A ​titkos ellenfél (Tommy és Tuppence 1.) 243 csillagozás

Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél

Az Agatha Christie-krimik rajongói már ismerik Tuppence-t és Tommyt, a két kalandvágyó fiatal „magándetektívet”, akiknek karrierje ebben a regényben indul, amikor megalapítják az Ifjú Kalandorok Rt.-t.
Maguk sem hiszik, hogy milyen veszélyes vállalkozás megkeresni Jane Finnt, a fiatal amerikai lányt, és az eltűnt dokumentumokat, ha útjukat folyton keresztezi a titkos ellenfél.

A titokzatos ellenfél címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1922

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: 1 pengős regények Palladis · Palladis regénytár II. Palladis · Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Európa, Budapest, 2015
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634052036 · Fordította: Neményi Róza
>!
Európa, Budapest, 2012
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792738 · Fordította: Neményi Róza
>!
Hungalibri, Budapest, 1998
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639163015 · Fordította: Zeyk Adéle

7 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Tuppence Cowley · Tommy Beresford


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Folytattam az Agatha Christie életművet az írónő sorban második regényével, mely egy Tommy és Tuppence történet. Férje javaslatára, pénzért írta meg ezt a regényt Agatha. A mű 50 fontot ért sorozat közlésben és ez volt a Magyarországon megjelenő első krimije 1930-ban.

Nem is emlékeztem arra, hogy a T&T páros még Miss Marple előtt „születtet”. :) A szimpatikus fiatalok (ketten együtt 45 évesek sincsenek) munka nélkül tengődnek, amikor kitalálják, hogy megalapítják az „Ifjú Kalandorok Rt.”-t, majd szempillantás alatt megkapják első megbízatásukat.

Kalandos, izgalmas, meglepő fordulatokban gazdag történetet kaptam, amiben volt egy kis akció, egy kis romantika, egy halott és sok-sok ködösítés, titok. Egy eltűnt darab papír és egy lány körül bonyolódott a történet. A sok kérdőjel és politikai szál, érdekek és ellenérdekek miatt nem tudtam igazán szeretni ezt a történetet. Nem aggodalmaskodtam amiatt sem, hogy esetleg Tommy vagy Tuppence bajba kerül, hisz biztos voltam benne, hogy sikerül nekik így vagy úgy megoldani az ügyet. Engem zavart, hogy elég sokat kellett külön utakon bolyonganiuk.

Inkább csak átsuhantam ezen a könyvön és élveztem, hogy Agatha Christie újabb oldalát ismerhettem meg. Végül azért csak kiderült, hogy ki mozgatta a szálakat, ki is az a titokzatos Mr. Brown. Nekem ez a könyv nem igazán újraolvasós kategória.
Várom az újabb T&T sztorikat, szerintem mind jobb ennél. „Remélem még sok kalandunk lesz.” – mondja Tommy a regény végén, és én állok elébük! (2.)

2019-ben a Helikon kiadó újra kiadta a könyvet, új fordításban (Pordán Ferenc) és új címmel: A titokzatos ellenfél.

6 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Folytatva @Suba_Csaba inspirálta vállalásomat, nagyjából 20 év után ismét elolvastam Agatha Christie 2. regényét. Érdekes tapasztalás volt, hogy ugyanaz a mű mennyire mást tud jelenteni az évek múlásával. Az írónő ezt a regényt férje javaslatára egy kis plusz bevétel reményében kezdte el írni, amelynek alapötletét egy kávéházban elcsípett különleges hangzású név és a Lusitania óceánjáró tragikus balesete adta. Nem egy tipikus Agatha Christie mű, inkább egy kalandregény, természetesen az 100 évvel ezelőtti elvárások szerint. Itt találkozhatunk először a mindenre elszánt, kalandvágyó nyomozópárossal, Tommyval és Tuppence-szel, akik a maguk esetlen, bájos módján próbálják meg kibogozni a szálakat. Bár az első olvasás óta eltelt hosszú idő miatt a történet nagy részét már jótékony homály fedte, azonban a gyilkos személy mégis elég hamar lelepleződött előttem. off Összességében egy lendületes, izgalmas, könnyed és szórakoztató olvasmány, főként a Tommy és Tuppence páros kedvelőinek. Újraolvasva jó érzés volt kicsit nosztalgiázni a 100 évvel ezelőtti krimik világában és a 20 évvel ezelőtti saját olvasmányélményeim között.

3 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Ez az első Tommy és Tuppence regény, amit olvastam. Össze szerettem volna gyűjteni előbb mindet, de egy kihívás miatt előbbre vettem. :)
Egy kicsit tartottam ettől a regénytől, magam sem tudom a pontos okát, talán, mert azt olvastam, hogy Tommy és Tuppence humorosabb, vidámabb páros és tartottam tőle, hogy akkor talán nem lesz annyira erős a krimi szál.
Felesleges volt az aggodalmam. Bár tényleg kicsit más a nyomozó páros, mint mondjuk Poirot vagy Marple, de gondolhatunk itt Race ezredesre, valamint Battle főfelügyelőre, pont ettől olyan egyediek és szerethetőek ők ketten.
A történet ugyanolyan zseniális, mint bármelyik AC könyv. A gyilkost hamar megneszeltem, de azért sikerült néha elbizonytalanodnom. Attól függetlenül, hogy a tettes kiléte nem lepett meg, voltak meglepő csavarok és egy percig sem unatkoztam. Tommy és Tuppence nagyon ért hozzá, hogy keveredjenek bajba. :) Időnként forró volt a helyzet, de csak kivágták magukat minden alkalommal. Furfangosak, de ugyanakkor néha, esetlenek. Aranyos kis csapat.
Már úton vannak a hiányzó kötetek, így szerencsére folytathatom majd a történetüket. :)

>!
Európa, Budapest, 2012
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792738 · Fordította: Neményi Róza
Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Tommy és Tuppence kalandjai üdítően frissek, humorosak és vidámak – ez persze nem azt jelenti, hogy a Christie – féle csavaroktól és meglepetésektől mentes történettel találkozunk, éppen ellenkezőleg! Új hőseink ugyanolyan bonyolult bűntényeket oldanak meg, mint AC klasszikus főhősei, igaz nem szürke agysejtek és falusi tapasztalatok alapján, ám éppolyan hatékonyan.
Aki szereti Poirot és Miss Marple történeteit, az is vegye bátran a kezébe, nem fog csalódni!

csgabi P>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

A népszerű írónő ebben a regényében nem megszokott főhőseit sorakoztatja fel a bűnös előkerítése érdekében. Prudence Cowley és Thomas Beresford személyében új kedvenceket avathat az az AC-rajongó, aki eddig még nem ismerte a párt. A két ifjú – kiknek első kalandja ez Christie-től – régi jó barátok, és bizony le vannak égve – ezen nincsen mit szépíteni. Nagy fába vágják hát a fejszéjüket, de nem is sejtik, hogy micsoda kalandokba bonyolódnak ezáltal.
A cselekmény pergő, a szöveg a megszokott Christie-színvonal, a két ifjú kalandort pedig gyorsan a szívébe zárja az ember.
Tetszett, hogy más volt, mint az átlagos Christie-történetek; üdítő színfolt volt ez a krimi királynőjének eddig olvasott bűnügyi regényei között.

3 hozzászólás
Dinah>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Nem először olvastam a könyvet, de remek kis kalandregeny. Tommy és Tuppence szerethető páros. A főkolomposra is emlékeztem. Lendületes történet, nem laposodott el sehol. Bátran ajánlom.
Nekem a hungás kétkötetes változat van meg, s noha a fordítás nem egy mestermű, ezen – és az elütési hibákon – igyekeztem túllendülni.

cicus61 P>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Nem igazán a kedvenc sorozatom A.C-től. Egyik részét már olvastam jó régen, az tetszett, de ez a rész nem annyira. Pedig jó kis történet, amiben minden megvolt, rejtély, gyilkosság, humor és egy pici romantika. Nem is lett volna baj, csak szerintem is túl sok volt a politika és kevés az izgalom. Azért érdemes volt elolvasni, egy kicsit már A.C.

vighagika>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Tueppence és Tommy szerethető volt, kiváltképp mert ebben a történetben indult a karrierjük, így végigkövethettük magát az indulást is.
A kötet előtt utoljára Miss Marple – történetet olvastam Agathatól, így az kissé magasra tette a mércét. Nem is sikerült megugrani. Azonban nekem sokkal jobban bejött a a két fiatal detektív nyomozása, mint a Poirot-é.

eme P>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Eléggé érdekesre sikerült találkozásaim sorozata a Tommy és Tuppence párossal. Igazi időutazásba keveredtem. Előbb a nyugdíjas korhoz közeledő, majd a fiatal házas Tommyékkal ismerkedtem, míg valahogy megérkeztem a kezdetekhez. A fordított kronológia ellenére igazi kaland és üdítő mulatság volt minden találkozás. Főként ez a legutóbbi. A Lusitania süllyedésével induló történet és az igazi kémsztorikhoz méltóan komoly tét egy kedves-bájos szerelmi szállal és rengeteg humorral oldódik könnyedebb olvasmánnyá. Az első világháborút követő állástalanságból, szegénységből fiatalos lendülettel és optimizmussal kilábalni igyekvő, megélhetést kereső Tommy és Tuppence pillanatok alatt belopja magát az ember szívébe. Tuppence kalandvágya, bátor (sőt vakmerő) lendülete, leleményes-furfangos ötletei remekül egészítik ki Tommy tempósabb, higgadtabb, meggondoltabb természetét. „Az egyik adja a tempót, a másik a kitartást.” Szükség is van mindkettőjükre egy ilyen bonyodalmakkal, számtalan izgalommal tele nyomozás során. Van itt bőven mindenből – titkos társaság, álruhás akció, emberrablás, álnevek és persze több gyanúsított. Az olvasó ezúttal is csalódottan konstatálja, hogy hiába a szinte biztos tipp, a diadal és örömmámor ezúttal is elmarad. A happy-end viszont nem – az ügy megoldva, Tuppenceről is kiderül, hogy gazdag férj utáni vadászat ide vagy oda, azért vannak fontosabb dolgok is. Tommy kitartása is elnyeri jutalmát. Jó kis kaland volt, egyszerre kiszámítható és kiszámíthatatlan, humoros és komoly – és persze letehetetlen.

Katona_Zsuzsanna P>!
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Hú, hát ez a regény még A.C. mércével mérve is fantasztikus volt!
Két csóró fiatal kalandot keres, meg persze némi pénz sem ártana. Nos, meglesz minden, azon felül szerelem is ráadásnak. Dióhéjban ennyi.
Kicsit bővebben, főhőseink olyan politikai összeesküvésbe tenyerelnek bele totál véletlenül, melyek a legmagasabb körökig vezetnek. Az utolsó pillanatig csak sejteni lehet, ki a rossz fiú a történetben, de azért a vége előtt lesz még egy utolsó csavar. Izgalmas, mozgalmas regény, tényleg minden van benne, ami letehetetlenné teszi!


Népszerű idézetek

BZsofi P>!

A fiatalság olyan hiba, amiről az idő, sajnos, túlhamar leszoktatja az embert.

121. oldal, Tizenkettedik fejezet. Jó barát a nehéz időben.

Kapcsolódó szócikkek: fiatalság · idő
1 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Egyszer csak felötlött bennem az emlékezetkiesés gondolata. Ez a téma mindig érdekelt, rengeteget olvastam róla.

298. oldal

Suba_Csaba P>!

Az osztriga után épp a nyelvhal à la Colbert következett, amikor egy névjegyet hoztak Hersheimmernek.
– Japp felügyelő, Bűnügyi Osztály. Már megint a Scotland Yard. Most valaki mást küldtek.

61. oldal

Vaniliamamor_Bella>!

Borzasztó érzés, ha az ember rájön, hogy hűtlen lett az elveihez!

21. oldal, 15. fejezet

Suba_Csaba P>!

– Pénz, pénz, pénz! A pénzre gondolok reggel, délben, este! Lehet, hogy pénzsóvár vagyok, de ez az igazság.
– Én is így vagyok ezzel – helyeselt Tommy megértően.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pénz
Maya >!

Látja, ez a legfurcsább: mikor az ember igazat mond, senki se hiszi el.

30. oldal (Harmadik fejezet: Akadály)

Ferger_Jolcsi P>!

– Az igazán nagy elméket az egyszerűség jellemzi …

Ferger_Jolcsi P>!

Sokszor megfigyeltem, hogy ha egyszer elkezdődött a véletlenek játéka, akkor mindjárt sorozatosan jönnek egymás után a véletlenek, a legfurcsább módon. Azt hiszem, ez is egyike a természeti törvényeknek, csakhogy még nem jöttünk rá a nyitjára.

Kiara P>!

A fiatalság olyan hiba, amit hamar kinövünk.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fiatalság
Nikolett_Kapocsi P>!

Különben sem tudom, hogy nem lehet-e ezért beperelni magát, zsarolás címén.
– Óh, dehogy! Zsarolás az, ha valaki azt mondja, hogy elmond valamit, ha nem adnak pénzt. Már most én ezzel szemben nem mondhatnék semmit, mert nem is tudok semmit.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsarolás

Népszerű triviák

Kogoro P>!

A regény kiindulópontja egy megtörtént esemény, a Lusitania nevű hajó elsüllyedése.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A titkos ellenfél

Agatha Christie: A titkos ellenfél

A sorozat következő kötete

Tommy és Tuppence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
John Fowles: A lepkegyűjtő
G. K. Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Charles Bukowski: Ponyva
Graham Greene: Brightoni szikla
Mario Puzo: A Keresztapa
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Truman Capote: Hidegvérrel