A ​vád tanúja 130 csillagozás

Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja Agatha Christie: A vád tanúja

Meggyilkolnak ​egy gazdag, idõs hölgyet, a gyanúsított alibijét csak a felesége tudná igazolni, õ azonban, mint mondja, a maga útját akarja járni, és a jogtanácsos megdöbbenésére férje ellen vall. Mik az esélyei szegény Leonard Vole-nak?…

Van-e hatodik érzékünk? Az elmegyógyász, a volt katona, a társasági hölgy mind másképp vélekedik. Spiritiszta szeánszukon mindenesetre a férfiak figyelmeztetést kapnak: valaki közülük ne menjen haza. Veszély! Vér! Az ifjú Dermot West sejti, mirõl lehet szó, de igaza van-e?…

Négyen ülnek egy régimódi angol vonat elsõ osztályú fülkéjében: egy pap, egy jogász, egy orvos – és egy ismeretlen. A lélektanra, a megkettõzõdött, sõt megtöbbszörözõdött személyiségekre terelõdik a szó, és hármasban meg is tárgyalják egy francia parasztlány furcsa esetét. Mit tud ehhez hozzátenni Raoul Letardeau, az idegen?…

Egy fiatal pszichológus isten háta mögötti házikóba téved a sötétben. Természettõl fogékony az atmoszférára, és a békés családi… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: The Hound of Death

Eredeti megjelenés éve: 1933

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2011
238 oldal · ISBN: 9789630792585 · Fordította: Borbás Mária, Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2008
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630784887 · Fordította: Borbás Mária, Gy. Horváth László
>!
Hunga-Print, Budapest, 1994
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 963841345X · Fordította: Villányi György

Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Agatha Christie: A vád tanúja

Ez volt az első novellás kötet az Írónőtől, amit olvastam.
Nekem tetszett ez a könyv is. Gyorsan lehetett haladni vele. Néhány történet különösen tetszett. Érdekes volt, jó kis csattanóval bezárva. Viszont voltak kicsit gyengébbek is, de összeségében jó volt.
Érdemes elolvasni szerintem.

>!
Sakura P
Agatha Christie: A vád tanúja

Érdekes könyv volt szintén. Kicsit szokatlan, de azért tetszett. A misztikus novellákat még szoknom kell, de A.C. ezeket is mesterien írta meg.

>!
Zimmermann_Zita P
Agatha Christie: A vád tanúja

Érdekes volt új oldaláról megismerni Agatha Christie-t, és elolvasni a misztikus, természetfeletti témákkal foglalkozó novelláit, amelyekben persze bőven találunk krimibe illő momentumokat. Némelyik jobban tetszett, némelyik kevésbé, összességében üdítő változatosságot jelentő olvasmány volt a klasszikus krimik után.

>!
bmgrapes I
Agatha Christie: A vád tanúja

Ez a 10 darabból álló novellagyűjtemény tartogat meglepetéseket, mivel csak két „hagyományos” nyomozós AC írás van benne, viszont a történetek nagy része a tudattalanra hajazva meglehetősen sötét.
Kettő (A vád tanúja és A negyedik) pedig mint egy vázlat, mintha csak Boccaccio írta volna, mindössze elmeséli, miről szól a történet, de a részletek kidolgozását az olvasóra (vagy forgatókönyvíróra) hagyja.

>!
Dávid_Debreceni
Agatha Christie: A vád tanúja

Az első tőle. S hát Agatha drága. Megint egy keringőre hívott engem. Illetve az elmém. Szegény embert még az ág is húzza alapon Mr Volenak ma nincs szerencséje. A felesége Christine a vád tanúja. Vole a férje ellen vall. Ez mind szép és jó csak elsőre furcsán hangzik. Egy szerető feleség miért is vall a férje ellen.

Sir Wilfred Robarts is ezt próbálja kideriteni. Ám sokkal inkább az foglalkoztatja, hogy miért a vád idézi tanúnak. Hát ez is napvilágra kerül. Christine töredelmesen vall.

Ám még egy csavar volt az ismeretlen Nő. Sokáig gondoltam, hogy ahogy szokta Agatha vele akar félrevezetni. Valóban a Nő maga furcsa volt és még inkább, mert Christine ellen tett olyan bizonyítékokat amik a Vád tanújaként ingóvá tették az ítélet hitelességét. Miszerint a Nő leveleket írt a szeretője Max számára. Az esküdtszék felmentést ad Volenak.

Minden túl kerek minden sima.. De azután jön az igazi csattanó. Christine igazi vallomása. Amiben elismeri ő a titokzatos Nő. S persze lassan vontatva jutunk el a töredelmesen bevallott vallomástól Mr Volenak a színre lépéséig. Ami aztán Christine ügyét is képezi majd. Lebilincselő könyv volt. Sokat lehetett közben gondolkodni.

>!
Bla IMP
Agatha Christie: A vád tanúja

A címadó novella kiemelkedik a 10-es írásfüzérből, melyek nem mindegyike bizonyult bűnügyinek és igazán érdekfeszítőnek. Ki gondolta volna, hogy A.C. misztikus-ezoterikus területen is otthon érezte magát? Én legalábbis nem. A Wilder megfilmesítette címadó novella filmes hatása azonban szinte jobb volt, mint az írás. Jó 1-2 napos kikapcsolódás/szórakozás ez a könyv!

>!
gabiica P
Agatha Christie: A vád tanúja

Kellőképp borzongató történeteket olvashattam. Direkt nem olvastam el előre a fülszöveget, még az is meglepetésként ért, hogy ez egy rövidebb novelláskötet, szégyellem is magam, hogy nem tudtam előre, de egyáltalán nem bántam meg.
Noha ez csak a második kötet, amit Agatha Christietől olvasok, máris rájöttem, mennyire zseniális alkotó, nagyon megszerettem.

>!
kormix
Agatha Christie: A vád tanúja

Hosszú évek után ismét kezembe akartam venni egy Agatha Christie könyvet, gondoltam kezdjük kicsiben, elég lesz egy novelláskötet is. Kicsit felemásak az érzéseim. De nézzük sorban.
A halál agara, A negyedik utas és A cigányasszony is olyan volt, hogy bármennyire odafigyelve olvastam, úgy fejeztem be, hogy nem igazán értettem, mi a csattanó, mi a lényeg. A halál agara emellett nem is tetszett, szerintem ez volt a leggyengébb.
A lámpás, a Sir Carmichael különös esete, Az utolsó szeánsz és A szárnyak hívása már jobb novellák voltak, ugyanakkor kiemelkedőnek ezeket sem nevezném, bár az előbbiek egészen érdekesek voltak, A lámpásra még azt is mondhatnám, hogy szomorú, de egyben kedves történet.
A többi novella szerencsére már viselte magán a krimi jelleget, ezek tetszettek a legjobban. A vád tanúja kifejezetten jó volt, és Romaine fondorlatossága bár még meglepett, a végkifejletet azért sejtettem. A vörös jelzés szerintem kiváló alapanyaga lehetett volna egy regénynek is, ebből a szempontból kár, hogy bele lett zsúfolva röpke 20 oldalba. A rádió történetét már Agatha Christie előtt és Agatha Christie után is többször, többféleképpen feldolgozták, ennek ellenére még mindig megmosolyogtat, hiszen spoiler. Az S.O.S. is tetszett, bár szükségtelen volt ezt is a misztikus irányba terelni, ha a végén már semmi köze sincs a történésekhez.
És a végére hagyom a kötet legjobbját, A kék váza rejtélye volt ugyanis messze a legizgalmasabb. A sok misztikum után már arra számítottam, hogy ez is hasonlóan végződik majd, ehhez képest.. hűű! Abszolút meglepett, már csak emiatt megérte elolvasni a könyvet.
Összességében tehát egy átlagos kötet, jobb és kevésbé jobb történetekkel, de szerintem is megéri elolvasni, kellemes kikapcsolódást nyújtott és számomra igazán meglepő felfedezés volt, hogy Agatha Christie már ismerte az ektoplazma fogalmát.

>!
Boglarina P
Agatha Christie: A vád tanúja

3,5 csillag, pedig nem lettek volna rosszak a novellák, ha mindegyik olyan zseniális, mint a címadó novella. Sajnos nem, ezek a misztikus/kísértethistóriás történetek nem igazán jöttek be. Volt 1-2 jobb, de legtöbbször úgy értem a végére, hogy feszülten figyeltem, és mégsem értettem semmit. Viszont maga a novellaság AC-nál bejött, pedig nem vagyok a műfaj és műnem rajongója.

>!
incsucsunna
Agatha Christie: A vád tanúja

Egyértelműen a címadó novella volt a legjobb, a többiből így évekkel az olvasás után már csak rémlenek dolgok.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Az élet azonban tele van véletlenekkel.

A vád tanúja

>!
Lunemorte MP

Úgy rohanunk keresztül az életünkön ismeretlen rendeltetésünk felé, ahogyan egy vonat száguld a sötét éjen át.

A vörös jelzés

>!
Lunemorte MP

Az asszonyok olyanná lesznek, akár az ördög, ha valakinek a vesztét akarják.

A vád tanúja

>!
Lunemorte MP

Ha sírnod kell, sírj valahol máshol!

Kapcsolódó szócikkek: sírás
>!
Lunemorte MP

Az embert néha furcsán becsapja a szeme.

A cigányasszony

>!
Lunemorte MP

Igaza van, ne nézzen senki a jövőbe. A múltba nézni azonban… az teljesen más.

A halál agara

>!
Lunemorte MP

Voltak a múltban civilizációk, amelyekhez képest a miénk semmiség?

A halál agara

>!
EBrody I

Vessék ki a félelmet a szívükből, és lebegjenek, lebegjenek…

A kék váza rejtélye


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Shemilt: Lányom
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Joss Stirling: Storm és Stone
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.
Tony Parsons: A gyiloktáska