A ​Hét Számlap rejtélye (Battle főfelügyelő 2.) 287 csillagozás

Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nagy-Britanniában ​1929-ben, Magyarországon viszont csak 1995-ben jelent meg először a G. K. Chesterton fő művének tartott, Az ember, aki Csütörtök volt című regény hatásait tükröző regény, A Hét Számlap rejtélye.
Melynek helyszíne Chimneys, Lord Caterham vidéki kastélya, ahol fiatalokból álló vidám társaság vendégeskedik. Egyikük sem éppen korán kelő, ám akad közöttük egy, Gerald Wade, aki minden képzeletet felülmúlóan sokáig alszik. Olyannyira, hogy mire leér reggelizni, szinte már ebédre terítenek.

Ez persze nem csak a háziasszonyt, hanem a többieket is bosszantja, ezért – legalábbis szerintük – remek tréfát eszelnek ki, néhány hangosabbnál hangosabb ébresztőóra közreműködésével.
Csakhogy a fiatalember másnap nem hogy a megszokottnál korábban, de egyáltalán nem érkezik le a reggelihez. Mi több, később sem. Majd megjelenik az inas, aki szörnyű hírrel szolgál az érdeklődőknek: „… a szerencsétlen fiatalember örökre elaludt.”

Majd kicsivel később az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1929

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie - „keretes” könyvek, Agatha Christie

>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · ISBN: 9789634792826
>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792628 · Fordította: Kada Júlia
>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia

6 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Lord Caterham · Lady Eileen Brent (Bundle)


Kedvencelte 19

Most olvassa 8

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

A Chimneys titkával szerettem volna kezdeni, mert az az első Battle főfelügyelő történet. Sajnos, az még nem volt meg, így ez maradt elsőnek.
Kezdek nagyon belejönni, mert itt is rájöttem, hogy ki a tettes, de maga a Hét Számlap rejtélye nagyot ütött. Erre egyáltalán nem számítottam. :))
Batyu, az amatőr nyomozó meséli el a történetet. Nagyon bátor, talán túlságosan is, ami nem egyszer bajba sodorja. Itt-ott nagyon izgalmas volt vagy éppen mulatságos, ahogy próbált kimászni az adott helyzetből. :)
Végül aztán minden és mindenki a helyére került, én meg csak pislogtam, mint a hal a szatyorban, hogy megint, hogy lehetett ilyen húzást kiagyalni. Ha rá is jövök, hogy ki a gyilkos, akkor is kapok valami arculcsapást. Imádom AC-t. :))

>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia
>!
gazibla P
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Jó kis csavaros történet, de a szereplők nevei kicsit komolytalanok. :) Batyu, Gülü, Zokni. :D Ezek a nevek nem Agatha Christie-re vallanak. :) Ettől függetlenül jó volt a könyv kidolgozott karakterek és kiszámíthatatlan végkifejlet.

>!
krlany I+SMP
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Nem tudom ki az a Battle felügyelő, de szívesen megismerkednék vele.:) Igazából nem fűztem nagy reményeket az amatőr nyomozókhoz, de végig elég izgalmas volt, és a slusszpoénnál pont mellé lőttem, szóval Agatha néni jól megvezetett. Hamar befalós sztori, pár óra.

>!
Annie_Cresta
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Természetesen Agatha Christie-nek sikerült ismét átvernie, de úgy, hogy a könyv végén ordítozva követeltem a magyarázatot. Naná, hogy meglepődtem! Pedig egyébként gondoltam is az illetőre, hogy ”haha, milyen lenne, ha ő lenne az emberünk? Haha”… Hát amikor kiderült, már nem igazán hahaztam.
A könyv a Battle főfelügyelő sorozatba tartozik, de az eseményeket nem ő mesélte el, igazából nem is volt végig jelen. Bundle nagyon szimpatikus szereplő, gyors észjárású és okos. A Hét Számlap ötlete is tetszett, tartogatott csavarokat ez is.
Összességében ez egy kellemes és fordulatos AC könyv volt, nekem nagyon tetszett.

>!
gabona MP
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

HA NINCSEN LÓ…

Agatha Christie már a Chimneys titkában is bizonyította, hogy nincs szükség sem Poirot-ra, sem pedig Marple kisasszonyra, de még Tommy és Tuppence párosára sem ahhoz, hogy egy remek AC-krimi születhessen. A már jól ismert Lord Caterham és a kissé bogaras társaság Batyuval (na meg persze Battle főfelügyelővel) az élen visszatér egy jó kis nyomozás erejéig, egyszerre nevetünk és törjük a fejünket a megoldáson. Igaz, a nevek kavalkádjába egy idő után bele lehet keveredni, a végső megoldás – szerintem – elég kézenfekvő. Ami külön tetszett, hogy spoiler volt magyar szereplő, s talán még a megszokottnál is érdekesebb háttér, amit a Hét Számlap klub szolgáltatott. Egyszer olvasható, meglepően szórakoztató, noha nem éppen könnyed történet. Nem érdemes ezzel kezdeni a sort, de Rejtő- és Wodehouse-olvasóknak erősen ajánlott.

>!
Európa, Budapest, 2012
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793377 · Fordította: Kada Júlia
>!
Orsi_olvas
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Az első önálló Battle felügyelős történetem!
És azt kell mondjam nagyon tetszett. Még sose használtam ezt a jelzőt AC-vel kapcsolatban, de ez a könyv kifejezetten vagány volt. Talán a sok fiatal szereplő miatt, talán a titkosszolgálati hangulat miatt, de tényleg nagyon pörgős, izgalmas történetet kaptunk. Nagyon élveztem a nyomozást, az eltérő karaktereket, Battle felügyelő finom kis megmozdulásait.
Bevallom a végkifejletnek, a gyilkosnak, a Hét számlap megfejtésének közelében sem jártam, de nem bánom, szeretem, ha egy szerzőt tizen-huszon sok elolvasott könyv után is meg tud lepni.

>!
Galagonya33
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Ez az eddigi legmulatságosabb Christie! Ennyit még nem nevettem krimin. :)
Lord Caterham volt a kedvenc karakterem, igazi angol!

>!
KillerCat P
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Agatha ismét az orromnál fogva vezetett,de nagyon élveztem :-) Ez a csavar egyszerűen zseniális volt :-)

>!
amanda888 P
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Ááááááááá, hogy az @{%}łŁ$ߧggrrrrr… Na, ezt éreztem a könyv végén! Hogy a jó életbe már, hogy ennyire bevitt a csőbe Agatha! Azt hittem, hogy ennyi AC könyv után szerzek már egy kis rutint, és hogy a kis sejtéseim a végén beigazolódnak, de ez totál elbizakodott gondolat volt. Természetesen olyan vége lett, hogy ezt csak Poirot találhatta volna ki… Vagy Miss Marple… Vagy még Sherlock…
A könyv maga nagyon könnyed, fiatalos, lendületes volt, sok kis kalanddal, kalandvággyal, humorral. Teljesen más volt szerintem, mint egy Poirot, vagy Marple kötet. Battle felügyelőt nem nagyon lehetett megismerni ebben a részben, viszont Bundle-t igen. (Mondjuk engem ez a Batyuzás nagyon zavart, abszolút nem tetszett. Illetve egy csomó gépelési hiba is volt az Európa, 2012-es kiadásában, ami csak azért fáj, mert nem az első ilyen kiadásnál tapasztalom. És természetesen ezeket gyűjtöttem össze… :-()
A kedvencem Lord Caterham, hatalmas figura! Feküdtem a megnyilvánulásain! Ez a könyv, vagy ez a sorozat is megérdemelne egy filmes, sorozatos remake-t, jó dolgokat lehetne kihozni belőle.

>!
nagy_anikó 
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

Agatha Christie regénnyel nem lehet mellé fogni. Sosem unatkozom olvasásuk közben. Ez most egy friss, fiatalos, lendületes történet volt. Igaz kissé titokzatos (már ami a Hét Számlap társaságának miben létét illeti). Bundle egy leleményes, belevaló ifjú hölgy, mindig eléri, amit kitűz célul, szerettem rámenősségét. Mégis kedvencem Lord Caterham lett, jókat szórakoztam a dolgokhoz való hozzáállásán, és ahogy a lánykérést kezelte…, az nálam mindent tarolt.


Népszerű idézetek

>!
Maya

…sose tartottam sokra azt a jelszót, hogy „Fő a biztonság". Véleményem szerint jobb lenne, ha az autóbusz minél előbb elütne mindenkit, aki egész életében arra vigyáz, hogy el ne üsse egy autóbusz, és egyszer s mindenkorra végezne vele. Az ilyen ember úgyse ér semmit.

87. oldal - Magyar Könyvklub (X. fejezet - Bundle ellátogat a Scotland Yardra)

3 hozzászólás
>!
Kogoro

Nekünk, magyaroknak acélidegeink vannak.

186. oldal, 22. fejezet - Radzky grófnő története (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: magyarok, magyarság
1 hozzászólás
>!
bszgabi

Életveszélyes dolog úgy tenni, mintha az ember érdeklődne egy férfi kedvenc témája iránt. Hallanod kellett volna, micsoda zagyvaságokat hordott össze az én ifjonti elmémről, meg arról, hogy milyen örömére szolgál majd elősegíteni a kibontakozását. Az én elmém! Ha Gerorge csak a felét tudná annak, ami az én fejemben megfordul, elájulna a rémülettől!

247. oldal

>!
Hollóhát

– Ezt hívják általános műveltségnek.
– Van-e rémesebb e két szónál? – kiáltott fel Mr. O'Rourke. – Hála az égnek, én magam, iskolázott ember lévén, minden tárgyban teljességgel tudatlan vagyok – fűzte hozzá jámboran.

>!
sssajt

– (…) Kitűnő a francia kiejtése, Stevens. Sokkal jobb, mint az enyém.
– Örömmel hallom, uram. Az utóbbi időben beiratkoztam egy francia levelező tanfolyamra.
– Komolyan? Stevens, maga elképesztő fickó.

32. oldal

>!
Kiara P

– Senkit sem kedvelek, aki idejön a házamba meghalni, csak hogy engem bosszantson. – mondta Lord Caterham makacsul.

40. oldal (Európa, 2012)

>!
Kiara P

– (…) Mit mondtál MacDonaldnak?
– Megpróbáltam kigyógyítani abból a tévképzetből, hogy ő a Mindenható Atyaúristen. Persze úgyis hiába.

41-42. oldal (Európa, 2012)

>!
u_san

– Miért kell az embereknek épp az én szobámban meghalniuk? – húzta el a száját Bundle.
– Szórol szóra ezt mondtam én is – állapította meg Lord Caterham. -Tapintatlanság. Manapság mindenki átkozottul tapintatlan.
– Bár engem igazán nem zavar – közölte Bundle vitézül. – Miért zavarna?
– Engem bizony zavarna – mondta az apja. – Méghozzá nagyon. Mindenfélét összeálmodnék… tudod, szellemkezekről meg csörgő láncokról.
– Nézd – mondta Bundle –, Louisa néni a te ágyadban halt meg. Miért nem látod a kísértetét ott lebegni fölötted?
– Néha látom – borzongott meg Lord Caerham. – Különösen ha homárt eszem vacsorára.

Kapcsolódó szócikkek: Lady Eileen Brent (Bundle) · Lord Caterham
>!
Szelén P

– Hogy engedhette meg?
– Soha nem avatkozom bele mások dolgába – jelentette ki Lord Caterham.
– Meg kellett volna mondania, mit gondol róla.
– Sajnos a mai civilizált világban ez szóba sem jöhet – sajnálkozott Lord Caterham.
– A kőkorszakban talán… de nem, azt hiszem, akkor se ment volna… hisz olyan vékonydongájú vagyok.
– Bundle-t! Bundle-t! Akinek én nem mertem megkérni a kezét, mert tudtam, hogy csak kinevetne. És akkor George… ez az ocsmány vén szószátyár, ez a gátlástalan, képmutató majom, akinek csak a szája jár… ez az undorító, mocskos önimádó…
– Ne hagyja abba – mondta Lord Caterham – nagyon élvezem.

243. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Valaki ma reggel becsöngetett, és megkérdezte, megtarthatnák-e itt a cserkészlányok szűrését.
– Talán gyűlését – szólt közbe Bundle.
– Nem mindegy? Egyik semmitmondó, ostoba szó olyan, mint a másik.

47. oldal


A sorozat következő kötete

Battle főfelügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Hugh Laurie: A balek
Holden Rose: A Nyúl akta
Dan Brown: Angyalok és démonok
A. J. Quinnell: A kék gyűrű
Steve Berry: Az elveszett parancs
Arszen Revazov: Magány – 12
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca