Adventi ​krimik 200 csillagozás

Agatha Christie: Adventi krimik

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?
Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2021
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634795360
>!
Helikon, Budapest, 2020
298 oldal · ISBN: 9789634795797
>!
Helikon, Budapest, 2020
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634795360 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Prekop Gabriella, Sipos Katalin

Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Miss Marple · Arthur Hastings · Tuppence Cowley · Tommy Beresford · Japp felügyelő · Parker Pyne


Kedvencelte 5

Most olvassa 37

Várólistára tette 200

Kívánságlistára tette 292

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Agatha Christie: Adventi krimik

”De a tények tények, és ha beigazolódik, hogy az ember tévedett, a kudarcot szerényen el kell tudni viselni, és más módon kell próbálkozni újra.”

Az idei év karácsonyi megjelenései közül számomra egyértelműen az Adventi krimik a legvártabb és a legkedvesebb, már csak a Helikon lenyűgöző kiadása miatt is. Amikor megkaptam, hosszú percekig csak gyönyörködtem ebben a bámulatosan gyönyörű köntösben, amit a kiadvány kapott. Igazi adventi olvasmány, amit öröm kézbe venni, és egy-egy izgalmas történettel bekuckózni a téli estéken, az ünnepekre várva. A kötetben olyan korábban már megjelent novellák kaptak helyet, amelyek télen, karácsonykor vagy éppen szilveszterkor játszódnak, és az ünnepi hangulat mellett természetesen tele vannak rejtéllyel és gyilkossággal. Kedvenc nyomozóink ezúttal is hozzák a formájukat, számomra most talán Poirot, a Karácsonyi kalanddal és A csokoládés dobozzal lett a kedvenc. Biztosan elő fog kerülni ezentúl ez a kötet minden decemberben, hogy együtt nyomozzak és kerüljek karácsonyi hangulatba Agatha Christie szereplőivel, mert ezt az idei “közös kalandot” nagyon élveztem.

meseanyu P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Végre egy tökéletes adventi olvasmány. Bár itt sem jön elő mindegyik novellában konkrétan a karácsony, de mindegyik egy kis gyöngyszem, egy tökéletesen hangulatos, izgalmas és egyben megnyugtató végkifejletű történet, ami segít elandalodni ebben az időszakban. És persze a kivitele is békebelien gyönyörű. Mondtam is a férjemnek, hogy legszívesebben a címlapon látható házban tölteném az ünnepeket, jó társaságban, koktélokat szopogatva, és nagyokat sétálva a frissen esett hóban.

Klodette>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Ez egy viszonylag friss megjelenésű kötet, idehaza és külföldön is és sokan nem fogadták kitörő örömmel, hiszen csupa olyan novellát tartalmaz, amik egyéb regényekben, más, esetleg hasonló címekkel már számtalanszor megjelentek, így sokan átverésenk érzik, egy újabb bőrlehúzásnak, amiben azért van némi igazság…
Agatha Christie munkássága számomra meghatározó és nem titok, hogy nagyon szeretem.
Ahogy azt a fülszöveg is kiválóan taglalja, a gyűjteményben AC össszes híresebb nyomozója megjelenik egy-egy rövid sztori erejéig, hogy a közelgő ünnepek alkalmával nyomozzanak egy jót, elvégre Karácsony ide vagy oda, a gyilkosok ilyenkor sem tartanak szabadságot…sőt.
Ilyenkor törnek csak felszínre igazán a régen eltemetett titkok, az elfojtott vágyak és sérelmek, valamint mindig jó apropó, amikor a család összegyűlik, hogy egymás torkának essenek.
Tommy és Tuppence párosát azért nem kedvelem, mert Miss Marple kedvesen kotnyeles lényével ellentétben, ők számomra csak simán minden lében kanalak, így az a novella, amiben ők szerepeltek nem igazán tetszett, akárcsak a különc Mr. Quin és Mr. Satterthwaite sztorija, hiszen az ő duójuk már-már kimondottan idegesít, bennük aztán tényleg semmi különlegeset nem látok.
Parker Pyne ezen történetét még sosem olvastam, szóval kellemes meglepetésként ért, igaz mire belemelegedtem volna, szinte már véget is ért.
Poirot és Miss Marple pedig még mindig zseniálisak, őket egyszerűen nem tudom megunni.
Az a legjobb ebben az egészben, hogy egyszerre van meg benne a behavazós, bekuckózós ünnepi hangulat, de közben kellemesen borzongató és hideglelős a sok gyilkosságtól.
Fagyöngy, fenyőfa, tojáslikőr, lőpor, súlyos titkok és hazugságok, valamint pár csodabogár nyomozó, ezek mind-mind megvannak ezekben a novellákban.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/12/konyvkritik…

robinson P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Agatha Christie téli témájú novelláit mutatja be, ebből ad egy remek válogatást, aminek külön érdekessége, hogy valamennyi nyomozója feltűnik a tizenkét novellában. Itt van mindenki, Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Parker Pyne és Mr. Quin a főszereplői a történeteknek, ők oldják meg a rejtélyeket. Két novellában a misztikum is szerepet kap. Ezek a novellák eredetileg magazinokban jelentek meg, leginkább az 1920-as és 1930-as években.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/01/adventi-krimik.html

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Ennek a kiadásnak a borítója meseszép! *-* Amint megláttam, hogy megjelenik, alig vártam, hogy a kezemben tarthassam. *-* Szerencsére a tartalma is ugyanennyire tetszett, nagyon jó volt ezeket a karácsonyias, télies hangulatú novellákat olvasni. Idén valahogy kimaradt nekem az A. C. könyvek olvasása, pedig előtte évente több könyvét is olvastam. Jövőre megint előtérbe kell helyeznem a munkásságát, mert nagyon szeretem a történeteit.
Ebben a kötetben mindegyik A. C. által ismert „nyomozó” megjelenik, Poirot, Marple, Hastings, Tommy és Tuppence is. Nekem Poirot a személyes kedvencem, az ő történeteit szeretem a legjobban, nagyon bírom, ahogy kissé öntelt megjegyzésekkel fűszerezve, a szürke agysejtjeit dicsérve mindig fényt derít a gyilkosságok kilétére.

Jagika P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Ez a könyv elvarázsolt: gyönyörű a kötet és a novellák is hangulatosak. Azonban semmiképp se várja az olvasó a meghitt karácsonyi élményt, mert hát mégis bűnügyekről van szó.
Így egyszerre olvasván azonban nem mindegyik tetszett egyformán, ezért nem kapta meg az öt csillagot. Mivel eddig főleg Marple- és Poirot-történeteket ismertem, így az újdonság erejével hatottak a többiek is. Kíváncsian várom a többi esetet is…

Keiran_Rowley IP>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Kis karácsony, nagy karácsony. Kezdődik a gyilok-kánon. Itt egy szép tőr, ott egy pisztoly. Jaj, de szép az Agatha Christod

Először is a kötet tervezőjének jár a 2020-as könyv dizájner díj megakupája. Ez a mestermű kívül és belül is “szemcukorka”, ahogy az angol mondaná. Csodálatos már csak ránézni is, majdhogynem mindegy milyen szöveggel vannak feltöltve az oldalak. Szóval bravó!

Alapvető koncepcionális szkepticizmusom van a címmel kapcsolatban. Nekem valahogy a Karácsonyhoz soha nem illett a krimi vagy a gyilkosság. A trancsírpancsot meg a rafinált nyomozást inkább a Halloween környékére datálnám érzésre, de miután belefogtam az olvasásba rájöttem, nem lesz gond. Persze van itt a templomba beájult haldoklótól a sütibe rejtett orgazdálkodásra szánt drágakőtől elkezdve minden, mégis olyan kis rövid, bájos történetek ezek, hogy egy jó habos kakaó mellett a betűket is elszürcsöli az ember, amíg odakint esik a hó.
A történetek összeválogatása is remekül sikerült, igaz a kötetben helyet kapó tizenkét novellából és plusz egy önéletrajzi visszaemlékezésből összesen három plusz egy játszódik Karácsonykor és egy Szilveszterkor. A többi novella vagy a téli időszakban játszódik, vagy játékosan, egyéb módon kapcsolódik az ünnepi időszakhoz. Az egyikben például havazik, a másikban Poirot influenzával küszködik, egy harmadikban a megbízó neve spoiler utal valamelyest a karácsonyi időszakra. Vicces volt ezekkel az olykor laza kapcsokkal mégis az ünnepekhez kötni a novellákat. Ismét jár a taps, ezúttal a novellák csokorba szedőjének! :)
Ha már a számoknál tartunk, nézzük az eloszlást:
Tizenkét novella van a kötetben, plusz egy önéletrajzi visszaemlékezés az elején, mely megalapozza a századforduló utáni Anglia karácsonyi időszakára való ráhangolódást. A röpke történetből egyébként bizonyos jellegzetes elemek visszaköszönnek majd a kötetzáró novellában, ami egyfajta játékos keretet ad az egész könyvnek. Poirot toronymagasan az élre tör a maga hatszoros megjelenésével, és így elnyerte a “Fele Kötet Kitüntetett Nyomozója” címet. Gratula a kis tojásfejű belgánknak! :) A nyomában, de nem éppen a sarkában, kettő-kettő fellépéssel Ms. Marple és Mr. Quin jeleskedik. off A harmadik helyen szintén holtverseny alakult ki a bájos páros Tommy és Tuppence spoiler illetve maga a krimi nagyasszonya, Agatha Christie között egy-egy elbeszéléssel. Van azonban egy kakukktojás, ami a személyes kedvencem lett… talán éppen azért, mert sehova sem tartozott igazán, és kis különcnek maradt. Szeretem a kis különcöket, na, és ez a novella amolyan ölelgetni való kis különc volt. Az Edward Robinson férfiassága elvitte nálam a fődíjat zseniálisan megkomponált, takaros zűrzavarával, és oldalágon olyat sprintelt, hogy magam is meglepődtem. :)

Összességében bájos, kedves, langyos, szende, néha bugyutácska történetek andalítanak gyilkolászós ünnepi hangulatba ebben a kötetben, és bár maga a válogatás remek, a külső iszonyatosan kiváló, a történetek java része mégis csak közepesen teljesít. Jó, jó, de nem kiváló.

5 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Nagyon jól esett olvasni a novellákat. Az elmúlt egy hétben pont belefért 1-1 történet munkába menet és hazafele. (újra visszahozva a kedvem az utazás közbeni olvasáshoz)
Tetszett a vegyes válogatás, mivel még csak ismerkedem a Christie krimikkel. Az összes nyomozó karakter nagyon szimpatikus, hihetetlen, hogy mennyi személyt tudott megformálni a kirmik királynője (nem is véleltlenül hívják így).
A kötetből egyedül Miss Marple-t ismertem, úgy éreztem, hogy a válogtásban az ő novellái voltak a legkevésbé szórakoztatóak (az egyiket ismertem, a másikat nem). Poirot fergeteges, Hastings-et is nagyon megkedveltem. Az összes közül nyomozó közül talán a kedvencem a Tommy és Tuppence páros lett.

Alapvetően minden Christie rajongónak ajánlom, de aki még keveset olvasott tőle, annak nagyon jó ismerkedési lehetőség :)

A védőborító, és az alatta lévő borító is gyönyöű, nagyon betalált ezzel a Helikon kiadó!

Niki_Salamon P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Agatha Christie novella rajongó lettem. Továbbra is imádom ezeket a rövid szösszeneteket.
Bár pár történethez nemrég volt már szerencsém egy korábbi gyűjteményben, de még így is izgalmasnak volt mondható, hiszen ebbe a kötetbe más fordításban kerültek bele.
Nem mellesleg a borító iszonyat szép!

aurorakönyvmoly P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

A regények után érdekes volt novellákat olvasni az írónőtől, amik nem mellesleg egy ilyen gyönyörű borítójú, szépen kivitelezett könyv formájában olvashatók.
Egyszerre volt humoros, szórakoztató, lebilincselő, miközben úgy csempészi be azt a bizonyos adventi, téli hangulatot az olvasó estéibe, hogy azt könnyen észre se lehet venni. Mindezeket megfűszerezi izgalmas, cselszövésekkel és talányokkal teli apróságokkal, aminek hála igazán „Agatha Christie hangulatú” lesz a kötet. Voltak ugyan novellák, amik kevésbé értek el hozzám, míg mások kifejezetten tetszettek, azt hiszem ez egyike lesz azoknak a könyveknek, amiket karácsony tájékán leveszek a polcról, akár csak egy-egy oldalnyi beleolvasás miatt.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

A saját életét mindenki maga teszi tönkre.

160. oldal (Helikon, 2020)

1 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Egy probléma nem feltétlenül megoldhatatlan attól, hogy eddig nem oldották meg.

69. oldal (Helikon, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: megoldás · probléma
Suba_Csaba P>!

Egy asszonynak néha szükséges hazudnia, a hazugság jó fegyver. De három ember van, […] akinek egy asszony igazat kell hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója.

92-93. oldal (Helikon, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
2 hozzászólás
Málnika>!

De a tények tények, és ha beigazolódik, hogy az ember tévedett, a kudarcot szerényen el kell tudni viselni, és más módon kell próbálkozni újra.

51-52. oldal, Karácsonyi tragédia (Helikon, 2020)

Málnika>!

Én csak abból a jól ismert alapelvből indultam ki, hogy a legkevésbé gyanús ember a leggyanúsabb.

115. oldal, A lelkipásztor lánya (Helikon, 2020)

Málnika>!

Japp a „fiatal generáció, amely kopogtat az ajtón”. És ma foi! Olyan szorgosan kopogtat, hogy közben észre sem veszi: az ajtó nyitva van!

142. oldal, A plymouthi gyors (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

Milyenek az ember évei húsz és negyven között? Meg van béklyózva, lekötik mindenféle személyes és érzelmi viszonyok. Ez elkerülhetetlen. Ilyen az élet. De utána új szakasz következik. Az ember elmélkedhet, megfigyelheti az életet, felfedezhet ezt-azt másokról és az igazat önmagáról. Az élet valóságossá válik… jelentőségtelivé. Kerek egésznek látjuk. Nem csupán egy jelenetnek – annak a jelenetnek, amelyet magunk, mint színészek, alakítunk.

160. oldal (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

A történész soha nem tud olyan objektív képet adni saját koráról, mint egy későbbi generációból való. Azon múlik a dolog, hogy megfelelő perspektívából kell látni mindent, mert akkor látszanak a valódi arányok.

69. oldal (Helikon, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: történész
Málnika>!

– Klassz, hogy egy valódi detektív van a házban! – lelkendezett Charlie. – Bárcsak lenne hozzá egy gyilkosság is!

279. oldal, Karácsonyi kaland (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

A kutya néha nehezen fog szagot, de ha szagot fog, semmi sem tántoríthatja el tőle.

24. oldal (Helikon, 2020)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Megyeri Judit: Rózsakő – Kezdetek
Stephen King: A remény rabjai
Leda D'Rasi: Karácsonyra légy szép!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében
Guillaume Musso: Holnap
Kerstin Gier: Fellegszálló
J. D. Robb: Halálos ünnep
Marie Force: Végzetes viszony
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos