Bűbájos ​gyilkosok (Ariadne Oliver 5.) 423 csillagozás

Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gorman atyát haldokló asszonyhoz hívatják, ám hogy Mrs. Davis mit gyónt a papnak, az csak a regény végén derül ki: Gorman atyát ugyanis még aznap meggyilkolják. A nyomozást vezető Lejeune felügyelőnek önkéntes segítőtársa akad: Mark Easterbrook, a fiatal történész, aki – akaratán kívül – olyan események tanúja lesz, hogy nem maradhat tétlen. Így kerül a Sárgaszínű Lóról elnevezett hajdani fogadóba. Ebbe a házba azonban nem az éjszakai nyugalom utáni vágy hajtja a vendégeket, hanem újonnan feltámadt érdeklődésük a fekete mágia iránt… Agatha Christie regénye különös világba kalauzolja az olvasót. Lehetséges, hogy a középkori babonák, okkult tanok – és nem utolsósorban a modern tudomány – segítségével rontás, betegség, sőt halál hozható bizonyos nemkívánatos személyekre? A válasz bízvást még Agatha Christie leggyakorlottabb olvasóit is meglepi.

Eredeti megjelenés éve: 1961

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie, Agatha Christie – A krimi királynője, Fekete Könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Helikon, Budapest, 2018
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790419 · Fordította: László Zsófia
>!
Helikon, Budapest, 2018
300 oldal · ISBN: 9789634791836 · Fordította: László Zsófia
>!
Európa, Budapest, 2011
296 oldal · ISBN: 9789630793056 · Fordította: László Zsófia

5 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Ariadne Oliver · Lejeune felügyelő · Mark Easterbrook · Gorman atya · Mr. Osborne · Mr. Venables


Kedvencelte 19

Most olvassa 12

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Olyan rég olvastam Agatha Christie-től, hogy szégyen, főleg, hogy folyamatosan gyűjtöm őket jelenleg is.

Érdekes volt ez a bűbájos elgondolás, nagyon ravasz bűntényekre derült fény. Az írónőtől szokatlan téma, de végig érezhető a baljós hangulat. Már-már majdnem bedőltem én is Markkal együtt. :)
Ebben a kötetben sem Poirot, sem Marple nem bukkan fel, mégsem volt hiányérzetem. Ezúttal Mark Easterbrookkal nyomozunk, aki szimpatikus és jó előadó. Mr. Venables és Mr. Osborne karakterét kifejezetten érdekesnek találtam.

A szokásos AC csavarok itt sem hiányoztak. bár megsejtettem, hogy ki a gyilkos, az írónő mesterien elterelte a gyanúmat… megint. :)
Jó kis történet volt ez is, nekem tetszett.

>!
Európa, Budapest, 2009
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787611 · Fordította: László Zsófia
>!
Levandra
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Agatha egyik legzseniálisabb története, amit minden egyes sorával együtt imádok. Az írónőt ismerve számítottam arra, hogy a felszínt egy kicsit meg kell kapargatni, nem kell vakon hinni ebben a bűbájos históriában, viszont fedősztorinak nagyon jó választás volt. Egy kis hókuszpókusz és a kedves kuncsaft azt kapja, amiért fizetett.

>!
Kabódi_Ella P
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Bár szeretem a krimit, a klasszikus krimi nem feltétlen tartozik az érdeklődési körömbe. Nem, mintha nem tisztelném Christie munkásságát, csak éppen valahogy ő meg én sosem lettünk nagy barátok. Ennek fő oka minden bizonnyal az is, hogy a könyvekből készült filmek nekem soha nem tetszettek igazán. Ha ezért a mondatért megkövez valaki, akkor is vállalom, hogy így van. Miss Marple különösen irritált a képernyőn, így aztán nem is nagyon próbálkoztam Christie-vel az évek során. Ami alapvetően nagy kár, hiszen azon kevés könyvek közül, amiket olvastam tőle, az Öt kismalac például egészen zseniális. Az többször olvasós történet számomra, minden sorát imádom.

A Bűbájos gyilkosok c. regényét meg sem akartam venni. Szembe jött, és eszembe jutott, hogy az általam nagyon várt BBC minisorozat, amit februárban mutatnak majd be, pontosan ebből a könyvből készült. Ezért vettem meg, jóformán ad hoc. Még örültem is a nagy eszemnek, mert van egy olyan fura szokásom, hogy szeretem előbb olvasni a könyvet, mint megnézni a belőle készült filmet vagy sorozatot. Persze akadnak kivételek, de többnyire ez a sorrend nálam.

Azt kell mondjam, a Bűbájos gyilkosok rendkívül jó filmadaptációs alapanyag. Remek lehetőségek bújnak meg ebben a sztoriban, amik igenis képernyőre kívánkoznak. A vérfagyasztó, kísérteties szeánsz például, hiszen még olvasva is kirázott tőle a hideg. Maga a bűntény fenomenális, zseniálisan csavaros, és mivel nem vagyok gyakorlott Christie-olvasó, engem a végkifejlet, és a tettes valódi kiléte meglepett. Csak bazsalyogtam rajta, mennyire átvert engem is a krimi koronázatlan királynője. A karakterek szintén szerethetőek, egyik sem viszi túlzásba az okoskodást, és a fontoskodást, ami számomra kissé elrettentő volt korábban egyes Christie-sztoriban. (Bocsánat, rajongók, őszintén!) Bevallom, a szereplők közül leginkább a főhősre, Mark Easterbrookra koncentráltam, hiszen a már említett BBC minisorozatban Rufus Sewellt láthatjuk majd ebben a szerepben. A könyvbéli Mark fiatalabb ugyan, de csak úgy, mint Sewell, kifinomult, intelligens, művelt, kifogástalan úriember, makacs igazságérzettől, és tudásvágytól vezérelt, ezáltal rendkívül érdekes karakter. Tökéletes választás, alig várom, hogy láthassam.

Mindent összefoglalva, egyáltalán nem bántam meg, hogy bizalmat szavaztam a könyvnek, sőt. Lebilincselő, vérpezsdítő, szórakoztató, és kellőképpen bravúros is. Ajánlom jó szívvel azoknak is, akik esetleg hozzám hasonlóan eddig bizonyos távolságtartással figyelték Christie jeles munkásságát. Ez a sztori ellenállhatatlan.

>!
Totti86
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Egy kicsit furcsa történet ez Christie-től, mert a pszichológia helyett a mágia áll a középpontban. Az okkultizmus megjelenése üdítő színfolt AC életművében. Szerencsére a helyén képes kezelni a dolgot, bár kiemeli azokat a hiedelmeket, amikre az átlagember nagyon is fogékony.
Ariadne Oliver Poirot nélkül kissé hangsúlyosabb tudott lenni, ám zavart, hogy AC ars poeticájának és írói krízishelyzeteinek bemutatásán túl nagyon kis szerepe van a történetben. Nem is csodálom, hogy a filmfeldolgozásban Miss Marple vette át a helyét, több központi szereplőt magába olvasztva. Miss Marple kezébe vette az irányítást és maga járt túl a gyilkos eszén.
A legtöbb AC krimitől eltérően itt a végső ütközetre való felkészülés adta a könyv majdnem egészének történetét, kevesebb fordulattal és halállal, bár a végén nagyon merészen be mert menni a gyilkos utcájába.

>!
tonks
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Sokáig tipródtam a könyvtár polca előtt, hogy melyik borítós könyvet hozzam haza, mert a hat féléből egy-kettő sikerült szépre (amik persze nem voltak benn), a többivel egy érzékenyebb embert vallatni is lehetne. Mekkora lenne már egy krimi, amiben könyvborítókkal gyilkolnak…? Végül a jósnőset választottam, mert Trelawney-t juttatta eszembe. Buszon olvasás közben azért igyekeztem nem riogatni a közelembe kerülő gyermekeket.
Agatha Christie-t szeretek hirtelen ötlettől vezérelve választani, hiszen válogatni lehet bőven. Mivel a BBC bejelentette, hogy a legújabb Agatha Christie-minisorozatát ebből készíti (Rufus Sewellel!), így most szakítottam ezzel a hagyománnyal, de cseppet sem bánom. Plusz érv volt az olvasás mellett, hogy se Poirot, se Miss Marple nem szerepel a történetben, tudniillik egyiküket sem kedvelem túlzottan.
Maga a történet nagyon lassan indult be, hiába szaporodtak a rejtélyes jelek, valahogy nem akart összeállni egy egybefüggő cselekménnyé. Az elbeszélő, Mark Easterbook viszont egy kellemes fickó, aki a mongol történelem tudósa. E cím azt sejtetheti, hogy egy unalmas alakról van szó, de szerencsére kijelenthetem, hogy Mark is tisztában van ezzel és szívesen csinál bármit, amiben nem a mongolok szokásairól körmöli a könyvét. Így lesz egy olyan gyilkossági ügyben az összekötő személy, ahol nem is ismerte korábban sem az elhunytat, se az elkövető(ke)t. Tetszett, ahogy a megérzése után ment, ahogy trükkhöz folyamodtak a segítőjével, végül ráleltek a megoldásra. Ami persze zseniális volt, az utolsó pár oldalak!

>!
Hoacin
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Eme könyv szimpatikussága minden olvasás alkalmával exponenciálisan nő számomra, ugyanis első alkalommal még annyira taszítónak véltem a történet hangulatát, hogy maga a végkifejlet abszolút elsikkadt az okkult miliőben. Második előszedéskor a boszorkányok és szeánszaik feelingje csöppet sem volt fogyaszthatóbb, de a vészbanyákat félresöpörve a szokásosan színvonalas és kalandos krimit kaptam kézhez.
Most viszont, immár harmadik olvasásra csöppet sem csalódtam a könyvben, dacára a számomra továbbra is roppantul allergén sötét légkörnek. Kérem, ebben a baljós hangulatban még a földalatti moraja is fenyegetően túlvilági, a szimpla eszpresszóhang pedig egyenesen ördögi! Bevallom, a szomszéd fűkaszája számomra is sátáni visítás, főleg mikor duettet ad elő a szalagfűrésszel. Lehetséges mágiával eltenni másokat láb alól? „A válasz bízvást még Agatha Christie leggyakorlottabb olvasóit is meglepi.” – ígéri a borító. Jelentem, valóban meglepődtem. spoiler
A történet izgalmasan fordul át az enyhén nyugtalanító pillanatokból a kifejezetten nyomasztó hangulatba, ahogyan egyre jobban belegabalyodunk a riasztóan alattomos gyilkosságsorozat kinyomozásába. Közben Mark Easterbrook Poirot és Miss Marple hiányában a nem egészen bizalomgerjesztő szereplőgárdával a gonoszság mibenlétéről elmélkedik: sokszor kiderül, hogy a kénkövet okádó gonosz csupán egy piros harisnyanadrágos férfi, mennyivel ijesztőbb a kedves idős néni, aki befalazott emberekről fecseg. „A gonosz nem emberfeletti, hanem valamivel az ember alatti.” Mark narrálása nagyon jót tesz a sztorinak, könnyed stílusa jól oldja a kényelmetlen hangulatot, taszító téma ide vagy oda, a könyv a humorosabb Christie-k közül való. Talán épp ez tette számomra tökéletesen fogyaszthatóvá a történetet, ami mellesleg működik, logikus, és nem okoz csalódást az írónőt kedvelőknek. Talán csak apró elégedetlenségek maradtak bennem az üggyel kapcsolatban: spoiler
Küldhetünk radioaktív sugarakat egy istállóból? Kiknek a nevei szerepelnek egy rejtélyes listán? Mi ül a sárga lovon? Miért piszkosak a mai lányok?
Jó, ha tudjuk, hogy Chelsea-ban minden megtörténhet, a világ veszélyes, a vörös hajú nőkkel pedig lehetetlen vitatkozni. Hogyha netán a divatot akarjuk követni, húzzunk átizzadt pulóvert, és mossunk ritkán hajat!
Most pedig megyek, és eszem egy finom banános-szalonnás szendvicset.
És kiszabadítok egy baromfiudvart.

„Davy Jones, a tenger gonosz szelleme, füstfelhőbe burkolva érkezett, a hajó fenekéről süllyesztők és szellőztetők okádták az ördög pokoli erejét, dacolva a Jó Tündérrel vagy ilyesvalakivel, aki viszont egy vacak kis pálcával hadonászott, és szépreményű banalitásokat mondott unalmas hangon a Jó végső győzelméről, s ily módon előre jelezte az elkerülhetetlen búcsúdalt, aminek még véletlenül sem volt köze az adott gyerek­darab történetéhez.”

>!
gybarbii
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Talán az első Agatha Christie könyv, ami nem fogott meg. Az biztos, hogy bűbájos krimiről beszélünk, de egyáltalán nem olyan vonatkozásban, amire általában ezt a szót használnánk. Nekem talán egy kicsit sok is volt benne ez a bűbájos-babonás vonal. Ha jól számoltam, eddig 23 könyvet olvastam AC-től, tehát bőven van még mit bepótolni de ez valahogy nekem kilógott a sorból.
Mark Easterbrook jó író, de elég semleges szereplő. Viszont Ginger-t féltettem spoiler. De mindig jó, ha jó a vége. :)
Azt már felesleges is leírnom, hogy mennyire átvert AC… mindegy, már kezdem megszokni! :D

>!
Ács_Milán
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Agatha Christie nevével kapcsolatosan rögtön Hercule Poirot és Miss Marple karakterek ugranak be első gondolatra. Ennél a kriminél is azt gondoltam, hogy ezen karakterek közül találkozhatok egyikükkel. Sajnos elég hamar rájöttem, hogy nem ők a szereplői ennek a regénynek, de akkor már nem szerettem volna félbe hagyni az olvasást.
Nem a krimi a kedvenc műfajom, de néha ráveszem magam, hogy kilépjek a komfortzónámból. És be kell vallanom, hogy így is találkozok érdekes és izgalmas történetekkel. Viszont a mostani olvasásomra nem ez volt a jellemző.
A Bűbájos gyilkosok nem varázsolt el és nem is rágtam le a tíz körmömet izgalmamban. Számomra zavaró volt, főleg az elején a sok név, a sok szereplő.
Többször éreztem inkább unalmat az olvasás során, mind a történet, mind a szereplők iránt.
A gyilkos személyében sem volt szinte semmi meglepő, ugyan próbált az írónő tévútra vinni ezzel kapcsolatban, de nem igazán sikerült.
Egyszeri olvasásnak mondjuk, hogy megfelelt, ami igazán felejthető számomra.

2 hozzászólás
>!
bartok_brigitta P
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Nem sok Agatha Christie regényt olvastam még, de úgy érzem, hogy az írónő nem igazán tudna nekem csalódást okozni. A gördülékeny stílus, a rejtély, a nyomozás, a szerethető karakterek mind-mind olyan elemei a történeteinek, amiért szívesen nyúlok majd a könyvei után, ha valami könnyed olvasmányra vágyom.
A Bűbájos gyilkosok története lassan indul be, de folyamatosan épül a cirka kétszázötven oldalon. A történetvezetés egyszerű, a szaporodó rejtélyek, a folyamatosan előkerülő nyomok pedig egyre feljebb csigázzák az olvasó figyelmét; Mindig meglep, amikor a gyilkos az ember orra előtt van, mégsem képes arra, hogy kiszúrja. A finom misztikus szál, a boszorkányok, a mágia mind-mind újabb fűszer, ami megbolondítja a történetet.
A regény kétféle elbeszélésmóddal dolgozik, amik közül Marké volt számomra az érdekesebb – egyébként is ez volt a dominánsabb vonal. Mr. Easterbrook nagyon szerethető hős, bár bevallom, hogy örömmel tudtam volna meg róla többet. (Agatha Christie több művében is felbukkan még?) Nagyon kedveltem Ginger karakterét is, pedig általában nehezen békülök meg a női szereplőkkel, de ő egy igazán talpraesett, tüzes teremtés. Az abszolút kedvencem természetesen Mrs. Oliver volt, amúgy is van egyfajta vonzalmam a hóbortos írók iránt.
Tipikusan az a regény, amit egy ültő helyben el lehet olvasni, sőt. Úgy érzem, hogy nálam is nagyobbat ütött volna, ha van lehetőségem egyszerre „letudni”. Mindenesetre nagyon tetszett és alig várom, hogy az írónő több könyvével is megismerkedjek.

>!
korkata
Agatha Christie: Bűbájos gyilkosok

Más mint a korábban általam olvasott Agatha Christie könyv. Babonaság, okultizmus van a középpontban. Ez volt, hogy megtévesztette a nyomozásban segítő fiatal történészt. Azonban ez nem tart sokáig. Győz a józan ész. A halálozások okát nem sejtettem. Volt egy pillanat amikor gyanítottam, hogy ki a tettes. Azonban ezt elvetettem. Kár volt. Ezért is szeretem ezeket a könyveket olvasni. Általában végig bizonytalanságban tart a megoldást illetően.


Népszerű idézetek

>!
Shanara

Az asszonyok, az ösztöneiknél fogva sokkal többet sejtenek és tudnak, mint a férfiak.

36. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

>!
Shanara

A gonosz nem emberfeletti, hanem valamivel az ember alatti. A bűnöző olyasvalaki, aki fontos akar lenni, de soha nem lesz az, mert soha nem lesz ember.

277. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

Kapcsolódó szócikkek: gonosz
>!
Shanara

Miért van az, hogy aki életében konyhai cselédlány vagy csúf, öreg paraszt volt, annak soha nem vándorol a lelke? Mindig csak egyiptomi hercegnőkkel vagy a csodaszép babiloni rabszolganőkkel történik ilyesmi. Gyanús, felettébb gyanús.

94. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver
2 hozzászólás
>!
Shanara

– (…) Ám ami ma még természetfeletti, az holnap tudomány.

179. oldal, Tizenötödik fejezet (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: természetfeletti · tudomány
>!
sztimi53

– Azt hiszem, szerelmes vagy – mondta vádlóan Rhoda. – Igen, ez az. A szerelem nagyon rossz hatással van a férfiakra. Megzápul tőle az agyuk: A nők éppen ellenkezőleg, pompásan érzik magukat, szinte sugárzanak, és kétszer olyan csinosak, mint egyébként. Vicces ugye, hogy a szerelem jól áll a nőknek, a férfiak meg olyanok lesznek tőle, mint a beteg birkák.

173. oldal, Európa, 1984.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Nikkincs

Tapasztalatom szerint az igazán gonosz emberek soha nem kérkednek. Egyszerűen hallgatnak a gonoszságukról.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gonoszság
>!
Totti86

Az emberek oly büszkék a gonoszságra. Különös, ugye, hogy a jó emberek sohasem büszkék a jóságukra.

>!
Shanara

Mindannyiunk által jól ismert furcsasága az életnek, hogy ha az ember hall valahol valamit, huszonnégy órán belül biztosan ismét megemlíti valaki.

55. oldal (Európa Könyvkiadó, 2009.)

>!
Jesper_Olsen 

Halkan megkérdeztem:
– Maga hisz benne, igaz?
– Nem hiszek benne. Én csinálom.

87. oldal

>!
u_san

– Ma este nem lehet. Túlságosan elfoglal az írás, illetve az aggodalom, hogy nem tudok írni. Az írásban ez a legfárasztóbb – bár végső soron az egész fárasztó –, leszámítva a pillanatot, amikor az ember úgy érzi, hogy ragyogó ötlete támadt, és alig várja, hogy nekiláthasson.

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver

A sorozat következő kötete

Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Richard Morgan: Valós halál
Kondor Vilmos: Budapest noir
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Jeffery Deaver: Az acél csók
Raymond Chandler: Örök álom
Charles Dickens: Detektívtörténetek
Donna Leon: Az aranytojás
Darynda Jones: Második sírhant