiica P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Már meg sem kell lepődnöm, hogy egy Agatha Christie könyv olvasása után azt tudom mondani, hogy ez ismét zseniális volt. Folyton, újra és újra lenyűgöz a történetvezetés, az a leleményesség, amivel át van itatva a történet.
Bár a címválasztást, másokhoz hasonlóan, nem értettem, de egye fene, ettől függetlenül még nem veszít varázsából a könyv. Ezúttal is lebilincselő volt a történet, noha most tényleg sejtettem, sőt, szinte biztos voltam a végkimenetelben, de rendkívül fordulatos és briliáns cselekmény volt. Poirot jelenléte is sokat nyomott a latban, nem tudom nem kedvelni az „öreget”. Új kedvencet avattam :)

juanito_b192 P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

AC újabb fantasztikus remekművet alkotott. Az első sortól az utolsóig élvezetes, fenntartja a figyelmet, még úgy is, hogy ezúttal egy tárgyalással kezdünk, a bűntény is ismert, és utána, visszalépve az időben, fokozatosan jutunk el a jelenbe. Agatha egyszerűen zseniális, olyan képzelőerővel rendelkezik, úgy képes fonni a szálakat, hogy az embernek olvasás közben tátva marad a szája. Meg is értem, spoiler

FreeAngel >!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Egy újabb kedvenc Christie-től… A fene tudja, miért, de ezt a részt olvasva folyton rámjön, hogy szendvicset (melegszendvicset) akarok enni…. :DD

9 hozzászólás
gazibla IP>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Jó történet volt. Jók a szereplők és csavaros történet. :) Szerencsére rájöttem ki lehet a tettes, viszont egyre nem sikerült rájönnöm, hogy miért Cipruskoporsó a cím. :) :)

2 hozzászólás
robinson P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Erősen romantikus, erősen körülményeskedős angol krimi ötórai teához.

Orsi_olvas>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Egy hosszabb kihagyás után végre megint egy AC! És milyen jó is volt!
Szuper történet volt, nagyon magával ragadott, ez onnan tűnt fel, hogy bár Poirot viszonylag későn jelenik meg nem éreztem a hiányát, a story vitte önmagát.
Talán mert rég(ebben) volt utoljára a kezemben AC kötet, talán mert tényleg nagyon fondorlatos volt a történet szövése, de nem jöttem rá, sőt közelében sem jártam a gyilkosnak. Végig Poirot – mint később kiderült – első számú elméletét gondoltam valószínűnek, hiszon olyan könnyű volt, egyértelmű… Hát sejthettem volna, hogy a Krimik Királynője ennél azért izgalmasabb végkifejlettel állt elő.
A vége kimondottan tetszett: Poirot, magándetektív és kerítő ;)

theodora >!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Egy újabb nyáron játszódó Poirot krimi került le a polcról – a Cipruskoporsó.
Nem a megszokott formával indul a cselekmény: már a bíróságon ül a gyanúsított – Elinor Carlisle.
Jól követhető, viszonylag kevesebb szereplőt felvonultató regényről van szó, amelyben ismét egy fordulatos gyilkossági ügyet deríthetünk fel. Külön tetszett, hogy a regény egy vidéki birtokon ill. faluban játszódik (pont nyáron – megint jól választottam :)). Az adaptációt félig már elcsíptem a tévében, de a megoldást nem láttam; most újranézem ezt is.

Ajánlom, ha szeretnétek egy csavaros Poirot-krimit olvasni. Nagy hangsúly van a nyomozáson kívül a kapcsolatokon, a lélekejelenléten és a szerelmi szálak szövődésén ;)


Népszerű idézetek

gazibla IP>!

Hiszen tudja…, hogyan halogatja, kerülgeti az ember azt, amitől viszolyog… amivel nem akar szembenézni.

61. oldal

Ydna>!

Régi bűnöknek hosszú az árnyéka, ahogy mondani szokták.

125. oldal

blackangel>!

Ha szenvedélyesen szeretünk valakit, mindig több fájdalomban lesz részünk, mint örömben. De az ember azért mégsem mondana le erről az élményről. Aki sose szeretett igazán, nem is tudja, mi az élet.

cherryd>!

A tanulság annyi, hogy mindannyiunkban dolgozik az életösztön. Az ember nem azért él, mert tudatosan úgy dönt, hogy élni akar. Az olyanok, akikre azt szokás mondani, hogy „megváltás lenne neki a halál”, nem akarnak meghalni! Mások meg, akiknek mindenük megvan, amiért élni érdemes, egyszerűen kikopnak az életből, mert nincs arra energiájuk, hogy harcoljanak.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál · ösztön
csgabi P>!

– Kislányom, te tényleg boldogtalan vagy! Mi a baj?
– Semmi, az égvilágon semmi – a lány felállt, és az ablakhoz lépett. A fejét hátrafordítva szólt vissza: – Laura néni, mondd meg nekem, de őszintén: szerinted boldog az ember, ha szerelmes?
Mrs. Welman arca elkomorodott.
– Nem, Elinor, úgy, ahogy gondolod, valószínűleg nem. Ha szenvedélyesen szeretünk valakit, mindig több fájdalomban lesz részünk, mint örömben. De az ember azért mégsem mondana le erről az élményről. Aki sose szeretett igazán, nem is tudja, mi az élet.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság · élet · fájdalom · szerelem
Bogas>!

– Én sohasem tévedek! – válaszolta Poirot hűvösen.

Huszonhatodik fejezet

1 hozzászólás
Maya>!

Annak, aki odafigyel, a hazugság legalább annyit mond, mint az igazság. Néha többet is.

Tizennyolcadik fejezet

Rebbencs >!

Nem okos dolog túlságosan szeretni valakit.

34. oldal (Európai, 2012)

Maya>!

– Az ember nem tankönyvből nyomoz! A saját természetes intelligenciájára kell hagyatkoznia.

Tizenkilencedik fejezet

Rebbencs >!

Butaság tőlem […] de nem tudom elviselni, ha valaki nem szeret. Azt akarom, hogy szeressenek.


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Graham Greene: Brightoni szikla
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Thomas Harris: A vörös sárkány
John Fowles: A lepkegyűjtő