31. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján

Ady ​Endre összes versei 290 csillagozás

Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei Ady Endre: Ady Endre összes versei

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris Klasszikusok Osiris · Helikon klasszikusok · A magyar költészet kincsestára Unikornis · Fekete verseskötetek Szépirodalmi · Fehér verseskötetek Szépirodalmi · Arany Könyvtár Szépirodalmi

>!
Osiris, Budapest, 2020
1526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632763767
>!
Osiris, Budapest, 2006
1504 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633895103
>!
Osiris, Budapest, 2004
1502 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633895103

36 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 81

Most olvassa 35

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Frank_Waters I>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

Ady Endrét, a költőt és az embert én kezdetben nagyon utáltam. Hogy lehet valaki ilyen? Hogy lehet ilyen verseket írni? Erről elsősorban a középiskola tehetett, ahol hónapokig vettük Adyt, és hallgatnunk kellett a tanáraink magyarázatait a kedvenc Ady-verseikről. Mert valahogy az összes magyartanár szereti Adyt. Én ezt sokáig nem értettem. Mit lehet benne szeretni? Hiszen ilyen verseket akárki tud írni… Hát ehhez nem kell tehetség! Biztos ez?

Az ellenszenv ellenére aztán mégis harmadszorra olvasom a kötetét. Még most se tudom megmondani, mi van benne. Mitől jó Ady? Ha megnézzük a kéziratait, egyetlen javítást se látunk a versein. Úgy születtek ezek a versek, ahogy Pallasz Athéné kipattant Zeusz fejéből. Na de ez alapjáraton gyanús. Javítás nélkül? Anélkül, hogy átnézné, hogy egyáltalán mit írt? Nem, ez nem hangzik jól. Így az amatőrök írnak. Vagy a zsenik.

Aztán megszerettem Ady Endrét, az embert. Hála Krúdy Gyulának, meg a többi kortársának. De a költővel valahogy még mindig nem tudtam kibékülni. Hát hogy lehet valakit égig magasztalni, aki ilyen borzalmakat írt?

"Jaj, be szép, hogy vagyok,
Jaj, be szép, hogy vagynak,
Jaj, be szép, hogy minden Való szép,
Jaj, be szép a Szép."

Igaza volt Kosztolányinak, süket citera, nyafogó csimpolya. Na de mikor ilyenekkel találkozik az ember:

"Milyen csonka ma a Hold,
Az éj milyen sivatag, néma,
Milyen szomoru vagyok én ma,
Milyen csonka ma a Hold.

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.

Fut velem egy rossz szekér,
Utána mintha jajszó szállna,
Félig mély csönd és félig lárma,
Fut velem egy rossz szekér."

Ezután mondja az ember, hogy rút és ostoba, nyelvünk mélypontja, hogy Ady modora rosszízű! Ugye, hogy nem megy? Legalábbis őszinte embernek nem. Hát hogy van ez a Bandi? Mégiscsak tudott valamit? De hát azon a javítás nélküli kéziratok… azokkal a túl szép, túl olvasható betűkkel… Mellesleg Ady egoista volt, pöffeszkedő alak, aki tudta, milyen népszerű ő, igazi költő-primadonna, ahogy Kosztolányi írta, nem evilági ember. Celeb. Mai szóval ezt mondanánk. A magányos kislányok alélva olvasták előbb a Léda-, aztán a Csinszka-verseket, a magányos feleségek… úgyszintén. Megfogni Ady Endre kezét, na, az nagy dolog volt. Mint amikor a Beatles-koncerten a közönség túlharsogja a zenét, amiért elvileg eljött. Itt is ez volt. A nagy mítosz, a nagy sztárkultusz elhomályosította Ady Endrét, a költőt. Mára ez maradt meg, nem a versei. A középiskolában az elkoptatott sablonokat tanítják róla, igaz, lelkesen, de így csak megutáltatni lehet a normális gyerekekkel Adyt. Inkább ne is tanítsák, csak olvastassák.

Mindenkinek van egy saját Adyja. Legalábbis ha hagyjuk, hogy kibontakozzon bennünk. Nekem olyan ő, mint egy modern Petőfi: ugyanaz a kultusz, ugyanaz a nagyképűség (volt mire), a bor szeretete, a nők szerete… Szeretném, ha szeretnétek.

25 hozzászólás
ancsee P>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

Az egyik kedvenc magyar alkotóm. Irodalom órán mindig hatalmas viták robbantak ki a verselemzések közben, a legemlékezetesebb, amikor a tanárnő szerint Csinszka szemében is önmagát látja, szerintem pedig nem! :) Sajnos az igazság sosem fog kiderülni…

latinta P>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

Vagy negyven éve azt hittem Az utolsó hajókról: ez Ady Lajos könyve. (A költő halála után ugyanis az öccse állította össze azt a kötetet.) off

    Ám most, újraolvasva azt tapasztaltam, hogy ez ugyanazé az Ady Endréé, aki a Versek és a Még egyszer kissé mutálós hangján szólalt meg.

     Csak közben születtek Új versek, bekopogtatott hozzá a Sürgető Szükség – a Nő és a Pénz –: a Vér és arany.
    Mindezek után az Új vizeken járást Az Illés szekerén folytatta, majd kijelentette: Szeretném, ha szeretnének.
    Nem csoda, hogy – ki ezért, ki azért – sokan nem értették meg A minden-titkok verseit, így a költő számára nem maradt más, csak A menekülő élethelyzet, de az a Király István által ráaggatott „mégis-morál” mégsem hagyta el, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Margita élni akar.

    Amint felerősödött, rögtön elutasította-megtagadta a korábbi szebbik-jobbik énjét, egyszerűen átlépett rajta, és határozottan, királyi többesben vágta a világ szemébe A magunk szerelmét, hogy aztán hetykén-félve feltegye kétségeit megfogalmazó kérdéseinek sorozatát, vajon Ki látott engem?

    És ahogy egyre borzalmasabbá, rettenetesebbé uszul-torzul a világ, szűnik meg a Tegnap, hogy egy véres lakodalomban csörtessenek „bátran a senkik”, érzi, hogy neki, a nagybeteg Embernek ebben az embertelenségben A halottak élén van az igazi helye, és hogy a vitézül megharcolt harca után joggal szállhat fel – nem a szürkék hegedőseként – Az utolsó hajók biztos kikötőbe vivő fedélzetére.

Coffee I>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

Ady Endre számomra a legnagyobb költő, aki valaha élt.
Imádom, ahogy ír, imádom, amit ír, az összes versét a legelső sortól az utolsóig.
Ha egy lakatlan szigetre egyetlen könyvet vihetnék magammal, biztos vagyok benne, hogy az Ady összes lenne az. Bármilyen vastag és nehéz.

1 hozzászólás
Tilla>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

Hónapokig tartott, de végre elmondhatom magamról, hogy bizony olvastam Ady összes költeményét. Nem gondoltam volna, tíz éve kaptam ajándékba ezt a nagydarab kötetet, és… szóval nem gondoltam volna, hogy egyszer végigolvasom. De én már az a Tilla vagyok, aki rendszeresen olvas verseket, így aztán cseppenként magamba oltottam.
Természetesen öt csillag, hogyan lehetne egy ilyen komoly életműre mást adni, viszont Ady nem lett a kedvenc költőm. Egy kicsit sem érzem úgy, hogy a versei által megismertem volna az érzéseit, a világát, ha lehet, még kevésbé ismerem most. Valószínűleg hasznos lett volna egy Ady életrajzot tartanom a versei mellett. Amikor Radnótit olvastam, párhuzamosan a naplójával, beleláttam, egy hullámhosszra kerültem vele, azt érezhettem, hogy a verseivel belőle lopok magamnak. Talán e kiegészítés hiánya az oka, de Ady messze van. Pedig a könyv tele lett szamárfülekkel a többszöri olvasásra jelölt versek miatt, és mégis.
Mielőtt az olvasásba kezdtem, felkészítettem magam a zsengékre, kiforratlan rímekre, ehelyett nyakon öntött a Léda-versekkel, csupa csók és csata, ősrobbanás és elsorvadás… A legjobb ciklusa, kétségtelen. Aztán ahogy érik Ady, egyre elvontabb és egyre ritkábban tudott magával ragadni. Azt hiszem, hogy az elvont a legjobb szó a tőlem való távolság jelzésére, de nem biztos. (A kötet végén azért megkaptam a korábbra várt első verseket, a Léda-versek után ezek tetszettek a legjobban.)
Tehát a tanulság: egy költői életműnek ezek után csak egy részletes életrajzzal vagy még jobb: naplóval együtt fogok nekiülni. Távoli viszonyunkon viszont valószínűleg ez sem változtatott volna.

AniTiger P>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

Első nagy szerelmem.

Idiótán hangzik, de Ady-t már akkor is szerettem, amikor az elektronika és a számítógépek töltötték ki kisgyermek szívem nagy részét. Neki mindig volt helye a szívemben, olyan régen, mire csak visszaemlékezni tudok. Ezzel az egy könyvvel találták el az „értelmiségi” rokonok az ízlésemet, 2003-ban kaptam ált. sulis ballagásomra, azóta előveszem és mazsolázom belőle. Kedvenc verseimet, soraimat, versszakait ceruzával X-eltem régebben – a mostani újraolvasáskor el-elmosolyodtam a depresszívebb időszakom kedvencein:

"Átkozz, tépj, marj és sikolts, akarom.
Megöl a csönd, ez a fehér lepel:
Űzz el magadtól, vagy én űzlek el"
(A fehér csönd)

"Szeretem a beteg rózsákat,
Hervadva ha vágynak, a nőket,
A sugaras, a bánatos
Ősz-időket."
(A Halál rokona)

"A jelenlegi Május első
Nagyfontosságu most nekem;
Új lakásom van. De hogy hol van,
Azt elárulni nem merem.
Megszöktem a hitelezőktől
A tündér Május-éjszakán
S az a három érzelgős strófa
Ott született az új tanyán."
(Május elseje)

Tudom, hogy nem volt szent, de mindig is kedvenc lesz Reményik S. mellett…

1 hozzászólás
K>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

"Ostoba sors, ostoba sírás:
Lenni kell, lenni, lenni, lenni."

És ilyen verseket írni.

Lahara IP>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

Ady Endre költészetéhez is fel kell nőni. Én 18 évesen éretlen voltam hozzá, és utáltam is.

4 hozzászólás
Junes P>!
Ady Endre: Ady Endre összes versei

Ady örök. Versei elnyomott érzelmeket pengetnek meg lelkünk húrjain. Zeng a vágy, és sír a bánat, az üldözött tán békére sosem találhat.
Eldobott szerelem, vágyott halál. Keserű lényeglátása a forrongó világnak. Mélységes cinizmus a tehetetlenség szócsöveként szórja meg nem hallgatott halk szavát. Én megmondtam – leheli aztán, s vágyott magányában lesütött szemmel vonul ki az élet színteréről.


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

Én a Halál rokona vagyok,
Szeretem a tűnő szerelmet,
Szeretem megcsókolni azt,
Aki elmegy.

A HALÁL ROKONA - Vér és arany (1907)

38 hozzászólás
Szelén>!

Szeretném, hogyha szeretnének
S lennék valakié,
Lennék valakié.

Izolda P>!

Ady Endre: Kis, karácsonyi ének

Tegnap harangoztak,
Holnap harangoznak,
Holnapután az angyalok
Gyémánt-havat hoznak.

Szeretném az Istent
Nagyosan dicsérni,
De én még kisfiú vagyok,
Csak most kezdek élni.

Isten-dicséretére
Mégis csak kiállok,
De boldogok a pásztorok
S a három királyok.

Én is mennék, mennék,
Énekelni mennék,
Nagyok között kis Jézusért
Minden szépet tennék.

Új csizmám a sárban
Százszor bepiszkolnám,
Csak az Úrnak szerelmemet
Szépen igazolnám.

(Így dúdolgattam én
Gyermek hittel, bátran
1883
Csúf karácsonyában.)

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
7 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Bolond hangszer: sír, nyerit és búg.
Fusson, akinek nincs bora,
Ez a fekete zongora.
Vak mestere tépi, cibálja,
Ez az élet melódiája.
Ez a fekete zongora.

Fejem zúgása, szemem könnye,
Tornázó vágyaim tora,
Ez mind, mind: ez a zongora.
Boros, bolond szívemnek vére
Kiömlik az ő ütemére.
Ez a fekete zongora.

A fekete zongora

22 hozzászólás
Algernon P>!

Jóság síró vágya

Meleg karokban melegedni,
Falni suttogó, drága szókat,
Jutalmazókat, csókolókat:
Milyen jó volna jónak lenni.

Buzgóságban sohsem lohadni,
Semmit se kérni, el se venni,
Nagy hűséggel mindent szeretni:
Milyen jó volna mindig adni.

Még az álmokat se hazudni,
Mégis víg hitet adni másnak,
Kisérő sírást a sirásnak:
Milyen jó volna áldni tudni.

Meleg karokban melegedni,
Falni suttogó, drága szókat,
Jutalmazókat, csókolókat:
Milyen jó volna jónak lenni.

1 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Már vénülõ kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülõ szememmel
Õrizem a szemedet.

Nem tudom, miért, meddig
Maradok meg még neked,
De a kezedet fogom
S õrizem a szemedet

3 hozzászólás
Badiga>!

Ady Endre: Az én menyasszonyom

Mit bánom én, ha utcasarkok rongya,
De elkisérjen egész a síromba.

Álljon előmbe izzó, forró nyárban:
„Téged szeretlek, Te vagy, akit vártam.”

Legyen kirugdalt, kitagadott, céda,
Csak a szivébe láthassak be néha.

Ha vad viharban átkozódva állunk:
Együtt roskadjon, törjön össze lábunk.

Ha egy-egy órán megtelik a lelkünk:
Üdvöt, gyönyört csak egymás ajkán leljünk.

Ha ott fetrengek lenn, az utcaporba:
Boruljon rám és óvjon átkarolva.

Tisztító, szent tűz hogyha általéget:
Szárnyaljuk együtt bé a mindenséget.

Mindig csókoljon, egyformán szeressen:
Könnyben, piszokban, szenvedésben, szennyben.

Amiben minden álmom semmivé lett,
Hozza vissza Ő: legyen Ő az Élet.

Kifestett arcát angyalarcnak látom:
A lelkem lenne: életem, halálom.

Szétzúzva minden kőtáblát és láncot,
Holtig kacagnók a nyüzsgő világot.

Együtt kacagnánk végső búcsút intve,
Meghalnánk együtt, egymást istenítve.

Meghalnánk, mondván:
„Bűn és szenny az élet,
Ketten voltunk csak tiszták, hófehérek.”
(1900)

5 hozzászólás
Galambdúc>!

Tele vagyok félelemmel,
Gyöngeséggel, szerelemmel.
Gyáva vagyok:
Én vagyok a legjobb ember.

Ha tervezek, majd elválik,
Ha gyűlölök, majd elmálik
S ha örülök,
Örülök mindhalálig.

Gyávaságban, őrületben
Nem ragyogott senki szebben
S ha szeretek,
Nagy vagyok a szerelemben.

Ha kétség jön, majd elhiggad,
Hogyha csönd jön, majd elringat
S ha menni kell,
Majd elmegyek, hogyha hívnak.

Tudok hinni, várni, csalni,
Egyet nem tudok: akarni
S bizonyosan
Fölségesen fogok halni.

A LEGJOBB EMBER

7 hozzászólás
Chöpp >!

A lelkem ódon, babonás vár,
Mohos, gőgös és elhagyott.
(A két szemem, ugye, milyen nagy?
És nem ragyog és nem ragyog.)

A vár fehér asszonya

1 hozzászólás
Algernon P>!

Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborus éjjel.

És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.

Az Úr érkezése

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Babits Mihály: Levelek Iris koszorújából
Kellerwessel Klaus: A 77 fejű herceg éneke
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső válogatott versei
Kosztolányi Dezső: Életre-halálra
Juhász Gyula: Anna örök
Kosztolányi Dezső: Kaláka – Kosztolányi Dezső
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél éneke
Kosztolányi Dezső: Számadás
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső versei