Fable ​– Ékkő a tolvajok között (Fable 1.) 219 csillagozás

Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

Öt ​szabály volt. Csak ez az öt.
Mindig tartsd a késed elérhető helyen.
Sose tartozz senkinek semmivel.
Semmi sincs ingyen.
Kovácsolj hazugságokat az igazságból.
Soha, semmilyen körülmények között ne fedd fel, hogy ki vagy mi számít neked.
A 17 éves Fable-nek egyetlen vágya van: kijutni Jeval szigetéről, ahol egy hajótörést követően az apja négy évvel korábban magára hagyta. Ehhez azonban rengeteg pénzt kell gyűjtenie a tolvajoktól hemzsegő szigeten, akik sokkal kevesebbért is ölni szoktak. Ám a valódi nehézségek csak akkor kezdődnek, amikor végül sikerül elhajóznia. A kotróként dolgozó lány, aki a tenger fenekéről, a korallzátonyok rejtett mélyéről hoz fel drágaköveket, mindennap harcot vív az ételért és az életben maradásért. Ki kell vívnia a helyét egy kegyetlen, férfiak által uralt világban, ahol senki nem az, akinek mondja magát. Fable hamar rádöbben, hogy a szeszélyes tengernél csak saját társai veszélyesebbek, és számot kell vetnie: mit és… (tovább)

Adrienne Young: Fable

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Cartaphilus, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632668765 · Fordította: Pócza Alíz
>!
Cartaphilus, Budapest, 2023
360 oldal · ISBN: 9789632668789 · Fordította: Pócza Alíz

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Fable · West


Kedvencelte 42

Most olvassa 8

Várólistára tette 223

Kívánságlistára tette 297

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Dóri_Margit P>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

„És ez által túlságosan valóságossá vált a gondolat, mintha életet nyert volna.
Ettől lett igazán törékeny. Ebben az életben túl könnyű megölni az ilyesmit.”

Én magam is alig hiszem el, hogy egy YA könyv a kedvenceim közé került.
Még nem fogtam mellé egy kalózos könyvvel sem, így izgatottan vágtam bele a történetbe.
Azt kell, hogy mondjam az elejétől a végéig élveztem minden sorát.
Ez a történet túl törékeny. Tép, szaggat és közben többször össze is tör.
„Azt kívántam bár ne fájna, de nagyon is fájt.”

Azt hiszem, talán abban rejlik a zsenialitása, hogy megfelelőek az arányok.
Szépen építkezik, nem csapongó, nincsenek túlírt unalmas részek, izgalmas és pont annyira fájdalmakkal teli, hogy az még életszerű marad.
A romantika benne gyönyörű. Olyan léleksimogató, pont elég nem sok, nem túlzó, de szépen megfűszerezi a történetet. West pont akkor és úgy férfi mikor kell.
Én meg a lassú égésű románcok /kacc-kacc/ még viccnek is rossz, de ide még ez is illet, nem tudtam belekötni, csak sodort magával.

Szerettem a rejtélyeit és a világot, amit bemutat. Marigold teljes legényzete belopta magát a szívembe. Egytől-egyig hozzátesznek a történethez. Fable pedig egy brutálisan erős, határozott, saját elveihez hű, bátor lány. Nagyon erős karakter.

Gyönyörű a borító ^^ A fordítás is nagyon találó lett, igényes munka!

A vége… Utálom a függővéget. Arcul csapott. Utálom.
Epekedve várom a folytatást, komolyan nem hiszem el… O.o

7 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

Csupán egy kedves és kalandos történetre vágytam, ami kiszakít a mindennapok zajából, de nem gondoltam volna, hogy egyenesen falni fogom minden lapján ennek a könyvnek. Egyszerűen nem tudtam letenni, csak olvastam és olvastam és nem akartam, hogy Fable kalandjainak vége legyen.

Azok a leírások benne olyan valóságosak voltak, hogy szó szerint éreztem, ahogy pl. merülök le a tenger mélyére Fable mellett. Totálisan kiszakított a valóságból és elrepített egy teljesen más helyszínre. Imádtam a hajózni vagy épp a szárazföldi kalandokban részt venni.

A szereplők kedvelhetőek egytől egyik, igen még a „gonoszak” is, olyan jól megvannak alkotva. Tökéletesen összeérnek az emberi sorsok, a múlt a jelennel, a kapcsolatok a célok, barátságok, szerelmek és igen a vagyon szelleme itt is tud csábítani.

És a vége egy bumm, hát mi ez már, hol a következő rész kéremszépen?? :)

2 hozzászólás
RTMariann P>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

Amikor elkezdtem a történetet kissé féltem, hogy ez nem nekem íródott. A Jevalon játszódó rész nekem kissé vontatott és unalmas volt. Igazából csak előkészítette Fable bemutatását, de csak a merülés volt érdekes.

Tudtam, hogy a fordulópont és az izgalmak akkor kezdődnek, amikor a Marigold fedélzetére száll. Így is történt. A maroknyi legénység cseppet sem boldogan fogadta, bizalmatlanok voltak vele szemben. Fable azonban harcos típus, aki bizonyítani akart és megtalálni Szentet, aki a Szoros-öblöt uralta. Útjuk során megismerte Zolát, aki nemcsak ellenséges volt Westtel, de a teljes legénység tartott tőle. Kiderült, hogy Szenttel is viszályban keveredett, ezért a legtöbben tartottak tőle. Végül a hajó kikötött Ceros partjainál és Fable elindult, hogy megkeresse Szentet. A találkozásuk rideg és kiábrándító volt. Merőben mást kapott a lány, mint amire számított. Azonban, mint valami balszerencse csillagot itt is utolérte őt és a Marigoldot Zola. Minden leleményességét felhasználva kijátszotta a legjobb lapjait, mindenkit kicselezett és elindult az örökségéért. Azonban amikor már azt hitte végre sínen az élete és végre tartozik valahova rá kellett jönnie, hogy elhamarkodott örömet érzett.

A kezdetben szinte unalmas könyv végül igencsak felpörgött. Csak úgy fogytak a lapok. Én nagyon szeretem a szerelmi történetekben az évődés részt és itt kijutott belőle. Ettől számomra valamiért hitelesebb lett a történet. Nem voltak nagy összeborulások, mint a romantikus regényekben. Épp csak az érzelmek rezgéseit lehetett észlelni, ami izgalommal töltötte meg a lapokat.

Mivel sorozat első része a függővég dukált neki, amit meg is kaptunk. Nem hittem, hogy ennyire várni fogom a folytatást, de nagyon remélem, hogy mihamarabb kézbe vehetem. Szeretném tudni hogyan folytatódik az út és valójában mit jelentenek a szavak.

Téged nem erre a világra teremtettek, Fable.

1 hozzászólás
Nixii P>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

”- Ne hazudj nekem, és én sem fogok hazudni neked. Soha.”

Olyan szinten magába szippantott a történet, hogy csak pislogtam nagyokat. Ígéretes nyitókötet, amely tele van izgalommal, fordulattal, bővelkedik rengeteg ármánnyal és meglepetéssel. És igen, lapul a fejezetekben egy kis, lassú égésű szerelem is, ami mosolyt csalt az arcomra, pláne mikor kiderült néhány olyan dolog, amire nem számítottam. A főszereplő erős, eszes és olyan kitartással rendelkezik, ami csodálatra méltó, még akkor is felemelt fejjel veti bele magát a dolgokba, mikor belül megszakad a szíve. Fable nagyon a szívemhez nőtt, sokszor sajnáltam, jó néhány csontváz zuhant ki a lelke szekrényéből, de nem adta fel, nem adta meg magát a fájdalomnak, még akkor sem, mikor többször elutasították, elküldték, bántották…

Szíve tele volt reménnyel, mikor fellépett a Marigold fedélzetére, hiába voltak nehézségek, nem hagyta, hogy eltérítsék a céljától, és amilyen nehéz volt a kezdet a hajó fedélzetén élő és dolgozó személyzettel, olyan csodás családdá váltak. A történet lassan épül, szépen bontakozik, ígéretesen ugorja az akadályokat, én pedig élveztem minden egyes percet, amit a legénység között tölthettem. Fable és West szála pedig különösen elvarázsolt, mindketten hátrányból indultak, megtörte őket az élet, de készen álltak a továbblépésre, együtt, kéz a kézben. Az a víz alatti jelenet, pedig igencsak elnyerte a tetszésem, elviseltem volna egy picit többet is, de már ez is megtette a hatását és vigyorogva olvastam. A vége erősen függővéges, meg is ijesztett, mert zavar, hogy nem tudom hova tovább, vagy mi lesz, mi fog történni… mi lesz a lánnyal? És West? A többiek?

Aki szereti a tengeren játszódó történeteket, élvezi a kalózok ármánykodását, nem riad vissza a kegyetlenkedéssel teli világtól és nem utolsó sorban szereti a Karib-tenger kalózai c. filmet, annak 5 csillagos olvasmány lesz. Az én szívemet megvette.

4 hozzászólás
DarknessAngel>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

Kicsit tartottam a könyvtől, viszont a pozitív értékelések meggyőztek, hogy minél hamarabb olvassam el. Nagyon jól tettem, mivel ez egyszerűen szuper volt! Igaz, nem épp ilyen történetet vártam, azt hittem nagyobb lesz benne a fantasy elem, de még anélkül is iszonyatosan tetszett.
A könyv olvastatja magát, izgultam, hogy minden jól sikerüljön a főszereplőnek, hisz Fable-t egy-kettőre megkedveltem. Erős lány, aki nem adja fel és eléri, amit akar. Jó volt látni, hogy barátokra lel. Engem nagyon érdekel Szent karaktere is, remélem a folytatásban jobb felé változik.
A történet izgalmas, kalandos, és a szerelmi szál is igazán szépre sikeredett. Omg, az a víz alatti jelenet! *-*♡ Imádtam! Egyedül az a fránya függővég… muszáj lesz mihamarabb elolvasnom a folytatást.

4 hozzászólás
kellyolvas P>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

Kevés kivétellel odavagyok a tengeren játszódó, kalózos/kalandos történetekért, ezt konkrétan nem tudtam letenni. A szerző klassz világfelépítést hozott össze, különböző fifikás kereskedelmi hajótulajdonosok üzletelnek, lopnak, harcolnak egymással, beágyazva egy Karib-tenger kalózai világba, nincs ebben újszerű, de remekül működik, izgalmas, pörgős, semmi finomkodás, ez életre halálra megy. Fable számomra tökéletes hősnő volt, bátor, kitartó, ezalatt évekig tartó kitartást értek! Bámulatos ez a lány. A Marigold fedélzetén is kiérdemelte lassan a bizalmat, pedig az se semmi társaság, ami ott összejött. Kinek van nagyobb titka versenyen nem tudom, ki nyert volna. ÉÉÉS, egy frankó lassú égésű szerelem van itt eldugva egy olyan víz alatti jelenettel, amit nem akarok elfelejteni egyhamar. A legnagyobb bajom, hogy függővéges, és nem tudtam megállni, hogy ne lessek a kövi részbe. Nem akarok sokat várni! link

3 hozzászólás
alettakata P>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

”A Pacsirta.
Itt ért véget anyám története. És itt kezdődött az enyém.”

Na jóóó, nem bírom, kikészített.
Biztos, hogy nem tudok most értelmes értékelést írni, de ez a legjobb könyv, amit idén olvastam, pedig a többit is szerettem. Minden lapjával egy kicsit tönkretett. A legénység összes tagját szerettem, Fable a legjobb hősnő, akiről valaha olvastam és spoiler A függővég kikészít, tűkön ülve várom a folytatást.
Olvassátok! :) Ez egy nem mindennapi YA történet.

”Soha, semmilyen körülmények között ne fedd fel, hogy mi vagy ki számít neked.”

3 hozzászólás
morcosmacska>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

Ezúttal nem csak olvastam. NEM!
A halálos Névtelen tengeren szeltem a habokat egy árnyhajón. A főárbócon a kötélbe kapaszkodva a szél belekapott a hajamba és mélyen belélegeztem a víz sós kipárolgását. A szirteket kotortam tűzkő után kutatva, ami halkan duruzsolt a fülembe a tenger tompa morajlása mellett.

A Fable egy varázslatos és vérpezsdítően izgalmas utazás Karib-tenger kalózai hangulatban. Itt az árulás, az ármány, a lopás és a brutalitás mindennapos.
De mi a helyzet akkor, ha egy ilyen világban talál rád a szerelem?
Csak szükséges rosszat, bonyodalmat jelent?
Vagy megéri mindent kockára tenni érte?
Ezt csak egyféleképpen derítheted ki… ha fejest ugrasz!

Fable egy végletekig szerethető fiatal lány. Az édesanyja meghalt, az édesapja elhagyta; bántották, kihasználták, loptak tőle, ő mégsem adta fel. A végtelenségig kitartott a célja mellett, csak az lebegett a szeme előtt, hogy bebizonyítsa Szentnek, érdemes arra, hogy a lánya legyen. A Marigold fedélzetén is mindent megtett azért, hogy egyenlő félként kezeljék és tiszteljék. Végül családja helyett új családra talált közöttük.

West és Fable szerelmi szála rendkívül lassan bontakozott ki, szóval egy tipikus slow-burn történetről beszélünk egy csipet ellenségekből-szerelmesek szállal. A páros múltjában bőven találunk magyarázatot arra, hogy eleinte miért utasították el egymást. Az abszolút kedvencem a víz alatti jelenetük volt, ahol végre félretettek minden zavaró tényezőt, kizárták a világot és csak egymásért léteztek. ♥

Ki szeretném még emelni a Merigold legénységét, akik egytől-egyig humoros, összetartó, és tisztességes (IGEN, ezt komolyan gondolom) emberek.

A leíró részeknél annyira élethűen lettek ábrázolva a szárazföldi és a vízi/víz alatti alatti helyszínek egyaránt, hogy teljesen beszippantott, és úgy éreztem, mintha én is ott lennék Fable oldalán.

A végén egy kegyetlen függővégbe ütköztem, ami úgy rántott vissza, mint a Merigold horgonya…holott még annyira olvastam volna tovább!

Szóval kedves szárazföldi patkányok… ha kedvetek támadt kalózkodni, bátran vegyétek kezetekbe a könyvet! ;)

Köszönöm a lehetőséget @Cartaphilus_Könyvkiadó! ♥

fannisbookland>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

Most már őszintén értem, hogy miért szeretitek ennyire ezt a regényt. Fantasztikus utazáson vettem részt a Marigold legénységével, amit azt hiszem, jó darabig nem fogok elfelejteni. Fable egy bámulatba ejtő fiatal lány, akiről már alig várom, hogy még többet olvashassak.

Odáig vagyok a tengeren játszódó történetekért, így talán nem lepődik meg senki, ha azt mondom, hogy a Karib tenger kalózai az egyik kedvenc filmsorozatom. Ez a regény egy az egyben hozta azt az igazi tengeri, kalózos, veszélyekkel és kincsekkel teli hangulatot, én pedig ezt egyenesen imádtam benne!

Gördülékenyen haladtam az olvasás során, fejezetről fejezetre bontakozott ki előttünk ez a rejtélyes, új világ, mindig csak éppen egy apró darabot megmutatva magából. Fable kalandos utat jár be, mely során igazi családra talál és ez számomra igazán szívmelengető volt. Egy rendíthetetlen, elszánt és vakmerő fiatal lány, aki kész mindent kockára tenni, ha szorul a hurok. Emellett hűséges és jólelkű, de sajnos az élet nem éppen kesztyűs kézzel bánt vele…

West egy két lábon járó rejtély, akinek a döntéseit sosem lehetett igazán kiszámítani, és akinek sikerült magát belopnia a szívembe. Az a bizonyos víz alatti jelenet Fable és West között…konkrétan olvadoztam♥

„Az egyetlen dolog, amitől igazán félek, az, hogy valami történik veled.”

Eseménydús, érdekfeszítő, telis-tele fordulatokkal és egy csepp romantikával. Minden megvolt benne ami különlegessé teszi az ilyen kalózos, tengeren játszódó történeteket. Ezután a függővég után azt hiszem, sürgősen szükségem van a folytatásra!♥

belle_ P>!
Adrienne Young: Fable – Ékkő a tolvajok között

A tavalyi évem egyik, ha nem a legjobban várt olvasmánya került végre a kezembe. Attól eltekintve, hogy nem szeretem az élő emberes borítókat, ez egészen tetszik. Nagyon tetszett a címe, a tartalma, de ezekhez képest kicsit unatkoztam az elején.

Így is volt benne akció, de ahogy elolvastam a fülszöveget én arra számítottam, hogy sokkal több lesz benne az életre-halálra való küzdelem a történetben. Fable-t négy éve az apja, miután elsüllyedt a hajójuk, otthagyta egy szigeten, és megígérte neki, ha egyszer lesz ereje a lánynak eljönni arról a szigetről és megkeresi az apját, akkor segíteni fog neki a további túlélésben. Fable, mint kotró (drágaköveket halász ki a tenger mélyéről) épphogy eléldegél a szigeten, amikor is nagy nehezen felveszi őt egy hajó, és sikerül megmenekülnie. A hajón pedig már egy összeszokott legénység van, akik nem igazán szeretnék befogadni a lányt. Ahogy megérkeznek a városba, onnantól éreztem, hogy folyik rendesen a történet.

A kalózos történeteket eleve nagyon szeretem, hiszen ezzel mindig együtt járnak az alvilágban való tevékenykedés is. Hogy szinte mindenki ellenség, jobb esetben csak rivális hajók, senkiben nem lehet megbízni, és hogy be ne merj menni egy sikátorba egyedül, mert könnyen nem fogsz kijutni onnan élve.

Fable és West közötti romantikus szálra néha már azt éreztem, hogy nem is lett volna szükség. Így sem lett eltúlozva, de annyira jól épült fel a történet, hogy nem zavart volna, ha az írónő kihagyja. Persze, tetszett, hogy spoiler.

A végén nagyon érezhető volt, hogy az a bizonyos bili ki fog borulni, és lesz valami, ami miatt idegeskedhet az ember, amíg nem olvassa a következő részt. Valami ilyesmire számítottam, így nem lepődtem meg teljesen, inkább arra vagyok kíváncsi, hogy fog Fable ebből a kalamajkából kimászni.


Népszerű idézetek

Dóri_Margit P>!

A vallomás teljes volt, csupasz, az első tavaszi virág, ami arra vár, hogy érje a nap.

Kollár_Betti I>!

– A helyedben én nem tennék fel kérdéseket, ha nincs szükségem a válaszra.

Kollár_Betti I>!

– Ezen a szigeten mindenki hazudik. Az a baj veled, Fable, hogy te még jó is vagy benne.

Kollár_Betti I>!

– Ebben a városban jobb, ha nem vagy senki, mintha valaki lennél.

B_Kittina>!

1. Mindig tartsd a késed elérhető helyen.
2. Sose tartozz senkinek semmivel.
3. Semmi sincs ingyen.
4. Kovácsolj hazugságokat az igazságból.
5. Soha, semmilyen körülmények között ne fedd fel, hogy ki vagy mi számít neked.

Aninaa P>!

Nem szokott hozzá, hogy nem engedelmeskednek neki, én pedig ahhoz nem voltam hozzászokva, hogy valaki megmondja, mit csináljak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hestia Potter: Legendary – Lázadás
Tricia Levenseller: Daughter of the Pirate King – A kalózkirály lánya
Soman Chainani: Az én váram
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Mary E. Pearson: Tolvajok esküje
Robin LaFevers: Sötét diadal
Stephanie Garber: Caraval
Stephanie Garber: A soha többé balladája
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása
Carlos Ruiz Zafón: Szeptemberi fények