Cards ​on the Table (Superintendent Battle 3.) (Hercule Poirot 15.) (Colonel Race 2.) (Ariadne Oliver 2.) 21 csillagozás

Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table Agatha Christie: Cards on the Table

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A facsimile first edition hardback of the Poirot book, introducing Ariadne Oliver in Christie’s exemplary ‘murder in a locked room’ scenario.

Mr Shaitana was famous as a flamboyant party host. Nevertheless, he was a man of whom everybody was a little afraid. So, when he boasted to Poirot that he considered murder an art form, the detective had some reservations about accepting a party invitation to view Shaitana’s private collection. Indeed, what began as an absorbing evening of bridge was to turn into a more dangerous game altogether!

Eredeti megjelenés éve: 1936

>!
HarperCollins, London, 2016
272 oldal · ISBN: 9780008164898
>!
William Morrow, New York, 2011
272 oldal · ISBN: 9780062073730
>!
HarperCollins, London, 2010
228 oldal · ASIN: B0046H95O0

4 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Ariadne Oliver


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

mandris>!
Agatha Christie: Cards on the Table

Agatha Christie más általam olvasott regényeihez képest kimagaslónak ugyan nem nevezném, de összességében egy érdekes, jól olvasható, a figyelmet lekötő, csavaros történetről van szó. Poirot hozta a formáját, ebben a regényben is nagyon szerettem a karakterét. Race ezredessel már találkoztam, de a többi nyomozó teljesen új volt számomra. De már kinéztem, mely regényekben szerepelnek, úgyhogy igyekszem majd azokat is elővenni valamikor.

Mariann_Czenema P>!
Agatha Christie: Cards on the Table

Legutóbb ötödik alkalommal olvastam, de még mindig az a legnagyszerűbb, h egyszerre szerepel benne Poirot, Mrs Olivier és Battle felügyelő ;-)
Nem értek egyet Hastingssel, ez egy nagyszerű könyv. Habár AC néni stílusának apróságai igazàn az eredeti nyelven, nem a fordítàsban jönnek elő.
Ez az egyik olyan darabja, amit nem tudok megunni, pedig viszonylag sok a főbb szereplő, 4 gyilkos + 4 kopó, a számos mellékszereplő mellett.
A legborzasztóbb segédkarakter a csöppet sem vigasztalhatatlan özvegy, a színpadias figuràja kortalan, bárhol megtalàlható. Egy igazi aranyásó a nő, az őt leíró fejezet a kedvencem. Olyan jól tudtak Poirotval egymàsnak végszavazni :-) nagyszerű komédia az a rész, a sok komoly, komor mozzanat között.
(kapcsolódó blogbejegyzés:
https://czenema.blogspot.com/2019/06/miss-marple-nyomoz… )

Bogas>!
Agatha Christie: Cards on the Table

Kitaláltam, kitaláltam, kitaláltam! (Olvasás közben végig hangosan spekuláltam, amin anyukám kiválóan szórakozott, de végül csak igazam lett, na.)
Az a harisnyás trükk, az nagyon kis ravasz, de Mrs Ariadne Oliver sem panaszkodhat. Élveztem ezt a megosztott nyomozást, egyedül talán csak a bridge ismerete hiányzott. De hát ezt még nem a könyvön múlt.

Aerandir>!
Agatha Christie: Cards on the Table

Nem tetszett különösebben. Az alapötlet érdekes, de az olvasóval szemben egyáltalán nem fair. Mindenkinek van valami a múltjában, ezért tényleg bárki lehet a gyilkos, mindenki joggal viselkedik teljesen őrült módon. Szerintem nincs is rendesen megindokolva a végén, hogy miért az a gyilkos, aki. Poirot mester azt mondta, és kész.
Feltűnő, hogy mennyi témát használ fel más könyveiben is. Ez ugyan a megoldáshoz nem segít hozzá, ezért az izgalmat nem csökkenti, de némileg bosszantó.
Na és a bridzs… Édesanyám jó előre figyelmeztetett, és elmagyarázta a szabályokat, de még így is sok volt. A játék ismerete nélkül ne kezdjen bele senki!

Lynn>!
Agatha Christie: Cards on the Table

Ciki, nem ciki, az első Agatha Christie könyv, amit olvastam. Valahogy kimaradt a tinikoromból, pedig a legtöbb osztálytársam akkor olvasott el tőle szinte minden fellelhetőt… No, de sebaj…
Angolul olvastam, nagyon tetszett a nyelvezete, a stílusa. Eleinte még jegyzeteltem is, hogy nyomon tudjam követni a történetet – merthogy itt nem egy, hanem rögtön négy gyanúsított is van. A bridzs szabályainak ismerete határozott előny (lett volna sz én esetemben).

Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Agatha Christie: Cards on the Table

Rengeteg jatek, apro utalas van ebben a konyvben. Amugy is nagyon szeretem, amikor Ariadne Oliver karaktere megjelenik.

Vizsla>!
Agatha Christie: Cards on the Table

Nagyon eltér a megszokott krimiktől. Nincs nyom, az indítékot csak gyanítani lehet és van négy gyanúsított, akik közül akárki elkövethette a gyilkosságot.
Ezért aztán a múltat kezdik feltárni, hogy az indíték nyomára leljenek. Kicsit olyan volt, mint az Öt kismalac…

borvirág>!
Agatha Christie: Cards on the Table

Jó volt, izgalmas és itt-ott mulatságos.
Christie szeret variálni. Itt négyen nyomoznak egy gyilkosság négy gyanúsítottja után:
Ariadne Oliver (itt szerepel először, két Parker Pyne novellát leszámítva)
Race ezredes (Ez a második könyv vele, itt igazán kis szerepet kap.)
Battle főfelügyelő (már jól bejáratott karakter)
és természetesen M. Poirot.

Bár itt még szegény a későbbieknél sokkal széllel-béleltebb, legjobban Mrs Oliver előadásait élveztem arról, milyen is a regényíró munkája, plussz Christie megíratja vele a The Body in the Library-t.

”That is Mrs Oliver” sad Poirot.
”The one who wrote The body in the Library ?”
”That identical one.”

Az angolok imádnak egymástól idézve adni címet a könyveiknek. Ez néha egészen meglepő tud lenni. Egyik igazi kedvenc könyvem – Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time – címére (és talán indító ötletére is) ebben a Poirot regényben akadtam rá:

“It remains you of Sherlock Holmes did not you? The curious incident of the dog in the night. The dog did not howl in the night.”


Népszerű idézetek

Doro>!

'I never imagined you actually typed your books yourself,' said Rhoda. 'I thought you'd have a secretary.'
'I did have a secretary, and I used to try and dictate to her, but she was so competent that it used to depress me. I felt she knew so much more about English and grammar and full stops and semi-colons than I did, that it gave me a kind of inferiority complex. Than I tried having a thoroughly incompetent secretary, but, of course, that didn't answer very well, either.'

184. oldal

Vizsla>!

    „He played the part of the devil too sucsessfully. But he was not the devil. Au fond, he was a stupid man. And so – he died.”
    „Because he was stupid?”
    „It is the sin that is never forgiven and always punished, madame.”

Chapter Eleven Mrs. Lorrimer

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Doro>!

Mrs Ariadne Oliver was extremely well-known as one of the foremost writers of detective and other sensational stories. She wrote chatty (if not particularly grammatical) articles on The Tendency of the Criminal; Famous Crimes Passionels; Murder for Love v. Murder for Gain. She was also a hot-headed feminist, and when any murder of importance was occupying space in the Press there was sure to be an interview with Mrs Oliver, and it was mentioned that Mrs Oliver had said, 'Now if a woman were the head of Scotland Yard!' She was an earnest believer in woman's intuition.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver
Doro>!

Do you like the wallpaper?' asked Mrs Oliver waving an airy hand. 'I'm frightfully fond of birds. The foliage is supposed to be tropical. It makes me feel it's hot day, even when it's freezing. I can'tdo anything unless I feel very, very warm. But Sven Hjerson breaks the ice on his bath every morning.'

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver
Vizsla>!

    „I was in error…”
They were unaccustomed words on his tongue, and he did not like them.

Chapter Twenty-Eight Suicide

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Vizsla>!

    „We all make mistakes, M. Poirot.”
    „Some of us,” said Poirot with a certain coldness, possibly due to the pronoun the other had used, „make less than others.”
Despard looked at him, smiled slightly and said:
    „Don't you ever have a failure, M. Poirot?”
    „The last time was twenty-eight years ago,” said Poirot with dignity.

Chapter Fifteen Major Despard

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Lynn>!

Around them a well-dressed languid London crowd eddied mildly. Voices drawled or murmured.

1. oldal, 1. fejezet

Vizsla>!

„The question is,” he said, „can Hercule Poirot possibly be wrong?”
„No one can always be right,” said Mrs. Lorrimer coldly.
„I am,” said Poirot. "Always I am right.

Chapter Twenty-Six The truth

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot

A sorozat következő kötete

Superintendent Battle sorozat · Összehasonlítás
Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Colonel Race sorozat · Összehasonlítás
Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Troubled Blood
Richard Osman: The Bullet that Missed
Vilmos Kondor: Budapest Noir (angol)
Raymond Chandler: The Big Sleep
Robin Stevens: Arsenic for Tea
Arthur Conan Doyle: The Valley of Fear
Rhys Bowen: Her Royal Spyness
Sharon Bolton: Dead Woman Walking
Erle Stanley Gardner: The Case of the Caretaker's Cat
C. J. Sansom: Sovereign