A ​Hét Számlap rejtélye (Battle főfelügyelő 2.) 331 csillagozás

Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nagy-Britanniában ​1929-ben, Magyarországon viszont csak 1995-ben jelent meg először a G. K. Chesterton fő művének tartott, Az ember, aki Csütörtök volt című regény hatásait tükröző regény, A Hét Számlap rejtélye.
Melynek helyszíne Chimneys, Lord Caterham vidéki kastélya, ahol fiatalokból álló vidám társaság vendégeskedik. Egyikük sem éppen korán kelő, ám akad közöttük egy, Gerald Wade, aki minden képzeletet felülmúlóan sokáig alszik. Olyannyira, hogy mire leér reggelizni, szinte már ebédre terítenek.

Ez persze nem csak a háziasszonyt, hanem a többieket is bosszantja, ezért – legalábbis szerintük – remek tréfát eszelnek ki, néhány hangosabbnál hangosabb ébresztőóra közreműködésével.
Csakhogy a fiatalember másnap nem hogy a megszokottnál korábban, de egyáltalán nem érkezik le a reggelihez. Mi több, később sem. Majd megjelenik az inas, aki szörnyű hírrel szolgál az érdeklődőknek: „… a szerencsétlen fiatalember örökre elaludt.”

Majd kicsivel később az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1929

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie - „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · ISBN: 9789634792826
>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792628 · Fordította: Kada Júlia
>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia

6 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Lord Caterham · Lady Eileen Brent (Bundle)


Kedvencelte 21

Most olvassa 7

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

Gorkie>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

A Chimneys titkával szerettem volna kezdeni, mert az az első Battle főfelügyelő történet. Sajnos, az még nem volt meg, így ez maradt elsőnek.
Kezdek nagyon belejönni, mert itt is rájöttem, hogy ki a tettes, de maga a Hét Számlap rejtélye nagyot ütött. Erre egyáltalán nem számítottam. :))
Batyu, az amatőr nyomozó meséli el a történetet. Nagyon bátor, talán túlságosan is, ami nem egyszer bajba sodorja. Itt-ott nagyon izgalmas volt vagy éppen mulatságos, ahogy próbált kimászni az adott helyzetből. :)
Végül aztán minden és mindenki a helyére került, én meg csak pislogtam, mint a hal a szatyorban, hogy megint, hogy lehetett ilyen húzást kiagyalni. Ha rá is jövök, hogy ki a gyilkos, akkor is kapok valami arculcsapást. Imádom AC-t. :))

>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia
gazibla IP>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Jó kis csavaros történet, de a szereplők nevei kicsit komolytalanok. :) Batyu, Gülü, Zokni. :D Ezek a nevek nem Agatha Christie-re vallanak. :) Ettől függetlenül jó volt a könyv kidolgozott karakterek és kiszámíthatatlan végkifejlet.

Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

AC 52%
Ez a nô egy zseni!
Az eddigi legviccesebb AC könyvem, mégpedig Lord Caterham miatt. Komolyan úgy gondolom, h az eddigi legviccesebb AC karakter. Amilyen szöveget levágott ott a lánykérés kapcsán…, hát hangosam röhögtem.
Maga a sztori is tökéletes volt! A szereplôk is! Battle felügyelônek gyorsan utána is néztem, mert nem rémlett, ezt a sorozatot elôre veszem.
Gyorsan megnéztem a film szereposztását: Sir John Gielgud volt Lord Caterham. Meg kell néznem!
spoiler

krlany IP>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Nem tudom ki az a Battle felügyelő, de szívesen megismerkednék vele.:) Igazából nem fűztem nagy reményeket az amatőr nyomozókhoz, de végig elég izgalmas volt, és a slusszpoénnál pont mellé lőttem, szóval Agatha néni jól megvezetett. Hamar befalós sztori, pár óra.

Annie_Cresta>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Természetesen Agatha Christie-nek sikerült ismét átvernie, de úgy, hogy a könyv végén ordítozva követeltem a magyarázatot. Naná, hogy meglepődtem! Pedig egyébként gondoltam is az illetőre, hogy ”haha, milyen lenne, ha ő lenne az emberünk? Haha”… Hát amikor kiderült, már nem igazán hahaztam.
A könyv a Battle főfelügyelő sorozatba tartozik, de az eseményeket nem ő mesélte el, igazából nem is volt végig jelen. Bundle nagyon szimpatikus szereplő, gyors észjárású és okos. A Hét Számlap ötlete is tetszett, tartogatott csavarokat ez is.
Összességében ez egy kellemes és fordulatos AC könyv volt, nekem nagyon tetszett.

gyuszi64>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

2020/146. otthoni polc

A regény 1929-es, az írónő korai munkái közül való, amit végig érezni is a könyvön. Szórakoztató és humoros a történet, (ál) kalandregény-beütéssel, az 1925-ös Királyok és kalandorok gyengén kötődő folytatása.

Bő tizenöt éve végigolvastam Agatha Christie-t (nem volt nehéz: tömegközlekedés, napi két óra/könyv, négy hónapon keresztül), de amikor a legutóbbi értékeléseket olvastam, összekevertem ezt a regényt az Órák-kal, és bizony rájöttem, hogy semmire sem emlékszem belőle. Nem is minősül így igazi újraolvasásnak, mert csak a legvégén, a nagy csattanó környékén ugrott be valami gyenge emlékképem. És utólag látom is, miért: a szerzői kéz kicsit gyengébb még, a cselekmény kalandosabb, mint A.C. átlag regényeiben, és az írónő szokatlan (nem is teljesen korrekt) narratívát alkalmaz.

A regény nagyon olvasmányos, A.C. elengedi a humorát; a Wodehouse-féle kastélyt és kissé ütődött birtokosait kell elképzelnünk, a nagyjából hasonló intellektualitású fiatalokkal. :)

Csak megjegyzem, itt is érezni Britannia üzenetét, mint A.C. többi regényében is, miszerint a rendszer mindenképpen működik (még akkor is, ha néhány kelléke, pl. a „vidám kétbalkezesek” kissé bárgyúak).

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635488890 · Fordította: Kada Júlia
Totti86>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Többször is olvastam már a könyvet, de most először úgy, hogy előtte már olvastam a Chimneys titkát. Szeretem az olyan történeteket, ahol ismerős szereplők bukkannak fel újra, főleg ha nem feltétlenül sorozatról van szó és a karakterek már előtte is szimpatikusak voltak. Van valamiféle varázsa.
Ebben a történetben a körülmények, a fiatal baráti társaság, a bérelt villa, a felhőtlen mindennapok közjátékai könnyeddé teszik a történetet, a haláleset miatt mégis sötétség lengi be az idillt.
Ez AC egyik legkellemesebb sztorija. Egy-két unalmasabb jelenettől eltekintve végig azt érezni, hogy szerette írni ezt a könyvet, a szereplők zsonganak, állandóan zajlanak az események. Ha épp semmi sem történik, akkor is van valami hangulatos közjáték.
Ami miatt még inkább emelem a kalapom, az maga a Hét Számlap rejtélye. A társaság leleplezése, és a rengeteg kétértelmű utalás, amely végigkísérte szinte az egész könyvet. Külön kalapemelés egy olyan fejezetért, amely egy az egyben jelentette ezt is és azt is. Óriási bátorság és tehetség kellett ahhoz, hogy bizonyos karakterek a szemünk előtt, sőt kizárólag nekünk, olvasóknak játsszák el a szerepüket.
Batyu és Bill évődése szerencsére nem áll a középpontban, de a köztük lévő vonzalom tapintható a történet során. Bill továbbra is jóravaló mamlasz, Batyu pedig még mindig egyfolytában keresi a bajt és önszántából keveredik a legveszélyesebb kalandokba.
Battle főfelügyelő hozza a tőle megszokott eredményt. Poirot-tól eltérően nem a született zsenialitás, hanem a módszeres nyomozás, a szimat és az évtizedes tapasztalat emeli a Scotland Yard legeredményesebb nyomozói közé.

gabona P>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

HA NINCSEN LÓ…

Agatha Christie már a Chimneys titkában is bizonyította, hogy nincs szükség sem Poirot-ra, sem pedig Marple kisasszonyra, de még Tommy és Tuppence párosára sem ahhoz, hogy egy remek AC-krimi születhessen. A már jól ismert Lord Caterham és a kissé bogaras társaság Batyuval (na meg persze Battle főfelügyelővel) az élen visszatér egy jó kis nyomozás erejéig, egyszerre nevetünk és törjük a fejünket a megoldáson. Igaz, a nevek kavalkádjába egy idő után bele lehet keveredni, a végső megoldás – szerintem – elég kézenfekvő. Ami külön tetszett, hogy spoiler volt magyar szereplő, s talán még a megszokottnál is érdekesebb háttér, amit a Hét Számlap klub szolgáltatott. Egyszer olvasható, meglepően szórakoztató, noha nem éppen könnyed történet. Nem érdemes ezzel kezdeni a sort, de Rejtő- és Wodehouse-olvasóknak erősen ajánlott.

>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia
clarisssa P>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Olyan naiv vagyok, hogy még mindig próbálom egy Agatha Christie krimi olvasása közben kitalálni a megoldást, pedig már igazán tudhatnám, hogy ez lehetetlen vállalkozás… :) Természetesen ő ezúttal is fényévekkel megelőzött turpisságban és rafinériában, hiszen ez a befejezés is olyan, amit álmomban sem gondoltam volna. Viszont olvasás és fejtörés közben kifejezetten jól szórakoztam, az írónő általam eddig olvasott könyvei közül ez volt a leghumorosabb. @Uzsonna értékeléséből tudom, hogy van itt nem kevés Wodehouse-i beütés, ami már csak azért is vicces, mert pont mostanában tervezek vele is megismerkedni. Most már nagy reményekkel állok ennek elébe!

>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792628 · Fordította: Kada Júlia
4 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Az első önálló Battle felügyelős történetem!
És azt kell mondjam nagyon tetszett. Még sose használtam ezt a jelzőt AC-vel kapcsolatban, de ez a könyv kifejezetten vagány volt. Talán a sok fiatal szereplő miatt, talán a titkosszolgálati hangulat miatt, de tényleg nagyon pörgős, izgalmas történetet kaptunk. Nagyon élveztem a nyomozást, az eltérő karaktereket, Battle felügyelő finom kis megmozdulásait.
Bevallom a végkifejletnek, a gyilkosnak, a Hét számlap megfejtésének közelében sem jártam, de nem bánom, szeretem, ha egy szerzőt tizen-huszon sok elolvasott könyv után is meg tud lepni.


Népszerű idézetek

Maya>!

…sose tartottam sokra azt a jelszót, hogy „Fő a biztonság". Véleményem szerint jobb lenne, ha az autóbusz minél előbb elütne mindenkit, aki egész életében arra vigyáz, hogy el ne üsse egy autóbusz, és egyszer s mindenkorra végezne vele. Az ilyen ember úgyse ér semmit.

87. oldal - Magyar Könyvklub (X. fejezet - Bundle ellátogat a Scotland Yardra)

3 hozzászólás
Kogoro>!

Nekünk, magyaroknak acélidegeink vannak.

186. oldal, 22. fejezet - Radzky grófnő története (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: magyarok, magyarság
1 hozzászólás
Kiara>!

– Senkit sem kedvelek, aki idejön a házamba meghalni, csak hogy engem bosszantson. – mondta Lord Caterham makacsul.

40. oldal (Európa, 2012)

bszgabi>!

Életveszélyes dolog úgy tenni, mintha az ember érdeklődne egy férfi kedvenc témája iránt. Hallanod kellett volna, micsoda zagyvaságokat hordott össze az én ifjonti elmémről, meg arról, hogy milyen örömére szolgál majd elősegíteni a kibontakozását. Az én elmém! Ha Gerorge csak a felét tudná annak, ami az én fejemben megfordul, elájulna a rémülettől!

247. oldal

u_san>!

– Miért kell az embereknek épp az én szobámban meghalniuk? – húzta el a száját Bundle.
– Szóról szóra ezt mondtam én is – állapította meg Lord Caterham. – Tapintatlanság. Manapság mindenki átkozottul tapintatlan.
– Bár engem igazán nem zavar – közölte Bundle vitézül. – Miért zavarna?
– Engem bizony zavarna – mondta az apja. – Méghozzá nagyon. Mindenfélét összeálmodnék… tudod, szellemkezekről meg csörgő láncokról.
– Nézd – mondta Bundle –, Louisa néni a te ágyadban halt meg. Miért nem látod a kísértetét ott lebegni fölötted?
– Néha látom – borzongott meg Lord Caterham. – Különösen ha homárt eszem vacsorára.

Kapcsolódó szócikkek: Lady Eileen Brent (Bundle) · Lord Caterham
sssajt>!

– (…) Kitűnő a francia kiejtése, Stevens. Sokkal jobb, mint az enyém.
– Örömmel hallom, uram. Az utóbbi időben beiratkoztam egy francia levelező tanfolyamra.
– Komolyan? Stevens, maga elképesztő fickó.

32. oldal

Hollóhát>!

– Ezt hívják általános műveltségnek.
– Van-e rémesebb e két szónál? – kiáltott fel Mr. O'Rourke. – Hála az égnek, én magam, iskolázott ember lévén, minden tárgyban teljességgel tudatlan vagyok – fűzte hozzá jámboran.

Szédültnapraforgó>!

Valaki ma reggel becsöngetett, és megkérdezte, megtarthatnák-e itt a cserkészlányok szűrését.
– Talán gyűlését – szólt közbe Bundle.
– Nem mindegy? Egyik semmitmondó, ostoba szó olyan, mint a másik.

47. oldal

Kiara>!

– (…) Mit mondtál MacDonaldnak?
– Megpróbáltam kigyógyítani abból a tévképzetből, hogy ő a Mindenható Atyaúristen. Persze úgyis hiába.

41-42. oldal (Európa, 2012)


A sorozat következő kötete

Battle főfelügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Hugh Laurie: A balek
Holden Rose: A Nyúl akta
Dan Brown: Angyalok és démonok
A. J. Quinnell: A kék gyűrű
Steve Berry: Az elveszett parancs
Arszen Revazov: Magány – 12
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca