Bűnszövetkezetben (Tommy és Tuppence 2.) 67 csillagozás

Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tommy és Tuppence a titkos ellenfél leleplezése után összeházasodtak és boldogan éltek. Egyetlen apró felhő volt csak házasságuk egén: Tuppence unatkozott. Amikor egy frissen előhívott fényképen Tommy egy tündért fedez fel a kandallójuk rácsán, Tuppence abban reménykedik, hogy majd teljesíti három kívánságukat. És valóban: Mr. Carter megbízza őket a Nemzetközi Nyomozó Iroda vezetésével. A két fiatal kalandornak ez testhezálló szerep. Mire az utolsó fejezetben sikerül leleplezniük a bolsevik titkos ügynököt, megoldanak jó néhány titokzatos bűntényt és eljátsszák a huszadik század első negyedének minden híres nyomozópárosát, Sherlock Holmestól és Watson doktortól Hercule Poirot-ig és Hastings kapitányig.

Cinkostársak és No. 16 címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1929

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2012
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794602 · Fordította: Katona Tamás

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Tuppence Cowley · Tommy Beresford


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Olympia_Chavez P>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Tommy és Tuppence immáron hat éve házasok, jól élnek, boldogan élnek, mindenük megvan, egy dolgot leszámítva, a kalandokat. Tuppence pedig unatkozik, nagyon unatkozik. De szerencsére a házi jó tündér és Mr. Carter a főnök, segítségére siet ebben a „nagy” bajban és máris egy különleges megbízatás kellős közepén találják magukat. Azonban az eddigiekhez képest ez egy sokkal szerteágazóbb, elaprózottabb történet, vagy történetek sokasága, hiszen át kell venniük egy nyomozóiroda vezetését. Így minden csip-csup ügyet is a nyakukba kell venniük, ami ezzel jár (kivéve a válási ügyeket – pfuj!!), nem csak a különleges megbízatásnak szentelik magukat. Ezen kisebb-nagyobb kalandok során pedig, hogy még izgalmasabbá tegyék az eseteket és persze saját életüket is, egy-egy nagy nyomozópáros bőrébe bújva, göngyölítik fel az ügyeket. Sajnos nem ismerem az összes nyomozót, akit eljátszottak kalandjaik során, azonban egyet nagyon is jól ismerünk mindannyian, mi Christie rajongók. Igen, bizony, a nagy Poirot is megelevenedik előttünk Tommy alakításában.

A 11 egymástól független rövidke kis történet között akad humoros és kellőképp drámai is, de a szó hagyományos értelmében vett nagy nyomozásra egyik esetben sem kerül sor, kis szösszenetecskékkel van dolgunk. Ezen történetek közé ékelődnek időnként a fő történeti szál bonyodalmai. Mint egy jófajta latin-amerikai szappanoperában. Sok a filler rész, kevés a történetet előrehajtó cselekmény, de ennek révén jobban megismerjük hőseinket és Albertet, aki a páros hű segítője előző közös kalandjuk óta, és nem mellesleg, bőséges humorforrás ebben a kötetben.
Én továbbra is nagyon szeretem ezt a két fiatal kalandort, közvetlenségükért, lazaságukért és humorukért, azért ahogyan egymást ugratják, és ebben a regényben a sok kis kaland során igazán kedves képet fest róluk Agatha.

Habók P>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Novellafüzér, és látszik, hogy ez még az elsők egyike. Sok olyan ötlet van benne, amelyre később egy-egy regényt épít fel. Most viszont még elnagyoltak, nem elég érdekesek. Inkább korábbi híres nyomozók paródiájának érzem, mint önálló kriminek.

1 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Tetszettek a történetek. Jó volt Tommy-val és Tuppence-vel tölteni az időt. Imádtam, ahogy megpróbálták utánozni a nagy detektíveket. Aranyosak voltak. Jók volt a feladatok is, amiket megoldottak. Nem mindig sikerült eltalálnom a megoldást.

Lish>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

T&T sosem volt (és valószínűleg nem is lesz) a kedvencem. Ezen a novellafüzéren kívül szerintem már minden regényt olvastam, amiben ők szerepelnek. Egyik-másik jobb volt, de igazán emlékezetes nem maradt számomra semelyik. Most is hasonló az érzésem: volt 2-3 jobban sikerült novella, de összességében picit gyengének éreztem olvasás közben a történeteket.
AC novellái valahogy sokszor olyan érzetet keltenek, mintha nem lennének elég kidolgozottak, és elnagyoltak, néhol bugyuták pedig hát novellát is lehet nagyon ütőset írni. Agatha-nak jobban ment egy teljes regény megírása szerintem, sokkal jobban kidolgozott művek lettek, mint a novellái többsége. Azt vettem észre, hogy olvasom, nem is unalmas, de valahogy egyáltalán nem kötnek le a sztorik. Voltak jó kis párbeszédek, érdekes volt, hogy szinte minden novellában más és más nyomozó bőrébe próbáltak bújni Tuppence-ék (vagy inkább parodizálták őket…?), de valahogy mégsem lett ez a könyv igazán élvezetes.
Igazi AC rajongóként kötelező darab ez is a gyűjteményembe, örülök, hogy sikerült megszereznem, de nem hiszem, hogy túl sokszor fog előkerülni újraolvasásra.

theodora P>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Az angol klasszikus krimi rajongói fogják igazán érteni és értékelni ezt a könyvet. Tommy és Tuppence egy nagyobb nyomozás keretében a Blunt nyomozóirodát veszik át és virágoztatják fel. Arra számítottam, hogy az első részhez hasonló regényt kapok, ám a kerettörténeten kívül lazán összefüggő novellák – nyomozások szerepelnek ebben a kötetben. Emiatt hiányérzetem volt, a nyomozások elég rövidek, de ettől inkább a kidolgozatlanság érzetét keltették. Folytatni fogom még a sorozatot, remélem a későbbi részek mások lesznek :)

nicolekitti>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Általában mindig bajban vagyok, hogy melyik legyen a következő A.C könyvem, ezért különböző várólistás eseményekre iratkozom fel, így lett kijelölve számomra ezt az olvasmány is. Tommy Tuppence sorozatból ez az első könyvem, és meglepődve tapasztaltam, hogy ez is egy novellás kötet. Nagyon aranyosak, bájosak voltak számomra a szereplők az eleje nagyon tetszett. Aztán már a gyors események sok bűntény megoldása miatt kellett egy kis szünetet tartani, most azt látom, hogy csak jók A.C regényei hogy idő kell a gyilkossághoz, a kihallgatásokhoz, személyek bemutatásához, mert így azért elég tömény volt, főleg hogy 17 novella volt, hogy őszinte legyek már az elsőkre nem is emlékszem :D Biztosan volt itt is kedvencem, de már nem tudnám megmondani melyik is volt az..
/tanulság most már figyelnem kell nem-e novellás kötetet veszek a kezembe, és azt csak akkor amikor nagyon pörgős eseményre vágyok/

ÁrnyékVirág>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Nagyon élveztem, nem annyira a bűnügyi dolgok miatt – Blunt zseniális detektívjei időnként meglehetősen butácska ügyekkel is foglalkoznak – hanem a Tommy-Tuppence párbeszédek miatt.
A kedvenc esetem pedig természetesen Hermy titokzatos eltűnése, majd előkerülése a furcsa, semmi jót nem ígérő, eldugott klinikáról…

Szulila>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Kicsit érdekes sorrendben olvasom Agatha Christie könyveit, ilyenkor érzem azt, hogy néha jó lenne valami logikus sorrendet kialakítani.. :)
Nekem ez volt a harmadik találkozásom a Tommy és Tuppence párossal, és eddig ez a kedvencem tőlük / róluk. Vicces volt, kellemes és ismét elmondhatom, hogy úgy szeretem a korai AC könyveket. Jó ötlet volt a híres nyomozók eljátszása is, így még egy kis Poirot-pótlást is kaptunk :) Erre a könyvre sem tudok rosszat mondani, fél csillag levonás is csak azért jár, mert bár az eddigi T&T történetekből ez a kedvencem, az összes AC műhöz viszonyítva azért kicsit lemarad. De csak kicsit ;)

Veron P>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Tommy és Tuppence továbbra sem a kedvenc nyomozó-párosom, de azért egész élvezhető ez. Tetszik, hogy Tuppence mennyire erős és független nő létére, és időnként az esze is vág. Az mondjuk kevésbé jött most be, hogy a fő szál közben csomó epizód/novellaszerű, különálló kalandjuk volt, ráadásul némelyik nem is volt annyira izgalmas… Azért fogom még folytatni (már csak a teljesség kedvéért is), de kezdésnek inkább mást ajánlanék ACtől.

lettielena>!
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Ez most nagyon nem jött be. :( Pedig a múltkori, amit olvastam róluk, nagyon magával ragadott.
spoiler
Mindenképp elolvasom az összes Tommy és Tuppence krimit, mert nagyon a szívemhez nőttek.
spoiler
Az is lehet, hogy csak rossz pillanatomban választottam ki pont ezt. Lehet, hogyha majd újraolvasom egyszer, jobban fog tetszeni.


Népszerű idézetek

gybarbii P>!

– Említettem, barátom, hogy olvasni kell a klasszikusokat.

75. oldal

1 hozzászólás
gybarbii P>!

– Szóval van két férfi. És mind a kettő szívesen feleségül venne engem.
– A szokásos történet. Az egyik gazdag, a másik szegény. És maga a szegényt szereti.
– Hogyhogy maga mindent tud?
– Ez a természet ősi törvénye.

250. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tuppence Cowley
gybarbii P>!

– Tudod, mire gondoltam, Tommy?
– Azt lehetetlen megmondani – válaszolt a férje. – Rengeteg mindenre gondolsz, de mindig egyszerre.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tommy Beresford · Tuppence Cowley
gybarbii P>!

– Maga az kedveském? – mondta Miss Logan. – Tudja-e, hogy túl csinos és túl fiatal ahhoz, hogy nyomozó legyen?

215. oldal

gybarbii P>!

– Ki ez a Mr. Rice?
– Ó, csak egy barátom. Lent volt Torquayben a nagynénjénél. Egy olyan vénségnél, aki mindig a halálán van, de sosem hal meg.

229. oldal

Habók P>!

– De értsd meg, Tuppance, nagyobb irodába kell költöznünk.
– De miért?
– A klasszikusok miatt – mondta Tommy. – Isten tudja, hány méter könyvespolc kell ahhoz, hogy Edgar Wallace megfelelő arányban szerepeljen.

Pénzsimító hamisító

gybarbii P>!

– Egyszer esik esztendőben karácsony – mondta Tommy ünnepélyesen. Legalábbis a dédanyáink így tartották. Szerintem ebben mindmáig sok igazság van!

266. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tommy Beresford
Habók P>!

– Mi jutott eszedbe?
– Egy elég furcsa ötlet. Nem olyan, mint amilyenekről a detektívregényekben olvasni lehet. És éppen a te szavaid adták az ötletet nekem.
– Akkor ez az ötlet csakis jó lehet.

A megdönthetetlen alibi

dr_Eminens>!

– Furcsa dolog, hogy milyen kevés olyan ember volt, akinek csakugyan Smith a valódi neve – mondta Tommy. – Az ismerőseim között egyetlen Smith sem akad. De ha valaki el akarja titkolni a valódi nevét, tíz eset közül kilencben biztosan azt állítja, hogy ő Smith. Tanulmányban kívánok foglalkozni ezzel a kérdéssel.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tommy Beresford
Szelén>!

– Gondold csak el, milyen izgalmas volna, ha zörögnének az ajtón, és amikor kinyitnánk, betántorogna egy hulla.
– A hulla nem tud tántorogni – állapította meg Tommy.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tommy Beresford · Tuppence Cowley

Népszerű triviák

Kogoro P>!

A kötetben a Beresford-házaspár több híres fiktív detektívet is parodizál, köztük Hercule Poirot-t is.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

Agatha Christie: Bűnszövetkezetben

A sorozat következő kötete

Tommy és Tuppence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Tímár György (szerk.): Elképesztő novellák
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
G. K. Chesterton: Brown atya titka
Kovács Nemere (szerk.): Éjszakai ügyelet
G. K. Chesterton: A jámbor Brown atya
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa