Az ​alibi 518 csillagozás

Agatha Christie: Az alibi Agatha Christie: Az alibi Agatha Christie: Az alibi Agatha Christie: Az alibi Agatha Christie: Az alibi

Mrs. ​Argyle-t, a dúsgazdag, jótékony hölgyet, három leány és két fiú örökbe fogadó anyját holtan találják a nappalijában. Valaki piszkavassal szétverte a fejét. A rendőrség úgy véli, tudja, ki a tettes. Letartóztatják az egyik mostohafiút, Jackót, aki ellen vannak bizonyítékok – s akinek volna alibije, csakhogy az úrvezető, aki a gyilkosság időpontjában felvette a kocsijába, nem kerül elő. Jackót elítélik, és meghal a börtönben. Eltelik két esztendő. Dr. Calgary, a sarkkutató hazatér Angliába. Régi újságokat lapozva megdöbbentő hírre bukkan. Feltámadnak benne az emlékek. Két évvel azelőtti balesete, az amnézia… Tennie kell valamit. Dr. Calgary biztos benne, hogy a rendőrség tévedett. Cselekszik. Jackót törvényileg rehabilitálják. De a család nehezen elnyert békéje odavan. Mert ha nem Jacko, a fekete bárány a gyilkos, akkor ki? Csak a közvetlen környezet valamelyik tagja követhette el a szörnyű tettet. De kicsoda? A szelíd, tudós férj? A ragaszkodó, fiatal titkárnő? A cseléd? A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1958

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa

>!
Helikon, Budapest, 2021
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798248 · Fordította: Katona Ágnes
>!
Helikon, Budapest, 2018
320 oldal · ISBN: 9789634791485 · Fordította: Katona Ágnes
>!
Helikon, Budapest, 2017
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279251 · Fordította: Katona Ágnes

5 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Philip Durrant · Arthur Calgary · Gwenda Vaughan · Hester Argyle · Jack Argyle (Jackó) · Kirsty Lindstrom · Leo Argyle · Mary Durrant · Micky Argyle

Helyszínek népszerűség szerint

Naposfok


Kedvencelte 25

Most olvassa 10

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Gorkie>!
Agatha Christie: Az alibi

Bár se Miss Marple, se Poirot, kaptunk egy Dr. Calgaryt, aki teljesen véletlenül potyan bele egy gyilkossági ügybe.
Már az alapszituáció is igen érdekes, egy évekkel ezelőtti gyilkossággal kapcsolatban merül fel egy olyan tény, amely mindent megváltoztat. Szerencsétlenségére, éppen Dr. Calgary van birtokában ennek az információnak, a lelkiismerete pedig nem hagyja nyugodni, amíg ki nem deríti az igazságot. Ez pedig az Argyle családot elég rosszul érinti. Miért fogadja a család ennyire gyászosan a híreit? Miért nem örülnek?
A gondosan rejtegetett titkok szépen lassan napvilágra kerülnek, de vajon a gyilkos is meglesz?
Igazi krimi, jól kidolgozott karakterekkel, megdöbbentő csavarokkal, ahogy azt már az írónőtől megszokhatuk. Remek történet volt ez is.

>!
Európa, Budapest, 2010
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630789691 · Fordította: Katona Ágnes
cicus61 P>!
Agatha Christie: Az alibi

Ez is egy jó kis történet volt. Szokás szerint sok rejtéllyel és hazugsággal. Most dr. Calgary a főszereplő, aki kideríti az igazságot. A rendőrség megint nem áll a helyzet magaslatán. Sok-sok rejtett és kevésbé rejtett sérelem kerül elő. A vége csattant rendesen. Érdekes, hogy nemrég láttam filmen és ott szerepelt Miss Marple és Gwendával együttesen oldották meg a rejtélyt.

robinson P>!
Agatha Christie: Az alibi

Tetszett. Inkább pszichológiai krimi ez a könyv, a gyilkos személye lassan, lépésről-lépésre bontakozik ki, nem kis meglepetést okozva. Ez a könyv nekem úgy tűnik, kicsit más a szokásos Christie regényektől.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/02/az-alibi.html

RTMariann P>!
Agatha Christie: Az alibi

Elhatároztam, hogy minden AC regényre 5 csillagot adok ha nem jövök rá teljes bizonyossággal, hogy ki a tettes.
Nagyon érdekesen szemléltette, hogy milyen negatív hatásai lehetnek annak, ha egy gyerek mindent megkap. Az Argyle család minden örökbefogadott gyermeke megkapta a tökéletes gyerekkort annak minden velejárójával mégis ezen gyerekek közül szinte egyik sem érzett hálát vagy szeretetet az „anyjuk” iránt, sőt! Persze ebbe belejátszott az anya természete is.
Most is ügyesen fonta a szálakat AC és mindenkire rávetült a gyanú árnyéka.
spoiler
Összefoglalva ez az írás is nagyon tetszett. Remekbe szabott, csavaros történet. Alig várom a következőt ☺️

pannik>!
Agatha Christie: Az alibi

Nagyon érdekes és izgalmas.
Tetszett a különbözősége a többi regényétől és az is, hogy semelyik nagy nyomozója az írónőnek nem tűnik fel. A rejtély megfoghatatlan és egy hétköznapi, épphogy csak érintett személy kezdi el a szálak kibogozását némi lelkiismeret furdalás által vezérelve (bár senki nem vethet a szemére semmit mert nem szándékosan tette, de tudtán kívül évekig birtokában volt egy sorsdöntő információnak).
Pillanatok alatt elolvasható. Tele van feszültséggel. Nagyszerű jellemrajzokkal. Ismét mindenki gyanús, kellően gyanús ahhoz, hogy fogalmunk ne legyen ki is a valós gyilkos.
A végén nekem nagy volt a döbbenet.

Ibanez P>!
Agatha Christie: Az alibi

Megfogadtam magamban, hogy nem próbálok rájönni a gyilkosra, hiszen nagy valószínűséggel úgysem fog sikerülni. De persze, hogy Agatha megint behúzott a csőbe, berántott a történettel, hogy elkezdjek spekulálni. spoiler. Aztán persze nem nyertem. Ismét egy nagyszerű történet, kissé hiányzott Poirot, szinte vártam, mikor toppan be, de helyette Dr. Calgary oldotta meg a rejtélyeket.

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Az alibi

Jaj, de jó volt! Krimi a javából!
Annyira, hogy sem Poirot, sem Miss Marple nem hiányzott egy másodpercig sem. :)
Ízig-vérig hamisítatlan AC, a gyilkos pedig…. igen, ahogy várható: nem találná ki senki!

Garbai_Ildikó P>!
Agatha Christie: Az alibi

Ismét egy jó kis történetet olvashattam A.C.-től. Az eleje nekem kicsit lassan indult be időnként talán untam is de olvastam tovább és ahogy egyre jobban haladtunk úgy éledt fel az érdeklődésem. Szépen felépített volt. Az emberi lélek bugyraiba nyerhettünk bepillantást. Milyen lehet egy nő akinek az anyaság természetes úton nem jött össze vagy milyen hatással lehet a kapcsolatokra a bizonytalanság. Mindig érdekes,hogy egyes emberek hogyan reagálnak helyzetekre. A megoldásra én nem jöttem rá pedig szinte kiabált. Aki szereti a lélektani krimit olvassa bátran.

pikkupilvi P>!
Agatha Christie: Az alibi

A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve – szegény Mrs. Argyle ezt nem tudta vagy hitte. Egy adott ponton arra a típusú fejtörőre emlékeztetett a történet, amikor 5 személy 5 különböző jellemzőjét kell összetársítani random információmorzsák alapján.
Három vonalon folyik a nyomozás, ami nincs is annyira előtérben, mint a szereplők közti párbeszédek. Igazán pozitív figurát egyébként nem nagyon tudnék említeni, talán Calgaryn és Mekkmester MacMaster doktoron kívül.

smetalin>!
Agatha Christie: Az alibi

Hát igen, nem kell mindig nekünk Marple vagy Poirot, hisz nélkülük is tud írni egy jó krimit. Párhuzamosan olvastam és néztem a sorozatot, totál más a kettő, és persze ismét a könyv győzött, bár versenyről szó sem volt.
Csavaros kis történetet kapunk.


Népszerű idézetek

Veron P>!

Nincs, amit egy nő el ne hinne, ha hinni akarja.

226. oldal

Iustitia>!

A dolgok ritkán annyira szörnyűek, mint amilyennek látszanak.

222. oldal

EBrody I>!

Az igazság gyakran nem hangzik meggyőzően.

219. oldal, Tizenhetedik fejezet (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: igazság
EBrody I>!

Mindent előre végiggondoltunk, amit mi fogunk mondani, és rendszerint azt is, hogy milyen válaszokat kapunk. És persze általában ezen bukik meg a dolog. A válaszok sosem azok, amiket várunk.

1 hozzászólás
csillagka>!

De tudja… – az orvos megvakarta az orrát – a kínaiak állítják, hogy a nagylelkűséget bűnnek kell tekinteni, nem erénynek. Van ám valami igazságuk. A nagylelkűség furcsa dolgokat művel az emberekkel. Gúzsba köti őket. Ismerjük az emberi természetet. Jót teszünk valakivel, és attól kezdve baráti érzéseket táplálunk iránta. Megszeretjük. De az, akivel jót tettünk, vajon ő is ugyanilyen barátian érez irántunk? Vajon ő is megszeret minket? Így kéne lennie, de így van-e mindig?

92-93. oldal, 2010

Kapcsolódó szócikkek: nagylelkűség
Maya>!

Olyan szörnyű, mikor valakinek mindig igaza van. Egyre tehetetlenebbnek érzi tőle magát az ember.

Tizenhetedik fejezet

EBrody I>!

Magánál a szemhatárt mindig a végtelen zárja le.

Maya>!

Az embernek szüksége van egy kis egészséges közönyre is… Az embernek szüksége van szökési lehetőségre.

Tizenegyedik fejezet

Maya>!

Az ember felelősséggel tartozik a cselekedeteiért, és nemcsak a cselekedeteiért, hanem a következményeikért is.

Maya>!

Nincs rosszabb annál, mint ha az ember nem tartozik sehová.

Tizennegyedik fejezet - II


Népszerű triviák

Kogoro P>!

Agatha Christie legtöbb kötetének szerkesztője az Európa, majd a Helikon kiadóknál, Az alibi és a Szunnyadó gyilkosság fordítója.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság · Agatha Christie: Az alibi

Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság
Agatha Christie: Az alibi

Kapcsolódó alkotók: Katona Ágnes


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
John Fowles: A lepkegyűjtő
Stephen King: Kedvencek temetője
Ian Fleming: Casino Royale
Mario Puzo: A Keresztapa
Thomas Harris: A vörös sárkány
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Borzalmak városa
Wilkie Collins: A fehér ruhás nő
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja