Élő ​Ady 33 csillagozás

Ady-antológia – kortárs költők válogatásában
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre költészete kaput jelent múlt és jelen között. Egyrészt ő maga is számtalan versében vont párhuzamot nemzetünk tragikus múltja és a 20. század elejének történelmi léptékű megpróbáltatásai között, másrészt Ady-szövegei kaput nyitnak az ő jelene és a mi jelenünk között is, hiszen ugyanazokat az erővonalakat tárja fel magában és a környezetében, amik minket is körülvesznek. A kötetben szereplő verseket kortárs költők válogatták össze, mindegyikük azokat, amelyekhez valamilyen bensőséges kapcsolat fűzi – a versek között pedig megjelennek azok a reflexiók, amik kifejezetten ennek a kötetnek a kedvéért születtek, és amelyekből kiderül, hogy a mai költők miben látják Ady életművének vonzó- vagy épp taszító erejét, amitől száz év múltán is az irodalom tengerének felszínén tudott maradni.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Libri / Scolar, Budapest, 2019
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090402 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Kedvencelte 5

Most olvassa 19

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Nagyon örültem, hogy a Libri karácsonyi kötetei ebben az évben magyar szépirodalmi csemegék: Szabó Magda, és Ady. Így amikor bementem megvásárolni néhány számomra fontos kötetet, ezt is gyorsan megvettem, itthon pedig el is olvastam, hiszen a kötet hívogatott. Biztosra veszem, hogy Szabó Magda kötet is ennyire színvonalas, és azt is, hogy karácsonyra azt is beszerezem (hiszen annak tartalma is jobban illeszkedik a karácsonyhoz).
Ady számomra mindig egy picit túlértékelt volt, bár igaz, hogy általános- és középiskolában is minden magyar költő túlértékelt volt számomra. Ady leginkább. Nem is igazán szerettem, bevallom őszintén, nekem túl sok volt. Aztán jött ez a kötet és a fülembe súgta, de jó lenne Adyt olvasni, nem az iskolapadban, csak úgy magamnak. Elolvastam, és felnőtt fejjel valahogy mást is látok benne, nem csak túlértékeltségét.
Nagyon változatos volt olyan szempontból a kötet, hogy mindenféle vers bekerült: életszakasz szerint is, tehát vannak benne fiatalabb, még szárnyát bontogató Ady versek is, de az egész életét végigkísérhetjük. Vannak benne szerelmes versek, magyarságról szóló, de karácsonyi versek is. Vannak iskolából jól ismert memoriterek, vagy az érettségiről visszaköszönő versek (nagyon jó élmény volt, hogy tényleg felismertem belőle sok-sok verset), de voltak olyanok is, melyek kevésbé ismertek, egy átlagos olvasónak akár először látott vers is lehet. Emiatt a változatosság miatt nagyon tetszett a kötet, hiszen voltak versek, amelyek nem tetszettek, de egy ekkora merítésből nem lehetett olyan vers, amelyet nem szerettem. Mint kiderült, azért csak megtudtam barátkozni vele, hiszen sok számomra ismeretlen verse egész kellemesen cseng, mondanivalója komoly, mégis érthető.
A kötet különlegessége, hogy kortárs költők válogatták bele a verseket: minden vers végén van egy kis lista, ki választotta be a kötetbe. Bizonyos versek után pedig, a költők személyes emlékeiket, gondolatikat, versértelmezéseiket osztják meg az olvasóval. Bevallom, így sokkal közelebb tudott kerülni néhány vers hozzám. Leírások között egyik kedvenceim Peer Krisztián, Lackfi János, Karafiát Orsolya és Szálinger Balázs kis beszámolói, melyek nem csak a versekhez, de kicsit a költőkhöz is közelebb tudunk kerülni (ha máshogy nem, a gondolkodásmódjukhoz mindenképpen).
A kötetet gyönyörű szép és modern illusztrációk is díszítik, melyek nem csak a versek hangulatát kapják el, de valami többletet is szeretne hozzá adni. Némely illusztráció tényleg picit túlságosan is modern, de számomra még ez is befogadható volt. A könyv pedig, minden szempontból (kívül és belül is), gyönyörű, és csodálatos. Csak lapozgatni benne is élmény, olvasni pedig öröm.
Karácsonyi ajándéknak mindenképpen tökéletes, annak is, aki szereti Adyt, és annak is, aki nem, de szeretnénk, ha megszeretné. Mindenki talál benne olyan verset, ami számára különleges lesz, és a kortárs költőknek hála tényleg picit közelebb kerülhetünk Ady verseihez. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a gyönyörű kötet.

Lovebooks>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ez a verseskötet több, mint Ady írásainak válogatása. Sok-sok költemény kiegészül egy hozzá kapcsolódó történettel, így átláthatjuk, hogyan látja az adott verset, aki beválogatta az antológiába.
Ady hatalmas kedvencem, így nagyon örülök,hogy megvan saját példányként, elolvashattam és immár polcom dísze e kötet! Ezt köszönöm @Peringerpet -nek! :)

dianna76 P>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Hát ez nem volt könnyű falat, még így lassan elfogyasztva sem. Suliba nem kedveltem Ady költészetét, mert nehezebben értelmezhetőnek tartottam a verseit. Kevésbé voltak dallamosak és érthető a mondanivalójuk. Azt gondoltam egy ilyen gazdag gyűjteményben rátalálok Ady költészetének szépségére. Így a kötet végére kijelenthetem, az iskolai tananyagba Ady versei közül még a legjobbak, legkönyebbek kerültek be. Amik ismerősként szóltak hozzám a lapokról, azok nem is voltak rosszak! Találtam pár tetszőt, kimondottan szerethetőt is – amiket eddig nem ismertem vagy nem emlékszem rá: pl. A magyar Ugaron, Misztérium, Korán jöttem ide, Biztató a szerelemhez, A Hold megbocsát, Adja Isten. S persze nem felejtették el beválogatni a kötetbe A magyar jakobinus dala-t sem, amit kedveltem tanulóként is, és sajnos ma is érvényes ami benne olvasható.
Nyáron volt szerencsém eljutni Csucsára és megtekinteni az Ady házat. Érdeklődve, élvezettel olvastam és néztem végig az életének mozzanatait, állomásait. Egy ilyen életrajzi összefoglaló nekem nagyon hiányzik a kötetből. Az illusztrációk egyike-másika borzasztó volt. Kár!! A kiadás ezt leszámítva színvonalas. Jó volt olvasni a kortársak gondolatait Adyról, arra vonatkozóan, hogy találkoztak először a verseivel, mit jelent számukra a költészete.
S értékelésemet had zárjam pár sorral, ami engem nagyon megfogott:
"Drágám, az évek és napok,
Hidd el, nem lesznek sohse szebbek:
Holnap s mindig az emberek
Ölelnek, szülnek és temetnek."
/Biztató a szerelemhez /

>!
Libri / Scolar, Budapest, 2019
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090402 · Illusztrálta: Nagy Norbert
Könyvözön>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ady Endre volt az a költő, akivel először találkoztam még gyermekkoromban és szerintem a legtöbb verset is tőle olvastam, az ő életét ismerem a legtüzetesebben. Külön örültem ennek a csodás díszkiadásnak, a különleges illusztrációkkal tarkított könyvnek. Olvasás közben elém tárult egy egészen más, különös világ: rengeteg élmény és régi emlék tört utat magának.

Bővebben itt olvashatsz erről a könyvről:
https://www.instagram.com/p/B6bZYotAHZ_/

theodora P>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ady Endre nem tartozott a kedvelt költőim közé, mégis kíváncsi voltam erre az ünnepi kiadásra. Örülök, hogy megkaptam egy kedves ismerősömtől – érdekes élmény volt újraolvasni az iskolai kötelezőket, és megismerkedni számomra új versekkel. Néhány bekezdésben olvashatunk a kortárs költőink személyes élményeiről Adyval kapcsolatban, ezek érdekes adalékok voltak a kötethez. Újra fogom még valamikor olvasni, nekem tetszik a kiadás – az illusztrációk és a borító is, a válogatott versek is széles kört ölelnek fel – Ady pályájának elejétől a végéig.

Ingryd>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ady Endre mindig is a kedvenc költőim közé tartozott, rengeteg versét tanultuk, volt amit szerettem, volt amit egyáltalán nem. Ebben a kötetben sok újjal találkoztam, amit korábban még nem hallottam/olvastam, ezért lettek új kedvencek, és itt is voltak kevésbé kedveltek. Jó volt látni a versek alatt, mely kortársaknak tetszett például az, ami nekem is. Nagyon szuper válogatás. A kiadás is igényes.
Egyik kedvencem: https://moly.hu/idezetek/1177258

BBetti86 >!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

A próza való nekem, a versekkel mindig is hadi lábon álltam. Azért megvannak azok a sorok, amiket viszek magammal, és amit szeretek a költészetből.
Ez egy Ady-kötet, és mint sokunknak, nekem is megvannak az iskolai előzetes élményeim. Kamaszként a düh, az Ugar, a dacossága, ami megfogott. Most, visszaolvasva azokat a sorokat, amiket anno szerettem, már nincs meg az érzés. Góg és Magóg fia vagyok én, A magyar Ugaron – ez volt különben a kedvencem. Ma már túl drasztikusnak, túl nagynak érzem. Adynál a Szerelem, Semmi, Ugar, Magyar többek önmaguknál, és mindhez sok-sok negatív képet köt. Mintha vátesz-költő akarna lenni, aki forradalmat indítana és kisöpörne minden Rosszat az országból. Kamaszként át tudtam élni ezt a lendületet, és érzésében megtaláltam magam benne.
Most viszont a Léda-versek kettősségét érzem a magaménak. A szeretve gyűlölni, ahogy valami egyszerre egy csoda és egy pokol. A felnőtt, jelenlegi énem ezzel tud azonosulni. Elsősorban nem szerelem terén, inkább általánosan az életben. Az én sorom A minden Egész eltörött lett – ez annyira jól kifejezi a világunk, benne van minden. Nem Léda-vers, de ide hozom, mert ugyanazt találtam meg mindkettőben. Nincs harmónia, nincsenek egyszerű történetek, minden eltörött.
Ami ma is nagyon távol van tőlem: az istenes Ady- Lehet, hogy 50 felett majd ebben is megtalálok valamit, de most ezek nem szólnak hozzám.

A kötetnek különben tetszett a koncepciója. Kötetenként villant fel Ady-verseket. Benne van az összes nagy, de sok-sok másik vers is. Kortársak is hozzáfűzik a gondolataik, és én érdekesnek találtam, kinek mit jelent Ady. Rengetegféle élmény és vélemény fogalmazódik meg, ami zseniális. Ami mutatja, hogy ezért Élő Ady. Mert jelent valamit nekünk.

A kiadás is korrekt, kézre áll a könyv, szép is, bár a beletett grafikák nekem túl modernek. Hiába, a klasszikus szépség nekem jobban bejön. Talán ezért is lehet, hogy Radnóti-versek inkább az enyémek, vagy Arany, mint Ady.

Amit még zárásként megjegyeznék, mert új élmény volt: nem tetszik nekem Ady prozódiája. Anno semmi bajom nem volt vele, most pedig bántotta a szemem a vers formája, ahogy ismétli a sorokat, néha még a rímek is.

A kötet a célját különben eléri: megmutatja, miért élő Ady. Nekem is az tud lenni. Csak éppen nem ő lesz az a költő, akit akkor előveszek, ha nagy ritkán versre vágyom.

SmileReku_>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ady Endre mindig is a kedvenc költőim közé tartozott, annak ellenére, hogy rengeteg versét nem szeretem. Ez most sem változott.
Néhány verset átlapoztam, néhányat egymás után háromszor olvastam el, annyira magával ragadott.
Nem volt szívem ötnél kevesebb csillagot adni, mert mikor ellapoztam egy-egy verset, nem azt gondoltam, hogy „ez egy rossz vers”, hanem azt, hogy „én nem vagyok elég jó ehhez a vershez”.

Széni>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

pusztán kíváncsiságból szerettem volna magaménak tudni és elolvasni ezt az Ady-antológiát. nekem Ady sosem volt kedvencem, ismertem az iskolában tanított verseit, és az évek alatt kibűvítettem az ismeretemet egy-két saját magam által „talált" költeménnyel, melyek azóta is kedvenceim tőle. én mindig Petőfiért, Kosztolányiért és Radnótiért rajongtam talán a legjobban, őket tudtam és tudom befogadni ma is. azonban érdekelt, hogy vajon a mai kortárs költők mely Ady-verset tartják fontosnak, és mit gondolnak róla, illetve, hogy így 26 éves fejjel megszeretem-e Ady költészetét. nos, érdekes összeválogatás volt, érdekes illusztrációkkal. a versek közé tűzdelt gondolatokat hol relevánsnak éreztem, hol nem. az illusztrációk tetszettek, elmerengtem rajtuk percekig. sok verset eddig nem ismertem, de találkoztam olyanokkal is, melyek eddig is fontosak voltak számomra. a kísérlet, hogy megszeressem Ady-t, megbukni látszódik. nekem ő még mindig megfoghatatlan, és azt hiszem, talán sok is. mégis, örülök, hogy birtokolhatok egy Ady-kötetet, hiányzó eleme volt eddig a könyvespolcomnak. illetve, mindent összevetve, értékelem és talán érteni vélem a kiadók célját a könyvvel. köszönöm @moonsugar, hogy megkaphattam karácsonyra.

aurorakonyvmoly>!
Ady Endre: Élő Ady

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Régen off olvastam már verseket. Nyaranta inkább fel-fel lapoztam egy-egy kedvencem verseskötetét, de rég volt olyan, amit akkor nyitottam ki először és könyvjelzőzéssel haladtam oldalról oldalra vagy inkább versről versre

Ady mindig is nagy kedvencem volt, imádtam elemezni a verseit, igaz nem ő a legkönnyebben emészthető magyar írók egyike és nem is ő A Legnagyobb Kedvencem.
A kötetben nem csalódtam. Az illusztrációkkal tarkított díszkiadásban nagyon tetszett a kórtárs írók gondolataival találkozni, kicsit bepillantani abba, hogy ők mit gondolnak Ady munkásságáról, hol találkoztak Ady-val először. Az illusztrációk maguk is érdekesek voltak, talán szakmámból kifolyólag offis elmerengtem rajtuk.

Új kedvenceket is avattam, a végére jó pár post-it színesítette a lapszéleket. Összességében nosztalgikus, jó élmény volt újra Ady-t olvasni.


Népszerű idézetek

Könyvpillangó92_εïз P>!

Őrizem a szemed

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Világok pusztulásán
Ősi vad, kit rettenet
Űz, érkeztem meg hozzád
S várok riadtan veled.

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Nem tudom, miért, meddig
Maradok meg még neked,
De a kezedet fogom
S őrizem a szemedet.

275. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

2 hozzászólás
Ingryd>!

Ha szeretlek

Ha szeretlek, akkor hazugság,
Amit igaznak hittem én.
Hazugság a sírás, a bánat
S az összetörtnek hitt remény.
Hazugság akkor minden, minden,
Egy átálmodott kárhozat,
Amely még szebbé fogja tenni
Az eljövendő álmokat.

Ha szeretlek, akkor vergődve
A halált nem hivom soha,
Eltűröm még a szenvedést is,
Nem lesz az élet Golgota.
Mikor álmomból fölébredtem,
A percet meg nem átkozom –
A lelkedhez kapcsolom lelkem
S mint régen, ismét álmodom.

Ha szeretlek… Ne adja Isten,
Hogy hazug legyen ez a hit!…
De mért?… Legyen hitvány hazugság,
Elég, hogy engem boldogít.
Ha úgy érzem, hogy most szeretlek,
Haljak meg most, ez üdv alatt –
Többet ér egy hosszú életnél
Egy álmot nyujtó pillanat!…

7. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

dianna76 P>!

Adja az Isten

Adja meg az Isten,
Mit adni nem szokott,
Száz bús vasárnap helyett
Sok víg hétköznapot,
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten
Sírásaink végét,
Lelkünknek teljességes
S vágyott békességét,
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten,
Bár furcsa a világ,
Ne játsszak ölő, gyilkos,
Cudar komédiát,
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten,
Mit adni nem szokott,
Száz bús vasárnap helyett
Sok víg hétköznapot,
Adja meg az Isten.

269. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Könyvpillangó92_εïз P>!

Páris, Páris, mindjárt itt lesz,
Szépen, szerelmesen, lágyan,
Könnyesen és fiatalon
Valamikor hogy kivántam.

Hogy vigyáztam, hogy akartam,
Megindultan, vággyal telten,
Messze fényét, híres fényét
Önmagamtól irigyeltem

119. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Könyvpillangó92_εïз P>!

Párisban járt az ősz

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen.
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.

45. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

reanadett>!

Ki magyar tájon nagy sorsra vágyik,
Lalla, lalla,
Rokkanva ér el az éjszakáig.

21. oldal, Ének a porban

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

BBetti86 >!

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.

140. oldal - Kocsi-út az éjszakában

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

Ginabirodalma>!

Rohanok messze tőle én.
Emlékezek vagy csak fájok?

152. oldal, A föltámadás szomorúsága

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

BBetti86 >!

Nincsen semmi, ami van.
Egy Való van: a Nincsen.

107. oldal - A Nincsen himnusza

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában

dianna76 P>!

Magyar jakobinus dala

Ujjunk begyéből vér serken ki,
Mikor téged tapogatunk,
Te álmos, szegény Magyarország,
Vajon vagy-e és mink vagyunk?

Vajon lehet-e jobbra várni?
Szemünk és lelkünk fáj bele,
Vajon fölébred valahára
A szolga-népek Bábele?

Ezer zsibbadt vágyból mért nem lesz
Végül egy erős akarat?
Hiszen magyar, oláh, szláv bánat
Mindigre egy bánat marad.

Hiszen gyalázatunk, keservünk
Már ezer év óta rokon.
Mért nem találkozunk süvöltve
Az eszme-barrikádokon?

Dunának, Oltnak egy a hangja,
Morajos, halk, halotti hang.
Árpád hazájában jaj annak,
Aki nem úr és nem bitang.

Mikor fogunk már összefogni?
Mikor mondunk már egy nagyot,
Mi, elnyomottak, összetörtek,
Magyarok és nem-magyarok?

Meddig lesz még úr a betyárság
És pulyahad mi, milliók?
Magyarország népe meddig lesz
Kalitkás seregély-fiók?

Bús koldusok Magyarországa,
Ma se hitünk, se kenyerünk.
Holnap már minden a mienk lesz,
Hogyha akarunk, ha merünk.

91. oldal

Ady Endre: Élő Ady Ady-antológia – kortárs költők válogatásában


Hasonló könyvek címkék alapján

Weöres Sándor: Bóbita
François Villon – Faludy György: François Villon balladái Faludy György átköltésében
Arany János: Arany János balladái
Móra Ferenc: A didergő király
Arany János: Rózsa és Ibolya
Babits Mihály: Itt van az alkony, jó takaró
Arany János: Kaláka – Arany János
Móra Ferenc: Gyerekversek
Arany János: Arany János összes balladái / Bolond Istók
József Attila: Lángos csillag