A ​Pollensa-öböl (Hercule Poirot) 44 csillagozás

Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Legújabb Agatha Christie kötetünkben igazi csemegét kínálunk olvasóinknak: nyolc olyan novellát, amelyek először jelennek meg magyarul. Mint „a krimi királynőjétől” megszokhattuk, remek lélekrajzú, ragyogó atomoszférateremtő képességgel megkomponált történetek. Bár a bűnösök úgyis lelepleződnek, azért most is találgathatunk, izgulhatunk, hogyan oldódik meg a bonyodalom a Pollensa-öbölben, ki a gyilkos, vagy ki lopta el a különlegesen értékes gyémántot.

A pollensai probléma címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Hungalibri, Budapest, 1998
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639021822 · Fordította: Németh Zoltán, Varga István

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Mr. Satterthwaite


Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Dorka50 P>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Igazán változatos ez a válogatás, de nem a legjobb. 2-3 novellára tudom azt mondani, hogy nagyon tetszettek a többi olyan elmegy kategória volt nekem. A második gongütés és a sárga írisz kifejezetten tetszettek. Azokat filmen is láttam. Mr Quin is felbukkant kétszer, aminek nagyon örültem, mert csakúgy mint Poirot-nál nála is mindig lehet valami csavarra számítani. Összességében sajnos nem tartom egy erős válogatásnak, de mindenképpen érdemes elolvasni őket.

StJust I>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Kellemes meglepetést jelentett ez a kötet. Agatha szinte minden hősével találkozhatunk, sőt még Mary Westmacott is elővillantja karmait. Mr Quin két történetével pedig egészen új oldalát ismertem meg az írónőnek, úgyhogy a Titokzatos Mr. Quin c. novelláskötet is megérett az olvasásra.
Jó kis csokor Christie.

Bobe0402>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Nem lennék igazságos az írónővel, ha lehúznám ezt a könyvet csak azért, mert túl fáradt voltam esténként, és belealudtam az olvasásba :)
Mivel ezért nagyon szakaszosan olvastam, a legtöbb történet nem hagyott bennem maradandó nyomot (némelyikre egyáltalán nem is emlékszem). Legjobb lesz, ha újra elolvasom, és akkor értékelem csak.

2020.ápr: Újra olvastam a fentiek miatt. Nem rossz novellák, bár nagyon messze vannak az írónő csúcsregényeitől! Bár a novellái közül még talán ezek a jobbak közül lettek kiválogatva. 5 csillagot semmiképpen nem érdemel, max. négyet. Volt olyan novella, ami annyira szűrreális volt, ami nekem már nagyon nem tetszett, és volt olyan, amiből egy fantasztikusan jó regény is kijött volna. (Előbbi a Harlequin-teáskészlet, utóbbi A második gondgütés.) A magnóliavirág pedig szerintem nem egy krimi, bármilyen jól van megírva :(

2 hozzászólás
SusieandMisu>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Nem tartom igazán tisztességesnek ezt az alacsony százalékos tetszés-indexet. Természetesen Agatha Christie novellái nem olyan Christie-sek, mint a legtöbb fantasztikus regénye, de igazán egyedülállóak, különlegesek!!!
A szerelem detektívjei nagyon körmönfont kis novella, ismét feltűnik Mr. Quin, aki egyik kedvenc Christie-hősöm.
A magnóliavirág egy gyönyörű, mély lélektani novella, imádtam. Theodora Darell, a főszereplő kivételes jellem.
A Harlequin-teáskészlet pedig egyszerűen fantasztikus munka!!!!!

ÁrnyékVirág>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Agatha Christie fiókban maradt irományai – sorozat. Kidolgozatlan, gyengébb történetek, de mégis olvasmányosak. Mert aki tud írni – és Agatha tudott – annak sokszor még hulla sem kell ahhoz, hogy lekösse az olvasó figyelmét (lásd a könyv utolsó történetét). Na de persze nekem mégis hullával az igazi! meg Poirot is kell.

Ditke22>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Általában a regényeit jobban szeretem, mint a rövid novellákba szőtt történeteket, szerintem jobban ki tudja dolgozni mind a karaktereket, mind a történeteket a nagyobb terjedelemben. Ez a novelláskötet azonban nagyon tetszett. Minden „nyomozójából” kaptunk egy csipetnyit, így nem lett unalmas és egysíkú a történetfolyam. Van benne klasszikus krimi, van dráma és „rossz sors” is. Lehet, hogy nem a legjobb munkája az írónőnek, de sok oldala megismerhető belőle.

chamichaze>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Ezt a könyvet pár évente simán elő lehet venni és olyan lesz, mintha egy új Christie könyvet olvasnánk, mert annyira felejthető.
De nem akarom a poén kedvéért beáldozni, csak ezek majdnem mind olyan történetek, amik erősebb válogatásban talán jobban ülnének.
Például rémlik, hogy amikor nem rég újraolvastam a Harley Quin kötetet hiányoltam is ezt a teáskészlet sztorit és nem tudtam, hol lehet. Késői írásnak tűnik, de hozza a Christie-Quin hangulatot.
A sárga íriszből később regény lett, amiből már kimaradt Poirot, sem a novella, sem a regény nem tartozik a kedvenceim közé, de azért működnek.
A kötetben Ebem, te mindenem sztori azért volt érdekes, mert párhuzamosan a Mrs. McGuinty meghalt regényt olvastam és abban is volt egy kutyás szereplő, nagyon hasonló ennek a novellának a főszereplőjéhez. A másik érdekesség ezzel sztorival kapcsolatban, hogy úgy lesz romantikus történet, hogy valójában csak belenget egy lehetőséget, ami valamikor a nem túl távoli jövőben megtörténhet a főszereplővel, de ha valóban folytatódna a történet nem biztos, hogy úgy alakulna.
Érdekes módon most A magnólia tetszett a legjobban. Ez valóban a Westmacott sztorikhoz áll közelebb és még a régimódi szemérmességgel együtt is egy érdekes történet.
Talán jobbat tesz a kötetnek, ha lassan halad vele az ember. Egy-egy novellát olvasva több más könyv között, mert magukban némelyik történet jobban megállja a helyét, de ebben a formában ez nem a legerősebb válogatás.

zsofi017>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Óóóó volt itt mindenki :D Poirot, Mr. Quin, Mr. Satterthwaite….Parker Pyne….:) szóval összeszedték a klasszikusokat. :) Mr. Quin részei nagy kedvenceim, szóval örültem, hogy felbukkant.

ChEebor>!
Agatha Christie: A Pollensa-öböl

Nyolc kevésbé ismert történet, és bár alapvetően mindegyik jó, egyik sem olyan klasszikus, mint ami a név alapján elvárható lenne. Nekem leginkább a Második gong és A szerelem detektívjei tetszett, de azért a többi is jó, és külön érdekesség, hogy nemcsak krimik vannak. Egynek mindenképp jó, de azért van ennél jobb Agatha Christie is.


Népszerű idézetek

csillagka>!

Az ajtónyílásban egy kis fekete kutyus jelent meg. Beoldalgott, leült az asztaluk mellé, és felnézett Mr. Quinre.
– Az ön kutyája? – tudakolta Mr. Satterthwaite.
– Igen. Hadd mutassam be Hermésznek. – Megsimogatta a kutyus fekete fejét. – Kávét – mondta az állatnak –, szólj Alinak!

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Satterthwaite
hraurie>!

– Az a spanyol teremtés egy lehetetlen perszóna!
– Ellenben rendkívül mutatósan néz ki.

25. oldal

csillagka>!

– Értem, értem. Világos, a lelki egyensúly megbomlásának félreérthetetlen jelei. Egyébiránt megengedné, hogy szemügyre vegyem a kézitáskáját? Elbűvölnek ezek a kis selyem rózsabimbók. De hol is tartottam? Ja igen, ön is hallotta a lövést?

51. oldal

csillagka>!

– Tudja, Luigi, arra gondolok, hogy ezen a mai éjszakán nem pihentethetem a szürke agysejtjeimet. Mert valami minden bizonnyal történni fog. Az a legnagyobb baj, Luigi, hogy fogalmam sincs róla, hogy mi várható.

78. oldal

csillagka>!

– Csörgősipka és Bohócjelmez? – kérdezte az ezredes.
– Egy fogadó neve – magyarázta Mr. Satterhwaite.
– Elég különös név egy fogadó számára.
– Nyilván csak azért, mert régi – monda Mr. Quin. – Emlékszem, volt idő, amikor a Csörgősipka és Bohócjelmez elnevezés még gyakoribb volt Angliában, mint manapság.

168. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
John le Carré: A titkos zarándok
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Rónaszegi Miklós (szerk.): Különös történetek
Lee Child: A nevem: Jack Reacher
Csöndes éj
Koppány József – Hahn Péter: Rókák a sakktáblán
Jeffrey Archer: Váratlan fordulat
Jeffery Deaver: Káprázatok