A ​harmadik lány (Hercule Poirot 35.) (Ariadne Oliver 6.) (Felicity Lemon 6.) 168 csillagozás

Agatha Christie: A harmadik lány

Ebben ​a regényében a krimi nagyasszonya neki igencsak szokatlan terepre téved: a hatvanas évek Londonjába, hippik és művészek közé. Híres nyomozója, Hercule Poirot és regényíró hasonmása, Ariadné Olivér is meglehetősen idegenül mozognak ebben a környezetben. Mert például mi vagy ki a harmadik lány? Erre Mrs. Olivér tudja a választ: „Harmadik lányt keresünk kényelmes második emeleti lakásba, saját szoba, központi fűtés, Earl's Court” – olvassa fel a hirdetést. Ilyen „harmadik lány” jelenik meg Poirot reggelije közben, hogy a segítségét kérje, mert lehetséges, hogy gyilkosságot követett el. De Norma Restarick nem fejti ki részletesebben, mire gondol, hanem elrohan, hiszen a kis belga „túl öreg, senki sem mondta, hogy ilyen öreg”. Poirot-t tehát a hiúsága is nyomozásra sarkallja. De ha még az sem biztos, hogy gyilkosság történt, akkor honnan kezdjen neki? Szerencsére a mosdatlan művészek és a bársonymellényes, hosszú hajú világfik ugyanolyanok, mint régen a keménykalapos urak.… (tovább)

Harmadik lány címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1966

>!
Európa, Budapest, 2009
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787901 · Fordította: Dedinszky Zsófia

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Ariadne Oliver · Felicity Lemon · Mr. Goby

Helyszínek népszerűség szerint

Chelsea


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

Levandra>!
Agatha Christie: A harmadik lány

Szeretem Agatha Christie hatvanas években játszódó történeteit, bár sokszor érzem főként a fiatal szereplőkön, hogy nagyon hasonlóak egymáshoz. Ariadne és Poirot kissé idegenül mozognak ebben a közegben, de mint a többi bűnesetnél itt is hasonló indokok vezetnek el a gyilkosságig. Egy rutinos A.C. olvasónak nem okoz nagy fejtörést a gyilkos kilétének megtalálása. Többször is újra olvastam ezt a kötetet, az egyik kedvencem.

lind>!
Agatha Christie: A harmadik lány

Ennél a regénynél talán kicsit elfáradt AC úgy éreztem.
Hiába van a leírásban, hogy Poirot vagy Ariadné Oliver esetleg feszengve mozogna a fiatalok hippistílusú életvitelében, mert én egyáltalán nem ezt vettem észre. Mindketten tudtak bánni a fiatalsággal és nem érződtek öregesnek, bár a mű a többitől talán eltérően nagyobb hangsúlyt fektetett a generációk közötti különbségek ütköztetésére. Ettől ne ijedjünk meg, mert természetesen így is a krimi szálon van a hangsúly végig. A két nyomozónk kitűnő munkát végez kisebb izgalmakkal vegyítve. A mellékszereplőket szépen el lehetett különíteni, a cselekmény szempontjából praktikusan lettek felépítve, mint mindig. Viszont, ha minden ilyen szép és jó, akkor miért nem tökéletes az alkotás: pont a cselekmény miatt. Egy krimiben a kiszámíthatóság mellett az egyik legnagyobb csapda a kielégítetlen befejezés. Itt pedig az utóbbi történt meg. Megvan minden szembesítés, magyarázat úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, de… sajnos ez súlytalan lesz a befejezéssel.
Szuper nyomozás, izgalmas történet a kedvenceimmel, borzasztó könnyen megoldott befejezéssel.

gabiica>!
Agatha Christie: A harmadik lány

A már megszokott, csavaros történetvezetést kaptam, jól haladtam vele, hiszen éreztem, hogy Agatha Christie ezúttal sem okoz majd csalódást. Érdekes volt, nekem kicsit más, mint az eddig megszokottak, de ezt mind pozitív értelemben gondolom.

h_orsi>!
Agatha Christie: A harmadik lány

Igazi felüdülés volt a sok nyomasztó könyv után végre egy normális, kicsit a többi regény közül kilógót olvasni.
Nekem többször félre kellett tennem ezt a könyvet. Volt, hogy túl sok volt. Elmentem kicsit kutyát sétáltatni, ittam egy bögre kávét, újra leültem és ott folytattam, ahol abbahagytam. Mindeközben ezerrel pörgött az agyam. Hosszú idő után ez volt az első krimi, aminek nem találtam ki a „csattanóját”. Ez pedig nagyon jól esett. Ez kellett nekem!
A alaptörténet zseniális, ahogyan a helyszín és idő választást is imádtam.
Azonban a két nyomozónk kicsit idegesített. Ezért és a pillanatnyi szeszélyem miatt kapott csak 4 csillagot. Egyébként mindenkinek ajánlom, még annak is, aki teljesen zöldfülű a témában. ;)

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/12/agatha-christie-11.html

KleineKatze>!
Agatha Christie: A harmadik lány

Oh, Monsieur, hát már megint túljárt az eszemen!

Bár filmen már láttam nem egy 60-as évekbeli Poirot történetet, ahol Miss Lemon-nal járnak végére a történteknek, de olvasni most olvastam először.
Annyira lassan haladtunk a megoldás felé, mintha egy helyben vánszorogtunk volna. Legalábbis én, az olvasó mindenképpen. A kis belgának közben is dolgoztak a kis szürke agysejtjei, bármennyire is vette zokon, amikor a fiatal Norma beront lakásába, és nemes egyszerűséggel leöregezi a mi drága Poirot-nkat. Van ennél szörnyűbb? Talán a bűntény.

Hollóhát>!
Agatha Christie: A harmadik lány

Korábban már olvastam, de akkor nem hagyott bennem különösebben pozitív emléket. Teljesen méltatlanul úgy élt bennem, mint az átlagnál gyengébb Poirot történet. Vonakodva álltam neki az újrázásnak, ami AC könyvnél nálam ritka. Ez az állapot nagyjából az első öt oldalig tartott, mert utána nagyon elkaptam a fonalat. Nem tudom, hogy elsőre mivel volt bajom, mert a mostani olvasásnál nagyon bejött. Igaz, hogy tényleges gyilkossággal jóval a könyv felén túl találkozunk, de Poirot és Mrs. Oliver is lubickol a szerepében. Most nem annyira a helyszín, inkább a szereplők tartogatták az izgalmakat, a pávakakas, a mostoha, a tékozló fiú, a harmadik lány, mindenki kész rejtély volt számomra. Lehet, hogy nem szólt akkorát, mint a legismertebb Christie könyvek, de nagyon jól szórakoztam.

Hoacin>!
Agatha Christie: A harmadik lány

A hosszú hajú nyikhajok, beatnikek és művészek világát Poirot éppen olyan idegenkedéssel szemléli, mint a selyemmellényes, borotválatlan, szutykos hippik az ő csodálatos bajuszát. Váratlanul felbukkanó ügyfelét ő enyhe undorral megmosdatni szeretné, a kócos és koszosnak titulált lány viszont Poirot-t véli vénséges őskövületnek, és nem átallja faképnél hagyni anélkül, hogy kifejtené, miért is érzi magát esélyes gyilkosnak.
Detektívünk ettől függetlenül nyomozni kezd, akárcsak Ariadne Oliver, aki szenzációs tempóban hullajtja szét hajfürtjeit a különböző helyszíneken. Restaurációs vígjátékból kilépett gyönyörű férfiak, szerelem, kémkedés, féltékenység, mostohaanya… túl sok az információ, Poirot kezd megcsömörleni a sok lényegtelen adattól, hiszen rendszer sehol, csak újabb és újabb kapocs a szereplők közt. Mrs. Oliver eközben találkozik a folyóparton egy szaténban pompázó pávával, képzeljük el aranykeretben, csipkegallérral, hatalmas kalappal!
A nem túl szimpatikus szereplőlistából kiemelkedett számomra a jelentéktelen, töpörödött Mr. Goby, aki megjegyzéseit rendszerint az asztallábakhoz intézi, netán a kandallópárkányon lévő órát informálja, esetleg érdeklődve felel az elektromos radiátornak. Szívesen teáznék vele. Vagy forró csokoládéznánk egy briós mellett, ah, ezt a könyvet is sikerült éhgyomorra olvasnom. :D
Amúgy nem tartozik a kedvenceim közé a történet, a modern miliő valahogy furcsa és kopár, amiben a furcsa és kopár figurákért nem tudtam kellő mértékben izgulni sem. A Christie színvonalat persze hozza, és egyszeri kikapcsolódásnak megfelelő, csak nem hagy különösebb nyomot az emberben. Na meg az a befejezés… spoiler
A sztoriból mindenesetre kiderül, mitől lesznek depressziósak a középkorú nők, hogy ezek a mai lányok mindig csak léha fiatalemberek iránt érdeklődnek, hogy Poirot jól ismeri a Gonoszt, találkozott már vele. ismerte a szagát, az ízét, a gondolkodásmódját., és hogy nincs abban semmi különös, ha az ember fényes nappal besétál egy nyitott házba.
És hogy persze mindenki gyanús
És hogy Mrs. Oliver a látszat ellenére nem iszik, mint a gödény. :D

„Az emberek sohasem olyanok a valóságban, mint az emlékeinkben. Ahogy az évek múlnak, az ember az emlékezetében egyre inkább olyannak látja a másikat, amilyennek látni szeretné, és azt hiszi, hogy hű a kép. Ha kedvesnek, vidámnak és jóképűnek szeretne látni valakit, akkor a képzeletében kétszeresen is felruházza ezekkel a tulajdonságokkal.”

konyvolvaso>!
Agatha Christie: A harmadik lány

Érdekes történet, érdekes helyszín, különös szereplőkkel. Már a címadás is meglepő, hogy mi van mögötte az megismerhető a könyvből. Krimi nagyasszonya mindig tud meghökkentőt és izgalmakban gazdag krimit írni. Mi lehet az indíték a nymozásra ha minden adott a gyanúsított kilétére vagy mégsem? A nagy örökség mindig izgalmas téma a krimikben.

encus625 P>!
Agatha Christie: A harmadik lány

A borító az egyik kedvencem a magyar kiadások között. A páva azért kerülhetett rá, mert Mrs. Oliver az egyik piperkőc szereplőt elnevezi Pávának.
A korábbi olvasás után emlékeztem arra, hogy spoiler, de semmi többre. Nem egyszerű ez az eset, sokáig nem is történik benne nyomoznivaló, azonban Poirot mégis nagyerőkkel teszi ezt. Összetett a megoldás, nem az a fajta, amire könnyen rájön az olvasó.

>!
Európa, Budapest, 2009
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787901 · Fordította: Dedinszky Zsófia
zsoka2142>!
Agatha Christie: A harmadik lány

Okéé… Attól elhatárolódva, hogy számomra kissé ijesztőnek hatott, azt kell mondjam, hogy nem volt rossz. Érdekes, lebilincselő a regény, bár már az elején gondoltam, hogy valami ilyen állhat a dolgok mögött.
Mrs. Oliver különösen érdekes karakter és szerintem feldobta a nyomozást, a maga kotnyeles, mégis szerethető stílusával.
Poirot pedig megadta a rejtvény utolsó darabkáját és mi is megkaptuk a kirakóst. Nem gondoltam volna, hogy ilyen véget fog érni, és őszintén már nem is tudtam kire gyanakodni, csak úgy összegubancolódtak a szálak.


Népszerű idézetek

andee_sis>!

Csináljunk meg valamit jól, aztán lépjünk tovább.

8. oldal /Európa Könyvkiadó, Bp. 2009.

EBrody I>!

– Egy gyilkosságot akarok! – kiáltott fel Poirot.
– Eléggé vérszomjasnak hangzik ez a kijelentés!

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

– De Mrs. Restarick nem halt meg – csattant fel Poirot. – Amire nekem szükségem van – tette hozzá vérszomjasan –, az egy hulla!
Mr. Goby elnézést kért, amiért ilyesmivel nem szolgálhat, és felállt.

191. oldal, 13. fejezet (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · Mr. Goby
theboo>!

Túl sokat tudok! – csattant fel magában Poirot. – Túl sokat tudok, mindenről és mindenkiről tudok valamit, de nem találom benne a rendszert! Az ismereteim fele lényegtelen! Rendszert akarok látni! Országomat egy rendszerért! – szakadt ki belőle végül teljes hangerővel.

235. oldal

Sli P>!

Mrs. Oliver észrevette, hogy a szoba túlsó feléről Poirot vadul integet neki.
– Várnál egy percet, drágám? – szólt Mrs. Oliver a telefonba. – Itt van a pék. – Poirot sértetten felszisszent. – Tartsd egy kicsit.
Mrs. Oliver mellé tette a kagylót, átszáguldott a szobán, majd vissza Poirot-hoz, az étkezősarokba.
– Igen? – kérdezte suttogva.
– Pék! – mondta Poirot megvetően. – Én!

31. oldal, 2. fejezet (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver · Hercule Poirot
KleineKatze>!

– Mibe dugta már megint az orrát, maga titokzatoskodó, vén róka?

Kogoro P>!

Azt is mondták, hogy mennyire imádják azt a rettenetes detektívemet, Sven Hjersont. Csak tudnák, én mennyire gyűlölöm!

24. oldal (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver · Sven Hjerson
2 hozzászólás
Veron>!

Whiskyt kérek. Nem mintha szabad lenne – tette hozzá –, de az orvosok mind hülyék. Az összes tudományuk abban áll, hogy eltiltsák az embert mindentől, amiben kedve telik.

175. oldal (Európa)

Maya >!

Azt azonban be kell látnia: nem könnyű megtalálni olyasmit, amiről nem tudjuk, mi az s hol is keressük.

Tizenharmadik fejezet

andee_sis>!

Ahogy az évek múlnak, az ember az emlékezetében egyre inkább olyannak látja a másikat, amilyennek látni szeretné, és azt hiszi, hogy hű a kép.

114. oldal /Európa Könyvkiadó, Bp. 2009.


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Zavaros vér
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Anthony Horowitz: A selyemház titka
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Daniel Cole: Hóhér
Lee Child: Éjféli szállítmány
Linwood Barclay: Búcsú nélkül