A ​ferde ház 420 csillagozás

Agatha Christie: A ferde ház Agatha Christie: A ferde ház Agatha Christie: A ferde ház Agatha Christie: A ferde ház

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy, szerető, bár kissé zűrzavaros család. A Leonidesek boldogan éltek kis, ferde házukban… Egészen addig, míg a családfő, a milliomos Aristide meg nem halt. Valaki a családból inzulin helyett mérget tett a fecskendőjébe.

Ki a gyilkos, és miért ölt? Szerelemből, pénzvágyból vagy tán bosszúból? A rejtély nyomába eredő fiatalember indítóoka legalább világos: Sophia, az áldozat legidősebb unokája addig nem hajlandó kitűzni esküvőjük napját, míg ki nem derül az igazság…

Ferde ház címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Crooked House

Eredeti megjelenés éve: 1949

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie

>!
Helikon, Budapest, 2018
272 oldal · ISBN: 9789634791416 · Fordította: Borbás Mária
>!
Helikon, Budapest, 2017
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279329 · Fordította: Borbás Mária
>!
Európa, Budapest, 2011
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792295 · Fordította: Borbás Mária

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

gyilkos


Kedvencelte 46

Most olvassa 12

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 66


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Agatha Christie: A ferde ház

Hát Agatha Christie tudta, hogy mivel kell sokkolni az olvasóközönséget. A sok klasszikus krimije között megbújnak ezek a gyöngyszemek, amikor csak kapkodod a fejed, hogy anyám, kemény ez a csaj, hogy pont ezt a szereplőt tette meg gyilkosnak!
Vagy öt éve olvastam először, most, mikor újraolvastam, beugrott, ki a gyilkos, de így is tiszta élvezet volt.
Egyébként meg szerintem Agatha Christie egy ufó.

3 hozzászólás
>!
Gorkie
Agatha Christie: A ferde ház

Maga a történet tetszett, érdekes volt, a szokásos jó kis AC-csavarokkal.
Annyira bárki lehetett a gyilkos, hogy végül sorban gyanúsítottam egyenként mindenkit, de aztán el is vetettem. Meglepő vége volt. :)
Az elején Poirot Karácsonya ami nagy kedvencem jutott eszembe. Meggyilkolt nagypapa, gazdag család, nagy ház…. szerencsére a történet többi része már nem hasonlított ennyire.
Ami viszont nagyon nem tetszett és levontam egy csillagot az Charles karaktere, aki E/1-ben meséli a történetet. Annyira rideken írta le a történetet, mintha nem is személyesen lett volna érintett. Nem sok érzelmet tanúsított. Nem is tudtam megkedvelni.
Talán miatta nem tetszett annyira ez a könyv, mint az Írónő többi története.
Őszintén szólva most nagyon hiányoltam Poirot vagy Miss Marple-t, pedig olvastam már olyan kötetet, amiben nem szerepeltek, mégis tetszett.

>!
Európa, Budapest, 2011
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792295 · Fordította: Borbás Mária
>!
Angele P
Agatha Christie: A ferde ház

Tetszettek a karakterek és a történet is. Ez a harmadik Agatha Christie a könyvem és ennél is, mint az előzőnél, szinte rögtön tudtam ki lesz a gyilkos. Egy rugóra jár az agyunk úgy tűnik. Kicsit jobban tetszett volna, ha valamivel meg tud lépni, mert egyébként tényleg nagyon jó történet volt. spoiler

9 hozzászólás
>!
pannik P
Agatha Christie: A ferde ház

AC top 10-es listája okán olvastam el, gondoltam, ha az írónő saját bevallása szerinti egyik legjobb könyvéről van szó, akkor az csakis ütős lehet.
Végül is nagyon jó a könyv, de lehet, hogy az elvárás volt részemről túlzó, mert annyira átütőnek nem éreztem, hogy ez benne legyen a top 10 AC-ben. Na mindegy is, ez a saját, szubjektív véleményem.
Persze rendben van ez a könyv, izgalmas, rejtelmes, sejtelmes ahogy az lenni szokott.
Nem jöttem rá, nem is gondoltam, hogy ez lesz a vége. Tényleg mindenki gyanús de senki nem eléggé gyanús ahhoz, hogy ő legyen a tettes. Szóval a végén volt meglepetés.

5 hozzászólás
>!
Fallen_Angel P
Agatha Christie: A ferde ház

Olvastam már néhány Agatha Christie könyvet, de olyat még nem, amiben sem Miss Marple, sem a tojásfejű belga nem szerepeltek. Éppen ezért érdekes volt Charles szemszögéből követni az eseményeket, aki részben kívülállóként, részben családtag(féle)ként vett részt a nyomozásban.
Próbáltam a sztorit összerakni az elszórt morzsákból, de csak nagyon a végére sikerült megfejteni a rejtélyt. A Ferde ház elferdült lelkű gyilkosa igencsak feladta a leckét.
A történet tehát kiváló volt, a fordítás viszont nem igazán – többször is megakasztott az olvasásban egy-egy furcsa, vagy oda nem illő szó, illetve szavak sorrendjének keveredése. Mivel az nem AC hibája, maradok az öt csillagnál.

2 hozzászólás
>!
janetonic P
Agatha Christie: A ferde ház

A legnépszerűbbek egyike ez a történet, de már látom, hogy az én kedvenceim nem azok lesznek, amiket a legtöbben olvasnak. Izgalmas volt, csakúgy, mint az eddigiek, de a végén volt egy olyan érzésem, hogy csak azért lett ez a csattanó, mert ezt, na ezt! az olvasó tuti nem találja ki. AC talán ebben a könyvben írta meg a családról alkotott nézeteit, mert nagyon sok bölcsességet rejt el a szövegben – milyen nehéz műfaj egy családot jól működtetni, és nem csak akkor, ha hiánycikk a szeretet (persze az a legnehezebb, sőt, kvázi lehetetlen), hanem egy szerető család kötelékei is bonyodalmasak, a függőség és függetlenség precíz egyensúlyát megtalálni borzasztó nagy kihívás.

11 hozzászólás
>!
ppeva P
Agatha Christie: A ferde ház

Többször jártam már úgy, hogy elővettem egy AC regényt, és csak a végén jöttem rá, hogy már olvastam valamikor. Ez se baj persze, mert pont a lényeget hajlamos vagyok elfelejteni, így semmi sem zavar az ismételt élvezetben. :)
Ez a könyv eddig még kimaradt. Nagyon élveztem AC egyedülálló stílusát, ahogy bemutat nekünk egy abszolút fura családot, elhúzza az orrunk előtt többször is a gyanúsítottat, aztán eltereli a gyanút, aztán a végén már mindenki gyanús (még a macska is az lenne, ha lenne benne!) – és a vége csupa meglepetés. Itt nagyon szomorú meglepetés volt…

>!
makitra MP
Agatha Christie: A ferde ház

Nem tudom, mennyire elegáns megoldás, hogy a könyv egy pontján gyakorlatilag a szánkba rágja a megoldást… De mindenesetre az valahol zseniális, hogy minden előzetes megérzésem ellenére képes volt félrevezetni, és bizonyos pontokon nem voltam biztos benne, ki is volt a tettes. Na, de erre csak a legnagyobbak képesek :)

Ezen túl nagyon élveztem, olvastatta magát, izgalmas és pergő, végig lekötötte a figyelmemet a szereplők közti dinamika. Nagy pszichológus lehetett az öreg Agatha, bár azt biztos megkérdezném tőle, hogy mennyire hitt abban, hogy a gyerekek nem tiszta lappal születnek – bár ahogy olvasom néha, manapság egyre kevésbé dívik az ártatlan gyerekkép, hanem egyre inkább már születésükkor komplex problémahalmazként/személyiségként gondolnak rájuk. Minden megoldás ellenére én a főhős helyében csak meggondolnám, be akarok-e házasodni ebbe a „ferde” házba.

>!
FreeAngel
Agatha Christie: A ferde ház

Mit is mondhatnék? Túl azon, hogy AC egyik legjobb és legközkedveltebb regénye, egyedülálló és rendhagyó is. Aki tudni akarja, miért, olvassa el! :) vagy írjon nekem pü-t és elmondom ;)
AC-re mindig számíthatok. Olyan olvasási válságból mentett meg most ezzel, amiből még saját magamat sem tudtam a hajamnál fogva sem kirángatni. A ferde ház megunhatatlan kedvenc, nem hiába, megérdemelten van a top5-ben! :)

6 hozzászólás
>!
Dinah I
Agatha Christie: A ferde ház

Nem kérdés: az egyik legkiválóbb Agatha Christie-könyv a világon. Elképesztő végkifejletét nehéz elfelejteni. Az egyik kedvencem. :)


Népszerű idézetek

>!
Zúzmara

Azt hiszem, az emberek gyakrabban ölnek meg szeretett személyeket, mint olyanokat, akiket gyűlölnek. Valószínűleg azért, mert csak szeretteink tudják elviselhetetlenné tenni az életünket.

1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell

Nagy szoba volt ez is, telis-tele könyvvel. A könyvek nem szorítkoztak a mennyezetig érő könyvszekrényekre. Minden széken, asztalon, sőt még a padlón is könyvek tornyosultak.

44. oldal (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Szédültnapraforgó

A te korodban természetesen azt hiszi az ember, hogy a szerelemhez hamvas ifjúság kell és holdfény.

158. oldal

4 hozzászólás
>!
FreeAngel 

(…) – Amikor gyűlöletről beszélsz, bizonyára a végsőkig vitt utálatra gondolsz. A féltékenységből fakadó gyűlölet más – az vonzalomból és frusztrációból ered. (…) Azt hiszem, az emberek gyakrabban ölnek meg szeretett személyeket, mint olyanokat, akiket gyűlölnek. Valószínűleg azért, mert csak szeretteink tudják elviselhetetlenné tenni az életünket.

125. oldal

>!
Belle_Maundrell

– (…) Nem kellemes gondolat, hogy egy Borgia szaladgál a házban.

41. oldal (Európa, 2011)

3 hozzászólás
>!
csillagka P

– Szerintem itt az ideje a következő gyilkosságnak. Nem gondolod?
– Hogyhogy… a következő gyilkosságnak?
– Hát a detektívregényekben úgy nagyjából ilyenkor történik a második gyilkosság. Valaki túl sokat tud, és mielőtt elmondhatná, lepuffantják.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyilkosság
>!
Angele P

Szörnyű azt érezni, évről évre, hogy az ember sikertelen, hogy mindenben kudarcot vall.

>!
Briszéisz

– Josephine – szóltam –, mondta már neked valaki, hogy nem szép dolog az ajtónál hallgatózni?
Josephine hevesen bólogatott.
– Persze hogy mondták. De ha az ember meg akar tudni mindenfélét, muszáj az ajtónál hallgatózni.

1 hozzászólás
>!
Joshua182

Az indítékok néha fantasztikusak – vagy éppenséggel abszurd módon jelentéktelenek.

23. fejezet

>!
Anarchia_Könyvblog P

– Egyszerűen csak őszinte vagyok, és nem tettetem magam. Mint mondod, látod Brenda szempontjait. Most pedig légy szíves, vedd figyelembe az én szempontjaimat is. Nem szeretem azt a fajta fiatal nőt, aki kitalál valami búbánatos történetet, és ennek alapján elveteti magát egy dúsgazdag öregemberrel


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Peter Watson: Kettős (kép)ügynök
Mark Hebden: Pel és a kopó
Pamela Branch: Minden hétfőn gyilkosság
Cyril Hare: Az eltűnt klarinétos
Anthony Berkeley: A dilettáns detektív
Andy Mulligan: Trash
Edgar Wallace: A titokzatos ház