Az ​Álmok Háza (Hercule Poirot) (Arthur Hastings) 123 csillagozás

Agatha Christie: Az Álmok Háza Agatha Christie: Az Álmok Háza Agatha Christie: Az Álmok Háza

Hercule Poirot, minden idők leghíresebb nyomozója halott. Miss Marple, a zseniális szimatú öregkisasszony sincs már az élők sorában. Alkotójuk, Agatha Christie is eltávozott 1976-ban – és mégis új meglepetéssel szolgál híveinek: angol kiadója kötetbe gyűjtötte a szerző élete során folyóiratokban, elfeledett antológiákban megjelent írásait, és átnyújt belőlük egy csokorravalót – méghozzá nem is akármilyen csokorravalót – Christie hűséges olvasótáborának. A kilenc elbeszélés Agatha Christie jeles tulajdonságainak egy-egy tükörcserepe, s egybegyűjtve ragyogó tükre a szerzőnek. Akad a kötetben romantikus elbeszélés, a misztikum határát súroló história, humorral elegyített krimi, kincsvadászat és igazi-valódi detektívtörténet, hullával, gyanúsítottakkal és természetesen tettessel – akinek kilétére ki más derít fényt, mint a halhatatlan Hercule Poirot!

Eredeti mű: Agatha Christie: While the Light Lasts

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9789630798488 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794671 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Aquila, Debrecen, 2007
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636795603 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa

1 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

>!
Deziréé
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Hihetetlen Agatha Christie még mindig.
Mindegyik történetet imádom. Végre kicsit megismerhettem, hogyan ír szerelmi történeteket. A kedvenc történetem egyértelműen A magányos isten c. történet, amely igazán romantikus és fantasztikus.
Szinte mindegyik történet valamilyen szinten megdöbbentett. Mindegy tartalmazott valami igazi Agatha Christie-s stílust, amely valóban csak az írónőre jellemző. Nem mindegyik történet krimi mégis mindegyikben volt valami rejtély és teljesen be vagyok zsongva annyira fantasztikus mindegyik történet.
Eddig csak Poirot és Miss Marple történeteit ismertem meg, de nekem még mindig Poirot a kedvenc karakterem, ebben a könyvben is találkozhattam szerencsére az én kis kedvenc Poirot papámmal.
Mindig meglepődök az írónő tehetségén, mert folyamatosan fokozza a rajongásom a művei iránt. Azt hittem ennél jobban már nem szerethetem az alkotásait, de minden egyes Agatha Christie könyv után rá kell jönnöm, én erre lettem teremtve… hogy az írónő összes történetét elolvassam.

>!
gabiica P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Elég vegyes érzelmeim vannak. Voltak történetek, amelyek jobban tetszettek, mások kevésbé. Számomra nem volt egységes, abból a szempontból sem, hogy a történetek nem egyformán nyerték el a tetszésemet. A Karácsonyi kalandot már ismertem korábbról, az a történet annak idején is tetszett, és most is. Amit még kiemelnék, az a Tejfehér falakon belül volt. Ez nagyon lekötötte a figyelmemet, érdekelt, hogy mi történt, mi lesz a végkifejlet.
A szakadék is megnyert magának. Ez volt számomra a legérdekesebb, szintén kiemelkedőnek tartom.
Bevallom, hogy itt tényleg nem tetszett minden írás, de Agatha Christie-nek ezt is elnézem.

>!
csgabi MP
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Kiváló novellákat olvashattam ebben a gyűjteményben, a kedvenceim: Az Álmok Háza; A szakadék; A magános isten; Tejfehér falakon belül.
Érdekes volt olvasni a Karácsonyi kaland-ot és A bagdadi láda rejtélyét, hiszen ezekből regényt is írt Christie.
Könnyen olvasható szöveg, úgy lehet vele haladni, hogy az ember észre sem veszi, és már elolvasott egy elbeszélést. Kellemes időtöltést jelent a gyűjtemény. Ami még tetszett, hogy mindegyik történet végén megírják a keletkezés körülményeit.
A legtanulságosabb A szakadék.

>!
szadrienn P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Nem tudtam ellenállni a „Nyaralj Agatha Christie-vel!” kihívás vonzásának, teljesen lázba hozott ez a remek lehetőség.
Mivel a témába vágó regényekben szereplő gyilkosok személyére sajnos minden esetben emlékeztem, a választásom egy novelláskötetre esett.
Az Álmok házában kilenc eltérő műfajú elbeszélés szerepel, és a szerző már ezekben a korai műveiben is megcsillogtatja magával ragadó stílusát és kiváló emberismeretét.
Nagyon tetszett A szakadék és a két rövid történet, amiben Poirot nyomoz, az egyikben Hastings kapitánnyal, a másikban egyedül, a hamisítatlan vidéki angol Karácsony hangulatát árasztó környezetben.
Az utolsó novellában aztán végre megtaláltam az én színes, távoli, egzotikus helyszínemet, Rhodesiát.

>!
nagy_anikó
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Kilenc történet Agatha Christie tollából. Még nem olvastam novelláskötetet az írónőtől, de egyik történetnél sem unatkoztam. Persze az elmaradhatatlan Poirot és a Karácsonyi kaland lett a kedvencem, de mindegyik egy rövid, kerek történet, hol romantikus, hol misztikus, hol izgalmas, de szórakoztató, kellemes kikapcsolódás.

>!
Biba
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Különböző műfajú kis novellák találhatók a könyvben, volt amelyik jobban tetszett, volt amelyik kevésbé. Néhánynak olyan sejtelmes a végkifejlete, hogy úgy magyarázzuk ahogy akarjuk.
A pszichológiai vonal nagyon erős ebben a kötetben.
A kincsvadászatos téma nagyon tetszett, de a kivitelezés nem. Nem vont be a játékba mint olvasót, csak leírta a rejtvényt, de térkép és helyismeret nélkül nem lehet vele mit kezdeni. Az egyik kincsnél azt se írta le, hogy hol találták meg vagy hogyan, hanem egyszer csak hopp náluk volt. Ennek a történetnek az alapja egy igazi kincsvadászat játék volt, amiben A.C. rendezőként működött közre. Lehetett volna belőle jó sztorit kihozni, de úgy érzem ez nem sikerült, és kár volt beletenni a többi novella közé.
Az tetszett a könyvben a legjobban, hogy a történetek végén mindig volt egy-két oldal életrajzi vonatkozás a keletkezésükről.

>!
Belle_Maundrell 
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Nagyon szeretem Agatha Christie-t, mert amellett, hogy izgalmasak a krimii, még ki is kapcsolnak (értsd: nem olyan nyomasztóak, mint pl. a skandinávok – amiket amúgy még jobban szeretek), de most csalódást okozott. Nem sok értelmét látom ennek a kötetnek, a korai kis szösszenetek nyilván nem érnek fel a rendes regényeihez. Egyébként sem szeretem túlzottan a nyomozós novellákat, mert nincs elég idő az ügy felgöngyölítéséhez és a gyanakváshoz. A többivel meg az a legnagyobb baj, hogy a karakterek tök kidolgozatlanok, nem ismerjük a motivációjukat, de hát ez is bajos ilyen terjedelemben.
Az Álmok Háza elég fura, ez is akkor lett volna jó, ha a lélektani dolgok jobban ki vannak bontva, és némi gótikus sötétség is jót tett volna neki.
A színésznő ötletes volt, bár különösebben nem vagyok oda érte, csak a csavar tetszik a végén. Nem is tudjuk, hogy a zsaroló mit akar. Jó, nyilván pénzt, de honnan ismeri a színésznőt? Mi van a múltjában, amivel zsarolni lehet. Ezt nem lett volna rossz megtudni.
A Szakadék nagyon nem tetszett, idegesítőek voltak a szereplők, a végén meg mindkét nő meggondolatlanul hülye. Egyiküket sem sajnáltam.
A Karácsonyi kaland sokat lendített a kötet megítélésén, egy csillag biztos ennek az érdeme. Poirot itt is a régi… és nem hiszem el, hogy hóembert mintáztak róla. Vagy hogy megcsókolták a fagyöngy alatt. :D
A magányos isten nem rossz, a szobor ötlete aranyos és többet is ki lehetett volna hozni belőle. A romantikus bénázás helyett inkább jobban is fókuszálhattunk volna rá.
A Man szigeti kincs a másik kedvencem, nagyon bírom a kincskeresést. Mindig szerettem volna felfedezni valami izgiset. Jó, az mondjuk nem nagy meglepetés, hogy ki a sunyi, de hajlandó vagyok szemet hunyni fölötte.
A Tejfehér falakon belül nagyon unalmas volt, alig vártam, hogy vége legyen. Mélyebb karakterizálással biztos lehetett volna javítani rajta, de így csak szimplán idiótának tűnt mindenki.
A bagdadi láda rejtélye is tetszett, hiába, mégiscsak a kis szürkék atyjáról van szó.
Ezzel szemben a Míg ki nem huny a fény megint haloványra és unlmasra sikeredett. Nem tudom, milyenek az írónéni romantikus regényei, de ezek alapján inkább maradjon a kriminél.
A novellák utáni kommentek szerintem nem nyújtanak túl sok újdonságot vagy fontos infót, ellenben nekem picit elspoilereztek néhány könyvet a várólistámról. Szóval inkább felejtsük is el az egészet – kivéve Poirot-t –, és térjünk vissza az Orient Expresszre, vagy valahová.
A borítónak meg semmi köze az angol karácsonyi pudinghoz, inkább olyan, mint a valami instant fagyiporból készült trutyi.

>!
RosszQtya P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Ez a novellás füzér igazi gyöngyszem az A.C. kedvelőknek.Csupa remek történet, bár egyáltalán nem homogén, mert rendesen keverednek a műfajok benne, de talán ettől olyan jó.Magam is meglepődtem azon, hogy pont egy kedvesen romantikus történet tetszett benne a legjobban „ A magányos Isten”. Nem tudom miért pont ez, hiszen nagy kedvencem Poirot is szerepel két novellában, még is pont erre esett a választásom.
Egyetlen hibája a könyvnek a rövidsége volt, még olvastam volna. :)

>!
Szulila P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Hát ez megint valami szuper volt :) annyira szeretem Agatha Christie novelláit, főleg utazás közben jó előkapni, mert pont ideális hosszúságúak, és valahogy ezek a rövid történetek kevésbé maradnak meg a fejemben, így minden egyes újraolvasás meglepetést okoz :) ezt még nem olvastam, de biztosan fogom még. A bagdadi láda rejtélye például később megjelent átdolgozva A spanyol láda rejtélye címmel, de mivel arra sem emlékeztem már annyira, ezért nem rontotta el az élményt. Ugyanígy voltam a Karácsonyi kaland c. novellával is – na jó az egy kicsit rémlett. :)
Nehezen tudnék kedvencet választani, de az biztos hogy A Man szigeti kincs nagyon egyedi, nem is a benne lévő gyilkosság miatt, hanem hogy a valóságban is megrendezték a kincsvadászatot. (Mondjuk elolvasva a „megfejtéseket” nem hiszem, hogy valaha is képes lettem volna kitalálni/megtalálni akár egyet is közülük :D de ha AC írja, akkor csak jó lehet). Mást nem is emelnék ki, mindegyiket szerettem.

>!
Európa, Budapest, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794671 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
augumaug P
Agatha Christie: Az Álmok Háza

Nagyon jól sikerült, talán az egyik legjobb novelláskötet. Kapunk egy kis Poirot-t is, ami sose rossz. :)
Az Álmok Háza, A szakadék, A magányos isten és a Tejfehér falakon belül lettek a kedvenceim. Az Álmok Háza nagyon baljós. Végig ott mozog valami a légkörben, valami megfoghatatlan, szörnyű. Talán az elmebaj gondolata teszi, talán a folyton visszatérő álomé. Az álom, mint fogalom rengeteg írót foglalkoztatott, nem csoda.
A szakadékot is belengi ugyanaz a hangulat, amit azt hiszem csak rossz előérzetnek nevezünk.
A Man szigeti kincs nekem zavaros volt. Különös. Nem illett a kötetbe.
A Karácsonyi kaland „hosszított verzióját” már olvastam, A karácsonyi puding című kötetben. Körülbelül így emlékeztem rá.
A bagdadi láda rejtélye is ismerős volt, mégsem emlékeztem a gyilkosra.
A magányos isten aranyos kis novella. Nincs benne igazán természetfeletti szál, semmi elmebaj, könnyed, magával ragadó.
A Tejfehér falakon belül szokatlan, de a jó értelemben. A vége elgondolkodtató, kétféleképp is értelmezhető.
A színésznő túl egyszerű volt Agatha Chrsitiehez képest.
Míg ki nem huny a fény. Valami rettenet járja körül az egész sztorit. Olyan szürke, fekete hangulatú nekem. Főleg a vége. A cím találó. Ettől tetszett.


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

– Építsünk hóembert!
– Remek! Én tudom is, mit csináljunk – formázzuk meg monsieur Poirot hószobrát! Hallja, monsieur Poirot? Hercule Poirot, a nagy detektív hószobra, hat ünnepelt szobrász műve!
A karosszékben ülő emberke csillogó szemmel bólogatott.
– Csak aztán szép legyen, gyermekeim – biztatta őket. – Ehhez ragaszkodom!

79. oldal, Karácsonyi kaland (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · hóember
>!
_natalie_

Az ember nem dühös olyanokra, akik nem számítanak.

Tejfehér falakon belül

>!
Sli SP

Poirot siránkozott a társadalmi kötelezettségek miatt, és a magány iránti szenvedélyét hangoztatta, ám valójában óriási élvezetét lelte az efféle alkalmakban. Roppantul élvezte, ha körülrajongják, ha ő az est fénypontja. Ilyenkor valósággal dorombolt! Tanúja voltam nemegyszer, amint rezzenéstelenül fogadta a legfelháborítóbb bókokat, mint ami kijár neki, és olyan öntelt kijelentéseket tett, amelyeket én pirulás nélkül még csak ismételni sem merek.
Olykor vitatkozott velem a témáról.
– De hát, barátom, én nem vagyok angolszász. Miért is volnék képmutató? Si, si, ezt csinálják maguk valamennyien. A pilóta, aki nehéz bravúrt hajt végre, vagy a teniszbajnok – csak szerényen elfordítja a fejét, és olyasmit motyog a bajsza alatt, hogy „ugyan, ez semmiség”. De a lelke mélyén valóban így gondolja vajon? Egy pillanatig sem. Másnál ugyancsak csodálná a hasonló teljesítményt. Mivel pedig józan ember, csodálja önmagánál is. De a neveltetése megakadályozza, hogy ezt ki is nyilvánítsa. Én, én nem vagyok ilyen. A tehetséget, amely bennem megvan, másban is üdvözölném. No persze, az én területemen senki sincs hozzám fogható. C’est dommage! Nagy kár! De ha már így van, minden képmutatás nélkül beismerem, hogy nagy ember vagyok. Szokatlan mértékben megvan bennem a rend, a módszer, a pszichológia. Egyszóval – Hercule Poirot vagyok! Miért is vörösödnék el, és dadognék és hebegnék, hogy ó, igazából milyen ostoba is vagyok? Nem lenne igaz.

199-200. oldal, A bagdadi láda rejtélye (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: angol · Hercule Poirot · képmutatás
>!
Boglárka_Madar P

De hát, barátom, én nem vagyok angolszász. Miért is volnék képmutató? (…) Én, én nem vagyok ilyen. A tehetséget, amely bennem megvan, másban is üdvözölném. No persze, az én területemen senki sincs hozzám fogható. C'est dommage! Nagy kár! De ha már így van, minden képmutatás nélkül beismerem, hogy nagy ember vagyok. Szokatlan mértékben megvan bennem a rend, a módszer, a pszichológia. Egyszóval – Hercule Poirot vagyok!

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
_natalie_

– Maga biztosan nagyon szereti a fánkot.
– Igen, azt a kétpennyset, ribizlivel!
– És a tetején finom cukormázzal…
– Olyan aranyos, pufók jószág…
– A ribizlis fánkban – jelentette ki ünnepélyesen Frank Oliver – van valami végtelenül vigasztaló.

118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fánk
>!
Böngyör6 

– A büszkeség arra jó – szakította félbe Allegra –, hogy leplezze az ember érzéseit. De attól még az érzés éppúgy megmarad.

14. oldal

>!
Böngyör6

– (…) Egy asszonynak néha szükséges hazudnia, a hazugság jó fegyver. De három ember van, madame, akinek egy asszony igazat kell hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója (…)

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Belle_Maundrell 

Hát igen… néha tönkre kell tenni a húst, hogy az ember a lélekhez férkőzzön.

169. oldal, Tejfehér falakon belül (Európa, 2014)

>!
Sakura P

Különös csend honolt Londonon, a hajnali fél ötös, fáradt Londonon – egy pillanatnyi békesség.

10. oldal, Az álmok háza

>!
Sakura P

A jókora fahasábok vígan pattogtak a széles kandallóban, de zajukat elnyomta hat, egyszerre – és lármásan – pergő nyelv keltette bábeli hangzavar. A ház fiatal vendégei ünnepelték a kaárcsonyt.

77. oldal (Karácsonyi kaland)


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Arthur Conan Doyle: A berill fejék
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai / The Memoirs of Sherlock Holmes
G. K. Chesterton: Brown atya botránya
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – Félelem völgye és más elbeszélések
Edgar Allan Poe: Elbeszélések