A ​vád tanúja 165 csillagozás

Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja

Meggyilkolnak ​egy gazdag, idõs hölgyet, a gyanúsított alibijét csak a felesége tudná igazolni, õ azonban, mint mondja, a maga útját akarja járni, és a jogtanácsos megdöbbenésére férje ellen vall. Mik az esélyei szegény Leonard Vole-nak?…

Van-e hatodik érzékünk? Az elmegyógyász, a volt katona, a társasági hölgy mind másképp vélekedik. Spiritiszta szeánszukon mindenesetre a férfiak figyelmeztetést kapnak: valaki közülük ne menjen haza. Veszély! Vér! Az ifjú Dermot West sejti, mirõl lehet szó, de igaza van-e?…

Négyen ülnek egy régimódi angol vonat elsõ osztályú fülkéjében: egy pap, egy jogász, egy orvos – és egy ismeretlen. A lélektanra, a megkettõzõdött, sõt megtöbbszörözõdött személyiségekre terelõdik a szó, és hármasban meg is tárgyalják egy francia parasztlány furcsa esetét. Mit tud ehhez hozzátenni Raoul Letardeau, az idegen?…

Egy fiatal pszichológus isten háta mögötti házikóba téved a sötétben. Természettõl fogékony az atmoszférára, és a békés családi… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: The Hound of Death

Eredeti megjelenés éve: 1933

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2018
324 oldal · ISBN: 9789634791461
>!
Helikon, Budapest, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279299
>!
Európa, Budapest, 2011
238 oldal · ISBN: 9789630792585 · Fordította: Borbás Mária, Gy. Horváth László

2 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Agatha Christie: A vád tanúja

Ez volt az első novellás kötet az Írónőtől, amit olvastam.
Nekem tetszett ez a könyv is. Gyorsan lehetett haladni vele. Néhány történet különösen tetszett. Érdekes volt, jó kis csattanóval bezárva. Viszont voltak kicsit gyengébbek is, de összeségében jó volt.
Érdemes elolvasni szerintem.

>!
Ez_elment_vadászni P
Agatha Christie: A vád tanúja

Érdekes volt olvasni ezeket a novellákat,nem gondoltam volna,hogy Agatha Christie ilyeneket is írt. Egy barátom szerint viszont nem meglepő,mert akkoriban nagy divatja volt az ilyesminek. Unalmas volt olvasni egymás után a sok tudatalatti történetet,több is végződött ugyanazzal a csavarral,ez kicsit egysíkúvá tette a könyvet,de azért jó volt olvasni,kellemes kikapcsolódás. (ezt jól megaszondtam :D )

>!
KingucK
Agatha Christie: A vád tanúja

A címadó novella nagyon érdekes és fordulatos volt. Csak rövid. :)
A szokásos könyveinek a terjedelme sem túl vasokos, viszont pont megfelelő egy jó krimi leírásához, ezért hiányérzetem is maradt. Viszont most is izgalmas volt, az az érzés, mikor végig tudod, hogy nem stimmel valami, de csak a végén jössz rá, hogy mi volt az :)

>!
gybarbii
Agatha Christie: A vád tanúja

Sajnos engem most nem annyira győzött meg ez a kötet… A Hunga-Print kiadást olvastam, ami 12 történetet tartalmazott.
A címadó novella tetszett, a fordulat nagyszerű volt benne, bár egy kicsit összecsapottnak éreztem, túl hirtelen lett vége. A Halál agara és a Cigányasszony AC misztikus történetei közé tartoznak, bár amíg az első egyáltalán nem nyerte el a tetszésem, addig a másodikat sokkal érdekesebbnek találtam. A vörös jelzésnek már a címe is sejteti, hogy valami tragikus várható a történettől… Előkerül az őrültség és a előérzet (vagy megérzés), ezek a témák mindig is nagyon érdekeltek, így számomra ez volt a kötet egyik legérdekesebb darabja.
A lámpástól teljesen kirázott a hideg! Igazi kísértettörténet, ami a végén még könnyeket is csalt a szemembe… A rádió szintén kísértettörténetnek tűnik, bár itt azért kiderül a turpisság, és persze a „gonosz” elnyeri méltó büntetését. A kék váza rejtélye is ehhez a sorhoz kapcsolódik, bár ez nem igazán tetszett. Jól indult, és szerintem AC ennél sokkal jobbat is ki tudott volna hozni belőle…
Sir Arthur Carmichael különös esete tényleg nagyon különös volt, és nem biztos, hogy a jó értelemben… Ez a macska dolog nekem nagyon furcsa volt… vagy talán csak éppen nem voltam elég nyitott hangulatomban. A szárnyak hívása is különös volt, nem is értem AC-nek honnan jöttek ezek az ötletei!? És akkor az utolsó két novella még szóba se került! Sajnos sem Az utolsó szeánsz tragikus, sem az S.O.S. szerencsés végkimenetele nem tudott igazán meggyőzni… Talán ez így egyben volt túl sok, itt tényleg érvényesül a „kevesebb néha több” mondás…

>!
Hunga-Print, Budapest, 1994
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 963841345X · Fordította: Villányi György
>!
Sakura P
Agatha Christie: A vád tanúja

Érdekes könyv volt szintén. Kicsit szokatlan, de azért tetszett. Csak két hagyományosnak mondható krimi foglalt helyet a kötetben, ami nem volt zavaró. A misztikus novellákat még szoknom kell, de A.C. ezeket is mesterien írta meg. Az, ahogy a tudattalan dolgokat, a megérzéseket bemutatja kicsit sötét módon, számomra mesteri. A halál agarától a frász kerülgetett, hiszen hasonló mendemondával sokszor találkozhatunk akár babona formájában. Ráadásul az emberek mindig szentül meg vannak győződve arról, hogy a csoda tényleg megtörtént, még akkor is ha van rá ésszerű magyarázat.
A másik, ami megfogott a cigányasszony c. novella volt, amikor az álom valósággá válik és megjelenik a cigányasszony, aki által megismerjük mi is az a „cigányasszony-érzés”.

>!
DoraAnn
Agatha Christie: A vád tanúja

Annyira „Agatha Christie-tlen” ez a válogatás, de a pozitív értelemben. Kivétel nélkül mindegyik történet végén megborzongtam, a sötét és misztikus hangulat nagyon bevette magát az agyamba olvasás közben. Borongós őszi estékre ideális olvasmány.

>!
Szulila P
Agatha Christie: A vád tanúja

Nagyon tetszett ismét :) persze nehezen mondhatnám az ellenkezőjét, mert engem nem érdekel, hogy Agatha Christie épp milyen kedvében volt és milyen stílusban írt, valamivel mindig megfog. Szeretem a romantikus történeteit, és a gyilkosságokban igencsak bővelkedő műveit is. Talán ezért sem zavart, hogy ez most inkább a misztikus volt, babonákkal és talán másabb befejezésekkel. spoiler
Azért ebben is volt, ami talán a többihez képest kevésbé tetszett (pl. A cigányasszony), de lehet nekem nem volt hozzá annyira hangulatom. A kék váza rejtélye és A halál agara is remek történetek voltak. A vád tanúja c. novellánál pedig végre rájöttem a csattanóra. Aztán nagy büszkeségemben kezdett derengeni, hogy lehet filmes verzióban már láthattam.. de nem feszegettem tovább a kérdést, ez a kis öröm maradjon meg nekem :D

>!
bookworm1227
Agatha Christie: A vád tanúja

Voltak benne érdekesek, de unalmasak is. A végén a legtöbb történet ugyanarra az alapra épült, így azokban nem értek meglepetésként a csavarok, mert az előzőek alapján már ki lehetett találni, mi lesz a végkimenetel.
Az utolsó történetet késő este olvastam, szóval lehet csak a fáradtság miatt, de azt nem értettem.:D Most akkor ki kinek a mije és miért akarták megölni?
Szeretem A.C. novellásköteteit, mert vannak köztük gyöngyszemek, de sajnos még nem találtam olyat, amiben minden történet levett volna a lábamról.

>!
bmgrapes I
Agatha Christie: A vád tanúja

Ez a 10 darabból álló novellagyűjtemény tartogat meglepetéseket, mivel csak két „hagyományos” nyomozós AC írás van benne, viszont a történetek nagy része a tudattalanra hajazva meglehetősen sötét.
Kettő (A vád tanúja és A negyedik) pedig mint egy vázlat, mintha csak Boccaccio írta volna, mindössze elmeséli, miről szól a történet, de a részletek kidolgozását az olvasóra (vagy forgatókönyvíróra) hagyja.

>!
Dávid_Debreceni
Agatha Christie: A vád tanúja

Az első tőle. S hát Agatha drága. Megint egy keringőre hívott engem. Illetve az elmém. Szegény embert még az ág is húzza alapon Mr Volenak ma nincs szerencséje. A felesége Christine a vád tanúja. Vole a férje ellen vall. Ez mind szép és jó csak elsőre furcsán hangzik. Egy szerető feleség miért is vall a férje ellen.

Sir Wilfred Robarts is ezt próbálja kideriteni. Ám sokkal inkább az foglalkoztatja, hogy miért a vád idézi tanúnak. Hát ez is napvilágra kerül. Christine töredelmesen vall.

Ám még egy csavar volt az ismeretlen Nő. Sokáig gondoltam, hogy ahogy szokta Agatha vele akar félrevezetni. Valóban a Nő maga furcsa volt és még inkább, mert Christine ellen tett olyan bizonyítékokat amik a Vád tanújaként ingóvá tették az ítélet hitelességét. Miszerint a Nő leveleket írt a szeretője Max számára. Az esküdtszék felmentést ad Volenak.

Minden túl kerek minden sima.. De azután jön az igazi csattanó. Christine igazi vallomása. Amiben elismeri ő a titokzatos Nő. S persze lassan vontatva jutunk el a töredelmesen bevallott vallomástól Mr Volenak a színre lépéséig. Ami aztán Christine ügyét is képezi majd. Lebilincselő könyv volt. Sokat lehetett közben gondolkodni.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Az élet azonban tele van véletlenekkel.

A vád tanúja

>!
Lunemorte MP

Úgy rohanunk keresztül az életünkön ismeretlen rendeltetésünk felé, ahogyan egy vonat száguld a sötét éjen át.

A vörös jelzés

>!
Szulila P

Ezer ember közül csak egy képes meglátni a Jupiter holdjait. Azért, mert a másik kilencszázkilencvenkilenc nem láthatja, még nincs okunk kételkedni a Jupiter holdjainak a létezésében, és még kevésbé indokolt az ezredik embert bolondnak nézni.

A kék váza rejtélye

>!
Lunemorte MP

Az asszonyok olyanná lesznek, akár az ördög, ha valakinek a vesztét akarják.

A vád tanúja

>!
Lunemorte MP

Ha sírnod kell, sírj valahol máshol!

Kapcsolódó szócikkek: sírás
>!
Lunemorte MP

Az embert néha furcsán becsapja a szeme.

A cigányasszony

>!
Lunemorte MP

Igaza van, ne nézzen senki a jövőbe. A múltba nézni azonban… az teljesen más.

A halál agara

>!
Lunemorte MP

Voltak a múltban civilizációk, amelyekhez képest a miénk semmiség?

A halál agara


Enciklopédia 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Shemilt: Lányom
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Joss Stirling: Storm és Stone
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.
Tony Parsons: A gyiloktáska