A ​Nagy Négyes (Hercule Poirot 5.) (Arthur Hastings 4.) 221 csillagozás

Agatha Christie: A Nagy Négyes Agatha Christie: A Nagy Négyes

Hastings kapitány több év argentínai tartózkodás után végre ismét Londonban találja magát. Első útja öreg barátjához, Hercule Poirot-hoz vezet. De jaj: Poirot csomagol, indulóban van Dél-Amerikába! Ám ekkor egy férfi zuhan be az ajtón, aki csak a négyes számot rajzolja gépiesen egy papírra. Amikor az ismeretlen magához tér, rövid ismertetést ad négy gonosztevőről. Egy kínairól, aki a társaság esze. Egy amerikairól, akit a dollár jele szimbolizál. Egy francia nőről és a negyedikről: a gyilkosról. Poirot tehát marad, és fölveszi a harcot a Nagy Négyes ellen.

A titokzatos Négyes illetve A Négyek Társasága címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1927

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2021
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796145 · Fordította: Neményi Róza
>!
Helikon, Budapest, 2021
244 oldal · ISBN: 9789634797234 · Fordította: Neményi Róza
>!
Európa, Budapest, 2013
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795593 · Fordította: Neményi Róza

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings


Kedvencelte 9

Most olvassa 8

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 68


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Szerencsétlen élethelyzetek közepette született Agatha Christie ezen könyve, hiszen meghalt édesanyja, a férje pedig megcsalta. Agatha-t kötötte a szerződés egy újabb könyv kiadására, így a korábban (1924) újságokban publikált 12 novelláját gyúrta regénnyé sógora, Campbell Christie segítségével. Bár a kritikák elmarasztalóak voltak a könyvvel kapcsolatban, mégis nagy példányban kelt el tekintettel arra, hogy Agatha Christie néhány hónappal előtte tűnt el 11 napra, rejtélyes módon. Ráadásul az előző, Az Ackroyd-gyilkosság című regénye nagy népszerűséget hozott neki és a közönség várta az újabb történetet tőle.
A könyvben Poirot nyomoz, Hastings mesél és a világuralomra törő titkos társaság, a „Nagy Négyes” ellen veszik fel a harcot, számtalan kalandos utat bejárva. Mindemellett még Japp felügyelő és Vera Roszakoff grófnő is feltűnik a színen. A történet inkább kalandkrimi és nem tipikusan egy gyilkosság történik, amit ki kell nyomozni. A nemzetközi összeesküvés és kémhálózat téma engem mondjuk nem igazán hozott lázba és a furcsa megoldások (álruhák, fúvócső-cigarettaszipkák, robbantások) sem lelkesítettek, de ennek ellenére mégis tudtam szeretni ezt a könyvet. Hasting és Poirot barátsága ebben a könyvben nagyon szépen van bemutatva és néhány „novella” (A sárga jázmin rejtélye, A sakkfeladvány) kifejezetten tetszett. Ráadásul ebben a könyvben tűnik fel először és utoljára Achille Poirot… (8.)

>!
Európa, Budapest, 2013
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795593 · Fordította: Neményi Róza
4 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Az írónő 8. műve szintén nem egy klasszikus Agatha Christie detektívregény, sokkal inkább egy világuralmi vágyakat dédelgető nemzetközi bűnbanda kalandos történetsorozata, regénynek álcázva. Eredetileg ez a 18 fejezet egy újság hasábjain folytatásos formában – 12 külön novellaként – jelent meg, ami érezhető is a történetvezetésen. Bár Az Ackroyd- gyilkosságban Poirot úgy nyilatkozik, hogy minden bizonnyal ez lesz az utolsó esete, az egy évvel később született történetünkben szintén ő az, aki a bűnbanda nyomába ered. Ezúttal visszatér hűséges társa, Hastings kapitány is, aki egyúttal a narrátora is ennek kémhistóriának. időben és térben is elég nagy utat járunk be, rengeteg cselszövés és ármány, mérgezés és tűzeset, rablás és túszejtés tanúi lehetünk, mire végül – természetesen – Poirot felteszi az i-re a pontot és kézre keríti a bűnbanda tagjait. Ez a regény ugyan nem tartozik az írónő legkiemelkedőbb alkotásai közé, azonban sok apró kis részlettel gazdagodhatunk Poirot és Hastings barátságát illetően, miközben néhány órára kiszakadva a mindennapokból velük együtt próbáljuk meg leleplezni a titokzatos négyes tagjait.

Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Ez valóban más volt, mint a megszokott AC regények. Poirot ezúttal hatalmas fába vágja a fejszéjét. Nem is tudja megoldani egyhamar, latba kell vetnie az összes szürke agysejtjét és furfangját az eredmény érdekében. A Nagy Négyes nem kis falat, világuralomra törnek és nagyon jól értik a dolgukat.
Bár menet közben megtudjuk, hogy kik a Négyes tagjai, elkapni őket korántsem olyan könnyű. Folyton kicsúsznak Poirot kezei közül, de ennek ellenére a kis belga nem adja fel és kergeti őket a világban. Ilyen szempontból is más ez a kötet, folyamatosan mozgásban van Hastings kapitánnyal. Nem egy helyszínen játszódik a történet, rohangálnak a világban, ezáltal mozgalmasabb és több az akció is.
Tetszett, hogy több kisebb ügy akad az útjukba. Ezek többnyire kapcsolódtak a fő szálhoz is.
Tényleg más, mint a megszokott regények, de nekem pont az egyedisége miatt tetszett. :)

>!
Európa, Budapest, 2013
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795593 · Fordította: Neményi Róza
gabona P>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Nagyon szeretem Agatha Christie könyveit és igazából Az álmok háza című, posztumusz novellagyűjtemény kivételével eddig mindegyik tetszett is valamiért – mindegyik valami másért, bár ennél jobban és lényegretörőbben pontosítani már nem tudok. Jól esik időnként kikapcsolódni a Krimi Királynőjének (teljességel jogos és megérdemelt a cím) akármelyik kötetével, most is pontosan ilyen céllal került kezembe a legfrissebb életműsorozatos kiadvány.

Őszintén megmondom, eleinte nehezen indult be számomra, sokáig úgy is gondoltam, hogy – stílusosan – egy nagy négyes lesz majd a végső jutalma, aztán egyszer csak Poirot mestert, Hastings kapitányt és engem is elkapott a gépszíj, ahogy a történet igazán beindult, a fejezetek pedig kezdtek egyre szorosabban összekapcsolódni, így pedig az ügy is tisztább, világosabb lett, már nem volt megállás és egy cseppnyi kétségem sem afelől, hogy újfent fergeteges élményben lesz részem.

Valóban így is esett, részemről pedig továbbra sem sikerült olyan tényezőt találni, ami miatt Dame Agathára akár csak egy kicsit is haragudni tudnék. Bár nem lesz a kedvencem ez a kötet, biztos, hogy idővel újból előkapom majd, mert a sztori kiemelten érdekes volt, ahogy megint csak utánozhatatlan a főszereplők közti szóváltások okozta derű és a végkimenetelt illető meglepetés. Gonosz lehet a megjegyzésem, miszerint irodalmi értéke vajmi kevés, hiszen nincsenek itt kérem kilométer hosszú, gyönyörködtető mondathalmok, a szórakoztató faktor tekintetében viszont abszolút kimagasló továbbra is. (A fél csillag levonás magamnak szól az eleje miatt, Agatha asszony érdemein egyáltalán nem csorbít.)

>!
Helikon, Budapest, 2021
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796145 · Fordította: Neményi Róza
lind>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Igazán különleges darabja ez AC-nek!
Azok közül a regények közül amiket az írónőtől olvastam ez a mű a legelütőbb. Hamar kiderül a bűnösök kiléte és még sok kontaktus is van a nagyszerű nyomozóval is. Nem az volt itt a fő szál, hogy kiderítsék a négy személy kilétét (kivéve egynél), inkább az elkapásuk bonyolultsága tűnt érdekesnek. Poirot kicsit más volt, mint szokott lenni… megvolt az önimádás nála, de számomra sok volt már ebben a könyvben. Lehet azért viselkedett így, mert jó barátja Hastings kapitány volt mellette. Ki tudja…
Izgalmas és fodulatos volt, de az író többi regényének a cselekménye jobban le tudott kötni.

Gyöngyi0309 P>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Nem szokványos Poirot történet, idő is kellett, amíg belerázódtam, illetve engem nagyon kizökkentett a fordítás, valahogy az sem a megszokott színvonalú volt.
Nagyon gyorsan pörögnek a hónapok, illetve Poirot és Hastings is nagyon nagy utat jár be földrajzilag, ide-oda hajóznak, vonatoznak.
Inkább kaland és akcióregény volt szerintem, mint a szokásos agyalós, aprólékos Agatha-krimi, de aztán sikerült menteni, mert izgalmas eseményeknek lehettem tanúja. Sok csavart sejtettem, de jó volt találgatni, hogy egy-egy fejezetben ki a négyes. Jappet alapesetben nagyon szeretem, itt kiborított a folyamatos Pohározással, de ezt betudom a fordításnak.
Remélem azért, hogy a következő résezkebn visszatérünk a megszokott rejtályes, lassú nyomozáshoz, ahol kevesebb a szereplői kör, illetve a helyszínek száma is korlátozottabb.

OctoberRain P>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Nekem ez tetszett, bár tény, hogy olvastam már jobb, izgalmasabb AC történetet.
De nekem bejött, hogy ennyire kusza volt, mindig történt valami és sosem tudtam, hogy most az éppen aktuális fejezetben ki nem az, akinek mondja magát, stb.
Poirot megint remekelt, kibogozott mindent, ahogyan azt már megszoktuk tőle.

Orsi_olvas>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Érdekes volt, de valahogy kevéssé Poirot-s.
Világ méretű összeesküvés, kémek, álruhák, gonosz tudósok, gonosz pénzemberek, gonosz nők, gonoszság mindenütt!
Leginkább olyan volt, mint egy James Bond forgatókönyv, túl sok futkosással, kissé a valóságtól elrugaszkodott sztorival.
Hastingset jó volt viszont látni, és persze szegény tényleg nem egy bűnügyi zseni, még kevésbé hiteles színész, de azért durva volt, amit ebben a könyvben át kellett élnie.
A végén a „kis átverésre” könnyen rájöttem.
Jó volt, jó volt, de lehetett volna jobb is.

Alexa18>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

Újabb kedvenc Agatha Christiet avattam ezzel a regénnyel! :)
Poirot ismét visszatért, hogy most nem is akármilyen bűnözőket fogjon el, elvégre ezek igazi nemzetközi felső kategóriás bünözök voltak. Mondjuk még ők sem tudták legyőzni Poirotot! :D
Nagyon szimpatikus volt ez az új (legalábbis nekem új) szereplő, az elbeszélőnk és Poirot igazi nyomozótársa és jóbarátja Hastings. Remélem látjuk még. spoiler
Tetszett az is, hogy ez nem volt rövid időt felölelő, hanem (ha jól emlékszem), több mint egy évig tartott, mire Poirot (azzal a zseniálisan grandiózus csellel) nyakon csípte őket. Úgy vigyorogtam aközben, elég vicces lehetett kívülről! :D
Érdekesnek tűnt nekem az orosz sakkozó sztorija is, kár hogy olyan keveset kaptunk belőle!
Ennyit tudtam hirtelen írni róla, kíváncsian várom a következő könyv milyen élményt tartogat! :)

pável>!
Agatha Christie: A Nagy Négyes

[2 és fél fiola jázminhasisesszencia]

Agatha asszonynak valahogy sosem jön össze egy bűnügyi kalandregény, nem áll jól neki, na. Ez olyan gyenge volt, hogy alig hiszem el, hogy ő írta, egy olyan valaki, aki már túl van pl. az Ackroyd-gyilkosságon. Megmondom őszintén, ha nem Agatha lenne a szerző, és nem Poirot a főszereplő (ő is belepirul, ha visszagondol erre az esetére és betegszabadságot vesz ki, ha erről kérdik) – szóval majdnem félredobtam a könyvet, tömény amatőrség, kapkodó, sete-suta próza, ötletesség helyett agyonbonyolított cselekmény, „cserébe” nulla karakterek, a legócskább bűnügyi kalandponyvák összecsapottságával…

Poirot elmosolyodott. -Az ég szerelmére, ne adja át magát ilyen szenvedélyesen a kétségbeesésnek. Azért tudunk egyest s mást.

Hastings a szokásos idióta, vele nincs semmi baj, de különösen gyalázatos dolog, ahogy a kis belgával elbánt Agatha. Ahányszor megdöngeti a mellét Poirot, hogy ő kizárólag agymunkát végez – ez ugye ismerős –, és hogy ő nem szaladgál holmi nyomok, letört fűszálak és elhagyott cipők után, nos épp annyiszor kerekedik fel mégis és utazik át fél kontinenseket nem csak vonattal, de hajón, repülőn, és még ki tudja mivel, talán csak az űrutazás maradt ki a repertoárból, sőt, és most tényleg kapaszkodjanak meg, mes amis, ablakokon ugrál ki, repkény borította falakat mászik meg, és bombákat robbantgat!

Ne gondoljuk ám, hogy a szerző előtte beíratta őt egy fitnessklubba – éppoly köpcös, hercig ficsúr, mint eddig. Kábé a kretén, nagyszájú James Bond, a röhejes Fantomas figurája, no meg egy felhízlalt pingvin egyesül az övében. Nem vagyok a Kádár-kori irodalompolitika híve, de valahol jót is tettek nekünk azzal, hogy előszűrve, csak a remekműveket kiadva tálalták fel nekünk az életművet. (Egészen más lenne a kultírók megítélése, ha a kedvencek közé szórva adnák ki sikerületlen műveiket is.)

Ezért a sok sokkoló hülyeségért csak annyiban kárpótolt Agatha, hogy megtudom (lehet, hogy már tudhatnám, csak nem figyeltem eléggé), Poirot-nak zöld szeme van, és mellesleg már nem is tudom melyik karakteren át) kommunistázik/bolsizik egy egészségeset, elvégre a húszas években vagyunk (1927), és hogy már ekkor felfigyelt az atomenergiára és annak fegyverként történő felhasználására (természetesen a rosszfiúk – akik nem csak fiúk – törik ezen a fejüket.) És, tessenek megint kapaszkodni, van neki egy testvére! és annyi mindenre derül még fény, amennyit csak egy agresszív magyar bulvárlap képes kideríteni a kiközösített celebjeinkről, de ezeket egyelőre fedje jótékony homály. Higgyék el, ses chers amis, van amit nem éri meg fellebbenteni.

Kis életrajzi kiegészítés: „[A. C.] nem csak az 1926-27-es évre nem emlékszik vissza örömmel, de az ekkoriban írt könyveire sem: A titokzatos Négyes ill. a A titokzatos Kék Vonat sosem tartozott a szívesen felemlegetett művei közé.” (Jared Cade: Agatha Christie és a hiányzó tizenegy nap)

(2012 k.)


Népszerű idézetek

Boglárka_Madar P>!

Poirot-nak számos jó tulajdonsága van, de a szerénység nem tartozik ezek közé.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Signorina>!

– Milyen nap is van ma, mon ami?
– Hétfő – mondtam eléggé elcsodálkozva. – Miért?
– Á, hétfő? Rossz nap. Nagy baklövés hétfőn gyilkolni.

41-42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot · hétfő
Röfipingvin P>!

– A testvérét? – kiáltottam döbbenten. – Fogalmam sem volt róla, hogy testvére van.
– Ez meglep, Hastings. Nem tudja, hogy minden híres detektívnek van egy testvére, aki még híresebb lenne, ha veleszületett tunyasága nem gátolná?

190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot
1 hozzászólás
Röfipingvin P>!

– Nem sok híja volt! Bár ugyanakkor ügyetlen, hiszen nem is… vagy alig gyanakodtam. Én nagyon szemfüles vagyok, olyan szemfüles, mint egy macska. Hercule Poirot mostanra már megsemmisült volna – ami szörnyű csapást jelentene a világ számára. És maga is, mon ami – bár az nem lenne akkora nemzeti katasztrófa.

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot
Röfipingvin P>!

– Mint Jákob lajtorjáját? Hastings, tudom, hogy borzasztó élénk a fantáziája… de arra kérem, hogy tartsa már kicsit féken.

40. oldal

Életveszélyes_és_Tilos>!

– Tudom jól, nem szeretné, ha megölelném, vagy kimutatnám az érzelmeimet. Nagyon angol leszek. Nem mondok semmit, az égvilágon semmit. Csak azt, hogy ebben az utolsó kalandunkban minden dicsőség magát illeti, és boldog az az ember, akinek ilyen barátja van, mint nekem!

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot
gybarbii P>!

Poirot imád titokzatoskodni. Az utolsó pillanatig képtelen megválni a birtokában lévő információtól.

26. oldal

csillagka P>!

Poirot elmosolyodott.
– Az ég szerelmére, ne adja át magát ilyen szenvedélyesen a kétségbeesésnek. Azért tudunk egyet s mást.

169. oldal, 2013

Chris_Q>!

Mon dieu, hát mire való a könyvespolc?

144. oldal, Helikon

nemleh>!

Hát bizony; a mi devonshire-i barátunk nem használta a szürkeállományát. Lábnyomokat méricskélt, közben azonban nem mérlegelt és nem rendezte el kellő módszerességgel a gondolatait.

37. oldal, 3. fejezet - Többet is megtudunk Li Csang Jenről (Európa, 2013)


Népszerű triviák

Kogoro P>!

A kötet történetei korábban önálló novellákként jelentek meg, melyeket Agatha Christie regénnyé fűzött össze.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A Nagy Négyes

Agatha Christie: A Nagy Négyes
Kogoro P>!

A regény kihúzta Agatha Christie-t szorult anyagi helyzetéből.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A Nagy Négyes

Agatha Christie: A Nagy Négyes

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben
Ian Fleming: James Bond – A gyémánt örök
Edgar Wallace: A titokzatos ház
Ken Follett: A katedrális
Arthur Conan Doyle: A fehér csapat
Arthur Conan Doyle: A Korosko tragédiája
Jules Verne: A két Kip testvér
Arthur Conan Doyle: A Fehér Sereg
Arthur Conan Doyle: Utazás a halál torkába