A ​barna ruhás férfi (Race ezredes 1.) 382 csillagozás

Agatha Christie: A barna ruhás férfi Agatha Christie: A barna ruhás férfi Agatha Christie: A barna ruhás férfi Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anne ​Beddingfeld igazi kalandregény-hősnő: merész, önálló, szép és félárva. Egy baja van csak, a faluban, ahol él, kaland csak a filléres regényekben és a moziban terem. Édesapja halála után azonban Londonba kerül, és tanúja lesz, amint egy férfi ijedtében a földalatti síneire esik és meghal. A halál beálltát megállapító orvos pedig elveszít egy cédulát. De a cédulának naftalinszaga van, mint a halott kabátjának! Mit jelenthet az öt számjegy és a két szó a papírszeleten? És miért akart megnézni a halott egy Temze-parti házat, amit tulajdonosa, Sir Eustace Pedler, bérbe kíván adni? Amikor aztán egy meggyilkolt nőt találnak ebben a házban, Anne akcióba lendül. Nem zavarja, hogy egyedül van, hogy koldusszegény, a gyilkossággal vádolt, titokzatos „barna ruhás férfi” nyomába veti magát. Nyomoz a tetthelyen, a Malomházban, Londonban, óceánjárón, Dél-Afrikában. Megismerkedik egy parlamenti képviselővel, egy társasági szépasszonnyal, Race ezredessel és egy titkárral, aki a Borgiák fő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1924

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Helikon, Budapest, 2020
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794721 · Fordította: Péter Ágnes
>!
Helikon, Budapest, 2020
350 oldal · ISBN: 9789634795063 · Fordította: Péter Ágnes
>!
Európa, Budapest, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Ágnes

3 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Anne Beddingfeld · Johnny Race ezredes · Guy Pagett · Sir Eustace Pedler


Kedvencelte 37

Most olvassa 11

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Keletkezési sorrendben a negyedik Agatha Christie regényt olvastam el, de sajnos nem adott annyit, mint reméltem. Ezt a romantikával átszőtt kalandkrimit nem igazán lehet komolyan venni. Telis tele van esetleges és hihetetlen fordulatokkal, véletlenekkel. A két E/1-es mesélő egyike se volt rám igazán hatással. A főhősnő Anne kimondottan infantilis, gyerekes viselkedése inkább idegesített, mint szórakoztatott.
Voltak klassz AC-s fordulatok, jó kis megoldások, de az, hogy senki se az, aminek látszik, már kicsit sok volt. Nem tudtam igazán bevonódni, sok esetben túl volt bonyolítva a cselekmény. Néha kimondottan nehéz volt követni, hogy ki, kivel, mikor, hol és mit csinált. Voltak benne kimondottan unalmas, töltelék részek. A romantikus vonalat pedig megint sikerült jól beleerőltetnie Agathának, így vált számomra teljesen nevetségessé a történet.
Agatha Christie-t nem ezekkel a kalandregényeivel ismertem meg, így igazán sosem tudtam közel érezni magamhoz őket. Ezúttal is csak a személyes vonatkozásai, önéletrajzi elemei miatt tudom méltatni ezt a művét.

>!
Európa, Budapest, 2011
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Ágnes
12 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

@Suba_Csaba kezdeményezése nyomán tovább folytattam az Agatha Christie életmű újraolvasási fogadalmamat. Az írónő 4. regényében, akárcsak A titkos ellenfél -ben ismét egy amatőr, de annál lelkesebb nyomozó bogozza ki a szálakat. A két regény abban is hasonlít egymásra, hogy most sem egy tipikus detektívregénnyel van dolgunk, inkább egy kalandregény gyilkossággal fűszerezve. Mielőtt kézbe vesszük a könyvet nem árt tudatosítani magunkban, hogy közel 100 évvel ezelőtt íródott és a szereplők manapság már kissé megmosolyogtatónak tűnő viselkedését, naivságát, hirtelen szerelembe esését és még ennél is hirtelenebb házassági ajánlatait is ezen a szemüvegen keresztül szemlélnünk. Bár Agatha Christie a saját önéletrajzában gyakorlatilag lerántja a leplet a gyilkos személyéről, azonban még ennek ismeretében is izgalmas és fordulatokban gazdag olvasmányélményben lehet részünk. A regény egyúttal egy egzotikus dél-afrikai kalandos utazásra is hívja az olvasót, tehát minden adott ahhoz, hogy néhány órára kiszakadjunk a hétköznapok valóságából a jó öreg Agatha-val.

2 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Nagyon elhúzódott ez az olvasás, de ez egyáltalán nem a könyv hibája. Egyéb dolgok miatt, sajnos, nem tudtam úgy haladni, ahogy szerettem volna. :(
Ez egy nagyon jól, alaposan kidolgozott regény lett. Minden apróságnak jelentősége van. Rendesen megcsavarta a szálakat az írónő, ráadásul, a helyszín is különleges. Hajón keresztül Afrikába kalauzol minket AC, majd vonattal utazunk tovább és még egy alig lakott szigetre is elvetődünk. Ez számomra pluszt adott a történetnek. Bár a mesélő nem maga Race ezredes, mégis felkeltette a figyelmem. Úgy láttam, hogy eddig 2 könyvet is olvastam, amiben szerepelt, de nem emlékszem már rá konkrétan, hogy miképp bukkant fel. Lehet, hogy újra kellene olvasnom őket. :) Külön tetszett, hogy spoiler.
Ismét egy amatőr nyomozó tárja elénk az eseményeket, egy kalandvágyó fiatal lány, aki minden pénzét elkölti egy hajtóútra, hogy kinyomozza a rejtélyes gyilkosságok okát, amelyekbe a saját kíváncsisága keveri bele. Ahogy haladunk a történetben, egyre veszélyesebb lesz hősnőnk számára a helyzet, sokszor éppen hogy csak megússza ép bőrrel. Egyre több csavart és egyre több szereplőt kapunk. A legtöbb karaktert megkedveltem, még magát a gyilkost is. :))
Nekem nagyon tetszett ez a kötet, kicsit más volt, mint a megszokott, de éppen ezért szerettem. A fordulatok pedig ismét zseniálisak voltak, AC hozta a formáját. :)

>!
Európa, Budapest, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Ágnes
Levandra P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Ebben a regényben megkaptam mindazt, amit annyira szeretek Agtaha Christie regényeiben. Izgalmas nyomozás, időről időre felbukkanó fontos információk, részletesen kidolgozott eset, Ez a könyv jó példa arra, hogy Poirot és Miss. Marple nélkül is lehet izgalmas és olvasmányos egy A.C. krimi.

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Kedves AC,
te is érzed, hogy ez a krimi enyhén lazára sikerült, ugye? Rendben van. Tudom, hogy fiatalon írtad. Ezért mondom: Jó… jó, de még nem eléggé. Hiányzik belőle még egy kis spiritusz.
Én továbbra is bízom benned és kitartok melletted. ☺️

1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Megint egy Agatha Christie – féle regény, ahol a fantasztikusan kidolgozott történet mellé humor is társul.
Gyilkosság, rejtély, utazás, bonyodalom – van itt minden ami egy krimit igazán olvashatóvá tesz, a szereplők pedig igazán feledtetik velem a két klasszikus (Miss Marple és Hercule Poirot) hiányát.

h_orsi P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

A nem mindennapi (és átlagon felüli) kriminek több fontosabb szereplője is van. Az sem meglepő, hogy szinte mindenki gyanúba keveredik. Az éjjeliőrtől a tisztességes ezredesen keresztül a titkárnőig. A kalandoknak pedig soha sem lesz végük. Mindig történik valami. Egy cetlivel kezdődik, hajóúttal folytatódik, kikötünk Afrikában, majd vonatút és egy különös szinte majdnem lakatlan sziget is fontos helyszínként szolgál.

A romantikus szál igencsak átszövi az egész történetet. Kicsit hirtelennek éreztem a nagy szerelemre találást, de Agatha nagyon szépen megírta ezt is. Igazság szerint végig olyan érzésem volt mintha ezt nem is ugyanaz alkotta volna, aki a Poirot regényeket írta. Azokban is gyors és váratlan a szerelem, de nem ennyire teljes és szép. A könyv vége pedig igazán csak hab a tortán.

A szépségét csak az tompítja el, hogy túl hamar rá lehetett jönni a bűnöző kilétére.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/07/agatha-christie-7.html

cicus61 P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Poirot a kedvenc karakterem, Ms Marple nem annyira. Kedvelem Race ezredest is, több könyvet olvastam már a sorozatból, de ez most annyira nem jött be. Látszik, hogy ez a sorozat A.C. első regényei között van. Pedig nem annyira rossz, hiszen van benne minden ami kell, romantika, rejtély és izgalom. De valahogy mégis hiányzott valami.

Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

AC 49%
Ez az elsô AC könyv, ami kifejezettem nem tetszett!
Senki se normális, viszont mindenki túl van pörögve, és hiperaktív.
Konkrétan egy szereplôt sem tudnék kiragadni, aki említést érdemelne.
Én bírom Race-t, de itt Ő is alulteljesített.
Ennyi utazás, kalandozás erre-arra gyakorlatilag az összes többi AC-ben nincs eggyütt.

Lorenza_Pellegrini>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Agatha Christie az egyik kedvenc íróm de ez most annyira nem ragadott magával. Jól szórakoztam de hiányzott valami. Talán csak Miss Marple és Mr Poirot.


Népszerű idézetek

worsi P>!

– Mindig az idegeimre ment az az átkozott zsiráf.

320. oldal, Harmincadik fejezet (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: zsiráf
8 hozzászólás
Maya>!

Milyen nehéz is az élet. A férfiak csak akkor kedvesek, ha az ember jól néz ki, viszont a nők egyáltalán nem kedvesek, ha az ember kinéz valahogy.

22. oldal

Ramii>!

Az az elméletem, hogy amit nagyon akarunk, azt meg is kapjuk.

32. oldal

1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

Ha egyetlen detektívtörténetet is olvastál már életedben, tudhatod, hogy mindig az a gyilkos, akiről a legkevésbé gondolná az ember.

Kapcsolódó szócikkek: gyilkos
gubancos>!

Sokszor tapasztaltam már, milyen erőszakosak tudnak lenni a szelídek.

csgabi P>!

A férfiak időnként egész csodálatosak tudnak lenni.

213. oldal (XXVII. fejezet)

12 hozzászólás
Jesper_Olsen P>!

Mi, szegény földi halandók, folyton azon izgulunk, hogy el ne mulasszunk valamit.

159. oldal

blackangel>!

Egy napló arra való, hogy az ember a környezete furcsaságait örökítse meg, s nem arra, hogy a saját különcségeit elemezgesse benne.

Vaniliamamor_Bella>!

Ha biztonságosan akarsz valamit elintézni, intéztesd el mással!

8. oldal, Prológus

Vaniliamamor_Bella>!

… s bár én gépeltem le és én korrigáltam papa A Neander-völgyi ember és ősei című munkájának nagy részét, a Neander-völgyi ősembertől is iszonyodtam, s direkt boldoggá tesz a tudat, hogy oly régen kihalt.

12. oldal, I. fejezet


A sorozat következő kötete

Race ezredes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Ian Fleming: James Bond – A gyémánt örök
Ken Follett: A katedrális
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Arthur Conan Doyle: A fehér csapat
Arthur Conan Doyle: A Korosko tragédiája
Arthur Conan Doyle: A Fehér Sereg
Arthur Conan Doyle: Utazás a halál torkába
Jules Verne: A két Kip testvér
David Mitchell: Felhőatlasz