Adventi ​krimik 120 csillagozás

Agatha Christie: Adventi krimik

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?
Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2020
298 oldal · ISBN: 9789634795797
>!
Helikon, Budapest, 2020
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634795360 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Prekop Gabriella, Sipos Katalin

Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Miss Marple · Arthur Hastings · Tuppence Cowley · Tommy Beresford · Japp felügyelő · Parker Pyne · zseni


Kedvencelte 5

Most olvassa 21

Várólistára tette 144

Kívánságlistára tette 240

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Agatha Christie: Adventi krimik

”De a tények tények, és ha beigazolódik, hogy az ember tévedett, a kudarcot szerényen el kell tudni viselni, és más módon kell próbálkozni újra.”

Az idei év karácsonyi megjelenései közül számomra egyértelműen az Adventi krimik a legvártabb és a legkedvesebb, már csak a Helikon lenyűgöző kiadása miatt is. Amikor megkaptam, hosszú percekig csak gyönyörködtem ebben a bámulatosan gyönyörű köntösben, amit a kiadvány kapott. Igazi adventi olvasmány, amit öröm kézbe venni, és egy-egy izgalmas történettel bekuckózni a téli estéken, az ünnepekre várva. A kötetben olyan korábban már megjelent novellák kaptak helyet, amelyek télen, karácsonykor vagy éppen szilveszterkor játszódnak, és az ünnepi hangulat mellett természetesen tele vannak rejtéllyel és gyilkossággal. Kedvenc nyomozóink ezúttal is hozzák a formájukat, számomra most talán Poirot, a Karácsonyi kalanddal és A csokoládés dobozzal lett a kedvenc. Biztosan elő fog kerülni ezentúl ez a kötet minden decemberben, hogy együtt nyomozzak és kerüljek karácsonyi hangulatba Agatha Christie szereplőivel, mert ezt az idei “közös kalandot” nagyon élveztem.

meseanyu P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Végre egy tökéletes adventi olvasmány. Bár itt sem jön elő mindegyik novellában konkrétan a karácsony, de mindegyik egy kis gyöngyszem, egy tökéletesen hangulatos, izgalmas és egyben megnyugtató végkifejletű történet, ami segít elandalodni ebben az időszakban. És persze a kivitele is békebelien gyönyörű. Mondtam is a férjemnek, hogy legszívesebben a címlapon látható házban tölteném az ünnepeket, jó társaságban, koktélokat szopogatva, és nagyokat sétálva a frissen esett hóban.

Klodette>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Ez egy viszonylag friss megjelenésű kötet, idehaza és külföldön is és sokan nem fogadták kitörő örömmel, hiszen csupa olyan novellát tartalmaz, amik egyéb regényekben, más, esetleg hasonló címekkel már számtalanszor megjelentek, így sokan átverésenk érzik, egy újabb bőrlehúzásnak, amiben azért van némi igazság…
Agatha Christie munkássága számomra meghatározó és nem titok, hogy nagyon szeretem, szóval amikor megláttam ezt a két könyvet egymás mellett a könyvesboltban, akkor nem volt kérdés, hogy megveszem őket.
Ahogy azt a fülszöveg is kiválóan taglalja, a gyűjteményben AC össszes híresebb nyomozója megjelenik egy-egy rövid sztori erejéig, hogy a közelgő ünnepek alkalmával nyomozzanak egy jót, elvégre Karácsony ide vagy oda, a gyilkosok ilyenkor sem tartanak szabadságot…sőt.
Ilyenkor törnek csak felszínre igazán a régen eltemetett titkok, az elfojtott vágyak és sérelmek, valamint mindig jó apropó, amikor a család összegyűlik, hogy egymás torkának essenek.
Tommy és Tuppence párosát azért nem kedvelem, mert Miss Marple kedvesen kotnyeles lényével ellentétben, ők számomra csak simán minden lében kanalak, így az a novella, amiben ők szerepeltek nem igazán tetszett, akárcsak a különc Mr. Quin és Mr. Satterthwaite sztorija, hiszen az ő duójuk már-már kimondottan idegesít, bennük aztán tényleg semmi különlegeset nem látok.
Parker Pyne ezen történetét még sosem olvastam, szóval kellemes meglepetésként ért, igaz mire belemelegedtem volna, szinte már véget is ért.
Poirot és Miss Marple pedig még mindig zseniálisak, őket egyszerűen nem tudom megunni.
Az a legjobb ebben az egészben, hogy egyszerre van meg benne a behavazós, bekuckózós ünnepi hangulat, de közben kellemesen borzongató és hideglelős a sok gyilkosságtól.
Fagyöngy, fenyőfa, tojáslikőr, lőpor, súlyos titkok és hazugságok, valamint pár csodabogár nyomozó, ezek mind-mind megvannak ezekben a novellákban.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/12/konyvkritik…

robinson P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Agatha Christie téli témájú novelláit mutatja be, ebből ad egy remek válogatást, aminek külön érdekessége, hogy valamennyi nyomozója feltűnik a tizenkét novellában. Itt van mindenki, Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Parker Pyne és Mr. Quin a főszereplői a történeteknek, ők oldják meg a rejtélyeket. Két novellában a misztikum is szerepet kap. Ezek a novellák eredetileg magazinokban jelentek meg, leginkább az 1920-as és 1930-as években.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/01/adventi-krimik.html

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Ennek a kiadásnak a borítója meseszép! *-* Amint megláttam, hogy megjelenik, alig vártam, hogy a kezemben tarthassam. *-* Szerencsére a tartalma is ugyanennyire tetszett, nagyon jó volt ezeket a karácsonyias, télies hangulatú novellákat olvasni. Idén valahogy kimaradt nekem az A. C. könyvek olvasása, pedig előtte évente több könyvét is olvastam. Jövőre megint előtérbe kell helyeznem a munkásságát, mert nagyon szeretem a történeteit.
Ebben a kötetben mindegyik A. C. által ismert „nyomozó” megjelenik, Poirot, Marple, Hastings, Tommy és Tuppence is. Nekem Poirot a személyes kedvencem, az ő történeteit szeretem a legjobban, nagyon bírom, ahogy kissé öntelt megjegyzésekkel fűszerezve, a szürke agysejtjeit dicsérve mindig fényt derít a gyilkosságok kilétére.

Keiran_Rowley IP>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Kis karácsony, nagy karácsony. Kezdődik a gyilok-kánon. Itt egy szép tőr, ott egy pisztoly. Jaj, de szép az Agatha Christod

Először is a kötet tervezőjének jár a 2020-as könyv dizájner díj megakupája. Ez a mestermű kívül és belül is “szemcukorka”, ahogy az angol mondaná. Csodálatos már csak ránézni is, majdhogynem mindegy milyen szöveggel vannak feltöltve az oldalak. Szóval bravó!

Alapvető koncepcionális szkepticizmusom van a címmel kapcsolatban. Nekem valahogy a Karácsonyhoz soha nem illett a krimi vagy a gyilkosság. A trancsírpancsot meg a rafinált nyomozást inkább a Halloween környékére datálnám érzésre, de miután belefogtam az olvasásba rájöttem, nem lesz gond. Persze van itt a templomba beájult haldoklótól a sütibe rejtett orgazdálkodásra szánt drágakőtől elkezdve minden, mégis olyan kis rövid, bájos történetek ezek, hogy egy jó habos kakaó mellett a betűket is elszürcsöli az ember, amíg odakint esik a hó.
A történetek összeválogatása is remekül sikerült, igaz a kötetben helyet kapó tizenkét novellából és plusz egy önéletrajzi visszaemlékezésből összesen három plusz egy játszódik Karácsonykor és egy Szilveszterkor. A többi novella vagy a téli időszakban játszódik, vagy játékosan, egyéb módon kapcsolódik az ünnepi időszakhoz. Az egyikben például havazik, a másikban Poirot influenzával küszködik, egy harmadikban a megbízó neve spoiler utal valamelyest a karácsonyi időszakra. Vicces volt ezekkel az olykor laza kapcsokkal mégis az ünnepekhez kötni a novellákat. Ismét jár a taps, ezúttal a novellák csokorba szedőjének! :)
Ha már a számoknál tartunk, nézzük az eloszlást:
Tizenkét novella van a kötetben, plusz egy önéletrajzi visszaemlékezés az elején, mely megalapozza a századforduló utáni Anglia karácsonyi időszakára való ráhangolódást. A röpke történetből egyébként bizonyos jellegzetes elemek visszaköszönnek majd a kötetzáró novellában, ami egyfajta játékos keretet ad az egész könyvnek. Poirot toronymagasan az élre tör a maga hatszoros megjelenésével, és így elnyerte a “Fele Kötet Kitüntetett Nyomozója” címet. Gratula a kis tojásfejű belgánknak! :) A nyomában, de nem éppen a sarkában, kettő-kettő fellépéssel Ms. Marple és Mr. Quin jeleskedik. off A harmadik helyen szintén holtverseny alakult ki a bájos páros Tommy és Tuppence spoiler illetve maga a krimi nagyasszonya, Agatha Christie között egy-egy elbeszéléssel. Van azonban egy kakukktojás, ami a személyes kedvencem lett… talán éppen azért, mert sehova sem tartozott igazán, és kis különcnek maradt. Szeretem a kis különcöket, na, és ez a novella amolyan ölelgetni való kis különc volt. Az Edward Robinson férfiassága elvitte nálam a fődíjat zseniálisan megkomponált, takaros zűrzavarával, és oldalágon olyat sprintelt, hogy magam is meglepődtem. :)

Összességében bájos, kedves, langyos, szende, néha bugyutácska történetek andalítanak gyilkolászós ünnepi hangulatba ebben a kötetben, és bár maga a válogatás remek, a külső iszonyatosan kiváló, a történetek java része mégis csak közepesen teljesít. Jó, jó, de nem kiváló.

5 hozzászólás
aurorakönyvmoly>!
Agatha Christie: Adventi krimik

A regények után érdekes volt novellákat olvasni az írónőtől, amik nem mellesleg egy ilyen gyönyörű borítójú, szépen kivitelezett könyv formájában olvashatók.
Egyszerre volt humoros, szórakoztató, lebilincselő, miközben úgy csempészi be azt a bizonyos adventi, téli hangulatot az olvasó estéibe, hogy azt könnyen észre se lehet venni. Mindezeket megfűszerezi izgalmas, cselszövésekkel és talányokkal teli apróságokkal, aminek hála igazán „Agatha Christie hangulatú” lesz a kötet. Voltak ugyan novellák, amik kevésbé értek el hozzám, míg mások kifejezetten tetszettek, azt hiszem ez egyike lesz azoknak a könyveknek, amiket karácsony tájékán leveszek a polcról, akár csak egy-egy oldalnyi beleolvasás miatt.

3 hozzászólás
pjutko>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Az biztos, hogy Agatha Christie-nek nagyon rafinált egy agya volt!

Kellemes adventi olvasmány azokkal a novellákkal, amiket az írónő újságokban jelentetett meg. Nemcsak „gyilkosságosak” vannak benne, hanem szellemes cselszövősek is, nekem ezek újak voltak Christie-től, de tetszettek.

Akár esténkénti egy novellánként is „fogyasztható” :)

2 hozzászólás
Kis_Andrea>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Na ilyen számomra a tökéletes könyv!! Külsőre és belsőre is igényes! AC-t imádom, de elég régen nem olvastam tőle, mert hát… kb. már mindent olvastam tőle… Ezeket a novellákat is olvastam már (egy két kivétellel), sőt láttam is filmes feldolgozásban, de ez most egyáltalán nem zavart. Régi kedves ismerősként üdvözöltem őket. Szépen beosztva, minden nap csak egyet olvasva, kellemes esti időtöltés volt. Mellette végig olvastam mást is, de rá kellett jönnöm, hogy AC csak egy van! A többi könyv mellett mindig arra vágytam, hogy ezt olvashassam este. :-) Oh, és a bevezető kedvet csinált az életrajzi regényéhez is (Életem), amit eddig még nem volt szerencsém olvasni, de hamarosan biztos, hogy sort kerítek rá!

AniTiger P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Kívül gyönyörű, belül fantasztikus ez a gyűjtemény! Ritkán találkozom olyan novelláskötettel, amelyikben nem találok olyat, ami untat vagy simán nem tetszik, de ebben a könyvben a legkevésbé izgalmas novellát is 4 csillagra értékeltem… Némelyik történet szórakoztató volt, a másik csavaros, a harmadik izgalmas – de egyik sem untatott vagy éreztem úgy, hogy el kéne lapoznom. Sőt! Inkább ébren tartottak ezek a rejtélyek! Örülök, hogy olvashattam, és habár nem számítok Agatha Christie rajongónak, már értem, hogy miért imádják annyian!

Kedvenceim: off

Ajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/12/agatha-ch…


Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

A saját életét mindenki maga teszi tönkre.

160. oldal (Helikon, 2020)

1 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Egy probléma nem feltétlenül megoldhatatlan attól, hogy eddig nem oldották meg.

69. oldal (Helikon, 2020)

Málnika>!

De a tények tények, és ha beigazolódik, hogy az ember tévedett, a kudarcot szerényen el kell tudni viselni, és más módon kell próbálkozni újra.

51-52. oldal, Karácsonyi tragédia (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

Egy asszonynak néha szükséges hazudnia, a hazugság jó fegyver. De három ember van, (…) akinek egy asszony igazat kell hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója.

92-93. oldal (Helikon, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
2 hozzászólás
Málnika >!

Én csak abból a jól ismert alapelvből indultam ki, hogy a legkevésbé gyanús ember a leggyanúsabb.

115. oldal, A lelkipásztor lánya (Helikon, 2020)

Málnika>!

Japp a „fiatal generáció, amely kopogtat az ajtón”. És ma foi! Olyan szorgosan kopogtat, hogy közben észre sem veszi: az ajtó nyitva van!

142. oldal, A plymouthi gyors (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

A történész soha nem tud olyan objektív képet adni saját koráról, mint egy későbbi generációból való. Azon múlik a dolog, hogy megfelelő perspektívából kell látni mindent, mert akkor látszanak a valódi arányok.

69. oldal (Helikon, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: történész
Suba_Csaba P>!

Milyenek az ember évei húsz és negyven között? Meg van béklyózva, lekötik mindenféle személyes és érzelmi viszonyok. Ez elkerülhetetlen. Ilyen az élet. De utána új szakasz következik. Az ember elmélkedhet, megfigyelheti az életet, felfedezhet ezt-azt másokról és az igazat önmagáról. Az élet valóságossá válik… jelentőségtelivé. Kerek egésznek látjuk. Nem csupán egy jelenetnek – annak a jelenetnek, amelyet magunk, mint színészek, alakítunk.

160. oldal (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

A kutya néha nehezen fog szagot, de ha szagot fog, semmi sem tántoríthatja el tőle.

24. oldal (Helikon, 2020)

Málnika>!

– Klassz, hogy egy valódi detektív van a házban! – lelkendezett Charlie. – Bárcsak lenne hozzá egy gyilkosság is!

279. oldal, Karácsonyi kaland (Helikon, 2020)


Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Judit: Rózsakő – Kezdetek
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Stephen King: A remény rabjai
Leda D'Rasi: Karácsonyra légy szép!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében
Kerstin Gier: Fellegszálló
J. D. Robb: Halálos ünnep
Marie Force: Végzetes viszony
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Irene Adler: Öt karácsonyi rejtély