A ​Hét Számlap rejtélye (Battle főfelügyelő 2.) 384 csillagozás

Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nagy-Britanniában ​1929-ben, Magyarországon viszont csak 1995-ben jelent meg először a G. K. Chesterton fő művének tartott, Az ember, aki Csütörtök volt című regény hatásait tükröző regény, A Hét Számlap rejtélye.
Melynek helyszíne Chimneys, Lord Caterham vidéki kastélya, ahol fiatalokból álló vidám társaság vendégeskedik. Egyikük sem éppen korán kelő, ám akad közöttük egy, Gerald Wade, aki minden képzeletet felülmúlóan sokáig alszik. Olyannyira, hogy mire leér reggelizni, szinte már ebédre terítenek.

Ez persze nem csak a háziasszonyt, hanem a többieket is bosszantja, ezért – legalábbis szerintük – remek tréfát eszelnek ki, néhány hangosabbnál hangosabb ébresztőóra közreműködésével.
Csakhogy a fiatalember másnap nem hogy a megszokottnál korábban, de egyáltalán nem érkezik le a reggelihez. Mi több, később sem. Majd megjelenik az inas, aki szörnyű hírrel szolgál az érdeklődőknek: „… a szerencsétlen fiatalember örökre elaludt.”

Majd kicsivel később az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1929

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Aquila könyvek Aquila

>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · ISBN: 9789634792826
>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792628 · Fordította: Kada Júlia
>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia

6 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Lord Caterham · Lady Eileen Brent (Bundle)


Kedvencelte 22

Most olvassa 9

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Sir Oswald Coote bérbe veszi Lord Caterham vidéki kastélyát. Mielőtt lejár a bérlet egy fiatalokból álló társaság tagjai úgy döntenek, hogy megviccelik társukat, Gerald Wade-et. Nyolc ébresztőóra segítségével próbálják felébreszteni a szokásosan későn kelő férfit, ám a tréfa tragédiába torkollik, mert Wade soha többé nem ébred fel. Ráadásul a nyolc óra közül az egyik eltűnik a szobából és később odakint találják a pázsiton, ahová nyilván az ablakból dobták ki. Rövidesen Mr. Ronald Devereux-t lelövik és a halála előtti pillanatokban a Hét Számlapot és Jimmy Thesiger-t említi meg…
A történet helyszíne Chimneys, ahol Agatha Christie négy évvel korábbi regénye (Chimneys titka) is játszódott. Néhány ott megismert karakter ebben a könyvben is felbukkan: Batyu (Lady Eileen Brent), Dr. Cartwright, Lord Caterham, Bill Eversleigh, Sir George Lomax, Melrose ezredes, valamint a kormornyik, Tredwell.
Hogy mi köze a rejtélyes haláleseteknek a titkozatos Hét Számlap társasághoz, azt Battle főfelügyelő próbálja felgöngyölíteni.
A meglepő végkifejleten túl a kötet humorát érdemes azért kiemelni. Ez a könnyed hangvételű krimi nem lesz a kedvencem. Ez a kötet ma már inkább megmosolyogtató, semmint izgalmas. (10.)

>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Agatha Christie 10. regényének színhelye a Chimneys titkából megismert kastély, ahol 4 évvel később ismét olyan tapintatlan dologra ragadtatja magát valaki, hogy képes meghalni Lord Caterham házában. Szerencsére ismét feltűnik a színen a jó öreg Battle felügyelő, hogy felderítse a bűntényt, azonban az útját ismét keresztezik az előző alkalommal megismert lelkes amatőr nyomozóink, akik néha inkább hátráltatják az ügy sikerét. Ráadásul a rejtélyes halálesetet egy újabb követi de az már nem a kastélyban, ami még tovább ködösíti a történetet. A hamisítatlan 1930-as évekbeli kalandtörténet mai szemmel olvasva már inkább megmosolyogtató, mintsem izgalmakkal teli, de néhány órára kellemes kikapcsolódást nyújt. A Chimneys titkában csak mellékszereplőként feltűnő Bundle (Batyu) és édesapja Lord Caterham ebben a regényben sokkal markánsabb szerepet kap, így az olvasó is élvezettel merülhet el P. G. Wodehouse műveinek hangulatát idéző jelenetekben. Kétségkívül nem egy klasszikus Agatha Christie regény, sőt még igazán detektívregénynek sem mondható, azonban az írónő azért a végére itt is tartogat egy extra csavart, ami miatt mégis érdemes kézbe venni a könyvet.

3 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

A Chimneys titkával szerettem volna kezdeni, mert az az első Battle főfelügyelő történet. Sajnos, az még nem volt meg, így ez maradt elsőnek.
Kezdek nagyon belejönni, mert itt is rájöttem, hogy ki a tettes, de maga a Hét Számlap rejtélye nagyot ütött. Erre egyáltalán nem számítottam. :))
Batyu, az amatőr nyomozó meséli el a történetet. Nagyon bátor, talán túlságosan is, ami nem egyszer bajba sodorja. Itt-ott nagyon izgalmas volt vagy éppen mulatságos, ahogy próbált kimászni az adott helyzetből. :)
Végül aztán minden és mindenki a helyére került, én meg csak pislogtam, mint a hal a szatyorban, hogy megint, hogy lehetett ilyen húzást kiagyalni. Ha rá is jövök, hogy ki a gyilkos, akkor is kapok valami arculcsapást. Imádom AC-t. :))

>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia
Csilla‿ P>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Tulajdonképpen adhattam volna akár öt csillagot is, mert alapvetően tetszett a könyv.De nem tettem, mert a könyv első harmadától annyira nem voltam elájulva. Szerintem elég lassan indultak be az események. Az sem tett jót nekem, hogy mindjárt az elején szinte az összes szereplő megjelent. Alig tudtam követni, hogy ki kicsoda, kivel van. Aztán már belejöttem , elkaptam a fonalat.De Battle főfelügyelőtől akkor is egy kicsit több aktivítást vártam volna.

gazibla IP>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Jó kis csavaros történet, de a szereplők nevei kicsit komolytalanok. :) Batyu, Gülü, Zokni. :D Ezek a nevek nem Agatha Christie-re vallanak. :) Ettől függetlenül jó volt a könyv kidolgozott karakterek és kiszámíthatatlan végkifejlet.

Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

AC 52%
Ez a nô egy zseni!
Az eddigi legviccesebb AC könyvem, mégpedig Lord Caterham miatt. Komolyan úgy gondolom, h az eddigi legviccesebb AC karakter. Amilyen szöveget levágott ott a lánykérés kapcsán…, hát hangosam röhögtem.
Maga a sztori is tökéletes volt! A szereplôk is! Battle felügyelônek gyorsan utána is néztem, mert nem rémlett, ezt a sorozatot elôre veszem.
Gyorsan megnéztem a film szereposztását: Sir John Gielgud volt Lord Caterham. Meg kell néznem!
spoiler

krlany IP>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Nem tudom ki az a Battle felügyelő, de szívesen megismerkednék vele.:) Igazából nem fűztem nagy reményeket az amatőr nyomozókhoz, de végig elég izgalmas volt, és a slusszpoénnál pont mellé lőttem, szóval Agatha néni jól megvezetett. Hamar befalós sztori, pár óra.

Totti86>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Többször is olvastam már a könyvet, de most először úgy, hogy előtte már olvastam a Chimneys titkát. Szeretem az olyan történeteket, ahol ismerős szereplők bukkannak fel újra, főleg ha nem feltétlenül sorozatról van szó és a karakterek már előtte is szimpatikusak voltak. Van valamiféle varázsa.
Ebben a történetben a körülmények, a fiatal baráti társaság, a bérelt villa, a felhőtlen mindennapok közjátékai könnyeddé teszik a történetet, a haláleset miatt mégis sötétség lengi be az idillt.
Ez AC egyik legkellemesebb sztorija. Egy-két unalmasabb jelenettől eltekintve végig azt érezni, hogy szerette írni ezt a könyvet, a szereplők zsonganak, állandóan zajlanak az események. Ha épp semmi sem történik, akkor is van valami hangulatos közjáték.
Ami miatt még inkább emelem a kalapom, az maga a Hét Számlap rejtélye. A társaság leleplezése, és a rengeteg kétértelmű utalás, amely végigkísérte szinte az egész könyvet. Külön kalapemelés egy olyan fejezetért, amely egy az egyben jelentette ezt is és azt is. Óriási bátorság és tehetség kellett ahhoz, hogy bizonyos karakterek a szemünk előtt, sőt kizárólag nekünk, olvasóknak játsszák el a szerepüket.
Batyu és Bill évődése szerencsére nem áll a középpontban, de a köztük lévő vonzalom tapintható a történet során. Bill továbbra is jóravaló mamlasz, Batyu pedig még mindig egyfolytában keresi a bajt és önszántából keveredik a legveszélyesebb kalandokba.
Battle főfelügyelő hozza a tőle megszokott eredményt. Poirot-tól eltérően nem a született zsenialitás, hanem a módszeres nyomozás, a szimat és az évtizedes tapasztalat emeli a Scotland Yard legeredményesebb nyomozói közé.

Annie_Cresta>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Természetesen Agatha Christie-nek sikerült ismét átvernie, de úgy, hogy a könyv végén ordítozva követeltem a magyarázatot. Naná, hogy meglepődtem! Pedig egyébként gondoltam is az illetőre, hogy ”haha, milyen lenne, ha ő lenne az emberünk? Haha”… Hát amikor kiderült, már nem igazán hahaztam.
A könyv a Battle főfelügyelő sorozatba tartozik, de az eseményeket nem ő mesélte el, igazából nem is volt végig jelen. Bundle nagyon szimpatikus szereplő, gyors észjárású és okos. A Hét Számlap ötlete is tetszett, tartogatott csavarokat ez is.
Összességében ez egy kellemes és fordulatos AC könyv volt, nekem nagyon tetszett.

gyuszi64>!
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

2020/146. otthoni polc

A regény 1929-es, az írónő korai munkái közül való, amit végig érezni is a könyvön. Szórakoztató és humoros a történet, (ál) kalandregény-beütéssel, az 1925-ös Királyok és kalandorok gyengén kötődő folytatása.

Bő tizenöt éve végigolvastam Agatha Christie-t (nem volt nehéz: tömegközlekedés, napi két óra/könyv, négy hónapon keresztül), de amikor a legutóbbi értékeléseket olvastam, összekevertem ezt a regényt az Órák-kal, és bizony rájöttem, hogy semmire sem emlékszem belőle. Nem is minősül így igazi újraolvasásnak, mert csak a legvégén, a nagy csattanó környékén ugrott be valami gyenge emlékképem. És utólag látom is, miért: a szerzői kéz kicsit gyengébb még, a cselekmény kalandosabb, mint A.C. átlag regényeiben, és az írónő szokatlan (nem is teljesen korrekt) narratívát alkalmaz.

A regény nagyon olvasmányos, A.C. elengedi a humorát; a Wodehouse-féle kastélyt és kissé ütődött birtokosait kell elképzelnünk, a nagyjából hasonló intellektualitású fiatalokkal. :)

Csak megjegyzem, itt is érezni Britannia üzenetét, mint A.C. többi regényében is, miszerint a rendszer mindenképpen működik (még akkor is, ha néhány kelléke, pl. a „vidám kétbalkezesek” kissé bárgyúak).

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635488890 · Fordította: Kada Júlia

Népszerű idézetek

Maya>!

…sose tartottam sokra azt a jelszót, hogy „Fő a biztonság". Véleményem szerint jobb lenne, ha az autóbusz minél előbb elütne mindenkit, aki egész életében arra vigyáz, hogy el ne üsse egy autóbusz, és egyszer s mindenkorra végezne vele. Az ilyen ember úgyse ér semmit.

87. oldal - Magyar Könyvklub (X. fejezet - Bundle ellátogat a Scotland Yardra)

3 hozzászólás
Kogoro P>!

Nekünk, magyaroknak acélidegeink vannak.

186. oldal, 22. fejezet - Radzky grófnő története (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: magyarok, magyarság
1 hozzászólás
Kiara P>!

– Senkit sem kedvelek, aki idejön a házamba meghalni, csak hogy engem bosszantson. – mondta Lord Caterham makacsul.

40. oldal (Európa, 2012)

bszgabi>!

Életveszélyes dolog úgy tenni, mintha az ember érdeklődne egy férfi kedvenc témája iránt. Hallanod kellett volna, micsoda zagyvaságokat hordott össze az én ifjonti elmémről, meg arról, hogy milyen örömére szolgál majd elősegíteni a kibontakozását. Az én elmém! Ha Gerorge csak a felét tudná annak, ami az én fejemben megfordul, elájulna a rémülettől!

247. oldal

u_san>!

– Miért kell az embereknek épp az én szobámban meghalniuk? – húzta el a száját Bundle.
– Szóról szóra ezt mondtam én is – állapította meg Lord Caterham. – Tapintatlanság. Manapság mindenki átkozottul tapintatlan.
– Bár engem igazán nem zavar – közölte Bundle vitézül. – Miért zavarna?
– Engem bizony zavarna – mondta az apja. – Méghozzá nagyon. Mindenfélét összeálmodnék… tudod, szellemkezekről meg csörgő láncokról.
– Nézd – mondta Bundle –, Louisa néni a te ágyadban halt meg. Miért nem látod a kísértetét ott lebegni fölötted?
– Néha látom – borzongott meg Lord Caterham. – Különösen ha homárt eszem vacsorára.

Kapcsolódó szócikkek: Lady Eileen Brent (Bundle) · Lord Caterham
sssajt>!

– (…) Kitűnő a francia kiejtése, Stevens. Sokkal jobb, mint az enyém.
– Örömmel hallom, uram. Az utóbbi időben beiratkoztam egy francia levelező tanfolyamra.
– Komolyan? Stevens, maga elképesztő fickó.

32. oldal

Szelén>!

– Hogy engedhette meg?
– Soha nem avatkozom bele mások dolgába – jelentette ki Lord Caterham.
– Meg kellett volna mondania, mit gondol róla.
– Sajnos a mai civilizált világban ez szóba sem jöhet – sajnálkozott Lord Caterham.
– A kőkorszakban talán… de nem, azt hiszem, akkor se ment volna… hisz olyan vékonydongájú vagyok.
– Bundle-t! Bundle-t! Akinek én nem mertem megkérni a kezét, mert tudtam, hogy csak kinevetne. És akkor George… ez az ocsmány vén szószátyár, ez a gátlástalan, képmutató majom, akinek csak a szája jár… ez az undorító, mocskos önimádó…
– Ne hagyja abba – mondta Lord Caterham – nagyon élvezem.

243. oldal

Szédültnapraforgó >!

Valaki ma reggel becsöngetett, és megkérdezte, megtarthatnák-e itt a cserkészlányok szűrését.
– Talán gyűlését – szólt közbe Bundle.
– Nem mindegy? Egyik semmitmondó, ostoba szó olyan, mint a másik.

47. oldal

Kiara P>!

– (…) Mit mondtál MacDonaldnak?
– Megpróbáltam kigyógyítani abból a tévképzetből, hogy ő a Mindenható Atyaúristen. Persze úgyis hiába.

41-42. oldal (Európa, 2012)


A sorozat következő kötete

Battle főfelügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
G. K. Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben
Szerb Antal: A Pendragon legenda
John Fowles: A lepkegyűjtő
Ian Fleming: James Bond – A gyémánt örök
Graham Greene: Brightoni szikla