Empire ​in Black and Gold (Shadows of the Apt 1.) 5 csillagozás

Adrian Tchaikovsky: Empire in Black and Gold Adrian Tchaikovsky: Empire in Black and Gold Adrian Tchaikovsky: Empire in Black and Gold Adrian Tchaikovsky: Empire in Black and Gold Adrian Tchaikovsky: Empire in Black and Gold

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The city states of the Lowlands have lived in peace and prosperity for decades: bastions of civilization and sophistication. That peace is about to end.
In far-off corners, an ancient Empire has been conquering city after city with its highly trained armies and sophisticated warmaking . . . And now it's set its sights on a new prize.
Only the ageing Stenwold Maker, spymaster, artificer and statesman, can see the threat. It falls upon his shoulders to open the eyes of his people – as soon a tide will sweep down over the Lowlands and burn away everything in its path.
But first he must stop himself from becoming the Empire's latest victim.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Tor Books, New York, 2012
612 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447208600
>!
Pyr, 2010
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781616141929
>!
Tor Books, New York, 2008
626 oldal · ISBN: 1447208609 · ASIN: B003GK21XK

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Noro >!
Adrian Tchaikovsky: Empire in Black and Gold

Egy jól megkomponált nyitójelenet többet mondhat ezer előszónál. Egy város ostroma: a védők telepatikus egységbe forrva várják a támadást. Főmérnökük meglepetést készít elő az ostromlók számára, valami rejtélyes gépezet formájában. Megérkezik az ellen: saját szárnyukon repülő légideszantosok fullánkokkal szórják meg a falat, helyet csinálva az önjáró faltörő kosnak…

A leírhatatlan (vezetéknevű :D) Adrian T. még a mai trendekhez képest is látványosan mellőzi a fantasy világok bevált alkotóelemeit. Történetszövését nézve viszont egy remeknek ígérkező epikus fantasy ciklus alapjait fektette le, amelytől azoknak az olvasóknak sem kell idegenkedniük, akik egyébként bizalmatlanok az újításokkal szemben. Izgalmas szereplők, fordulatos, de követhető cselekmény és látványos csaták határozzák meg a könyvet. Különösen az öregedő mérnök alakját érzem jól sikerültnek, aki kénytelen kémmé és politikussá átképezni magát, hogy valahogy összefogásra késztesse az Alföld városállamait – ilyen ötletes mentor-figurával ritkán rukkol elő a mai fantasy. De ellenfele, a birodalmi titkosrendőr sem rossz, akiről néha úgy tűnik, hogy ő az egyetlen őszinte hazafi egy korrupt zsarnokságban. Igazi tragikus gonosztevő, akivel tettei ellenére is együtt lehet érezni. A csatajelenetekben a szerző néha hajlamos túlpörögni és elveszni a részletekben, de többnyire mégis sikerült kiegyensúlyozott, fordulatos történetet összehoznia. És persze az egész mögött áll egy fura, szokatlan világ, amelyet azonban könnyű megszokni és megszeretni.

Ezt az univerzumot rovar-népek ('kinden') lakják. Na persze nem igazi csápos, ízeltlábú szörnyek, hanem olyan emberi fajok, akik valamely rovarig (szellemig? totemig?) vezetik vissza magukat és mágikus képességeiket. A Hangyák telepatikus bolytudatban élnek, a Legyek repülni tudnak, a Darazsak fullánkokat szórnak – és e képességeik (az Ősök Művészetei) nagy hatással vannak az életmódjukra, civilizációjukra is. Ez a történelmi párhuzamokat máris jelentősen visszaveti a könyvben. És itt jön még egy csavar: nem hisznek a varázslatban! Hiszen amihez mindenki ért, és amit minden egyes ember nap mint nap használ, az nem „varázslat”. A mágia valami más, misztikusabb dolog kell legyen – de ilyesmi persze nem létezik. Ez az értelmezés, amely nem az olvasó Földhöz-ragadt kategóriáiban határozza meg a mágia fogalmát, szerintem üdítő újítás a fantasy területén.
spoiler
Az utóbbi néhány generáció egy újabb különbséget hozott a számtalan nyüzsgő rovarnép életébe: egy részükről kiderült, hogy fogékony a technikai újításokra és a tudományos gondolkodásra ('Apt' – mint a sorozat címe), mások reménytelenül régimódiak ('Inapt'). A Bogarak korábban lenézett faja áll eme ipari forradalom élén, akik sorozatlövő számszeríjaktól kezdve a repülő gépezetekig számos új találmánnyal bonyolították meg az életet. Mindez akkor kezd igazán gondokat okozni, amikor egy barbárnak hitt birodalomról kiderül, hogy az uralkodó faj bizony Fogékony. És útjára indul a Darazsak megállíthatatlan hadserege…

5 hozzászólás
Bori_L P>!
Adrian Tchaikovsky: Empire in Black and Gold

Nakérem, én nem értek a fantasy műfajhoz elméleti szinten egy icipicit se, meg most épp talán fogalmazni se tudok nagyon szépen, ahogy ez az előző félmondatból is látszik, de már annyira régen halogatom ezt az értékelést, hogy most már tényleg be kell pótolnom.

Én egyébként azt hiszem, hogy Tchaikovsky egy kicsit őrült, mert milyen józan ítélőképességű embernek jutna eszébe egy tíz részes sorozatot írni ízeltlábú-totemekkel rendelkező varázsló törzsekről?! Naugye.
Ez az alapfelállás. A földet különféle törzsek lakják, akik mind egy-egy ízeltlábú* ősig/szellemig/kinek mi tetszik vezetik vissza a családfájukat, és ennek megfelelő mágikus képességekre tudnak szert tenni. Például a Darazsak tőröket lövöldöznek, a Pókok elbájolják a többieket, a Hangyák képesek egymás gondolataiban olvasni, az Imádkozósáskák pedig emberfeletti gyorsasággal képesek harcolni. És persze repülni is egészen sokan tudnak. Ezeket mondjuk ők nem mágiának élik meg, hanem Művészetnek, mert a mágia és a varázslás nem léteznek. Hiszen hogy lehetnének részei a mindennapoknak? A varázslat valami elvont dolog kell hogy legyen! Emellett a törzsek még aszerint oszthatók fel, hogy mennyire fogékonyak a technológiai fejlesztésekre – vannak, akik igencsak aktívak ezen a területen ('Apt'), míg mások egy sima számszeríjjal is csak magukat tudják lábon lőni, akármennyit is gyakorolnak ('Inapt'), a bonyolultabb szerkezetekről meg inkább ne is beszéljünk.

Na, és ha még ez nem lenne elég, akkor azt is elárulom, hogy az egész világ rettentően jól ki van dolgozva (mondjuk egy tíz részes sorozatnál azt hiszem ez el is várható). A történet az elején egy kicsit bugyutának tűnt nekem (az öreg Bogár kémkedni küldi a tanítványait), de aztán egészen szép kis történet kerekedett belőle, néhány szempontból egy kicsit ifjúsági-jellegű a történet, spoiler, de őszintén szólva nem igazán bántam, meg hát van még idejük felnőni a szereplőknek meg a háborúnak, úgyhogy amolyan bevezető résznek ez is tökéletes volt. Ennél lejjebb már nem is adok Tchaikovsky-nál!

Ja, és a történet amúgy arról szól, hogy a korábban kifejezetten barbár törzsként számon tartott Darazsak egyszercsak felhagynak egymás gyilkolászásával, elkezdenek birodalmat építeni, és szépen sorra taszítják szolgasorba a népeket maguk körül – a több száz éve békességben élő, némileg betespedt népek egy része pedig nem igazán ismeri fel ezt a veszélyt, úgyhogy az Arany-Fekete Birodalom jó gyorsan növekszik, árnyékot vetve erre a hosszú aranykorra…

*a legtöbbjük rovar, de ott vannak a Pókok is (na jó, meg az említés szintjén szereplő Meztelencsigák, de ez már tényleg túl messzire vezetne)

hopeless_bookworm>!
Adrian Tchaikovsky: Empire in Black and Gold

Ez a könyv egy 10 részes sorozat első része, így kivételesen nem azért vettem félve kézbe, mert esetleg nem fog tetszeni, hanem pont azért, mert ha tetszeni fog, nem lesz egyszerű beszerezni a többi részt is. És most bizony bajban vagyok, mert imádtam ezt a könyvet. :D Már az első oldalon belecsöppentem egy rendkívül izgalmas csata kellős közepébe. De a könyv többi részében sem unatkoztam. Végig nagyon pörgős, meglepő fordulatokkal, nagyszerű szereplőkkel. Nagyon érdekes az, ahogyan a különböző népcsoportok viszonyulnak egymáshoz, a technikához, vagy éppen a mágiához, és a saját örökségükhöz. Közben pedig jön a fekete-arany Birodalom, hogy bekebelezze őket szőröstül-bőröstül (vagy egyeseket szárnyastól-bőröstől). Külön kiemelendő a történet zseniális főgonosza, Thalric, aki egyáltalán nem a megszokott, sablonos gonosz. Az ő további sorsa legalább annyira érdekel, mint a jófiúké (és lányoké, természetesen).


Népszerű idézetek

Noro >!

‘I can’t believe in magic. There is always an explanation, always.’
‘And if magic is the explanation?’

Chapter Thirty-two

Noro >!

'We believe, my people, in defining our grievances. How else could we hold on to them for so long? And so I realized that if you had not done me a wrong, then the whole of my world must turn inside-out, and so instead I find that I owe you a debt.'

Chapter Eighteen

Noro >!

Thalric liked life simple, which many would think was a strange attitude for a spymaster. The simplicity he craved was to know exactly what side he was on. This was why he had thrown himself into the Rekef Outlander so diligently. The Empire was right and the quarrelsome, disorganized and barbaric foreigners were wrong. Once you had that simple truth in your head, so many problems just melted away.

Chapter Twenty-two

Noro >!

Aagen clenched his fists, and it came to Salma, in a moment of almost vertiginous culture shock, that for the Wasp-kinden a clenched fist meant peace and an open hand death.

Chapter Thirty-two

Noro >!

'Everyone’s had a nasty shock, but you’ll find that both shock and common sense are soluble in a sufficient concentration of money.’

Chapter Thirty-six


A sorozat következő kötete

Shadows of the Apt sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Brian McClellan: The Autumn Republic
Bradley P. Beaulieu: The Winds of Khalakovo
Brian McClellan: Sins of Empire
K. M. McKinley: The Brass God
Django Wexler: The Thousand Names
Anthony Ryan: The Empire of Ashes
Brandon Sanderson: The Alloy of Law
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Joe Abercrombie: Half the World