77. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
78. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Az ​Ackroyd-gyilkosság (Hercule Poirot 4.) 1577 csillagozás

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

King's Abbot békés falucska. Mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel az álmos hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, s rendre kiderül, hogy titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt. Hercule Poirot, a belga mesterdetektív előtt semmi nem maradhat sokáig rejtve, holott nyomozása során nem használ más eszközt, csupán „szürke agysejtjeit”.

Agatha Christie regénye változatlanul lebilincselő olvasmány.

Poirot mester bravurja címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1926

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Albatrosz könyvek Magvető · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Európa krimi Európa

>!
Helikon, Budapest, 2023
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636202170 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Helikon, Budapest, 2021
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634797036 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Helikon, Budapest, 2018
352 oldal · ISBN: 9789634791430 · Fordította: Szilágyi Tibor

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

711 tag · 709 karc · Utolsó karc: 2024. február 21., 04:59 · Bővebben


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Japp felügyelő · Dr. James Sheppard · Flora Ackroyd · John Parker · Mrs. Ferrars · Roger Ackroyd

Helyszínek népszerűség szerint

Fernly Park, King's Abbot · King's Paddock, King's Abbot · Kings Abbot


Kedvencelte 172

Most olvassa 31

Várólistára tette 280

Kívánságlistára tette 230

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Ez a könyv egyszerűen zseniális!
Kezdeném azzal, hogy nagyon meg lettem vezetve. Egészen végig. Mindenki gyanús volt, mindenkiről el is hittem, hogy volt oka a gyilkosságra. Azonban amit a végére kaptam.. Államat a padlóról kellett felszedni, sőt, azóta is azon gondolkozok, hogy ez aztán hogy a francba sikerült. Én azt hittem, hogy nem is vagyok olyan rossz krimi nyomozó.. Na mármint jó se, de néha egészen jól ráérzek Agathánál, hogy ki lehet a gyilkos. Erre jön ez, amikor kiderül, hogy végig a sötétben tapogatóztam. :'D
Zseniális élménnyel lettem gazdagabb, egyszerűen letehetetlen volt. Kedvenc lett!

28 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Több mint húsz (lassan 25…) éve már, hogy olvastam ezt a könyvet az első AC-k között, amiket anyukám ajánlott (Tíz kicsi néger, Gyilkosság a paplakban, A titokzatos stylesi eset). Akkor rendkívüli hatással volt rám a történet. Legutóbb 11 éve olvasva viszont nem igazán tudtam élvezni, bevonódni. Mivel tudtam a gyilkos személyét, leginkább rá és az ő benyomásaira, megállapításaira figyeltem. Ezúttal az AC-életmű sorrendi olvasásaként vettem kezembe a könyvet és már alig vártam, hogy újra King's Abbot-ba látogathassak. Imádtam minden sorát, letehetetlen volt számomra!
Poirot papa visszavonultan, töktermesztéssel tengeti napjait, amikor felkérik, hogy derítsen ki egy gyilkosságot.
A mű története a csavart leszámítva eléggé tipikus: gazdag családfő, sok pénzre ácsingózó családtag, némi szerelmi bonyodalom. Ami mégis kiemeli az életműből a történetet az az E/1-es történetmesélő, Dr. Sheppard és a pletykákra éhes nővére, Caroline. Kettejük egyénisége, a köztük zajló párbeszédek hihetetlenül elviszik magával az olvasót. Caroline alakja ráadásul Miss Marple karakterének jegyeit viseli magán, aki majd csak négy évvel később, 1930-ban lép színre a Gyilkosság a paplakban című regényben.
Poirot jelleme is egyre jobban formálódik: a szerénységtől mentes magabiztossága, a kis szürke agysejtek emlegetése, a vissza-visszatérő megjegyzések, célozgatások, elejtett félmondatok, a forró csokoládé imádata, stb. Ráadásul ezúttal Hastings nélkül lép színre, amit cseppet sem bántam. A krimi nagyasszonya már itt remek érzékkel adagolta a krimi-kliséket úgy, hogy semmi nem tűnt beleerőltetettnek vagy oda nem illőnek.
Azt gondolom, hogy bár nem ez a legjobb AC-krimi, mégis jelkép, mérföldkő, fordulópont Christie életében. Ekkor szerződött le a Collins Kiadóhoz, akikhez halálig hű maradt, ezzel a művel ért el egyszerre kritikai- és közönségsikert, és egyúttal újjáteremtette a detektívregény műfaját 1926-ban. Meglepő befejezése, ami akkor újszerű megoldásnak számított, megosztotta a kritikusokat: egyesek a "krimiirodalom mérföldkövének” tartották, mások becsapottnak érezték magukat.
A Tíz kicsi néger és a Gyilkosság az Orient-expressz mellett szerintem ez az egyik olyan Christie-kötet, amit mindenkinek érdemes elolvasnia! Dame Agatha 1972 februárjában, egy japán rajongójának írt levelében a művet „általános kedvencem…” jelzővel illette. (7.)

>!
Európa, Budapest, 2007
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630782135 · Fordította: Szilágyi Tibor
4 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Ez az egyik legjobb Agatha Christie könyv, amit olvastam. Már megtanultam, hogy az ő könyveiben mindenkit meg kell gyanúsítanom. De tényleg, még a szobán átrepülő legyet is. A végén mégis sikerül meglepődnöm a gyilkos személyén.
Kedvenc lett. :)

gabiica P>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Imádtam. Noha először nem igazán tudtam megbékélni Poirot karakterével és jellemével, nem szerettem meg annyira, mint Miss Marple-t, mégis zseniális történet volt. Egyáltalán nem gyanakodtam arra, hogy ki lehet a tettes, álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz a végkifejlet. Az első pár oldal után felmerült bennem, hogy mégiscsak az a tettes, aki, aztán annyira elvetettem, hogy később még csak fel sem merült bennem a gondolat, mindenki másra gondoltam. És talán éppen ez az, amiatt annyira tetszett a történet. Agatha Christie zseniális történetszála ismét lenyűgözött. Csavarokban gazdag, izgalmas történet!

4 hozzászólás
Bla IP>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Sokak véleménye szerint ez AC egyik legjobb könyve, s magam is tanúsíthatom, így van. A jó Poirot nyomoz ismét, s vele száguldanak a történések és a cselekmény, letehetetlen írás. S újra csak rá kell jönnünk, hogy a világ minden gondját, baját a pénz, vagy annak hiánya okozza. Voltak tippjeim, kik közül kerülhet ki a gyilkos, köztük volt a valódi is, de Poirot sokkal jobb nálam, el kell ismerni!

2 hozzászólás
Gorkie>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Méltán közkedvelt regénye az Írónőnek. Valóban a legjobbak közé tartozik. Zseniális húzást eszelt ki.
Amikor letettem a könyvet, az első gondolatom az volt, hogy: „Basszus!” :D Elnézést a kifejezésért. Már elég edzettnek érzem magam, ha Agatha Christie-ről van szó, többször megsejtettem vagy kitaláltam a gyilkos személyét, de most jól behúzott a csőbe. :)) Ezért is szerepel a kedvenc Íróim között, sokadik olvasott könyve után is meg tud lepni. :)

>!
Európa, Budapest, 2012
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795258 · Fordította: Szilágyi Tibor
Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Zseniális!
Nálam a Tíz kicsi néger és A gyilkosság az Orient expresszen szintjén lévő, hasonló színvonalon és alapossággal megírt, ragyogó történet.
Hamisítatlan Christie-krimit tart kezében az olvasó, Poirot és a kis szürke agysejtek pedig ismét megadják a választ arra, hogy miért is hívjuk a szerzőt a krimik királynőjének.
A gyilkos pedig? Természetesen az, akire utolsóként sem gondolnánk… ;)

3 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie 7. regénye ismét egy „klasszikus” detektívregény, ráadásul ezúttal a már nyugállományba vonult Hercule Poirot is feltűnik a színen, hogy a töktermesztés melletti szabadidejében pontot tegyen az ügy végére. A könyvben talált blokk tanúsága szerint közel 15 éve olvastam először a regényt, így mára már tényleg csak távoli emlékfoszlányaim maradtak belőle, azonban arra emlékeztem, hogy ezt tartottam az egyik legjobb Poirot történetnek. A helyszín a vidéki Anglia, a felállás a klasszikus: meggyilkolnak egy dúsgazdag családfőt, körülötte rengeteg pénzre ácsingózó örökös, temérdek lehetséges indíték, sok apró kis bizonyíték és még több félrevezető nyom és természetesen most is mindenkinek van valami takargatnivalója. A korábbi regényekből megismert Hastings kapitány helyett a narrátorunk ezúttal a helyi orvos, akinek a feljegyzéseiből bontakozik ki, majd gubancolódik össze a történet, egy idő után már szinte mindenki gyanús, míg végül egy zseniális megoldással az írónő ismét lebilincseli az olvasót. Olvasmányos, lendületes és fordulatokban gazdag történetmesélés, fanyar humorral fűszerezve. Itt már valóban tetten érhetőek Agatha Christie-re oly jellemző stílusjegyek és a kis belga detektív karaktere is egyre elevenebbé válik. Az írónőnek ez volt az első regénye, amelyet már az új kiadója, a Willam Collins jelentetett meg és amelyhez ezt követően élete végéig hűséges is maradt. Bár Poirot egy alkalommal úgy nyilatkozik, hogy minden valószínűség szerint ez lesz az utolsó eset, amelyben nyomoz, azonban könyv 1926-os megjelenését követően még közel ötven évig – 30 regényben és még több tucat novellában – tűnik fel a kis belga nyomozó, akinek végül az 1975-ös Függöny lesz az utolsó esete.

pannik>!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Nagyon régóta vadásztam erre a könyvre. Valahogy nem sikerült megvásárolni és a könyvtárban is folyamatosan valakinél volt. De végre sikerült kikölcsönözni és alig vártam, hogy megismerjem a történetet, hiszen ez a könyv rajta van az írónő 10-es toplistáján (mármint saját bevallása szerint a 10 legjobb könyvének egyike).

Nagyon izgalmas történet. Egy pillanatra nem lehet letenni, mindenki gyanús, szokás szerint, vagyis nem, ha belegondolok vannak néhányan akik egyáltalán nem gyanúsak és nem is gondolja az ember (szokás szerint, hogy köztük lesz a gyilkos).
A nyilvánvaló gyanúsítottról egy pillanatig nem gondoltam, hogy valóban ő tette volna, és nem is, a többiek meg érdekes mód egyformán szóba jöhetnek.
JÓ irányba tapogatóztam, de persze csak közel jártam, igazából teljesen meglepetett a vége és megint nem tudtam a csavaros észjárás bugyraiból kihámozni a lényeget. De nem is baj, nem azért olvasom, hogy én brillírozzak :D erről már letettem, szórakozásnak viszont briliáns ez a könyv, méltán választotta az írónő a legjobbak közé.

Angele >!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Megállapíthatjuk, hogy nincsen nálam nagyobb lángész, vetekszem Poirot – val, ugyanis én már az elejétől fogva tudtam, hogy ki a gyilkos. Egy zseni vagyok nem vitás. :) spoiler
Jól volt megírva, tetszett a hangulata, Poirot annyira tenyérbe mászó figura, hogy szívesen képen törültem volna. Jó kis nyomozgatós sztori, de tényleg. Talán egy fokkal jobb volt, mint a Tíz kicsi néger, de ott legalább nem tudtam ki a gyilkos.

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

egy_ember>!

– Az angolok mániákusan odavannak a friss levegőért. Sok levegő, nagyon helyes, odakinn, ott a helye. De miért kell beengedni a házba?

187. oldal

Papusz>!

Les femmes – általánosított Poirot. – Csodálatosak! Összevissza találgatnak, és valami csoda folytán igazuk van. Nem mintha pontosan úgy volna, ahogy gondolják. A nők öntudatlanul ezer apró részletet megfigyelnek, anélkül, hogy maguk is tudnák. A tudatalattijuk összegzi ezeket a dolgokat… ők meg intuíciónak nevezik a végeredményt.

XIII. fejezet: A lúdtoll

Kapcsolódó szócikkek: nők
11 hozzászólás
AniTiger P>!

    – Aha! – kiáltott fel Poirot. – Nekem is ez a jelszavam. Módszer, rend és a kis szürke sejtek.
    – Sejtek? – bámult el a felügyelő.
    – Az agy kis szürke sejtjei – magyarázta a kis belga.
    – Ó, persze, de hát azokat, azt hiszem, mindnyájan használjuk.
    – Többé-kevésbé – mormolta Poirot.

VIII. fejezet - Raglan felügyelő bizakodik

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Frank_Waters I>!

A világ minden baját a pénzre lehet visszavezetni… vagy a hiányára.

X. fejezet - A szobalány

Kapcsolódó szócikkek: pénz
annicsku>!

– Madmoiselle, Hercule Poirot-nak az a foglalkozása, hogy tudja a dolgokat.

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Maya>!

Furcsa dolog ez: titokban hiszünk valamiben, de nem akarjuk beismerni, aztán, amikor valaki más kimondja, akkor dühödten tagadjuk.

10. oldal, I. fejezet - Doktor Sheppard reggelije

AniTiger P>!

    – Mindenkinek van valami rejtegetnivalója – idéztem mosolyogva.
    – Pontosan.
    – Még mindig ezt hiszi?
    – Erősebben, mint valaha, barátom. De nem könnyű Hercule Poirot elől elrejteni a dolgokat. Különös érzéke van hozzá: kitalálja.

XI. fejezet - Az aranyhalas tó

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
egy_ember>!

Amiket a fiatal nők manapság olvasnak, és azt mondják, hogy élvezik, az engem kifejezetten megrémít.

40. oldal

5 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

Sose aggódjon amiatt, amit egy férfinak mond. Olyan önhittek,el sem hiszik, hogy az ember komolyan gondolhat valamit, ami nem hízelgő rájuk nézve.

22. fejezet

Sli P>!

– […] Az igazság, akármilyen csúf önmagában, mindig érdekes és gyönyörű annak, aki kutatja.

170. oldal, XII. fejezet - Kerekasztal (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · igazság

Népszerű triviák

Kogoro P>!

Ez a regény hozta meg a hírnevet Agatha Christie számára.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
1 hozzászólás
Kogoro P>!

Hercule Poirot első visszavonulási kísérlete.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Jucundus>!

A könyv előszavát Peter Ackroyd írta. Agatha Christie egy regényével szerepel benne, aminek a címe: Az Ackroyd-gyilkosság.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság · Peter Boxall (szerk.): 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Peter Boxall (szerk.): 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

Kapcsolódó alkotók: Peter Ackroyd


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Szerb Antal: A Pendragon-legenda
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Stephen King: Kedvencek temetője
Graham Greene: Brightoni szikla
Mario Puzo: A Keresztapa
Umberto Eco: A rózsa neve