A ​karácsonyi puding (Hercule Poirot 33.) (Miss Marple) (Felicity Lemon 5.) 388 csillagozás

Agatha Christie: A karácsonyi puding Agatha Christie: A karácsonyi puding Agatha Christie: A karácsonyi puding

A krimi királynőjének hat gyöngyszemét tartja kezében az olvasó; ahogy ő maga nevezte: főfogásokat, előételeket és desszerteket.
A karácsonyi puding esete az írónő gyermekkori élményeiből merít, a régi angol karácsonyi örömök öregkorában is szívmelengető emlékéből.
Az első öt fogáshoz Poirot, a hatodikhoz – desszertképpen – Miss Marple kíván jó étvágyat.

A karácsonyi puding esete címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Aquila könyvek Aquila

>!
Helikon, Budapest, 2019
340 oldal · ISBN: 9789634794127 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Helikon, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793168 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Aquila, Debrecen, 2007
278 oldal · ISBN: 9789636795573 · Fordította: Sarlós Zsuzsa

5 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Miss Marple · Felicity Lemon · magánnyomozó · Raymond West


Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 80


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Agatha Christie hat fogásos karácsonyi menüsort kínál olvasóinak.
Íme a konyhafőnök ajánlata:
Előétel: Az álom,
Greenshaw bolondvára.
Főétel: A karácsonyi puding eset,
A spanyol láda rejtélye.
Desszert: A szedertorta.

Mindegyik fogást megettem és nagyon finomnak találtam. A legjobban A spanyol láda esete ízlett spoiler, de nagyon finom volt A szedertorta és Az álom is.
Összességét tekintve mindegyik fogás nagyszerű volt . Bármikor megenném újra. Ezért az egész menüsort ajánlom mindenkinek könnyed kikapcsolódásként (nemcsak karácsonykor).

4 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Ismét érdekes és izgalmas novellákat olvashattam, amelyek nagyon is lekötötték a figyelmemet. Igyekeztem kitalálni, hogy melyik esetben miről lehet szó, azonban Agatha ismét túljárt az eszemen, mint oly sok más esetben korábban.
Tetszett, hogy nem csak a nyomok segítettek az ügyek megfejtésében, hanem néhol előjött a pszichológiai magatartás is, érdekelnek az ilyesfajta dolgok, így ennek nagyon örültem. Éppen emiatt lett a kedvencem az szedertorta esete.

3 hozzászólás
konyvolvaso>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Krimi Poirottal és Miss Marple is feltűnik hogy teljes legyen a népszerű zsaruk létszáma. Mi máshoz is kapcsolódhatna az egyik krimi mint a népszerű karácsonyi desszerthez a karácsonyi pudinghoz. A környezet a megszokott vidék táj és az ott elrejtőző kastély ami varázslatos környezet lehet kikapcsolódásra, szórakozásra, rokon látogatásra. És ha már rokonok akkor felmerülhet, hogy ki az igazi rokon. Az alibi is lehet gyanús vagy csak kreált a tények elleplezésére.

Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Az összes novella közül egyedül a Szedertorta volt az, amit még nem láttam filmen, és valahogy az is tetszett a legjobban.
Most konkrétan Marple miatt olvastam el a könyvet, és minden újabb Poirot-nál felsóhajtottam, h jaj, ne, mégegy.
Egyébként most Marple egyáltalán nem volt önmaga. Mindenféle háttérinfó nélkül emondta, mi lehet, MAJD elment megnézni a gazokat, és beláttatta, h igaza volt.
Ettől függetlenül 5 csillag, mert ez a nő egy zseni!

Lynn>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Azt hiszem, nekem AC regényei mindig sokkal jobban tetszenek, mint a novellái. Na nem mintha abban nem lenne izgalom, de sokkal jobban el lehet veszni a részletekben, ha a terjedelem megengedi. És igen, szeretek elveszi AC krimijeinek részleteiben – bár… sokszor próbálkozom kitalálni, hogy ki a gyilkos.
Ebben a kötetben inkább Poirot szerepel, ezért aki Miss Marple párti, ne várjon sokat, az idős hölgy csak az utolsó novellában jelenik meg. Poirot-t én kedvelem, bár ebben a könyvben egyszer sem olvastam a szürke agysejtjeiről :). Fondorlatos, füllentésre is hajlamos oldaláról ismertem meg és az emberi természetet is jobban megfigyelte, mint ez eddig róla olvasottak alapján emlékeztem.
Kedvenc talán A szedertorta.

Niki_Salamon P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Újabb Agatha Christie könyv, ami kedvencem lett. Nekem nagyon tetszenek ezek a kis novella gyűjtemények. Végig lekötötte a figyelmem és olvasás közben felismertem párat, hiszen láttam már őket filmben. Ennek ellenére ugyanúgy izgulva, fejemet törve követtem végig a nyomozást, volt amire már nem is emlékeztem. Rövidek, de a lényeg benne van, és pont ezért szerettem :)

Ibanez P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Nagyon jó kis történetek, rövidek, de velősek. A legjobban talán A spanyol láda rejtélye fogott meg, bár én gondoltam arra, amire Poirot, már rögtön az elején, bár egy kicsit másként :-D A másik nagyon jó sztori az első, a pudingos :-D valamint A szedertorta volt (csak ne futna össze mindig a nyál a számban ennek olvasása-leírása kapcsán :-D) :-D Mivel az évet elég sok AC regény olvasásával töltöttem (és bevallom, picit csömört is kaptam, ezért a 2019-es kihívásra nem is jelentkeztem), ezért jó volt most rövidebb krimiket olvasni, nem egy fejtegetős regénynek nekiesni. Így szünetet (apró szünetet) tudtam tartani a sztorik között.

eme P>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

Nos, eléggé régen, még karácsony táján fájdult meg a fogam egy kis angol karácsonyi pudingra. Amúgy sem kóstoltam még ilyent, Aghatha néni „nehezebben emészthető” fogásait fogyasztottam eddig, gondoltam, itt az ideje egy kis lazaságnak, jöjjenek a könnyed, kisebb porciók. Bátran ajánlom mindenkinek ezt a kis menüsort, minden rajongó, de a kezdő pudingevő is talál magának köztük kedvenc ízeket.
Kezdjük a karácsonyi pudinggal – megfelelő ízesítésű, kedves, vicces, igazi hagyományos angol karácsonyi hangulatot árasztó történet. Remek recept alapján készült, és ennek megfelelően meglepetéseket tartogat.
A spanyol láda rejtélye sötétebb tónusú, kesernyésebb ízű – Shakespeare-t és féltékeny mórját idéző hangulat lengi be.
Az elnyomott és Az álom igazi Poirot-nak való csemege, hisz tudjuk, semmit sem szeret jobban, mint az emberi lélek rejtelmeit. Itt kedvére ínyenckedhet női intuícióban (aminek végül… figyelem!!!… a poirot-i szürke sejtecskék is igazat adnak), de van bőven a tudatalattiból is, sőt, egy kis hókuszpók-hipnotizálás is becsúszik. Persze a kis belga azonnal figyelmeztet, hogy ezek közül nem minden emészthető, szóval csínján velük.
A fentiek mellett egy szedertorta kóstolása közben Poirot-nk bebizonyítja azt is, hogy nemcsak a pszichológia nagymestere, hanem a külső magatartások, szokások megfigyelésében is zseni.
És ha még ez nem lett volna elég, Greenshaw Bolondvárában desszertként megjelenik Jane néni, hogy egy csipetnyi új ízzel bolondítsa meg az amúgy is fűszeresre-ízletesre sikerült pudingsorozatot.
A hatfogásos menü néhol vissza-visszatérő összetevői különböző kombinációkban kellemes, változatos, néhol előre sejthető, máshol meglepő ízvilágot alakítanak ki (hű de „profi” nyelvezetet kezdek használni :)). Ha netán Lady Agatha konyhájára lenne kedvetek, ne tétovázzatok. És ne feledjétek: a puding próbája az evés!

WindStorm>!
Agatha Christie: A karácsonyi puding

A lehetetlen sosem lehetetlen!

Hm, nagy gondban vagyok, hiszen leírhatatlanul vártam egy újabb Poirot ügyre, s itt 5+1-et is a képembe toltak, amelyek nem igazán nyűgöztek le. Volt, hogy unatkoztam közben, volt, hogy azért olvastam, hogy gyorsan befejezzem. Talán, ha csak két nagyobb ügyre koncentráltunk volna, talán ha jobban kilettek volna dolgozva, talán… akkor tetszett volna, de így, olyan hétköznapi, semmilyen.
Valahogy ez most nekem nem jött át…

>!
Aquila, Debrecen, 2007
278 oldal · ISBN: 9789636795573 · Fordította: Sarlós Zsuzsa

Népszerű idézetek

sztimi53>!

Köztünk maradjon: ugyanezt mondta nekem is − magyarázta. − Nem vitatkoztam vele, elvem az, hogy sosem vitatkozom nagyon határozott hölgyekkel. Megérti: merő időpazarlás.

Az elnyomott

6 hozzászólás
sztimi53>!

− De a lényeg az, hogy jószívű és találékony vagy. Ha visszatérek Londonba, küldök neked ajándékot.
− Ó, köszönöm, uram. Nagyon szépen köszönöm.
− Mit szeretnél?
− Bármit kérhetek, uram?
− Bizonyos keretek között igen − mondta Poirot megfontoltan.
− Ó, uram, kaphatnék egy piperetáskát? Egy igazi, elegáns, felpattintható piperetáskát, olyat, amilyen Mr. Lee-Wortley húgának, azaz úgynevezett húgának volt?
− Igen, lehet róla szó. Érdekes − töprengett Poirot. − Nemrég múzeumban jártam,
babiloni vagy más hasonló régészeti leleteket nézegettem; több ezer évesek voltak. És köztük szépítőszeres dobozok. Az asszonyszív nem változik.

A karácsonyi puding

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
8 hozzászólás
Gelso P>!

– Azon töprengek, hogy te elkövetsz-e valaha bűntényt? – mondta Stillingfleet. – Mibe, hogy megúsznád. Ami azt illeti, neked túlságosan is könnyű lenne – ezért határozottan sportszerűtlen.
– Így beszél egy igazi angol – mondta Poirot.

229. oldal Az álom - Magyar Könyvklub, 1995.

6 hozzászólás
Hopelight>!

A lehetetlen sosem lehetetlen!

109. oldal - Aquila kiadó

Kapcsolódó szócikkek: lehetetlen
1 hozzászólás
Gelso P>!

Én fejbe vágom, és maga összeesik. Így. A karok erőtlenné válnak, a test elernyed. Várjon, hadd igazítsam el magát. Nem, ne feszítse meg az izmait.
Elkeseredve felsóhajtott.
– Nagyszerűen tud nadrágot vasalni, George, de annyi képzelőereje sincs, mint egy hangyának. Álljon fel; én ülök a maga helyére.

137. oldal Az elnyomott - Magyar Könyvklub, 1995.

1 hozzászólás
JamiC>!

– Sok hihetetlen dolog van – mondta Poirot – Különösen reggeli előtt, nem igaz? Hogy is áll a maguk klasszikusában, az Alice Csodaországban című könyvben: „Hat hihetetlen dolog reggeli előtt”

46. oldal, A karácsonyi puding esete

madárka>!

– Ugyan, Monsieur Poirot, ez a feladat semmiképp sem haladja meg a maga képességeit, ugyan, ugyan.
– Nem mindig sikerül nekem sem.
Az álszerénység beszélt belőle. Poirot hangján elég tisztán kihallatszott, hogy számára egy feladat vállalása majdnemhogy egyenlő a sikerrel.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
2 hozzászólás
sztimi53>!

Poirot vizsgálódó pillantással nézte végig. Vonakodva ismerte el, hogy vonzó nő a maga modern stílusában (ami e pillanatban rosszul táplált árva lányt jelentett).

A spanyol láda rejtélye

konyvolvaso>!

− Na, ide figyeljen, maga kis szemtelen belga majom, mi jogon mert kutakodni a szobámban?

konyvolvaso>!

− Nem szeretem, ha tizenhárman ülnek egy asztal körül, és nincs ínyemre átmenni egy létra alatt. A péntek ellen nincs kifogásom.

Kapcsolódó szócikkek: babona

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Miss Marple sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Megyeri Judit: Rózsakő – Kezdetek
Stephen King: A remény rabjai
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
J. D. Robb: Halálos ünnep
Marie Force: Végzetes viszony
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Donn Cortez: CSI: Miami – Ünnepi rémálom