A ​titokzatos Mr. Quin 65 csillagozás

Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

A semmiből tűnik elő, úgy jár-kel, mint a régi mesék láthatatlan Harlequinje.
A titokzatos Mr. Quin váratlanul felbukkan egy régi vagy rövid idővel érkezése előtt elkövetett bűntény színhelyén. Senki sem ismeri – ő viszont ismeri az események valamennyi főszereplőjének múltját! Soha nem állít semmit – ám ügyesen feltett kérdéseivel olyasmire emlékezteti a történetek részeseit, amire addig maguk sem gondoltak, imígyen, segítve elő a rejtélyes bűnügyek megoldását…

Mr. Quin címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1930

Tartalomjegyzék

>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
298 oldal · ISBN: 9638413085 · Fordította: Villányi György

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Rendhagyó történetek füzére ez a könyv Agatha Christie-től abból a szempontból, hogy nem a megszokott nyomozók a főszereplők. A titokzatos Mr. Quin és Mr Satterthwaite némi kis misztikával is ellátott kapcsolata érdekes, helyenként tanulságos történetek sorát alkotja, önálló kis írások, novellák egybefűzése egy sajátos megoldással. Nekem tetszett, elvoltam a 69 éves Mr Satterthwaite hasonszőrű gondolataival.
A ’90-es évek után, számos, korábban tán a kiadók által érdemtelennek nyilvánított, magyar nyelven nem megjelentetett műve került piacra, ez is ezek közül való, méghozzá a Hunga-Print kiadótól, akik egész sorozatát dobták a piacra a hasonló A.C. művekből. Kiadásaik ma ritkaságoknak minősülnek, s az antikvár könyvesboltokban magas áron forognak.

ppeva P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Jó, hogy megfogadtam a tanácsot, és nem egyben olvastam ki, hanem darabonként. Így nem untam vagy utáltam meg Mr. Quint se és Mr. Satterthwaite-t se.
A magam földhözragadt módján jobban tetszettek azok a történetek, ahol Mr. Quin becsenget, mint eltévedt utazó, vagy ott van a vacsoravendégek között, nem pedig odapottyantja a szél, aztán meg felszívódik a ködben, vagy a eltűnik a szakadék szélén.

Zimmermann_Zita>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Különös, kissé misztikus hangulatú novellák, nekem mindegyik tetszett, annak ellenére, hogy se Poirot, se Miss Marple nem szerepel bennük.

anesz P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Barátnőm kedvenc Agatha Christie-je, így én is újra el akartam olvasni, mert úgy emlékszem előszörre nem nagyon tetszett. De most IGEN!
Olyan ez a könyv, mintha a novellái egy-egy tökéletes gyöngyök lennének és ezek lennének egy nagyon szép láncra felfűzve. Ráadásul úgy olvastam A.C. önéletrajzában, hogy magának az írónőnek is ez volt az egyik kedvence, nagyon elégedett volt ezekkel a novellákkal.
Nehezen tudok egyet kiemelni belőlük, de talán az Árnykép az ablaküvegen címűt ajánlanám annak, aki nem akarja az egész kötetet elolvasni. Az első olvasásomból, ami legalább 15 éve volt, ez maradt meg legjobban. Ráadásul szerintem ezt az ötletét A.C. felhasználta egy későbbi regényében, aminek nem jut eszembe a címe, de ott egy úszómedence mellett gyilkoltak.

Biró_Krisztina>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Valahogy végig olyan érzésem volt mint amikor egy boltba bizsut akarnak rámtukmálni, ékszer gyanánt…!Mintha ez a könyv csak utánzat lenne.Kesze-kusza volt és nehezen követhető.Kb:a150.oldal utáni rész volt élvzhetőbb,dacára a számomra értelmezhetetlen bolha színű csészével?Sejtem,hogy ez a fekete egy bizonyos árnyalata lehet,de ez legalább szerethetően volt furi.

tündérrózsa>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Én szeretem Agatha Christie regényeit, de ez sajnos nem tetszett. Unalmas volt és kusza. Néha már nem tudtam, ki kicsoda és mi értelme van a történetnek. Vár még itt rám pár AC könyv, remélem, egyszerűen csak rosszal kezdtem.

stippistop P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Egészen sajátos misztikus hangulata van ezeknek a Quin-történeteknek, ami olykor tetszett, de olykor kicsit erőltetettnek tűnt. Utóbbi magyarázza a 4 csillagot. Ezt leszámítva nagyon is olvastatják magukat a történetek, Mr. Satterthwaite-tel egészen tudtam azonosulni!
Köszönet @meseanyu-nak a kölcsönkönyvért (igazán hosszú lejáratú kölcsön volt, egy éve kb. nálam parkolt ez a szegény könyv..)! :o)

7 hozzászólás
mariannkiss1980 P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Régen olvastam ilyen jót. Teljesen Agatha Christie és teljesen más. A novelláknak van egy hangulata, ami magával ragad és olvastatja magát. Kár, hogy csak 12 történet és nincs több. Mr. Satterwhite és Mr. Quin, spoiler a világ egyik legfurább nyomozópárosa, de nagyon érdekes személyiségek. Az a kis misztikusság pedig kellett ezekbe a történetekbe.

beitghanima P>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Agatha mindig kedvenc szerző marad! Nem mondhatom, hogy nem élveztem. Kellemes volt olvasni a történeteket egy kávézóban ülve egy egy forró kávé mellet (ez ritka nálam, de most és evvel a könyvvel volt ilyen). De ez a könyve nem lesz a kedvencem.

koan12>!
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin

Ismét egy olyan könyv akadt a kezembe, ami valamiben más, mint az eddig megszokott Agatha Christie könyvek. Különálló történetek, rejtélyek, amelyeket Mr. Satterthwaite old meg egy pici segítséggel. Ez volt benne más, ez a „segítség”. Ki volt ő? Nehéz megfogalmazni. Valós volt? Nem tudom. Mr. Harley Quin mindig akkor jelent meg, amikor szükség volt rá. Amilyen váratlanul megjelent, olyan váratlanul el is tűnt. Valójában ő volt az ész a könyvben, mert ő vezette rá Mr. Satterthwaitet a megoldásra.

>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
298 oldal · ISBN: 9638413085 · Fordította: Villányi György

Népszerű idézetek

tündérrózsa>!

Gyakran mondunk bizonyos dolgokat anélkül, hogy látnánk, valójában mit is jelentenek.

72. oldal

Bla I>!

Miként az előző helyiségben a berendezés itt is gyenge minőségű volt. Akadt azonban néhány a maga idejében kitűnő szőnyeg, egy pompás bőr spanyolfal. A virágvázák tele voltak friss lila és veres virágokkal.
– Teázni fog velem…

hjanio P>!

Mr. Satterthwaite előbbre hajolt, hatalmába kerítette a régi vágyódás.
– Arra gondol… hogy menjek el Kanadába fantomvadászatra?

85. oldal

Bla I>!

Örült, amikor elhagyta a virágos ösvényt, és lefelé sétált a fehér házakkal szegélyezett utcán

120. oldal

hjanio P>!

– A halál a legnagyobb rossz, ami megtörténhet valakivel?
– Én… nos… talán… nem…
Mr. Satterthwaite visszagondolt… Madge és Roger Graham… Mabelle arca a holdfényben… a rajta látható derűs, földöntúli boldogság…
– Nem – ismerte el. – Nem, talán nem a halál a legnagyobb rossz…

246. oldal

anesz P>!

A korabeli történész soha nem tud olyan hiteles történelmet írni, mint a későbbi emberöltők történészei. Ez ugyanis a valódi perspektíva megszerzésétől függ, így látják csak tulajdonképpeni arányaikban a tényeket. Mint minden más, ez is relativitás kérdése, ha néven akarja nevezni a dolgot.

13. oldal

hjanio P>!

– Sötét rejtély – szólalt meg Mr Quin.
Mr. Satterthwaite kihívást hallott kicsendülni a hangjából.
– Azt állítja, hogy meg tudjuk fejteni azt a rejtélyt, amelynél a Scotland Yard csődöt mondott?

58. oldal

hjanio P>!

– Radzsinszky leány volt – magyarázta Franklin Rudge. – Ez egyike a legősibb családoknak Magyarországon. Egészen különleges élete volt. Látta rajta azt az óriási gyöngysort?
Mr. Satterthwaite bólintott.
– Bosznia királyától kapta. Titkos iratokat csempészet ki számára a királyságból.

102. oldal

hjanio P>!

Marcia Keane-ként mutattak be Mr. Satterthwait-nek. A leány kedélyesen rámosolygott a kis emberkére.
– Azért jött ide, hogy Margery kedvenc kísértetére vadásszék? – kérdezte vontatott hangon.

163. oldal

hjanio P>!

Ez volt az a pillanat, amikor a járókelők véleménye szerint Mr. Satterthwaite-t hirtelen őrület fogta el. Még egyszer feltépte az újságot, egy pillantást vetett a rádióműsorra, és rohanni kezdett a csendes utcán, mintha az életéért futna. Az útkereszteződésnél taxira bukkant, beugrott, odakiáltotta a címet a vezetőnek azzal, hogy élet vagy halál függ attól, hogy milyen gyorsan érnek oda. A gépkocsivezető eszeveszettnek, de gazdagnak vélte, ezért nagyon igyekezett.

191. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes feltámadása
Koppány József – Hahn Péter: Rókák a sakktáblán
Bret Easton Ellis: Az informátorok
Lee Child: A nevem: Jack Reacher
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Klasszikus detektívtörténetek
Arthur Conan Doyle: Gerard kalandjai
Graham Greene: A félelem minisztériuma
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
Graham Greene: A kezdet és a vég