A ​barna ruhás férfi (Race ezredes 1.) 338 csillagozás

Agatha Christie: A barna ruhás férfi Agatha Christie: A barna ruhás férfi Agatha Christie: A barna ruhás férfi Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anne ​Beddingfeld igazi kalandregény-hősnő: merész, önálló, szép és félárva. Egy baja van csak, a faluban, ahol él, kaland csak a filléres regényekben és a moziban terem. Édesapja halála után azonban Londonba kerül, és tanúja lesz, amint egy férfi ijedtében a földalatti síneire esik és meghal. A halál beálltát megállapító orvos pedig elveszít egy cédulát. De a cédulának naftalinszaga van, mint a halott kabátjának! Mit jelenthet az öt számjegy és a két szó a papírszeleten? És miért akart megnézni a halott egy Temze-parti házat, amit tulajdonosa, Sir Eustace Pedler, bérbe kíván adni? Amikor aztán egy meggyilkolt nőt találnak ebben a házban, Anne akcióba lendül. Nem zavarja, hogy egyedül van, hogy koldusszegény, a gyilkossággal vádolt, titokzatos „barna ruhás férfi” nyomába veti magát. Nyomoz a tetthelyen, a Malomházban, Londonban, óceánjárón, Dél-Afrikában. Megismerkedik egy parlamenti képviselővel, egy társasági szépasszonnyal, Race ezredessel és egy titkárral, aki a Borgiák fő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1924

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794721 · Fordította: Péter Ágnes
>!
Helikon, Budapest, 2020
352 oldal · ISBN: 9789634795063 · Fordította: Péter Ágnes
>!
Európa, Budapest, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Ágnes

3 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 34

Most olvassa 7

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Keletkezési sorrendben a negyedik Agatha Christie regényt olvastam el, de sajnos nem adott annyit, mint reméltem. Ezt a romantikával átszőtt kalandkrimit nem igazán lehet komolyan venni. Telis tele van esetleges és hihetetlen fordulatokkal, véletlenekkel. A két E/1-es mesélő egyike se volt rám igazán hatással. A főhősnő Anne kimondottan infantilis, gyerekes viselkedése inkább idegesített, mint szórakoztatott.
Voltak klassz AC-s fordulatok, jó kis megoldások, de az, hogy senki se az, aminek látszik, már kicsit sok volt. Nem tudtam igazán bevonódni, sok esetben túl volt bonyolítva a cselekmény. Néha kimondottan nehéz volt követni, hogy ki, kivel, mikor, hol és mit csinált. Voltak benne kimondottan unalmas, töltelék részek. A romantikus vonalat pedig megint sikerült jól beleerőltetnie Agathának, így vált számomra teljesen nevetségessé a történet.
Agatha Christie-t nem ezekkel a kalandregényeivel ismertem meg, így igazán sosem tudtam közel érezni magamhoz őket. Ezúttal is csak a személyes vonatkozásai, önéletrajzi elemei miatt tudom méltatni ezt a művét.

>!
Európa, Budapest, 2011
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Ágnes
12 hozzászólás
Gorkie>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Nagyon elhúzódott ez az olvasás, de ez egyáltalán nem a könyv hibája. Egyéb dolgok miatt, sajnos, nem tudtam úgy haladni, ahogy szerettem volna. :(
Ez egy nagyon jól, alaposan kidolgozott regény lett. Minden apróságnak jelentősége van. Rendesen megcsavarta a szálakat az írónő, ráadásul, a helyszín is különleges. Hajón keresztül Afrikába kalauzol minket AC, majd vonattal utazunk tovább és még egy alig lakott szigetre is elvetődünk. Ez számomra pluszt adott a történetnek. Bár a mesélő nem maga Race ezredes, mégis felkeltette a figyelmem. Úgy láttam, hogy eddig 2 könyvet is olvastam, amiben szerepelt, de nem emlékszem már rá konkrétan, hogy miképp bukkant fel. Lehet, hogy újra kellene olvasnom őket. :) Külön tetszett, hogy spoiler.
Ismét egy amatőr nyomozó tárja elénk az eseményeket, egy kalandvágyó fiatal lány, aki minden pénzét elkölti egy hajtóútra, hogy kinyomozza a rejtélyes gyilkosságok okát, amelyekbe a saját kíváncsisága keveri bele. Ahogy haladunk a történetben, egyre veszélyesebb lesz hősnőnk számára a helyzet, sokszor éppen hogy csak megússza ép bőrrel. Egyre több csavart és egyre több szereplőt kapunk. A legtöbb karaktert megkedveltem, még magát a gyilkost is. :))
Nekem nagyon tetszett ez a kötet, kicsit más volt, mint a megszokott, de éppen ezért szerettem. A fordulatok pedig ismét zseniálisak voltak, AC hozta a formáját. :)

>!
Európa, Budapest, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Ágnes
Levandra>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Ebben a regényben megkaptam mindazt, amit annyira szeretek Agtaha Christie regényeiben. Izgalmas nyomozás, időről időre felbukkanó fontos információk, részletesen kidolgozott eset, Ez a könyv jó példa arra, hogy Poirot és Miss. Marple nélkül is lehet izgalmas és olvasmányos egy A.C. krimi.

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Megint egy Agatha Christie – féle regény, ahol a fantasztikusan kidolgozott történet mellé humor is társul.
Gyilkosság, rejtély, utazás, bonyodalom – van itt minden ami egy krimit igazán olvashatóvá tesz, a szereplők pedig igazán feledtetik velem a két klasszikus (Miss Marple és Hercule Poirot) hiányát.

h_orsi P>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

A nem mindennapi (és átlagon felüli) kriminek több fontosabb szereplője is van. Az sem meglepő, hogy szinte mindenki gyanúba keveredik. Az éjjeliőrtől a tisztességes ezredesen keresztül a titkárnőig. A kalandoknak pedig soha sem lesz végük. Mindig történik valami. Egy cetlivel kezdődik, hajóúttal folytatódik, kikötünk Afrikában, majd vonatút és egy különös szinte majdnem lakatlan sziget is fontos helyszínként szolgál.

A romantikus szál igencsak átszövi az egész történetet. Kicsit hirtelennek éreztem a nagy szerelemre találást, de Agatha nagyon szépen megírta ezt is. Igazság szerint végig olyan érzésem volt mintha ezt nem is ugyanaz alkotta volna, aki a Poirot regényeket írta. Azokban is gyors és váratlan a szerelem, de nem ennyire teljes és szép. A könyv vége pedig igazán csak hab a tortán.

A szépségét csak az tompítja el, hogy túl hamar rá lehetett jönni a bűnöző kilétére.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/07/agatha-christie-7.html

Zsuzsanna_Makai >!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

AC 49%
Ez az elsô AC könyv, ami kifejezettem nem tetszett!
Senki se normális, viszont mindenki túl van pörögve, és hiperaktív.
Konkrétan egy szereplôt sem tudnék kiragadni, aki említést érdemelne.
Én bírom Race-t, de itt ô is alulteljesített.
Ennyi utazás, kalandizás erre-arra gyakorlatilag az összes többi AC-ben nincs eggyütt.

Lorenza_Pellegrini>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Agatha Christie az egyik kedvenc íróm de ez most annyira nem ragadott magával. Jól szórakoztam de hiányzott valami. Talán csak Miss Marple és Mr Poirot.

Hoacin>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Szerethető, kicsit lányregénybe hajló krimi, amelyben a kalandvágyó ifjú hősnő lelkesen veti bele magát egy olyan ügy kinyomozásába, amihez ugyan semmi köze, de legalább esélyesen életveszélyes. Vágjunk neki a nagyvilágnak nyolcvanhét fonttal a zsebünkben, lesz, ami lesz! Közben cserfesen és életvidáman magunkba bolondítjuk a fél hajót, hasznos barátságokat kötünk, ismeretlen ellenségeket szerzünk, természetesen szerelmesek leszünk, és mellékesen megpróbálnak megölni. Kell ennél több egy tartalmas utazáshoz? Esetleg még pár rejtély, plusz az, hogy majdnem mindenki gyanús. Valamint negyvenckilenc faállatka, gyémántok, és némi Asafoetida elhintve a kabinunkban.
Bár Agatha Christie legzsengébb regényei közül való, ez talán csak néhány sziruposabb jelenetben érzékelhető, meg hogy az egész sztorit áthatja valami naiv, üde báj. Szereplőink viselkedése gyakran erősen valószínűtlen, de oda se neki, mert ez csuda jól áll nekik! Formás lábú főhősnőnk sárgarépát tűz a kalapjára, barátnője, a „tökéletesen kivitelezett példány”, szexinek véli a fojtogatást, a tréfás Sir Eustace Pedler kora reggel mindent a földhöz vág, tizennegyedik századi méregkeverő fizimiskájú titkára pedig nem győzi útba tenni a súlyos iratládát. Race ezredes a legcsinosabb ember a hajón, (bár egyesek szerint „néma, hosszú lábú levente"), de a nők persze előbb elolvadnak egy fölényes, bosszantó figurától, "aki úgy tud udvarolni, mint egy Grál-lovagba oltott ősember.”
A szimpatikusan kelekótya nyomozásból megtudjuk, hogy kenyérgalacsinnal célszerűen lehet névjegyet tisztítani, hogy „egy hajóúton mindenki el szokta jegyezni magát. Már csak unalmában is”, hogy tényleg nem mindenki az, akinek látszik… és hogy környezetünk nem feltétlen megértő, ha egyszerre hat macskával akarjuk gazdagítani a poggyászunkat.
Aranyos kaland volt ez, parádés szereplőgárdával. Tetszett. :) spoiler Sokban emlékeztet az írónő egy másik könyvére, de ez még annál is jobb szerintem. :) spoiler

„Szomorúan vizsgálgattam a kalapomat, mielőtt feltettem a fejemre. Eredetileg Mári-kalap volt, én legalábbis így hívom ezt a fajtát, amit szerintem kimenős kiscselédeknek kéne viselni, bár még sose láttam rajtuk. Fekete szalmából készült, megfelelően méla karimával. Egyszer hirtelen elkapott az ihlet, belerúgtam, jó alaposan megnyomkodtam, és ráerősítettem egy rikító sárgarépát, amitől az egész olyan lett, mint egy kubista látomás. Kifejezetten izgalmas volt.”

3 hozzászólás
tonks>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Nem tipikus Agatha Christie, de én csak örültem ennek – nem véletlenül választottam tőle Poirot-tól, Miss Marple-től független történetet az írói munkássága első éveiből.
Bár van gyilkosság és nyomozás, mégis a kalandregény címkét érzem a legtalálóbbnak, mert ez tényleg minden ízében az: a helyszínek (a hajóút, Afrika) pazar háttérdíszletet nyújtottak a cselekménynek és az ember izgulhat a főszereplőért, Anne-ért. Néha kicsit ostoba volt, de egyébként egy talpraesett, őszinte személyiség, ami bizonyára meglepő volt a 20-as években. (Mondjuk Miss Marple is miket nem profitált abból, hogy kinek nézte a kora társadalma…) Kalandregényhez méltóan a rejtélyekhez romantikus szál is kapcsolódott, amit szinte végig vigyorogtam, a krimiszál pedig szépen végigfutott a történeten, több csúcspontot is adva. A végén volt egy kis hiányérzetem, kár, hogy Christie nem írt folytatást.
Az írónő maga pedig szerintem nagyon élvezhette az írást, kicsit Jane Austent juttatta eszembe az ironikus, humoros stílusa, és briliánsan kihasználta a váltott szemszögű történetmesélést, de hát nem hiába ő a krimi koronázatlan királynője.

KillerCat>!
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Kedves történet volt,nagyon szerethető karakterekkel. Izgalmas utazásra indultak,tele cselszövéssel,csavarokkal,de a végére kibogoztak mindent. Nem lett kedvenc,de mindenképp ajánlom elolvasásra.


Népszerű idézetek

worsi P>!

– Mindig az idegeimre ment az az átkozott zsiráf.

320. oldal, Harmincadik fejezet (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: zsiráf
8 hozzászólás
Maya>!

Milyen nehéz is az élet. A férfiak csak akkor kedvesek, ha az ember jól néz ki, viszont a nők egyáltalán nem kedvesek, ha az ember kinéz valahogy.

22. oldal

Ramii>!

Az az elméletem, hogy amit nagyon akarunk, azt meg is kapjuk.

32. oldal

1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

Ha egyetlen detektívtörténetet is olvastál már életedben, tudhatod, hogy mindig az a gyilkos, akiről a legkevésbé gondolná az ember.

Kapcsolódó szócikkek: gyilkos
csgabi P>!

A férfiak időnként egész csodálatosak tudnak lenni.

213. oldal (XXVII. fejezet)

12 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

Mi, szegény földi halandók, folyton azon izgulunk, hogy el ne mulasszunk valamit.

159. oldal

blackangel>!

Egy napló arra való, hogy az ember a környezete furcsaságait örökítse meg, s nem arra, hogy a saját különcségeit elemezgesse benne.

Vaniliamamor_Bella>!

Ha biztonságosan akarsz valamit elintézni, intéztesd el mással!

8. oldal, Prológus

Vaniliamamor_Bella>!

… s bár én gépeltem le és én korrigáltam papa A Neander-völgyi ember és ősei című munkájának nagy részét, a Neander-völgyi ősembertől is iszonyodtam, s direkt boldoggá tesz a tudat, hogy oly régen kihalt.

12. oldal, I. fejezet


A sorozat következő kötete

Race ezredes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Valentine Williams: Az óra ketyeg
Edgar Wallace: Kannibálok között
Ian Fleming: Dr. No
James Clavell: Menekülés
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Jeffery Deaver – Laura Dave – Ruth Ware – Guy Grieve: Magányos patak / Nyolcszáz szem szőlő / Sűrű, sötét erdő / Tengerjárók
Frederick Forsyth: Manhattan fantomja