A ​Bertram Szálló (Miss Marple 11.) 732 csillagozás

Agatha Christie: A Bertram Szálló Agatha Christie: A Bertram Szálló Agatha Christie: A Bertram Szálló Agatha Christie: A Bertram Szálló Agatha Christie: A Bertram Szálló Agatha Christie: A Bertram Szálló Agatha Christie: A Bertram Szálló

Van ​egy nagyszerű hely Londonban. Bertram Szállónak hívják. Mintha csak száz évet visszaforgott volna az idő. Csupa olyan ember, akikkel máshol nem lehet találkozni Csodálatos öreg hercegnők. És valamennyi régi angol étel szerepel az étlapon, és remek régi angol bifsztek, pudingjuk van! Olyat még nem kóstoltál! És hatalmas hátszínszeletek, és micsoda ürüborda, és békebeli angol tea, és tüneményes angol reggelik! És meleg is van. Hatalmas kandallók…
Történhet vajon ilyen hamisítatlan, békebeli környezetben – bűntény?
Történhet?
Ön kitalálta!
A hamisítatlan békebeli környezet (ami külön¬ben nem is olyan egészen hamisítatlan) – sötét üzelmeket takar „Igyekszünk vendégeink minden óhaját teljesíteni” – mondja a tökéletes szálloda tökéletes üzletvezetője. Ám némely vendégnek különös óhajai vannak… És a bájos, törékeny, vidéki öregkisasszony, Miss Marple, eltűnődik… És amikor már ő is, az olvasó is úgy érzi minden rejtély megoldódott – a szerző még az utolsó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2019
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792352 · Fordította: Bart István
>!
Helikon, Budapest, 2019
296 oldal · ISBN: 9789634792819 · Fordította: Bart István
>!
Európa, Budapest, 2012
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794145 · Fordította: Bart István

5 további kiadás


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Raymond West · Joyce Lemprière/Joan West

Helyszínek népszerűség szerint

Bertram Szálló


Kedvencelte 20

Most olvassa 24

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Remekül felépített regény, az egyre idősebb Miss Marple szereplésével, az összeesküvős-bűnszövetkezetes szériából, ami a történetet illeti. Agatha Christie szívesen írt ilyeneket is, itt nagyon tetszett a kombináció Miss Marple figurájával.
Érdekesség: más regényekben is van rendőrnyomozó társként, azonban e regénybeli karakter szinte Columbo előképe:-)

MissFortune>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Ez volt az első Ms. Marple könyvem. Azt hiszem nem választottam túl jól, ugyanis nem szerepel sokat benne. :D Nem is nyomoz, inkább csak hallgatózik. Ennek ellenére nem volt rossz. A Bertram Szálló légköre magával ragadott, olvasás közben elképzeltem, hogy ott teázgatok.
Szokásomhoz híven nem találtam ki, hogy ki a gyilkos. Bár most a gyilkosság , nem is igazán volt központi elem. Elég későn történt.

5 hozzászólás
eme>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Nos, kérem, ez az AC-történet bizony nem kevéssé tér el a szokásostól. Merthogy sokáig (kb. a regény kétharmadáig, ha jól emlékszem, de lehet, hogy még ennél is tovább) nem a bűnügyi szál és nem Miss Marple áll a középpontban, hanem maga a címadó épület, a Bertram szálló: az Edward király korának kényelmét, atmoszféráját idéző szálloda, amely a békés, pletykás, régi szép időket idézi, arisztokratikus miliőjével csak úgy vonzza az embereket, akik a rég szétfoszlott hangulatra és rég kiveszett protagonisták látványára kíváncsiak. Henry, a letűnt emberfajta a tökéletes komornyik választékos modorával fogadja a szálló vendégeit, a pompás hallban pedig naponta megtörténik az ötórai tea ceremóniájának csodája, tönkrement arisztokraták, elszegényedett régi vidéki családok tagjai, kisöregek teázgatnak és majszolják a fenséges mazsolás, békebeli vajassüteményt. Hát nem csodálatos?
Ebbe az időutazás érzetét keltő környezetbe toppan be Miss Marple is, aki unokaöccsétől és annak feleségétől kapja ajándékba a múltidézés lehetőségét. A korához képest nagyszerű látással, a józanság tisztánlátásával rendelkező idős hölgy nem áltatja magát, pontosan tudta, mindössze arra vágyik, hogy felfrissítse régi emlékeit. Gyerek és ifjúkora keresésére indul, felkutatni rég elfeledett érzéseket. Közben érdekes információkat tudunk meg róla és az elbeszélő szerint néha eléggé helyteleníthető szokásairól. spoiler
Miss Marple, tudjuk, remek megfigyelő, nem tagadja, hogy szeret dolgokat látni, hallani, és mi tagadás, nem veti meg a pletykát sem, ráadásul eléggé ritkán bízik meg az emberekben, és mindenkiről a rosszat feltételezi. Ez nem vet ugyan túl jó fényt rá, de rendkívül hasznosnak bizonyulhat egy bonyolult bűntény esetén, ahol ugye szokás szerint szinte mindenki gyanúsított, és ahol a hatalmas dongóként magában dünnyögő Davey főfelügyelő, az Atya bizony segítségre szorul.
Nem akarok spoilerezni, elég annyi, hogy ha naaaaagyon későn is, de megtörténik az, aminek meg kell történnie, Miss Marple pedig boldogan nyugtázza, hogy még a Bertramban is megeshetnek érdekes dolgok. Naná… Hiszen semmi nem az, aminek látszik, és bizony a szereplőgárdát összefűző szálak is össze vannak rendesen kuszálva. Sajnálom, hogy Miss Marple, bár természetesen ő teszi fel a pontot az i-re, ezúttal eléggé visszafogottan nyomoz, el van foglalva a kötögetéssel, no meg a lenvászon lepedők keresgélésével, csak közben figyelőzik, szemlélődik. Persze suttyomban nemcsak a szeme és keze, de az agya is jár.
Ami a történet felderítendő szálait illeti, hát, talán picit több volt a jóból a kelleténél spoiler, jobban szeretem a kisvárosi csendes kis bonyodalmakat, úgy vélem Lady Agatha ezekben van igazán elemében.
Végül ne feledkezzünk meg spoiler Pennyfather kanonokról sem, aki a regény legszimpatikusabb karaktere, egy kissé kelekótya, komikus alak, akinek az idővel való viszonya épp olyan bonyolult, mint a régi időket megjátszó Bertram szállóé. Szegény kanonukunk sosem tudja mikor és hol van spoiler, de végül kiderül, spoiler. Bizony, Pennyfather alakja nélkül sokkal sótlanabb lenne ez a történet, így azonban, bár messze áll AC legjobbjaitól, viszonylag kellemes falat.

7 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Ez volt az első Agatha Christie történet, amit nem szerettem meg teljesen.
Az elejét nagyon laposnak és keszekuszának éreztem, nem voltam benne biztos, hogy ez most kedvemre való lesz.
Aztán a második felében már jobban beindult a történet, Miss Marple is megcsillogtatta tudását, és onnantól kezdve már faltam a lapokat, és nagyon megszerettem.
Így hát kicsit kettős érzelmeim vannak a történettel kapcsolatban.
Nem volt szokványos Agatha Christie történet, talán éppen ezért volt elsőre kicsit fura, hiszen különlegesebb, mint a többi.

Cukormalac>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Majdnem egészen pontosan a befejezésig úgy éreztem, a lehető legjobb véletlenszerű választás volt a Mentál Hotel Bertram Szálló és különös lakóközösségének története megfűszerezve a már kissé szegényöreg Miss Marple közreműködésével (tényleg csak háttérdísz az asszonyka, alig jut szerephez, egyem meg…), de a lezáráson sikerült cudarul felhúznom magam, pedig valósággal pörgettem a lapokat egyfolytában, alig bírtam letenni ezt a kalandot. Mondjuk ettől még jó, többet nem volt szívem levonni csak emiatt és továbbra is kedvenc Dame Agatha, szóval valami igazán visszataszítót kéne elkövetnie ahhoz, hogy ne tudjam élni a történeteit. off

A miliő abszolút pazar, már rögtön az elején elvitt magával, ugyanis szeretem az ilyen környezeteket – be is készítettem egy bögre finom teát és Kedvesem különleges, saját készítésű süteményeiből néhányat, hogy még jobban hangulatba kerülhessek. Hovatovább volt annyira mozgalmas és érdekes az egész sztori, hogy végre önszántamból is meg akarjak nézni egy Christie-filmfeldogozást, amire ebben az univerzumban még nem volt példa, úgyhogy ezt mindenképpen eredményként könyvelem el. Maga a bűnügy megint csak más kaliberű, bár a reflektorfényben inkább a komikus karakter Penyfather kanonok spoiler áll, a rutinosak, mint én, összerakhatták azt pillanatok alatt. Ilyenkor tényleg nincs más dolga az olvasónak, mint sodortatni magát az eseményekkel, a jól sikerült fordítással, új kedvenc karaktereket avatni (én az Atyát személy szerint nagyon bírtam)…

Bár azt gondolom, hogy a Krimi Királynője egy ilyen pár órás regényt bármikor ki tudott rázni a kisujjából is akár, különösen a hatvanas években, a kidolgozás, szellemi kártyalapkeverés, karakterfestés és hangulatteremtés még mindig tökéletes, csak sajnos Jane néni nem jutott akkora szerephez, mint amire okkal számíthatunk, ha felütünk egy ilyen, a nevével fémjelzett darabot. Ezt leszámítva viszont nagyon jó, maradandó élmény volt, már csak az idegesítő végkifejlet miatt is – újabb könyve hát, amit kivételesen nem fogok elfelejteni, akármennyire is jó lenne újraolvasni.

>!
Helikon, Budapest, 2019
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792352 · Fordította: Bart István
Zsuzsi_Marta P>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Ebben a krimiben minden benne volt, amit igazán szeretek Agatha Christie műveiben. Egy régimódi, előkelő szálloda, a titokzatos helyszín, valamint sokféle karakter, akik közül bárki lehet elkövető, gyanúsított. És persze az utolsó oldalig még csak sejteni se lehetett, ki is a gyilkos, s miként és miért történt a bűncselekmény.
A kedves Miss Marple most inkább megfigyelőként és a nyomozást segítőként volt jelen, nem pedig a szálakat kibogozó, a megoldást a maga egyszerűségében és egyértelműségében feltáró idős hölgyként.
Ebben a regényben az írónő két legyet üt egy csapásra. A háttérben munkálkodó bűnszervezet (rablás, csalás, pénzmosás), valamint egy gyilkosság mögött meghúzódó személyes drámája rajzolódik ki előttünk. És persze az összefüggések. Nem mindenki az, akinek látszik. Nem mindenki pihenni jött a szállodába. És persze nem mindenki ártatlan, sőt!
Kedvenc szereplőm – természetesen, Miss Marple mellett – Pennyfather kanonok volt. Szórakozott, feledékeny, szerethető figura, kis humort hozott a bűnös szálloda falai közé.
Az írónő alaposan megkavarta a szálakat, s a végén – a tőle megszokott nemes egyszerűséggel – bogozza ki, tárja elénk a megoldást.
Élvezet volt eközben egy előkelő angol szálloda életébe bepillantást nyerni. A szokásos hangulat, ami annyira jellemzi Agatha Christie műveit, itt is jelen volt.
Kellemes és izgalmas kikapcsolódást nyújtott újfent!

2 hozzászólás
janetonic>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

A gyilkosság felderítése (vagyis maga a sztori) nem nyűgözött le igazán, de ez a miliő! AC emlékműve és nosztalgiája egy régi Anglia iránt, egészen vallomás-szerű. Azóta ismét iszom erős és zamatos fekete teát (szigorúan tejszínnel), és vágyom rá, hogy kipróbáljam a hónapokkal ezelőtt begyűjtött scone-receptet.

33 hozzászólás
Levandra P>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Ebben a kötetben nem igazán aktív résztvevő Miss. Marple. A dolgok mennek a magauk útján és a jó öreg Jane néni néha épen ott van, ahol lényegtelennek tűnő, ámde fontos dolgok történnek. A csendes megfigyelő, aki később ezekből az apró mozaikokból rakja össze a megoldás kulcsát. Tényleg a vidéki idős hölgy figuráját hozza, aki észrevétlenül van jelen. A tettes könnyen kitalálható volt, szinte önmagát leplezi le.

gazibla IP>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Az eleje kicsit unalmas volt aztán beindult, de kicsit sajnálom hogy keveset szerepel a történetben Miss Marple. :) Érdekes történet ettől függetlenül, mert eddig még hasonlót sem olvastam AC-től. Néha olyan érzésem volt mintha nem is az írónő írta volna ezt a könyvet. :) Összességében jó volt, de nem kiemelkedő. :)

Navi P>!
Agatha Christie: A Bertram Szálló

Hát, ez a könyv nem igazi Ms. Marple. Jane néni csak pár alkalommal tűnik fel, egyébként az Atya az igazi detektív. Aki hallgat a megérzéseire, s miután szagot fogott, nem engedi a nyomot. Az elején már azért sejteni lehetett a végét, nagy vonalakban megvoltak a főbb szereplők és tetteik. Azért remélem Davy betartja a végén tett esküjét és elkapja :)
Nem tudom sajnálni őt, nem találok mentséget rá.
Maga az ötlet viszont jó, nagyon jól lett felépítve a hálózat és annak működése, ez tényleg szervezett bűnözés.


Népszerű idézetek

Pomwell>!

Megtanultam (amit egyébként, azt hiszem eddig is tudtam), hogy az ember sose mehet vissza, és nem is szabad soha megpróbálni, és hogy az élet lényege az, hogy tovább halad előre. Az életben csak egyirányú közlekedés van, nem igaz?

192. oldal (1969-es kiadás)

krisztina990>!

Ha valami nagyon egyszerű, sokszor túl szép is ahhoz, hogy igaz legyen.

Huszonhatodik fejezet, 252. oldal

Boglárka_Madar >!

– Furcsa lány – mondta Lady Selina. Neki is, mint Miss Marple-nak, hatvan alatt minden nő lány volt.

24. oldal (Európa, 2012)

Vizsla>!

A kíváncsiság, vagy ahogy ő maga szerette nevezni, az „érdeklődés” más emberek dolgai iránt kétségkívül Miss Marple jellemző tulajdonsági közé tartozott.

Hatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
1 hozzászólás
krisztina990>!

[…] az élet lényege az, hogy tovább halad előre. Az életben csak egyirányú közlekedés van, nem igaz?

192. oldal, Huszadik fejezet

Boglárka_Madar >!

– Igen – mondta Miss Marple. – Lucifer gyermekei gyakorta szépek a szemnek… És mint tudjuk, babérfaként virulnak.

270. oldal (Európa, 2012)

Babú>!

Az embernek bele kell törődnie a változásokba.

17. oldal, Második fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
janetonic >!

Sajnálatos módon meg kell jegyeznünk, hogy Miss Marple nem használta ki a kulturális élet kínálta tág lehetőségeket.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
janetonic >!

A délutáni tea ugyanis a Bertramban valósággal látványosság volt.
Csodálatos volt. A szertartáson Henry elnökölt; megtermett, nemes jelenség, rokonszenves, érett ötvenes, öreguras külsővel és egy rég letűnt emberfajta: a tökéletes komornyik választékos modorával. A tulajdonképpeni munkát karcsú ifjoncok végezték Henry zordon parancsnoksága alatt. Az asztalokon nagy, díszes ezüsttálcák és antik ezüst teáskannák álltak. A porcelán, ha nem is volt éppenséggel Rockingham vagy Davenport, de minden esetre annak hatott. A Blind Earl készletek különösen kedveltek voltak. A legjobb indiai, ceyloni, darzsilingi, lapsangi stb. teát szolgálták fel. Ami pedig az ennivalót illeti, az ember kérhetett bármit – és meg is kapta!

8. O.

Kapcsolódó szócikkek: tea

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Kakukkszó
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Colin Dexter: Az utolsó busz Woodstock felé
Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg
A. A. Milne: Éppen jókor!…
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
John Dickson Carr: A London Bridge rejtélye
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból