A ​fogorvos széke (Hercule Poirot 22.) 357 csillagozás

Agatha Christie: A fogorvos széke Agatha Christie: A fogorvos széke Agatha Christie: A fogorvos széke

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hercule Poirot-nak fáj a foga, kénytelen fogorvoshoz menni. Pedig a világon egyedül csak ettől fél. Még szerencse, hogy dr. Morley remek szakember, bár ugyanolyan idegesítően fecseg, mint minden fogász. Poirot megkönnyebbülten távozik. Az utcán még segít egy középkorú hölgynek kikászálódni a taxiból, majd hazatér.

Néhány óra múlva felbukkan Japp főfelügyelő, mert a fogorvos öngyilkos lett. De miért lőné főbe magát egy divatos, ügyes kezű fogász? És ha nem öngyilkosság volt, akkor ki tehette? A titokzatos görög, a dühös, fiatal amerikai, a gazdag bankár vagy a formás bokájú, szörnyen öltözött hajdani színésznő? Gyanúsítottban nincs hiány, indítékban annál inkább. Hercule Poirot kis szürke sejtjeire a szokásosnál is több munka vár, mire fény derül az esetre.

Eredeti megjelenés éve: 1940

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2011
246 oldal · ISBN: 9789630793087 · Fordította: Bencsik Júlia
>!
Európa, Budapest, 2009
236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787628 · Fordította: Bencsik Júlia
>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637458255 · Fordította: Bencsik Júlia

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Az utóbbi időben olyan Poirot könyvek kerültek a kezembe, amelyekben kevés szerep jut neki, ezért nagyon örültem, hogy Poirot ismét az elejétől a végéig jelen van. Az eleje nagyon megfogott, Christie érdekes esetet vázolt fel, tele gyanúsítottakkal: egy rejtélyes görög figura, befolyásos üzletember, féltékeny fiatalember és még sorolhatnám. Ugyanakkor a nyomozós rész már egy picit túlzottan lelassult, néha kaptunk egy-egy új esetet spoiler, meg sok politizálást. A vége viszont zseniális, olyan összefüggésekre derült fény, amire álmomban sem gondoltam volna.
Izgalmas látni, hogy Poirot a kis ötleteiből hogyan jön rá a rejtély megoldására.

gabiica P>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Tetszett, hogy olyan naturális volt és olyan emberi. Kevés olyan ember van, aki nem fél a fogorvostól, ez itt is bebizonyosodott.
A történet ismét nagyon csavaros volt, bár számomra most egy kicsit nagyon elment a realitástól a megoldás, egyáltalán nem erre számítottam. Viszont megmozgatta az agytekervényeimet, érdekes volt és Poirot is szokásos formájában megoldotta a bűntényt, most még emberibb oldalát mutatva, mint valaha.
Tetszett, igazán kalandos volt.

lind>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Nagybetűs KRIMI!
AC zseniális író, de ez az alkotás számomra túlszárnyalta az eddig olvasottakat (aztán ki tudja, hogy hogy lesz a későbbi tapasztalataimmal). Poirot egy nagyon színpatikus oldalát mutatta most, valószínűleg azért, mert ő is érintett a gyilkosságban, nem „csak” felkérték a rejtély megoldására. A karakterek színesek, egyediek voltak és természetesen a bűntett furmányosan csavaros volt… DE MÉG MENNYIRE! Oldalról oldalra, mondatról mondatra haladva egyre jobban elbizonytalanított mindig az írónő, mikor egy pillanatra is azt képzeltem, hogy átlátom a tényeket. Ez a bizonytalanság nagyon kellemes várakozást keltett a végére… IZGALMAT.
Imádtam!

cicus61 P>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Ennek a könyvnek a feldolgozását láttam filmen is. Nagyon jó kis történet volt. A történet is nagyon tetszett, egy fogorvos öngyilkos lesz, vagy mégsem. Imádom A.C-ben, hogy mindig rengeteg a lehetséges gyilkos és ahogy Poirot végigmegy minden szálon és emberen. Sokszor átverik a történet folyamán, persze csak ideiglenesen, hiszen Poirot szürke agysejtjei dolgoznak és nem úszhatja meg senki a gyilkosságot. A vége is tetszett, nagyon érdekes volt.

csgabi P>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

A regény filmverziója nem tartozik a kedvenceim közé (habár nagyon jó lett), de a regény igazán tetszik. Ha valakinek sok negatív élménye gyűlt össze a fogorvosokról, akkor javaslom, olvassa el. ;-)
Nos, komolyra véve: szeretem ezt a történetet, mert ez az egyik regény, ami felfedi az olvasónak Poirot gyengeségeit. Igen, bizony: ő is emberből van. Izgalmas szituációt láthatunk: vajon tényleg a fogorvos volt a célpont? Öngyilkosság vagy gyilkosság történt? Hova tűnt spoiler

Azt szeretem Poirot-ban, hogy becsületes, hatalmas a szíve és az igazságérzete, és embertársait nem anyagi vagy társadalmi helyzetük alapján ítéli meg.
"– Mr. Raikes, látom, maga megrögzött idealista.
– És ha az vagyok?
– Túl magasan jár ahhoz, hogy érdekelné egy fogorvos halála.
Mr. Raikes bosszúsan válaszolt:
– Mit számít egy szerencsétlen fogorvos halála?
– Önnek semmit. Nekem viszont sokat. Ez a különbség kettőnk között – felelte Poirot."
Nagyon kedvelem Georges-t is, igazi inas – éppen ebből következik, mennyire vicces néha, amit mond.
"Poirot bátorítóan nézett George-ra.
– Nos, jó öreg George-om, mit szól mindehhez?
George eltűnődött.
– Nagyon lesújtó, uram.
– Igen, George.
– Most majd keresnie kell egy új fogorvost.
Hercule Poirot nevetve válaszolt.
– George, maga felülmúlja önmagát. A dolognak ez a vetülete eddig meg sem fordult a fejemben.
George elégedetten hagyta el a szobát."

4 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Néha, nagy ritkán, Poirotról is kiderül, hogy ő is csak ember. Például nem szeret hajókázni. Vagy repülni. Vagy fogorvoshoz menni…

Mit tehet a már sokszor nyugdíjba vonult, és sokszor újra visszatérő világklasszis nyomozó, ha a kedvenc fogorvosát elteszik láb alól? Ráadásul nem sokkal azután, hogy az ember kezelésen volt a fent említett szakembernél. Természetesen nyomozni kezd!

Nagyon szövevényes történet volt. Kimondottan kalandregénybe illő. Egy nagy hatalmú pénzügyi vezető, egy misszionáriusnő, egy reménybeli örökös, egy anarchista szervezet, egy kém és egy csatos cipő. Ebben a történetben senki nem az, akinek mondja magát: álruhák, ál-kapcsolatok, titokzatos telefonhívások nehezítik meg Poirot dolgát.

Én csak az igazság feléig jutottam, míg Poirot természetesen mindenre rájött.

gazibla I>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Úgy olvastam ezt a könyvet, hogy meg sem próbáltam kitalálni, hogy ki a tettes. :) De ha meg akartam volna próbálni akkor sem ment volna. :) Teljesen másra tippeltem. :)

Meeraval_Marnath>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Ezt a részt először David Suchet feldolgozásában láttam, és nagyon halványan emlékeztem egy-két, valójában jelentéktelen részre. Szerencsére arra nem, hogy ki volt a gyilkos, így sikerült végigizgulnom az egészet. Néhány dolog nem ért meglepetésként, hisz könnyen kitalálhatóak voltak, illetve olyan gondolatok is igazak voltak, amelyek úgy kezdődtek, hogy mekkora poén lenne, ha…. Ennek ellenére a végkifejletet nem tudtam kitalálni, mégis remekül megmozgatta az agyamat.
Nagyon szeretem Agatha Christie regényeit, így örülök, hogy a legutóbbi csalódás ellenére újra egy olyan történetet vehettem a kezembe, amely remekül bizonyítja, hogy miért is hívják őt a krimi koronázatlan királynőjének.

2 hozzászólás
ppeva P>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Amiatt lett csak négy csillag, mert el nem tudok képzelni élő embert, aki ilyet bevállalna. (A végén meg nagyon röhögtem amiatt, mert eszembe jutott Mr. Bean a fogorvosnál…)

Szeitz_Éva>!
Agatha Christie: A fogorvos széke

Ez egy igazán szórakoztató (attól függetlenül, hogy van néhány hulla), furmányos (van ilyen szó?) krimi volt. Annak viszont örülök, hogy más is fél a fogorvostól! Már megint jól meg lettem keverve, bár egy hátsó fél gondolatban már megfogalmazódott bennem, hogy ki a gyilkos, de persze nem ilyen módon, ahogy aztán történt. Na mindegy, úgy látom, hogy Agatha Christie logikáját nehéz utolérni.


Népszerű idézetek

mefi69>!

A legkiválóbb emberek életében is vannak bizonyos, megalázó pillanatok. Az a mondás járja, hogy senki sem lehet hős a komornyikja szemében. Ehhez hozzátehetjük, hogy kevés ember lehet hős a fogorvosi székben.

Sli P>!

– (…) Jó eszű fiatal fiú. Kicsit túl sokat tanult, de nem tehet róla. Most ez a divat.

115. oldal, Szedd fel gyorsan, rakd sorba (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: tanulás
Hollóhát>!

– Önöké a világ, gyermekeim. Megteremthetik az új életet itt a földön és a mennyekben. Csak egy kérésem van: ne csak szabadság legyen benne, hanem legyen könyörület is…

Vikica05>!

Csatt-csatt, cipőcsat…
Zárd be jól az ajtódat…
Gally-gally, gallyacska…
Szedd fel gyorsan, rakd sorba…
Kott-kott, kövér tyúk…
Keress, kutass, hová bújt…
Aj-aj, lányok, lányok…
Konyhádban is figyelj rájok…
Csitt-csitt, hallgass itt…
A végén mondok valamit…

Tartalom

Sli P>!

– Szabad?
A taxisofőr kelletlenül válaszolt:
– Igen, szabad vagyok.
– Én is – felelte Poirot nevetve. – Szabad és gondtalan.
Látta a taxisofőr gyanakvását.
– Nem, barátocskám, nem vagyok részeg. Csak most jövök a fogorvostól, és hat hónapig nem kell újra jönnöm. Csodálatos érzés!

22. oldal, Csatt-csatt, cipőcsat (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: fogorvos · Hercule Poirot
csgabi P>!

Poirot bátorítóan nézett George-ra.
– Nos, jó öreg George-om, mit szól mindehhez?
George eltűnődött.
– Nagyon lesújtó, uram.
– Igen, George.
– Most majd keresnie kell egy új fogorvost.
Hercule Poirot nevetve válaszolt.
– George, maga felülmúlja önmagát. A dolognak ez a vetülete eddig meg sem fordult a fejemben.
George elégedetten hagyta el a szobát.

Jesper_Olsen>!

– Poirot, ön olyan dolgokat talál ki, mint egy rossz rémtörténetíró.
– Tudom, tudom. Amikor kitalálom, magam is mindig elszörnyedek rajta.

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
Gitta_Bry>!

Poirot, aki régóta élt Angliában, és elég jól kiismerte az angolokat, megkérdezte Miss Nevilltől, hogy nem inna-e egy csésze teát. A hölgy pontosan úgy reagált a kérdésre, ahogy Poirot várta.
– Oh, ez nagyon kedves öntől! Nem, mintha olyan régen reggeliztem volna, de egy kis tea mindig jólesik, nem igaz?
Poirot, akinek ritkán esett jól ez az ital, képmutatóan helyeselt.

73-74. oldal (Hunga-Print)

Bogas>!

Ebben a pillanatban valami holdszerű, kerek tünemény emelkedett a veteményes fala fölé. Hercule Poirot tojás alakú feje volt az.

Keress, kutass, hová bújt...

Sli P>!

A híres nyomozónak általában véve jó véleménye volt saját magáról. Sok tekintetben egyenesen kiválónak találta magát, de ebben a pillanatban nem érzett semmilyen kiválóságot. Érdemei a nullára csökkentek. Csak egy hétköznapi, szürke figura volt, aki retteg a fogorvosi széktől.
Mr. Morley befejezte a szertartásos kézmosást, majd belefogott a szokásos bemelegítő, bátorító beszélgetésbe.
– Meglehetősen hűvös az idő az évszakhoz képest, nemde? – mondta, és közben páciensét udvariasan a SZÉK felé terelte. Hidegvérrel húzogatni kezdte a fejpárnát fel-le.

15. oldal, Csatt-csatt, cipőcsat (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · nyomozó

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Philip Kerr: Halálos március
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Lee Child: Éjféli szállítmány
Anthony Horowitz: Titkos szolgálat
G. K. Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Jasper Fforde: A Jane Eyre eset