Chimneys ​titka (Battle főfelügyelő 1.) 98 csillagozás

Agatha Christie: Chimneys titka Agatha Christie: Chimneys titka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Clement ​Edward Alistair Brentnek, Caterham kilencedik márkijának élete nagy fordulatot vett, amikor bátyjától, a gyermektelenül elhalt nyolcadik márkitól megörökölte Chimneyst, a gyönyörű, ódon udvarházat. Bátyja az angol diplomácia oszlopa volt, külügyminiszter, a jelenlegi Lord Caterhamet viszont untatják a politikusok. De Chimneys olyan hely, ahol meg szokták változtatni a történelem menetét. Most például a hercoszlovák trónkövetelő készül itt találkozni angol pénzemberekkel. És ide várnak egy bizonyos James McGratht, aki egy elhunyt diplomata emlékiratait hozza Angliába Dél-Afrikából. Jimmy azonban inkább aranyat kutatna, rábízza hát az emlékiratokat régi cimborájára, Anthony Cade-re…

Agatha Christie egyik korai kaland-krimijében találkozhatunk Battle főfelügyelővel is, aki francia kollégája, Monsieur Lemoine segítségével próbál fényt deríteni néhány gyilkosságra és egy nagyon titokzatos ékszerrablásra.
A regény – más kiadónál, rövidített fordításban – Királyok… (tovább)

Rövidített fordításban Királyok és kalandorok címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: The Secret of Chimneys

Eredeti megjelenés éve: 1925

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie

>!
Helikon, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790440 · Fordította: Katona Tamás
>!
Helikon, Budapest, 2018
360 oldal · ISBN: 9789634791829 · Fordította: Katona Tamás
>!
Európa, Budapest, 2011
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792479 · Fordította: Katona Tamás

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Lord Caterham · Lady Eileen Brent (Bundle)


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Galagonya33
Agatha Christie: Chimneys titka

Nagyon jó volt. :)
Mozgalmas, szövevényes, tele titkokkal. Senki nem az, akinek látszik.
Időnként úgy éreztem, akár Rejtő is írhatta volna ezt a könyvet. Az angol humor és hidegvér erősen képviselte magát. A főszereplők pedig nagyon szimpatikusak voltak.

>!
Sakura
Agatha Christie: Chimneys titka

Battle felügyelő nekem nagyon szimpatikus. A történet pedig lebilincselő. Hihetelen, mennyi minden volt ebben a műben. Több országban megfordultunk, nyomoztunk halottak, elrabolt emberek ügyében, és izgalmas személyekkel ismerkedtünk meg, igazi angol stílusban. Nagyon örülök, hogy a hét számlapot már olvastam, mert ebben a kötetben jó páran szerepelnek abból a könyvből és így már ismertem őket és tudtam róluk sok mindent. A végkifejletet már sejtettem, de azért jó volt odáig eljutni.
Az egy * mínusz a szerintem túlzott idegen ellenesség megjelenése miatt van, még akkor is, ha ez olykor humoros formában jelenik meg.

2 hozzászólás
>!
Hollóhát
Agatha Christie: Chimneys titka

A rövidített változat, a Királyok és kalandorok, valamikor már volt a kezemben. A történetre viszont abszolút nem emlékeztem. Nem is csoda, hiszen a szálak igencsak kuszák, zsarolás, olaj, trónöröklés, külpolitika, gyilkosság és miegymás keveredik a lapok között. Egyszóval minden megvan benne, hogy izgalmas legyen. Kicsit talán túl sok minden is akar lenni egyszerre, de a végére ügyesen elrendezi a motivációkat, és kitisztítja a képet.
Nem lett volna rossz, ha a Hét számlap rejtélyéből ismerős Bundle és Lord Caterham egy kicsit nagyobb szerepet kap az eseményekben, de így is örültem a felbukkanásuknak.

>!
MonikaR
Agatha Christie: Chimneys titka

Hűűű!!! Ez nagyon jó volt! Egyike a legjobb Agatha alkotásoknak!
Nagyon érdekes és izgalmas volt. Igaz, hogy megfordult a fejemben, hogy ki kicsoda, de csak megfordult. Nem lehetett tudni a végéig, hogy mi is történt tulajdonképpen. Alig tudtam letenni a könyvet. Nagyon érdekelt, hogy mi fog kisülni az egészből.
A szereplők nagyon tetszettek, Anthony az egyik legkedveltebb szereplő lett! Nagyon tetszett, ahogy Agatha megalkotta és ahogy végigvitte a történeten. Az is tetszett, hogy nem Battle felügyelő volt a középpontban, hanem Anthony.
Meg kell említenem még az árnyalakos borítót, ami tökéletesen illik a könyvhöz.
Nagyon jó könyv, ajánlom!

>!
Európa, Budapest, 2011
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792479 · Fordította: Katona Tamás
>!
Mazsola_78 P
Agatha Christie: Chimneys titka

Nekem tetszett. :) Kalandos, könnyed (igazi nyári) olvasmány, bár az is igaz, hogy nem tipikus Agatha Christie és első olvasmány gyanánt sem ajánlanám az írónőtől. Ha nem is a gyilkos kilétét, de végre valamit kitaláltam (ez nekem AC műveinél mindig nagy szó :D). Cade, Virginia, Lord Caterham, Batyu mind szimpatikus szereplők voltak. Bár Bundle helyett furcsa volt Batyu-t olvasni, mert először A Hét Számlap rejtélyében ismertem meg, ahol nem volt lefordítva a beceneve.

>!
Szelén
Agatha Christie: Chimneys titka

Kicsit furcsa a könyv, de nekem tetszett. Annak idején olvastam a rövidített változatot, a Királyok és kalandorokat, de őszintén szólva semmire nem emlékeztem belőle és azt hiszem értem, hogy miért húztak le belőle oldalakat. Kicsit sok a mellékszál, az az érzésem AC túl sok mindent akart ebbe az egy könyvébe belenyomni.
De elfogult vagyok vele, nekem ez is tetszett :)

2 hozzászólás
>!
Paulina_Sándorné 
Agatha Christie: Chimneys titka

Soha senki nem az, akinek kiadja magát. Nagyszerű történet volt újra az írónő tollából. Érdekes volt a történet, bár csak a végén derült fény mindenre. Most megálltam és nem találgattam, hogy ki is lehet a bűnös. Battle felügyelő nagyon hallgatag ember, de úgy veszem észre, hogy mindent lát és hall. Anthony és Virginia szimpatikusak. Virginia stílusa nagyon bejött.

>!
Sajtkukac94
Agatha Christie: Chimneys titka

AC-nek ismét sikerült összezavarnia. Addig csűrte-csavarta a szálakat, amíg már semmiben sem voltam biztos.
A “senki-nem-az-akinek-látszik” motívumra már felkészítettek a korábbi regényei, de itt ez olyan mértékben jelent meg, hogy csak pislogtam nagyokat.
Battle főfelügyelővel ez volt az első találkozásom, de már most határozottan szimpatikusnak találtam a karakterét.
Anthony-t is nagyon kedveltem, tetszett a humora és az életszemlélete.
Az írás stílusa ismét remek volt, hozta a szokásos színvonalat. Ebben a kiadásban pedig a borító nagyon szép lett, igazán jól passzol a könyvhöz.

>!
Helikon, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790440 · Fordította: Katona Tamás
>!
levendulalány
Agatha Christie: Chimneys titka

Nagyon izgalmas, kalandos történet, csupa feszültség.
Anthonyt igazán megkedveltem, szimpatikus figura, akinek vág az esze, mint a borotva.
A szereplők számára Battle felügyelő jelenléte egyértelműen hasznos, és fontos volt, nekem valahogy nem érződött olyan határozottan, hogy ő mennyiben segítette a megoldást. Battle alakja a második hozzá kapcsolódó könyvben sem vált tisztábbá, sajnos.
Ettől eltekintve ragyogó krimi ez.

>!
Kuckókapitány P
Agatha Christie: Chimneys titka

Érdekes volt, hisz Agatha-tól nem ehhez szoktam. Az eleje nehezen indult, de aztán belendült. Jöttek az izgalmas, vicces helyzetek és a spoiler. Battle felügyelő érdektelen maradt számomra, ellenben Virginia és Anthony párosa szórakoztatott. Nélkülük unalmas lett volna a történet. Kíváncsi lettem a Battle sorozatra.


Népszerű idézetek

>!
gybarbii

Aztán kivett a zsebéből egy darab papírt, és az asztalra hajította.
– Nézd meg – mondta. – Nézd meg, és reszkess, nyomorult brit!
Anthony érdeklődve nézte a papírt, de az utasítás második felét esze ágában sem volt teljesíteni. A papíron egy emberi kéz rajza volt látható vörösben.
– Mintha kéz volna – jegyezte meg. De ha azt akarja, szívesen kijelentem, hogy ez egy naplemente kubista képe az Északi-sarkon.

56. oldal

>!
EBrody I

– Úgy gondoltam, hogy külföldre utazom most a hét végén – mondta Lord Caterham.
– Képtelen gondolat, kedves Caterham. Senki sem utazik külföldre október elején.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Caterham
>!
gybarbii

– Ha már itt tartunk, Mrs. Revel – jutott a végére –, meg sem köszöntem, hogy halhatatlan lelkét veszélyeztette miattam, hiszen azt mondta, hogy régi barátok vagyunk.
– Ennél semmi sem nyilvánvalóbb – mondta Virginia. – Azt hiszi, rákényszerítek magára egy hullát, és legközelebb úgy csinálok, mintha alig ismerném? Azt már nem!

158. oldal

>!
gybarbii

Abbahagyta a járkálást.
– Mi az ördög… – kezdte.
Mert az ajtó csendesen kinyílt. Egy pillanat, és egy férfi besurrant a szobába. Tisztelettudóan megállt az ajtóban.
[…]
– Ki az ördög maga? – kérdezte Anthony, és alaposan megnézte magának.
A férfi kifogástalan angolsággal válaszolt.
– Borisz Ancsukov vagyok.
– Mihály herceg szolgája?
– Úgy van. Őt szolgáltam. De ő meghalt. Most önt szolgálom.
– Nagyon kedves magától – mondta Anthony –, de nincs szükségem komornyikra.
– Ön a gazdám. Hűségesen szolgálom önt.
– Figyeljen ide. Nincs szükségem komornyikra. Nem is tudnám fizetni.
[…]
– Nem kérek pénzt. A gazdámat szolgáltam. Most önt szolgálom – mindhalálig!
Előrelépett, térdre rogyott, megragadta és a homlokára szorította Anthony kezét. Aztán gyorsan felállt, és éppolyan gyorsan eltűnt, mint ahogy érkezett.

182. oldal

>!
gybarbii

– Kedves Bill – kezdte Virginia –, nem hiányzol a Külügyminisztériumból? Azt hittem, nélküled egy lépést sem tudnak tenni.
– Üzenetet hoztam a Nagyfejűtől.
Ezzel a tiszteletlen névvel a főnökére talált utalni Bill.

42. oldal

>!
gybarbii

Gyorsan megfordult, mert valami zajt hallott a háta mögül. Egy ember állt az ajtóban, egy olyan alak, amilyet Anthony inkább csak egy vígopera kórusában tudott elképzelni. Sötét alak, erőszakos kockafej, visszataszító vigyor az ajkán.

55. oldal

>!
gybarbii

– Mr. Anthony Cade – jelentette be Tredwell.
– Gyanús alak a helybeli kocsmából – mondta Anthony.
Ritka jó ösztönét követve Lord Caterham felé indult. A három további urat a következőképpen térképezte fel magában: „1. Scotland Yard; 2. helyi nagyság, valószínűleg rendőrfőnök; 3. zaklatott úr gutaütés előtt, alighanem köze van a kormányhoz.”

126. oldal

>!
alaurent P

– Megkérdezted már Virginiát, hogy nem akar-e a mostohaanyám lenni?
– Nem hinném, hogy kedvező lenne a válasz – mondta Lord Caterham gyászosan. – Bár tegnap este azt mondta nekem, hogy „drágám”. De ez a legnagyobb baj az ilyen vonzó, fiatal és kedveskedésre hajló hölgyeknél: mondanak valamit, de ez nem jelent semmit.
– De nem ám – helyeselt Batyu. – Több okod volna a bizakodásra, ha hozzád vágná a cipőjét, vagy beléd akarna harapni.

232. oldal

>!
Csoszi 

(…)
– Hercoszlovákiáról? – kérdezte, és volt a hangjának volt valami különös csengése.
– Igen, mit tudsz róla?
– Csak azt tudom, amit mindenki tud. Balkáni állam, ha igaz. Legnagyobb folyói? Nem tudom. Legnagyobb hegyei? Nem tudom, csak azt, hogy sok van belőlük. Fővárosa Ekarest. Lakossága? Jobbára útonállók. Népszokások? Királyt ölni és forradalmat szítani. Az utolsó királyt, IV. Miklóst vagy hét évvel ezelőtt meggyilkolták. Azóta köztársaság. Ami azt illeti, mindenre alkalmas hely.

14. oldal

1 hozzászólás
>!
encus625 P

Vannak emberek – törte meg a csendet Anthony, akik nem nagyon engedelmeskednek a jelzéseknek. Egy jóravaló mozdony lassít vagy lefékez, ha meglátja a piros jelzést. Lehet, hogy én színvak vagyok. Ha meglátom a piros jelzést, mozdulnom kell, nem tehetek róla. És ennek, mint tudja szerencsétlenség a vége. Elkerülhetetlenül. Voltaképp helyesen. Ez a szokás káros a közlekedésre.

249. oldal (Európa Könyvkiadó, 2011)


A sorozat következő kötete

Battle főfelügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Edgar Wallace: A zöld íjász
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa
Valentine Williams: Az óra ketyeg
Ian Fleming: Dr. No
James Clavell: Menekülés
David Mitchell: Felhőatlasz
Edgar Wallace: Sába királynőjének öve
Ken Follett: A katedrális
Anthony Horowitz: Veszélyes iskola