Élő ​Ady 3 csillagozás

Ady-antológia – kortárs költők válogatásában
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre költészete kaput jelent múlt és jelen között. Egyrészt ő maga is számtalan versében vont párhuzamot nemzetünk tragikus múltja és a 20. század elejének történelmi léptékű megpróbáltatásai között, másrészt Ady-szövegei kaput nyitnak az ő jelene és a mi jelenünk között is, hiszen ugyanazokat az erővonalakat tárja fel magában és a környezetében, amik minket is körülvesznek. A kötetben szereplő verseket kortárs költők válogatták össze, mindegyikük azokat, amelyekhez valamilyen bensőséges kapcsolat fűzi – a versek között pedig megjelennek azok a reflexiók, amik kifejezetten ennek a kötetnek a kedvéért születtek, és amelyekből kiderül, hogy a mai költők miben látják Ady életművének vonzó- vagy épp taszító erejét, amitől száz év múltán is az irodalom tengerének felszínén tudott maradni.

>!
Scolar, Budapest, 2019
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090402 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Molymacska P
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Nagyon örültem, hogy a Libri karácsonyi kötetei ebben az évben magyar szépirodalmi csemegék: Szabó Magda, és Ady. Így amikor bementem megvásárolni néhány számomra fontos kötetet, ezt is gyorsan megvettem, itthon pedig el is olvastam, hiszen a kötet hívogatott. Biztosra veszem, hogy Szabó Magda kötet is ennyire színvonalas, és azt is, hogy karácsonyra azt is beszerezem (hiszen annak tartalma is jobban illeszkedik a karácsonyhoz).
Ady számomra mindig egy picit túlértékelt volt, bár igaz, hogy általános- és középiskolában is minden magyar költő túlértékelt volt számomra. Ady leginkább. Nem is igazán szerettem, bevallom őszintén, nekem túl sok volt. Aztán jött ez a kötet és a fülembe súgta, de jó lenne Adyt olvasni, nem az iskolapadban, csak úgy magamnak. Elolvastam, és felnőtt fejjel valahogy mást is látok benne, nem csak túlértékeltségét.
Nagyon változatos volt olyan szempontból a kötet, hogy mindenféle vers bekerült: életszakasz szerint is, tehát vannak benne fiatalabb, még szárnyát bontogató Ady versek is, de az egész életét végigkísérhetjük. Vannak benne szerelmes versek, magyarságról szóló, de karácsonyi versek is. Vannak iskolából jól ismert memoriterek, vagy az érettségiről visszaköszönő versek (nagyon jó élmény volt, hogy tényleg felismertem belőle sok-sok verset), de voltak olyanok is, melyek kevésbé ismertek, egy átlagos olvasónak akár először látott vers is lehet. Emiatt a változatosság miatt nagyon tetszett a kötet, hiszen voltak versek, amelyek nem tetszettek, de egy ekkora merítésből nem lehetett olyan vers, amelyet nem szerettem. Mint kiderült, azért csak megtudtam barátkozni vele, hiszen sok számomra ismeretlen verse egész kellemesen cseng, mondanivalója komoly, mégis érthető.
A kötet különlegessége, hogy kortárs költők válogatták bele a verseket: minden vers végén van egy kis lista, ki választotta be a kötetbe. Bizonyos versek után pedig, a költők személyes emlékeiket, gondolatikat, versértelmezéseiket osztják meg az olvasóval. Bevallom, így sokkal közelebb tudott kerülni néhány vers hozzám. Leírások között egyik kedvenceim Peer Krisztián, Lackfi János, Karafiát Orsolya és Szálinger Balázs kis beszámolói, melyek nem csak a versekhez, de kicsit a költőkhöz is közelebb tudunk kerülni (ha máshogy nem, a gondolkodásmódjukhoz mindenképpen).
A kötetet gyönyörű szép és modern illusztrációk is díszítik, melyek nem csak a versek hangulatát kapják el, de valami többletet is szeretne hozzá adni. Némely illusztráció tényleg picit túlságosan is modern, de számomra még ez is befogadható volt. A könyv pedig, minden szempontból (kívül és belül is), gyönyörű, és csodálatos. Csak lapozgatni benne is élmény, olvasni pedig öröm.
Karácsonyi ajándéknak mindenképpen tökéletes, annak is, aki szereti Adyt, és annak is, aki nem, de szeretnénk, ha megszeretné. Mindenki talál benne olyan verset, ami számára különleges lesz, és a kortárs költőknek hála tényleg picit közelebb kerülhetünk Ady verseihez. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a gyönyörű kötet.

>!
RealRedzsy
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Minden alkalommal mikor Ady verseket olvasok rájövök mennyire szeretem. Most is így történt.
Köszönöm hogy újra olvashattam őket! :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Muzsikáló madárház
Gróh Ilona (szerk.): Jöjj ki, napocska!
Lovász Andrea (szerk.): Dzsungeldzsem
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó
Pelle Anna (szerk.): A jövő városa – Kazincbarcika 100.
Hidvári Imre (szerk.): Lélekvetés
Bárányhívogató
Faludy György: Latin költészet
Micsoda madár!
Alexander Brody (szerk.): Felhő