A ​barna ruhás férfi (Race ezredes 1.) 256 csillagozás

Agatha Christie: A barna ruhás férfi Agatha Christie: A barna ruhás férfi Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anne ​Beddingfeld igazi kalandregény-hősnő: merész, önálló, szép és félárva. Egy baja van csak, a faluban, ahol él, kaland csak a filléres regényekben és a moziban terem. Édesapja halála után azonban Londonba kerül, és tanúja lesz, amint egy férfi ijedtében a földalatti síneire esik és meghal. A halál beálltát megállapító orvos pedig elveszít egy cédulát. De a cédulának naftalinszaga van, mint a halott kabátjának! Mit jelenthet az öt számjegy és a két szó a papírszeleten? És miért akart megnézni a halott egy Temze-parti házat, amit tulajdonosa, Sir Eustace Pedler, bérbe kíván adni? Amikor aztán egy meggyilkolt nőt találnak ebben a házban, Anne akcióba lendül. Nem zavarja, hogy egyedül van, hogy koldusszegény, a gyilkossággal vádolt, titokzatos „barna ruhás férfi” nyomába veti magát. Nyomoz a tetthelyen, a Malomházban, Londonban, óceánjárón, Dél-Afrikában. Megismerkedik egy parlamenti képviselővel, egy társasági szépasszonnyal, Race ezredessel és egy titkárral, aki a Borgiák fő… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: The Man in the Brown Suit

Eredeti megjelenés éve: 1924

>!
Európa, Budapest, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Ágnes
>!
Európa, Budapest, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053910 · Fordította: Péter Ágnes
>!
Európa, Budapest, 2011
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Agnes

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

gyilkos


Kedvencelte 29

Most olvassa 6

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Levandra P
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Ebben a regényben megkaptam mindazt, amit annyira szeretek Agtaha Christie regényeiben. Izgalmas nyomozás, időről időre felbukkanó fontos információk, részletesen kidolgozott eset, Ez a könyv jó példa arra, hogy Poirot és Miss. Marple nélkül is lehet izgalmas és olvasmányos egy A.C. krimi.

>!
Madama_Butterfly
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Megint egy Agatha Christie – féle regény, ahol a fantasztikusan kidolgozott történet mellé humor is társul.
Gyilkosság, rejtély, utazás, bonyodalom – van itt minden ami egy krimit igazán olvashatóvá tesz, a szereplők pedig igazán feledtetik velem a két klasszikus (Miss Marple és Hercule Poirot) hiányát.

>!
h_orsi P
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

A nem mindennapi (és átlagon felüli) kriminek több fontosabb szereplője is van. Az sem meglepő, hogy szinte mindenki gyanúba keveredik. Az éjjeliőrtől a tisztességes ezredesen keresztül a titkárnőig. A kalandoknak pedig soha sem lesz végük. Mindig történik valami. Egy cetlivel kezdődik, hajóúttal folytatódik, kikötünk Afrikában, majd vonatút és egy különös szinte majdnem lakatlan sziget is fontos helyszínként szolgál.

A romantikus szál igencsak átszövi az egész történetet. Kicsit hirtelennek éreztem a nagy szerelemre találást, de Agatha nagyon szépen megírta ezt is. Igazság szerint végig olyan érzésem volt mintha ezt nem is ugyanaz alkotta volna, aki a Poirot regényeket írta. Azokban is gyors és váratlan a szerelem, de nem ennyire teljes és szép. A könyv vége pedig igazán csak hab a tortán.

A szépségét csak az tompítja el, hogy túl hamar rá lehetett jönni a bűnöző kilétére.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/07/agatha-christie-7.html

>!
Hoacin
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Szerethető, kicsit lányregénybe hajló krimi, amelyben a kalandvágyó ifjú hősnő lelkesen veti bele magát egy olyan ügy kinyomozásába, amihez ugyan semmi köze, de legalább esélyesen életveszélyes. Vágjunk neki a nagyvilágnak nyolcvanhét fonttal a zsebünkben, lesz, ami lesz! Közben cserfesen és életvidáman magunkba bolondítjuk a fél hajót, hasznos barátságokat kötünk, ismeretlen ellenségeket szerzünk, természetesen szerelmesek leszünk, és mellékesen megpróbálnak megölni. Kell ennél több egy tartalmas utazáshoz? Esetleg még pár rejtély, plusz az, hogy majdnem mindenki gyanús. Valamint negyvenckilenc faállatka, gyémántok, és némi Asafoetida elhintve a kabinunkban.
Bár Agatha Christie legzsengébb regényei közül való, ez talán csak néhány sziruposabb jelenetben érzékelhető, meg hogy az egész sztorit áthatja valami naiv, üde báj. Szereplőink viselkedése gyakran erősen valószínűtlen, de oda se neki, mert ez csuda jól áll nekik! Formás lábú főhősnőnk sárgarépát tűz a kalapjára, barátnője, a „tökéletesen kivitelezett példány”, szexinek véli a fojtogatást, a tréfás Sir Eustace Pedler kora reggel mindent a földhöz vág, tizennegyedik századi méregkeverő fizimiskájú titkára pedig nem győzi útba tenni a súlyos iratládát. Race ezredes a legcsinosabb ember a hajón, (bár egyesek szerint „néma, hosszú lábú levente"), de a nők persze előbb elolvadnak egy fölényes, bosszantó figurától, "aki úgy tud udvarolni, mint egy Grál-lovagba oltott ősember.”
A szimpatikusan kelekótya nyomozásból megtudjuk, hogy kenyérgalacsinnal célszerűen lehet névjegyet tisztítani, hogy „egy hajóúton mindenki el szokta jegyezni magát. Már csak unalmában is”, hogy tényleg nem mindenki az, akinek látszik… és hogy környezetünk nem feltétlen megértő, ha egyszerre hat macskával akarjuk gazdagítani a poggyászunkat.
Aranyos kaland volt ez, parádés szereplőgárdával. Tetszett. :) spoiler Sokban emlékeztet az írónő egy másik könyvére, de ez még annál is jobb szerintem. :) spoiler

„Szomorúan vizsgálgattam a kalapomat, mielőtt feltettem a fejemre. Eredetileg Mári-kalap volt, én legalábbis így hívom ezt a fajtát, amit szerintem kimenős kiscselédeknek kéne viselni, bár még sose láttam rajtuk. Fekete szalmából készült, megfelelően méla karimával. Egyszer hirtelen elkapott az ihlet, belerúgtam, jó alaposan megnyomkodtam, és ráerősítettem egy rikító sárgarépát, amitől az egész olyan lett, mint egy kubista látomás. Kifejezetten izgalmas volt.”

3 hozzászólás
>!
tonks
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Nem tipikus Agatha Christie, de én csak örültem ennek – nem véletlenül választottam tőle Poirot-tól, Miss Marple-től független történetet az írói munkássága első éveiből.
Bár van gyilkosság és nyomozás, mégis a kalandregény címkét érzem a legtalálóbbnak, mert ez tényleg minden ízében az: a helyszínek (a hajóút, Afrika) pazar háttérdíszletet nyújtottak a cselekménynek és az ember izgulhat a főszereplőért, Anne-ért. Néha kicsit ostoba volt, de egyébként egy talpraesett, őszinte személyiség, ami bizonyára meglepő volt a 20-as években. (Mondjuk Miss Marple is miket nem profitált abból, hogy kinek nézte a kora társadalma…) Kalandregényhez méltóan a rejtélyekhez romantikus szál is kapcsolódott, amit szinte végig vigyorogtam, a krimiszál pedig szépen végigfutott a történeten, több csúcspontot is adva. A végén volt egy kis hiányérzetem, kár, hogy Christie nem írt folytatást.
Az írónő maga pedig szerintem nagyon élvezhette az írást, kicsit Jane Austent juttatta eszembe az ironikus, humoros stílusa, és briliánsan kihasználta a váltott szemszögű történetmesélést, de hát nem hiába ő a krimi koronázatlan királynője.

>!
KillerCat
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Kedves történet volt,nagyon szerethető karakterekkel. Izgalmas utazásra indultak,tele cselszövéssel,csavarokkal,de a végére kibogoztak mindent. Nem lett kedvenc,de mindenképp ajánlom elolvasásra.

>!
clarisssa
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Szuper kalandregény sok utazással, szerethető hősökkel, egy csipetnyi romantikával, rengeteg bátorsággal, vagánysággal, lazasággal, fordulattal, bonyodalommal. Meglepett, hogy egy nyomozás Poirot nélkül is ennyire jó lehet, pedig nem kellett volna kételkednem Agatha Christie-ben. Szinte letehetetlen ez a könyv: izgalmas, hangulatos, pont a megfelelő arányban humoros-ironikus. Én nagyon élveztem, tökéletes kikapcsolódás volt!

>!
Európa, Budapest, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792264 · Fordította: Péter Ágnes
1 hozzászólás
>!
Galagonya33
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Imádtam. Tündéri volt, naiv. Hihetelen módon nemcsak a főhősnőt lehetett szeretni, de a spoiler. :) Ez a regénye A.C.-nek inkább romantikus kalandregény, mint krimi, bár a krimi szál tagadhatatlan. Ha még nem olvastál Christie-t, ezzel bátran lehet indítani.

>!
Gabye
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Nekem minden jöhet, ami A.C. Ő az én jolly joker szerzőm. Ha végképp nem tudom mit olvassak, vagy ha olvasási válságban vagyok, az Ő könyvei tuti kirángatnak belőle és mindig garantált a szórakozás.
Nincs ez másként ezzel a történettel is, mégis valahogy üdítő kivétel. A főszereplő, Anne egy igazán jól eltalált karakter, szerethető, okos, humoros, nem a klasszikus nyímnyám kis angol lady. A történet jól felépített, kellően csavaros és még a végére is tartogat meglepetést. Igazán jól szórakoztam.

>!
ppeva P
Agatha Christie: A barna ruhás férfi

Nekem csalódás volt. AC kémtörténetei általában sokkal kevésbé tetszenek, mint az „igazi” krimijei.
Ez itt egy kalandregénybe oltott kémtörténet (vagy fordítva), romantikus szerelemmel és butuska lányregénnyel fűszerezve. Minél csavarosabb és fordulatosabb lett, annál életidegenebbnek találtam, és annál kevésbé tudott lekötni. A vége meg átmegy lányregénybe…
Egy hosszabb vonatozáshoz kerestem valami könnyed (és súlyra is könnyű) könyvet, ahhoz megfelelt, bár hazafelé úton már néhányszor elbóbiskoltam rajta. Ritkán esik meg ilyen velem egy AC könyvnél.


Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

– Mindig az idegeimre ment az az átkozott zsiráf.

320. oldal, Harmincadik fejezet (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: zsiráf
7 hozzászólás
>!
Maya

Milyen nehéz is az élet. A férfiak csak akkor kedvesek, ha az ember jól néz ki, viszont a nők egyáltalán nem kedvesek, ha az ember kinéz valahogy.

22. oldal

>!
Madama_Butterfly

Ha egyetlen detektívtörténetet is olvastál már életedben, tudhatod, hogy mindig az a gyilkos, akiről a legkevésbé gondolná az ember.

Kapcsolódó szócikkek: gyilkos
>!
Ramii

Az az elméletem, hogy amit nagyon akarunk, azt meg is kapjuk.

32. oldal

1 hozzászólás
>!
csgabi MP

A férfiak időnként egész csodálatosak tudnak lenni.

213. oldal (XXVII. fejezet)

12 hozzászólás
>!
blackangel

Egy napló arra való, hogy az ember a környezete furcsaságait örökítse meg, s nem arra, hogy a saját különcségeit elemezgesse benne.

>!
Vaniliamamor_Bella

Ha biztonságosan akarsz valamit elintézni, intéztesd el mással!

8. oldal, Prológus

>!
Vaniliamamor_Bella

… s bár én gépeltem le és én korrigáltam papa A Neander-völgyi ember és ősei című munkájának nagy részét, a Neander-völgyi ősembertől is iszonyodtam, s direkt boldoggá tesz a tudat, hogy oly régen kihalt.

12. oldal, I. fejezet

>!
Jesper_Olsen

Tudod, hogy mindig megváltozik egy kicsit minden történet, ha újra elmesélik.

211. oldal


A sorozat következő kötete

Race ezredes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Edgar Wallace: A borzalmak tornya
George Mann: Mechanikus London
Daniel Defoe: Moll Flanders
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Gerald Durrell: Istenek kertje
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Ken Follett: A Titánok bukása
Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
Iris Murdoch: A háló alatt
Neil Gaiman: Csillagpor