Bűbájos ​gyilkosok (Ariadne Oliver 5.) 369 csillagozás

Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gorman atyát haldokló asszonyhoz hívatják, ám hogy Mrs. Davis mit gyónt a papnak, az csak a regény végén derül ki: Gorman atyát ugyanis még aznap meggyilkolják. A nyomozást vezető Lejeune felügyelőnek önkéntes segítőtársa akad: Mark Easterbrook, a fiatal történész, aki – akaratán kívül – olyan események tanúja lesz, hogy nem maradhat tétlen. Így kerül a Sárgaszínű Lóról elnevezett hajdani fogadóba. Ebbe a házba azonban nem az éjszakai nyugalom utáni vágy hajtja a vendégeket, hanem újonnan feltámadt érdeklődésük a fekete mágia iránt… Agatha Christie regénye különös világba kalauzolja az olvasót. Lehetséges, hogy a középkori babonák, okkult tanok – és nem utolsósorban a modern tudomány – segítségével rontás, betegség, sőt halál hozható bizonyos nemkívánatos személyekre? A válasz bízvást még Agatha Christie leggyakorlottabb olvasóit is meglepi.

Eredeti mű: Agatha Christie: The Pale Horse

Eredeti megjelenés éve: 1961

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie, Agatha Christie – A krimi királynője, Fekete Könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Helikon, Budapest, 2018
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790419 · Fordította: László Zsófia
>!
Helikon, Budapest, 2018
300 oldal · ISBN: 9789634791836 · Fordította: László Zsófia
>!
Európa, Budapest, 2011
296 oldal · ISBN: 9789630793056 · Fordította: László Zsófia

5 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Ariadne Oliver · Lejeune felügyelő · Gorman atya · Mark Easterbrook · Mr. Osborne · Mr. Venables


Kedvencelte 17

Most olvassa 11

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Levandra P
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Agatha egyik legzseniálisabb története, amit minden egyes sorával együtt imádok. Az írónőt ismerve számítottam arra, hogy a felszínt egy kicsit meg kell kapargatni, nem kell vakon hinni ebben a bűbájos históriában, viszont fedősztorinak nagyon jó választás volt. Egy kis hókuszpókusz és a kedves kuncsaft azt kapja, amiért fizetett.

>!
Hoacin
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Eme könyv szimpatikussága minden olvasás alkalmával exponenciálisan nő számomra, ugyanis első alkalommal még annyira taszítónak véltem a történet hangulatát, hogy maga a végkifejlet abszolút elsikkadt az okkult miliőben. Második előszedéskor a boszorkányok és szeánszaik feelingje csöppet sem volt fogyaszthatóbb, de a vészbanyákat félresöpörve a szokásosan színvonalas és kalandos krimit kaptam kézhez.
Most viszont, immár harmadik olvasásra csöppet sem csalódtam a könyvben, dacára a számomra továbbra is roppantul allergén sötét légkörnek. Kérem, ebben a baljós hangulatban még a földalatti moraja is fenyegetően túlvilági, a szimpla eszpresszóhang pedig egyenesen ördögi! Bevallom, a szomszéd fűkaszája számomra is sátáni visítás, főleg mikor duettet ad elő a szalagfűrésszel. Lehetséges mágiával eltenni másokat láb alól? „A válasz bízvást még Agatha Christie leggyakorlottabb olvasóit is meglepi.” – ígéri a borító. Jelentem, valóban meglepődtem. spoiler
A történet izgalmasan fordul át az enyhén nyugtalanító pillanatokból a kifejezetten nyomasztó hangulatba, ahogyan egyre jobban belegabalyodunk a riasztóan alattomos gyilkosságsorozat kinyomozásába. Közben Mark Easterbrook Poirot és Miss Marple hiányában a nem egészen bizalomgerjesztő szereplőgárdával a gonoszság mibenlétéről elmélkedik: sokszor kiderül, hogy a kénkövet okádó gonosz csupán egy piros harisnyanadrágos férfi, mennyivel ijesztőbb a kedves idős néni, aki befalazott emberekről fecseg. „A gonosz nem emberfeletti, hanem valamivel az ember alatti.” Mark narrálása nagyon jót tesz a sztorinak, könnyed stílusa jól oldja a kényelmetlen hangulatot, taszító téma ide vagy oda, a könyv a humorosabb Christie-k közül való. Talán épp ez tette számomra tökéletesen fogyaszthatóvá a történetet, ami mellesleg működik, logikus, és nem okoz csalódást az írónőt kedvelőknek. Talán csak apró elégedetlenségek maradtak bennem az üggyel kapcsolatban: spoiler
Küldhetünk radioaktív sugarakat egy istállóból? Kiknek a nevei szerepelnek egy rejtélyes listán? Mi ül a sárga lovon? Miért piszkosak a mai lányok?
Jó, ha tudjuk, hogy Chelsea-ban minden megtörténhet, a világ veszélyes, a vörös hajú nőkkel pedig lehetetlen vitatkozni. Hogyha netán a divatot akarjuk követni, húzzunk átizzadt pulóvert, és mossunk ritkán hajat!
Most pedig megyek, és eszem egy finom banános-szalonnás szendvicset.
És kiszabadítok egy baromfiudvart.

„Davy Jones, a tenger gonosz szelleme, füstfelhőbe burkolva érkezett, a hajó fenekéről süllyesztők és szellőztetők okádták az ördög pokoli erejét, dacolva a Jó Tündérrel vagy ilyesvalakivel, aki viszont egy vacak kis pálcával hadonászott, és szépreményű banalitásokat mondott unalmas hangon a Jó végső győzelméről, s ily módon előre jelezte az elkerülhetetlen búcsúdalt, aminek még véletlenül sem volt köze az adott gyerek­darab történetéhez.”

>!
MrClee I
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Eltelt a 250-ből 200 oldal úgy, hogy említésre méltó történés szerintem nem történt. Legalábbis, ha egy mondatban összefoglalom az első 200-220 oldalt, és valaki elolvassa csupán az utolsó 30-50-et, akkor ugyanazt kapja, mint én, aki végigolvasta. Na lehet az is probléma volt, hogy nehezen haladtam vele, igaz az utolsó 80 oldalt egy délután sikerült besűrítenem.
Maga a krimi része azonban jól volt felépítve, de ez már szokásos AC-nál, viszont most volt egy sejtésem rá, hogy ki lehetett a gyilkos, elárulta magát picit. Viszont maga a bűntény rendkívül komplex, ahogy felépítette az egész storyt. Kár, hogy nem novellát írt belőle, akkor talán kimaradt volna belőle a sok fekvőrendőr.

>!
gybarbii
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Talán az első Agatha Christie könyv, ami nem fogott meg. Az biztos, hogy bűbájos krimiről beszélünk, de egyáltalán nem olyan vonatkozásban, amire általában ezt a szót használnánk. Nekem talán egy kicsit sok is volt benne ez a bűbájos-babonás vonal. Ha jól számoltam, eddig 23 könyvet olvastam AC-től, tehát bőven van még mit bepótolni de ez valahogy nekem kilógott a sorból.
Mark Easterbrook jó író, de elég semleges szereplő. Viszont Ginger-t féltettem spoiler. De mindig jó, ha jó a vége. :)
Azt már felesleges is leírnom, hogy mennyire átvert AC… mindegy, már kezdem megszokni! :D

>!
korkata
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Más mint a korábban általam olvasott Agatha Christie könyv. Babonaság, okultizmus van a középpontban. Ez volt, hogy megtévesztette a nyomozásban segítő fiatal történészt. Azonban ez nem tart sokáig. Győz a józan ész. A halálozások okát nem sejtettem. Volt egy pillanat amikor gyanítottam, hogy ki a tettes. Azonban ezt elvetettem. Kár volt. Ezért is szeretem ezeket a könyveket olvasni. Általában végig bizonytalanságban tart a megoldást illetően.

>!
Maya 
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Bűbájos. Több értelemben is.
Egyrészt ott vannak benne a boszorkák, varázslat, bűbáj, vagy ami tetszik. Másrészt cuki, bájos, kedves, hogy ne nevezzem tündibündinek azt, ahogy a falusi „boszorkák” (és nemcsak ők) elhiszik saját képességeiket.
A gyilkost nem is próbáltam kitalálni, egy ideje rájöttem, hogy találgatás nélkül élvezhetőbbek A.C. könyvei. Érdekes, hogy mennyi ember próbál nyomozni, hányféle módszerrel. Hogy mit nem képesek kockára tenni egyesek kíváncsiságukban!
Minden elejtett szónak, minden látszólag értelmetlen csacsogásnak értelme van. Csak a cím fordítása nem lett eltalálva most valahogy.

>!
Youditta
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Nekem ez nem igazán tetszett. Tudtam, hogy a végkifejlet úgyis spoiler. Zavart, hogy össze-vissza lett minden szál keverve, ami Agatha Christie-nél megszokott, ebben a történetben mégis túl sok volt a plusz szál számomra, s elvett az olvasás élvezeti részéből.
A megoldás trükkös volt, főleg az, ahogy végre lett hajtva. Érdekes, mert ez elég régen íródott, és a piackutatás most éli viràgkorát igazán, A.C. ügyesen találta ki a bűnügy ezen részét.
De összeségében picit felemás könyv ez nekem.

>!
Frank_Spielmann I
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

A legjobb, amit eddig olvastam tőle :)
A krimi is lehet „magas irodalom”: Christie általában az.

1 hozzászólás
>!
Penthesiléa
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

A végén már nem is számoltam a csavarokat… Figyelemre méltó ötletnek tartom (persze kizárólag elméletben és krimikben), hogy spoiler. Tetszett, hogy megjelenik benne a színház, és számos irodalmi utalás. A hangulata kellemes, Mark Easterbrook pedig szimpatikus narrátor. A Sárgaszínű Ló nevű ház kellően baljós helyszín egy letehetetlen krimihez, bár kaphatott volna nagyobb hangsúlyt.

>!
Szelén
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Apai nagyanyám volt az, aki megszerettette velem Agatha Christie könyveit. Ő imádta mindet, egész sok könyve is volt tőle, azokat megörököltem és szép lassan gyűjtögettem is hozzá az elmúlt évtizedek alatt. Viszont ezt a könyvét utálta, olyannyira, hogy eldugta a szekrény mélyére, nem tette ki a polcra, a többi AC könyv mellé.
Engem már a borítón lévő kék, meztelen nő is taszított.
Azt mondta, ezt nem AC írta. Én meg hittem neki és ugyan a halála után a könyv a szekrény mélyéről felkerült a többi könyv mellé, mégis nem tudtam rászánni magamat, hogy elolvassam.

Tulajdonképpen értem, hogy miért utálta annyira, ez a könyv az okkultizmusról szól, és ő földhöz ragadt asszony volt. Akárcsak az unokája, akinek szintén ezek miatt, plusz a gyengesége, a szereplők, a történet olyan összevissza. Nem mondom, hogy a leggyengébb könyve az írónőnek, mert olvastam ennél rosszabbat is tőle.
A vége azért jóra sikeredett, váratlan dolgok derültek ki, de a magyar címmel nem vagyok kibékülve, a Fakó ló sokkal jobb lett volna.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Shanara

Az asszonyok, az ösztöneiknél fogva sokkal többet sejtenek és tudnak, mint a férfiak.

36. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

>!
Shanara

A gonosz nem emberfeletti, hanem valamivel az ember alatti. A bűnöző olyasvalaki, aki fontos akar lenni, de soha nem lesz az, mert soha nem lesz ember.

277. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

Kapcsolódó szócikkek: gonosz
>!
Shanara

Miért van az, hogy aki életében konyhai cselédlány vagy csúf, öreg paraszt volt, annak soha nem vándorol a lelke? Mindig csak egyiptomi hercegnőkkel vagy a csodaszép babiloni rabszolganőkkel történik ilyesmi. Gyanús, felettébb gyanús.

94. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver
2 hozzászólás
>!
Shanara

– (…) Ám ami ma még természetfeletti, az holnap tudomány.

179. oldal, Tizenötödik fejezet (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: természetfeletti · tudomány
>!
sztimi53 P

– Azt hiszem, szerelmes vagy – mondta vádlóan Rhoda. – Igen, ez az. A szerelem nagyon rossz hatással van a férfiakra. Megzápul tőle az agyuk: A nők éppen ellenkezőleg, pompásan érzik magukat, szinte sugárzanak, és kétszer olyan csinosak, mint egyébként. Vicces ugye, hogy a szerelem jól áll a nőknek, a férfiak meg olyanok lesznek tőle, mint a beteg birkák.

173. oldal, Európa, 1984.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Nikkincs

Tapasztalatom szerint az igazán gonosz emberek soha nem kérkednek. Egyszerűen hallgatnak a gonoszságukról.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gonoszság
>!
Shanara

Mindannyiunk által jól ismert furcsasága az életnek, hogy ha az ember hall valahol valamit, huszonnégy órán belül biztosan ismét megemlíti valaki.

55. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

>!
u_san

– Ma este nem lehet. Túlságosan elfoglal az írás, illetve az aggodalom, hogy nem tudok írni. Az írásban ez a legfárasztóbb – bár végső soron az egész fárasztó –, leszámítva a pillanatot, amikor az ember úgy érzi, hogy ragyogó ötlete támadt, és alig várja, hogy nekiláthasson.

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver
>!
Jesper_Olsen

Halkan megkérdeztem:
– Maga hisz benne, igaz?
– Nem hiszek benne. Én csinálom.

87. oldal

>!
Shanara

Manapság nem hiszünk a szellemekben, a boszorkányokban és az átkokban, de megtéveszthetőek vagyunk, ha sugarakra, hullámokra és pszichológiai effektusokra kerül sor.

254. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)


A sorozat következő kötete

Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: Hóember
Donna Leon: Az aranytojás
Karin Slaughter: Sikoly
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant
Steven Saylor: Rubicon
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész