A ​titokzatos Kék Vonat (Hercule Poirot 6.) 504 csillagozás

Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Kék Vonat, a milliomosok vonata, Calais felől a Riviérára tart. Sokan utaznak rajta: Hercule Poirot, a világ leghíresebb magándetektívje, Ruth Kettering, a világ egyik leggazdagabb emberének, Rufus Van Aldinnak a lánya a komornájával, Katharine Grey kisasszony, akire munkaadója egy vagyont hagyott – és mivel Agatha Christie fonja a történet szálait, össze is kapcsolódik a sorsuk.

Ruth Ketteringet brutálisan meggyilkolják és ki is rabolják. Hercule Poirot kapja a megbízást Mrs. Kettering édesapjától, Rufus Van Aldintól, hogy találja meg lánya gyilkosát. A nyomozás több helyszínen zajlik: Párizsban, ahol nagy szerepet kap a rosszhírű Monsieur le Marquis és a dúsgazdag régiségkereskedő, Papopoluosz úr; valamint a Riviérán, az ott üdülő vagy lakó angolok között, sőt még St. Mary Meadben is, ahol Miss Grey él. A végére természetesen Poirot híres szürke sejtjei győzedelmeskednek a gonosztevők fölött!

A kék express címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1928

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Albatrosz könyvek Magvető · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Aquila könyvek Aquila

>!
Helikon, Budapest, 2018
348 oldal · ISBN: 9789634792246 · Fordította: Békés András
>!
Helikon, Budapest, 2018
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790549 · Fordította: Békés András
>!
Európa, Budapest, 2011
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791205 · Fordította: Békés András

6 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Katherine Grey · Mr. Goby · Derek Kettering · Richard Knighton · Rufus Van Aldin

Helyszínek népszerűség szerint

Nizza


Kedvencelte 23

Most olvassa 9

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Agatha Christie 1928-ban megjelent Poirot történetében a Calais-Párizs-Nizza expresszt, vagyis a Kék Vonatot helyezi előtérbe, mely a tehetős embereket szállította telente a tengerparthoz.
A könyv első harmada kifejezetten lassú, unalmas, alapozó jellegű. Megismerjük a látszólag egymástól teljesen független szereplőket, akiknek valamilyen úton módon közük lesz néhány vagyont érő rubinhoz. Egy félresikerült házasság, szeretők, egy dúsgazdag apa, egy műkincskereskedő, egy hirtelenjében meggazdagodott St. Mary Meadben élő nő és még jópár szereplő körül bonyolódnak az események, amikor is gyilkosság történik a vonaton. Ki lehetett a tettes és milyen érdekek vezérelték? Poirot éppen pihenésképpen utazott le a Riviérára ezen a vonaton, így a rejtély felderítése rá vár.
Agatha Christie a valaha írt legrosszabb művének nevezte ezt a regényt, ami azután az időszak után született, amikor elhunyt az édesanyja, elvált a férjétől és 11 napra megmagyarázhatatlan módon eltűnt. „A mai napig nem értem, hogy ilyen körülmények között hogyan készülhetett el az a nyomorult könyv. Pontosabban a kényszerűség hajtott, hogy megírjam a könyvet, és keressek vele egy kis pénzt.” – írta önéletrajzában. Korábban sosem kellett akkor írnia, amikor nem volt kedve, ekkor azonban rákényszerült. A könyv egyébként egy 1923-as novella, A plymouthi gyors kibővített változata, így nagy szellemi erőfeszítést nem igényelt a megírása.
Összességében egy korrekt iparosmunka ez Christietől, nem tartozik a kedvenceim közé. Nem igazán hozott lázba ez a történet, de a megoldása tetszett és a helyszín is érdekessé tette számomra a kötetet. (9.)

>!
Európa, Budapest, 2011
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791205 · Fordította: Békés András
3 hozzászólás
MissFortune>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Kellemes kikapcsolódást nyújtott, azonban el kell ismernem, hogy van ennél sokkal izgalmasabb Poirot kötet is.
A gyilkosság körülbelül a könyv negyedénél történik meg. Én azt egyáltalán nem bántam, sok szereplővel kellett megismerkedni a könyv elején. Eléggé vártam a gyilkosságot, mert roppant kíváncsi voltam, vajon ki fog meghalni. 2 tippem volt, végső soron az egyik be is jött, bár gyanakodtam kettős gyilkosságra is, az Agathásabb lett volna. :D
Poirot nagyon elhúzta ezt a nyomozást, kicsit úgy éreztem, mintha ezzel is Rufus Van Aldint akarná idegesíteni. A híres nyomozónk azonban csinált néha furcsa dolgokat, ahol már nem hogy a szereplők elgondolkodtak épelméjűségében, de még én is. Hiába tudom, hogy Poirot mindent okkal csinál, azért na.. :'D

Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Igazi, hamisítatlan Poirot történet. :)
Egy darabig csak a szereplőket ismerhetjük meg, csak később történik meg a gyilkosság és Poirot is csak később kerül képbe. A látszólag egymástól független szereplők szálai szépen összefutnak a történet előrehaladtával. Most is, mint mindig, mindennek jelentősége van.
Rendesen csavarta a szálakat az írónő. Jó darabig csapódtam ide-oda, míg megállapodtam egy embernél. Igazam is lett, meg nem is. :))
Vajon, Miss Marple ismeri Miss Greyt? Hiszen mindketten St. Mary Meadben élnek/éltek. Érdekes kis párhuzam. :)
Érdekes nyomozás volt, nagyon tetszett. Poirot persze, ismét brillirozott. :)

>!
Európa, Budapest, 2011
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791205 · Fordította: Békés András
Gyula_Böszörményi IP>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Szerintem AC-nek van jobb regénye, de a hangulat remek. Volt néhány dolog, amit nem értettem – nem derült ki –, és kedvenc nyomozóm sem brillírozott – hónapokig húzta a nyomozást –, de azért egyszer érdemes elolvasni.

Bla I>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Egy újabb klasszikus AC által megalkotott kitűnő karakterekkel, ahol az olvasó csak találgathat. De épp a vonaton utazik Poirot is és besegít a rendőrség munkájába…Jó krimi!

1 hozzászólás
pannik>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Megfejthetetlen, kitalálhatatlan volt ismét a gyilkos személye.
Pedig elég elvetemült és abszolút nem kézenfekvő megoldást választottam de nem jártam sikerrel most sem :)
Poirot brillírozott ismét. A történet gyorsan, könnyen olvasható, tetszett.
A szereplők, természetesen, szinte mindannyian gyanúsak, de a gyilkost még álmomban sem gondoltam volna, hogy ott keressem ahol az volt :) Így a vége nagy meglepetés lett.

gabiica P>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Ez most nekem egy kicsit vontatott volt, de ennek ellenére is nagyon tetszett.
Véleményem szerint kifejezetten jók voltak a karakterek, és Poirot ismét brillírozott, noha kicsit lassabban, mint általában.
Agatha Christienek ismét sikerült túljárnia az eszemen, ezúttal teljesen rossz úton jártam. Noha volt több gyanúsítottam is, végül egyik sem jött be. Egyszerűen hihetetlen, mennyire jó történeteket tud kitalálni, amelyek lebilincselik az olvasót.

konyvolvaso>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Izgalmas történet, nehezen megfejthető megoldással. Végig sikerült elterelni a figyelmem a gyanúsítottról, pedig nem ritka felállású a történet.
Mindig az aki örököl az az első számú gyanúsított, akár van köze a gyilkossághoz, akár nem. Vonatos helyszín már korábban is sikeres krimi helyszín volt az Orient expressznél, most ismét visszatért. Annak ajánlom aki egyrészt szereti Agatha Christie könyveit, szereti Poirot történetét és a vonatok is közel állnak hozzá.

pável >!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Ha Poirot-t meglátjuk egy vasútállomáson, aznap repülővel utazzunk, vagy ússzuk át az óceánt, mert tuti lesz egy vagy több hulla aznap az egyik vonatfülkében. Ezen kívül annyit mondhatok még: Poirot zöldszemű mókussá változik, ezt nem én találtam ki, majd meglátjátok. Amúgy minő zavar az erőben: Poirot mellett utalás esik vénséges kolléganőjére! Ugyanis St. Mary Mead-ből indulunk, Miss Marple akciórádiuszának középpontjából. Persze halvány utalás ez, hiszen ha egy tetthelynél mindketten megjelennének, az a jelenet neonként sercegne, mint egy párbajjelenet két lézerkardozó közt.

Továbbá ebben a krimiben szerepel kedves bloggerkolleginám „keresztanyja”, @Katherine_Grey is… Aki már rengeteget – szinte enciklopédikusan – foglalkozott A.C. krimijeivel, és aki erről a darabról ezeket írta, s nagyjából egyet is érthetünk vele: „Az egykor 'A kék express' címen is kiadott könyvet Agatha Christie saját bevallása szerint kifejezetten utálta. Be kell valljam, ez a legkevésbé sem érdekel. Én nagyon szeretem ezt a könyvet, főképpen a hangulata miatt. Bár a rejtély össze sem hasonlítható mondjuk az Orient expresszével, a jellem- és környezetábrázolás és a könyv finom humora megéri az újraolvasást.” (http://katherines-bookstore.blogspot.com/2011/01/hercul…)

(2011 körül)

1 hozzászólás
Deziréé>!
Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Ismét egy fantasztikus történet. Agatha Christie a kedvenc krimi írónőm. Mindig meglep a zseniális és csavaros történeteivel, pedig tőle megszokhattam volna már mennyire fantasztikus történeteket tud írni.
A Gyilkosság az Orient expresszen című könyve után, ha vonatozok mindig eszembe jut az a történet, de most már ez a történet is eszembe fog jutni.
Azt sem tudtam, hogy kire gyanakodjak, senki sem tűnt gyanúsnak, de Poirot papát természetesen nem lehet átverni. Zseniális történet ez is.


Népszerű idézetek

gazibla IP>!

Az élet olyan, mint egy vonat, mademoiselle. Megy tovább. És jó is, hogy így van.

332. oldal

7 hozzászólás
Maya>!

A tükör a valóságot tükrözi, de mindenki máshonnan néz bele.

275. oldal (XXXII. fejezet - Katherine és Poirot összedugja a fejét)

egy_ember>!

Olyan bosszantó – folytatta mérgesen – , hogy az ember nem tud egyszerre leselkedni és hallgatózni a kulcslyukon.

18. oldal (2011)

1 hozzászólás
egy_ember>!

Voilá, én Hercule Poirot vagyok!
– Igen, monsieur?
– Nem hallották még ezt a nevet?
– Soha az életben, monsieur.
– Annyit mondhatok, hogy nem kaptak jó nevelést.

277-78. oldal (2011)

1 hozzászólás
pannik>!

Oltsd el a régi tüzet, mielőtt újat gyújtasz!

214. oldal

moly U>!

– Járt már a Riviérán, Georges? – érdeklődött másnap reggel Poirot az inasától.
George ízig-vérig angol volt.
– Igen, uram – válaszolta megszokott szenvtelen arckifejezésével. – Két évvel ezelőtt jártam itt, amikor Lord Edward Frampton szolgálatában álltam.
– És ma – mormolta gazdája – Hercule Poirot társaságában van itt. Felvitte isten a dolgát!
Az inas nem válaszolt erre a megállapításra…

17. fejezet - Egy arisztokratikus úr

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · Nizza
Tíci>!

– Sosem szoktam jósolni – nyilvánította ki öntelten. – Kétségtelen, hogy mindig nekem van igazam, de nem hencegek vele!

92. oldal (Albatrosz, 1986)

1 hozzászólás
Miketten>!

– A nevem Hercule Poirot – szólt halkan –, és valószínűleg én vagyok a világ legnagyobb detektívje.

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
darkfenriz>!

– A vonatok olyan könyörtelenek, nem, Monsieur Poirot? Gyilkosságok történnek, emberek halnak meg, de a vonat csak megy tovább.

325. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyilkosság · vonat
Sli P>!

Voilà – szólt az idegen, és kényelmesen elhelyezkedett egy fa karosszékben –, én Hercule Poirot vagyok!
– Igen, monsieur?
– Nem hallották még ezt a nevet?
– Soha az életben, monsieur – ingatta a fejét Hipolyte.
– Annyit mondhatok, hogy nem kaptak jó nevelést. Ez a név ott van a világ nagy neveinek sorában!

277-278. oldal, 29. fejezet - Levél hazulról (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot

Népszerű triviák

Kogoro P>!

Agatha Christie ezt tartotta a legrosszabb regényének.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat
Kogoro P>!

A regény egyik főszereplője St. Mary Meadben él. Ez a falu az otthona Miss Marple-nek is.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat
Kogoro P>!

A kötet alapja egy korábbi Agatha Christie-novella.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Philip Kerr: Halálos március
Raymond Chandler: Örök álom
Ian Fleming: Casino Royale
Jeffrey Archer: Apám bűne
Graham Greene: Merénylet
Lee Child: Nincs visszaút
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.
Kondor Vilmos: Budapest noir