!

A ​Listerdale-rejtély 62 csillagozás

Agatha Christie: A Listerdale-rejtély Agatha Christie: A Listerdale-rejtély
Könyvtár

A kötet a krimi klasszikusának tizenkét novelláját tartalmazza. A címadó történetben az elszegényedett nemesi család kedvező bérleti feltételekkel birtokba vesz egy hatalmas házat. A beköltözés után a fülükbe jut, hogy az előző tulajdonos talán a ház téglái közé van befalazva, mert komornyikja, Quentin eltette láb alól. A Fülemüle villa boldognak látszó, fiatal házaspárja, Alix és Gerald közé a lány gyanúja ver éket: egy régi újsághír láttán nem tud szabadulni attól a gondolattól, hogy férje gyilkos. A lány a vonaton című elbeszélés főszereplője, George Rowland életművész, aki a vonaton megismert, szép, fiatal lányt titkos küldetéssel bízza meg. Az Énekeld el a hat penny dalát című történetben mind a négy unokahúg gyanúba kerül a nagynéni meggyilkolása miatt, mert ki más juthatott volna be rajtuk kívül a bezárt házba? A Baleset című novella főszereplőinek meggyőződése, hogy szomszédasszonyuk férjgyilkos. A történeteket az írónő sajátos humora és feszültségteremtő ereje kapcsolja össze.

Eredeti mű: Agatha Christie: The Listerdale Mystery

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2015
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634051688 · Fordította: Gy. Horváth László, Borbás Mária, Prekop Gabriella
>!
Hungalibri, Budapest, 1998
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639021156 · Fordította: Németh Zoltán, Varga István

Enciklopédia 1


Hirdetés

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
Zsófi_és_Bea P
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Ez a kis novellás kötet tele volt jobbnál jobb történettel, igaz a Fülemüle-villát már korábban is olvastam, sőt még hallgattam is Für Anikó nagyszerű felolvasásában, de még így sokadjára is tetszett. A többi novella is nagyon jó, furfangos és cseles volt, nem is tudnék csak egyet kiemelni. Imádok novellákat olvasni AC-től, kár, hogy ezzel a kötettel befejezőleg már az összeset elolvastam… :(
Http://konyvutca.blogspot.nl/2016/02/agatha-chistie-neg…

+
>!
Bla IMP
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Agatha korai ujjgyakorlatai kisebb írások formájában, még változó minőségben és színvonalban, de nyíltan érzékelhetően mutatva a jövendő fantasztikus sikerét. Nem mindegyik novella tetszett a 12-ből. Nekem – más könyvek után – valahogy hiányzott is Poirot, vagy Miss Marple furfangos észjárása, logikája. Ez az AC kötet ’még’ nem olyan színvonalas, mint a regényei.

+
>!
Amapola P
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Öt csillagos novellák: Fülemüle-villa (legyen inkább hat csillag), Baleset, Hattyúdal + a címadó novella, a többi sem rossz (mondjuk négy csillag), három csillagosnak csak A ritka nagy lehetőséget jelölném.

+
>!
Szulila P
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Ezt is imádtam. :) Nem tudok egyetérteni azokkal, akik szerint Agatha Christie inkább regényben erős, mert szerintem a novellái IS remekművek. Még a kevésbé kidolgozottak, befejezetlenek is rendelkeznek valamivel, ami miatt szívesen újraolvasom őket :) arról nem is beszélve, hogy kevés olyan krimi-novellát olvastam más szerzőtől, ami a hosszúsága ellenére is jól lett volna kidolgozva.. AC "elvileg gyengébb" krimijei is a minőségibbek közé tartoznak az én személyes listámon :)
Ez a kötet is ilyen. Én mindegyiket szerettem belőle. Egy dolgot sajnálok, hogy a novelláskötetek után mindig további novellákra vágynék szinte nehezen kezdek bele utána egy hosszabb történetbe :D de sajnos lassan kivégzem az összes AC novellát :(

+
>!
kolika
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Hát kedves Agatha Christie ez nem lett kedvenc! Maga az írónő sem lenne kedvenc krimiíróm, ha csak ilyen alkotások születettek volna a tolla alól. Az egyik novella arról szól, hogy az írónak nincs témája, s csak ül, vár, hogy hátha valami eszébe jut. Úgy érzem ezzel a könyvvel valahogy így volt a szerző is. Írjunk valamit, mert várja a szerkesztő. Sok novellája lapokban jelent meg meg a szerzőnőnek, s egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy e könyv is ilyen, lapokban megrendelt kis írások gyűjteménye.
Maga a műfaj is keretet szab a írói szárnyalásnak, túl rövidek, hogy izgalmas történetek kerekedjenek belőle.

+
>!
augumaug 
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Vannak benne nagyon jó novellák, és vannak kevésbé jók. Úgy éreztem, hogy sokszor lehetett volna jobb, csak túl rövid lett.
A Listerdale-rejtély, mint címadó novella, nagyon jó választás volt, talán az egyik legjobb a könyvben, bár személyes kedvencem a Fülemüle villa. Ezt már régebben olvastam, egy oldal után ráismertem. Nagyon csavaros, szórakoztató.
A Hatpennys nótával is találkoztam már, de arra csak a legvégén jöttem rá, nem gyakorolt rám akkora hatást.
A másik kedvencem a Hattyúdal lett, biztosan azért, mert amúgy is szívesen nézek/hallgatok operákat.
A maharadzsa smaragdjában az utolsó mondatok tetszettek igazán.
A Balesettel is mintha már találkoztam volna, nem tudom, de egy biztos: zseniális.

+
>!
mefi69 P
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Már több AC novelláskötetnél írtam, hogy szerintem Christie erőssége inkább a regény. Itt is ezt éreztem, habár volt pár kiemelkedő novella, ami nagyon tetszett, pl. a Fülemüle -villa és a Hattyúdal.

+
>!
Jesper_Olsen
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Ujjgyakorlatok AC korai időszakából. Nekem most a Fülemüle-villa és a Lány a vonaton tetszettek leginkább. Több novellában benne rejtezik már a későbbi "nagyasszony".

+
>!
Ditke22
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Ezekben a novellákban nem jelenik meg a két leghíresebb figurája – de nélkülük is olyan tökéletes kis történetek kerekedtek ki, amelyek méltóak bármelyik Poirot, vagy Miss Marple nyomozáshoz. A véletlenek, a kockázatvállalások, a cselekmény folyása nem a megszokott A. C. és mégis teljesen ő. Eszenciái az írónő zsenialitásának, képzelőerejének, ahogy megadja a lehetőséget az "átlagembernek" is a sikerre. Nagyon tetszett.

+
>!
Gádorka
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

12 elbeszélést tartalmaz ez a kötet. Egyik jobb, mint a másik. Jók a témák, és váratlanok a megoldások. Némelyik emlékeztet a "Meghökkentő Mesék"-re. Szórakoztatónak tartom.


Népszerű idézetek

+
>!
Jesper_Olsen

– Sajnálom, uram, de a macska e pillanatban foglalt.
– Hogyhogy?
– Nyolc gyermek anyja lett. Ma reggel.
– Ne mondja. Azt hittem, Peternek hívják.
– Valóban, uram. Nagy meglepetést okozott valahányunknak.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
+
>!
Maya

… az időjárás rendszerint csalfa nőként szokott viselkedni azokkal szemben, akik bizton számítanak rá …

Edward Robinson férfiassága c. novella

+
>!
Jesper_Olsen

De a pénz, amelyet az ember egy tollvonással szerez, hihetetlen, szerencsés véletlen folytán, az éppen olyan, mint amikor a gyerek kap hat pennyt, és azt mondják neki, ez a tiéd, arra költheted, amire csak akarod.

128. oldal

+
>!
Jesper_Olsen

Tudja, Magyarországon van egy birtokom. Nagyszerű ott a sportélet.

176. oldal

1 hozzászólás
++
>!
Demonshadow

Rosszindulatú pillantást vetett az írógépre.
– Nagyon szeretném tudni, hogy mire vagy jó tulajdonképpen? Mert egész délelőtt csak legeltettem rajtad a szemem, és mindent nekem kell megoldani. Egy író az életéből meríti a regényei cselekményét… az életből, érted? Most éppen azon vagyok, hogy kidolgozzak egyet. Már indulok is.

216-217. oldal

+
>!
Jesper_Olsen

Az időjárás, örök csalódás azoknak, akik számítanak rá, ezúttal jóindulattal viseltetett Edward irányában.

131. oldal

+
>!
Kisanna

Mivel a rádzsa meg akarta mutatni az ékkövet a jelenlévő hölgyek egyikének, elment érte, és ekkor fedezte fel az eltűnését. A rendőrséget értesítették, eddig azonban nem jutottak eredményre. James kezéből kihullott az újság. Még mindig nem értette, miképpen kerülhetett a smaragd egy fürdőkabinban lévő használt flanelnadrág zsebébe.

273. oldal

+
>!
Greta_Green

Kétség sem férhet hozzá, nagyon kellemes, ha a legszebb lány, akit az ember valaha látott, a szemünkbe nézve azt ismételgeti, hogy csodálatosnak tart bennünket.

78. oldal - A lány a vonaton (Európa, 2015)

+
>!
kmaria

Miután távolabb vagyok a csecsemőkoromtól, mint maga, barátom, ezért valószínűleg jobban emlékszem az altatódalokra. Van például egy, ami szinte klasszikusnak számít a maga nemében. Ha jól idézem, valahogy így szól: „Énekeld el a hat penny dalát, egy marék rozs, meg huszonnégy fekete varjú, kuglófba sütve”… és így tovább. A folytatás már nem fontos számunkra.


Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Storm és Stone
Jane Shemilt: Lányom
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Edgar Wallace: A különös grófnő
Mary Westmacott (Agatha Christie): Az élet súlya
M. C. Beaton: Miss Pym és a rámenős márki
Karen Rose: Sikíts értem
J. D. Robb: Halálos híresség
Nalini Singh: Vonzódás
Nalini Singh: Angyalcsók