Chimneys ​titka (Battle főfelügyelő 1.) 177 csillagozás

Agatha Christie: Chimneys titka Agatha Christie: Chimneys titka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Clement ​Edward Alistair Brentnek, Caterham kilencedik márkijának élete nagy fordulatot vett, amikor bátyjától, a gyermektelenül elhalt nyolcadik márkitól megörökölte Chimneyst, a gyönyörű, ódon udvarházat. Bátyja az angol diplomácia oszlopa volt, külügyminiszter, a jelenlegi Lord Caterhamet viszont untatják a politikusok. De Chimneys olyan hely, ahol meg szokták változtatni a történelem menetét. Most például a hercoszlovák trónkövetelő készül itt találkozni angol pénzemberekkel. És ide várnak egy bizonyos James McGratht, aki egy elhunyt diplomata emlékiratait hozza Angliába Dél-Afrikából. Jimmy azonban inkább aranyat kutatna, rábízza hát az emlékiratokat régi cimborájára, Anthony Cade-re…

Agatha Christie egyik korai kaland-krimijében találkozhatunk Battle főfelügyelővel is, aki francia kollégája, Monsieur Lemoine segítségével próbál fényt deríteni néhány gyilkosságra és egy nagyon titokzatos ékszerrablásra.
A regény – más kiadónál, rövidített fordításban – Királyok… (tovább)

Rövidített fordításban Királyok és kalandorok címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1925

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2022
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634799672
>!
Helikon, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790440 · Fordította: Katona Tamás
>!
Helikon, Budapest, 2018
360 oldal · ISBN: 9789634791829 · Fordította: Katona Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · Arsène Lupin · Lord Caterham · Lady Eileen Brent (Batyu/Bundle)


Kedvencelte 9

Most olvassa 9

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Megjelenési sorrendben a hatodik Agatha Christie kötetet olvastam el, mely egy humoros kalandkrimi. A történet elején megismerjük Anthony Cade-et, akinek Sztilptics gróf visszaemlékezéseit és egy köteg kompromittáló levelet kell eljuttatnia Angliába. Természetesen elég hamar kalamajkába keveredik és csak úgy hullanak körülötte az emberek. A nemzetközi összeesküvés szálai egy Chimneys nevű nagyúri kastélyba vezetnek…
Christie korai művei egyértelműen kísérletező jellegűek és nem tudom egy szinten értékelni a későbbi klasszis alkotásaival. Számomra túl sok ebben a műben a szereplő, túl bonyolult a cselekmény és a politikai szál számomra teljesen érdektelen. A stílusa olvasmányos, a hangulata viszont túlságosan könnyed, éppen ezért számomra a történet is súlytalan marad. A korábban Királyok és kalandorok címen is megjelent regénynek egyébként van folytatása is, A hét számlap rejtélye. Nem mellesleg ebben a műben jelenik meg először Battle főfelügyelő, aki egyébként nem sok vizet zavar. Agatha ugyan a mű színpadi változatát is elkészítette, de a bemutatója meghiúsult, így csak a 2000-es évek során láthatta a nagyközönség Kanadában, majd Angliában. Filmfeldolgozás pedig nem is született belőle. Talán jobb is… Nekem tipikusan egy gyorsan elfelejtős könyv marad. (6.)

>!
Európa, Budapest, 2011
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792479 · Fordította: Katona Tamás
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Az írónő 6. műve nem egy klasszikus Agatha Christie detektívregény, sokkal inkább egy politikai szálakkal átszőtt kalandregény. A mű korábban Királyok és kalandorok címmel, egyfajta rövidített változatban is megjelent magyarul. Nyomozónk ezúttal Battle felügyelő, aki néhány későbbi regényben is feltűnik majd, azonban ebben a műben nem igazán kap központi szerepet. Narrátorunk a fiatal és ambiciózus kalandor Anthony Cades, aki egy véletlennek köszönhetően a fiktív hercoszlovákiai belpolitikai csatározások közepette találja magát. Természetesen senki sem az, mint akinek először látszik és senki sem tudhatja, hogy kiben is bízhat meg egyáltalán. És persze most sem maradunk titokzatos haláleset nélkül. A hivatásos és a lelkes amatőr nyomozóink – egyik veszélyből a másikba sodródva – egymást segítve végül fényt derítenek nemcsak a gyilkos személyére, hanem a háttérben meghúzódó titkokra is. A Chimneys titkában csak mellékszereplőkként feltűnő Bundle (Batyu) és édesapja Lord Caterham karaktere tetszett leginkább, akik P. G. Wodehouse műveiben feltűnő elszegényedett vidéki főnemesek komikus figuráira emlékeztettek. Az írónő Chimneys címmel elkészítette a történet rádióváltozatát is, melyben megváltoztatta a gyilkos személyét. Sajnos ez a rádiójáték már semmilyen formában nem érhető el, így a változtatást örök homály fedi, azonban az 1931-ben megírt színpadi változata több mint 70 évvel később napvilágra került, amelyet ezt követően Kanadában színre is vittek.

dagikám>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Nem egy szokványos Agatha Christie regényt tartottam a kezemben. Eleinte furcsállottam is és az igazat megvallva kicsit nehézkesen is indult be a sztori. De utána letisztult a kép és kezdett érdekessé válni a történet. Mint minden AC regényben itt is mindenki volt gyanúsított részemről, de a végén kiderült, hogy messze nem az, akire gondoltam. Kicsit furcsa volt Miss Marple és Poirot nélkül a nyomozás, de így is élvezetes volt.

6 hozzászólás
konyvolvaso>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Ez a történet kevésbé tudott lekötni. Kicsit idegen tőlem a téma, túl sok a politikai színezete és a szereplők is eltérnek a korábban megismertektől. AC sztár nyomozói helyett Battle felügyelő képviselte a krimi szálat. Elmegy de nem lett a kedvencem. Nem hiába nem ez a legfelkapottabb, legkedvencebb.

tonks>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Jujj, ez de jó volt! Szeretem Agatha Christie-nek ezt a kalandos és humoros oldalát, és ráadásul se Poirot, se Miss Marple nem rontotta itt nekem a levegőt! Azokat a regényeket élvezem a legjobban, amiben nem a két híres nyomozója ügyködik, és imádom ezekben az új Helikonos kiadásokban, hogy a könyvgerincen rögtön látszik, ki a könyv nyomozója. Ebben a történetben Battle felügyelő egy higgadt, biztos mellékkarakter volt, a többieknek jutott a legtöbb sziporka és izgalom, de roppant mód élveztem végig.

nope P>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Régóta halogattam már ezt a könyvet, de hiba volt. Nem mondanám, hogy a legjobb krimije Agatha Christie-nek off, de végtelenül szórakoztató volt és több helyen meg is nevettetett. Eleinte a karakterek nem igazán voltak szimpatikusak, de aztán majd mindenkit megszerettem.
A romantikus vonal kicsit erőszakoltra sikeredett, mert alig néhány beszélgetés alapján kötve hiszem, hogy annyira beleszeret egymásba két ember, hogy aztán spoiler, de azért aranyos párt kaptunk a kötet végére.
Battle főfelügyelő remek karakter, nagyon tetszik a csendes, de okos megfigyelő szerep, amivel dolgozik. Kicsit sajnáltam, hogy inkább mellékszereplő volt, de nem panaszkodhatok, mert Anthony Cade is nagyon szerethetőre sikeredett.
Kedvenc könyv nem lesz, de határozottan kellemes kikapcsolódást nyújtó olvasmány volt.

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Nekem ez a kötet nem hozta az A. C-től elvárt szintet. Sokkal több politikai dolgot kevert bele, mint az eddigi könyveibe (legalábbis amelyeket olvastam), de annyira kusza módon, hogy néha nem bírtam követni a dolgokat. Hercegek tűntek fel és el, mindenkit mindennel gyanúsítottak, túl sok mindenki tűnt fel a színen, aki a kéziratokat akarta, s már jómagam se tudtam, hogy ki a jó fiú és ki a rossz. Ez még önmagában nem lenne baj, de nem tartotta fenn annyira az érdeklődésemet, mint ahogy általában az A. C. könyvek szokták. 4 csillagot se adtam volna rá, ha a történet vége nem húzza fel az egészet, ott minden értelmet nyert végre és tetszett is ez a befejezés, csak hát az odáig vezető út annyira nem.

gyuszi64 >!
Agatha Christie: Chimneys titka

2020/150. könyvtár

A magyar kapcsolódás miatti (újra)olvasás. (Az első olvasás régi, majd húszéves, a Királyok és kalandorok-kal. Még a rossz fiúra sem emlékeztem a regényből…)

Korai Agatha Christie, habkönnyű és humoros kalandregény, krimi beütéssel. A történet végig leköt, nagyok a fordulatok. A Wodehouse-féle angol kastélykép jelenik meg, szórakoztató és szórakozott lakókkal. De az írónő becsületére legyen mondva, a humora túlmutat a klasszikus környezeten.

Többször is olyan érzésem volt, hogy regény helyett színmű lebegett a szerző szeme előtt (zárt jelenetek szerkesztése, „lágy és megnyugtató orrhangját lehetett hallani az ablak felől” stb.), de úgy látom, a könyvből nem lett sem film-, sem színdarab-feldolgozás.

Megütötte a szemem a 294. oldalon:

„A Tanácsterem órája kilencet ütött.
– Hát itt vannak mind – mondta Lord Caterham nagyot sóhajtva. – A bújócska végén az állatok visszatérnek, és csóválják a farkukat.
Szomorúan nézett körül a teremben.
– Itt van a verklis a majmával – mormolta a báróra pillantva. – És a Bank utcai orrgazda.”

A poén az, hogy nem világos, fordítói (nyomdai) bakiról vagy bravúrról van szó, ugyanis a szóban forgó személynek, Herman Isaacsteinnek nagyon nagy orra van. :)

ppeva P>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Egészen jól szórakoztam ezen a korai AC kalandregény-krimin.

Galagonya33>!
Agatha Christie: Chimneys titka

Nagyon jó volt. :)
Mozgalmas, szövevényes, tele titkokkal. Senki nem az, akinek látszik.
Időnként úgy éreztem, akár Rejtő is írhatta volna ezt a könyvet. Az angol humor és hidegvér erősen képviselte magát. A főszereplők pedig nagyon szimpatikusak voltak.


Népszerű idézetek

Nikolett_Kapocsi P>!

Úgy gondolom, hogy az állandó foglalkozása pincér. Csak a szabadidejében zsarol.

97. oldal

gybarbii>!

Aztán kivett a zsebéből egy darab papírt, és az asztalra hajította.
– Nézd meg – mondta. – Nézd meg, és reszkess, nyomorult brit!
Anthony érdeklődve nézte a papírt, de az utasítás második felét esze ágában sem volt teljesíteni. A papíron egy emberi kéz rajza volt látható vörösben.
– Mintha kéz volna – jegyezte meg. De ha azt akarja, szívesen kijelentem, hogy ez egy naplemente kubista képe az Északi-sarkon.

56. oldal

ppeva P>!

– Ne hozzuk be a politikát a családi otthonba. Mert George ezt csinálja. Nyilvános szónoklatokat tart magánkörben. A parlament törvényben tilthatná meg ezt.

248. oldal

konyvolvaso>!

Omlett – mondta Lord Caterham, és egymás után emelgette a fedőket. – Szalonnás tojás, vese, roston sült szárnyas, tőkehal, hideg sonka, hideg fácán. Egyikhez sincs kedvem, Tredwell. Szóljon a szakácsnak, hogy csináljon nekem buggyantott tojást.
120.oldal

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tőkehal
nope P>!

Meggyőződésem szerint az ember mindent meg tud szerezni, amit akar, ha az árát megfizeti. És tudja-e, hogy tíz eset közül kilencben mi ez az ár? A megalkuvás.

250. oldal (Európa, 2011)

KNW I>!

– Kár, hogy külföldi – sajnálkozott Johnson.
Így nem is volt olyan érdekes a gyilkosság. A külföldieket könnyebben lövik le.

113

ppeva P>!

– Chilvers azt mondta, hogy már elmentél.
– El is akartam. A Sloane Streetre. Van ott egy hely, ahol csodálatos csípőszorítót lehet kapni.
– Csípőszorítót?
– Igen, Bill. Csí-pő-szo-rí-tót. Csípőszorítót. Hogy leszorítsa a csípőmet. Közvetlenül a bőrödre kell felvenni.
– A nevedben is elpirultam, Virginia. Nem volna szabad az alsóneműdről beszélni egy olyan férfinak, aki nem is a rokonod. Nem ízléses.
– Nincs semmi ízléstelen a csípőszorítóban, kedves Bill. Mindannyiunknak van csípőnk, bár mi, szegény asszonyok, mindent megteszünk, hogy azt higgye a világ, nincs is. Ez a csípőszorító vörös gumiból van, leér majdnem a térdig, és szinte lehetetlen járni benne.
– Borzalmas! – mondta Bill. – De miért hordod?
– Nemes érzéssel tölt el, ha szenvedünk a szép körvonalainkért.

45-46. oldal

EBrody I>!

– Megbízik az emberekben, Battle.
– Gondolja?
– Nem. Azt hiszem, maga okos. Nagyon okos. Tudja, lassú víz, meg amit ilyenkor szoktak mondani. Szóval Londonba megy?
A nyomozó nem felelt.
– Azt szeretem magában – jegyezte meg Anthony –, hogy olyan beszédes természete van.

194. oldal

gybarbii>!

– Mr. Anthony Cade – jelentette be Tredwell.
– Gyanús alak a helybeli kocsmából – mondta Anthony.
Ritka jó ösztönét követve Lord Caterham felé indult. A három további urat a következőképpen térképezte fel magában: „1. Scotland Yard; 2. helyi nagyság, valószínűleg rendőrfőnök; 3. zaklatott úr gutaütés előtt, alighanem köze van a kormányhoz.”

126. oldal

Jesper_Olsen>!

Négy magas, erős ember, kiugró pofacsontú, magyar módra ferdén vágott szemű.

274. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Battle főfelügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeffrey Archer: A dicsőség ösvényein
Edgar Wallace: A zöld íjász
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Alvilág
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Desmond Bagley: Hajtóvadászat a Szaharában
Ken Follett: A katedrális
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál
Steve Berry: A Romanov-jóslat