A ​titkos ellenfél (Tommy és Tuppence 1.) 208 csillagozás

Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél Agatha Christie: A titkos ellenfél

Az Agatha Christie-krimik rajongói már ismerik Tuppence-t és Tommyt, a két kalandvágyó fiatal „magándetektívet”, akiknek karrierje ebben a regényben indul, amikor megalapítják az Ifjú Kalandorok Rt.-t.
Maguk sem hiszik, hogy milyen veszélyes vállalkozás megkeresni Jane Finnt, a fiatal amerikai lányt, és az eltűnt dokumentumokat, ha útjukat folyton keresztezi a titkos ellenfél.

A titokzatos ellenfél címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1922

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: 1 pengős regények, Palladis regénytár II.

>!
Európa, Budapest, 2015
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634052036 · Fordította: Neményi Róza
>!
Európa, Budapest, 2012
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792738 · Fordította: Neményi Róza
>!
Hungalibri, Budapest, 1998
318 oldal · ISBN: 9639163015 · Fordította: Zeyk Adéle

6 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Tuppence Cowley · Tommy Beresford


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Ez az első Tommy és Tuppence regény, amit olvastam. Össze szerettem volna gyűjteni előbb mindet, de egy kihívás miatt előbbre vettem. :)
Egy kicsit tartottam ettől a regénytől, magam sem tudom a pontos okát, talán, mert azt olvastam, hogy Tommy és Tuppence humorosabb, vidámabb páros és tartottam tőle, hogy akkor talán nem lesz annyira erős a krimi szál.
Felesleges volt az aggodalmam. Bár tényleg kicsit más a nyomozó páros, mint mondjuk Poirot vagy Marple, de gondolhatunk itt Race ezredesre, valamint Battle főfelügyelőre, pont ettől olyan egyediek és szerethetőek ők ketten.
A történet ugyanolyan zseniális, mint bármelyik AC könyv. A gyilkost hamar megneszeltem, de azért sikerült néha elbizonytalanodnom. Attól függetlenül, hogy a tettes kiléte nem lepett meg, voltak meglepő csavarok és egy percig sem unatkoztam. Tommy és Tuppence nagyon ért hozzá, hogy keveredjenek bajba. :) Időnként forró volt a helyzet, de csak kivágták magukat minden alkalommal. Furfangosak, de ugyanakkor néha, esetlenek. Aranyos kis csapat.
Már úton vannak a hiányzó kötetek, így szerencsére folytathatom majd a történetüket. :)

>!
Európa, Budapest, 2012
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792738 · Fordította: Neményi Róza
>!
Madama_Butterfly P
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Tommy és Tuppence kalandjai üdítően frissek, humorosak és vidámak – ez persze nem azt jelenti, hogy a Christie – féle csavaroktól és meglepetésektől mentes történettel találkozunk, éppen ellenkezőleg! Új hőseink ugyanolyan bonyolult bűntényeket oldanak meg, mint AC klasszikus főhősei, igaz nem szürke agysejtek és falusi tapasztalatok alapján, ám éppolyan hatékonyan.
Aki szereti Poirot és Miss Marple történeteit, az is vegye bátran a kezébe, nem fog csalódni!

>!
csgabi MP
Agatha Christie: A titkos ellenfél

A népszerű írónő ebben a regényében nem megszokott főhőseit sorakoztatja fel a bűnös előkerítése érdekében. Prudence Cowley és Thomas Beresford személyében új kedvenceket avathat az az AC-rajongó, aki eddig még nem ismerte a párt. A két ifjú – kiknek első kalandja ez Christie-től – régi jó barátok, és bizony le vannak égve – ezen nincsen mit szépíteni. Nagy fába vágják hát a fejszéjüket, de nem is sejtik, hogy micsoda kalandokba bonyolódnak ezáltal.
A cselekmény pergő, a szöveg a megszokott Christie-színvonal, a két ifjú kalandort pedig gyorsan a szívébe zárja az ember.
Tetszett, hogy más volt, mint az átlagos Christie-történetek; üdítő színfolt volt ez a krimi királynőjének eddig olvasott bűnügyi regényei között.

3 hozzászólás
>!
vighagika
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Tueppence és Tommy szerethető volt, kiváltképp mert ebben a történetben indult a karrierjük, így végigkövethettük magát az indulást is.
A kötet előtt utoljára Miss Marple – történetet olvastam Agathatól, így az kissé magasra tette a mércét. Nem is sikerült megugrani. Azonban nekem sokkal jobban bejött a a két fiatal detektív nyomozása, mint a Poirot-é.

>!
eme P
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Eléggé érdekesre sikerült találkozásaim sorozata a Tommy és Tuppence párossal. Igazi időutazásba keveredtem. Előbb a nyugdíjas korhoz közeledő, majd a fiatal házas Tommyékkal ismerkedtem, míg valahogy megérkeztem a kezdetekhez. A fordított kronológia ellenére igazi kaland és üdítő mulatság volt minden találkozás. Főként ez a legutóbbi. A Lusitania süllyedésével induló történet és az igazi kémsztorikhoz méltóan komoly tét egy kedves-bájos szerelmi szállal és rengeteg humorral oldódik könnyedebb olvasmánnyá. Az első világháborút követő állástalanságból, szegénységből fiatalos lendülettel és optimizmussal kilábalni igyekvő, megélhetést kereső Tommy és Tuppence pillanatok alatt belopja magát az ember szívébe. Tuppence kalandvágya, bátor (sőt vakmerő) lendülete, leleményes-furfangos ötletei remekül egészítik ki Tommy tempósabb, higgadtabb, meggondoltabb természetét. „Az egyik adja a tempót, a másik a kitartást.” Szükség is van mindkettőjükre egy ilyen bonyodalmakkal, számtalan izgalommal tele nyomozás során. Van itt bőven mindenből – titkos társaság, álruhás akció, emberrablás, álnevek és persze több gyanúsított. Az olvasó ezúttal is csalódottan konstatálja, hogy hiába a szinte biztos tipp, a diadal és örömmámor ezúttal is elmarad. A happy-end viszont nem – az ügy megoldva, Tuppenceről is kiderül, hogy gazdag férj utáni vadászat ide vagy oda, azért vannak fontosabb dolgok is. Tommy kitartása is elnyeri jutalmát. Jó kis kaland volt, egyszerre kiszámítható és kiszámíthatatlan, humoros és komoly – és persze letehetetlen.

>!
theodora
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Gyorsan olvasható, szerintem inkább ifjúságinak szánt krimiről van szó – ami kellően izgalmas, humoros és bájos. Van egy kis romantikus szál és több érdekes karakter – nekem nagyon tetszett benne minden, folytatni fogom majd a sorozatot!

>!
Olympia_Chavez P
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Az első Tommy és Tuppence regény amit olvastam, a páros egy későbbi kalandját feldolgozó regény volt. Véletlenül sikerült így belenyúlnom, de most legalább tudatosan folytatom, illetve kezdem el az elején a két lelkes kalandor történeteit.

A két fiatal gyerekkori barát, a háború után, pénzszűkében szövetséget köt. Együtt kezdenek vállalkozásba, melyben még az ésszerűtlen ajánlatokat sem utasítják vissza. Ők maguk sem sejtik még, hogy ez a szövetség egy évek óta bonyolódó kémhistória kellős közepébe sodorja őket. A történet az elejétől foga izgalmas, eseménydús, pörgős. A két főszereplő is nagyon szimpatikus, főleg miután levetkőzték magukról azt a nyugdíjas stílust, amiben egymást megszólították és maradtak laza fiatalos, vagányok. A történet valahol a kalandregény és a krimi között helyezkedik el félúton, némi misztikummal meghintve.
Már a könyv elején felkaptam a fejem, amikor a Lusitania elsüllyesztésével, és ismét a háborús események valóságára építve hangolt be az írónő. Kellemes meglepetés volt továbbá, hogy (ugyan csak említés szintjén), de szerepet kap Japp felügyelő is a történetben. Azonban a kezdeti lelkesedésem a könyv második felében lelohadt. Ennek pedig két oka van. Az első és legszembeötlőbb, az írónő udvariatlansága. Egy igen fontos ponton, minden magyarázat nélkül bonyolítja a szálakat, kész tények elé állítva az olvasót. Mint amikor a varázsló előrántja a nyulat a kalapból. Ne érdekeljen, hogy került oda, így van, fogadd el! Ezt ebben a műfajban kicsit sportszerűtlennek gondolom. A második ok pedig a titkos ellenfél teszetoszasága. Úgy harangozza be őt, mint az évszázad legnagyobb zsenijét, akinek még senki nem tudott túljárni az eszén, de a kissé tompa Tommynak és kapkodó barátnéjának sikerül. Többször is beletört a bicskájuk a vállalkozásba, mégsem hagyták ott a fogukat. No persze nem azért, mert valóban ekkora tehetségek, sikerüket csakis Mr. Brown lagymatagságának köszönhetik. No és persze az ellenfél kiléte sem volt kétséges a regény közepétől, úgyhogy nagy meglepetést sem okozott.

Nagyon szeretem Agatha Christie kalandregényeit. Érdekes és szórakoztató pillanatai a nagy életműnek. Ennek a regénynek a hibái azonban bosszantóak. Ha csak egy magyarázattal megtoldotta volna a regényt, ha egy kicsit jobban árnyalta volna Mr. Brown-t már tökéletes lehetne. Mindenesetre nem vette el a kedvem a páros további kalandjaitól, hiszen az N vagy M is az egyik legjobb kalandkrimi az életműben, legalábbis szerintem.

>!
encus625 P
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Kitaláltam! :)
Az eleje nagyon nehezen indult nálam, de aztán egyre jobban megtetszett a könyv. Mivel kétválasztós volt a dolog, így lehet hogy nem is volt olyan nagyon nehéz a megoldás??
Mindenesetre érdekes volt Tommyt és Tuppence-t fiatalon is megismerni. Kicsit talán sok volt benne a kavarás, hogy ki kicsoda, kinek a szerepében, mit mondott, de lehet hogy csak én olvastam figyelmetlenül. De azért örülök, hogy kitaláltam, hogy ki is Mr. Brown! :)
Érdekes volt úgy olvasni a könyvet, hogy már csak ez az egy Tommy&Tuppence történetet nem ismertem. Látszik, hogy ez még csak a második AC könyv időrendben, nem éreztem mindenhol a nagy átütő erőt benne.

>!
Európa, Budapest, 2012
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792738 · Fordította: Neményi Róza
2 hozzászólás
>!
Rebbencs
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Sokkal másabb történet ez, mint a megszokott AC regények, és egy kis hiány is van emiatt bennem. Pedig megvan az oka, hogy ez nem olyan, mint amit eddig olvastam Agatha-tól, ez nem egy Poirot vagy Marple regény, hanem egy Tommy és Tuppence, ami nagy valószínűséggel nem lesz az a kiemelt kedvenc számomra, de ettől függetlenül mindent el fogom olvasni.

Ez a könyv ugyebár az első Tommy és Tuppence történet, jó volt, hogy nem olvastam róluk korábban, mert így legalább láttam, hogyan alakul meg a páros és olvashattam az első kalandjukat. De pont úgy ahogy mondom. Kaland.
Mert sokkal inkább érzem ezt a könyvet kalandregénynek, mint egy kriminek, mert itt minden fejezetben történt valami, alig bírtam fejben tartani a dolgokat és sok szálon futott a történet. És sajnos azt érzem, hogy a gyilkosság sokkal inkább egy mellékszál volt, ahelyett, hogy a lényeg lett volna. Mert ez csak úgy lett beleírva a regénybe, hogy egy újabb nyomot látnak benne. Nem volt rossz, de egy kicsit hiányoltam belőle az igazi nagyobb gyilkosságot.

Alapból az keltette fel az érdeklődésemet, hogy a Luisitania hajón történt dolgokból indulunk ki, de végül egy kicsit sajnáltam, hogy arról nem esett olyan sok szó, mint vártam volna. Persze minden onnan indult ki, de jobban örültem volna, ha egy kicsivel több leírást kapunk róla. De igazából nem is ezen volt a hangsúly.

Nagyon tetszett, hogy Agatha-nak abba sem tört bele a bicskája, hogy egy több szálon futó történetet írjon és minden egyes szálra tökéletesen odafigyeljen, megfelelően váltakozva közöttük. Kicsit sajnáltam, hogy a főszereplő páros nem nyomozott annyit együtt, de igazából a vége ezért is kárpótolt. Mert hát természetesen annak ellenére, hogy itt leginkább az ármánykodásokon volt a hangsúly, egy jó nagy csavar nem maradhatott el. És mint mindig, most is kellőképpen meglepődtem.

A két főszereplőt plusz Albertet nagyon megkedveltem, annak ellenére, hogy ezt a könyvet nem tartom olyan kiemelkedőnek AC regényei közül biztos vagyok benne, hogy végig olvasom a Tommy és Tuppence sorozatot, mert Agatha bizony kalandregényt is ugyanolyan jól tud írni, mint krimit.

>!
nagy_anikó
Agatha Christie: A titkos ellenfél

Tuppence és Tommy megalapítják az Ifjú Kalandorok Rt.-t. És itt a kalandorok szón vagy inkább a kalandon van a hangsúly. Ez nem egy megszokott AC krimi. Picit vontatottan indul, de kíváncsi voltam, hogyan birkózott meg ezzel a témával meg az írónő. Mondhatom elég jól. Sok-sok szövevényes szál után, nem kevés ármánykodás, sok véletlen után mégis csak fény derül a mindenről tudó és mindenhol megjelenő titokzatos Mr. Brown személyére. Kalandokban gazdag jó kis könyvecske, mely olvastatja magát, nem a legizgalmasabb, de ez is Agatha Christie.


Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

A fiatalság olyan hiba, amiről az idő, sajnos, túlhamar leszoktatja az embert.

121. oldal, Tizenkettedik fejezet. Jó barát a nehéz időben.

Kapcsolódó szócikkek: fiatalság · idő
1 hozzászólás
>!
Vaniliamamor_Bella

Borzasztó érzés, ha az ember rájön, hogy hűtlen lett az elveihez!

21. oldal, 15. fejezet

>!
Maya 

Látja, ez a legfurcsább: mikor az ember igazat mond, senki se hiszi el.

30. oldal (Harmadik fejezet: Akadály)

>!
Kiara P

A fiatalság olyan hiba, amit hamar kinövünk.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fiatalság
>!
EBrody I

…Egyszer-kétszer megijedtem. Első alkalommal Olaszországban. Vacsorán voltam. Ott volt D. professzor, a kiváló elmeorvos is. Az őrültségre terelődvén a szó, az orvos ezt mondta: „Rengeteg ember bolond úgy, hogy nem tud róla senki. Ők maguk sem tudják.” Nem értem, hogy miért nézett rám, amikor ezt mondta. Furcsán nézett… Nem tetszett nekem…

27. fejezet

>!
ribizlii

A fiatalság olyan hiba, amiről az idő, sajnos, túl hamar leszoktatja az embert.

56. oldal

>!
Maya 

Sokszor megfigyeltem, hogy ha egyszer elkezdődött a véletlenek játéka, akkor mindjárt sorozatosan jönnek egymás után a véletlenek, a legfurcsább módon.

59. oldal (Hatodik fejezet: A haditerv)

>!
Hollóhát

– Vigye le a csomagomat.
– Igenis. Elmegy a nagyságos úr?
– Megyek a fenébe – fakadt ki Tommy, tekintet nélkül a szolgaszemélyzet érzelmeire.
De a szolga csak tiszteletteljesen felelt
– Igenis, nagyságos úr. Hívjak taxit?

>!
Habók P

– Mit érdemel ezért az okos kis Tuppence?
– Szorgalomra jelest, szerénységre elégtelent.

A haditerv

>!
Belle_Maundrell 

– Komoly kifogásaim vannak a halállal szemben.

182. oldal, 16. fejezet - Tommy újabb kalandjai (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Tommy Beresford

A sorozat következő kötete

Tommy és Tuppence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban
Laura Marshall: Három apró hazugság
Harlan Coben: Az erdő
Harlan Coben: Ne engedj el!
Tasmina Perry: Ház medencével
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen