A ​pollensai probléma (Hercule Poirot) 83 csillagozás

Agatha Christie: A pollensai probléma

Ebben a kötetben szinte minden rajongó talál kedvére való novellát. Miss Marple kivételével minden híres Christie-nyomozó szerepel benne: Parker Pyne, az emberi lélek nagy ismerője, a misztikus páros, akik közül Mr. Quin csak ötleteket ad az örök szemlélőnek, Mr. Satterthwaite-nek, Hercule Poirot, a páratlan és örök tojásfejű belga. Van két nem-krimi novella is a gyűjteményben, hogy a lélektani dráma iránti igényünket is kielégítse. Elhagyja-e férjét a szerelméért a gyönyörű Theodora Darrell? Tényleg akkora baj-e, ha egy konzervatív angol ifjú egy bohém leányba lesz szerelmes külföldön? Miért érkeznek rohanva a családtagok a vacsorára, pedig még csak egyszer kondult meg a gong? El lehet-e lopni egy gyémántot terített asztal mellett, hét ember szeme láttára? Agyonütötte-e öreg, kellemetlen férjét a szépséges, fiatal feleség? Férjhez megy-e kellemetlen kérőjéhez az éhező, fiatal özvegy? Mi a titka a sokszínű, modern teáskészletnek? Ki hívja fel éjjel Poirot-t, mert életveszélyben van?

A Pollensa-öböl címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Problem at Pollensa Bay

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2011
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791625 · Fordította: Gy. Horváth László

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

>!
Kogoro
Agatha Christie: A pollensai probléma

Egy kis ízelítő Agatha Christie világából, hiszen szinte minden híres karaktere jelen van. Nyomozhatunk együtt Hercule Poirot-val, segíthetünk Mr. Quinnek és Mr. Satterthwaite-nek, de még Parker Pyne is tiszteletét teszi a kötetben. Egyedül a jó öreg Jane néni, valamint Beresfordék maradnak távol. De nem csak a karakterek, hanem az elbeszélések is tökéletes képet festenek Christie sokszínű írói munkásságáról. Egyes történetek tragikusak, mások vidámak, de jelen van a szerelem és az elkeseredettség is. Külön érdekesség, hogy a kötet egyes elbeszéléseit Christie bővebb formában, kibővített cselekménnyel átírta.

>!
WolfEinstein
Agatha Christie: A pollensai probléma

Valahogy az Agatha Christie-novellák nem tudnak megfogni. Mondjuk szerintem a krimi nem is igen alkalmas arra, hogy kisprózában írják meg. Az olvasónak nincs elég ideje, hogy belehelyezkedjen a szituációba, hogy elkezdje foglalkoztatni a kis szürke sejteket a probléma, mert addigra már vége, és minden kiderül. Az írónak nincs ideje arra, hogy alaposan körüljárja a szituációt, befolyásolja az olvasót, kidolgozza a karaktereket. Éppen ezért ezek a történetek valahogy élettelenek, sótlanok voltak. Nem mondom, hogy rosszak, mert azért Agatha Christie kihozta a maximumot, amit a forma és a műfaj lehetővé tett számára, de így is korlátozottak voltak a lehetőségei. Érdekes volt elolvasni őket, de inkább a regényei miatt szeretem az írónőt.

5 hozzászólás
>!
Zimmermann_Zita P
Agatha Christie: A pollensai probléma

Remek válogatás AC novelláiból, izgalmas történetekkel.

>!
Szulila P
Agatha Christie: A pollensai probléma

Kicsit szomorúan ültem neki ennek a kötetnek, mert ez az utolsó olvasatlan AC novella-gyűjteményem. Egyáltalán nem csalódtam (talán Miss Marple hiányzott kicsit) de legalább újra leírhatom, hogy mennyire megértem, hogy miért szerette Christie néni P.Pyne és Mr.Quin karakterét. És bár egyértelműen kijelentettem az elején, hogy nem, most nem a Poirot-s novella lesz belőle a kedvencem, azért mégiscsak elgyengültem. :) A Sárga írisz tetszett a leginkább, amit szorosan követett A harlekines teáskészlet.

>!
Emese_Szalai
Agatha Christie: A pollensai probléma

Nagyon jól összeválogatott kis gyűjtemény! Poirot történetei a legjobbak, de Parker Pyne is nagyon jó „nyomozó”! :-) Mindenkinek ajánlom!

>!
Sisyll
Agatha Christie: A pollensai probléma

Nem vagyok elfogult, de igazából a Poirot történetek tetszettek benne, de azért a Parker Pyneok se voltak rosszak. Egy kis kikapcsolódásnak épp megtette.

>!
ÁrnyékVirág
Agatha Christie: A pollensai probléma

Agatha Christie fiókban maradt irományai – sorozat. Kidolgozatlan, gyengébb történetek, de mégis olvasmányosak. Mert aki tud írni – és Agatha tudott – annak sokszor még hulla sem kell ahhoz, hogy lekösse az olvasó figyelmét (lásd a könyv utolsó történetét). Na de persze nekem mégis hullával az igazi! meg Poirot is kell.

>!
GergelyBerni
Agatha Christie: A pollensai probléma

Nem vagyok nagy rajongója a novelláknak, de Agatha Christie ebben a műfajban is csodálatos.
Poirot történetei szerintem kiemelkednek ebből a válogatásból.
Az egy csillag levonás az „Egy kutya mellett” című novella miatt történt, nekem valahogy az kilógott a sorból, nem kötött le.

>!
Boglárka_Madar P
Agatha Christie: A pollensai probléma

Agatha regényeit jobban szeretem, mint a novelláit,mert több idő jut a cselekmény kidolgozására- Persze ez se volt rossz, annak különösen örülök, hogy Mr. Satterthwaite-ot megismertem, csípem a fazont. =) Parker Pyne-t sem ismertem eddig, nem tudom regényt írt-e róla, vagy csak novellákban szerepelt, de őt annyira nem kedveltem meg, ez a problémamegoldói szerep nem túl eredeti. Nem lehet mindenki olyan tökéletes mint a kis tojásfejű belga. Merthogy azért Poirot az igazi, a legjobb, a kedvencem. :) A kötetben szereplő történeteit jól ismertem, mert filmen már többször láttam, nem volt nagy meglepi a gyilkos személyét illetően, de azért még mindig jó A.C.-t olvasni. Legközelebb azért regényt fogok olvasni. :P


Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

Fogzási tünetek, az ördögbe is! Fogfájás. Fogcsikorgatás. Műfogsor. Az ember egész élete a fogak körül forog.

85. oldal, A Harlekin teáskészlet (Európa, 2011)

3 hozzászólás
>!
BZsofi +SP

Fülledt volt a szoba levegője. Evan Llewellyn kitárta az ablakot. Épp arra ment egy újságárus. Evan ledobott neki egy pénzdarabot, az árus pedig felhajított egy újságot.
Llewellyn szétnyitotta.
– A magyarországi helyzet nem valami biztató…

130. oldal, Rejtély a regattán (Európa, 2011)

>!
Jesper_Olsen

Milyenek az ember évei húsz és negyven között? Meg van béklyózva, lekötik mindenféle személyes és érzelmi viszonyok. Ez elkerülhetetlen. Ilyen az élet. De utána új szakasz következik. Az ember elmélkedhet, megfigyelheti az életet, felfedezhet ezt-azt másokról és az igazat önmagáról. Az élet valóságossá válik… jelentőségtelivé. Kerek egésznek látjuk. Nem csupán egy jelenetnek – annak a jelenetnek, amelyet magunk, mint színészek, alakítunk. Egyetlen férfi vagy nő sem egészen önmaga negyvenöt éves koráig. Ekkor kap esélyt az egyéniség.

14-15. oldal

>!
Sli SP

A zenekar ismét játszani kezdett.
– Van kedved, Pauline? – kérdezte Tony.
– Ilyen hamar nem szeretnék megint, Tony.
– Kár – közölte tragikusan a világgal Tony.
Poirot odasúgta a másik oldalán ülő dél-amerikai lánynak:
– Señora, nem merészelem felkérni önt. Túlságosan vén vagyok.
Lola Valdez így felelt:
– Ugyan, ne beszélje maga butaság! Maga lenni fiatal. Haja még mindig fekete, nem?
Poirot arca enyhén megrándult.

65. oldal, Sárga írisz (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
BZsofi +SP

A Barcelonából Mallorcára érkező gőzhajó korán reggel tette partra Mr. Parker Pyne-t Palmánál – és utasunknak rögtön csalódnia kellett.

(első mondat)

>!
ribizlii

Bosszúsan csettintett nyelvével, és igyekezett valami kellemesre gondolni. Semmi értelme, hogy itt üldögéljen dühöngve, egyre a karóráját nézegetve, és, ébredt rá hirtelen, úgy kotkodálva, mint holmi elégedett tyúk, amely hősiesen megtojt egy tojást.

40. oldal - A Harlekin

>!
hope22

Megcsördült a telefon. Poirot felállt, és az órájára nézett. Már majdnem fél tizenkettő volt. Ki telefonálhat ilyenkor? Persze lehet, hogy téves kapcsolás lesz.
– De az is lehet – mormolta hamiskás mosollyal –, hogy egy milliomos laptulajdonost holtan találtak vidéki háza könyvtárszobájában, amint baljában egy foltos orchideát szorongatott, mellére pedig egy szakácskönyvből kitépett lap volt tűzve.

Sárga írisz


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan
Joss Stirling: Storm és Stone
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.
Peter James: Kegyetlen tréfa
Tony Parsons: A gyiloktáska
Nigel McCrery: A Pók hálójában
Jeffrey Archer: Tökéletes másolat