A ​Listerdale-rejtély 112 csillagozás

Agatha Christie: A Listerdale-rejtély Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

A kötet a krimi klasszikusának tizenkét novelláját tartalmazza. A címadó történetben az elszegényedett nemesi család kedvező bérleti feltételekkel birtokba vesz egy hatalmas házat. A beköltözés után a fülükbe jut, hogy az előző tulajdonos talán a ház téglái közé van befalazva, mert komornyikja, Quentin eltette láb alól. A Fülemüle villa boldognak látszó, fiatal házaspárja, Alix és Gerald közé a lány gyanúja ver éket: egy régi újsághír láttán nem tud szabadulni attól a gondolattól, hogy férje gyilkos. A lány a vonaton című elbeszélés főszereplője, George Rowland életművész, aki a vonaton megismert, szép, fiatal lányt titkos küldetéssel bízza meg. Az Énekeld el a hat penny dalát című történetben mind a négy unokahúg gyanúba kerül a nagynéni meggyilkolása miatt, mert ki más juthatott volna be rajtuk kívül a bezárt házba? A Baleset című novella főszereplőinek meggyőződése, hogy szomszédasszonyuk férjgyilkos. A történeteket az írónő sajátos humora és feszültségteremtő ereje kapcsolja össze.

Eredeti mű: Agatha Christie: The Listerdale Mystery

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2015
308 oldal · ISBN: 9789634051756 · Fordította: Gy. Horváth László, Borbás Mária, Prekop Gabriella
>!
Európa, Budapest, 2015
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634051688 · Fordította: Gy. Horváth László, Borbás Mária, Prekop Gabriella
>!
Hungalibri, Budapest, 1998
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639021156 · Fordította: Németh Zoltán, Varga István

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Ez a kis novellás kötet tele volt jobbnál jobb történettel, igaz a Fülemüle-villát már korábban is olvastam, sőt még hallgattam is Für Anikó nagyszerű felolvasásában, de még így sokadjára is tetszett. A többi novella is nagyon jó, furfangos és cseles volt, nem is tudnék csak egyet kiemelni. Imádok novellákat olvasni AC-től, kár, hogy ezzel a kötettel befejezőleg már az összeset elolvastam… :(
Http://konyvutca.blogspot.nl/2016/02/agatha-chistie-neg…

>!
tonks
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Mindig jó ötlet Agatha Christiet olvasni és mostantól azt is mondhatom, hogy ez a novelláira is igaz. Jobban széthúzva, kiegészítve komplett regényként is megállná a helyét a legtöbb történet, de így rövidre szabva megmaradt a velős zsenialitás érzése. Imádtam a jópofa főhösöket, a humort, a csattanókat. A novellák hamisítatlan ujjgyakorlatok a krimi királynőjétől, de kellemes meglepetés volt, hogy a kalandregény címke se áll messze a kötettől: többször előfordult, hogy a főhős – a kíváncsi-fáncsi – valami rejtélyes, inkább kalandos, mint véres ügybe cseppen, de valahogy sikerül kikecmeregnie belőle, miközben még a szerelem is rátalál.

>!
nagy_anikó
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Nem vagyok novella rajongó olvasó. De AC megmutatta, hogy ezt a műfajt is lehet jól megírni és nekem élvezettel olvasni. 306 oldal 12 novella – átlagban 25 oldal, melybe szépen belefért minden. Bekezdés, cselekmény kibontakozása, befejezés. Sok könyvnél erre több száz oldal sem elég. Nem tudnék kedvencet választani, mindegyik tetszett. Mind egyedi, mindben van egy kis feszültség, humor, szerepet kapnak az érzelmek is. Egyedül a Fülemüle villa befejezése okozott egy kis fejtörést. Vajon Geraldot spoiler

>!
Sakura
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Nagyon jó novelláskötet A.C. tollából. Mindegyik nagyon tetszett, volt amelyik kifejezetten meg is lepett. A kedvencem az „Egy gyümölcsöző vasárnap”, ahol igazán ötletesen jutott a főszereplő egy „igazi” rubin nyakékhez. A kötetben bár nem szerepelt sem Poirot mester, sem Miss Marple, ez egyáltalán nem hátránya a kötetnek, sőt! Újraolvasni fogom még.

>!
Olympia_Chavez P
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Nem is tudom, hogyan viszonyuljak ehhez a novelláskötethez. Egyrészt tetszett, mert igazán különleges darabok kerültek benne összeválogatásra. Egyikben sem szerepel Poirot, vagy Miss Marple, minden „bűneset” (igen, okkal tettem idézőjelbe) különleges. Viszont még ha meg is oldódnak, néhány történet, nem kerül lezárásra. Így olyanok lesznek ezek a novellák, mintha csak egy sajtpapírra vázolt volna fel, egy-egy zseniális elképzelést az írónő.
Továbbá bajban is vagyok, mert nem tudok függetleníteni attól a ténytől, hogy a három legjobb novellát a kötetben (Baleset, Fülemüle-villa, Hatpennys nóta), már olvastam A vád tanúja c. gyűjteményben. Így természetesen tudtam, hogy mi lesz a cselekmény (elmaradt a nagy hatás, a friss élmény), viszont ennek ellenére még mindig fantasztikusnak tartom őket, főleg az első kettőt. Hiszen csak néhány szereplős kis szösszenetek, mégis olyan hangulatuk van, olyan kegyetlen és borzongató néhány oldalon rágja át magát az olvasó, ami igazi csemege.
De ha a többit nézem, akkor nagyon vegyes a paletta. A címadó novella a maga békés, kedves, szívmelengető cselekményével tökéletesen megfelel kezdésnek, mondhatni bájos. A későbbiekre ezt már nem feltétlenül tudom elmondani. Néha elfogott az az érzés, hogy egyiket-másikat kár volt kiadni, egy kaptafára készültek, ugyanarra a gondolatra lettek felfűzve, vagy túl bagatellre sikerültek.

Kicsit el vagyok kényeztetve a jó A.C. krimikkel, és most mint egy elégedetlen, sértődött, hisztis gyerek, csak húzom a számat és már dobom is fel a kötetet a könyvespolcra, hogy ne is lássam.

>!
ZsuZsanna5 P
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Még mindig imádom a novellákat. Ezek sajnos nincsenek egy vázra felfűzve, de ettől függetlenül nagyon élvezetesek. Szinte mindet szerettem valamilyen oknál fogva. Örültem a csattanóknak. A kikapcsolódás teljes volt.

>!
Szulila
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Ezt is imádtam. :) Nem tudok egyetérteni azokkal, akik szerint Agatha Christie inkább regényben erős, mert szerintem a novellái IS remekművek. Még a kevésbé kidolgozottak, befejezetlenek is rendelkeznek valamivel, ami miatt szívesen újraolvasom őket :) arról nem is beszélve, hogy kevés olyan krimi-novellát olvastam más szerzőtől, ami a hosszúsága ellenére is jól lett volna kidolgozva.. AC „elvileg gyengébb” krimijei is a minőségibbek közé tartoznak az én személyes listámon :)
Ez a kötet is ilyen. Én mindegyiket szerettem belőle. Egy dolgot sajnálok, hogy a novelláskötetek után mindig további novellákra vágynék szinte nehezen kezdek bele utána egy hosszabb történetbe :D de sajnos lassan kivégzem az összes AC novellát :(

>!
Timberwolfes
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Váltakozó színvonalú novellák, vannak jobbak és vannak rosszabbak. A többi novellás kötetéhez képest nekem ez jobban tetszett. De valahogy itt is azaz érzésem hogy a sok történet csak egy megkezdett regény maradéka.. Kicsit összeszedetlen és félkésznek tűnnek.

>!
Wally
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Jó kis kötet volt ez, jól össze voltak válogatva a novellák. Nem baj, hogy nem volt az összesben gyilkosság, így is érdekesek voltak. Talán a címadó novella tetszett a legjobban. Soknak eléggé kiszámítható volt a vége, de azért izgalmasak voltak.

>!
Amapola P
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély

Öt csillagos novellák: Fülemüle-villa (legyen inkább hat csillag), Baleset, Hattyúdal + a címadó novella, a többi sem rossz (mondjuk négy csillag), három csillagosnak csak A ritka nagy lehetőséget jelölném.


Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen

– Sajnálom, uram, de a macska e pillanatban foglalt.
– Hogyhogy?
– Nyolc gyermek anyja lett. Ma reggel.
– Ne mondja. Azt hittem, Peternek hívják.
– Valóban, uram. Nagy meglepetést okozott valahányunknak.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
>!
Sakura

Azzal rácsapott a zsebében lapuló sárga könyvecskére és hosszú névsort idézett a királyság azon nemesei közül, akik sokkal mélyebbről kezdték az életüket, mint ő, James Bond.

A Rádzsa smaragdja

>!
Babú

…a kényes szituációk megoldása női ravaszságot igényel.

Az aranylabda

>!
Maya

… az időjárás rendszerint csalfa nőként szokott viselkedni azokkal szemben, akik bizton számítanak rá …

Edward Robinson férfiassága c. novella

>!
Sakura

Mindig ez a vége, ha lányokkal kirándul az ember! Minden kell nekik, ami csak a szemük elé kerül.

Egy gyümölcsöző vasárnap

>!
Sakura

Mr. Cowan már régen hozzászokott a művészi temperamentum szélsőségeihez.

Hattyúdal

>!
Jesper_Olsen

De a pénz, amelyet az ember egy tollvonással szerez, hihetetlen, szerencsés véletlen folytán, az éppen olyan, mint amikor a gyerek kap hat pennyt, és azt mondják neki, ez a tiéd, arra költheted, amire csak akarod.

128. oldal

>!
Jesper_Olsen

Tudja, Magyarországon van egy birtokom. Nagyszerű ott a sportélet.

176. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Mág Bertalan: Gyilkosság a hegyen
Tímár György (szerk.): Elképesztő novellák
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Robert Galbraith: Halálos fehér