A ​karácsonyi puding (Hercule Poirot 33.) (Miss Marple) (Felicity Lemon 5.) 474 csillagozás

Agatha Christie: A karácsonyi puding Agatha Christie: A karácsonyi puding Agatha Christie: A karácsonyi puding

A krimi királynőjének hat gyöngyszemét tartja kezében az olvasó; ahogy ő maga nevezte: főfogásokat, előételeket és desszerteket.
A karácsonyi puding esete az írónő gyermekkori élményeiből merít, a régi angol karácsonyi örömök öregkorában is szívmelengető emlékéből.
Az első öt fogáshoz Poirot, a hatodikhoz – desszertképpen – Miss Marple kíván jó étvágyat.

A karácsonyi puding esete címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Aquila könyvek Aquila

>!
Helikon, Budapest, 2019
340 oldal · ISBN: 9789634794127 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Helikon, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793168 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Aquila, Debrecen, 2007
278 oldal · ISBN: 9789636795573 · Fordította: Sarlós Zsuzsa

6 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Miss Marple · Felicity Lemon · Raymond West · magánnyomozó


Kedvencelte 6

Most olvassa 13

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 114


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Agatha Christie hat fogásos karácsonyi menüsort kínál olvasóinak.
Íme a konyhafőnök ajánlata:
Előétel: Az álom,
Greenshaw bolondvára.
Főétel: A karácsonyi puding eset,
A spanyol láda rejtélye.
Desszert: A szedertorta.

Mindegyik fogást megettem és nagyon finomnak találtam. A legjobban A spanyol láda esete ízlett spoiler, de nagyon finom volt A szedertorta és Az álom is.
Összességét tekintve mindegyik fogás nagyszerű volt . Bármikor megenném újra. Ezért az egész menüsort ajánlom mindenkinek könnyed kikapcsolódásként (nemcsak karácsonykor).

4 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Ismét érdekes és izgalmas novellákat olvashattam, amelyek nagyon is lekötötték a figyelmemet. Igyekeztem kitalálni, hogy melyik esetben miről lehet szó, azonban Agatha ismét túljárt az eszemen, mint oly sok más esetben korábban.
Tetszett, hogy nem csak a nyomok segítettek az ügyek megfejtésében, hanem néhol előjött a pszichológiai magatartás is, érdekelnek az ilyesfajta dolgok, így ennek nagyon örültem. Éppen emiatt lett a kedvencem az szedertorta esete.

3 hozzászólás
cicus61 P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

A novellák nagy részét már láttam filmen, úgyhogy érdekes volt most könyvben is olvasni.
A.C. szokása szerint nagyon jó kis történetek voltak, a karácsonyhoz kapcsolódva, a karácsonyi hangulat adott volt, csak a fa alatt általában gyilkosságok voltak ajándékként :)
Mindig kikapcsol az írónő, próbálok mindig becsempészni az olvasások közé egy-egy A.C.
könyvet. A kedvencem a novellák közül a Hercule Poirot karácsonya c., a főszereplő egy jó nagy gazember, halkan jegyzem meg, hogy meg is érdemelte, hogy kinyírták :)

Porcsinrózsa>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Nem vagyok túl nagy rajongója a krimiknek, de most jól esett ez a kis változatosság. A címadó kisregény könnyű ujjgyakorlat lehetett a krimi nagyasszonya számára, nekem nem tűnt nagyon fajsúlyosnak. Igazán „A spanyol láda rejtélye”, s „Az elnyomott” tetszett.
Szerettem, ahogyan Hercule Poirot alakját jellemzik a szereplők. Komikus, tojásfejű vén salabakternak titulálják, amiben, valljuk be, van egy szemernyi realitás, ha a legendás, hegyesre pödört bajuszkára, piperkőcös, divatjamúlt eleganciájára gondolunk.
Kimért udvariassága, választékos , franciás rövidsége, tapintata okán nekem mégis ő marad az örök kedvencem. Nagyon szeretem A. C. – nek ezt a rendkívül éles elméjű , választékos beszédű, kissé modoros figuráját.
Valójában az ő kedvéért olvastam végig ezt a könyvet, melynél azért sokkal jobb művek is kikerültek Agatha Christie kriminális vegykonyhájából.

konyvolvaso>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Krimi Poirottal és Miss Marple is feltűnik hogy teljes legyen a népszerű zsaruk létszáma. Mi máshoz is kapcsolódhatna az egyik krimi mint a népszerű karácsonyi desszerthez a karácsonyi pudinghoz. A környezet a megszokott vidék táj és az ott elrejtőző kastély ami varázslatos környezet lehet kikapcsolódásra, szórakozásra, rokon látogatásra. És ha már rokonok akkor felmerülhet, hogy ki az igazi rokon. Az alibi is lehet gyanús vagy csak kreált a tények elleplezésére.

Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Az összes novella közül egyedül a Szedertorta volt az, amit még nem láttam filmen, és valahogy az is tetszett a legjobban.
Most konkrétan Marple miatt olvastam el a könyvet, és minden újabb Poirot-nál felsóhajtottam, h jaj, ne, mégegy.
Egyébként most Marple egyáltalán nem volt önmaga. Mindenféle háttérinfó nélkül emondta, mi lehet, MAJD elment megnézni a gazokat, és beláttatta, h igaza volt.
Ettől függetlenül 5 csillag, mert ez a nő egy zseni!

Lynn>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Azt hiszem, nekem AC regényei mindig sokkal jobban tetszenek, mint a novellái. Na nem mintha abban nem lenne izgalom, de sokkal jobban el lehet veszni a részletekben, ha a terjedelem megengedi. És igen, szeretek elveszi AC krimijeinek részleteiben – bár… sokszor próbálkozom kitalálni, hogy ki a gyilkos.
Ebben a kötetben inkább Poirot szerepel, ezért aki Miss Marple párti, ne várjon sokat, az idős hölgy csak az utolsó novellában jelenik meg. Poirot-t én kedvelem, bár ebben a könyvben egyszer sem olvastam a szürke agysejtjeiről :). Fondorlatos, füllentésre is hajlamos oldaláról ismertem meg és az emberi természetet is jobban megfigyelte, mint ez eddig róla olvasottak alapján emlékeztem.
Kedvenc talán A szedertorta.

martuus_p>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Ez a kötet is szuper jó volt. Elhatároztam, hogy mostmár minden létező Agatha Christie könyvet elfogok olvasni. Annyira tetszik a nyomozás és ahogy Poirot es Miss Marple kilogikázzák a történteket. Ez a kötet több kis törtenetből állt, nekem legjobban Az álom és Greenshaw Bolondvára tetszett. Egyszerűen zseniális volt.

Niki_Salamon P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Újabb Agatha Christie könyv, ami kedvencem lett. Nekem nagyon tetszenek ezek a kis novella gyűjtemények. Végig lekötötte a figyelmem és olvasás közben felismertem párat, hiszen láttam már őket filmben. Ennek ellenére ugyanúgy izgulva, fejemet törve követtem végig a nyomozást, volt amire már nem is emlékeztem. Rövidek, de a lényeg benne van, és pont ezért szerettem :)


Népszerű idézetek

sztimi53>!

Köztünk maradjon: ugyanezt mondta nekem is − magyarázta. − Nem vitatkoztam vele, elvem az, hogy sosem vitatkozom nagyon határozott hölgyekkel. Megérti: merő időpazarlás.

Az elnyomott

6 hozzászólás
sztimi53>!

− De a lényeg az, hogy jószívű és találékony vagy. Ha visszatérek Londonba, küldök neked ajándékot.
− Ó, köszönöm, uram. Nagyon szépen köszönöm.
− Mit szeretnél?
− Bármit kérhetek, uram?
− Bizonyos keretek között igen − mondta Poirot megfontoltan.
− Ó, uram, kaphatnék egy piperetáskát? Egy igazi, elegáns, felpattintható piperetáskát, olyat, amilyen Mr. Lee-Wortley húgának, azaz úgynevezett húgának volt?
− Igen, lehet róla szó. Érdekes − töprengett Poirot. − Nemrég múzeumban jártam,
babiloni vagy más hasonló régészeti leleteket nézegettem; több ezer évesek voltak. És köztük szépítőszeres dobozok. Az asszonyszív nem változik.

A karácsonyi puding

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
8 hozzászólás
Gelso>!

– Azon töprengek, hogy te elkövetsz-e valaha bűntényt? – mondta Stillingfleet. – Mibe, hogy megúsznád. Ami azt illeti, neked túlságosan is könnyű lenne – ezért határozottan sportszerűtlen.
– Így beszél egy igazi angol – mondta Poirot.

229. oldal Az álom - Magyar Könyvklub, 1995.

6 hozzászólás
Hopelight>!

A lehetetlen sosem lehetetlen!

109. oldal - Aquila kiadó

Kapcsolódó szócikkek: lehetetlen
1 hozzászólás
Gelso>!

Én fejbe vágom, és maga összeesik. Így. A karok erőtlenné válnak, a test elernyed. Várjon, hadd igazítsam el magát. Nem, ne feszítse meg az izmait.
Elkeseredve felsóhajtott.
– Nagyszerűen tud nadrágot vasalni, George, de annyi képzelőereje sincs, mint egy hangyának. Álljon fel; én ülök a maga helyére.

137. oldal Az elnyomott - Magyar Könyvklub, 1995.

1 hozzászólás
JamiC>!

– Sok hihetetlen dolog van – mondta Poirot – Különösen reggeli előtt, nem igaz? Hogy is áll a maguk klasszikusában, az Alice Csodaországban című könyvben: „Hat hihetetlen dolog reggeli előtt”

46. oldal, A karácsonyi puding esete

madárka>!

– Ugyan, Monsieur Poirot, ez a feladat semmiképp sem haladja meg a maga képességeit, ugyan, ugyan.
– Nem mindig sikerül nekem sem.
Az álszerénység beszélt belőle. Poirot hangján elég tisztán kihallatszott, hogy számára egy feladat vállalása majdnemhogy egyenlő a sikerrel.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
2 hozzászólás
sztimi53>!

Poirot vizsgálódó pillantással nézte végig. Vonakodva ismerte el, hogy vonzó nő a maga modern stílusában (ami e pillanatban rosszul táplált árva lányt jelentett).

A spanyol láda rejtélye

konyvolvaso>!

− Na, ide figyeljen, maga kis szemtelen belga majom, mi jogon mert kutakodni a szobámban?

konyvolvaso>!

− Nem szeretem, ha tizenhárman ülnek egy asztal körül, és nincs ínyemre átmenni egy létra alatt. A péntek ellen nincs kifogásom.

Kapcsolódó szócikkek: babona

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Miss Marple sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Judit: Rózsakő – Liza & Alex
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Stephen King: A remény rabjai
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében
Leda D'Rasi: Karácsonyra légy szép!
Andrew Wilson: Agatha Christie és a suttogó orvos
Guillaume Musso: Holnap
Irene M. Adler: Karácsonyi bűntény
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a hivatalnok hullája
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman