27. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Az ​Ackroyd-gyilkosság (Hercule Poirot 4.) 548 csillagozás

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

King's Abbot békés falucska. Mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel az álmos hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, s rendre kiderül, hogy titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt. Hercule Poirot, a belga mesterdetektív előtt semmi nem maradhat sokáig rejtve, holott nyomozása során nem használ más eszközt, csupán „szürke agysejtjeit”.

Agatha Christie regénye változatlanul lebilincselő olvasmány.

Poirot mester bravurja címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: The Murder of Roger Ackroyd

Eredeti megjelenés éve: 1926

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2017
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279282 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Európa, Budapest, 2012
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795258 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Alexandra / Népszabadság / Európa, Budapest / Pécs, 2011
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630792110 · Fordította: Szilágyi Tibor

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

350 tag · 185 karc · Utolsó karc: 2017. szeptember 23., 13:11 · Bővebben


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Dr. James Sheppard · Flora Ackroyd · John Parker · Mrs. Ferrars · Roger Ackroyd

Helyszínek népszerűség szerint

Fernly Park, King's Abbot · King's Paddock, King's Abbot · Kings Abbot


Kedvencelte 69

Most olvassa 20

Várólistára tette 125

Kívánságlistára tette 58


Kiemelt értékelések

>!
Bla IMP
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Sokak véleménye szerint ez AC egyik legjobb könyve, s magam is tanúsíthatom, így van. A jó Poirot nyomoz ismét, s vele száguldanak a történések és a cselekmény, letehetetlen írás. S újra csak rá kell jönnünk, hogy a világ minden gondját, baját a pénz, vagy annak hiánya okozza. Voltak tippjeim, kik közül kerülhet ki a gyilkos, köztük volt a valódi is, de Poirot sokkal jobb nálam, el kell ismerni!

2 hozzászólás
>!
gabiica P
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Imádtam. Noha először nem igazán tudtam megbékélni Poirot karakterével és jellemével, nem szerettem meg annyira, mint Miss Marple-t, mégis zseniális történet volt. Egyáltalán nem gyanakodtam arra, hogy ki lehet a tettes, álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz a végkifejlet. Az első pár oldal után felmerült bennem, hogy mégiscsak az a tettes, aki, aztán annyira elvetettem, hogy később még csak fel sem merült bennem a gondolat, mindenki másra gondoltam. És talán éppen ez az, amiatt annyira tetszett a történet. Agatha Christie zseniális történetszála ismét lenyűgözött. Csavarokban gazdag, izgalmas történet!

>!
Gorkie P
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Méltán közkedvelt regénye az Írónőnek. Valóban a legjobbak közé tartozik. Zseniális húzást eszelt ki.
Amikor letettem a könyvet, az első gondolatom az volt, hogy: „Basszus!” :D Elnézést a kifejezésért.
Már elég edzettnek érzem magam, ha Agatha Christie-ről van szó, többször megsejtettem vagy kitaláltam a gyilkos személyét, de most jól behúzott a csőbe. :)) Ezért is szerepel a kedvenc Íróim között, sokadik olvasott könyve után is meg tud lepni. :)

>!
Európa, Budapest, 2012
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795258 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
AniTiger MP
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Szerettem olvasni Agatha Christie Poriot történetét, holott a 20. fejezet környékén már mindenkire gyanakodtam, mindenki gyanús volt valami miatt! spoiler

Nagyon jól felépített történet, mert olyan szinten elülteti a bogarat az olvasója fülében, hogy tényleg nekiállunk magunkban megvizsgálni MINDENKIT, aki tehette és végső soron rájövünk, csak nem hisszük el… én legalábbis nem hittem el.

Dr. Sheppard és a nővére haláli volt. Az volt a kedvencem, amikor a titokzatos szomszédjuk (Poirot) kilétéről elmélkednek.
„– Drága Caroline – mondtam – Afelől nincs semmi kétség, hogy ez az ember miféle: nyugalomba vonult fodrász. Csak nézd meg a bajuszát.”

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/06/ac-poirot4.html

>!
Levandra P
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie nevéről, mindig az Ackroyd-gyilkossághoz hasonló sztorik jutnak eszembe. Szokásos angol vidék, egy gazdag család és a békés falusi életet megbolygató gyilkosság, és persze jelen van Poirot is, hogy kibogozza a szálakat. Ha sikerült is kitalálnom a gyilkos személyét, Agatha gondoskodott róla, hogy jól megkavarjon és másra terelje a gyanút.

>!
Uzsonna P
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Ötleteim voltak bőviben a gyilkost illetően, de úgy látszik, hogy szürke agysejtekből kevesebb jutott nekem, mint a kis belgának… :p

13 hozzászólás
>!
luthienlovemagic IP
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

A befejezés után az első reakcióm némi káromkodás és leesett áll. Ez zseniális volt! De most komolyan, hogy én erre a végre egyáltalán, álmomban se gondoltam volna. Bármire csak erre nem. Ez tényleg zseniális!

De összeszedve a leesett államat. Poirot, Christie humora, az írói stílus mind-mind hozzátesznek az egészhez. Na meg a „balladai homály”, amit végig alkalmaz.

Aki egy nagyon jót akar szórakozni, és a végén jó esően facepalmolni annak mindenképpen ajánlom, mert ezt a könyvet biztos nem fogja elfelejteni egyhamar.

>!
Orsi_olvas
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Sejtettem, hogy egyszer eljön az a pont, mikor rákattanok Agatha Christie-re.
Nos, ez a pont azt hiszem most jött el!

Az embernek van egyfajta hajlama arra, hogy spoiler. Aztán mikor felfedezi az első csúsztatást meginog a bizalma. Ettől függetlenül nem jöttem rá a megoldásra, de ahogy visszagondolok a történet elejére, azon a bizonyos csúsztatáson sokáig törtem a fejem, de elvetettem és mindenki mást sorra gyanúsítottam.
Remek, csavaros és izgalmas story volt, több szálon is futott a cselekmény, Poirot pedig imádni valóan zseniális volt!
Egy szó, mint száz: jöhet a következő!

>!
Európa, Budapest, 2012
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795258 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
h_orsi P
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

A végét sikerült előre lelőnöm magamnak még az olvasása előtt. Azért titokban reménykedtem, hogy rosszul olvastam utána, de a végén kiderült, hogy a forrás helyes volt.
A történet mesélés szép, egyenletes és tárgyilagos, ahogyan azt Poirot a könyv végén kifejtette. Az alattomos végét kivéve nem tartogat nagy fordulatokat és lenyűgöző mutatványokat. Mégis az egész közel került hozzám azáltal, hogy gördülékeny és szépen felépített volt az egész gyilkosság és az elbeszélés is.
Izgalmas a nyomozós része, a szereplőkkel, a korral és a helyszínnel is azonosulni lehet. Azonban egy kicsit mindenkit óva kell intenem ettől a kötettől, hiszen csalódottság és akár frusztráció is felléphet az olvasói körében.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/04/agatha-christie-3.html

>!
DoreenDelevigne
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Azt szeretem az AC regényekben, hogy bármennyit is tippelek, sosem találom el közel se járok :D hogy ki volt a gyilkos. Itt sem sikerült, le is esett az állam a végén. spoiler.

Nagyon sajnáltam, hogy akkor ültem neki az olvasásának, amikor alig volt időm, így hetekig elhúzódott, így egy kicsit levett az élményből, mert sok összefüggésre már nem nagyon emlékeztem. Mindenképp akkor kezdjetek bele, amikor több időtök van!

Nagyon szeretem még mindig Poirot karakterét, és igaz nem sok AC-t olvastam még sajna, így annyira nem kéne általánosítanom, de az eddig azért megteszem: egyik kötetben sem találkoztam még olyan emberrel, aki ne lenne sáros valamiben, mindegyik szereplő rossz életű, és nem nagyon tudtam eddig senkivel sem szimpatizálni. Néha egy-egy mellékszereplő már nagyon sablonosan van megírva – például tipik angol, és semmi más. Ezt nem negatívumként írtam le, mert az olvasásélményemből nem vesz le ez sosem, csak észrevételként. De lehet csak én gondolom így :D

De visszatérve: Az Ackroyd-gyilkosság nem véletlenül sokat dicsért könyve az írónőnek, ajánlom :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
egy_ember

– Az angolok mániákusan odavannak a friss levegőért. Sok levegő, nagyon helyes, odakinn, ott a helye. De miért kell beengedni a házba?

187. oldal

>!
AniTiger MP

    – Aha! – kiáltott fel Poirot. – Nekem is ez a jelszavam. Módszer, rend és a kis szürke sejtek.
    – Sejtek? – bámult el a felügyelő.
    – Az agy kis szürke sejtjei – magyarázta a kis belga.
    – Ó, persze, de hát azokat, azt hiszem, mindnyájan használjuk.
    – Többé-kevésbé – mormolta Poirot.

VIII. fejezet - Raglan felügyelő bizakodik

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
annicsku

– Madmoiselle, Hercule Poirot-nak az a foglalkozása, hogy tudja a dolgokat.

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
egy_ember

Amiket a fiatal nők manapság olvasnak, és azt mondják, hogy élvezik, az engem kifejezetten megrémít.

40. oldal

5 hozzászólás
>!
Papusz SP

Les femmes – általánosított Poirot. – Csodálatosak! Összevissza találgatnak, és valami csoda folytán igazuk van. Nem mintha pontosan ez történne. A nők öntudatlanul ezer apró részletet megfigyelnek, anélkül, hogy maguk is tudnák. A tudatalattijuk összegzi ezeket a dolgokat… ők meg intuíciónak nevezik a végeredményt.

XIII. fejezet: A lúdtoll

Kapcsolódó szócikkek: nők
11 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    – Mindenkinek van valami rejtegetnivalója – idéztem mosolyogva.
    – Pontosan.
    – Még mindig ezt hiszi?
    – Erősebben, mint valaha, barátom. De nem könnyű Hercule Poirot elől elrejteni a dolgokat. Különös érzéke van hozzá: kitalálja.

XI. fejezet - Az aranyhalas tó

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Maya

Furcsa dolog ez: titokban hiszünk valamiben, de nem akarjuk beismerni, aztán, amikor valaki más kimondja, akkor dühödten tagadjuk.

10. oldal, I. fejezet - Doktor Sheppard reggelije

>!
Frank_Spielmann I

A világ minden baját a pénzre lehet visszavezetni… vagy a hiányára.

X. fejezet - A szobalány

Kapcsolódó szócikkek: pénz
>!
egy_ember

Mrs. Ferrars szeptember 16-áról 17-re virradó éjjel halt meg, egy csütörtöki napon. Pénteken, 17-én reggel nyolckor küldtek értem. (…)

…a kis emberke felállt… Odahozta nekem a Daily Budget szeptember 16-i, pénteki számát…

7, 189. old.

14 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    Rámeredtem Poirot-ra. Ő csak mosolygott.
    – El nem tudom képzelni – mondtam végül –, hogy mit vár ettől.
    – Én a maga helyében használnám a kis szürke sejtjeimet – mondta Poirot nagy komolyan.

XX. fejezet - Miss Russell

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Peter Watson: Kettős (kép)ügynök
Cyril Hare: Az eltűnt klarinétos
Edgar Wallace: A titokzatos ház
Peter James: Kegyetlen tréfa
Jeffrey Archer: Tökéletes másolat
Jo Nesbø: A fiú
Darynda Jones: Második sírhant
Karin Slaughter: Sikoly