A ​kristálytükör meghasadt (Miss Marple 9.) 491 csillagozás

Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Shalott várának elvarázsolt kisasszonyát – Tennyson balladája szerint – az átok arra kárhoztatja, hogy a világból elzárva egyre csak szőjön, s ki se nézhessen az ablakon a folyóra, Camelot vára elé. A szerencsétlen várkisasszony szövi, szövi is a tarka kelmét, de egyszer aztán nem állja meg, kitekint az ablakon, s meglátja az arra lovagló Sir Lancelotot: és ekkor „lesújt az átok”… Shalott várkisasszonyának átoksújtott tekintetéhez fogható csak az a pillantás, amelyet a híres filmszínésznő Marina Gregg szemében jelenik meg hirtelen, miközben Gossington Hall lépcsőjén a Szent János Mentőszolgálat javára rendezett ünnepségre érkező vendégeit fogadja. Unalmat és rémületet, felismerést fejezett vajon ki ez a pillantás? És összefüggésben van-e a kisvártatva bekövetkezett gyilkosságokkal? A rejtélyt a „drága öreg Lord Tennyson” kiváló ismerője, Miss Marple oldja meg, akinek az orvos amúgy is, „egy jó kis gyilkosságot” írt fel kedélybetegsége ellen

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie, Albatrosz könyvek, Agatha Christie – A krimi királynője, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Helikon, Budapest, 2018
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790518 · Fordította: Veres Júlia
>!
Helikon, Budapest, 2018
316 oldal · ISBN: 9789634792260 · Fordította: Veres Júlia
>!
Európa, Budapest, 2010
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788762 · Fordította: Veres Júlia

5 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Dermot Craddock · Amanda Hartnell · Ella Zielinsky · Jason Rudd · Mrs. Bantry

Helyszínek népszerűség szerint

St. Mary Mead


Kedvencelte 21

Most olvassa 20

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Aztamindenit.
Már az első fejezet után kezdtem kapizsgálni, hogy miért olvassák ennyien Agatha könyveit. Az írásmód, a stílus…egyszerűen csak magával ragad.
Volt egy tippem, ki a gyilkos, egész végig kitartottam mellette, de természetesen nem lett igazam (amit nem is bánok).
Bátran állíthatom, hogy Agatha egy zseni volt!
Holnap megyek is a könyvtárba a következőért, mert ez nagyon tetszett! :)

>!
gabiica P
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Újabb remek Agatha Christie történetet olvashattam. Szokás szerint túljárt az eszemen, ezúttal egyetlen gyanúsítottra sem tudtam azt mondani, hogy Igen, biztosan ő az. Nagyon érdekes volt, remekül kitalált. Csavaros volt az egész. Még mindig csak ámulni tudok, hogy Miss Marple észjárása mennyire zseniális. Tényleg mindig van valami, ami segít neki rájönni az ügy nyitjára.

>!
eme P
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Képzeljük el a mindig aktív, csevegő-pletykálkodó Miss Marple-t idősen, házi fogságban, ráadásul egy olyan ápolónőnek kiszolgáltatva, aki úgy gügyög hozzá, mint ahogy csecsemőhöz vagy szellemileg visszamaradott gyerekhez szoktak – ki is kéri magának az öreglány. De tiltva az aktív kertészkedés is, nem mehet személyesen a könyvtárba sem – lehet annál idegesítőbb, mint hogy az embernek nem a listáján szereplő könyvet adják, hanem egy olvashatatlan valamit? Rémes.
Ráadásul minden megváltozott, hol már a régi kis falu meghittsége. A telep az új világ szokásai szerint éli mindennapjait, Miss Jane pedig múlton és jelenen töpreng. A regény elejét a világból kikopás csöndes hangulata járja át, igaz, Miss Marple nem adta még meg magát, kíváncsisága, felfedezési vágya a régi. Nem csoda, hogy az orvos legszívesebben egy jó kis zaftos gyilkosságot írna fel neki gyógyszerként. Szerencsére nem kell sokáig várakoznia Miss Marple-nek. És az is kiderül, nemcsak a telepen élők, de a falubeli régi házak új lakói sem különböznek a régiektől, a külsőségek változhatnak, az emberi természet kevésbé. Ezt hangsúlyozza az előző kötetekre, gyilkosságokra való utalások sora, az ismerős helyszín (Gossington Hall, a maga híres könyvtárszobájával) is.
És Miss Marple is a régi, annak ellenére, hogy viszonylag ritkán jelenik meg a színen. Szelleme sziporkázik, frappáns megjegyzései remekül szórakoztatják az olvasót, és persze bebizonyítja, hogy öregség és betegség ide vagy oda, gyilkosság terén még mindig ő a messze legjobb nyomozó St. Mary Meadben.

2 hozzászólás
>!
janetonic
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Kitaláltam! :) A felvonultatott karakterek nem annyira lettek a kedvenceim, számomra nem volt igazán izgalmas társaság, de Miss Marple-t egyre jobban kedvelem. Meglepően késői regény ez, folyton emlékeztetnem kellett magam, hogy nem a 30-as években vagyunk, ne így képzeljem el. A megoldás nem rafinált, inkább egyszerű, nem is bűnügyi történet ez, hanem az emberi jellemről és fájdalmakról szól.

11 hozzászólás
>!
Lorenza_Pellegrini
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Imádom a Miss Marple történeteket. Én sose tudok rájönni a tettesre, ebben is egészen a végéig másra gyanakodtam. Fordulatos és izgalmas szokás szerint.

>!
Navi P
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Egy újabb zseniális AC. Az ember sorra állítja fel az elméleteket, amik persze szépen egymás után dőlnek dugába. Mígnem Miss Marple egy elejtett szóból rá nem jön az igazságra. Mert ő rájön, míg én, balga olvasó, csak kapkodom a fejemet, s végül csak annyit tudok megállapítani, hogy: Miért is nem nekem jutott eszembe, hiszen annyira kézenfekvő volt!!!

2018. aug.

A véleményem nem változott :) Imádtam:)

>!
Iustitia
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Régi olvasás felelevenítése egy random magánkönyvtáras olvasós kihívás miatt – néhány részletre emlékeztem, de a cselekmény nagy részét, ahogy a megoldást is, homály fedte. A gyilkosságok és a gyilkos szövevényes, kétségbeesett mesterkedései – amelyekből az olvasó természetesen mit sem sejt – felérnek egy „igazi” Agatha Christie színvonalához, csak a tálalással volt problémám.Izgatottan vettem kezembe a könyvet, az volt az első gondolatom, hogy régen én ezt szerettem olvasni. Az elején rögtön csalódás ért: az első 40 oldalig semmi sem történik. Persze fel kell vezetni a történetet, meg kell adni a környezetet, a hangulatot, amelyben játszódik, de nem volt más, csak különböző unalmas jelenetek ismétlődése, arra fektetve a hangsúlyt, hogy mindenki számára bőven egyértelmű legyen: Miss Marple már milyen nagyon-nagyon öreg, de mégsem tompa. Ha egyszerűen megoldaná a gyilkosságokat minden tömjénezés nélkül, abból már egyértelművé válna a helyzet – az egész regény alatti bosszantó sulykolást mellőzve.
Nem voltam túl toleráns és azt hiszem, rengeteg Agatha Christie-könyvvel és temérdek újraolvasással a hátam mögött rá kell jönnöm, hogy a Miss Marple-krimik sosem álltak a szívemhez annyira közel.

>!
krlany I+SMP
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Én ezt már egyszer, sok évvel ezelőtt olvastam, de nem emlékeztem belőle semmire… egészen addig, míg az első pár oldalon be nem jött a spoiler, és máris tudtam, hogy ki a gyilkos, és hogy miért… viszont azt nem vágtam, hogy hogyan jutunk el oda, és hogy szűrjük ki a sok zavarótényezőt. Szóval azért akadt még izgalom… de azért jobb, ha nem sejti az ember a végkifejletet… egyébként ez egy ritka jó sztori.

>!
EssentialHencsi P
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Most, hogy újraolvastam, annyira egyértelmű, hogy mi történt!

>!
vorosmacska P
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Csendes, vidéki faluban játszódó történet jó kis csavarral a végén. Miss Marple színre lép, és a maga visszafogott módszerével a Scotland Yardot is megelőzve derít fényt az eseményekre, ahol nyüzsögnek a filmesek és végül több hulla is lesz. Olvasás közben voltak sejtéseim a végkifejletet illetően, de AC észjárását nem sikerült kikövetkeztetni: az igazság meglepő és végtelenül egyszerű.
Ugyanakkor az is bebizonyosodik, hogy a gyilkosság jó hatással van az egészségre, legalábbis az igencsak idős Miss Marple esetében. Orvosa a történet kezdetén gyógyírként írja fel neki, és aztán elszabadulnak az események – persze „csak” olyan AC-sen.


Népszerű idézetek

>!
Veron P

– A fiatal orvosok mind egyformák – mondta Miss Marple. – Rögtön megmérik az ember vérnyomását, és akármi is a baja, felírnak valami gyárilag előállított új tablettát. Rózsaszínűt, barnát, sárgát. Manapság olyan a gyógyítás, akár a szupermarket: csupa csomagolt micsoda.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
encus625 P

– Tudod, az emberek egyáltalán nem olyan ostobák. Legalábbis faluhelyen.

Harmadik fejezet

>!
Szédültnapraforgó

Hogy ezeknek mennyi férjük van – mondta Miss Marple. – Igazán rém fárasztó lehet.
Én aztán nem csinálnám – mondta Mrs. Bantry. – Az ember beleszeret egy férfiba, és hozzámegy, megszokja az összes bogarait, és szép kényelmesen letelepszik – és aztán fogja magát és felrúgja az egészet, hogy elölről kezdje! Kész őrültség!

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · Mrs. Bantry
>!
zsorzset

Mit szőtt, a szőttes szétszakadt;
A kristálytükör meghasadt:
„Lesújt az átok!”; így riadt
Shalott kisasszonya.
             (Alfred Tennyson)

Alfred Tennyson

Kapcsolódó szócikkek: Shalott kisasszonya
>!
Anó P

– A fiatal orvosok mind egyformák – mondta Miss Marple. – Rögtön megmérik az ember vérnyomását, és akármi is a baja, felírnak valami gyárilag előállított, újfajta tablettát. Rózsaszínűt, barnát, sárgát. Manapság olyan a gyógyítás, akár a szupermarket: csupa csomagolt micsoda.
– Megérdemelné, hogy piócákat írjak fel meg mustártapaszt és kámforolajos bedörzsölést.

38. oldal

>!
Maya 

Ha az ember nem érti, mit jelent valami, az rendszerint attól van, hogy rossz oldaláról nézi a dolgokat, kivéve, persze, ha túl keveset tud.

XIX. fejezet

>!
Gorkie P

… Ha jól emlékszem, maga mindig nagyon gyanakodott a férjekre.
– Gyakran ők a legkézenfekvőbb gyanúsítottak – mentegetőzött Miss Marple – és a kézenfekvő sokszor az igazi is.

158. oldal, Tizenkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dermot Craddock · Miss Marple
>!
krisztina990

Nincs sok időnk – mondta Miss Marple. – Az a vén… már úgy értem, Miss Knight…. bármelyik pillanatban rám törhet valami tejes kotyvalékkal.

Tizenkilencedik fejezet, 256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
alexakarola

-Maga nagyon egészséges nő a korához képest; az a légcsőhurut kicsit leverte a lábáról és az ilyesmi nem tesz jót az időseknek. De, hogy egyedül éljen egy házban, az kockázatos. Tegyük fel, hogy egy este leesik a lépcsőn, vagy kiesik az ágyból, vagy megcsúszik a fürdőkádban. Ott feküdne és nem tudna róla senki.
-Bármit el lehet képzelni – mondta Miss Marple – Miss Knight is eleshet a lépcsőn, és én orra bukhatom benne, amikor kiszaladok megnézni mit történt.

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
lilaköd P

Látom, az arca kipirult, a szeme csillog, és kezdi jól érezni magát. Hiába, semmi sem fogható,az életörömhöz.

78. oldal


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Graham Greene: Merénylet
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Lee Child: Nincs visszaút
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.
Kondor Vilmos: Budapest noir
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Graham Greene: A csendes amerikai