Megjelenésének várható időpontja: 2021. január 26.

Fable (Fable 1.) 3 csillagozás

Adrienne Young: Fable Adrienne Young: Fable Adrienne Young: Fable Adrienne Young: Fable

Welcome ​to a world made dangerous by the sea and by those who wish to profit from it. Where a young girl must find her place and her family while trying to survive in a world built for men.

As the daughter of the most powerful trader in the Narrows, the sea is the only home seventeen-year-old Fable has ever known. It’s been four years since the night she watched her mother drown during an unforgiving storm. The next day her father abandoned her on a legendary island filled with thieves and little food. To survive she must keep to herself, learn to trust no one and rely on the unique skills her mother taught her. The only thing that keeps her going is the goal of getting off the island, finding her father and demanding her rightful place beside him and his crew. To do so Fable enlists the help of a young trader named West to get her off the island and across the Narrows to her father.

But her father’s rivalries and the dangers of his trading enterprise have only… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Titan Books, London, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781789094558 · Megjelenés időpontja: 2021. január 26.
>!
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250254368
>!
ISBN: 9781250772169

2 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Fable


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

vgabi >!
Adrienne Young: Fable

Úgy tudtam, hogy lesz valami ilyesmi a végén…

De kezdjük az elején.

Nem voltak túl nagy elvárásaim a könyvvel kapcsolatban. Az előolvasók túlságosan is szerették, én meg fülszöveg alapján elkönyveltem teljesen sablonosnak, így lényegében készen álltam arra, hogy ne tetsszen.
Ehhez képest viszont pozitívan csalódtam.
Vannak benne ugyan érdekes dolgok spoiler, na meg a szokásos YA vonások, de engem lekötött és érdekelt.
A szereplők közül senki nem került különösebben közel hozzám, de érdekelt, mi lesz velük, és komolyabb problémám sem volt senkivel.
Az is tetszett, hogy nem elnyújtott, szerintem pont megfelelő a hossza a cselekményhez mérten, és nagyon remélem, hogy duológia marad.

Demise P>!
Adrienne Young: Fable

Engedjétek meg egy kérdést. Miről szól ez a könyv?
Nem értem a körülötte kialakult hype-ot. Az összképet tekintve nem sok minden történik, nem sok minden derül ki, homályos az egész kép. A szereplőket nem ismerjük meg igazán, a motivációit is csak a főszereplőnek.
Összegezve, megint átvert a borító.

Blue_Nadine P>!
Adrienne Young: Fable

Számomra ez a könyv egy nagyon erős négyest érdemel. Totál úgy mentem bele, hogy fogalmam sem volt pontosan mire számítsak. Még semmit nem olvastam Adrienne Youngtól, és a történetről se nagyon tudtam semmit, csak hogy részben az elhunyt édesapjának szól a regény. Végeredményben elég vegyes érzésekkel távoztam.
Maga a világ nagyon ígéretesen van kiépítve és érdekes, bár túlzottan sokat nem tudunk meg róla, de talán majd a következő kötetben ez is kikerekedik. (Olyan ígéretet már kaptunk, hogy az anyáról és annak múltjáról több információ lesz.) Mondhatni hadilábon állok az ilyen hajókázós, tengeren játszódó kötetekkel, mert hol egész érdekes, hol nagyon nem jó könyvekbe futottam bele ilyen témában. Ez viszont kifejezetten előbbi csoportba tartozott, és értékeltem, hogy AY láthatóan rakott bele munkát, hogy szakszerűen visszaadja a hajózással járó specifikációkat. (Még ha nagy részét nem is értettem. :D)
Az írásmód is megfogós kategóriába tartozik. Pozitív élmény volt, bár néhol szerintem ráfért volna egy kis lazítás, kis könnyebbség, de erre még visszatérek. Néhol nagyon szép szófordulatok, megmunkált mondatok voltak. Szinte láttam magam előtt ezt a különleges, kegyetlen világot képekben, és hangulatban. Ez néha viszont kicsit túlzóan is visszaütött, amikor olyasmi volt prózaian leírva, aminek semmi jelentősége nem volt a történet, a szereplők vagy az előrehaladás szempontjából.
És akkor most a negatívumok, ami miatt nem tudtam teljesen igazán megkedvelni a regényt. Egyrészt kedveltem, hogy ilyen rövid volt, nem volt túlírva, és nem próbálkozott meg felesleges információkkal tömködni a fejünket, kitölteni jelenetek közötti időt csak azért, hogy meglegyen a 400+ oldal. Másrészt viszont pont emiatt szerintem felesleges volt két részben megírni ezt a történetet, főleg ezzel a cliffhangerrel a végén, amit őszintén nem is értek mit akart elérni. ^-^"
Másik negatívum volt számomra, hogy nagyon feszült és kényelmetlen volt olvasni, mert ez a világ tényleg csakis a túlélésről szólt. És míg más könyveknél is megjelenik az elem, feszült pillanatok, és az hogy karaktereink küzdenek, hogy kievickéljenek a szartengerből itt egészen más hatása volt. Konkrétan nem volt egy light hearted jelenet, egyetlen viccesebb, vagy olyan jelenet, vagy esemény (a banda összejön, közös kaland, stb.), ami egy kicsit leülepítette volna a stressz szintet, hogy az ember ne azt gondolja, hogy ez az egész, ami történik egy kész misery és igen, vannak dolgok amiért érdemes nem feladni. Itt semmi ilyen nem volt. spoiler Ez nekem nagyon hiányzott az egész kötet során és kifejezetten kényelmetlen volt (főleg Fable apjával való jelenetekben). Valahogy nem volt meg ebben a kellő balansz, vagy harmónia.
Ezeket leszámítva egy érdekes, izgalmas érzelmi hullám volt ez a könyv, és mindenképp megér egy olvasást, de sajnos tovább nem ragad meg az emlékeidben.
Várom a következő részt, és hogy hogyan is alakul Fable és a Marigold crew kalandjai a jövőben, illetve most már nyitottabban fordulok Adrienne Young többi kötete felé.

>!
Titan Books, London, 2020
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781789096224

Népszerű idézetek

vgabi >!

That bastard was leaving me again.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Fable
vgabi >!

There were five rules. Only five.
(…)
1. Keep your knife where you can reach it.
2. Never, ever owe anyone anything.
3. Nothing is free.
4. Always construct a lie from a truth.
5. Never, under any circumstances, reveal what or who matters to you.

Kapcsolódó szócikkek: Fable

A sorozat következő kötete

Fable sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss
Susan Ee: Angelfall
Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands
Joss Stirling: Seeking Crystal
Kerstin Gier: Ruby Red
Kresley Cole: Poison Princess
Robin LaFevers: Grave Mercy
Kalyn Josephson: The Storm Crow
Stephenie Meyer: Breaking Dawn