A krimi királynőjének hat gyöngyszemét tartja kezében az olvasó; ahogy ő maga nevezte: főfogásokat, előételeket és desszerteket.
A karácsonyi puding esete az írónő gyermekkori élményeiből merít, a régi angol karácsonyi örömök öregkorában is szívmelengető emlékéből.
Az első öt fogáshoz Poirot, a hatodikhoz – desszertképpen – Miss Marple kíván jó étvágyat.
A karácsonyi puding (Hercule Poirot 33.) (Miss Marple) (Felicity Lemon 5.) 558 csillagozás

A karácsonyi puding esete címmel is megjelent.
Eredeti megjelenés éve: 1960
A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Aquila könyvek Aquila
Hercule Poirot · Miss Marple · Felicity Lemon · Raymond West · Lady Chatterton · magánnyomozó · Nathaniel Greenshaw

A második kötet, amit olvastam az írónőtől.
Ez talán még jobban is tetszett.
A krimi nem az a műfaj, amit mindennap kikapcsolódásként olvasnék, de vitathatatlan, hogy Agatha Christie zseniális benne.
Élvezem, hogy én is nyomozó lehetek, és próbálok nyomokat, összefüggéseket keresni, annak érdekében, hogy megfejtsem ki volt a tettes. Néha még össze is jön. :D
Nem tudom, hogy sok kötetete novellákból áll-e az írónőnek, de ez most kicsit becsapott. Végig karácsonyi hangulatra számítottam, de rá kellett jönnöm, hogy csak a címadó novella szól erről.
Kimondottan szeretem a rövidebb történeteket benne, mert akkor ha abba is kell hagynom az olvasását inkább egy novella előtt teszem, nem pedig a nyomozás közben. :)

Agatha Christie hat fogásos karácsonyi menüsort kínál olvasóinak.
Íme a konyhafőnök ajánlata:
Előétel: Az álom,
Greenshaw bolondvára.
Főétel: A karácsonyi puding eset,
A spanyol láda rejtélye.
Desszert: A szedertorta.
Mindegyik fogást megettem és nagyon finomnak találtam. A legjobban A spanyol láda esete ízlett spoiler, de nagyon finom volt A szedertorta és Az álom is.
Összességét tekintve mindegyik fogás nagyszerű volt . Bármikor megenném újra. Ezért az egész menüsort ajánlom mindenkinek könnyed kikapcsolódásként (nemcsak karácsonykor).

Ismét érdekes és izgalmas novellákat olvashattam, amelyek nagyon is lekötötték a figyelmemet. Igyekeztem kitalálni, hogy melyik esetben miről lehet szó, azonban Agatha ismét túljárt az eszemen, mint oly sok más esetben korábban.
Tetszett, hogy nem csak a nyomok segítettek az ügyek megfejtésében, hanem néhol előjött a pszichológiai magatartás is, érdekelnek az ilyesfajta dolgok, így ennek nagyon örültem. Éppen emiatt lett a kedvencem az szedertorta esete.

A novellák nagy részét már láttam filmen, úgyhogy érdekes volt most könyvben is olvasni.
A.C. szokása szerint nagyon jó kis történetek voltak, a karácsonyhoz kapcsolódva, a karácsonyi hangulat adott volt, csak a fa alatt általában gyilkosságok voltak ajándékként :)
Mindig kikapcsol az írónő, próbálok mindig becsempészni az olvasások közé egy-egy A.C.
könyvet. A kedvencem a novellák közül a Hercule Poirot karácsonya c., a főszereplő egy jó nagy gazember, halkan jegyzem meg, hogy meg is érdemelte, hogy kinyírták :)

Nem vagyok túl nagy rajongója a krimiknek, de most jól esett ez a kis változatosság. A címadó kisregény könnyű ujjgyakorlat lehetett a krimi nagyasszonya számára, nekem nem tűnt nagyon fajsúlyosnak. Igazán „A spanyol láda rejtélye”, s „Az elnyomott” tetszett.
Szerettem, ahogyan Hercule Poirot alakját jellemzik a szereplők. Komikus, tojásfejű vén salabakternak titulálják, amiben, valljuk be, van egy szemernyi realitás, ha a legendás, hegyesre pödört bajuszkára, piperkőcös, divatjamúlt eleganciájára gondolunk.
Kimért udvariassága, választékos , franciás rövidsége, tapintata okán nekem mégis ő marad az örök kedvencem. Nagyon szeretem A. C. – nek ezt a rendkívül éles elméjű , választékos beszédű, kissé modoros figuráját.
Valójában az ő kedvéért olvastam végig ezt a könyvet, melynél azért sokkal jobb művek is kikerültek Agatha Christie kriminális vegykonyhájából.

Krimi Poirottal és Miss Marple is feltűnik hogy teljes legyen a népszerű zsaruk létszáma. Mi máshoz is kapcsolódhatna az egyik krimi mint a népszerű karácsonyi desszerthez a karácsonyi pudinghoz. A környezet a megszokott vidék táj és az ott elrejtőző kastély ami varázslatos környezet lehet kikapcsolódásra, szórakozásra, rokon látogatásra. És ha már rokonok akkor felmerülhet, hogy ki az igazi rokon. Az alibi is lehet gyanús vagy csak kreált a tények elleplezésére.

Az összes novella közül egyedül a Szedertorta volt az, amit még nem láttam filmen, és valahogy az is tetszett a legjobban.
Most konkrétan Marple miatt olvastam el a könyvet, és minden újabb Poirot-nál felsóhajtottam, h jaj, ne, mégegy.
Egyébként most Marple egyáltalán nem volt önmaga. Mindenféle háttérinfó nélkül emondta, mi lehet, MAJD elment megnézni a gazokat, és beláttatta, h igaza volt.
Ettől függetlenül 5 csillag, mert ez a nő egy zseni!

Azt hiszem, nekem AC regényei mindig sokkal jobban tetszenek, mint a novellái. Na nem mintha abban nem lenne izgalom, de sokkal jobban el lehet veszni a részletekben, ha a terjedelem megengedi. És igen, szeretek elveszi AC krimijeinek részleteiben – bár… sokszor próbálkozom kitalálni, hogy ki a gyilkos.
Ebben a kötetben inkább Poirot szerepel, ezért aki Miss Marple párti, ne várjon sokat, az idős hölgy csak az utolsó novellában jelenik meg. Poirot-t én kedvelem, bár ebben a könyvben egyszer sem olvastam a szürke agysejtjeiről :). Fondorlatos, füllentésre is hajlamos oldaláról ismertem meg és az emberi természetet is jobban megfigyelte, mint ez eddig róla olvasottak alapján emlékeztem.
Kedvenc talán A szedertorta.

Ez a kötet is szuper jó volt. Elhatároztam, hogy mostmár minden létező Agatha Christie könyvet elfogok olvasni. Annyira tetszik a nyomozás és ahogy Poirot es Miss Marple kilogikázzák a történteket. Ez a kötet több kis törtenetből állt, nekem legjobban Az álom és Greenshaw Bolondvára tetszett. Egyszerűen zseniális volt.

Köztünk maradjon: ugyanezt mondta nekem is − magyarázta. − Nem vitatkoztam vele, elvem az, hogy sosem vitatkozom nagyon határozott hölgyekkel. Megérti: merő időpazarlás.
Az elnyomott

− De a lényeg az, hogy jószívű és találékony vagy. Ha visszatérek Londonba, küldök neked ajándékot.
− Ó, köszönöm, uram. Nagyon szépen köszönöm.
− Mit szeretnél?
− Bármit kérhetek, uram?
− Bizonyos keretek között igen − mondta Poirot megfontoltan.
− Ó, uram, kaphatnék egy piperetáskát? Egy igazi, elegáns, felpattintható piperetáskát, olyat, amilyen Mr. Lee-Wortley húgának, azaz úgynevezett húgának volt?
− Igen, lehet róla szó. Érdekes − töprengett Poirot. − Nemrég múzeumban jártam,
babiloni vagy más hasonló régészeti leleteket nézegettem; több ezer évesek voltak. És köztük szépítőszeres dobozok. Az asszonyszív nem változik.
A karácsonyi puding

Én fejbe vágom, és maga összeesik. Így. A karok erőtlenné válnak, a test elernyed. Várjon, hadd igazítsam el magát. Nem, ne feszítse meg az izmait.
Elkeseredve felsóhajtott.
– Nagyszerűen tud nadrágot vasalni, George, de annyi képzelőereje sincs, mint egy hangyának. Álljon fel; én ülök a maga helyére.
137. oldal Az elnyomott - Magyar Könyvklub, 1995.

– Azon töprengek, hogy te elkövetsz-e valaha bűntényt? – mondta Stillingfleet. – Mibe, hogy megúsznád. Ami azt illeti, neked túlságosan is könnyű lenne – ezért határozottan sportszerűtlen.
– Így beszél egy igazi angol – mondta Poirot.
229. oldal Az álom - Magyar Könyvklub, 1995.

A lehetetlen sosem lehetetlen!
109. oldal - Aquila kiadó

− Nem szeretem, ha tizenhárman ülnek egy asztal körül, és nincs ínyemre átmenni egy létra alatt. A péntek ellen nincs kifogásom.

− Na, ide figyeljen, maga kis szemtelen belga majom, mi jogon mert kutakodni a szobámban?
![]() | Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás |
![]() | Miss Marple sorozat · Összehasonlítás |