A ​vád tanúja 199 csillagozás

Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

London, 1920-as évek. Sokkoló gyilkosság szennyezi be egy csinos városi kúria plüsskárpitjait. Az áldozat egy idős asszony, az elképesztően gazdag Emily French. Minden bizonyíték Leonard Vole-ra, a fiatal kalandorra mutat, akit az asszony örökösévé tett, és aki cserébe könyörtelenül elvette az életét. Legalábbis az asszony házvezetőnője ezt állítja a bíróságon. Leonard azonban ragaszkodik ártatlanságához, és biztos benne, hogy felesége igazolja majd az alibijét.

A vád tanúja a krimikirálynő tizenkét izgalmas, hátborzongató detektívnovellájának gyűjteménye, amelyben nem mindig a rosszfiúk húzzák a rövidebbet…

Eredeti megjelenés éve: 1933

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie

>!
Helikon, Budapest, 2018
324 oldal · ISBN: 9789634791461
>!
Helikon, Budapest, 2017
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279299 · Fordította: Borbás Mária, Gy. Horváth László, Prekop Gabriella
>!
Európa, Budapest, 2011
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792585 · Fordította: Borbás Mária, Gy. Horváth László

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gazibla IP
Agatha Christie: A vád tanúja

A legjobb Agatha Christie novellás kötet amit eddig olvastam. :) Teljesen más, mint a többi. Misztikus és nagyon érdekes történetek ezek. A kötet legjobb novellája A szárnyak hívása című.

>!
Márta_Péterffy
Agatha Christie: A vád tanúja

Megérte újra elolvasni ezt a különleges novella-gyűjteményt, csak a címadó történetre emlékeztem, így viszont ez nem volt meglepetés, csak annyiban, hogy mintha a híres film befejezése más lett volna/?/
A régi Hungaprint kiadás még 11 novellát tartalmaz, igen csak vegyesek, némelyik rendkívül szellemes, de van közte meglehetősen zavaros is.
Agatha Christie-t rendkívül érdekelte a lélektan, az akkori tudomány kutatásai e területen, főleg Freud és a tudatalatti világa.
Több regényében és novellájában megjelenik a téma, széles érdeklődési körébe jól beleillett, szintén foglalkoztatta a természetfölöttinek nevezett világ is,de legtöbbször igen józan ésszel és leleplezőleg írt ezekről.
Lásd még: Bűbájos gyilkosok, A sittafordi rejtély.
Összességében ajánlom olvasni, leginkább a rajongóknak, és érdemes a filmet is megnézni!

>!
Gorkie
Agatha Christie: A vád tanúja

Ez volt az első novellás kötet az Írónőtől, amit olvastam.
Nekem tetszett ez a könyv is. Gyorsan lehetett haladni vele. Néhány történet különösen tetszett. Érdekes volt, jó kis csattanóval bezárva. Viszont voltak kicsit gyengébbek is, de összeségében jó volt.
Érdemes elolvasni szerintem.

>!
gybarbii 
Agatha Christie: A vád tanúja

Sajnos engem most nem annyira győzött meg ez a kötet… A Hunga-Print kiadást olvastam, ami 12 történetet tartalmazott.
A címadó novella tetszett, a fordulat nagyszerű volt benne, bár egy kicsit összecsapottnak éreztem, túl hirtelen lett vége. A Halál agara és a Cigányasszony AC misztikus történetei közé tartoznak, bár amíg az első egyáltalán nem nyerte el a tetszésem, addig a másodikat sokkal érdekesebbnek találtam. A vörös jelzésnek már a címe is sejteti, hogy valami tragikus várható a történettől… Előkerül az őrültség és a előérzet (vagy megérzés), ezek a témák mindig is nagyon érdekeltek, így számomra ez volt a kötet egyik legérdekesebb darabja.
A lámpástól teljesen kirázott a hideg! Igazi kísértettörténet, ami a végén még könnyeket is csalt a szemembe… A rádió szintén kísértettörténetnek tűnik, bár itt azért kiderül a turpisság, és persze a „gonosz” elnyeri méltó büntetését. A kék váza rejtélye is ehhez a sorhoz kapcsolódik, bár ez nem igazán tetszett. Jól indult, és szerintem AC ennél sokkal jobbat is ki tudott volna hozni belőle…
Sir Arthur Carmichael különös esete tényleg nagyon különös volt, és nem biztos, hogy a jó értelemben… Ez a macska dolog nekem nagyon furcsa volt… vagy talán csak éppen nem voltam elég nyitott hangulatomban. A szárnyak hívása is különös volt, nem is értem AC-nek honnan jöttek ezek az ötletei!? És akkor az utolsó két novella még szóba se került! Sajnos sem Az utolsó szeánsz tragikus, sem az S.O.S. szerencsés végkimenetele nem tudott igazán meggyőzni… Talán ez így egyben volt túl sok, itt tényleg érvényesül a „kevesebb néha több” mondás…

>!
Hunga-Print, Budapest, 1994
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 963841345X · Fordította: Villányi György
>!
KingucK
Agatha Christie: A vád tanúja

A címadó novella nagyon érdekes és fordulatos volt. Csak rövid. :)
A szokásos könyveinek a terjedelme sem túl vasokos, viszont pont megfelelő egy jó krimi leírásához, ezért hiányérzetem is maradt. Viszont most is izgalmas volt, az az érzés, mikor végig tudod, hogy nem stimmel valami, de csak a végén jössz rá, hogy mi volt az :)

>!
Arwen 
Agatha Christie: A vád tanúja

Újraolvasás (2018)

Úgy emlékeztem, hogy a címadó mű hosszabb novella, sőt inkább kisregény. Meg is lepődtem, hogy csak 30 oldalas kis szösszenet. Érdekesnek és meglepőnek tartom, de szívesen olvastam volna még, nekem ez kicsit kevés volt. Viszont kíváncsi vagyok, hogy sikerült belőle egy filmet rittyentetni. Mondjuk sok A. C. novellából készült adaptáció, de azok eddig valahogy kimaradtak.
A többi novella közül voltak kiemelkedők és kevésbé élvezetesek, de igazából egyikre se adnék négynél kevesebb csillagot. Volt pár, aminek a végénél néztem, mint hal a szatyorban, hogy mégis mi ez a ködös vég?!
Egyébként ez a kötet megmutatja, hogy milyen sokrétű volt Agatha, ugyanis a legtöbb novella kicsit paranormális. Egyik sem az a kifejezetten rémisztő, de pl. a Fülemüle villánál végig izgatottan, kicsit félve forgattam a lapokat. Mondjuk annál pont emlékeztem, hogy mi fog történni, de még ennek ellenére is megérintett. Az is meglepett, hogy azt Kékszakállról mintázta. Utánanéztem kicsit az egész Kékszakáll népmesének és igazából egy 15. században élt francia emberről, Gilles de Rais-ről lett mintázva, aki fiatal gyerekeket gyilkolt (főleg kisfiúkat). Fel is akasztották bűnei miatt. Hogy pontosan hogy „inspirálta” Kékszakáll karakterét, azt nem tudom. Anno meghallgattuk énekórán A kékszakáll herceg várát Bartóktól, de már nem igazán emlékszem belőle semmire, csak, hogy volt valami, amin mindannyian megbotránkoztunk/szórakoztunk, ki-ki melyiket, attól függően, hogy mennyire prűd. Mindenesetre kedvem lett meghallgatni, remélem sikerül még ebben az évben.
Tehát, összességében nagyon élveztem ezt a kötetet, és egy nap alatt ki is olvastam.

>!
KillerCat
Agatha Christie: A vád tanúja

Ez valami elképesztően jó volt,tele hátborzongató történettel!

>!
Sakura
Agatha Christie: A vád tanúja

Érdekes könyv volt szintén. Kicsit szokatlan, de azért tetszett. Csak két hagyományosnak mondható krimi foglalt helyet a kötetben, ami nem volt zavaró. A misztikus novellákat még szoknom kell, de A.C. ezeket is mesterien írta meg. Az, ahogy a tudattalan dolgokat, a megérzéseket bemutatja kicsit sötét módon, számomra mesteri. A halál agarától a frász kerülgetett, hiszen hasonló mendemondával sokszor találkozhatunk akár babona formájában. Ráadásul az emberek mindig szentül meg vannak győződve arról, hogy a csoda tényleg megtörtént, még akkor is ha van rá ésszerű magyarázat.
A másik, ami megfogott a cigányasszony c. novella volt, amikor az álom valósággá válik és megjelenik a cigányasszony, aki által megismerjük mi is az a „cigányasszony-érzés”.

>!
Szulila
Agatha Christie: A vád tanúja

Nagyon tetszett ismét :) persze nehezen mondhatnám az ellenkezőjét, mert engem nem érdekel, hogy Agatha Christie épp milyen kedvében volt és milyen stílusban írt, valamivel mindig megfog. Szeretem a romantikus történeteit, és a gyilkosságokban igencsak bővelkedő műveit is. Talán ezért sem zavart, hogy ez most inkább a misztikus volt, babonákkal és talán másabb befejezésekkel. spoiler
Azért ebben is volt, ami talán a többihez képest kevésbé tetszett (pl. A cigányasszony), de lehet nekem nem volt hozzá annyira hangulatom. A kék váza rejtélye és A halál agara is remek történetek voltak. A vád tanúja c. novellánál pedig végre rájöttem a csattanóra. Aztán nagy büszkeségemben kezdett derengeni, hogy lehet filmes verzióban már láthattam.. de nem feszegettem tovább a kérdést, ez a kis öröm maradjon meg nekem :D

>!
pável 
Agatha Christie: A vád tanúja

Nem kedvencem a novella műfaja, a bűnügyi elbeszéléseknél meg egyenesen elvesztem a nyomokat is, Agathának pedig nem ez a sikerműfaja, szóval nem lesz szerelemkönyv.
Persze azért nem is húzhatom le, némelyik szöveg elég ügyes, a címadó darab pedig egyenesen bravúros, nem véletlen a megfilmesítés-mánia. (Átlagolva: 4)
(2013k)


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Az élet azonban tele van véletlenekkel.

A vád tanúja

>!
Lunemorte MP

Úgy rohanunk keresztül az életünkön ismeretlen rendeltetésünk felé, ahogyan egy vonat száguld a sötét éjen át.

A vörös jelzés

>!
Szulila

Ezer ember közül csak egy képes meglátni a Jupiter holdjait. Azért, mert a másik kilencszázkilencvenkilenc nem láthatja, még nincs okunk kételkedni a Jupiter holdjainak a létezésében, és még kevésbé indokolt az ezredik embert bolondnak nézni.

A kék váza rejtélye

>!
Lunemorte MP

Az asszonyok olyanná lesznek, akár az ördög, ha valakinek a vesztét akarják.

A vád tanúja

>!
Lunemorte MP

Ha sírnod kell, sírj valahol máshol!

Kapcsolódó szócikkek: sírás
>!
Lunemorte MP

Az embert néha furcsán becsapja a szeme.

A cigányasszony

>!
Lunemorte MP

Igaza van, ne nézzen senki a jövőbe. A múltba nézni azonban… az teljesen más.

A halál agara

>!
Lunemorte MP

Voltak a múltban civilizációk, amelyekhez képest a miénk semmiség?

A halál agara


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A víz mélyén
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes feltámadása
Bernhard Borge: Az éjszakai ember
Helena Silence: Ezüsthíd
Jo Nesbø: Hóember
Jodi Picoult: Találj rám!
Gillian Flynn: Holtodiglan
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Dan Brown: Inferno