A ​sittafordi rejtély 167 csillagozás

Agatha Christie: A sittafordi rejtély Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Dartmoorban nagyon kemény tud lenni a tél. A Sittaford Lakot is elvágta a hó a külvilágtól. Milyen szerencse, hogy annak idején Trevelyan kapitány néhány villát is építtetett mellé. A lakosok így átjárhatnak egymáshoz, nem kell magukban unatkozniuk. Mrs. Willett hívja össze őket, aki kibérelte az udvarházat. De mivel üthetik el egy hosszú téli este unalmát? A bridzshez túl sokan vannak… Legyen talán asztaltáncoltatás? Legyen. És az asztal megmozdul, üzenetet hoz. T-R-E-V – csak nem Trevelyan kapitány? De igen! Mi van vele? H-A-L-O-T-T. Hogyan? Ö-L-É-S. Hát ennek a fele sem tréfa. Burnaby őrnagy nekiindul a hóviharban, hogy látogatást tegyen Hazelmoorban, és saját szemével bizonyosodjon meg róla, hogy minden rendben van. Két és fél óra múlva összefagyva becsönget, de senki sem nyit ajtót.

A regény – más kiadónál, más fordításban – A Sittaford-rejtély címen jelent meg.

A Sittaford-rejtély címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1931

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2010
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630789882 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Felolvasta: Korompai Vali
>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637458247 · Fordította: Wéber László

Enciklopédia 6


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Izgalmas és csavaros volt, de nem is vártam mást Agatha Christie-től. Engem lenyűgözött a történet, az egész szál, a cselekmény levezetése, maga a nyomozás. Bevallom, az elejétől sejtettem a gyilkos kilétét, de magamnak sem tudtam megmondani, hogy miért, ezért nem is mondanám őt kifejezetten gyanúsítottnak a szememben, de sikerélményként könyvelem el, hogy ezúttal sikerült rájönnöm, amit nem sokszor mondhatok el, ha Agatharól van szó.
Tetszett Emily karaktere, fiatalos színt vitt a történetbe, aminek nagyon örültem. Úgy érzem, hogy feldobta a történetet, ő az egyik, aki miatt nagyon tetszett.
A cselekmény izgalmas volt. Ismét egy nagyon jól tálalt gyilkosságot kaptunk.

Zsuzsanna_Makai >!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Az idei első AC olvasásom. Szégyen.
Fura volt mindenféle sorozaton kívüli könyvét olvasni, mindenféle ismerős felbukkanása nélkül.
Elkövettem persze azt a hibát, h nem hagytam magam sodorni az árral, hanem leragadtam egy ponton, és nem eresztettem a helyesnek vélt feltételezésemet, viszont így ért meglepetés a végén. Viszont a talált nyom az én feltételezésemet is alátámaszthatta volna…

Levandra>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Túl egyszerű volt. Már rögtön az elején ki lehetett találni, hogy ki volt a gyilkos. A gyanú másra terelése ezúttal, nem volt meggyőző. Viszont ugyanúgy élvezni tudtam az Agatha által megteremtett környezetet, a vidéki élet sajátosságait, amit annyira szeretek tőle. Imádom a hóval betemetett, világtól elzárt településeket, Sittaford különleges hangulatát és a titkokat, amik lakóit övezték. Némileg ez kárpótolt a gyengébb bűnesetért.

h_orsi P>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Ebbe a regénybe egy kis mágia is szorult, ami Agatha Christiehez méltóan van találva. Ráadásul hosszú idő óta ez volt az a történet, ahol nem fejtettem meg a rejtvényt. Persze lehet csak azért, mert nem igazán figyeltem jól, túl sok volt az ismeretlen név. Ebben a történetben nekem hiányzott egy Poirot vagy egy Miss Marple, nélkülök kicsit üresnek tetszett a történet. Ezáltal pedig a karakterek sem tudtak olyan közel kerülni hozzám. Mindenesetre megéri elolvasni, annak aki rajong az AC regényekért. Aki azonban még csak most ismerkedik vele: nem ajánlanám. Vannak ennél izgalmasabb, frappánsabbak és jobban megírt történetei is.

cicus61 P>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Most sem csalódtam AC-ben :) Pedig itt ugye se Poirot, se Ms Marple nem szerepelt, de mégis jó kis történet volt. Egyébként is imádom azt a kort, amiben játszódik a könyv és nagyon bele tudtam élni magam a történetbe. A főszereplőket nagyon bírtam. Emily és a felügyelő kettőse különösen tetszett. A két okostojás :) Sejtettem Én is hogy ki a tettes, de mindig annyira jó kivárni, hogy jutnak el addig, hogy kiderül.

Közveszélyes_Krumpliszedő>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Jobban tetszett, mint gondoltam, hogy fog! Már megrendeltem, mire rájöttem, hogy se a Pocakos Bajusz, se a Nyanya nincs benne, amitől kissé visszarettentem. Nem kellett volna! A havas falu és a who-did-it, tökéletes hangulatot teremtett az idei tél-utánzat alatt. :) A vége pedig… ejj.
(Azóta láttam a filmet és könyörgöm… ne nézzétek meg.-.-" mindent átvariáltak, szerintem hátrányára…)

5 hozzászólás
Galagonya33>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Nagyon pörgős volt. Nem hiányzott sem Poirot, sem Miss Marple.
Volt helyette Emily Trefusis. Egy tűzről pattant fiatal hölgy. Meg Naracott felügyelő, aki nagyon szimpatikus volt.
Sokáig azt gondoltam, hogy sejtem, ki a tettes, aztán a 2/3-nál megcáfolt.
Így a legvalószínűtlenebbre gondoltam. :) …
Nagyon tetszett.

gybarbii P>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Ez most nem győzött meg annyira, mint AC korábbi krimijei. Nem is tudom igazán, mi volt a gond… A történet felépítése nem volt rossz, bár inkább csak a végén pörögtek fel az események. A gyilkosság jól ki volt találva, igaz, nekem a indíték nem volt elég meggyőző, de hát öltek már kevesebbért is, nem?! A fordítással nekem is voltak problémáim, és igen, a Napi Sürgöny tényleg vért kíván!! :D
Emily pedig nagyon talpraesett személyiség, igazi független nő, aki a mai világban is tökéletesen megállná a helyét, pont egy ilyen feleségre van szüksége Jimnek, ezt Mrs. Curtis is megmondta. :)
A végén azért vártam volna valami nagyobb csavart, de ez most elmaradt…

Paulina_Sándorné P>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Érdekes volt a történet. A természet néha segít abban, hogy egy izgalmas történethez adjon nagyszerű hátteret. Az elzárt „világ” magában hordozza a történet lehetőségét. Az írónő érdekesen, csavaros gondolkozással megalkotta ezt a történetet is, megtartva jó szokását, hogy nem jövök rá, hogy ki a bűnös. Emily érdekes lány, csavaros ésszel. Lassan kedveltem meg, de összességében tetszett a stílusa. Misztikumot is adott hozzá az írónő, bár spoiler

konyvolvaso>!
Agatha Christie: A sittafordi rejtély

Tetszett a cselekmény és a kidolgozása a történetnek. Ez az asztaltáncoltatás egy jól kitalált esemény, amit az teszi hitelessé, hogy a szellemek által sugallt dolog meg is történik a valóságba. Ezzel indul a történet. Újabb felügyelő jelenik meg, Poirot és Miss Marple most nincs jelen. Hiányolom is Őket. Meglepőek az emberi kapcsolatok és ki kicsoda is valójában.


Népszerű idézetek

pannik>!

Sírni egy jót és inni egy jó teát – messze többet használ, mint bármi más.

110. oldal

Kogoro P>!

– Ezerszer inkább kutyát, mint macskát.
– Aláírom. Simán. Úgy értem, a kutya – az mégiscsak kutya, kérem.

14. oldal, Első fejezet - Sittaford Lak (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: kutya · macska
Kogoro P>!

Kikérem Sir Oliver Lodge meg Sir Arthur Conan Doyle meg pár színésznő és hasonlók véleményét.

105. oldal, Tizenegyedik fejezet - Emily nekilát (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Sir Arthur Conan Doyle
Iustitia>!

Az emberek semmit sem tesznek ok nélkül.

131. oldal, Tizenötödik fejezet, Látogatás Burnaby őrnagynál

BZsofi P>!

A [Burnaby] pillantása Violet Willettre siklott. Csinos leány – persze girhes, mint manapság valamennyi. Mit ér a nő, ha nincs formája? A lapok azt írják, megint divatba jönnek a telt idomok. Épp ideje.

11. oldal, Első fejezet. Sittaford Lak. (Európa, 2010.)

1 hozzászólás
Iustitia>!

Annyira nehéz elképzelni valakit, ha sose láttuk.

136. oldal, Tizenhatodik fejezet, Mr. Rycroft

Kogoro P>!

Most van rendjén az ilyen időjárás – bár ez már talán túlzás.

14. oldal, Első fejezet - Sittaford Lak (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: havazás · · tél
BZsofi P>!

– (…) Sokkal jobban tenné, ha gyalogolna – folytatta. – Egy kis testgyakorlás. A mai fiatalok alig mozognak. Röpke hat mérföld oda-vissza kész szanatórium volna magának. (…) Az elpuhulás – a jelenkor rákfenéje.

210. oldal, Huszonharmadik fejezet. Hazelmoorban (Európa, 2010)

Kisanna>!

Burnaby őrnagy a hóra gondolt. Biztos, hogy ma este ismét havazni fog. Nem is emlékezett ilyen kemény télre, amióta csak az eszét tudja.

13. oldal

cassiesdream>!

Sokra megyünk mások benyomásaival. Lehetnek éppoly érvényesek, mint a sajátjaink, tettre nem válthatók. Az állásszög egyéni, átruházhatatlan.

137. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mitch Cullin: Mr. Holmes
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Nora Roberts: Északi fény
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Dickens Károly: Karácsoni ének
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Jo Nesbø: Hóember
Joss Stirling: Storm és Stone
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Paula Hawkins: A víz mélyén