Mischling 44 csillagozás

Affinity Konar: Mischling

Mischling ​- a nürnbergi törvények így határozzák meg a részben árja, részben zsidó származású személyeket. Stasia és Gyöngy Zagorski számára bélyeg ez, mely örökre megpecsételi a sorsukat. A tizenkét éves kislányok 1944-ben az édesanyjukkal és nagyapjukkal érkeznek az auschwitzi koncentrációs táborba. Egypetéjű ikrek, így Josef Mengele kísérleti laboratóriumába kerülnek.
Az elkövetkező hónapok számukra arról szólnak, miként lehetséges túlélni a kíméletlen emberkísérleteket, melyek napról napra a legkegyetlenebb eszközökkel őrlik fel testi és lelki épségüket. És ha túl is élik a borzalmakat, képesek lesznek-e egymástól elválasztva létezni, és viszontlátják-e egymást valaha?
Affinity Konar megrázó regénye egy embertelen kor kíméletlen történéseiben is a humánumot keresi: a zsigeri szeretet és összetartozás rezdüléseit vizsgálja szinte mikroszkopikus aprólékossággal a lengyel testvérpár, Stasia és Gyöngy belső világán keresztül.

Affinity Konar lengyel zsidó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Libri, Budapest, 2017
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332695
>!
Libri, Budapest, 2017
440 oldal · ISBN: 9789634333142

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Josef Mengele

Helyszínek népszerűség szerint

Auschwitz


Kedvencelte 2

Most olvassa 7

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Affinity Konar: Mischling

Az Auschwitzi bölcsődal kapcsán már kaptam egy kis ízelítőt Mengele munkásságából, de semmi nem tudott volna felkészíteni ezekre a borzalmakra. Még ha bizonyos dolgok csak érintőlegesen is kerültek megnevezésre, akkor is gyomorforgató volt, kezdve az üvegekben tárolt szemektől az összevart bőrű roma ikreken át az élve boncolásig. Ez az ember őrült volt, egy elvetemült gyilkos, aki játékszerként tekintett az emberekre, és betegesen hitt egy olyan faj megteremtésében, ami tökéletes, kísérletezve ikrek, terhes nők, albínók, törpe növésűek, stb. ezrein. Sajnos a 13 éves Zagorski-nővérek is áldozatául estek – legalábbis a könyvben –, és nem elég, hogy testileg maradandó nyomot hagyott rajtuk, egy életre megnyomorította őket lelkileg.
A tábor felszabadítása után kicsit elnyújtottnak éreztem a cselekményt, ezekben a fejezetekben nem kötött le annyira a történet, a lányok spoiler viszont megkönnyeztem, nagyon-nagyon kellett ennek a könyvnek a spoiler.

Helga_Dávid>!
Affinity Konar: Mischling

Megrendítő történet két kislányról, akik ikrekként az auschwitzi táborban Mengele kísérleti alanyai voltak.
A két lány kezdetben teljesen eltérő karaktere (Stasia az álmodozó, Gyöngy a realista), fokról fokra válik Mengele és a tábor kegyetlensége hatására egyre inkább hasonlóvá.
A könyv bemutatja az ikrek közötti különleges köteléket, mely nem szűnik meg létezni azután sem, hogy elválasztják a lányokat egymástól és nem tudnak semmit a másikról.
A tábor felszabadítása után az egyik lány (Stasia) a bosszúról álmodik, míg a másik (Gyöngy) töretlen hittel keresi testvérét.
A könyv néhány helyen zavaros történetvezetése sokszor kizökkentett. Nem tudtam eldönteni, hogy a lányok zaklatott lelki állapotát kívánja így ábrázolni az írónő vagy milyen célja van vele.
Alapvetően egy nagyon megrázó történet, amelyben azért ott bujkál az élet végéig tartó remény is.

Kiss_Andi P>!
Affinity Konar: Mischling

Nagyon nehéz erről a könyvről bármit is írnom. Még félév után is felkavar a szívbemarkoló történet.
Több holokausztos könyvet olvastam már, de talán egyik sem volt ennyire megdöbbentő.
Stasia és Gyöngy, a 12 éves ikrek történetét ismerjük meg, felváltva mesélik el megpróbáltatásaikat. Hogyan élik meg a rettenetes, kegyetlen kísérleteket, amiket Mengele talál ki személyre szabva, hogyan próbálnak élni/túlélni minden fizikai és lelki megpróbáltatást.
Felfoghatatlan számomra az az embertelen borzalom, amiben részük volt a haláltáborokban élő embereknek. Egyetlen embernek sem lenne szabad hasonlót megtapasztalnia.

_Katie_ P>!
Affinity Konar: Mischling

Megrázó, kegyetlenkedéssel teli könyv, amit a Gyöngy és Stasia Zagorski mesél el nekünk.
Nincs gonoszabb és gátlástalanabb az embernél, akinek az őrültségének semmi és senki nem szab határt. Mengele egy az ilyen emberek közül.
El sem tudom/tudjuk képzelni milyen megpróbáltatásokon kellett ezeknek a gyerekeknek (és minden zsidónak illetve más nemzetiségűnek) elviselnie heteken, hónapokon, éveken át. Minden tiszteletem azoké, akik túlélték a Halál Angyalát vagy egy koncentrációs tábort.

Inmelius_Mudri_Jolcsi>!
Affinity Konar: Mischling

Emberek, azt hittem, a Schindler bárkája után engem már nem tud „megvenni” auschwitz-os kötet.
Hát de.
13 éves ikrek, Mengele, haláltábor, sajátos életben maradási módszerek az ikerpár tolmácsolásában, legbensőbb érzelmeik tolmácsolásában.
Úristen!
Az ikrek különféle kísérleteknek lesznek alávetve, miközben legfőbb értéküket, az egymásra való ráhangolódásukat vesztik el. Azelőtt simán ugyanazt tudták rajzolni egymásnak háttal, mint a másik.
Azután már nem.
Hogyan bírják az embertelenséget, a kísérleteket, az életben maradáshoz szükséges erőt megszerezni, hogyan bírják az emberek ott az életet, legyen az kápó vagy rab, a rabok felügyeletére kivezényelt írnok, meg akárki.
A regény váltva közli a két ikerlány gondolatait, amely bizonyos plusz feszültséget teremt az alapfeszültségen túl.
Letehetetlen.
Muszáj volt hátra lapoznom, hogy megtudjam, életben maradnak-e a végére.
De nem mondom meg nektek:)

ValerinLanz P>!
Affinity Konar: Mischling

Ez már a harmadik év, hogy ezekben a napokban holokauszt témájú könyveket olvasok. Mert kell, hogy emlékezzek a szörnyűségekre és arra, nekem milyen jó dolgom van.
Régóta várt már a sorára a Mischling, nagyrészt azért, mert valamiért elrettentett a cím és a borító. Féltem, hogy „gagyi” lesz, túlságosan hihetetlen vagy szirupos, de a két lány elbeszélését teljesen hihetőnek, fájdalmasnak, borzalmasnak éreztem. Hiába ikrek, teljesen különbözőek voltak, és valahogy azt érzem, ha meglátnám őket, könnyedén tudnám, ki kicsoda. Tetszett, hogy a táborban Stasia kicsit karakánabb volt, Gyöngy viszont, talán a nevéből adódóan – vagy ezért lett ez a neve? – kicsit kedvesebb, ragyogóbb. spoiler Ennél maradva, számomra teljesen hihetetlen volt, hogy ez a két, tizenötöt sem betöltött lány ennyi mindenen ment keresztül. Komolyan mondom, a kegyetlenkedések leírásánál… legszívesebben tomboltam volna a lányok helyett is. És csak azt tudom kérdezgetni, miért, miért? Hát mire volt ez jó? Mengele, rájöttél bármire is? Vagy neked már a kegyetlenkedés is örömet okozott? spoiler Brutális, felfoghatatlan, embertelen. Nagyon érdekelt, a két lány megkapja-e a „boldog” befejezést spoiler
Nehéz, komoly, felkavaró kötet volt, ezért sem siettem az olvasásával. Habár jobbára olyan köteteket szeretek olvasni, amik boldogságot, reményt adnak, néha kell az ilyen is, ami megmutatja a küzdést, a szenvedést, a túlélést. Istenem, de örülök, hogy ezek az idők már elmúltak!

FORTUNATA>!
Affinity Konar: Mischling

A regény váltott szemszögből mutatja be az ikerlányok (Stasia és Gyöngy) megpróbáltatásait, akik 12 évesen kerülnek a halál angyalának karmai közé.
Mengele kísérletei rettenetesek voltak, szinte felfoghatatlanok.
Azt gondolom, hogy az írónő a kislányok történetét a naplójegyzetekkel és levelekkel akarta hitelessé tenni; és az ikrek kapcsolatának túlmisztifikálásával próbálta meghatóvá varázsolni a történetet.
Természetesen mélységesen megrázott a regény. A gyermekek kínzása különösen érzékenyen érint engem is. Felindultságom ellenére, mégis úgy érzem, hogy számomra nem ez volt a megfelelő közlésmód.
A szeretet, a ragaszkodás, a kitartás, a hit és a remény megnyilvánulásai önmagukban is elegendőek lettek volna a hatás eléréséhez.
A koncentrációs táborokról, a szenvedésekről nem szépen, hanem jól kell (és lehet!) írni.

gofri>!
Affinity Konar: Mischling

Aki dokuregényre számít vagy tényszerűségre, naturalizmusra, az csalódni fog.
Kicsit nehezen következő szerintem, a narráció nem mindig konzekvens, szóval nemcsak a téma miatt nehéz olvasmány, hanem kicsit mintha túl lenne írva.
Sok recenzióban bírálják a téma „esztétizálása” miatt, hogy erősebb a fikciós jelleg, mint a történelmi, és ez szerintem is így van. Ez is zavaró olykor, mármint van benne valami szándékos posztmodernre törekvés, ami kicsit (nekem) erőltetettnek hatott.
(Esetemben a referenciális olvasat nem nagyon működött, ezért a témáról nem is mondanék semmi különöset…)

negoti P>!
Affinity Konar: Mischling

Stasia és Gyöngy. Gyöngy és Stasia. Ikrek, akiket kétszeres földi pokolba kerülnek, nemcsak a koncentrációs táborba, hanem Mengele karmai közé is. Rajtuk keresztül láthatjuk a borzalmakat, de nem igazán a kísérletek vannak a regény középpontjában (szerencsére), hanem a lányok 'élete és halála'. Felfoghatatlan, hogy az ember milyen aljasul (enyhe kifejezés, végtelenségig lehetne fokozni) tud bánni embertársaival.

Hoagirl P>!
Affinity Konar: Mischling

Rengeteg könyvet olvastam már a témában, így mondhatom hogy elég nagy rálátással bírok az ezt övező irodalomra, de meg kell mondjam, ilyen jó könyvet még nem olvastam, mint a Mischling. Nagyon sokáig várt a polcomon, mert tényleg kb. mindent olvastam már a témakörből, nagyképűen azt hittem én balga, hogy nem tud újat mutatni, és mekkorát tévedtem! Ez a könyv akkora pofont adott hogy a fal adta a másikat, fityiszt mutatott és kinevette a naivságomat. Azt hinnénk, hogy egy „átlagos” spoiler történetet kapunk a világtörténelem és az emberiség szégyenéről, a holokausztról, de nem… Egyáltalán nem átlagos… Mengeléről, a halál angyaláról spoiler mindannyian hallottunk, a kísérleteiről, különös tekintettel az ikrekre vonatkozóan. Ami újat mutat a könyv, hogy egy ikerpár történetét meséli el, az átélt borzalmakat, kísérleteket, az auschwitzi hétköznapokat az ikrek szemével… ez önmagában is érdekes, de mindemellé kapunk egy másik könyvet is, ami elmeséli az ikrek közötti nem evilági kapcsot/kapcsolatot, amit még mindig nem teljesen ért a világ és a tudomány és a mai napig csodálkozunk és elvarázsol minket ez a kötelék. Ráadásul csodálatosan megírt könyv, olyan szépen gördülnek a sorok egymás után, hogy még a leírt borzalmak ellenére is élvezi az ember a szavak egymásutánját. A vége számomra kicsit összecsapott lett, olyan érzésem volt, hogy az író már mindent elmondott amit akart és gyorsan le akarta zárni. Ha a befejezés kicsit kidolgozottabb lett volna, repülne is a kedvencek közé, így marad az öt csillag. Szerintem méltatlanul mellőzött könyv, sokkal több olvasót és sokkal nagyobb népszerűséget érdemelne.


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

– […] Táncos, tudós, mindegy, csak foglald el magad. Foglalkozz azzal, ami érdekel. Tartsd meg a világ iránti kíváncsiságodat. A kíváncsiság engem is messze vitt. Ha elveszíted a kíváncsiságodat – rázta vastag ujját előttem –, az élet magára hagy.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Josef Mengele
FORTUNATA>!

A könyvek engem még sosem vezettek rossz irányba.

69. oldal

_Katie_ P>!

Nappal erősödtek a fájdalmaim. Egyes reggeleken arra ébredtem, hogy a fájás lázasan ég a lábujjaimban, más napokon a bensőmben lüktetett. Minden egyes napon egy új testtájék, újabb tetőfok. Próbáltam nem a betegségem beazonosításán töprengeni – mit számított volna? –, de az agyam megnevezésre vágyott. Végül megelégedtem azzal, hogy a betegségemet gyengeségnek hívom, hiszen ez a címke arra motivál, hogy erősebb legyek.

_Katie_ P>!

[…] nem tesz jót, ha valaki mindig úgy jár-kel, hogy már a következô katasztrófa jár a fejében.

zyzmut>!

Egyszer csak lettünk. Az ikertestvérem, Gyöngy, meg én. Vagyis pontosabban szólva Gyöngy létrejött, én pedig leváltam róla.

9. oldal

zyzmut>!

… mindig hittem benne, hogy a világ pusztán egy kedves gesztus által megjavul.

22. oldal

_Katie_ P>!

Mindig várakozással kell tekintenünk a jövôbe.

Sippancs P>!

Auschwitz sohasem feledkezett meg rólam. Pedig könyörögtem érte. De miközben sírtam, alkudoztam és sorvadoztam, még akkor is számon tartott engem, ahogy minden más lelket is, akiket magának követelt. Oly mérhetetlenül sokan voltunk, hogy magunk alá gyűrhettük volna, a semmivel téve egyenlővé. De ez a földdarab nem volt legyűrhető. Egyesek szerint akkor válik legyőzhetővé, ha teljesen megértjük a gonoszságát. De amikor kezdtük megérteni, a gonosz csak egyre jobban nőtt. Mások úgy vélték, hogy a remény fogja legyőzni. De amikor a remény erőre kapott, a kínzások is vele nőttek.

181. oldal

Szusziixx >!

Megígértem neki, hogy egyszer majd megnevetettem.
– Biztos vagyok benne – gúnyolt. – De vajon nem rajtad fogok röhögni?


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Diane Ackerman: Menedék
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Jim Shepard: Áron könyve
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
David Benioff: Tolvajok tele
Fábián Janka: Cholera-napló
Diane Chamberlain: Ellopott házasság
Gárdos Péter: Hajnali láz
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok