50. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
68. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Az ​Ackroyd-gyilkosság (Hercule Poirot 4.) 1066 csillagozás

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

King's Abbot békés falucska. Mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel az álmos hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, s rendre kiderül, hogy titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt. Hercule Poirot, a belga mesterdetektív előtt semmi nem maradhat sokáig rejtve, holott nyomozása során nem használ más eszközt, csupán „szürke agysejtjeit”.

Agatha Christie regénye változatlanul lebilincselő olvasmány.

Poirot mester bravurja címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1926

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie, Albatrosz könyvek, Agatha Christie – A krimi királynője, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Helikon, Budapest, 2018
352 oldal · ISBN: 9789634791430 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Helikon, Budapest, 2017
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279282 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Európa, Budapest, 2012
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795258 · Fordította: Szilágyi Tibor

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

521 tag · 362 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 16:15 · Bővebben


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Japp felügyelő · Dr. James Sheppard · Flora Ackroyd · John Parker · Mrs. Ferrars · Roger Ackroyd

Helyszínek népszerűség szerint

Fernly Park, King's Abbot · King's Paddock, King's Abbot · Kings Abbot


Kedvencelte 113

Most olvassa 24

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 131


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Ez a könyv egyszerűen zseniális!
Kezdeném azzal, hogy nagyon meg lettem vezetve. Egészen végig. Mindenki gyanús volt, mindenkiről el is hittem, hogy volt oka a gyilkosságra. Azonban amit a végére kaptam.. Államat a padlóról kellett felszedni, sőt, azóta is azon gondolkozok, hogy ez aztán hogy a francba sikerült. Én azt hittem, hogy nem is vagyok olyan rossz krimi nyomozó.. Na mármint jó se, de néha egészen jól ráérzek Agathánál, hogy ki lehet a gyilkos. Erre jön ez, amikor kiderül, hogy végig a sötétben tapogatóztam. :'D
Zseniális élménnyel lettem gazdagabb, egyszerűen letehetetlen volt. Kedvenc lett!

15 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Imádtam. Noha először nem igazán tudtam megbékélni Poirot karakterével és jellemével, nem szerettem meg annyira, mint Miss Marple-t, mégis zseniális történet volt. Egyáltalán nem gyanakodtam arra, hogy ki lehet a tettes, álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz a végkifejlet. Az első pár oldal után felmerült bennem, hogy mégiscsak az a tettes, aki, aztán annyira elvetettem, hogy később még csak fel sem merült bennem a gondolat, mindenki másra gondoltam. És talán éppen ez az, amiatt annyira tetszett a történet. Agatha Christie zseniális történetszála ismét lenyűgözött. Csavarokban gazdag, izgalmas történet!

4 hozzászólás
Bla I>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Sokak véleménye szerint ez AC egyik legjobb könyve, s magam is tanúsíthatom, így van. A jó Poirot nyomoz ismét, s vele száguldanak a történések és a cselekmény, letehetetlen írás. S újra csak rá kell jönnünk, hogy a világ minden gondját, baját a pénz, vagy annak hiánya okozza. Voltak tippjeim, kik közül kerülhet ki a gyilkos, köztük volt a valódi is, de Poirot sokkal jobb nálam, el kell ismerni!

2 hozzászólás
Gorkie P>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Méltán közkedvelt regénye az Írónőnek. Valóban a legjobbak közé tartozik. Zseniális húzást eszelt ki.
Amikor letettem a könyvet, az első gondolatom az volt, hogy: „Basszus!” :D Elnézést a kifejezésért.
Már elég edzettnek érzem magam, ha Agatha Christie-ről van szó, többször megsejtettem vagy kitaláltam a gyilkos személyét, de most jól behúzott a csőbe. :)) Ezért is szerepel a kedvenc Íróim között, sokadik olvasott könyve után is meg tud lepni. :)

>!
Európa, Budapest, 2012
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795258 · Fordította: Szilágyi Tibor
Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Zseniális!
Nálam a Tíz kicsi néger és A gyilkosság az Orient expresszen szintjén lévő, hasonló színvonalon és alapossággal megírt, ragyogó történet.
Hamisítatlan Christie-krimit tart kezében az olvasó, Poirot és a kis szürke agysejtek pedig ismét megadják a választ arra, hogy miért is hívjuk a szerzőt a krimik királynőjének.
A gyilkos pedig? Természetesen az, akire utolsóként sem gondolnánk… ;)

3 hozzászólás
Szücsi>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

És ahogy az eddig minden A.C. könyvnél lenni szokott, most is a padlón koppant az állam mikor Poirot elárulta hogy ki a gyilkos. Megáll az eszem. Ilyen niiiiiiincs :D

pannik P>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Nagyon régóta vadásztam erre a könyvre. Valahogy nem sikerült megvásárolni és a könyvtárban is folyamatosan valakinél volt. De végre sikerült kikölcsönözni és alig vártam, hogy megismerjem a történetet, hiszen ez a könyv rajta van az írónő 10-es toplistáján (mármint saját bevallása szerint a 10 legjobb könyvének egyike).

Nagyon izgalmas történet. Egy pillanatra nem lehet letenni, mindenki gyanús, szokás szerint, vagyis nem, ha belegondolok vannak néhányan akik egyáltalán nem gyanúsak és nem is gondolja az ember (szokás szerint, hogy köztük lesz a gyilkos).
A nyilvánvaló gyanúsítottról egy pillanatig nem gondoltam, hogy valóban ő tette volna, és nem is, a többiek meg érdekes mód egyformán szóba jöhetnek.
JÓ irányba tapogatóztam, de persze csak közel jártam, igazából teljesen meglepetett a vége és megint nem tudtam a csavaros észjárás bugyraiból kihámozni a lényeget. De nem is baj, nem azért olvasom, hogy én brillírozzak :D erről már letettem, szórakozásnak viszont briliáns ez a könyv, méltán választotta az írónő a legjobbak közé.

Angele P>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Megállapíthatjuk, hogy nincsen nálam nagyobb lángész, vetekszem Poirot – val, ugyanis én már az elejétől fogva tudtam, hogy ki a gyilkos. Egy zseni vagyok nem vitás. :) spoiler
Jól volt megírva, tetszett a hangulata, Poirot annyira tenyérbe mászó figura, hogy szívesen képen törültem volna. Jó kis nyomozgatós sztori, de tényleg. Talán egy fokkal jobb volt, mint a Tíz kicsi néger, de ott legalább nem tudtam ki a gyilkos. A véleményemen nem változtatott.
Ponyva ez a javából, de ezt nem szánom negatív kritikának.

11 hozzászólás
dagikám>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Véleményem szerint ez volt eddigi legjobb írása az írónőnek. Végig izgalmas volt,illetve nem volt szokványos a történet elbeszélése. Nagyon meglepődtem a végkifejleten. A korábbi tapasztalataim alapján inkább már nem is tippeltem arra,hogy ki lehet a tettes. Bár a fejtegetésnél már sejtettem,de hihetetlen volt számomra az eredmény. Zseniális.

4 hozzászólás
Deziréé>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Ismét becsapott Agatha Christie. Mikor már biztos voltam az okokban és, hogy ki a tettes, kiderül, hogy végig rossz úton haladtam.
Úgy érzem ezzel a történettel lepett meg a legjobban. Mindenre számítottam már kétségbeesésemben, de erre azért nem.
Még egy fantasztikus Poirot papa történetet ismerhettem meg. Imádom. Annyira zseniális minden csavar benne. Hogy tudott ilyeneket kitalálni?
Rájönni sem tudok a megoldásra, nem még hasonlóakat kitalálni.
Hihetetlen. A következő történetben hátha megfejtem ki a tettes, de ez úgy gondolom egy hiú ábránd, mégsem adom fel.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

– Az angolok mániákusan odavannak a friss levegőért. Sok levegő, nagyon helyes, odakinn, ott a helye. De miért kell beengedni a házba?

187. oldal

Papusz>!

Les femmes – általánosított Poirot. – Csodálatosak! Összevissza találgatnak, és valami csoda folytán igazuk van. Nem mintha pontosan úgy volna, ahogy gondolják. A nők öntudatlanul ezer apró részletet megfigyelnek, anélkül, hogy maguk is tudnák. A tudatalattijuk összegzi ezeket a dolgokat… ők meg intuíciónak nevezik a végeredményt.

XIII. fejezet: A lúdtoll

Kapcsolódó szócikkek: nők
11 hozzászólás
AniTiger P>!

    – Aha! – kiáltott fel Poirot. – Nekem is ez a jelszavam. Módszer, rend és a kis szürke sejtek.
    – Sejtek? – bámult el a felügyelő.
    – Az agy kis szürke sejtjei – magyarázta a kis belga.
    – Ó, persze, de hát azokat, azt hiszem, mindnyájan használjuk.
    – Többé-kevésbé – mormolta Poirot.

VIII. fejezet - Raglan felügyelő bizakodik

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
annicsku>!

– Madmoiselle, Hercule Poirot-nak az a foglalkozása, hogy tudja a dolgokat.

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Frank_Spielmann I>!

A világ minden baját a pénzre lehet visszavezetni… vagy a hiányára.

X. fejezet - A szobalány

Kapcsolódó szócikkek: pénz
AniTiger P>!

    – Mindenkinek van valami rejtegetnivalója – idéztem mosolyogva.
    – Pontosan.
    – Még mindig ezt hiszi?
    – Erősebben, mint valaha, barátom. De nem könnyű Hercule Poirot elől elrejteni a dolgokat. Különös érzéke van hozzá: kitalálja.

XI. fejezet - Az aranyhalas tó

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
egy_ember>!

Amiket a fiatal nők manapság olvasnak, és azt mondják, hogy élvezik, az engem kifejezetten megrémít.

40. oldal

5 hozzászólás
Maya >!

Furcsa dolog ez: titokban hiszünk valamiben, de nem akarjuk beismerni, aztán, amikor valaki más kimondja, akkor dühödten tagadjuk.

10. oldal, I. fejezet - Doktor Sheppard reggelije

Jesper_Olsen >!

Sose aggódjon amiatt, amit egy férfinak mond. Olyan önhittek,el sem hiszik, hogy az ember komolyan gondolhat valamit, ami nem hízelgő rájuk nézve.

22. fejezet

egy_ember>!

Mrs. Ferrars szeptember 16-áról 17-re virradó éjjel halt meg, egy csütörtöki napon. Pénteken, 17-én reggel nyolckor küldtek értem. (…)

…a kis emberke felállt… Odahozta nekem a Daily Budget szeptember 16-i, pénteki számát…

7, 189. old.

14 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Kakukkszó
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Raymond Chandler: Örök álom
Graham Greene: Brightoni szikla
Paul Auster: New York trilógia
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halott harangozó
Lee Child: Éjféli szállítmány
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Dorothy L. Sayers: Kilenc ütés egy ember