Cipruskoporsó (Hercule Poirot 21.) 724 csillagozás

Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó Agatha Christie: Cipruskoporsó

Nagynénje hosszan tartó, súlyos betegségét követő halála után Elinor Carlisle hatalmas vagyont örököl. Ám lehet, hogy mindezt már nem tudja élvezni, ugyanis gyilkosság vádjával áll a bíróság előtt. Ő az egyetlen gyanúsított, mivel féltékenységéből adódóan kizárólag neki lehetett oka a fiatal és szép Mary Gerrard, Laura néni felolvasónőjének a megölésére. A vádat csak súlyosbítja, hogy nagynénje – közvetlenül a halála előtt – módosítani akarta a végrendeletét Mary javára. Az indíték egyértelmű, minden Elinor ellen szól – de akad valaki, aki váltig hisz Elinor ártatlanságában: Peter Lord, Laura néni kezelőorvosa. A doktor, hogy megmentse Elinort a már biztosnak látszó ítélettől, nem kisebb szakértőt bíz meg a védelem oldalán, mint a nagy Hercule Poirot-t.

Vádol a rózsa! címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Európa krimi Európa

>!
Helikon, Budapest, 2022
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798781 · Fordította: Zombory Erzsébet
>!
Helikon, Budapest, 2022
296 oldal · ISBN: 9789634799429 · Fordította: Zombory Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2012
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794411 · Fordította: Zombory Erzsébet

4 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Eleanor Carlisle · Mary Gerrard · Peter Lord · Roderick Winter


Kedvencelte 38

Most olvassa 17

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 115


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Teljesen más felépítésű, mint az eddigiek, amiket újraolvastam. Az elején rögtön kiderül a bűntény, de utána kb. száz oldal arról szól, hogy hogyan jutottak oda a szereplők. Mindez viszont egyáltalán nem unalmas, hanem jóféle feszültséggel teli. Aztán maga a nyomozás meg olyan, amit alapban nem szoktam szeretni, hogy Poirot megy egyik embertől a másikig és beszélget velük. De most ez is jó volt, izgalmas, végig agyaltam, hogy ki lehet a gyilkos és miért.

Jagika P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Igaz, hogy a film főszereplőivel játszódott le a „belső filmem”, de nem bántam, így a könyv apró részleteivel együtt még inkább szórakoztató és izgalmas volt a történet. Elinor belső tépelődése, gondolatai remekül fokozták a feszültséget és tették még inkább spoiler. A gyilkos kiléte meglepett az indíték kifejtésével együtt: annyira csavaros és furmányos, hogy biztosan el fogom felejteni. A rokonszenves Dr. Peter Lordot viszont nem…

Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Ez volt az első alkalom, hogy kicsit hátránynak éreztem az életmű darabjainak keletkezési sorrendben történő újraolvasását, mivel a közvetlenül Tíz kicsi néger után olvasva kissé csalódást keltett bennem.

A Cipruskoporsó az egyike azoknak az Agatha Christie történeteknek, ahol nagyjából a könyv felénél nagy eséllyel jól tippeljük meg a gyilkos személyét.

Nem árulok el nagy titkokat azzal, hogy természetesen nem az lesz, akit az első oldalon a vádlottak padján látunk.

Pedig indítékai és lehetőségei is bőségesen lehettek volna Elinor Carlisle-nak és egyelőre sajnos semmi sincs a mérleg másik serpenyőjében, amely megmenthetné őt attól, hogy elítéljék.

De szerencsénkre itt van nekünk a kackiás bajszú kis belga nyomozónk, hogy megoldja a rejtélyt és kiderítse, hogy ki is volt az, aki eltette láb alól a fiatal és szépséges Mary Gerrard-ot.

A hűséges Hastings kapitánytól tényleg végleg búcsút vettünk, így Poirot ezúttal is egyedül nyomoz, ráadásul ebben a regényben jelenik meg először egy bíróság tárgyalótermében.

Ugyan félrevezető nyomokból és váratlan fordulatokban ezúttal sincs hiány, de összességében számomra mégsem volt túlságosan izgalmas.

Az epedező szerelmesek jelenetei is kissé túltengenek a könyvben, amelyek ugyan olvasmányosak, de a mai mércével mérve inkább megmosolyogtatóak.

Bár gondolom, hogy a romantikus szálakkal fűszerezett történetre a keletkezésének időpontjában, nem sokkal a 2. világháború kitörését követően biztosan más szemmel néztek az olvasók.

Önmagában egyáltalán nem rossz könyv, azonban közvetlenül az írónő egyik legjobbja után nem volt több, mint egy néhány órás kis kikapcsolódást nyújtó, könnyen feledhető olvasmány.

@Suba_Csaba inspirálta Agatha Christie életmű újraolvasás – 35.

Cukormalac P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Agatha Christie még mindig képes meglepni, pedig annyi könyve után, mint amennyit az elmúlt egy évben olvastam, lazán elhinném, hogy az előző század Angliájának minden társadalmi osztályát és azok képviselőinek viselt dolgait egyaránt kiválóan ismerem. Aztán jön ez a könyv, ami ismételten nem hasonlít egyik megelőzőre sem, a Krimi Királynője pedig folyamatosan szórja nekünk a pofonokat egy remek történetben, ami ezúttal sem klasszikus felépítésű. Nem is szerepel benne olyan sokat a kis szürke agysejtek első számú éllovasa, kedvenc tojásfejű, belga detektívünk, de így legalább sokkal többet tudhatunk meg az ügy hátteréről, alaposan megismerjük a körülményeket és aki odafigyel, bizonyos ismeretek birtokában egészen korán kiderítheti, mi történt. Egyelőre nem tudom, hogyan és hova helyezzem el az életműben, de az biztos, hogy mindenképpen a jobban sikerült és kiemelkedőnek számító regényei között fogom számon tartani. (Filmes feldolgozást továbbra sem vagyok hajlandó megnézni, a megoldásra viszont biztosan emlékezni fogok hosszú távon is. Ilyen pedig azért kevés van, legalábbis nálam, úgy általában rögtön ki is hullik, mi történt és hogyan.) Leginkább a felépítése tetszett, a kevés szereplővel egy helyszínen zajló események, valamint az egész cselekmény keretéül szolgáló bírósági tárgyalás. Sokszor elmondom és igazából csak ismételni tudom magamat: ezt a történetet akár első AC-olvasásnak is jó szívvel tudom ajánlani, de esetleg arra is jó lehet, hogy a régi ismeretséget felfrissítsük az Írónővel. Az a vonal pedig, hogy újfent szerepelt a sztoriban irodalmi utalás és gyerekmondóka is, bebizonyította Dame Agatha különleges egyediségét, hiszen ilyet másnál korábban nem láttam, ami pedig utána következett, csak hitvány, silány másolat – az utánzók pedig kíméljenek, köszönöm.

>!
Helikon, Budapest, 2022
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798781 · Fordította: Zombory Erzsébet
3 hozzászólás
lind>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Na ez igen! Igen! IGEN!
Egyszerűen BRILLIÁNS volt az elejétől a végéig. Minden karakter egyéniség volt még úgy is, hogy szokás szerint nem egy mélyreható „kórképet” kaptunk róluk. A büntett elmesélése is számomra egyedi volt AC regényei között, mivel már egy tárgyalással indítottunk. A vádlott mesélte el nagyjából a történteket, bár NEM az ő szemüvegén keresztül olvastam el azt. A bűntett sokáig váratott magára, de ez ÍGY VOLT JÓ! A várakozás itt egyáltalán nem zavart, ténylegesen a hangulatot fokozta. Poirot viszont most mintha nem is igazán a „kis szürke agysejtjeit” használta volna a bűntett megoldásához. Inkább úgy tűnt nekem, mintha ő lett volna a történetben az egyetlen eleve, aki nyomozott az ügyben a rendőrség helyett is, akik hamar lezártak mindent. Nem is tudom… ha esetleg ők is mélyebben beleásták volna magukat a szereplők múltjába, rájöhettek volna az igazságra. De ez már csak az én szőrszálhasogatásom.
A történet LEGVÉGÉIG nem derült ki nekem tisztán, hogy ki a tettes, így nagyon izgalmas volt minden mondat!
Továbbra is folytatom AC Poirot történeteit, mert ennyi egyszerűen nem elég a kis belgából!
Ui.: Nem értem a címet a történet elolvasása után sem.

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Régebben elég sok AC regényt olvastam, de az utóbbi időben eléggé háttérbe kerültek az írónő kötetei. A Cipruskoporsót olvasva azonban alig várom, hogy a még olvasatlan könyvekre is sort kerítsek, mert még mindig teljesen elámít engem az, ahogyan AC összetette a cselekményeket. Nagyon lassan csepegteti az információkat, de Poirot az apró kis információmorzsákból is képes összetenni a teljes képet.
Ezúttal egy örökség, egy elhunyt idős rokon és egy újabb holttest miatt kezd el nyomozni a magándetektív és annak ellenére, hogy látszólag minden nyom és bizonyíték egy adott emberre tereli a gyanút, Poirot még így is képes fényt deríteni az igazságra.
Bővebben: link

Ildiko_Szabo_2>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Ismét egy tökéletes Agatha Christie történet. Annak ellenére, hogy nem mai darab, könnyű, élvezetes olvasni.
Annyit olvastam már, de még most sem jöttem rá a megoldásra.
Ismét mindenkinek titka van, mindenki hazudik valami miatt.
A megoldás pedig megint nem bonyolult, de mégis meglepő.

gabiica P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Már meg sem kell lepődnöm, hogy egy Agatha Christie könyv olvasása után azt tudom mondani, hogy ez ismét zseniális volt. Folyton, újra és újra lenyűgöz a történetvezetés, az a leleményesség, amivel át van itatva a történet.
Bár a címválasztást, másokhoz hasonlóan, nem értettem, de egye fene, ettől függetlenül még nem veszít varázsából a könyv. Ezúttal is lebilincselő volt a történet, noha most tényleg sejtettem, sőt, szinte biztos voltam a végkimenetelben, de rendkívül fordulatos és briliáns cselekmény volt. Poirot jelenléte is sokat nyomott a latban, nem tudom nem kedvelni az „öreget”. Új kedvencet avattam :)

Mariann_Czenema P>!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Egy tucat ember, szokásos csavaros fejtegetés, Poirot szerencsére keveset szerepel, csak hallgatja a sok hazudozást. Meglepően lassú és eddig még fel se tűnt, de álomszerű, elégikus a történet.
Igen jól esett újraolvasni :)

>!
Európa, Budapest, 1981
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 963072409X · Fordította: Zombory Erzsébet
Zsuzsanna_Makai >!
Agatha Christie: Cipruskoporsó

Mivel láttam már a filmet, baromi nagy meglepetés nem ért.
Mivel láttam már a filmet, mindenképp el akartam olvasni, h hogy fog ez nekem átjönni.
Jobb volt!
Nagyon tetszett dr Lord, amikor nem azt kérte Poirot-tól, h derítse ki az igazságot, hanem, h mentse meg a lányt. Poirot többször vissza is kérdezett, h jól érti-e.
Egyébként értem, h miért változtatták meg évek alatt az igen csak spoileres előző címet.
Nem semmi, nna, Ez a nő egy zseni!


Népszerű idézetek

gazibla IP>!

Hiszen tudja…, hogyan halogatja, kerülgeti az ember azt, amitől viszolyog… amivel nem akar szembenézni.

61. oldal

Ydna>!

Régi bűnöknek hosszú az árnyéka, ahogy mondani szokták.

125. oldal

cherryd>!

A tanulság annyi, hogy mindannyiunkban dolgozik az életösztön. Az ember nem azért él, mert tudatosan úgy dönt, hogy élni akar. Az olyanok, akikre azt szokás mondani, hogy „megváltás lenne neki a halál”, nem akarnak meghalni! Mások meg, akiknek mindenük megvan, amiért élni érdemes, egyszerűen kikopnak az életből, mert nincs arra energiájuk, hogy harcoljanak.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál · ösztön
Belle_Maundrell>!

Ha szenvedélyesen szeretünk valakit, mindig több fájdalomban lesz részünk, mint örömben. De az ember azért mégsem mondana le erről az élményről. Aki sose szeretett igazán, nem is tudja, mi az élet.

csgabi P>!

– Kislányom, te tényleg boldogtalan vagy! Mi a baj?
– Semmi, az égvilágon semmi – a lány felállt, és az ablakhoz lépett. A fejét hátrafordítva szólt vissza: – Laura néni, mondd meg nekem, de őszintén: szerinted boldog az ember, ha szerelmes?
Mrs. Welman arca elkomorodott.
– Nem, Elinor, úgy, ahogy gondolod, valószínűleg nem. Ha szenvedélyesen szeretünk valakit, mindig több fájdalomban lesz részünk, mint örömben. De az ember azért mégsem mondana le erről az élményről. Aki sose szeretett igazán, nem is tudja, mi az élet.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság · élet · fájdalom · szerelem
Maya>!

Annak, aki odafigyel, a hazugság legalább annyit mond, mint az igazság. Néha többet is.

Tizennyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · igazság
Bogas >!

– Én sohasem tévedek! – válaszolta Poirot hűvösen.

Huszonhatodik fejezet

1 hozzászólás
Maya>!

– Az ember nem tankönyvből nyomoz! A saját természetes intelligenciájára kell hagyatkoznia.

Tizenkilencedik fejezet

Rebbencs>!

Nem okos dolog túlságosan szeretni valakit.

34. oldal (Európai, 2012)

Boglinc P>!

Néha áthidalhatatlan szakadék választja el a múltat a jövőtől.

291. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Thomas Harris: A vörös sárkány
Gaston Leroux: Az operaház fantomja
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Stephen King: Kedvencek temetője
Stephen King: Borzalmak városa
Mario Puzo: A Keresztapa
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Patricia Highsmith: Idegenek a vonaton