A ​kutya se látta (Hercule Poirot 16.) (Arthur Hastings 9.) 513 csillagozás

Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hastings kapitány érdeklődve figyeli, ahogy Hercule Poirot a reggeli postáját bontogatja. Az egyik levelet kétszer is végigfutja. Hastings kérdésére, hogy ki írta a levelet és miről szól, a belga detektív egyszerűen átnyújtja neki, hogy olvassa el. A kapitány értetlenkedik: a levél nem is szól semmiről! Miss Emily Arundell, minden kétséget kizáróan egy vénlány, Poirot segítségét kéri – de hogy miben, az nem világos. Poirot nem habozik, nemsokára útra kel, Miss Arundell házán azonban „Eladó vagy kiadó” tábla lóg. Mint kiderül, a kisasszony nemrég meghalt, és végrendelete azóta is szóbeszéd tárgya a faluban. Mivel Agatha Christie szövi a mese szálát, sejthetjük, hogy a halállal és a végrendelettel sincs rendben minden…

Poirot-t ez alkalommal nemcsak kis szürke agysejtjei vezetik nyomra, hanem egy kedves foxterrier is.

A néma tanú címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1937

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Aquila könyvek Aquila

>!
Helikon, Budapest, 2019
356 oldal · ISBN: 9789634793120 · Fordította: Borbás Mária
>!
Helikon, Budapest, 2019
356 oldal · ISBN: 9789634793632 · Fordította: Borbás Mária
>!
Felolvasta: Gépész

8 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings


Kedvencelte 20

Most olvassa 10

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Szücsi>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Nagyon szeretem AC írasait, ezt a könyvét viszont kicsit laposabbnak éreztem.
Ez a kutyás szál aranyos volt, adott egy kis pluszt a történetbe.
Egyszerű krimi, jo kis kikapcsolodast nyujthat, értem miert szeretik sokan annak ellenére hogy engem ez most nem igazan kotott le.

Deziréé>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Amikor Agatha Christie könyvet olvasok mindig úgy kezdek neki, hogy na most végre nem fog átverni az írónő, de ezúttal volt némi szerencsém, mert néhány dologra rájöttem, de mégis olyan fordulatokkal volt tele a könyv, hogy ismét átverve érzem magam.
Mindig rácsodálkozok, hogy milyen jó könyvet olvastam már megint, pedig már tudhatnám milyen tehetséges az írónő, mégis folyton meglep. Ez a könyv is nagyon tetszik, ez a sok rejtély és furfangos írás. Hihetetlen.
Poirot még mindig a világ legjobb detektíve, de ezzel szerintem senkinek sem mondtam újat.

gabiica P>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Tőlem méltán kapja az 5 csillagot. Végig lekötött, izgultam, hogy mi történt, élveztem Poirot intelligenciáját és Hastings „Watson” szerepét.
Természetesen ezúttal is megvolt a magam gyanúsítottja, aki most sem az lett, aki ténylegesen elkövette a gyilkosságot. Bevallom, engem behúzott a csőbe a történet, és sablonosan a spoiler gondoltam, majd pedig a még egyértelműbb spoiler.
Aztán persze újra rá kellett döbbennem, hogy messze járok Poirot észjárásától.
Agatha Christie ismételten egy csavaros és izgalmas ügyet tárt elénk. Nagyon élveztem minden egyes mondatát a nyomozásnak.

dagikám>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Érdekes történet volt, főleg úgy, hogy egy kiskutya is kapott szerepet benne.Poirot most nem húzta el annyira a nyomozást, pörögtek az események. Látszólag természetes halállal meghalt idős höly gyilkosa után nyomoz a detektív páros. Szokás szerint most is mindenki gyanús volt, de a végére alapos indoklással lehullt a titok az elkövető személyéről.

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: A kutya se látta

AC megint megcsinálta! Magabiztos lendülettel megint úgy álltam neki az olvasásnak, hogy most bizony nem jár túl az eszemen az írónő, és rá fogok jönni a gyilkos személyére. Szomorúan jelentem, hogy megint nem sikerült…. :)
A történet és a csavaros végkifejlet mellett Bob, a kutyus miatt is érdemes volt elolvasni ezt a könyvet, színt és némi humort is vitt a történetbe hogy a gondolatait emberire fordítva kaptunk egy plusz szereplőt :)

Levandra>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Bár későn érkezik a segítségkérés, Poirot lelkiismeretesen végzi el a feladatát Hastings kapitány segédletével. Ez az ügy nincs túlbonyolítva, spoiler, potenciális örökösök, szokásos pénzügyi gondok és egy kutya, aki szeret labdázni. Poirot-nak ez igazán semmiség.

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Nem számítottam erre a végkifejletre… Nem gondoltam volna rá, hogy spoiler
Nem ez volt a legizgalmasabb Poirot kötet, amit eddig olvastam, de nem is volt rossz annyira. Egy balesetnek feltüntetett gyilkossági kísérlettel kezdődik a kötet, s erre épül fel az egész mű… Adott egy idős hölgy óriási vagyonnal és egy nagy család, akinek a tagjai mind-mind pénzszűkében vannak… Vajon ki lehet a tettes? Kinek van a legjobb indítéka? Vagy kinek van elég mersze hozzá, hogy megtegye? A cselekmény végén kiderül, hogy nem csak egy ember gondolkodott el azon, hogy megmérgezi az idős hölgyet, de a legtöbbeknek nem volt elég mersze hozzá… Nekem nem sikerült rájönnöm, hogy ki volt a tettes, voltak gyanús alakok, de már régen megtanultam, hogy nem szabad hinni A. C-nek… Mindig az ember orra alá tolja a gyanús jeleket és bizonyítékokat, hogy aztán a kötet végén kiderüljön, hogy épp az a gyilkos, akire semmi jel nem utalt.

nettikeee P>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Egész végig, ahogy olvastam, volt bennem egy olyan érzés, mintha ezt a történetet már ismerném. De sehogy sem jöttem rá, hogy honnan. Lehet egyszer láttam már? Fene tudja. Ettől függetlenül nem lettem okosabb a cselekmények történésével kapcsolatban. Mindenki meglepett engem, és nem erre számítottam volna.
Egyyébként ez a rész különösképpen nagyon szépen ki vlt dolgozva, nem siettek el benne semmit, minden nagyon olvasmányos volt.

Orsi_olvas>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Az első, amit végre kitaláltam!
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy gyengébb, vagy kevésbé csavaros a történet, csak annyit, hogy most nagyon ráéreztem a történetre és a lélektani mozzanatokra. Illetve, hogy rövid időn belül ez volt az ötödik AC regényem.

Poirot, a mi kedvenc belga detektívünk megbízást kap a síron túlról. Egy vagyonos idős hölgy, egy társalkodónő, változó számú örökös, egy nagy rakás pénz és egy kutya.
De vajon mi történt és ki a tettes?
Mi köze van mindehhez a spiritiszta szeánszoknak?
Hány orvos kell, hogy diagnosztizálják a heveny máj gyulladást? És a mérgezést?

Ezekre a kérdésekre Poirot szolgál válaszul a jó Hastings kapitány lelkes, de nem túl pontos megfigyelései és elméleteit követően.

És nem bírom eléggé hangsúlyozni: rájöttem! :D

Garbai_Ildikó P>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Én Poirot-t soha nem tudom megunni.Jó volt úgy is olvasni, hogy tudtam, hogy ki a gyilkos, és így jól meg lehetett figyelni minden apróságot.Szeretem amikor Hastings kapitány meséli el a történetet, és kiderül, hogy mennyire nincs képben az ügy megoldásával. :) Bob úrfi igazán aranyossá tette ezt a krimit.Itt is adott volt egy ügy. A hölgy már meghalt de persze ez nem lehet vissza fogó erő,hogy utána járjon Poirot és persze megoldja az ügyet.


Népszerű idézetek

Sli P>!

– Roppant eszes idős hölgy – állapította meg Poirot.
– Még ha nem csodálja is a maga bajuszát!
– Az ész nem párosul feltétlenül jó ízléssel – közölte hűvösen Poirot.

195. oldal, Huszonkettedik fejezet - Egy nő a lépcsőn (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot
Sli P>!

Mindenki gyanús, aki él.

191. oldal, Huszonkettedik fejezet - Egy nő a lépcsőn (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings
madárka>!

– (…) Egy ügynek csak akkor van vége, ha Hercule Poirot már nem foglalkozik vele!

64. oldal (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

– (…) Mindössze egy apró, ám roppant fontos tényt hagytam figyelmen kívül.
– Ez nem jellemző magára, Poirot.
N’ est-ce pas? Ugye? Sajnos, olykor még a legtökéletesebb ember is botlik.

218. oldal, Huszonötödik fejezet - Gondolkodom (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Röfipingvin P>!

– Mert van logikájuk – magyarázta Poirot. – A kutya értelmes lény; a maga szempontjai szerint vonja le következtetését. Hamar megtanulja, hogy van, akinek szabad belépnie a házba – van, akinek nem. Eh bien, ki az a személy, aki leggyakrabban akar belépni, néhanapjában kétszer-háromszor is bezörög – és soha nem engedik be? A postás. Kutyaszempontból tehát nyilvánvaló, hogy nem kívánatos személy, akinek az ajtón kívül a helye. Nem engedik be: mégis minduntalan visszatér. Mi tehát a derék kutya kötelessége: segít elkergetni a nem kívánt látogatót, sőt, lehetőleg igyekszik meg is harapni – hogy móresre tanítsa. Módfelett logikus gondolkodásra vall.

63. oldal 1. bekezdés

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Bogas >!

– Szerelem? – folytatta Poirot.
– A múltban – rengeteg.
– És most?
– Csak Rex. Donaldson doktor.
– Ő mintha nem egészen illenék bele abba az életbe, amelyet oly érzékletesen írt le, mademoiselle. És mégis szereti. Vajon miért?
– Hogy miért?! Miért szeretett bele Júlia Rómeóba?
– Többek között azért, mert ő volt az első férfi, akit megismert.

Tizenharmadik fejezet

2 hozzászólás
Katalin_baronesse>!

– Márpedig, ha a bajuszát nézem, nemigen vagyok valami jó véleménnyel… Miért hord ilyen bajuszt? Magának tetszik [Hastings kapitányhoz]?
Elfordultam, mert rázott a nevetés.
– Angliában sajnálatos módon elmaradott a bajuszkultusz – közölte Poirot. És lopva végigsimított az említett férfidíszen.
– Muris – ingatta a fejét Miss Peabody. – Ismertem egyszer egy asszonyt, az meg a golyvájára volt büszke! No mindegy, az ember viselje, amit az Úr rámért.

Huszonkettedik fejezet

csillagka P>!

– Hahó, öreg fiú! – üdvözöltem. – Hogy vagyunk?
Bob megcsóválta a farkát.
– Köszönöm, jól. No nézzük csak… – És tovább vizsgálódott. – Nemrégiben egy spániellel társalogtál úgy szaglom. Szerintem nem valami okos fajra. Hát ez meg mi?! Macska? Érdekes. Sajnálom, hogy nem találkozhatunk… Jól elszórakoznánk! Ez pedig… Ejha! Nem rossz! Ha nem csalódom, buldog!

174. oldal

Bogas >!

Az este kellemes volt, noha elkövettem azt a hibát, hogy Poirot-t egy bűnügyi drámához cipeltem el. Szívből ajánlhatok valamit minden olvasómnak: katonát sohase vigyünk katonai tárgyú darabhoz, tengerészt tengerészeti témájúhoz, nyomozót bűnügyi drámához. Az illetők bírálata többnyire lesújtó. Poirot egyre-másra pszichológiai baklövéseket fedezett fel, és vérlázítónak minősítette a főhős – a nyomozó – rendszertelen és logikátlan gondolkodását. Kijelentette: a megoldás világosan felismerhető volt már az első felvonás első felében.
– Igen ám, Poirot, csakhogy akkor miről szólt volna a többi?
Erre már barátom sem tudott válaszolni.

Huszonnyolcadik fejezet

tshehip>!

– Nem is tudom, miért acsarognak úgy a kutyák a postásra – tűnődött vezetőnk.
– Mert van logikájuk – magyarázta Poirot. – A kutya értelmes lény; a maga szempontjai szerint vonja le következtetéseit. Hamar megtanulja, hogy van, akinek szabad belépnie a házba – van, akinek nem. Eh bien, ki az a személy, aki leggyakrabban akar belépni, néhanapján kétszer-háromszor is bezörög – és soha be nem engedik? A postás.
Kutyaszempontból tehát nyilvánvaló, hogy nem kívánatos személy, akinek az ajtón kívül a helye. Nem engedik be: mégis minduntalan visszatér. Mi tehát a derék kutya kötelessége: segít elkergetni a nem kívánt látogatót, sőt, lehetőleg igyekszik meg is harapni – hogy móresre tanítsa. Módfelett logikus gondolkodásra vall.

62-63. oldal, 8. fejezet - A Zöldlomb-villában (Magyar Könyvklub, 1993)


Népszerű triviák

Kogoro P>!

Hastings kapitány utolsó regénybeli szereplése a Függöny előtt.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A kutya se látta

Agatha Christie: A kutya se látta
Kogoro P>!

A regényben Agatha Christie több korábbi krimijének gyilkosát is megnevezi.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A kutya se látta

Agatha Christie: A kutya se látta
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Ed McBain: Lidércnyomás
Robert Crais: A gyanúsított
Nora Roberts: Az Oromház rejtélye
Rainer Bernfeld: Szép kis meglepetés
Yrsa Sigurðardóttir: Gének
Paul J. Frost: Elcserélt elmék
A. J. Rich: Aki a tenyeredből eszik
Mark Twain: Egy gyilkosság, egy rejtély és egy házasság
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Fogadó a Halott Alpinistához