A ​kutya se látta (Hercule Poirot 16.) (Arthur Hastings 9.) 332 csillagozás

Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta Agatha Christie: A kutya se látta

Hercule Poirot, a zseniális magánnyomozó kapott már megbízást koronás főktől, nemzetközi pénz- és iparmágnásoktól, fiataloktól, öregtől, gazdagtól és szegénytől – de halottól még soha! Most mégis ez történik: két hónappal Emily Arundell kisasszony halála után kézbesíti a posta a hölgy levelét, amelyben felettébb gyanús körülményekre hivatkozva kéri a mester segítségét. És Poirot a tőle megszokott lelkiismeretességgel jár utána, mi is lehetett „a kutya labdájának esete”, meg a többi különös körülmény, amely a vagyonos dáma nemkevésbé különös halálához vezetett…
Pénz, szerelem, intrika, ármánykodó rokonok hada – és egy barátságos foxterrier a főszereplői ennek a fordulatos bűnügyi regénynek, no meg természetesen a pompás bajszú belga mesterdetektív, Hercule Poirot, aki ezúttal hű kísérője, Hastings kapitány társaságában deríti fel a rejtelmes bűntény minden mozzanatát, és vezet el a meglepő végkifejletig!

A néma tanú címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Dumb Witness

Eredeti megjelenés éve: 1937

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Európa, Budapest, 2012
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794053 · Fordította: Borbás Mária
>!
Aquila, Budapest, 2007
312 oldal · ISBN: 9789636795580 · Fordította: Borbás Mária
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635487339 · Fordította: Borbás Mária

4 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings


Kedvencelte 14

Most olvassa 6

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

>!
AfterEight P
Agatha Christie: A kutya se látta

Megfogott :) Érdekes könyv. Nagyon tetszettek a különböző karakterek,
a régi és új világ surlódása. Mintha egy régi gyönyörű vázát amit a polcon csodálunk
hirtelen kézbe foghatnánk és hirtelen előtűnnének a hajszálrepedések, és ahogy
forgatjuk a kezünkben látjuk , szinte az egészet beborítja, akár a pókháló.
Fantasztikusan lebilincselő, nem gyanakvóvá, inkább kíváncsivá tesz.
A kutya emberi mondatai pedig annyira üdítően hatottak, hogy kezdtem megszeretni
azt a kis foxit. Az is lehet, hogy labdáznék vele :)
Kedvenc lett.

2 hozzászólás
>!
gabiica P
Agatha Christie: A kutya se látta

Tőlem méltán kapja az 5 csillagot. Végig lekötött, izgultam, hogy mi történt, élveztem Poirot intelligenciáját és Hastings „Watson” szerepét.
Természetesen ezúttal is megvolt a magam gyanúsítottja, aki most sem az lett, aki ténylegesen elkövette a gyilkosságot. Bevallom, engem behúzott a csőbe a történet, és sablonosan a spoiler gondoltam, majd pedig a még egyértelműbb spoiler.
Aztán persze újra rá kellett döbbennem, hogy messze járok Poirot észjárásától.
Agatha Christie ismételten egy csavaros és izgalmas ügyet tárt elénk. Nagyon élveztem minden egyes mondatát a nyomozásnak.

>!
Deziréé
Agatha Christie: A kutya se látta

Amikor Agatha Christie könyvet olvasok mindig úgy kezdek neki, hogy na most végre nem fog átverni az írónő, de ezúttal volt némi szerencsém, mert néhány dologra rájöttem, de mégis olyan fordulatokkal volt tele a könyv, hogy ismét átverve érzem magam.
Mindig rácsodálkozok, hogy milyen jó könyvet olvastam már megint, pedig már tudhatnám milyen tehetséges az írónő, mégis folyton meglep. Ez a könyv is nagyon tetszik, ez a sok rejtély és furfangos írás. Hihetetlen.
Poirot még mindig a világ legjobb detektíve, de ezzel szerintem senkinek sem mondtam újat.

>!
Levandra P
Agatha Christie: A kutya se látta

Bár későn érkezik a segítségkérés, Poirot lelkiismeretesen végzi el a feladatát Hastings kapitány segédletével. Ez az ügy nincs túlbonyolítva, klasszikus mérgezés, potenciális örökösök, szokásos pénzügyi gondok és egy kutya, aki szeret labdázni. Poirot-nak ez igazán semmiség.

>!
Ferger_Jolcsi P
Agatha Christie: A kutya se látta

Nem számítottam erre a végkifejletre… Nem gondoltam volna rá, hogy spoiler
Nem ez volt a legizgalmasabb Poirot kötet, amit eddig olvastam, de nem is volt rossz annyira. Egy balesetnek feltüntetett gyilkossági kísérlettel kezdődik a kötet, s erre épül fel az egész mű… Adott egy idős hölgy óriási vagyonnal és egy nagy család, akinek a tagjai mind-mind pénzszűkében vannak… Vajon ki lehet a tettes? Kinek van a legjobb indítéka? Vagy kinek van elég mersze hozzá, hogy megtegye? A cselekmény végén kiderül, hogy nem csak egy ember gondolkodott el azon, hogy megmérgezi az idős hölgyet, de a legtöbbeknek nem volt elég mersze hozzá… Nekem nem sikerült rájönnöm, hogy ki volt a tettes, voltak gyanús alakok, de már régen megtanultam, hogy nem szabad hinni A. C-nek… Mindig az ember orra alá tolja a gyanús jeleket és bizonyítékokat, hogy aztán a kötet végén kiderüljön, hogy épp az a gyilkos, akire semmi jel nem utalt.

>!
nettikeee P
Agatha Christie: A kutya se látta

Egész végig, ahogy olvastam, volt bennem egy olyan érzés, mintha ezt a történetet már ismerném. De sehogy sem jöttem rá, hogy honnan. Lehet egyszer láttam már? Fene tudja. Ettől függetlenül nem lettem okosabb a cselekmények történésével kapcsolatban. Mindenki meglepett engem, és nem erre számítottam volna.
Egyyébként ez a rész különösképpen nagyon szépen ki vlt dolgozva, nem siettek el benne semmit, minden nagyon olvasmányos volt.

>!
Orsi_olvas
Agatha Christie: A kutya se látta

Az első, amit végre kitaláltam!
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy gyengébb, vagy kevésbé csavaros a történet, csak annyit, hogy most nagyon ráéreztem a történetre és a lélektani mozzanatokra. Illetve, hogy rövid időn belül ez volt az ötödik AC regényem.

Poirot, a mi kedvenc belga detektívünk megbízást kap a síron túlról. Egy vagyonos idős hölgy, egy társalkodónő, változó számú örökös, egy nagy rakás pénz és egy kutya.
De vajon mi történt és ki a tettes?
Mi köze van mindehhez a spiritiszta szeánszoknak?
Hány orvos kell, hogy diagnosztizálják a heveny máj gyulladást? És a mérgezést?

Ezekre a kérdésekre Poirot szolgál válaszul a jó Hastings kapitány lelkes, de nem túl pontos megfigyelései és elméleteit követően.

És nem bírom eléggé hangsúlyozni: rájöttem! :D

>!
h_orsi P
Agatha Christie: A kutya se látta

Nagyon sajnálom, de azt kell mondjam: nekem ez csalódás volt. Túlságosan könnyű volt a feladvány. A kis dolgokra még mindig nem tudtam ráérezni, de eléggé nyilvánvaló volt a gyilkos személye.
Hastings kapitány sem tudta lekötni a figyelmemet. Kicsit úgy érzem, hogy ebben a regényben nem teljesen hozta azt amit elvárnék tőle. Azaz a sok bénázást és a megdöbbentően jó felfedezéseket, amik jelentőségére csak a társa tudja értelmezni.
Poirotot viszont imádtam, még így is, hogy nem volt annyira nagyképű, bajusz-imádó külföldi. Egyszerűen megunhatatlan, ahogyan szimatol és próbálja kideríteni a dolgokat. Szinte majdnem mindenkinek más mesét ad elő, amikor először találkozik a családtagokkal és az ügyben érintett személyekkel. Ezeken jókat vidultam.

Igazából egyedül egy dolog bánt: hamar vége lett az egésznek. Én elviseltem volna, ha egy kicsit több csavar van benne és Agatha tovább folytatja. Végül így is méltó befejezést kapott és ha nem jöttem volna rá a gyilkos személyére, akkor biztosan sokkal jobban ledöbbentem volna a végén.

Hiszti és egyéb más:
http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/06/agatha-christie-6.html

>!
Hoacin
Agatha Christie: A kutya se látta

Poirot aggodalmas hangvételű, kissé olvashatatlan levelet kap, de mire utánajár az ügynek, az egykori feladó már jobblétre szenderült. Ez természetesen csak még tovább csigázza nyomozónkat, akinek így alkalma nyílik megismerni egy meglehetősen antipatikus famíliát, ahol mindenki csak a gazdag öreg rokon földi leszerepelésére várt, meg a busás örökségre, pont ahogy ez a mesékben meg van írva. Nos, az öreglánynak annyi, de a pénz mégsem az övék, szívás. Mindent a buta társalkodóhölgy rakott zsebre, aki vagy tényleg ostoba, vagy remek színésznő. Mindenesetre abban, hogy gyilkosság történt, Poirot egyre biztosabb, a kutya labdája körül valami tényleg nincs rendben, úgyhogy míg Hastings blőd ellenvetéseket tesz, és az ebbel játszik, főhősünknek az ügy rekonstruálása mellett az is szempontja lesz, nehogy felébresszük az alvó oroszlánt, és újabb gyilkosság történjen…
Érdekes sztori volt, hihető megoldással és reális figurákkal. Ami kicsit kevésbé tetszett, az a kutya konkrét megszólaltatása, és Hastings néha fájóan bugyuta viselkedése, meg a folytonos illemtani aggályai, hogy a 4879. közös nyomozásnál sem érti, miért is hallgatózik, vagy turkál mások szekrényében a cimborája. Sőt, nem átall füllenteni! De ezek amúgy apróságok, a könyv hozta a színvonalat, és még az is kiderült belőle, miért acsarkodnak a logikus ebek a postásra, milyen fontos szerepe volt egy csúnya kancsónak, egy galád szögnek, és annak a bizonyos foszforeszkáló dicsfénynek, hogy hogyan tett szert Hastings hadizsákmányra, sőt, egyszer még a rengeteg képzelt rokonnal felruházott Poirot szeme is zölden fénylik. Nem, nem akkor, mikor gáncs éri az arcszőrzetét. :)

"- Márpedig, ha a bajuszát nézem, nemigen vagyok valami jó véleménnyel… Miért hord ilyen bajuszt? Magának tetszik?
Elfordultam, mert rázott a nevetés.
– Angliában sajnálatos módon elmaradott a bajuszkultusz – közölte Poirot. És lopva végigsimított az említett férfidíszen.
– Muris – ingatta a fejét Miss Peabody. – Ismertem egyszer egy asszonyt, az meg a golyvájára volt büszke! No mindegy, az ember viselje, amit az Úr rámért."

>!
krlany I+SMP
Agatha Christie: A kutya se látta

Bob a legjobb fej, és majdnem besározták a tisztességét!;)
Jobb vagyok, mint Hastings… csak egy paraszthajszál választott el attól, hogy megfejtsem spoiler.
Poirot meg a spiritualizmus nem is olyan rossz páros. Ha a suliban krimin keresztül tanítanák a kémiát, mindjárt izgisebb lenne… ki ne szeretne tanítás időben spoiler
Azért azt megnéztem volna, ahogy Poirot barátunk a kackiás kis bajuszát védi a száguldó autóban, mint ahogy a nők a hajukat védik egy kendővel.:D


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

– Roppant eszes idős hölgy – állapította meg Poirot.
– Még ha nem csodálja is a maga bajuszát!
– Az ész nem párosul feltétlenül jó ízléssel – közölte hűvösen Poirot.

195. oldal, Huszonkettedik fejezet - Egy nő a lépcsőn (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot
>!
madárka

– (…) Egy ügynek csak akkor van vége, ha Hercule Poirot már nem foglalkozik vele!

64. oldal (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Sli SP

Mindenki gyanús, aki él.

191. oldal, Huszonkettedik fejezet - Egy nő a lépcsőn (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings
>!
Sli SP

– (…) Mindössze egy apró, ám roppant fontos tényt hagytam figyelmen kívül.
– Ez nem jellemző magára, Poirot.
N’ est-ce pas? Ugye? Sajnos, olykor még a legtökéletesebb ember is botlik.

218. oldal, Huszonötödik fejezet - Gondolkodom (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Röfipingvin MP

– Mert van logikájuk – magyarázta Poirot. – A kutya értelmes lény; a maga szempontjai szerint vonja le következtetését. Hamar megtanulja, hogy van, akinek szabad belépnie a házba – van, akinek nem. Eh bien, ki az a személy, aki leggyakrabban akar belépni, néhanapjában kétszer-háromszor is bezörög – és soha nem engedik be? A postás. Kutyaszempontból tehát nyilvánvaló, hogy nem kívánatos személy, akinek az ajtón kívül a helye. Nem engedik be: mégis minduntalan visszatér. Mi tehát a derék kutya kötelessége: segít elkergetni a nem kívánt látogatót, sőt, lehetőleg igyekszik meg is harapni – hogy móresre tanítsa. Módfelett logikus gondolkodásra vall.

63. oldal 1. bekezdés

Kapcsolódó szócikkek: kutya
>!
Bogas P

– Szerelem? – folytatta Poirot.
– A múltban – rengeteg.
– És most?
– Csak Rex. Donaldson doktor.
– Ő mintha nem egészen illenék bele abba az életbe, amelyet oly érzékletesen írt le, mademoiselle. És mégis szereti. Vajon miért?
– Hogy miért?! Miért szeretett bele Júlia Rómeóba?
– Többek között azért, mert ő volt az első férfi, akit megismert.

Tizenharmadik fejezet

2 hozzászólás
>!
Katalin_baronesse

-Márpedig, ha a bajuszát nézem, nemigen vagyok valami jó véleménnyel…Miért hord ilyen bajuszt? Magának tetszik [Hastings kapitányhoz]?
Elfordultam, mert rázott a nevetés.
-Angliában sajnálatos módon elmaradott a bajuszkultusz – közölte Poirot. És lopva végigsimított az említett férfidíszen.
-Muris – ingatta a fejét Miss Peabody. – Ismertem egyszer egy asszonyt, az meg a golyvájára volt büszke! No mindegy, az ember viselje, amit az Úr rámért.

Huszonkettedik fejezet

>!
csillagka P

– Hahó, öreg fiú! – üdvözöltem. – Hogy vagyunk?
Bob megcsóválta a farkát.
– Köszönöm, jól. No nézzük csak… – És tovább vizsgálódott. – Nemrégiben egy spániellel társalogtál úgy szaglom. Szerintem nem valami okos fajra. Hát ez meg mi?! Macska? Érdekes. Sajnálom, hogy nem találkozhatunk… Jól elszórakoznánk! Ez pedig… Ejha! Nem rossz! Ha nem csalódom, buldog!

174. oldal

>!
Bogas P

Az este kellemes volt, noha elkövettem azt a hibát, hogy Poirot-t egy bűnügyi drámához cipeltem el. Szívből ajánlhatok valamit minden olvasómnak: katonát sohase vigyünk katonai tárgyú darabhoz, tengerészt tengerészeti témájúhoz, nyomozót bűnügyi drámához. Az illetők bírálata többnyire lesújtó. Poirot egyre-másra pszichológiai baklövéseket fedezett fel, és vérlázítónak minősítette a főhős – a nyomozó – rendszertelen és logikátlan gondolkodását. Kijelentette: a megoldás világosan felismerhető volt már az első felvonás első felében.
– Igen ám, Poirot, csakhogy akkor miről szólt volna a többi?
Erre már barátom sem tudott válaszolni.

Huszonnyolcadik fejezet

>!
tshehip

– Nem is tudom, miért acsarognak úgy a kutyák a postásra – tűnődött vezetőnk.
– Mert van logikájuk – magyarázta Poirot. – A kutya értelmes lény; a maga szempontjai szerint vonja le következtetéseit. Hamar megtanulja, hogy van, akinek szabad belépnie a házba – van, akinek nem. Eh bien, ki az a személy, aki leggyakrabban akar belépni, néhanapján kétszer-háromszor is bezörög – és soha be nem engedik? A postás.
Kutyaszempontból tehát nyilvánvaló, hogy nem kívánatos személy, akinek az ajtón kívül a helye. Nem engedik be: mégis minduntalan visszatér. Mi tehát a derék kutya kötelessége: segít elkergetni a nem kívánt látogatót, sőt, lehetőleg igyekszik meg is harapni – hogy móresre tanítsa. Módfelett logikus gondolkodásra vall.

62-63. oldal, 8. fejezet - A Zöldlomb-villában (Magyar Könyvklub, 1993)


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rainer Bernfeld: Szép kis meglepetés
Robert Crais: A gyanúsított
Nora Roberts: Az Oromház rejtélye
A. J. Rich: Aki a tenyeredből eszik
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Stephenie Meyer: A Vegyész
Szamos Rudolf: Kántor a nagyvárosban
Szamos Rudolf: Kántor és Lux a vagány
Nógrádi Gábor: Marci visszavág
Paul J. Frost: Elcserélt elmék