A ​karácsonyi puding esete (Hercule Poirot 33.) (Miss Marple) (Felicity Lemon 5.) 89 csillagozás

Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Ezt a kötetet Agatha Christie mint séf ajánlja figyelmünkbe: a karácsonyi puding esetén kívül, amely igen tartalmas fogás, öt előételt tartalmaz. Meglepő módon az egyiket közülük nem Poirot, hanem Miss Marple tálalásában élvezhetjük!
Bárhol szívesebben töltené Hercule Poirot a karácsonyt, mint egy kifűthetetlen, tizenhatodik századi udvarházban. De az eltűnt rubin rejtélye csak odavonzza…
Miss Marple unokaöccse boldogan mutatja meg Greenshaw Bolondvárát barátjának, aki giccseket gyűjt. De ki lőtte le (íjjal!) az idősecske várkisasszonyt?
Megtudjuk továbbá, hogy került a hulla a spanyol ládába, ki ölte meg a nehéz természetű főrendet, miért veszélyes étel a szedres pite, és megálmodhatja-e az ember, hogy öngyilkos lesz.
A kötet más fordításban, más kiadónál már megjelent.

A karácsonyi puding címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2014
356 oldal · ISBN: 9789634050360 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Európa, Budapest, 2014
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630799270 · Fordította: Sipos Katalin

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Felicity Lemon


Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Karinthy93 P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Ami jó, az jó. Bár kicsit extrémnek és furcsának találtam, hogy a gyilkolósdi történeteket éppen Karácsonyra tartogattam. Mindegyik történetről elmondható, hogy igazi csemegék, kis Poirot bonbonok. Van bennük misztikusság, furfang, leleményesség, bravúros csavar, amiben öreg barátunk új oldalát mutatja meg. Egyet sajnálok : a novella – történetek miatt túl gyorsan a végére érünk a nyomozásnak és nincs ideje ragyognia, brillíroznia a kis belgának. ;)
Ebben a kötetben a Spanyol láda rejtélye volt nekem a legizgalmasabb és legélvezetesebb olvasmány.

( Két hónapos németországi turné áll előttem, mai naptól kezdve, és nem titok az, hogy Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott és a Tajtékos napok mellett két Agatha regény is választást nyert nálam, hogy amíg az otthontól távol vagyok, „ bőröndlakóim ” legyenek, így hamarosan terítékre kerülnek az újabb izgalmas és letehetetlen Poirot történetek. ;)

2 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Az írónő még ezekbe a rövid történetekbe is képes izgalmat és csavarokat vinni!
Nem tudnék választani, az összes rész tetszett. Poirot egy zseni! ^^ Nincs mit ragozni rajta. :)
Kicsit furcsa volt, hogy 1 Miss Marple történet is bekerült a könyvbe – és bár őt is imádom – ezt egy picit gyengébbnek éreztem, mint a többit. A csavar viszont itt se maradt el.
Nagyon tetszett! Élveztem minden egyes novella olvasását!

4 hozzászólás
sztinus>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Agatha Christiet idén olvastam elôször èletemben, vagyis pontosabban semmi emlékem nincs régebbi olvasásról.
Viszont most jókor ajánlottátok kedves molytársak, nagyon megkedveltem ezeket a történeteket. Igazi felüdülés mind. Persze Poirot a kedvencem, és soha nem találtam mèg ki egyetlen gyilkost sem. Talán jövőre:)
A novellàk, ha lehet még az öt csillagokat fokozni, amiket eddig adtam, ez felülmúlta, még jobban tetszett rövidebben egy-egy történet. Nincs körítés, egyből belecsapunk a lecsóba, és levadásszuk a gyilkost. Pazar.

1 hozzászólás
dagikám>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Rövid, pörgős történetekkel találkozhatunk ebben a könyvben. Tetszik,amikor pár oldalon keresztül történik meg a bűntény és annak kiderítése., természetesen tele csavarokkal. Nekem Poirot nyomozási módszere sokkal szimpatikusabb, mint Miss Marple-é. De nem volt ok panaszra egyik elbeszélésnél sem, hozta a megszokott formáját az írónő.

Lisie87 P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Van egy bizonyos novella hossz, amit szeretek, itt egyik másik történet ezt túllépte, és kicsit hosszadalmasra nyúlt a bemutatás, a szereplők elhelyezése és a bűntett és a megoldás viszont rövidebb részt kapott. A rövidebb terjedelműek viszont kifejezetten tetszettek és AC megint olyan bravúrokat, magyarázatokat, ötleteket mutatott fel, amitől „padlót fogtam”. Ezért szeretem olvasni! :)

Gunray>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Agatha Christie könyvei mindig is nagy hatással voltak rám. Első élményem a tévéképrenyőjén volt tőle , még anno amikor a Napi Ász újságban hetente jelentek meg DVD részek Poirot sorozatból, és a kötet címadó novellája is közte volt, élményt okozott nekem , finom volt mint egy puding.
Agatha Christiehez nem igazán illenek a kis novellák , mert szerintem olyan gyorsan lezárja az egészet, szeretem amikor felvezeti a nyomozás menetét a nagyszerű végkifejletig , de ez a könyv se maradhat ki az Agatha jelvényemhez. Igaz régen olvastam ezeket az aranyos történeteket, de felére emlékszek nagyjából.
A történetek a Agatha Christie különböző alkotói periódusaiból származó novelláiból áll, melyben Poirot történetek és egy Miss Marple történet áll.
Agatha Christie ünnepi jókivánságával zárnám kommentáromat:
„És boldog karácsonyt kívánok mindazoknak , akik olvassák ezt a könyvet”

KillerCat>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Nagyon tetszettek a novellák,kellemes kikapcsolódás volt.

Biba>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Jó kis történetek ezek, a legtöbbet filmen is láthatjuk: Az álom, Greenshaw bolondvára, A karácsonyi puding esete, A spanyol láda rejtélye, illetve a maradék kettő: a Szedertorta és Az elnyomott is tuti, hogy meg van filmesítve, mert emlékszem rájuk, de ezeknél nem azonos a film címe a novellával.
Aki hozzám hasonlóan szereti ezeket az új kiadásokat, és tervezi mindet elolvasni, annak azt tanácsolom, hogy ne egymás után olvassa ezt és Az álmok házát (mint ahogy én tettem), mert két novella szinte teljesen megegyezik: A karácsonyi puding esete = Karácsonyi kaland, A spanyol láda rejtélye = A bagdadi láda rejtélye. Mégsem teljesen ugyanazok, mert ebben a kötetben sokkal jobban kidolgozottak már, látszik, hogy ezt a verziót később írta A.C. mindkét esetben. (Ja és a spanyol ládásban szerepel Miss Lemon, a másikban nem, számomra ez is egy jó pont.)
A Greenshaw bolondvárát szeretném még külön megemlíteni, ugyanis nekem nagyon tetszett az ebből készült film, ahhoz képest a novella kicsit szegényes volt és rövid :( Szóval, akinek még nem késő: előbb a könyv és aztán a film!
Egyébként mindegyik novella nagyon leleményes, szívből ajánlom a kötetet a rajongóknak és azoknak is, akik még csak most ismerkednek az írónővel.

Gabye>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete

Nekem ez most nagyon jól esett és hihetetlen hogy Agatha néni még ilyen rövid novellákba is mennyire meg tudta teremteni a hangulatot és megalkotni a csavaros bűnügyet. Volt történet, amit már másik novella válogatásban olvastam, de csak halványan emlékeztem rá így még azok is jó szórakozást nyújtottak.


Népszerű idézetek

Szöszmösz_Gorkie P>!

– Az ember mindig a saját fiatalságát véli a legjobbnak – mondta Poirot, kissé sommásan.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Nem lehet szembemenni a kor szellemével.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Igen, meghalt – mondta. – Valaki tragédiát csinált a komédiából.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Hát éppen ez az! Vajon mi lehet, ami megvan bennük, ezekben az e világi szirénekben? A trójai Helénákban és a Kleopátrákban?

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Dénes_Gabriella >!

Egy sarokba szo­rí­tott gyenge férfi vesze­del­me­sebb, mint egy erős.

Az elnyomott

Dénes_Gabriella >!

Miss Lemon első látásra mintha kizá­ró­lag derék­szö­gek­ből lett volna össze­ál­lítva – kielé­gítve Poi­rot szim­met­ria iránti igé­nyét.

A spanyol láda rejtélye

Kapcsolódó szócikkek: Felicity Lemon
Bolondkandúr>!

– Tudja, ma már kiveszőben van az ilyesmi – mondta –, mármint az igazi, tradicionális karácsonyozás. Manapság az emberek szállodákban töltik az ünnepeket. Bezzeg egy igazi angol karácsonyt el sem lehet képzelni a teljes család, a gyerekek és a harisnyák nélkül, karácsonyfa, pulykasült és szilvapuding meg a crackerek nélkül! És az ablak alatt hóember áll…
Hercule Poirot ekkor közbeszólt, hogy pontosítson.
– Hóember építéséhez nélkülözhetetlen a hó – jegyezte meg komoran. – És havat nem rendelhet az ember karácsonyra, még Angliában sem.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: · hóember
paoloni>!

Poirot hanghordozásából nyilvánvaló volt: ha ő elvállal egy feladatot, az szinte egyenlő annak sikeres végrehajtásával.

16. oldal

Dénes_Gabriella >!

– Sok hihe­tet­len dolog van – mondta Poi­rot. – Külö­nö­sen reg­geli előtt, nem igaz? Hogy is áll a maguk klasszi­ku­sá­ban, az Alice Cso­da­or­szág­ban című könyv­ben: „Hat hihe­tet­len dolog reg­geli előtt.”

A karácsonyi puding esete

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sakura>!

Ez a baja a mai világnak. Túl sok zűrzavar. És túl sok a finom beszéd. A finom beszéd, amely arra szolgál, hogy elfedje a zűrzavart. Mint az erősen fűszerezett öntet, amely arra szolgál, hogy elleplezze, hogy az alatta lévő hal büdös.

159. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Megyeri Judit: Rózsakő – Kezdetek
Stephen King: A remény rabjai
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
J. D. Robb: Halálos ünnep
Marie Force: Végzetes viszony
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Donn Cortez: CSI: Miami – Ünnepi rémálom