A ​titokzatos Mr. Quin 87 csillagozás

Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

A semmiből tűnik elő, úgy jár-kel, mint a régi mesék láthatatlan Harlequinje.
A titokzatos Mr. Quin váratlanul felbukkan egy régi vagy rövid idővel érkezése előtt elkövetett bűntény színhelyén. Senki sem ismeri – ő viszont ismeri az események valamennyi főszereplőjének múltját! Soha nem állít semmit – ám ügyesen feltett kérdéseivel olyasmire emlékezteti a történetek részeseit, amire addig maguk sem gondoltak, imígyen, segítve elő a rejtélyes bűnügyek megoldását…

Mr. Quin címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1930

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638413085 · Fordította: Villányi György

Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Rendhagyó történetek füzére ez a könyv Agatha Christie-től abból a szempontból, hogy nem a megszokott nyomozók a főszereplők. A titokzatos Mr. Quin és Mr Satterthwaite némi kis misztikával is ellátott kapcsolata érdekes, helyenként tanulságos történetek sorát alkotja, önálló kis írások, novellák egybefűzése egy sajátos megoldással. Nekem tetszett, elvoltam a 69 éves Mr Satterthwaite hasonszőrű gondolataival.
A ’90-es évek után, számos, korábban tán a kiadók által érdemtelennek nyilvánított, magyar nyelven nem megjelentetett műve került piacra, ez is ezek közül való, méghozzá a Hunga-Print kiadótól, akik egész sorozatát dobták a piacra a hasonló A.C. művekből. Kiadásaik ma ritkaságoknak minősülnek, s az antikvár könyvesboltokban magas áron forognak.

Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Nekem 4 csillag, mert szórakoztatott. Christie sosem olyan jó novellákban, mint regényeiben, de volt érdekessége a talányos történeteknek. Misztikusnak mégsem nevezném, inkább rejtélyes, sejtelmes, legtöbbször persze tudjuk, hogy mi a megoldás-sosem kísértet, szellem, mindig valaki által kavart gonoszság, vagy fura helyzet.
Az írónő nagy hangsúlyt helyezett mindig arra, hogy kiderüljön az igazság, a bűnös lakoljon, vagy egyesek feloldozást nyerjenek. Nem véletlenül foglalkozik a „nemezis” témával, két regényben is.

ppeva P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Jó, hogy megfogadtam a tanácsot, és nem egyben olvastam ki, hanem darabonként. Így nem untam vagy utáltam meg Mr. Quint se és Mr. Satterthwaite-t se.
A magam földhözragadt módján jobban tetszettek azok a történetek, ahol Mr. Quin becsenget, mint eltévedt utazó, vagy ott van a vacsoravendégek között, nem pedig odapottyantja a szél, aztán meg felszívódik a ködben, vagy a eltűnik a szakadék szélén.

anesz P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Barátnőm kedvenc Agatha Christie-je, így én is újra el akartam olvasni, mert úgy emlékszem előszörre nem nagyon tetszett. De most IGEN!
Olyan ez a könyv, mintha a novellái egy-egy tökéletes gyöngyök lennének és ezek lennének egy nagyon szép láncra felfűzve. Ráadásul úgy olvastam A.C. önéletrajzában, hogy magának az írónőnek is ez volt az egyik kedvence, nagyon elégedett volt ezekkel a novellákkal.
Nehezen tudok egyet kiemelni belőlük, de talán az Árnykép az ablaküvegen címűt ajánlanám annak, aki nem akarja az egész kötetet elolvasni. Az első olvasásomból, ami legalább 15 éve volt, ez maradt meg legjobban. Ráadásul szerintem ezt az ötletét A.C. felhasználta egy későbbi regényében, aminek nem jut eszembe a címe, de ott egy úszómedence mellett gyilkoltak.

2 hozzászólás
Rebbencs >!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Őszintén szólva, ez nem igazán tetszett. Pedig nem lett volna rossz, mert tetszett az alapötlet, de valahogyan nem bírt lekötni. Az első résznél csak néztem, hogy mi akar ez lenni, aztán a másodiknál is, végül rájöttem, hogy ez egy novelláskötet. :D Jó, ezt én bambáskodtam be, de igazából a helyzet az, hogy a legtöbb novella nem igazán tetszett. Voltak kiemelkedők, voltak rafináltak, voltak ügyesek, de a legtöbb suta volt, gyors, váratlan, akadt lapos is. Így eléggé egy vegyes kötet ez számomra, ami nehezen kötött le, alig akartam kézbe venni, miközben minél előbb a végére akartam jutni, de nem azért, mert olyan jó lett volna. Mindegy, egynek elment, de örülök, hogy ennyi volt. Remélem, a kövi AC olvasásom már jobb lesz.

Lapozó_Kalandor>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Számora kétség sem fér ahhoz, hogy Agatha Christie-t nem a novelláitól fogom szeretni. Ebben a kötetben 12 novella kap helyet, amelyeknek 2 főszereplője Mr. Satterthwaite és Mr. Quin. Utóbbi karakter mindig ott jelenik meg ahol már a baj megtörtént akár sok-sok évvel korábban vagy a megjelenés közeli időpontban. Különleges, egyedi történetek kaptak helyet a kötetben, ennek ellenére nem csak, hogy egyik novellának sem sikerült magával ragadnia, hanem a legtöbb végén nagy hiányérzetem volt, hogy ezt még lehetett volna folytatni, magyarázni, részletezni. Ezt rettentően sajnálom, mert amúgy az alaptörténetek nagyon érdekesek, izgalmasak.

Zimmermann_Zita>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Különös, kissé misztikus hangulatú novellák, nekem mindegyik tetszett, annak ellenére, hogy se Poirot, se Miss Marple nem szerepel bennük.

mariannkiss1980 P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Régen olvastam ilyen jót. Teljesen Agatha Christie és teljesen más. A novelláknak van egy hangulata, ami magával ragad és olvastatja magát. Kár, hogy csak 12 történet és nincs több. Mr. Satterwhite és Mr. Quin, spoiler a világ egyik legfurább nyomozópárosa, de nagyon érdekes személyiségek. Az a kis misztikusság pedig kellett ezekbe a történetekbe.

Biró_Krisztina>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Valahogy végig olyan érzésem volt mint amikor egy boltba bizsut akarnak rámtukmálni, ékszer gyanánt…!Mintha ez a könyv csak utánzat lenne.Kesze-kusza volt és nehezen követhető.Kb:a150.oldal utáni rész volt élvzhetőbb,dacára a számomra értelmezhetetlen bolha színű csészével?Sejtem,hogy ez a fekete egy bizonyos árnyalata lehet,de ez legalább szerethetően volt furi.

stippistop>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Egészen sajátos misztikus hangulata van ezeknek a Quin-történeteknek, ami olykor tetszett, de olykor kicsit erőltetettnek tűnt. Utóbbi magyarázza a 4 csillagot. Ezt leszámítva nagyon is olvastatják magukat a történetek, Mr. Satterthwaite-tel egészen tudtam azonosulni!
Köszönet @meseanyu-nak a kölcsönkönyvért (igazán hosszú lejáratú kölcsön volt, egy éve kb. nálam parkolt ez a szegény könyv..)! :o)

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

tündérrózsa>!

Gyakran mondunk bizonyos dolgokat anélkül, hogy látnánk, valójában mit is jelentenek.

72. oldal

Bla IP>!

Miként az előző helyiségben a berendezés itt is gyenge minőségű volt. Akadt azonban néhány a maga idejében kitűnő szőnyeg, egy pompás bőr spanyolfal. A virágvázák tele voltak friss lila és veres virágokkal.
– Teázni fog velem…

hjanio P>!

Mr. Satterthwaite előbbre hajolt, hatalmába kerítette a régi vágyódás.
– Arra gondol… hogy menjek el Kanadába fantomvadászatra?

85. oldal

hjanio P>!

Marcia Keane-ként mutattak be Mr. Satterthwait-nek. A leány kedélyesen rámosolygott a kis emberkére.
– Azért jött ide, hogy Margery kedvenc kísértetére vadásszék? – kérdezte vontatott hangon.

163. oldal

Bla IP>!

Örült, amikor elhagyta a virágos ösvényt, és lefelé sétált a fehér házakkal szegélyezett utcán

120. oldal

hjanio P>!

– A halál a legnagyobb rossz, ami megtörténhet valakivel?
– Én… nos… talán… nem…
Mr. Satterthwaite visszagondolt… Madge és Roger Graham… Mabelle arca a holdfényben… a rajta látható derűs, földöntúli boldogság…
– Nem – ismerte el. – Nem, talán nem a halál a legnagyobb rossz…

246. oldal

anesz P>!

A korabeli történész soha nem tud olyan hiteles történelmet írni, mint a későbbi emberöltők történészei. Ez ugyanis a valódi perspektíva megszerzésétől függ, így látják csak tulajdonképpeni arányaikban a tényeket. Mint minden más, ez is relativitás kérdése, ha néven akarja nevezni a dolgot.

13. oldal

hjanio P>!

– Radzsinszky leány volt – magyarázta Franklin Rudge. – Ez egyike a legősibb családoknak Magyarországon. Egészen különleges élete volt. Látta rajta azt az óriási gyöngysort?
Mr. Satterthwaite bólintott.
– Bosznia királyától kapta. Titkos iratokat csempészet ki számára a királyságból.

102. oldal

hjanio P>!

Ez volt az a pillanat, amikor a járókelők véleménye szerint Mr. Satterthwaite-t hirtelen őrület fogta el. Még egyszer feltépte az újságot, egy pillantást vetett a rádióműsorra, és rohanni kezdett a csendes utcán, mintha az életéért futna. Az útkereszteződésnél taxira bukkant, beugrott, odakiáltotta a címet a vezetőnek azzal, hogy élet vagy halál függ attól, hogy milyen gyorsan érnek oda. A gépkocsivezető eszeveszettnek, de gazdagnak vélte, ezért nagyon igyekezett.

191. oldal

chamichaze>!

Elképesztő, hogy mennyi ostoba nótát tudtak írni az Én babám címmel – gondolta Mr. Satterthwaite.

A törött szárnyú madár 233. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John le Carré: A titkos zarándok
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Rónaszegi Miklós (szerk.): Különös történetek
Lawrence Block: Bérgyilkos
Koppány József – Hahn Péter: Rókák a sakktáblán
Jeffrey Archer: Váratlan fordulat
Csabai László: Szindbád, a detektív
Nagy Zoltán (szerk.): Téboly