A ​vád tanúja 145 csillagozás

Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja

Meggyilkolnak ​egy gazdag, idõs hölgyet, a gyanúsított alibijét csak a felesége tudná igazolni, õ azonban, mint mondja, a maga útját akarja járni, és a jogtanácsos megdöbbenésére férje ellen vall. Mik az esélyei szegény Leonard Vole-nak?…

Van-e hatodik érzékünk? Az elmegyógyász, a volt katona, a társasági hölgy mind másképp vélekedik. Spiritiszta szeánszukon mindenesetre a férfiak figyelmeztetést kapnak: valaki közülük ne menjen haza. Veszély! Vér! Az ifjú Dermot West sejti, mirõl lehet szó, de igaza van-e?…

Négyen ülnek egy régimódi angol vonat elsõ osztályú fülkéjében: egy pap, egy jogász, egy orvos – és egy ismeretlen. A lélektanra, a megkettõzõdött, sõt megtöbbszörözõdött személyiségekre terelõdik a szó, és hármasban meg is tárgyalják egy francia parasztlány furcsa esetét. Mit tud ehhez hozzátenni Raoul Letardeau, az idegen?…

Egy fiatal pszichológus isten háta mögötti házikóba téved a sötétben. Természettõl fogékony az atmoszférára, és a békés családi… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: The Hound of Death

Eredeti megjelenés éve: 1933

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279299
>!
Európa, Budapest, 2011
238 oldal · ISBN: 9789630792585 · Fordította: Borbás Mária, Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2008
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630784887 · Fordította: Borbás Mária, Gy. Horváth László

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 7

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Agatha Christie: A vád tanúja

Ez volt az első novellás kötet az Írónőtől, amit olvastam.
Nekem tetszett ez a könyv is. Gyorsan lehetett haladni vele. Néhány történet különösen tetszett. Érdekes volt, jó kis csattanóval bezárva. Viszont voltak kicsit gyengébbek is, de összeségében jó volt.
Érdemes elolvasni szerintem.

>!
Ez_elment_vadászni
Agatha Christie: A vád tanúja

Érdekes volt olvasni ezeket a novellákat,nem gondoltam volna,hogy Agatha Christie ilyeneket is írt. Egy barátom szerint viszont nem meglepő,mert akkoriban nagy divatja volt az ilyesminek. Unalmas volt olvasni egymás után a sok tudatalatti történetet,több is végződött ugyanazzal a csavarral,ez kicsit egysíkúvá tette a könyvet,de azért jó volt olvasni,kellemes kikapcsolódás. (ezt jól megaszondtam :D )

>!
Sakura P
Agatha Christie: A vád tanúja

Érdekes könyv volt szintén. Kicsit szokatlan, de azért tetszett. Csak két hagyományosnak mondható krimi foglalt helyet a kötetben, ami nem volt zavaró. A misztikus novellákat még szoknom kell, de A.C. ezeket is mesterien írta meg. Az, ahogy a tudattalan dolgokat, a megérzéseket bemutatja kicsit sötét módon, számomra mesteri. A halál agarától a frász kerülgetett, hiszen hasonló mendemondával sokszor találkozhatunk akár babona formájában. Ráadásul az emberek mindig szentül meg vannak győződve arról, hogy a csoda tényleg megtörtént, még akkor is ha van rá ésszerű magyarázat.
A másik, ami megfogott a cigányasszony c. novella volt, amikor az álom valósággá válik és megjelenik a cigányasszony, aki által megismerjük mi is az a „cigányasszony-érzés”.

>!
DoraAnn
Agatha Christie: A vád tanúja

Annyira „Agatha Christie-tlen” ez a válogatás, de a pozitív értelemben. Kivétel nélkül mindegyik történet végén megborzongtam, a sötét és misztikus hangulat nagyon bevette magát az agyamba olvasás közben. Borongós őszi estékre ideális olvasmány.

>!
Szulila P
Agatha Christie: A vád tanúja

Nagyon tetszett ismét :) persze nehezen mondhatnám az ellenkezőjét, mert engem nem érdekel, hogy Agatha Christie épp milyen kedvében volt és milyen stílusban írt, valamivel mindig megfog. Szeretem a romantikus történeteit, és a gyilkosságokban igencsak bővelkedő műveit is. Talán ezért sem zavart, hogy ez most inkább a misztikus volt, babonákkal és talán másabb befejezésekkel. spoiler
Azért ebben is volt, ami talán a többihez képest kevésbé tetszett (pl. A cigányasszony), de lehet nekem nem volt hozzá annyira hangulatom. A kék váza rejtélye és A halál agara is remek történetek voltak. A vád tanúja c. novellánál pedig végre rájöttem a csattanóra. Aztán nagy büszkeségemben kezdett derengeni, hogy lehet filmes verzióban már láthattam.. de nem feszegettem tovább a kérdést, ez a kis öröm maradjon meg nekem :D

>!
bookworm1227
Agatha Christie: A vád tanúja

Voltak benne érdekesek, de unalmasak is. A végén a legtöbb történet ugyanarra az alapra épült, így azokban nem értek meglepetésként a csavarok, mert az előzőek alapján már ki lehetett találni, mi lesz a végkimenetel.
Az utolsó történetet késő este olvastam, szóval lehet csak a fáradtság miatt, de azt nem értettem.:D Most akkor ki kinek a mije és miért akarták megölni?
Szeretem A.C. novellásköteteit, mert vannak köztük gyöngyszemek, de sajnos még nem találtam olyat, amiben minden történet levett volna a lábamról.

>!
Zimmermann_Zita P
Agatha Christie: A vád tanúja

Érdekes volt új oldaláról megismerni Agatha Christie-t, és elolvasni a misztikus, természetfeletti témákkal foglalkozó novelláit, amelyekben persze bőven találunk krimibe illő momentumokat. Némelyik jobban tetszett, némelyik kevésbé, összességében üdítő változatosságot jelentő olvasmány volt a klasszikus krimik után.

>!
bmgrapes I
Agatha Christie: A vád tanúja

Ez a 10 darabból álló novellagyűjtemény tartogat meglepetéseket, mivel csak két „hagyományos” nyomozós AC írás van benne, viszont a történetek nagy része a tudattalanra hajazva meglehetősen sötét.
Kettő (A vád tanúja és A negyedik) pedig mint egy vázlat, mintha csak Boccaccio írta volna, mindössze elmeséli, miről szól a történet, de a részletek kidolgozását az olvasóra (vagy forgatókönyvíróra) hagyja.

>!
Dávid_Debreceni
Agatha Christie: A vád tanúja

Az első tőle. S hát Agatha drága. Megint egy keringőre hívott engem. Illetve az elmém. Szegény embert még az ág is húzza alapon Mr Volenak ma nincs szerencséje. A felesége Christine a vád tanúja. Vole a férje ellen vall. Ez mind szép és jó csak elsőre furcsán hangzik. Egy szerető feleség miért is vall a férje ellen.

Sir Wilfred Robarts is ezt próbálja kideriteni. Ám sokkal inkább az foglalkoztatja, hogy miért a vád idézi tanúnak. Hát ez is napvilágra kerül. Christine töredelmesen vall.

Ám még egy csavar volt az ismeretlen Nő. Sokáig gondoltam, hogy ahogy szokta Agatha vele akar félrevezetni. Valóban a Nő maga furcsa volt és még inkább, mert Christine ellen tett olyan bizonyítékokat amik a Vád tanújaként ingóvá tették az ítélet hitelességét. Miszerint a Nő leveleket írt a szeretője Max számára. Az esküdtszék felmentést ad Volenak.

Minden túl kerek minden sima.. De azután jön az igazi csattanó. Christine igazi vallomása. Amiben elismeri ő a titokzatos Nő. S persze lassan vontatva jutunk el a töredelmesen bevallott vallomástól Mr Volenak a színre lépéséig. Ami aztán Christine ügyét is képezi majd. Lebilincselő könyv volt. Sokat lehetett közben gondolkodni.

>!
Bla IP
Agatha Christie: A vád tanúja

A címadó novella kiemelkedik a 10-es írásfüzérből, melyek nem mindegyike bizonyult bűnügyinek és igazán érdekfeszítőnek. Ki gondolta volna, hogy A.C. misztikus-ezoterikus területen is otthon érezte magát? Én legalábbis nem. A Wilder megfilmesítette címadó novella filmes hatása azonban szinte jobb volt, mint az írás. Jó 1-2 napos kikapcsolódás/szórakozás ez a könyv!


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Az élet azonban tele van véletlenekkel.

A vád tanúja

>!
Lunemorte MP

Úgy rohanunk keresztül az életünkön ismeretlen rendeltetésünk felé, ahogyan egy vonat száguld a sötét éjen át.

A vörös jelzés

>!
Szulila P

Ezer ember közül csak egy képes meglátni a Jupiter holdjait. Azért, mert a másik kilencszázkilencvenkilenc nem láthatja, még nincs okunk kételkedni a Jupiter holdjainak a létezésében, és még kevésbé indokolt az ezredik embert bolondnak nézni.

A kék váza rejtélye

>!
Lunemorte MP

Az asszonyok olyanná lesznek, akár az ördög, ha valakinek a vesztét akarják.

A vád tanúja

>!
Lunemorte MP

Ha sírnod kell, sírj valahol máshol!

Kapcsolódó szócikkek: sírás
>!
Lunemorte MP

Az embert néha furcsán becsapja a szeme.

A cigányasszony

>!
Lunemorte MP

Igaza van, ne nézzen senki a jövőbe. A múltba nézni azonban… az teljesen más.

A halál agara

>!
Lunemorte MP

Voltak a múltban civilizációk, amelyekhez képest a miénk semmiség?

A halál agara


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Shemilt: Lányom
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Joss Stirling: Storm és Stone
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.
Tony Parsons: A gyiloktáska