!

Az ​Álmok Háza (Hercule Poirot) 90 csillagozás

Agatha Christie: Az Álmok Háza Agatha Christie: Az Álmok Háza Agatha Christie: Az Álmok Háza
Bookline · 2.490 Ft –15% 2.116 Ft
Könyvtár

Hercule Poirot, minden idők leghíresebb nyomozója halott. Miss Marple, a zseniális szimatú öregkisasszony sincs már az élők sorában. Alkotójuk, Agatha Christie is eltávozott 1976-ban – és mégis új meglepetéssel szolgál híveinek: angol kiadója kötetbe gyűjtötte a szerző élete során folyóiratokban, elfeledett antológiákban megjelent írásait, és átnyújt belőlük egy csokorravalót – méghozzá nem is akármilyen csokorravalót – Christie hűséges olvasótáborának. A kilenc elbeszélés Agatha Christie jeles tulajdonságainak egy-egy tükörcserepe, s egybegyűjtve ragyogó tükre a szerzőnek. Akad a kötetben romantikus elbeszélés, a misztikum határát súroló história, humorral elegyített krimi, kincsvadászat és igazi-valódi detektívtörténet, hullával, gyanúsítottakkal és természetesen tettessel – akinek kilétére ki más derít fényt, mint a halhatatlan Hercule Poirot!

Eredeti mű: Agatha Christie: While the Light Lasts

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794671 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Aquila, Debrecen, 2007
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636795603 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635473176 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Hirdetés

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 32

Elcserélné vagy eladná

>!
2.700 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
mosolygo_marti könyve Agatha Christie: Az Álmok Háza

Kiemelt értékelések

+
>!
csgabi P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Kiváló novellákat olvashattam ebben a gyűjteményben, a kedvenceim: Az Álmok Háza; A szakadék; A magános isten; Tejfehér falakon belül.
Érdekes volt olvasni a Karácsonyi kaland-ot és A bagdadi láda rejtélyét, hiszen ezekből regényt is írt Christie.
Könnyen olvasható szöveg, úgy lehet vele haladni, hogy az ember észre sem veszi, és már elolvasott egy elbeszélést. Kellemes időtöltést jelent a gyűjtemény. Ami még tetszett, hogy mindegyik történet végén megírják a keletkezés körülményeit.
A legtanulságosabb A szakadék.

+
>!
szadrienn
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Nem tudtam ellenállni a „Nyaralj Agatha Christie-vel!” kihívás vonzásának, teljesen lázba hozott ez a remek lehetőség.
Mivel a témába vágó regényekben szereplő gyilkosok személyére sajnos minden esetben emlékeztem, a választásom egy novelláskötetre esett.
Az Álmok házában kilenc eltérő műfajú elbeszélés szerepel, és a szerző már ezekben a korai műveiben is megcsillogtatja magával ragadó stílusát és kiváló emberismeretét.
Nagyon tetszett A szakadék és a két rövid történet, amiben Poirot nyomoz, az egyikben Hastings kapitánnyal, a másikban egyedül, a hamisítatlan vidéki angol Karácsony hangulatát árasztó környezetben.
Az utolsó novellában aztán végre megtaláltam az én színes, távoli, egzotikus helyszínemet, Rhodesiát.

+
>!
Biba P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Különböző műfajú kis novellák találhatók a könyvben, volt amelyik jobban tetszett, volt amelyik kevésbé. Néhánynak olyan sejtelmes a végkifejlete, hogy úgy magyarázzuk ahogy akarjuk.
A pszichológiai vonal nagyon erős ebben a kötetben.
A kincsvadászatos téma nagyon tetszett, de a kivitelezés nem. Nem vont be a játékba mint olvasót, csak leírta a rejtvényt, de térkép és helyismeret nélkül nem lehet vele mit kezdeni. Az egyik kincsnél azt se írta le, hogy hol találták meg vagy hogyan, hanem egyszer csak hopp náluk volt. Ennek a történetnek az alapja egy igazi kincsvadászat játék volt, amiben A.C. rendezőként működött közre. Lehetett volna belőle jó sztorit kihozni, de úgy érzem ez nem sikerült, és kár volt beletenni a többi novella közé.
Az tetszett a könyvben a legjobban, hogy a történetek végén mindig volt egy-két oldal életrajzi vonatkozás a keletkezésükről.

+
>!
RosszQtya P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Ez a novellás füzér igazi gyöngyszem az A.C. kedvelőknek.Csupa remek történet, bár egyáltalán nem homogén, mert rendesen keverednek a műfajok benne, de talán ettől olyan jó.Magam is meglepődtem azon, hogy pont egy kedvesen romantikus történet tetszett benne a legjobban „ A magányos Isten”. Nem tudom miért pont ez, hiszen nagy kedvencem Poirot is szerepel két novellában, még is pont erre esett a választásom.
Egyetlen hibája a könyvnek a rövidsége volt, még olvastam volna. :)

+
>!
ÁrnyékVirág P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Ujjgyakorlatok. Regénycsírák. Történetecskék. Agatha Christie .zip formátumban.
Rajongóknak kötelező.

+
>!
Destinee
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Azt hiszem ezen a köteten látszik, hogy Christie kezdeti író pályafutásából származnak a novellák, így még nem olyan kiforrottak a történetek. Bár az is biztos, hogy én sem figyeltem oda 100%-osan olvasás közben :D A Man szigeti kincs volt a kedvencem, nagyon izgalmas volt a kincskeresők kalandja.

+
>!
levendulalány P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Nagyon tetszettek ezek a novellák,izgalmas volt Christie egy másik oldalát is megismerni. A két Poirot-os történetet már ismertem, de ezeknek az utószava is tudott újat mondani. Ezek az utószavak nagyon érdekesek voltak, mintha egy kicsit betekinthettünk volna a kulisszák mögé.
Jól mondja a könyv fülszövege, rajongóknak kötelező! :)

+
>!
konyvolvaso 
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Több kis regény gyűjteménye ez a könyv. Köztük megtalálható a címadó is elsőként. Szereplők között van ahol Poirot-tal is találkozhatunk van amelyiknél nincs. Van közte amelyik kapcsolódik a közelgő ünnephez a karácsonyhoz és megismerjük a hagyományokat, ezek köré épül a cselekmény. Nem mind krimi, van benne romantikus szál is.

+
>!
Luna_Iceshard
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Élvezet volt olvasni a kis történeteket, amik megdolgoztatták a kis szürkéket:) Igen, látszik, hogy az a két történet a kedvencem, amelyikben benne van Poirot: a karácsonyi történet humoros és ötletes, és ennek, meg a bagdadi ládának is olyan egyszerű a megoldása…. olyan egyszerű, hogy csak Poirot-nak juthat eszébe:)
Ezeken kívül még a színésznős történet tetszett nagyon spoiler
A többi történet is jó volt, bár egy novellányi terjedelemben nem volt időm bárkit is gyanúsítani, mert addigra ki is derült.
A női szereplőkön meg ki voltam akadva: mindegyiknek olyan fontos a luxus, hogy simán hozzámennek olyan férfiakhoz, akiket nem szerettek, csak pénze legyen…fujj:P
Szerettem a rövid magyarázatokat a novellák végén, nekem sok újat nyújtott:)

+
>!
augumaug 
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Nagyon jól sikerült, talán az egyik legjobb novelláskötet. Kapunk egy kis Poirot-t is, ami sose rossz. :)
Az Álmok Háza, A szakadék, A magányos isten és a Tejfehér falakon belül lettek a kedvenceim. Az Álmok Háza nagyon baljós. Végig ott mozog valami a légkörben, valami megfoghatatlan, szörnyű. Talán az elmebaj gondolata teszi, talán a folyton visszatérő álomé. Az álom, mint fogalom rengeteg írót foglalkoztatott, nem csoda.
A szakadékot is belengi ugyanaz a hangulat, amit azt hiszem csak rossz előérzetnek nevezünk.
A Man szigeti kincs nekem zavaros volt. Különös. Nem illett a kötetbe.
A Karácsonyi kaland „hosszított verzióját” már olvastam, A karácsonyi puding című kötetben. Körülbelül így emlékeztem rá.
A bagdadi láda rejtélye is ismerős volt, mégsem emlékeztem a gyilkosra.
A magányos isten aranyos kis novella. Nincs benne igazán természetfeletti szál, semmi elmebaj, könnyed, magával ragadó.
A Tejfehér falakon belül szokatlan, de a jó értelemben. A vége elgondolkodtató, kétféleképp is értelmezhető.
A színésznő túl egyszerű volt Agatha Chrsitiehez képest.
Míg ki nem huny a fény. Valami rettenet járja körül az egész sztorit. Olyan szürke, fekete hangulatú nekem. Főleg a vége. A cím találó. Ettől tetszett.


Népszerű idézetek

+
>!
_natalie_ P

Az ember nem dühös olyanokra, akik nem számítanak.

Tejfehér falakon belül

+
>!
Sli SP

Poirot siránkozott a társadalmi kötelezettségek miatt, és a magány iránti szenvedélyét hangoztatta, ám valójában óriási élvezetét lelte az efféle alkalmakban. Roppantul élvezte, ha körülrajongják, ha ő az est fénypontja. Ilyenkor valósággal dorombolt! Tanúja voltam nemegyszer, amint rezzenéstelenül fogadta a legfelháborítóbb bókokat, mint ami kijár neki, és olyan öntelt kijelentéseket tett, amelyeket én pirulás nélkül még csak ismételni sem merek.
Olykor vitatkozott velem a témáról.
– De hát, barátom, én nem vagyok angolszász. Miért is volnék képmutató? Si, si, ezt csinálják maguk valamennyien. A pilóta, aki nehéz bravúrt hajt végre, vagy a teniszbajnok – csak szerényen elfordítja a fejét, és olyasmit motyog a bajsza alatt, hogy „ugyan, ez semmiség”. De a lelke mélyén valóban így gondolja vajon? Egy pillanatig sem. Másnál ugyancsak csodálná a hasonló teljesítményt. Mivel pedig józan ember, csodálja önmagánál is. De a neveltetése megakadályozza, hogy ezt ki is nyilvánítsa. Én, én nem vagyok ilyen. A tehetséget, amely bennem megvan, másban is üdvözölném. No persze, az én területemen senki sincs hozzám fogható. C’est dommage! Nagy kár! De ha már így van, minden képmutatás nélkül beismerem, hogy nagy ember vagyok. Szokatlan mértékben megvan bennem a rend, a módszer, a pszichológia. Egyszóval – Hercule Poirot vagyok! Miért is vörösödnék el, és dadognék és hebegnék, hogy ó, igazából milyen ostoba is vagyok? Nem lenne igaz.

199-200. oldal, A bagdadi láda rejtélye (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: angol · Hercule Poirot · képmutatás
+
>!
Boglárka_Madar P

De hát, barátom, én nem vagyok angolszász. Miért is volnék képmutató? (…) Én, én nem vagyok ilyen. A tehetséget, amely bennem megvan, másban is üdvözölném. No persze, az én területemen senki sincs hozzám fogható. C'est dommage! Nagy kár! De ha már így van, minden képmutatás nélkül beismerem, hogy nagy ember vagyok. Szokatlan mértékben megvan bennem a rend, a módszer, a pszichológia. Egyszóval – Hercule Poirot vagyok!

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
+
>!
Böngyör6

– A büszkeség arra jó – szakította félbe Allegra –, hogy leplezze az ember érzéseit. De attól még az érzés éppúgy megmarad.

14. oldal

+
>!
Sli SP

– Építsünk hóembert!
– Remek! Én tudom is, mit csináljunk – formázzuk meg monsieur Poirot hószobrát! Hallja, monsieur Poirot? Hercule Poirot, a nagy detektív hószobra, hat ünnepelt szobrász műve!
A karosszékben ülő emberke csillogó szemmel bólogatott.
– Csak aztán szép legyen, gyermekeim – biztatta őket. – Ehhez ragaszkodom!

79. oldal, Karácsonyi kaland (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · hóember
+
>!
_natalie_ P

– Maga biztosan nagyon szereti a fánkot.
– Igen, azt a kétpennyset, ribizlivel!
– És a tetején finom cukormázzal…
– Olyan aranyos, pufók jószág…
– A ribizlis fánkban – jelentette ki ünnepélyesen Frank Oliver – van valami végtelenül vigasztaló.

118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fánk
+
>!
Böngyör6

– (…) Egy asszonynak néha szükséges hazudnia, a hazugság jó fegyver. De három ember van, madame, akinek egy asszony igazat kell hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója (…)

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
+
>!
_natalie_ P

– És – megbocsásson, madame – kegyed nem szerette a férjét?
Azt hiszem, igen kevés nő válaszolt volna olyan egyszerűen erre a kérdésre, mint ez az asszony. Magyarázgatni próbálták volna az érzéseiket.
Marguerita Clayton egész egyszerűen így felelt:
– Nem.
– Bien. Most legalább tudjuk, hogyan állunk.

(A bagdadi láda rejtélye)

2 hozzászólás
+
>!
_natalie_ P

És Everard megfestette a Színt.
A képet valószínüleg mindenki ismeri: egy útszakasz, amelybe árkot ástak, a felforgatott vöröses földben fényes, barna cső húzódik, és egy nagydarab munkás egy percre megpihen az ásójára támaszkodva – herkulesi alak, foltos kordnadrágban, nyakárakötött vörös kendővel. Szeme a szemlélőre néz a vászonról, benne semmi értelem, semmi reménység, csak néma, öntudatlan rimánkodás – egy pompás, hatalmas állat szeme. Lángol az egész kép – narancsszínek és vörösek szimfóniája. Rengeteget írtak a szimbolizmusról, arról, hogy mit akar kifejezni. Maga Alan Everard azt mondja, nem akart ő kifejezni semmit. Torkig van a velencei naplementékkel, és elfogta az olthatatlan vágy a rikoltóan tiszta angol színek után.

(Tejfehér falakon belül)

+
>!
_natalie_ P

Frank Oliver egy napon merész lépésre ragadtatta el magát. Meghívta a kis hölgyet teára!
Az kezdetben szabadkozott.
– Nem érek rá. Nem vagyok a magam ura. Némelyik délelőtt azért tudok bejönni, mert a gyerekeknek franciaórájuk van.
– Csacsiság – mondta a férfi. – Egy napot biztosan meg tud oldani. Ölje meg a nénikéjét vagy egy másod-unokatestvérét, vagy találjon ki valamit, de jöjjön.

118. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan
Joss Stirling: Storm és Stone
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.
Peter James: Kegyetlen tréfa
Tony Parsons: A gyiloktáska
Nigel McCrery: A Pók hálójában
Jeffrey Archer: Tökéletes másolat