Adventi ​krimik 586 csillagozás

Agatha Christie: Adventi krimik Agatha Christie: Adventi krimik

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?
Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
Mojzer, 2022
ISBN: 9789635449088 · Felolvasta: Csankó Zoltán
>!
Helikon, Budapest, 2021
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634795360
>!
Helikon, Budapest, 2020
298 oldal · ISBN: 9789634795797

1 további kiadás


Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Miss Marple · Arthur Hastings · Tuppence Cowley · Japp felügyelő · Tommy Beresford · Parker Pyne


Kedvencelte 15

Most olvassa 47

Várólistára tette 249

Kívánságlistára tette 401

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Agatha Christie: Adventi krimik

”De a tények tények, és ha beigazolódik, hogy az ember tévedett, a kudarcot szerényen el kell tudni viselni, és más módon kell próbálkozni újra.”

Az idei év karácsonyi megjelenései közül számomra egyértelműen az Adventi krimik a legvártabb és a legkedvesebb, már csak a Helikon lenyűgöző kiadása miatt is. Amikor megkaptam, hosszú percekig csak gyönyörködtem ebben a bámulatosan gyönyörű köntösben, amit a kiadvány kapott. Igazi adventi olvasmány, amit öröm kézbe venni, és egy-egy izgalmas történettel bekuckózni a téli estéken, az ünnepekre várva. A kötetben olyan korábban már megjelent novellák kaptak helyet, amelyek télen, karácsonykor vagy éppen szilveszterkor játszódnak, és az ünnepi hangulat mellett természetesen tele vannak rejtéllyel és gyilkossággal. Kedvenc nyomozóink ezúttal is hozzák a formájukat, számomra most talán Poirot, a Karácsonyi kalanddal és A csokoládés dobozzal lett a kedvenc. Biztosan elő fog kerülni ezentúl ez a kötet minden decemberben, hogy együtt nyomozzak és kerüljek karácsonyi hangulatba Agatha Christie szereplőivel, mert ezt az idei “közös kalandot” nagyon élveztem.

4 hozzászólás
meseanyu P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Végre egy tökéletes adventi olvasmány. Bár itt sem jön elő mindegyik novellában konkrétan a karácsony, de mindegyik egy kis gyöngyszem, egy tökéletesen hangulatos, izgalmas és egyben megnyugtató végkifejletű történet, ami segít elandalodni ebben az időszakban. És persze a kivitele is békebelien gyönyörű. Mondtam is a férjemnek, hogy legszívesebben a címlapon látható házban tölteném az ünnepeket, jó társaságban, koktélokat szopogatva, és nagyokat sétálva a frissen esett hóban.

Klodette>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Ez egy viszonylag friss megjelenésű kötet, idehaza és külföldön is és sokan nem fogadták kitörő örömmel, hiszen csupa olyan novellát tartalmaz, amik egyéb regényekben, más, esetleg hasonló címekkel már számtalanszor megjelentek, így sokan átverésenk érzik, egy újabb bőrlehúzásnak, amiben azért van némi igazság…
Agatha Christie munkássága számomra meghatározó és nem titok, hogy nagyon szeretem.
Ahogy azt a fülszöveg is kiválóan taglalja, a gyűjteményben AC össszes híresebb nyomozója megjelenik egy-egy rövid sztori erejéig, hogy a közelgő ünnepek alkalmával nyomozzanak egy jót, elvégre Karácsony ide vagy oda, a gyilkosok ilyenkor sem tartanak szabadságot…sőt.
Ilyenkor törnek csak felszínre igazán a régen eltemetett titkok, az elfojtott vágyak és sérelmek, valamint mindig jó apropó, amikor a család összegyűlik, hogy egymás torkának essenek.
Tommy és Tuppence párosát azért nem kedvelem, mert Miss Marple kedvesen kotnyeles lényével ellentétben, ők számomra csak simán minden lében kanalak, így az a novella, amiben ők szerepeltek nem igazán tetszett, akárcsak a különc Mr. Quin és Mr. Satterthwaite sztorija, hiszen az ő duójuk már-már kimondottan idegesít, bennük aztán tényleg semmi különlegeset nem látok.
Parker Pyne ezen történetét még sosem olvastam, szóval kellemes meglepetésként ért, igaz mire belemelegedtem volna, szinte már véget is ért.
Poirot és Miss Marple pedig még mindig zseniálisak, őket egyszerűen nem tudom megunni.
Az a legjobb ebben az egészben, hogy egyszerre van meg benne a behavazós, bekuckózós ünnepi hangulat, de közben kellemesen borzongató és hideglelős a sok gyilkosságtól.
Fagyöngy, fenyőfa, tojáslikőr, lőpor, súlyos titkok és hazugságok, valamint pár csodabogár nyomozó, ezek mind-mind megvannak ezekben a novellákban.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/12/konyvkritik…

dontforgettosmileandread P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Agatha Christie- a biztos választásom. Az elmúlt héten sikerült több olyan könyvbe is belefutnom, amelyik sajnos nem nyerte el a tetszésemet, egyszerűen nem nekem íródtak.
Ekkor jutott eszembe, mint örök klasszikus, Agatha Christie könyvei.
Ebben a kiszámíthatatlan áprilisi időjárásban tökéletes választásom a hideg, kuckózós estékre az Adventi krimik. Igen. Tavasszal. Adventi. Imádom! Az összes novellát, ami benne van. Kiváltképp kedvencem lett A csokoládés doboz ; A bagdadi láda rejtélye és A lelkipásztor lánya. Valamint a Kárácsonyi kalandot még mindig nagyon szeretem. Ez ,ha jól emlékszem kétszer is benne volt a Karacsonyi krimik novellaválogatásban .
AC egy zseni. Számomra a leg-leg-leg , a királynő a krimik műfajában. A hónapban fogok még krimiket olvasni , meg kell mondjam, magasan a léc.
Olyan hangulata van, olyan mágikus erős járja át minden történetét. Nekem ez itt is átjött. Noha, minden novella után késztetést éreztem egy jó Agatha Christie felé regényre… De majd nyáron!
Élmény volt , én ajánlom!

Utolsóként pedig a borítóról hadd essen szó, egyszerűen gyönyörű! Árad belőle a tél, a nyugalom , mégis ott motoszkál benne a rejtély, ahol kialudtak a lámpák némelyik ablakon…

robinson P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Agatha Christie téli témájú novelláit mutatja be, ebből ad egy remek válogatást, aminek külön érdekessége, hogy valamennyi nyomozója feltűnik a tizenkét novellában. Itt van mindenki, Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Parker Pyne és Mr. Quin a főszereplői a történeteknek, ők oldják meg a rejtélyeket. Két novellában a misztikum is szerepet kap. Ezek a novellák eredetileg magazinokban jelentek meg, leginkább az 1920-as és 1930-as években.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/01/adventi-krimik.html

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Ennek a kiadásnak a borítója meseszép! *-* Amint megláttam, hogy megjelenik, alig vártam, hogy a kezemben tarthassam. *-* Szerencsére a tartalma is ugyanennyire tetszett, nagyon jó volt ezeket a karácsonyias, télies hangulatú novellákat olvasni. Idén valahogy kimaradt nekem az A. C. könyvek olvasása, pedig előtte évente több könyvét is olvastam. Jövőre megint előtérbe kell helyeznem a munkásságát, mert nagyon szeretem a történeteit.
Ebben a kötetben mindegyik A. C. által ismert „nyomozó” megjelenik, Poirot, Marple, Hastings, Tommy és Tuppence is. Nekem Poirot a személyes kedvencem, az ő történeteit szeretem a legjobban, nagyon bírom, ahogy kissé öntelt megjegyzésekkel fűszerezve, a szürke agysejtjeit dicsérve mindig fényt derít a gyilkosságok kilétére.

Jagika P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Ez a könyv elvarázsolt: gyönyörű a kötet és a novellák is hangulatosak. Azonban semmiképp se várja az olvasó a meghitt karácsonyi élményt, mert hát mégis bűnügyekről van szó.
Így egyszerre olvasván azonban nem mindegyik tetszett egyformán, ezért nem kapta meg az öt csillagot. Mivel eddig főleg Marple- és Poirot-történeteket ismertem, így az újdonság erejével hatottak a többiek is. Kíváncsian várom a többi esetet is…

FVCsilla P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Nagyon sajnálom, hogy ezt nem tudtam megvásárolni.

Nagyon szerettem az összegyűjtött novellákat, az külön pozitívum, hogy Miss Marple és Hercule Poirot mellett megjelenek az írónő további nyomozó karakterei is.

BeliczaiMKata>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Nagyon élveztem a novellákat. Agatha Christie-t mindig zseniálisnak tartottam, de a regényei nekem túl hosszúak, ezek a novellák pedig pont nekem valóak a rövidségük miatt. Kevésbé veszek el a részletekben.

cicus61 P>!
Agatha Christie: Adventi krimik

Jó kis történetek A.C-től. Még mindig Poirot és Miss Marple a kedvencem, így az ő történeteik jobban bejönnek. Tommy és Tuppence nem tudott most sem a kegyeimbe férkőzni, nem rosszak a történeteik, csak nekem nem szívem csücske. Jó volt így olvasni karácsony táján, jobban bele tudtam élni magam a történetekbe. Nekem is a Karácsonyi kaland az egyik kedvencem.


Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

A saját életét mindenki maga teszi tönkre.

160. oldal (Helikon, 2020)

1 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Egy probléma nem feltétlenül megoldhatatlan attól, hogy eddig nem oldották meg.

69. oldal (Helikon, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: megoldás · probléma
Suba_Csaba P>!

Egy asszonynak néha szükséges hazudnia, a hazugság jó fegyver. De három ember van, madame, akinek egy asszony igazat kell hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója.

92-93. oldal (Helikon, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
2 hozzászólás
Málnika >!

De a tények tények, és ha beigazolódik, hogy az ember tévedett, a kudarcot szerényen el kell tudni viselni, és más módon kell próbálkozni újra.

51-52. oldal, Karácsonyi tragédia (Helikon, 2020)

Málnika >!

Én csak abból a jól ismert alapelvből indultam ki, hogy a legkevésbé gyanús ember a leggyanúsabb.

115. oldal, A lelkipásztor lánya (Helikon, 2020)

Málnika >!

Japp a „fiatal generáció, amely kopogtat az ajtón”. És ma foi! Olyan szorgosan kopogtat, hogy közben észre sem veszi: az ajtó nyitva van!

142. oldal, A plymouthi gyors (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

Milyenek az ember évei húsz és negyven között? Meg van béklyózva, lekötik mindenféle személyes és érzelmi viszonyok. Ez elkerülhetetlen. Ilyen az élet. De utána új szakasz következik. Az ember elmélkedhet, megfigyelheti az életet, felfedezhet ezt-azt másokról és az igazat önmagáról. Az élet valóságossá válik… jelentőségtelivé. Kerek egésznek látjuk. Nem csupán egy jelenetnek – annak a jelenetnek, amelyet magunk, mint színészek, alakítunk.

160. oldal (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

A kutya néha nehezen fog szagot, de ha szagot fog, semmi sem tántoríthatja el tőle.

24. oldal (Helikon, 2020)

Suba_Csaba P>!

A történész soha nem tud olyan objektív képet adni saját koráról, mint egy későbbi generációból való. Azon múlik a dolog, hogy megfelelő perspektívából kell látni mindent, mert akkor látszanak a valódi arányok.

69. oldal (Helikon, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: történész
Málnika >!

– Klassz, hogy egy valódi detektív van a házban! – lelkendezett Charlie. – Bárcsak lenne hozzá egy gyilkosság is!

279. oldal, Karácsonyi kaland (Helikon, 2020)


Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Judit: Rózsakő – Liza & Alex
Guillaume Musso: Holnap
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Jud Meyrin: Vércseppek a hóban
Palotás Petra: Szárnyaszegett pillangók 2.
J. D. Robb: Halálos ünnep
Marie Force: Végzetes viszony
Joanne Fluke: Karácsonyi habcsók és gyilkosság
Remy Dalmore: Tegyél a fa alá
E. K. Blair: Bang