Spiderlight 2 csillagozás

Adrian Tchaikovsky: Spiderlight

The Church of Armes of the Light has battled the forces of Darkness for as long as anyone can remember. The great prophecy has foretold that a band of misfits, led by a high priestess will defeat the Dark Lord Darvezian, armed with their wits, the blessing of the Light and an artifact stolen from the merciless Spider Queen.

Their journey will be long, hard and fraught with danger. Allies will become enemies; enemies will become allies. And the Dark Lord will be waiting, always waiting…

Spiderlight is an exhilarating fantasy quest from Adrian Tchaikovsky, the author of Guns at Dawn and the Shadows of the Apt series.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Tor Books, New York, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780765388360
>!
Tor Books, New York, 2016
304 oldal · ASIN: B01ARRSVM4

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Szentinel P>!
Adrian Tchaikovsky: Spiderlight

Tartozom egy vallomással: szeretem a pókokat.

Gyermekkorom óta lenyűgöznek ezek az apró rovarok, különösen azóta, mióta a Ragadozók című sorozat kifejezetten az óriás tarantulapókról szóló epizódjában végignéztem, hogyan öl meg egy emberre is veszélyes lándzsakígyót az egyik nyolclábú. Egyszerre volt rohadt para, de nagyon menő is. Persze annyira nem vonzódom hozzájuk, hogy megsimogassam őket, de távolról jól esik csodálni a tevékenységüket. Ezért is örültem meg, mikor kiderült, hogy van egy pókos fantasyregény is, melyet a Fumax fog kiadni nálunk. Nem bírtam várni a magyar kiadásig, így angolul ugrottam neki. Enyhén szólva meg vagyok elégedve az eredménnyel.

A történet nincs túlbonyolítva. Adott egy kis csapat, akiket az ügyeletes kiválasztott papnő vezet, akinek meg kell állítania az aktuális Sötét Nagyurat, ehhez pedig szüksége van a pókok segítségére. El is látogatnak hozzájuk, és a jóslat nevében elkérnek két dolgot a királynőtől: az egyik csáprágóját és egyik gyermekét, aki segít nekik eljutni a misztikus Sötét Toronyba, ahol a gonosz él. A pókot (Nth, ejtsd: Ent) a csapat varázslója emberszerűvé változtatja, de így annyira taszítóan néz ki szegény, hogy csuklyára és sötétített szemüvegre ítélik társai. Ahogy haladnak előre utazásaik során, úgy változik jellemileg Nth is, aki embertestben emberként kezdi érezni magát, és nem tud mit kezdeni a megannyi idegen érzéssel.

A Spiderlight egy afféle affektálós fantasy, vagyis minden vonzalma és humora abban rejlik, ahogy görbe tükröt mutat a zsáner kliséi felé. A karakterek első ránézésre akármelyik szerepjátékból származhatnának, csak később, ahogy jobban megismeri őket az olvasó, derülnek ki rejtett jellemvonásaik. A kiválasztott papnő nagyon is sérülékeny, ingadozó önbizalmú figura, a felesküdött szent lovagnak túl sok szentségtelen gondolata támad, a nagyszájú, kemény amazon nagyon is igényli a gondoskodást és a figyelmet, a mágus magát büszkének mutatja, de igazából nagyon is gyengéd érzelmei motiválják, a csapat zsiványa pedig hiába egy gátlástalan tolvaj, nem vallásos figuraként ő látja legtisztábban át, mi is folyik körülöttük valójában. Ez a világ több sajátosságára is elmondható. Az egyház, melynek a főszereplő papnő a tagja, rendelkezik egy szélsőséges gondolatokat valló, de a jövendölést beteljesíteni akaró csoportosulással, akik máshogy, radikálisabb eszközökkel akarják szolgálni a Fényt. Ahogy az sejthető, összetűzésük a főszereplővel elkerülhetetlen, de az a párbeszéd, amit lenyomnak egymásnak, a maga módján sírva röhögős. Illusztrálom:

"- A Fény akaratát teljesítendő, Beszabehu krónikás utasításait követve kell eljárnunk.
– Beszabehu szó szerint értelmezte a próféta metaforikus utalásait, ahogy arra Foshtosh krónikás rámutatott az „Édesapám, elfogyott a trágyalé!” című apostoli ének fordításában.
– Foshtoshról pedig Balphas érsek értekezett úgy, hogy nem volt beszámítható állapotban, amikor megírta az éneket, így érvelése nem lehet helytálló.
– Pedig Balphasról úgy tartják, hogy több alkalommal is megszegte a Fénynek tett esküét, ezért meglátásai hiteltelenné teszik az egyetem hit szemében.
– Elfogni a hitszegőt! Eretnekséget prédikál!
– Hát legyen! Mindketten a Fényt követjük, mindketten ugyanazt valljuk, de nem értünk egyet, és ezért lakolnod kell! Előre a Fény nevében!"

És több ilyen, már már a Monty Pythonba illő jelenet is előfordul a könyvben. Megkapja a magáét valamennyi „a csata előestéje” közhely is, az elvakult hősiesség, a semmi közepén felbukkanó fogadók, és a Sötét Nagyúrral kapcsolatos klisék kiforgatásával meg úgy megborítja az író a történetet, hogy a könyv fog titeket elolvasni. A könyv utolsó két-három fejezete alighanem az egész regény legzseniálisabban kidolgozott szakasza, a befejezés pedig nem okoz csalódást. További humoros elem a könyvben a fejezetek címében keresendő. A második fejezet címének alapjául a „Félelem és rettegés Las Vegasban” című könyv szolgált, de más furcsaságok is megtalálhatók a szövegben, mely azt hivatott jelezni, hogy a Spiderlight nem veszi magát túl komolyan. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek komoly hangvitelű, valóban társadalomkritikát megfogalmazó részei. Mert akadnak, méghozzá nem is kevés. A főgonosz motivációja, illetve Nth élettapasztalatai nagyon is elgondolkodtató szakaszai a könyvnek.

A regény gyorsan olvasható, könnyed olvasmány, de leginkább azok fognak rajta jól szórakozni, akik már kicsit unják a klasszikus fantasyt, és szívesen olvasnának a klisékre reflektáló könyvet. Persze nem olyan könyörtelen ilyen téren, mint George R. R. Martin, de azért bőven érezhetőek azok a kiosztott sallerek. Érdemes tenni vele egy próbát. =)

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

nixitN>!

You’re a priestess. That means people don’t think of you the same way. But believe me, most of us basically can’t talk to a man without him looking us over and deciding whether or not he wants to give us the shaft. And if he does then, whatever else we are, whatever else we do, it’s always there, somewhere in his mind. And if he doesn’t fancy us, then that’s a judgment too, writing us off as a thing without value. You can’t get rid of it. And either way it means you’re always a woman, first. You’re not a warrior, or an archer, or even just a friend to drink with. You’re a woman, and that means you’ve got a place, and a use.

nixitN>!

“If you get yourself killed I am going to laugh.”
“How very Light of you.”

nixitN>!

Life was hard. Life was complicated. That was what these people did not understand.

nixitN>!

There had been other Dark Lords, a string of them back through history as various evil men discovered the true power of the Dark and rose to dominate the evil creatures of the world.

nixitN>!

Anything that grows old and large enough must approach wisdom. And approach evil too, often enough, but time suffices to bring wit even to such creatures.

nixitN>!

“They were stupid!” he got out through clenched fangs. “Stupid and blind and limited! And I tried to tell them! I said everything I could to show how murderous and merciless and terrible you—we—you are! But they thought they knew best. They had to challenge you. They dared encroach on the world of humanity. And that means death. I know that now. It always means death.”

nixitN>!

Helping people is like beating your head against a wall, and in the end, when you live forever and you’re sick of the same mistakes over and over and over; in the end the only thing left is just to amuse yourself at their expense. Because you can’t make things better, and frankly, no matter how much evil you do, you’re not making things much worse, either.

nixitN>!

“Magic knows not light or darkness. It is the Power Elemental, that predates any such concerns,” he told her archly, somewhat sabotaged by the smug smirk that always crept onto his face when he was pontificating. “Besides, what need we fear the Dark, when we have you to show us the way to the Light?”

nixitN>!

“There’s a lot of Dark territory between us and the Shadow Canyons,” Lief pointed out unhappily. “Ghants and blight-wolves and Murgl-wyrms and all sorts.” His finger traced a line from Shogg’s Ford, showing the route. “Not convinced that the power of prophecy’s going to get us through all that.”
“It will be an epic journey,” Harathes said potentiously. “A worthy quest, through monsters and the servants of the Dark one, past evil forests, marshes, and jagged rocks . . .”
“Mm.” Lief grimaced. “You’re not selling it to me.”

nixitN>!

New food. Different food. That had everyone’s interest. Across the span of the web, that was strung in mistlike sheets from tree to tree across their forest, he felt the others rousing, rising from their torpor. There was always food, even for so many bodies as Mother’s Brood ran to, but variety was welcome.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Brent Weeks: Beyond the Shadows
Andrzej Sapkowski: The Last Wish
Christopher G. Nuttall: The Princess in the Tower
J. R. R. Tolkien: Unfinished Tales
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Autumn Twilight
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear
Mark Lawrence: The Wheel of Osheim
Christopher Paolini: Eragon (angol)