!

Az ​Álmok Háza (Hercule Poirot) 97 csillagozás

Agatha Christie: Az Álmok Háza Agatha Christie: Az Álmok Háza Agatha Christie: Az Álmok Háza
Bookline · 2.490 Ft –15% 2.116 Ft
1.100 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Hercule Poirot, minden idők leghíresebb nyomozója halott. Miss Marple, a zseniális szimatú öregkisasszony sincs már az élők sorában. Alkotójuk, Agatha Christie is eltávozott 1976-ban – és mégis új meglepetéssel szolgál híveinek: angol kiadója kötetbe gyűjtötte a szerző élete során folyóiratokban, elfeledett antológiákban megjelent írásait, és átnyújt belőlük egy csokorravalót – méghozzá nem is akármilyen csokorravalót – Christie hűséges olvasótáborának. A kilenc elbeszélés Agatha Christie jeles tulajdonságainak egy-egy tükörcserepe, s egybegyűjtve ragyogó tükre a szerzőnek. Akad a kötetben romantikus elbeszélés, a misztikum határát súroló história, humorral elegyített krimi, kincsvadászat és igazi-valódi detektívtörténet, hullával, gyanúsítottakkal és természetesen tettessel – akinek kilétére ki más derít fényt, mint a halhatatlan Hercule Poirot!

Eredeti mű: Agatha Christie: While the Light Lasts

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794671 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Aquila, Debrecen, 2007
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636795603 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635473176 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Hirdetés

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

+
>!
csgabi P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Kiváló novellákat olvashattam ebben a gyűjteményben, a kedvenceim: Az Álmok Háza; A szakadék; A magános isten; Tejfehér falakon belül.
Érdekes volt olvasni a Karácsonyi kaland-ot és A bagdadi láda rejtélyét, hiszen ezekből regényt is írt Christie.
Könnyen olvasható szöveg, úgy lehet vele haladni, hogy az ember észre sem veszi, és már elolvasott egy elbeszélést. Kellemes időtöltést jelent a gyűjtemény. Ami még tetszett, hogy mindegyik történet végén megírják a keletkezés körülményeit.
A legtanulságosabb A szakadék.

+
>!
szadrienn P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Nem tudtam ellenállni a „Nyaralj Agatha Christie-vel!” kihívás vonzásának, teljesen lázba hozott ez a remek lehetőség.
Mivel a témába vágó regényekben szereplő gyilkosok személyére sajnos minden esetben emlékeztem, a választásom egy novelláskötetre esett.
Az Álmok házában kilenc eltérő műfajú elbeszélés szerepel, és a szerző már ezekben a korai műveiben is megcsillogtatja magával ragadó stílusát és kiváló emberismeretét.
Nagyon tetszett A szakadék és a két rövid történet, amiben Poirot nyomoz, az egyikben Hastings kapitánnyal, a másikban egyedül, a hamisítatlan vidéki angol Karácsony hangulatát árasztó környezetben.
Az utolsó novellában aztán végre megtaláltam az én színes, távoli, egzotikus helyszínemet, Rhodesiát.

+
>!
Biba P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Különböző műfajú kis novellák találhatók a könyvben, volt amelyik jobban tetszett, volt amelyik kevésbé. Néhánynak olyan sejtelmes a végkifejlete, hogy úgy magyarázzuk ahogy akarjuk.
A pszichológiai vonal nagyon erős ebben a kötetben.
A kincsvadászatos téma nagyon tetszett, de a kivitelezés nem. Nem vont be a játékba mint olvasót, csak leírta a rejtvényt, de térkép és helyismeret nélkül nem lehet vele mit kezdeni. Az egyik kincsnél azt se írta le, hogy hol találták meg vagy hogyan, hanem egyszer csak hopp náluk volt. Ennek a történetnek az alapja egy igazi kincsvadászat játék volt, amiben A.C. rendezőként működött közre. Lehetett volna belőle jó sztorit kihozni, de úgy érzem ez nem sikerült, és kár volt beletenni a többi novella közé.
Az tetszett a könyvben a legjobban, hogy a történetek végén mindig volt egy-két oldal életrajzi vonatkozás a keletkezésükről.

+
>!
RosszQtya P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Ez a novellás füzér igazi gyöngyszem az A.C. kedvelőknek.Csupa remek történet, bár egyáltalán nem homogén, mert rendesen keverednek a műfajok benne, de talán ettől olyan jó.Magam is meglepődtem azon, hogy pont egy kedvesen romantikus történet tetszett benne a legjobban " A magányos Isten". Nem tudom miért pont ez, hiszen nagy kedvencem Poirot is szerepel két novellában, még is pont erre esett a választásom.
Egyetlen hibája a könyvnek a rövidsége volt, még olvastam volna. :)

+
>!
Belle_Maundrell 
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Nagyon szeretem Agatha Christie-t, mert amellett, hogy izgalmasak a krimii, még ki is kapcsolnak (értsd: nem olyan nyomasztóak, mint pl. a skandinávok – amiket amúgy még jobban szeretek), de most csalódást okozott. Nem sok értelmét látom ennek a kötetnek, a korai kis szösszenetek nyilván nem érnek fel a rendes regényeihez. Egyébként sem szeretem túlzottan a nyomozós novellákat, mert nincs elég idő az ügy felgöngyölítéséhez és a gyanakváshoz. A többivel meg az a legnagyobb baj, hogy a karakterek tök kidolgozatlanok, nem ismerjük a motivációjukat, de hát ez is bajos ilyen terjedelemben.
Az Álmok Háza elég fura, ez is akkor lett volna jó, ha a lélektani dolgok jobban ki vannak bontva, és némi gótikus sötétség is jót tett volna neki.
A színésznő ötletes volt, bár különösebben nem vagyok oda érte, csak a csavar tetszik a végén. Nem is tudjuk, hogy a zsaroló mit akar. Jó, nyilván pénzt, de honnan ismeri a színésznőt? Mi van a múltjában, amivel zsarolni lehet. Ezt nem lett volna rossz megtudni.
A Szakadék nagyon nem tetszett, idegesítőek voltak a szereplők, a végén meg mindkét nő meggondolatlanul hülye. Egyiküket sem sajnáltam.
A Karácsonyi kaland sokat lendített a kötet megítélésén, egy csillag biztos ennek az érdeme. Poirot itt is a régi… és nem hiszem el, hogy hóembert mintáztak róla. Vagy hogy megcsókolták a fagyöngy alatt. :D
A magányos isten nem rossz, a szobor ötlete aranyos és többet is ki lehetett volna hozni belőle. A romantikus bénázás helyett inkább jobban is fókuszálhattunk volna rá.
A Man szigeti kincs a másik kedvencem, nagyon bírom a kincskeresést. Mindig szerettem volna felfedezni valami izgiset. Jó, az mondjuk nem nagy meglepetés, hogy ki a sunyi, de hajlandó vagyok szemet hunyni fölötte.
A Tejfehér falakon belül nagyon unalmas volt, alig vártam, hogy vége legyen. Mélyebb karakterizálással biztos lehetett volna javítani rajta, de így csak szimplán idiótának tűnt mindenki.
A bagdadi láda rejtélye is tetszett, hiába, mégiscsak a kis szürkék atyjáról van szó.
Ezzel szemben a Míg ki nem huny a fény megint haloványra és unlmasra sikeredett. Nem tudom, milyenek az írónéni romantikus regényei, de ezek alapján inkább maradjon a kriminél.
A novellák utáni kommentek szerintem nem nyújtanak túl sok újdonságot vagy fontos infót, ellenben nekem picit elspoilereztek néhány könyvet a várólistámról. Szóval inkább felejtsük is el az egészet – kivéve Poirot-t –, és térjünk vissza az Orient Expresszre, vagy valahová.
A borítónak meg semmi köze az angol karácsonyi pudinghoz, inkább olyan, mint a valami instant fagyiporból készült trutyi.

+
>!
Szulila P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Hát ez megint valami szuper volt :) annyira szeretem Agatha Christie novelláit, főleg utazás közben jó előkapni, mert pont ideális hosszúságúak, és valahogy ezek a rövid történetek kevésbé maradnak meg a fejemben, így minden egyes újraolvasás meglepetést okoz :) ezt még nem olvastam, de biztosan fogom még. A bagdadi láda rejtélye például később megjelent átdolgozva A spanyol láda rejtélye címmel, de mivel arra sem emlékeztem már annyira, ezért nem rontotta el az élményt. Ugyanígy voltam a Karácsonyi kaland c. novellával is – na jó az egy kicsit rémlett. :)
Nehezen tudnék kedvencet választani, de az biztos hogy A Man szigeti kincs nagyon egyedi, nem is a benne lévő gyilkosság miatt, hanem hogy a valóságban is megrendezték a kincsvadászatot. (Mondjuk elolvasva a „megfejtéseket” nem hiszem, hogy valaha is képes lettem volna kitalálni/megtalálni akár egyet is közülük :D de ha AC írja, akkor csak jó lehet). Mást nem is emelnék ki, mindegyiket szerettem.

>!
Európa, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794671 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
+
>!
ÁrnyékVirág P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Ujjgyakorlatok. Regénycsírák. Történetecskék. Agatha Christie .zip formátumban.
Rajongóknak kötelező.

+
>!
Sakura 
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Szokatlan Agatha Christietől ez a stílus. Megszoktam a nyomozást regényeiben és novelláiban, ez pedig merőben más volt. Nem rossz, sőt! Jó volt a Spanyol láda novellát a bagdadi láda novellájával összevetni, valamint a karácsonyi pudingot a karácsonyi kalanddal. Bár a téma ugyanaz, a kidolgozás, a szerkesztés más, emiatt a hangulata is más lett a novelláknak. A szerelmi történetek nekem átjöttek, felüdülés is volt valahol a sok gyilkosság közepette, olvastam volna még belőlük.

+
>!
konyvolvaso 
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Több kis regény gyűjteménye ez a könyv. Köztük megtalálható a címadó is elsőként. Szereplők között van ahol Poirot-tal is találkozhatunk van amelyiknél nincs. Van közte amelyik kapcsolódik a közelgő ünnephez a karácsonyhoz és megismerjük a hagyományokat, ezek köré épül a cselekmény. Nem mind krimi, van benne romantikus szál is.

+
>!
Luna_Iceshard
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Élvezet volt olvasni a kis történeteket, amik megdolgoztatták a kis szürkéket:) Igen, látszik, hogy az a két történet a kedvencem, amelyikben benne van Poirot: a karácsonyi történet humoros és ötletes, és ennek, meg a bagdadi ládának is olyan egyszerű a megoldása…. olyan egyszerű, hogy csak Poirot-nak juthat eszébe:)
Ezeken kívül még a színésznős történet tetszett nagyon spoiler
A többi történet is jó volt, bár egy novellányi terjedelemben nem volt időm bárkit is gyanúsítani, mert addigra ki is derült.
A női szereplőkön meg ki voltam akadva: mindegyiknek olyan fontos a luxus, hogy simán hozzámennek olyan férfiakhoz, akiket nem szerettek, csak pénze legyen…fujj:P
Szerettem a rövid magyarázatokat a novellák végén, nekem sok újat nyújtott:)


Népszerű idézetek

+
>!
_natalie_ P

Az ember nem dühös olyanokra, akik nem számítanak.

Tejfehér falakon belül

+
>!
Sli SP

Poirot siránkozott a társadalmi kötelezettségek miatt, és a magány iránti szenvedélyét hangoztatta, ám valójában óriási élvezetét lelte az efféle alkalmakban. Roppantul élvezte, ha körülrajongják, ha ő az est fénypontja. Ilyenkor valósággal dorombolt! Tanúja voltam nemegyszer, amint rezzenéstelenül fogadta a legfelháborítóbb bókokat, mint ami kijár neki, és olyan öntelt kijelentéseket tett, amelyeket én pirulás nélkül még csak ismételni sem merek.
Olykor vitatkozott velem a témáról.
– De hát, barátom, én nem vagyok angolszász. Miért is volnék képmutató? Si, si, ezt csinálják maguk valamennyien. A pilóta, aki nehéz bravúrt hajt végre, vagy a teniszbajnok – csak szerényen elfordítja a fejét, és olyasmit motyog a bajsza alatt, hogy „ugyan, ez semmiség”. De a lelke mélyén valóban így gondolja vajon? Egy pillanatig sem. Másnál ugyancsak csodálná a hasonló teljesítményt. Mivel pedig józan ember, csodálja önmagánál is. De a neveltetése megakadályozza, hogy ezt ki is nyilvánítsa. Én, én nem vagyok ilyen. A tehetséget, amely bennem megvan, másban is üdvözölném. No persze, az én területemen senki sincs hozzám fogható. C’est dommage! Nagy kár! De ha már így van, minden képmutatás nélkül beismerem, hogy nagy ember vagyok. Szokatlan mértékben megvan bennem a rend, a módszer, a pszichológia. Egyszóval – Hercule Poirot vagyok! Miért is vörösödnék el, és dadognék és hebegnék, hogy ó, igazából milyen ostoba is vagyok? Nem lenne igaz.

199-200. oldal, A bagdadi láda rejtélye (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: angol · Hercule Poirot · képmutatás
+
>!
Boglárka_Madar P

De hát, barátom, én nem vagyok angolszász. Miért is volnék képmutató? (…) Én, én nem vagyok ilyen. A tehetséget, amely bennem megvan, másban is üdvözölném. No persze, az én területemen senki sincs hozzám fogható. C'est dommage! Nagy kár! De ha már így van, minden képmutatás nélkül beismerem, hogy nagy ember vagyok. Szokatlan mértékben megvan bennem a rend, a módszer, a pszichológia. Egyszóval – Hercule Poirot vagyok!

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
+
>!
Sli SP

– Építsünk hóembert!
– Remek! Én tudom is, mit csináljunk – formázzuk meg monsieur Poirot hószobrát! Hallja, monsieur Poirot? Hercule Poirot, a nagy detektív hószobra, hat ünnepelt szobrász műve!
A karosszékben ülő emberke csillogó szemmel bólogatott.
– Csak aztán szép legyen, gyermekeim – biztatta őket. – Ehhez ragaszkodom!

79. oldal, Karácsonyi kaland (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · hóember
+
>!
Böngyör6

– A büszkeség arra jó – szakította félbe Allegra –, hogy leplezze az ember érzéseit. De attól még az érzés éppúgy megmarad.

14. oldal

+
>!
Böngyör6 

– (…) Egy asszonynak néha szükséges hazudnia, a hazugság jó fegyver. De három ember van, madame, akinek egy asszony igazat kell hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója (…)

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
+
>!
_natalie_ P

– Maga biztosan nagyon szereti a fánkot.
– Igen, azt a kétpennyset, ribizlivel!
– És a tetején finom cukormázzal…
– Olyan aranyos, pufók jószág…
– A ribizlis fánkban – jelentette ki ünnepélyesen Frank Oliver – van valami végtelenül vigasztaló.

118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fánk
+
>!
Sakura 

Különös csend honolt Londonon, a hajnali fél ötös, fáradt Londonon – egy pillanatnyi békesség.

10. oldal, Az álmok háza

+
>!
Sakura 

A jókora fahasábok vígan pattogtak a széles kandallóban, de zajukat elnyomta hat, egyszerre – és lármásan – pergő nyelv keltette bábeli hangzavar. A ház fiatal vendégei ünnepelték a kaárcsonyt.

77. oldal (Karácsonyi kaland)

+
>!
Belle_Maundrell 

Hát igen… néha tönkre kell tenni a húst, hogy az ember a lélekhez férkőzzön.

169. oldal, Tejfehér falakon belül (Európa, 2014)


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan
Joss Stirling: Storm és Stone
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.
Peter James: Kegyetlen tréfa
Tony Parsons: A gyiloktáska
Nigel McCrery: A Pók hálójában
Jeffrey Archer: Tökéletes másolat