Élő ​Ady 79 csillagozás

Ady-antológia – kortárs költők válogatásában
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre költészete kaput jelent múlt és jelen között. Egyrészt ő maga is számtalan versében vont párhuzamot nemzetünk tragikus múltja és a 20. század elejének történelmi léptékű megpróbáltatásai között, másrészt Ady-szövegei kaput nyitnak az ő jelene és a mi jelenünk között is, hiszen ugyanazokat az erővonalakat tárja fel magában és a környezetében, amik minket is körülvesznek. A kötetben szereplő verseket kortárs költők válogatták össze, mindegyikük azokat, amelyekhez valamilyen bensőséges kapcsolat fűzi – a versek között pedig megjelennek azok a reflexiók, amik kifejezetten ennek a kötetnek a kedvéért születtek, és amelyekből kiderül, hogy a mai költők miben látják Ady életművének vonzó- vagy épp taszító erejét, amitől száz év múltán is az irodalom tengerének felszínén tudott maradni.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Scolar, Budapest, 2019
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090402 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Most olvassa 13

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Nagyon örültem, hogy a Libri karácsonyi kötetei ebben az évben magyar szépirodalmi csemegék: Szabó Magda, és Ady. Így amikor bementem megvásárolni néhány számomra fontos kötetet, ezt is gyorsan megvettem, itthon pedig el is olvastam, hiszen a kötet hívogatott. Biztosra veszem, hogy Szabó Magda kötet is ennyire színvonalas, és azt is, hogy karácsonyra azt is beszerezem (hiszen annak tartalma is jobban illeszkedik a karácsonyhoz).
Ady számomra mindig egy picit túlértékelt volt, bár igaz, hogy általános- és középiskolában is minden magyar költő túlértékelt volt számomra. Ady leginkább. Nem is igazán szerettem, bevallom őszintén, nekem túl sok volt. Aztán jött ez a kötet és a fülembe súgta, de jó lenne Adyt olvasni, nem az iskolapadban, csak úgy magamnak. Elolvastam, és felnőtt fejjel valahogy mást is látok benne, nem csak túlértékeltségét.
Nagyon változatos volt olyan szempontból a kötet, hogy mindenféle vers bekerült: életszakasz szerint is, tehát vannak benne fiatalabb, még szárnyát bontogató Ady versek is, de az egész életét végigkísérhetjük. Vannak benne szerelmes versek, magyarságról szóló, de karácsonyi versek is. Vannak iskolából jól ismert memoriterek, vagy az érettségiről visszaköszönő versek (nagyon jó élmény volt, hogy tényleg felismertem belőle sok-sok verset), de voltak olyanok is, melyek kevésbé ismertek, egy átlagos olvasónak akár először látott vers is lehet. Emiatt a változatosság miatt nagyon tetszett a kötet, hiszen voltak versek, amelyek nem tetszettek, de egy ekkora merítésből nem lehetett olyan vers, amelyet nem szerettem. Mint kiderült, azért csak megtudtam barátkozni vele, hiszen sok számomra ismeretlen verse egész kellemesen cseng, mondanivalója komoly, mégis érthető.
A kötet különlegessége, hogy kortárs költők válogatták bele a verseket: minden vers végén van egy kis lista, ki választotta be a kötetbe. Bizonyos versek után pedig, a költők személyes emlékeiket, gondolatikat, versértelmezéseiket osztják meg az olvasóval. Bevallom, így sokkal közelebb tudott kerülni néhány vers hozzám. Leírások között egyik kedvenceim Peer Krisztián, Lackfi János, Karafiát Orsolya és Szálinger Balázs kis beszámolói, melyek nem csak a versekhez, de kicsit a költőkhöz is közelebb tudunk kerülni (ha máshogy nem, a gondolkodásmódjukhoz mindenképpen).
A kötetet gyönyörű szép és modern illusztrációk is díszítik, melyek nem csak a versek hangulatát kapják el, de valami többletet is szeretne hozzá adni. Némely illusztráció tényleg picit túlságosan is modern, de számomra még ez is befogadható volt. A könyv pedig, minden szempontból (kívül és belül is), gyönyörű, és csodálatos. Csak lapozgatni benne is élmény, olvasni pedig öröm.
Karácsonyi ajándéknak mindenképpen tökéletes, annak is, aki szereti Adyt, és annak is, aki nem, de szeretnénk, ha megszeretné. Mindenki talál benne olyan verset, ami számára különleges lesz, és a kortárs költőknek hála tényleg picit közelebb kerülhetünk Ady verseihez. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a gyönyörű kötet.

K_Kata99 P>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

„Az élet már adott sokat,
Bódítót, furcsát és keservest,
De még valamit tartogat.”

Ady költészetével ezen kötet elolvasása után sem sikerült megbarátkoznom. A vívódó, komor hangvétel hatotta át az antológia nagy részét, majd jött egy szerelmes vagy egy meghitt karácsonyi vers, amely feloldotta ezt a zaklatott hangnemet. A Nyugat és Kelet közepén „ragadt” költő vágya, hogy kitörjön közegéből hiábavaló, hiszen magyarnak lenni azt jelenti:

„És, jaj, hiába mindenha szándék,
Százszor földobnál, én visszaszállnék,
Százszor is, végül is.”

Egy-egy verse, sora azonban biztosan velem marad, és örülök, hogy a polcomon tudhatom ezt a csodaszép kiadást.
Az Élet él és élni akar.”

Dsheavenofbooks>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Mindig is Adyt tartottam a kedvenc költőmnek, így izgatott voltam, amikor végre a kezeim között tudhattam ezt az antológiát. Nagyon szerettem ezt a kötetet olvasni, jó volt elmerülni Ady költészetében és megismerni pár kevésbé populárisabb versét is. A kiadás gyönyörű, a Libri igazán kitett magáért, egyszerűen jó ránézni erre a kiadásra.:)

Marianngabriella P>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Már általánosban is Ady volt az egyik kedvemc magyar költőm – Kosztolányi mellett, akivel kicsit később ismerkedtem meg -. Szerintem ő az a költő, akit vagy szeretünk, vagy utálunk, de középút nincsen. Nem egyszerűek a versei tény, de pont ezt szeretem benne.
Ez a kiadás pedig egy álom. Életemben nem fogtam ilyen szép verses kötetet a kezemben. A borító színe, az illusztrációk csodásak. Külön öröm, hogy egy-egy személyes gondolatot is lehetett olvasni a kortárs költőktől, így még közelebb kerültem hozzájuk is egy közös kedvencen keresztül.
Ez az a kötet ami joggal foglalja el a verses kötetetes polcomon a díszhelyet.

Ildiko_Szabo_2 P>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ady egy zseni volt. Hihetetlen mennyi különböző verse van, mégis mindegyik egy mestermű. Nagyon szerettem volna megismerkedni vele, kávéházakban együtt borozgatni és beszélgetni.
A kötetben azt is szerettem, hogy mindegyik vers után megjelenik, hogy melyik kortárs költő ajánlja, illetve a költők gondolatai és kapcsolata Ady költészetével.

Liliane P>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Nem érzem úgy, hogy meglenne a kellő tudásom Ady részletes elemzéséhez, így csak a szokott formám hozom, vagyis azt, hogy én hogy éltem meg a válogatás olvasását. A válogatott versekben szerepelnek téli témájúak is és maga a kiadás az ünnep alkalmára készült el még pár éve, hiszen az Élő Ady egy Libris Díszkötet. A sorozat tagjait a Libri a Scolar Kiadóval együtt többnyire a karácsonyi időszakokban szokta kiadni, évente két hazai jeles személyiség (bár volt már Andersen is!) egy-egy művét kiválasztva. Az Adys rész korábban jelent meg, de csak idén értem el hozzá, viszont azt írhatom, hogy pont időben. (Tavaly a Szabó Magdás került sorra.) Ha a könyvekre nézek, mindig azonnal a tél és egyúttal a Szeretet Ünnepe jut eszembe, ezért gondoltam jó ötletnek megmutatni a kedvenc költeményeimet az Élő Adyból olyan formában, amilyennel lehet találkozni benne.

1. kedvenc vers: Egy ócska konflisban
Királyném, kigyúltak a lángok,
Aranyos hintónk, íme, száll,
Ma a nép közé vegyülünk el,
Te a királyné s én a király.
Lásd, ez a fényes kocsitenger
A villámfényes fák alatt
Miérettünk hullámzik, fénylik,
Hogy téged s engem lássanak.
Királyném, bocsásd le a fátylad:
Ma este kegyosztók leszünk.
(Döcög, döcög az ócska konflis
És mi sápadtan reszketünk.)

Királyném, megölnek a vágyak.
Sohse vágyott, mint te meg én,
Földi pár úgy az élet-csúcsra
És sohse volt még ily szegény.
Vágy, élet és sugár a lelkünk
És utunk mégis koldus-út,
Jogunk van minden fényességhez,
Amit az élet adni tud.
Király vagyok és te királyné,
Hát trónunk sohse lesz nekünk?
(Döcög, döcög az ócska konflis
És mi sápadtan reszketünk.)

A válogatás apropója az, hogy kortárs költők döntöttek a kánonról, tehát mi kerüljön a lapokra és tették ezt úgy, hogy elmesélték a személyes élményeiket a híres költőnkkel kapcsolatban, amiket a versek között megbújva lehet megtalálni. Ezek a kis egységek nagyon sokat adnak a művekhez, rengeteg érzelmet, vágyakat lehet belőlük kiolvasni és arról szólnak, hogyan találkoztak a műveivel, milyen formában inspirálta őket, vagy egyáltalán mit gondolnak Adyról. Ezeket én jobban szerettem olvasni, mint az aktuális költeményeket, de ez igazából a természetes kíváncsiságom miatt alakult így. Mindig érdekel mások véleménye, milyen módon látnak híres költőket, műveket, így emiatt ezeket a részeket mindig vártam.

2. kedvenc vers: Csokonai Vitéz Mihály
S amikor az este elterpedt,
Rongyos mécsese lánginál
Imádkozott egy nagyon furcsát
Csokonai Vitéz Mihály:

*

»Add, óh, Uram, ki vagy, vagy nem vagy,
Rossz hátam alá a karod:
Úgy emelj el innen magadhoz,
Ne lássanak a magyarok.«

»Add, óh, Uram, hogy szépet lássak
Távolból. Mindegy, ha hamis
Az, amit a távolból látok.
Magyar vagyok én magam is.«

»Akarok egy valakit látni,
Aki szebben hal, hogyha hal,
Aki a fajtáját átkozta
S aki magyar volt, nagy magyar.«

»Egy századdal előbbre lássak
S lássam, aki engem idéz.
Szomorú sarjamat hadd lássam,
Aki ismét Vitéz, Vitéz.«

*

S amikor a hajnal szétharsant,
Rongyos mécsese lánginál
Furcsát látott s szomorún halt meg
Csokonai Vitéz Mihály.

Vajna Ádám írása a költőről: „Tizenhárom évesen eldöntöttem, hogy Ady Endre a kedvenc költőm. Azóta néha más nevet mondok, ha erről kérdeznek, de utána mindig elszégyellem magam. Talán azért tagadom le időnként Adyt, mert egy kicsit haragszom rá. Nem engedi elfelejtenem, hogy hova születtem.”

3. kedvenc vers: A Nincsen himnusza
A Hajnal nem ragyogó,
Az Éj fehéren lebben,
Az Isten nem jóságos,
Az Ördög nem kegyetlen.

A Nyár fagyos jégverem,
A Tél hevitő hőség,
Piros virág a Bánat
S barna-bús a Dicsőség.

Bivaly-fekete a hó,
Fehér a szurok korma,
A Van csak egy rossz álom
S a valóság a Volna.

A Halál ős dáridó
S kis stáció az Élet,
A Bűn szebb az Erénynél
S legszebb Erény a Vétek.

A méz maró keserű
S édes ize a sónak,
A Ma egy nagy hazugság
S az igazság a Holnap.

Nincsen semmi, ami van,
Egy Való van: a Nincsen,
Az Ördög a rokonunk
S ellenségünk az Isten.

A gimiben nem szerettem Ady költészetét és hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy igazán átérezhessem a sorait és ez az idő most jött el. Arany János művészete mindig közel állt hozzám, mert már akkor éltem-haltam a szép formájú történetekért, és másnak nem jutott hely a szívemben. Aztán felnőttem, maradt a mesék megismerése iránti olthatatlan vágy, de társult a nyitottság: szeretnék olyanokkal találkozni, akik hasonlóan gondolkodnak, éreznek, mint én. Így érzem most Ady költészetét a magaménak is: ez a szomorúság, a szorongás olyan ismerős…

Pedig egy-két történetet szintén lehet találni Ady költeményei között:
4. kedvenc vers: Kató a misén
Pompás, fehér karácsony-éjen
Kidobta a szikrázó hóba,
Kidobta a havas semmibe
Magzatját a papék Katója.

Aztán Kató, a kis cseléd-lyány,
Szédülve, tántorogva, félve,
Ahogy illik, elment maga is
Éjféli, szent, vidám misére.

Kató gazdája, az izmos pap
S falusi nyája énekelnek:
»Dicsértessék az egek ura,
Hogy megszületett az a gyermek.

Az a gyermek ott Betlehemben.«
Kató fölsír a papi szóra
S az a gyermek, a bethlehemi,
Könnyezve tekint le Katóra.

Az illusztrációk itt-ott túl groteszkek nekem, de nem annyira, mint az ötödik kiemelt versem, amiben Ady hihetetlen módon vállalja fel érzéseit és önmagát, a fajunkban élő kegyetlen természet igazi voltát:
5. kedvenc vers: Megöltem egy pillangót
Megölök egy pillangót,
Óh, áldott, isteni perc,
Szent kéje az ölésnek:
Minden gyűlöletemért
Hal meg e szines féreg.
Ki várja a holnapot:
Így várja azt a holnap.
Vágjon elé a halál
Minden boldog mosolynak,
Szakadjon meg az erő
Kezdetén nagy vívásnak,
Ne legyen víg lakoma
Az élet mindig másnak.
Tűz legyen minden arany,
Minden boldog csók méreg.
Szárnyad van, csapkodsz, örülsz?
Hát ezért öllek én meg.
S boldog vagyok, mert öltem.

Ettől a verstől borsódzik a hátam, szörnyen tűpontos és annyira felkavar, hogy nem tudom megtenni, hogy nem választom be az első ötbe. Hiszen mi a művészet lényege? Az, hogy érzéseket váltson ki.

Vörös István gondolatai Adyról: „Felnövekvő kamaszként zavart Ady hatalmas egója, de mindig is tetszett rettentő energiája, vizionárius képisége. Aztán ahogy énem megtalálta a helyét a világban, rá kellett ismernem, hogy az a nagy öntudat egy sebezhető felnőtt vad örök énkeresése, gyengeségének leplezése, ereje fölötti büszkeség. A halálról először ő beszélt érvényesen, kendőzetlenül nekem. Éppen ő. Aztán bukásról, szorongásról, velünk született kegyetlenségről és semmi-szomjról is ő.”

Úgyhogy igazi érzelmi hullámvasút ez a válogatás, örülök, hogy újra találkoztam Ady művészetével és újonnan a kortársak élményeivel. Ajánlom!

dianna76 P>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Hát ez nem volt könnyű falat, még így lassan elfogyasztva sem. Suliba nem kedveltem Ady költészetét, mert nehezebben értelmezhetőnek tartottam a verseit. Kevésbé voltak dallamosak és érthető a mondanivalójuk. Azt gondoltam egy ilyen gazdag gyűjteményben rátalálok Ady költészetének szépségére. Így a kötet végére kijelenthetem, az iskolai tananyagba Ady versei közül még a legjobbak, legkönyebbek kerültek be. Amik ismerősként szóltak hozzám a lapokról, azok nem is voltak rosszak! Találtam pár tetszőt, kimondottan szerethetőt is – amiket eddig nem ismertem vagy nem emlékszem rá: pl. A magyar Ugaron, Misztérium, Korán jöttem ide, Biztató a szerelemhez, A Hold megbocsát, Adja Isten. S persze nem felejtették el beválogatni a kötetbe A magyar jakobinus dala-t sem, amit kedveltem tanulóként is, és sajnos ma is érvényes ami benne olvasható.
Nyáron volt szerencsém eljutni Csucsára és megtekinteni az Ady házat. Érdeklődve, élvezettel olvastam és néztem végig az életének mozzanatait, állomásait. Egy ilyen életrajzi összefoglaló nekem nagyon hiányzik a kötetből. Az illusztrációk egyike-másika borzasztó volt. Kár!! A kiadás ezt leszámítva színvonalas. Jó volt olvasni a kortársak gondolatait Adyról, arra vonatkozóan, hogy találkoztak először a verseivel, mit jelent számukra a költészete.
S értékelésemet had zárjam pár sorral, ami engem nagyon megfogott:
„Drágám, az évek és napok,
Hidd el, nem lesznek sohse szebbek:
Holnap s mindig az emberek
Ölelnek, szülnek és temetnek.”
/Biztató a szerelemhez /

>!
Scolar, Budapest, 2019
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090402 · Illusztrálta: Nagy Norbert
Lovebooks>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ez a verseskötet több, mint Ady írásainak válogatása. Sok-sok költemény kiegészül egy hozzá kapcsolódó történettel, így átláthatjuk, hogyan látja az adott verset, aki beválogatta az antológiába.
Ady hatalmas kedvencem, így nagyon örülök,hogy megvan saját példányként, elolvashattam és immár polcom dísze e kötet! Ezt köszönöm @Peringerpet -nek! :)

Könyvözön>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ady Endre volt az a költő, akivel először találkoztam még gyermekkoromban és szerintem a legtöbb verset is tőle olvastam, az ő életét ismerem a legtüzetesebben. Külön örültem ennek a csodás díszkiadásnak, a különleges illusztrációkkal tarkított könyvnek. Olvasás közben elém tárult egy egészen más, különös világ: rengeteg élmény és régi emlék tört utat magának.

Bővebben itt olvashatsz erről a könyvről:
https://www.instagram.com/p/B6bZYotAHZ_/

theodora >!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ady Endre nem tartozott a kedvelt költőim közé, mégis kíváncsi voltam erre az ünnepi kiadásra. Örülök, hogy megkaptam egy kedves ismerősömtől – érdekes élmény volt újraolvasni az iskolai kötelezőket, és megismerkedni számomra új versekkel. Néhány bekezdésben olvashatunk a kortárs költőink személyes élményeiről Adyval kapcsolatban, ezek érdekes adalékok voltak a kötethez. Újra fogom még valamikor olvasni, nekem tetszik a kiadás – az illusztrációk és a borító is, a válogatott versek is széles kört ölelnek fel – Ady pályájának elejétől a végéig.


Népszerű idézetek

Keissye>!

Itt mindenkit temető-láng vakít,
Itt mindenki gyászol már valakit.

121. oldal, Budapest éjszakája szól

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Könyvpillangó92_εïз>!

Őrizem a szemed

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Világok pusztulásán
Ősi vad, kit rettenet
Űz, érkeztem meg hozzád
S várok riadtan veled.

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Nem tudom, miért, meddig
Maradok meg még neked,
De a kezedet fogom
S őrizem a szemedet.

275. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

2 hozzászólás
Keissye>!

Engem kinullázott az Élet,
Én már dacból se adnék

273. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

BBetti86 >!

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.

140. oldal - Kocsi-út az éjszakában

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ingryd>!

Ha szeretlek

Ha szeretlek, akkor hazugság,
Amit igaznak hittem én.
Hazugság a sírás, a bánat
S az összetörtnek hitt remény.
Hazugság akkor minden, minden,
Egy átálmodott kárhozat,
Amely még szebbé fogja tenni
Az eljövendő álmokat.

Ha szeretlek, akkor vergődve
A halált nem hivom soha,
Eltűröm még a szenvedést is,
Nem lesz az élet Golgota.
Mikor álmomból fölébredtem,
A percet meg nem átkozom –
A lelkedhez kapcsolom lelkem
S mint régen, ismét álmodom.

Ha szeretlek… Ne adja Isten,
Hogy hazug legyen ez a hit!…
De mért?… Legyen hitvány hazugság,
Elég, hogy engem boldogít.
Ha úgy érzem, hogy most szeretlek,
Haljak meg most, ez üdv alatt –
Többet ér egy hosszú életnél
Egy álmot nyujtó pillanat!…

7. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

dianna76 P>!

Adja az Isten

Adja meg az Isten,
Mit adni nem szokott,
Száz bús vasárnap helyett
Sok víg hétköznapot,
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten
Sírásaink végét,
Lelkünknek teljességes
S vágyott békességét,
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten,
Bár furcsa a világ,
Ne játsszak ölő, gyilkos,
Cudar komédiát,
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten,
Mit adni nem szokott,
Száz bús vasárnap helyett
Sok víg hétköznapot,
Adja meg az Isten.

269. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Könyvpillangó92_εïз>!

Páris, Páris, mindjárt itt lesz,
Szépen, szerelmesen, lágyan,
Könnyesen és fiatalon
Valamikor hogy kivántam.

Hogy vigyáztam, hogy akartam,
Megindultan, vággyal telten,
Messze fényét, híres fényét
Önmagamtól irigyeltem

119. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Keissye>!

Az élet már adott sokat,
Bódítót, furcsát és keservest,
De még valamit tartogat.

125. oldal, Valami még készül

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Keissye>!

Szivemet a puskatus zúzta,
Szememet ezer rémség nyúzta,
Néma dzsin ült büszke torkomon
S agyamat a Téboly ütötte.

244. oldal, Ember az embertelenségben

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Könyvpillangó92_εïз>!

Párisban járt az ősz

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen.
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.

45. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában


Hasonló könyvek címkék alapján

Babits Mihály: Babits Mihály válogatott művei I-II.
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes versei
József Attila: Válogatott versek
József Attila: József Attila válogatott versei
Juhász Gyula: Anna örök
Tóth Árpád: Tóth Árpád válogatott versei
Babits Mihály: Levelek Iris koszorújából
Gerd Kuzebaj: Lépcsőfokok
Kosztolányi Dezső: Mágia
Kosztolányi Dezső: Négy fal között