A ​kutya se látta (Hercule Poirot 16.) (Arthur Hastings 9.) 724 csillagozás

Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hastings kapitány érdeklődve figyeli, ahogy Hercule Poirot a reggeli postáját bontogatja. Az egyik levelet kétszer is végigfutja. Hastings kérdésére, hogy ki írta a levelet és miről szól, a belga detektív egyszerűen átnyújtja neki, hogy olvassa el. A kapitány értetlenkedik: a levél nem is szól semmiről! Miss Emily Arundell, minden kétséget kizáróan egy vénlány, Poirot segítségét kéri – de hogy miben, az nem világos. Poirot nem habozik, nemsokára útra kel, Miss Arundell házán azonban „Eladó vagy kiadó” tábla lóg. Mint kiderül, a kisasszony nemrég meghalt, és végrendelete azóta is szóbeszéd tárgya a faluban. Mivel Agatha Christie szövi a mese szálát, sejthetjük, hogy a halállal és a végrendelettel sincs rendben minden…

Poirot-t ez alkalommal nemcsak kis szürke agysejtjei vezetik nyomra, hanem egy kedves foxterrier is.

A néma tanú címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1937

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Aquila könyvek Aquila

>!
Helikon, Budapest, 2023
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636202132 · Fordította: Borbás Mária
>!
Helikon, Budapest, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793120 · Fordította: Borbás Mária
>!
Helikon, Budapest, 2019
356 oldal · ISBN: 9789634793632 · Fordította: Borbás Mária

9 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings


Kedvencelte 30

Most olvassa 10

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Ismét egy klasszikus nyomozós történet, a jól bevált Poirot – Hastings párossal, a már ismert vidéki angliai tájakon.

Minden adott egy izgalmas, Agatha féle krimihez: balesetnek álcázott gyilkosság, dúsgazdag idős áldozat, pénzszűkében lévő népes rokonság, utolsó pillanatban módosított végrendelet és furcsán viselkedő háztartási alkalmazottak.

A kutya se látta újdonságát és egyediségét a kedves kis terrier, Bob felbukkanása adja. Állítólag az írónő maga is nagy kutyabolond volt, a regényben szereplő ebet saját, Peter névre hallgató foxterrierjéről mintázta.

Míg a lágyszívű Hastings kapitányt teljesen leveszi a lábáról az állat, a kis belga nyomozó rögtön felismeri, hogy a kutya valójában csak ürügyként és elterelő hadműveletként szolgált a gyilkos számára.

Poirot ismét brillírozik, Hastings pedig még a szokásosnál is naivabb és természetesen valamennyi szereplőnek bőven van vaj a füle mögött.

Ezúttal is egy szórakoztató nyomozás részesei lehetünk, amelynek során az írónő szinte az utolsó oldalakig kétségek között tartja az olvasót. Amikor már azt hihetnénk, hogy a sok félrevezető nyom és apró kis hazugság ellenére mégis rájöttünk a titkok nyitjára hirtelen történik még egy haláleset, amely felülírja a korábbi elképzeléseinket.

Véleményem szerint a regény végén található fordulatnak köszönhetően ez a kötet is méltán sorolható a krimi királynőjének legjobbjai közé.

Agatha Christie életmű újraolvasás 29.

Smurfettereads>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Nekem ez nagyon tetszett, izgalmas is, a sztori is pörgős, bár nekem az elején lassan akart beindulni, de aztán csak úgy olvasatra magát, és Poirot teljesen lenyűgözött engem. :D Tetszett a személyisége is, elképesztően okos, és nagy tudású egy ember, nekem szimpi volt, és bírtam a Hastingssel való párbeszédeit is, nagyon érdekes karakterek voltak mindketten. :D Rajtuk kívül a többi szereplő nem lett a kedvencem, még Emily Arundell sem, pedig semmi bajom sem volt velük, de nem igazán nyűgöztek le engem. De a kutyát nagyon bírtam. XD

További értékelésem:
link

Ezeregy_könyvem_meséi>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Őszintén szólva ez előtt még nem sok Agatha Christie könyvet olvastam, valamiért nekem sokáig kimaradtak az életemből. Viszont tavaly év végén elkezdtem bepótolni ezt a lemaradásomat, akkor olvastam el a Gyilkosság az Orient expresszent, illetve az idei év elején a Tíz kicsi négert. Mivel ez a két történet nagyon tetszett, nem akartam abbahagyni a AC könyvek olvasását, és így jutottam el végül ehhez a történethez.
Őszintén szólva nekem nagyon tetszett a történet, nagyon jó kikapcsolódást nyújtott, emellett nagyon csavaros is volt (bár ez talán annyira nem meglapő) és természetesen egyáltalán nem jártam jó nyomon azzal kapcsolatban, hogy „ki is a gyilkos”.

Deziréé>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Amikor Agatha Christie könyvet olvasok mindig úgy kezdek neki, hogy na most végre nem fog átverni az írónő, de ezúttal volt némi szerencsém, mert néhány dologra rájöttem, de mégis olyan fordulatokkal volt tele a könyv, hogy ismét átverve érzem magam.
Mindig rácsodálkozok, hogy milyen jó könyvet olvastam már megint, pedig már tudhatnám milyen tehetséges az írónő, mégis folyton meglep. Ez a könyv is nagyon tetszik, ez a sok rejtély és furfangos írás. Hihetetlen.
Poirot még mindig a világ legjobb detektíve, de ezzel szerintem senkinek sem mondtam újat.

meseanyu P>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Nagyon kellemes a hangulata, szerettem a Zöldlomb-villát, cukik voltak a kutyás részek, tetszett Mrs. Peabody vicces figurája. A megoldásnál azonban éreztem egy kis csalódottságot, mintha nem az lett volna a gyilkos, akit szerettem volna. Mindenesetre megint hagytam magam az orromnál fogva vezetni, pedig egy-két részletre tisztán emlékeztem. Talán ha először olvasom még csavarosabbnak, meghökkentőbbnek láttam volna egy-egy részletet, de azért így is segített kikapcsolódni. Valahogy Agatha Christie-t olvasni olyan, mintha teljesen más tudatállapotba kerülnék, kitűnően kisimítja az idegeimet.

dagikám>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Érdekes történet volt, főleg úgy, hogy egy kiskutya is kapott szerepet benne.Poirot most nem húzta el annyira a nyomozást, pörögtek az események. Látszólag természetes halállal meghalt idős höly gyilkosa után nyomoz a detektív páros. Szokás szerint most is mindenki gyanús volt, de a végére alapos indoklással lehullt a titok az elkövető személyéről.

gabiica P>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Tőlem méltán kapja az 5 csillagot. Végig lekötött, izgultam, hogy mi történt, élveztem Poirot intelligenciáját és Hastings „Watson” szerepét.
Természetesen ezúttal is megvolt a magam gyanúsítottja, aki most sem az lett, aki ténylegesen elkövette a gyilkosságot. Bevallom, engem behúzott a csőbe a történet, és sablonosan a spoiler gondoltam, majd pedig a még egyértelműbb spoiler.
Aztán persze újra rá kellett döbbennem, hogy messze járok Poirot észjárásától.
Agatha Christie ismételten egy csavaros és izgalmas ügyet tárt elénk. Nagyon élveztem minden egyes mondatát a nyomozásnak.

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: A kutya se látta

AC megint megcsinálta! Magabiztos lendülettel megint úgy álltam neki az olvasásnak, hogy most bizony nem jár túl az eszemen az írónő, és rá fogok jönni a gyilkos személyére. Szomorúan jelentem, hogy megint nem sikerült…. :)
A történet és a csavaros végkifejlet mellett Bob, a kutyus miatt is érdemes volt elolvasni ezt a könyvet, színt és némi humort is vitt a történetbe hogy a gondolatait emberire fordítva kaptunk egy plusz szereplőt :)

Levandra>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Bár későn érkezik a segítségkérés, Poirot lelkiismeretesen végzi el a feladatát Hastings kapitány segédletével. Ez az ügy nincs túlbonyolítva, spoiler, potenciális örökösök, szokásos pénzügyi gondok és egy kutya, aki szeret labdázni. Poirot-nak ez igazán semmiség.

Sippancs P>!
Agatha Christie: A kutya se látta

Egy újabb izgalmas Poirot-nyomozásnak lehettem a részese, ezúttal Hastings kapitány tolmácsolásában. Mint az előttem szólók nagy részét, engem is csőbe húzott AC, annyira jól alakította spoiler a szerepét, hogy én egy percig sem gyanakodtam rá. De mint tudjuk, alamuszi nyuszi…
Bob nagy kópé volt, jókat mosolyogtam, mikor feltűnt a színen, de ugyanez vonatkozott Hastingsre is, szegény mennyit szörnyülködött Poirot hazugságain!


Népszerű idézetek

Sli P>!

– Roppant eszes idős hölgy – állapította meg Poirot.
– Még ha nem csodálja is a maga bajuszát!
– Az ész nem párosul feltétlenül jó ízléssel – közölte hűvösen Poirot.

195. oldal, Huszonkettedik fejezet - Egy nő a lépcsőn (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · ész · Hercule Poirot · ízlés
madárka>!

– […] Egy ügynek csak akkor van vége, ha Hercule Poirot már nem foglalkozik vele!

64. oldal (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

Mindenki gyanús, aki él.

191. oldal, Huszonkettedik fejezet - Egy nő a lépcsőn (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings
Sli P>!

– […] Mindössze egy apró, ám roppant fontos tényt hagytam figyelmen kívül.
– Ez nem jellemző magára, Poirot.
N’ est-ce pas? Ugye? Sajnos, olykor még a legtökéletesebb ember is botlik.

218. oldal, Huszonötödik fejezet - Gondolkodom (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Röfipingvin P>!

– Mert van logikájuk – magyarázta Poirot. – A kutya értelmes lény; a maga szempontjai szerint vonja le következtetését. Hamar megtanulja, hogy van, akinek szabad belépnie a házba – van, akinek nem. Eh bien, ki az a személy, aki leggyakrabban akar belépni, néhanapjában kétszer-háromszor is bezörög – és soha nem engedik be? A postás. Kutyaszempontból tehát nyilvánvaló, hogy nem kívánatos személy, akinek az ajtón kívül a helye. Nem engedik be: mégis minduntalan visszatér. Mi tehát a derék kutya kötelessége: segít elkergetni a nem kívánt látogatót, sőt, lehetőleg igyekszik meg is harapni – hogy móresre tanítsa. Módfelett logikus gondolkodásra vall.

63. oldal 1. bekezdés

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Szűcs_Viktória_>!

– Mint mondom, ha az ember hazudik, igyekezzék művészien hazudni, tálaljon fel
romantikus, érdekes, meggyőző hazugságokat!

Katalin_baronesse>!

– Márpedig, ha a bajuszát nézem, nemigen vagyok valami jó véleménnyel… Miért hord ilyen bajuszt? Magának tetszik [Hastings kapitányhoz]?
Elfordultam, mert rázott a nevetés.
– Angliában sajnálatos módon elmaradott a bajuszkultusz – közölte Poirot. És lopva végigsimított az említett férfidíszen.
– Muris – ingatta a fejét Miss Peabody. – Ismertem egyszer egy asszonyt, az meg a golyvájára volt büszke! No mindegy, az ember viselje, amit az Úr rámért.

Huszonkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot
Bogas>!

– Szerelem? – folytatta Poirot.
– A múltban – rengeteg.
– És most?
– Csak Rex. Donaldson doktor.
– Ő mintha nem egészen illenék bele abba az életbe, amelyet oly érzékletesen írt le, mademoiselle. És mégis szereti. Vajon miért?
– Hogy miért?! Miért szeretett bele Júlia Rómeóba?
– Többek között azért, mert ő volt az első férfi, akit megismert.

Tizenharmadik fejezet

2 hozzászólás
tgagnes P>!

Férfinak hiszi magát, és gyömbért iszik vacsorához – mikor én kinyittattam papa legjobb portóiját!

Banditaa P>!

A Viktória-kor gyermekei nem ismerték az ostoba optimizmust. A legnagyobb könnyedséggel tartottak mindig a legrosszabbtól.


Népszerű triviák

Kogoro P>!

Hastings kapitány utolsó regénybeli szereplése a Függöny előtt.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A kutya se látta

Agatha Christie: A kutya se látta
Kogoro P>!

A regényben Agatha Christie több korábbi krimijének gyilkosát is megnevezi.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: A kutya se látta

Agatha Christie: A kutya se látta
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Lisa Jewell: A fenti lakók
Stephen King: Borzalmak városa
John Fowles: A lepkegyűjtő
Charles Bukowski: Ponyva
Dashiell Hammett: A máltai sólyom