Az ​üresség tánca 14 csillagozás

Adyashanti: Az üresség tánca Adyashanti: Az üresség tánca

Adya ​tanításainak ez a gyűjteménye több száz 1996 és 2002 között tartott dharmabeszédéből, beszélgetéseiből válogat, amelyek különböző szatszang-összejövetelek, hétvégi intenzív kurzusok és csendes elvonulások alkalmával hangzottak el.

A beszédeket úgy válogattuk össze, hogy tükrözzék a kezdeti témákat és kérdéseket, amelyek akkor merülnek fel, amikor az egyén egy megvilágosodott tanító közreműködésével először tapasztalja meg a spirituális ébredés természetét és a vele járó végtelen szabadságot. Emellett bepillantást nyerhetünk általuk Adyashanti saját szellemi ébredésének közvetlen tapasztalataiba is; annak a felismerésnek a világába, amely az önmegvalósítás útjára lépett ember számára megnyílik. Olyan tulajdonságokat találunk itt, mint az ártatlanság, a nyitottság, a szeretet, az állandótlanság, a harmónia, a béke, a mélység és a szabadság. Adyashanti szavai, amelyek gyönyörűen adják vissza a mély, belső csend átéléséből fakadó végső igazságot, képesek egészen a… (tovább)

Eredeti cím: Emptiness Dancing

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tartalomjegyzék

>!
Ursus Libris, Budapest, 2015
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639718760 · Fordította: Cziczelszky Judit
>!
Édesvíz, Budapest, 2008
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639289752 · Fordította: Cziczelszky Judit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Raizo >!
Adyashanti: Az üresség tánca

Köszönöm, hogy a figyelmembe ajánlottad @Scarlett0722! :)
Összességében tetszett a könyv, mert számomra valahogy közvetlenebb volt, mint Eckhart Tolle tanításai, bár az ő könyveit jobban szeretem, valahogy mélyebbek.
Tulajdonképpen nehéz szavakba öntenem azt a szellemiséget, amit a könyv képvisel, így azt mondom, hogy el kell olvasni ahhoz, hogy az ember igazán átérezze. :)
Valóban hasznos olvasmány mindazoknak is, akiket érdekel a spiritualitás. :)

FélszipókásŐsmoly P>!
Adyashanti: Az üresség tánca

Utólag jöttem rá, hogy ezt a szerző hat évvel előbb írta, mint a címe alapján számomra vonzóbbnak tűnt Világod végét, én meg fordítva olvastam őket. Lényegében hasonló a két könyv: nekünk, rólunk szól, segít felfedezni önmagunkat, ráébredni szellemi mivoltunkra – anélkül, hogy bármiféle fogadalmakat kellene tenni vagy elköteleződni valamilyen hitrendszer felé. Vallásmentes, letisztult tartalom.

Itt egyszerűbb fogalmak mentén, bár nem feltétlenül kevésbé elvont témákkal foglalkozik, általában beszélgetéseken vagy előadásokon keresztül. Hat év tanításainak anyagát válogatták össze a kötetbe. A párbeszédes forma sokkal közvetlenebb közlést tesz lehetővé, mintha csak magyarázna valamiről. A szavak, amire felfűzi a válaszait, mondandóját, teljesen hétköznapiak, így bárki tud hozzájuk kapcsolódni, és talán megérteni valami lényegit, felismerni valami mélyebbet a hétköznapi értelmezésüknél. Ugyanakkor ebben a könyvben még érződik a zen háttér, a buddhista íz, a másik könyvében már sokkal szabadabb, függetlenebb a megközelítés. Emiatt úgy éreztem, inkább a buddhista út mentén gyakorlóknak szól, és igyekszik rávilágítani, hogy címkéktől mentesen tapasztalható meg a valóban szellemi út. Addig csak egy felvett szerep, és a megvilágosodás épp a szerepek levetésével kezdődik.

Lunemorte P>!
Adyashanti: Az üresség tánca

Nagyon érdekes és tanulságos ez a kötet vallástól függetlenül.
Aki jobbá szeretné tenni az életét, nem biztos önmagában, meg akarja ismerni a valódi lényét vagy egyszerűen csak fel akar ébredni a szürke hétköznapokból, feltétlenül olvassa el ezt a könyvet! :)
A kötet végén található interjú pedig bebizonyította, mennyi közös van a szerző és köztem… :)

Vladi>!
Adyashanti: Az üresség tánca

Azoknak ajánlott ez a könyv, akik a spirituális úton már előrébb járnak. Ettől nem fogsz megvilágosodni, de a szerző remekül elmagyarázza benne mit jelent a megvilágosodás, milyen érzés stb. Számomra nagyon jó volt olvasni, még biztosan többször elő fogom venni.

darkfenriz>!
Adyashanti: Az üresség tánca

Értékes gondolatokkal teli, érdekes könyv. Jól esnek esténként néhány oldalon keresztül ezek a szellemi lubickolások, amelyek nagy részét én őszintén szólva komolyan is veszek, és egyet is értek velük. Sokkal több igazat tudok adni a dolgok meglátásában Adyashantinak, mint pl. Osho-nak. Persze Adyashanti-nál is a végső lényeg nagyon hasonló minden gondolatmenetében, de érdekes példákkal illusztrál és a görcsösségtől való mentesség szerintem a meditáció, a megvilágosodás felé teendő lépések alapja kell, hogy legyen. Már én is megtapasztaltam az életben, hogy a görcsös akarat semmi jóhoz nem vezet, viszont a tudatos odafigyelés, a „pillanat megélése” sokkal boldogabb életet eredményez. Hasznos, elgondolkodtató és élvezetes könyv. A vége felé már kicsit untam a szerzővel készült interjút, de összességében így kerek a történet :)

2 hozzászólás
Baranyai_Csaba I>!
Adyashanti: Az üresség tánca

Erről a könyvről ez a három szó jut eszembe:
Szuper, szuper, szuper!

anubys P>!
Adyashanti: Az üresség tánca

Nekem nagyon bejön Adyashanti stílusa. Olvastam már más advaita tanítótól is, de az ő szavai állnak hozzám a legközelebb. Világos, letisztult, sallangoktól mentes.
Akit érdekel a téma, szerintem érdemes ezzel kezdenie, mert szépen van felépítve.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Csupán azért nem vesszük észre, mennyire nem normális, amit csinálunk, mert körülöttünk mindenki ugyanezt csinálja.

Raizo >!

Hiszem, hogy létezik egy felsőbb intelligencia, amelyik úgy intézi, hogy átmenjünk mindazon, amin át kell mennünk, hogy végül képesek legyünk levetkőzni a ránk égett jelmezt.

Lunemorte P>!

Rájössz, hogy eddigi problémáid kilencvenkilenc százaléka abból adódott, hogy figyelmedet egyetlen irányba fókuszáltad, korlátoztad. Amikor azonban megnyílsz a teljességre, hirtelen minden letisztul.

Lunemorte P>!

Nekünk is – akárcsak a fáknak – le kell hullatnunk leveleinket. Annyi a különbség, hogy az ember esetében ezeket a felszíni, elhagyható dolgokat nem leveleknek, hanem eszméknek, fogalmaknak, kötődéseknek és berögződéseknek nevezzük. Hát nem lenne borzalmas, ha a fák a leveleikkel azonosítanák magukat?

Raizo >!

Amikor valaki azt mondja neked, „szeretlek”, és erre te úgy érzed, hogy „na, ezek szerint csak vagyok valaki”, az egy illúzió. Nem valós. De ha valaki azt mondja, „gyűlöllek”, és te erre úgy reagálsz, hogy „ó, Istenem, tudtam, hogy engem nem lehet szeretni”, az ugyanúgy nem igaz. Ezek közül egyik gondolatnak sincs egy cseppnyi realitása sem. A burokhoz tartoznak. Amikor valaki azt mondja neked, hogy „szeretlek”, valójában saját magáról beszél, nem pedig rólad. És ugyanez a helyzet akkor is, ha azt mondja, „gyűlöllek”. A világnézet valójában mindig ön-nézet – szó szerint. Ez az érzéki burok az egyes ember elméjén kívül nem létezik.

2 hozzászólás
Raizo >!

Ha elkezdünk komolyan foglalkozni azzal, hogy kik is vagyunk valójában, nagy lépést teszünk a kegyelmi állapot felé. Megérthetjük, hogy bár különböző gondolatokkal, hitekkel és identitásokkal rendelkezünk, mégsem ezek szabják meg, hogy kik vagyunk – legyen szó akár az egyes emberről, akár az egész emberiségről. Ilyenkor megtörténhet a csoda. Hiszen ha valóban tisztán és alaposan szemügyre vesszük saját magunkat, ráébredünk, mennyire döbbenetes és érthetetlen, hogy mi, emberek teljességgel elménk, érzéseink és múltunk alapján határozzuk meg önmagunkat.

Raizo >!

Az Egység azt jelenti, hogy nincs más. Csak ez van. Nem létezik az ott, csupán csak ez. És ez minden.

2 hozzászólás
Raizo >!

A boldogságnak van egy rendkívül egyszerű titka. Csupán el kell engedned az adott pillanattal kapcsolatos elvárásaidat. Ha várakozással mész bele a helyzetekbe – akár azt várod tőlük, hogy hozzanak, akár azt, hogy megszüntessenek valamit –, az a végén mindig szenvedést okoz. Elvárásaid a kondicionált elme álmaihoz, képzelgéseihez láncolnak. A probléma gyökere az, hogy amint megjelenik egy elvárás, az adott pillanat, a most történései azonnal a látótereden kívülre kerülnek. Az elengedés szükségessége a legszentebb, legmagasabb rendű késztetéseidre is vonatkozik – beleértve a szeretet késztetését is. Ha bármilyen gyengéden is, de várod a szeretetet, akkor ördögi körbe kerülsz. Mert ha meg is kapod, sosem lesz elég, hiszen a következő pillanatban ismét ott lesz benned az elvárás, hogy szeretetet követeljen. Ám abban a pillanatban, ahogy képessé válsz az elengedésre, rájössz, hogy a szeretet mindig itt van veled és benned. Az elme fél az elengedéstől, hiszen azt hiszi, hogy ha elengedi, amit akar, akkor nem is kaphatja meg – mintha az elvárások bármit is érnének. Az elme azonban téved: a dolgok nem így működnek. Hagyj fel a béke kergetésével, hagyj fel a szeretet kergetésével, és a szíved megtelik velük. Ne akarj mindig jobb emberré válni, és máris jobb ember lettél. Ne akarj megbocsátani, és a megbocsátás magától megtörténik. Állj meg, maradj nyugton. A hirtelen felismerésben szertefoszlik az összes elvárás, amelyet a pillanattal, saját magaddal vagy másokkal szemben felállítsz.

6 hozzászólás
Raizo >!

Hihetetlen gyönyör rejtezik benne, ha felismerjük, mi minden nélkül vagyunk képesek élni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan W. Watts: A zen útja
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Scott Shaw: Zen-kapu a belső békességhez
Thich Nhat Hanh: Sár nélkül nincsen lótusz
David Michie: A dorombolás művészete
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve
Doreen Virtue: Gyógyítás angyalokkal
James Martin: Jezsuita spiritualitás
Wayne W. Dyer: Beteljesült kívánságok
Ananda K. Coomaraswamy: Akimcanna