Az ​ABC-gyilkosságok (Hercule Poirot 13.) (Arthur Hastings 8.) 1525 csillagozás

Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A gyilkosság általában egyszerű bűncselekmény. Ám ha egy mániákus sorozatgyilkos az elkövető, máris minden bonyolultabbá válik…

Hercule Poirot, a legendás nyomozó levelet kap, melyben ABC, a titokzatos gyilkos kihívás elé állítja. Minden, amit ígér, valóra válik: Andoverben meghal Mrs. Alice Ascher; Bexhillben Betty Barnard; Churstonban Sir Carmichael Clarke. A hajsza egyre nyomasztóbb, és Poirot talán hibát követ el…

Poirot és az ABC címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Európa krimi Európa

>!
Helikon, Budapest, 2023
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636202996 · Fordította: Vermes Magda
>!
Helikon, Budapest, 2022
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795872 · Fordította: Vermes Magda
>!
Helikon, Budapest, 2020
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795872 · Fordította: Vermes Magda

9 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

719 tag · 717 karc · Utolsó karc: 2024. április 13., 15:55 · Bővebben


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings · Japp felügyelő · Alexander Bonaparte Cust · Donald Fraser


Kedvencelte 89

Most olvassa 41

Várólistára tette 211

Kívánságlistára tette 178

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Poirot és Hastings kettőse ezúttal is brillírozik!

Pedig Agatha jól feladta nekik a leckét, hiszen most nem csak egy „egyszerű” gyilkossági ügyet kell felderíteniük, hanem egy sorozatgyilkos nyomára kell bukkanniuk. Ráadásul a gyilkosságok között látszólag semmi egyéb kapcsolat nincs, mint az ábécé betűi, szépen sorban.

Hastings visszaemlékezései nyomán bontakozik ki előttünk a nyomozás, de úgy tűnik, hogy az idő előrehaladtával egyre csak nő a kérdőjelek sora. Az egymást követő névtelen levelek cseppet sem visznek közelebb a megoldáshoz, de hát nehéz is egy őrült idegen nyomára bukkanni.

Persze az olvasó Hastings kapitánnyal együtt sorra gyártja az elméleteket a lehetséges gyilkos személyéről, hogy aztán Poirot papa elejtett félmondatai alapján sorra el is vesse őket.

Majd a könyv felénél megjelenik egy másik történeti szál is, amely első látásra (olvasásra) egy igazán kézenfekvő megoldást nyújthatna, de amint azt Agatha Christienél megszokhattuk a megfejtés ezúttal sem ilyen egyszerű.

Az ABC-gyilkosságok egy izgalmas, fordulatokkal teli történet, amely még szinte az utolsó oldalakra is tartogat meglepetéseket.

Véleményem szerint a Poirot-sorozat egyik legkiemelkedőbb darabja, ami így újraolvasva is remek olvasmányélményt nyújtott.

MissFortune>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Annyira vágytam már egy jó krimire, szerencsére nem csalódtam.
Régóta szemeztem a könyvvel,rejtélyesnek találtam a leírását. Így hát nagyon megtetszett.
Még így, az olvasás után is csak ámulok és bámulok. Izgalmas volt az elejétől kezdve, imádtam ezt az üzengetést.
A végkifejlettel is meg vagyok elégedve, bár én azt hittem, hogy tényleg spoiler volt a gyilkos. Meglepődtem, mikor nem.. aztán meg elkezdtem nézegetni az oldalszámot, hogy bizony túl korai lett volna ilyen hamar elkapni.:D

Euthümia_K P>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Vérbeli Agatha Christie regény tele rejtéllyel, izgalmas nyomozással, megfűszerezve egy cseppnyi humorral. Imádom Poirot gondolkodásmódját, bámulatos, ahogy felderíti a bűnügyeket. Az írónő remekül ért a megtévesztéshez; soha nem találom ki előre, hogy ki a tettes. Azt meg különösen szeretem a regényeiben, hogy a gyilkos személyét már korábban megismerjük, amikor még nem is sejtjük róla, hogy ő a tettes. Igazi könnyed, szórakoztató olvasmány.

Cukormalac P>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Cirka öt és fél éve ez volt az első AC-krimi, amire úgymond rávettem magam és nem kifejezetten nyűgözött le. Sőt, olyannyira nem értettem a kultstátuszát, hogy még kettőt-hármat meg kellett próbálni, s csak aztán tört meg a jég, köszönhetően a Gyilkosság a diákszállóban című kötetnek. Azóta pedig az életmű jelentős részén túl vagyok, ez pedig minden bizonnyal elmond valamit… Az egyik kedvenc alkotóm lett, akinek műveihez akármikor bizalommal fordulhatok és akármennyit olvasok tőle, belőle bármikor, nem tud sok lenni. Ez pedig kétségkívül az egyik legjobb, legösszetettebb műve – talán ezért is volt nehéz elsőként, mai szemmel látom, hogy lazábbakkal kellett volna kezdeni.

A különös mániára épülő sorozatgyilkosság története és megoldása annyira tűpontos, végletekig kidolgozott és kellően csavaros, hogy ha létezik tökéletes krimi, amit akár méltán nevezhetünk klasszikusnak, hát megtaláltatott. off A váltott szemszög, maga az alapötlet, na meg a visszavonulót fújt és tököt termesztgető Poirot spoiler, személyes kedvenc Hastings barátom, aztán az összes karakter, még a legkisebb mellékfigurák is… Minden hozzávaló pazar és mondhatni pofátlanul stimmel ebben a nagyszerű részben! Annak ellenére is élvezet olvasni, hogy azért van egy kissé barátságtalan, sötét és baljós hangulata, mint amikor nem szívesen bolyong az ember esténként egymagában egy sötét utcán. De Agatha néni szerencsére velünk van, kézen fog és hazavezet, majd egy remekbeszabott magyarázatot ad a kezünkbe. Vétek lenne kihagyni.

>!
Helikon, Budapest, 2017
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279268 · Fordította: Vermes Magda
4 hozzászólás
Riszperidon>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Hova lehet ezt fokozni? Ahogy írtam az előző AC könyv értékelésemnél is, nagyon megváltozott a véleményem a Tíz kicsi néger után, mert az nagyon nem tetszett, és el is taszított egy időre az írónőtől. Aztán jött tőle a második könyv, A Titokzatos styles-i eset, és azt már nagyon szerettem!
Bíztam, hogy a harmadik könyv után is tudja tartani ezt az élményszintet számomra, de hogy ennyivel túltesz rajta, azt nem gondoltam volna! Az eddigi kedvenc Christie könyvem lett, és nagy örömömre itt sem jöttem rá, hogy ki a gyilkos, de annak is örülök, hogy sok dologra viszont ezen kívül igen!
Én kis gyarló földi halandó, kezdem megérteni, hogy miért is hívják Agatha Christie-t a krimik királynőjének!

6 hozzászólás
Mollika>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Egy igazán egyedi történet, mivel ebben a regényben Poirot bizonyos szempontból személyesen is érintett, illetve egy sorozatgyilkos után kell nyomoznia.
Szokás szerint egy izgalmas, csavaros és végig izgalmas cselekménysor vár az olvasóra, tele fordulatokkal, meglepetésekkel.
Tetszett, hogy az eseményeket Hasting kapitány szemszögéből láthatjuk, melyről nekem a Sherlock Holmes történetek jutottak eszembe, mivel ott is több esetben Watson doktor az elbeszélő.
Ez a könyv nálam belépett a kedvenc Agatha Christie regények sorába. :)

gabiica P>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Engem teljesen levett a lábamról a történet. Úgy éreztem, hogy az egész beillik egy modern krimibe is, el tudnék képzelni egy hasonló Gyilkos elmék epizódot akár, úgy vélem, minden korban és időben megállja a helyét a történet.
Agatha Christie természetesen túljárt az eszemen. Én bedőltem a könyvnek, még ha éreztem is, hogy túl egyszerű ez a megoldás, valahogy mégis elhittem.
Poirot megint zseniálisan nyomozott, minden olyasmi feltűnt neki, ami másnak egyáltalán nem keltette fel az érdeklődését.
Rejtélyes volt, megmozgatta az olvasó gondolkozását, nagyon élveztem.

1 hozzászólás
Levandra>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Kétlem, hogy kifoghatna egy ügy Poirot-n. Pedig most közel állt hozzá, hogy egérutat nyerjen a gyilkos. Végre egy bonyolult ügy, ami okoz némi fejtörést. A megfejtéshez úgy is el lehet jutni, hogy hamis nyomon indulunk el? Egyedi koncepció, izgalmas nyomozás és fogalmam sem volt róla, ki lehet a gyilkosunk.

Deziréé>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Ez a könyvet is olyan sokszor hallottam már mennyire dicsérik, de megmondom őszintén, nekem az eleje és a vége tetszett a legjobban, főleg a vége, ami ismét elsöprő volt, ahogy minden egyes Agatha Christie könyv. A közepe kicsit untatott, nem tudom miért, de megérte elolvasnom, mert ismét egy zseniális történtet ismertem meg.
Hihetetlen még mindig számomra, hogy tudott ez a fantasztikus írónő ilyen furfangos rejtélyeket kitalálni. Teljesen átvert megint a könyv. Hogy tudta Poirot kitalálni ki a bűnös? Én azt sem tudtam volna, hogyan kezdjek neki a nyomozásnak, de ez a kis belga szerencsére ebben a legjobb, így ismét elkápráztatott micsoda tehetség ő. Ennek a bóknak egész biztosan nagyon örülne Poirot papa.
Ezután a könyv után is úgy érzem ez a sorozatot soha nem fogom megunni. Ha minden egyes könyvet elolvastam, akkor újra kezdem.

>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest, 2010
286 oldal · ISBN: 9789630791045 · Fordította: Vermes Magda
Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Szégyen, de idén ez volt as elsô AC, amit olvastam.
Baromi jó volt! Imàdtam! Ez a nô egy zseni!
Nagyon bírtam Poirot-ban ezt a „amíg más beszél, ô hallgat, majd gondolkodik” dolgot.
És most Hastingset se nézte tök hûlyének.


Népszerű idézetek

chhaya>!

Rendezzük gondolatainkat, módszeresen közelítsük meg célunkat.

XXI. Egy gyilkos személyleírása

4 hozzászólás
Lélle P>!

– Ezek csak üres szavak. Semmi értelmük! – mondta szenvedélyesen a lány.
– A szó, mademoiselle, nem egyéb, mint a gondolat burkolata.

143. oldal, XVIII. Poirot beszédet vág ki (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: gondolat · Hercule Poirot · szó
Lélle P>!

– […] De amit gyakran ösztönös megérzésnek nevezünk, az valójában logikus következtetésen vagy tapasztalaton alapuló benyomás.

254. oldal, XXXIV. Poirot mindent megmagyaráz (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · megérzés
SophieOswald>!

– […] Az én erőm a fejemben van, Hastings, nem a lábamban! Azt hiszi, ölbe tett kézzel ülök, pedig egész idő alatt elmélkedem.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Belle_Maundrell >!

– Ön igazán nagy ember, monsieur Poirot.
Poirot, szokásához híven, nem vetette meg a bókot. Még csak nem is igyekezett szerény arcot vágni.

279. oldal, XXXV. Finálé (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Riszperidon>!

A nők nagyon furcsák. Váratlanul kegyetlenek, néha meg váratlanul gyöngédek.

220. oldal (Európa Könyvkiadó, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: nők
Boglárka_Madar>!

– A tragédia kellős közepén kezdődik a komédia.

125. oldal, 19. fejezet - ... Ki svéd honból való

danlin>!

– Maga egy hímnemű masamód, Poirot. Én észre se veszem, mi van az embereken.
– Nudista kolóniában volna a helye.

122. oldal (Európa, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot
1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

– És senki sem látott senkit? – kérdezte Poirot.
– Dehogynem. Három alattomos tekintetű magas férfit… négy alacsonyat, fekete bajusszal, kettőnek szakálla is volt… három kövéret… csupa idegent, és, ha hihetek a tanúknak, valamennyinek sötét, vészjósló arckifejezése volt! Csoda, hogy nem látott valaki egy fölfegyverzett, álarcos bandát, amint éppen megrohanja a trafikot!
Poirot együtt érzőn elmosolyodott.

50. oldal, VII. Mr. Partridge és Mr. Riddel (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Arthur Conan Doyle: A félelem völgye
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
Bridget Collins: A könyvkötő
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Riley Sager: Már csak egy maradt