Az „Egy kegyes kétbalkezes naplója” sikerének köszönhetően Adrian számos helyre kap meghívást az idősek teadélutánjától kezdve, egy gyerek-istentiszteleten át, egészen Ausztráliáig. Hősünk tehát újra tollat ragad, hogy megörökítse keresztény előadói pályafutása során szerzett tapasztalatait. Találkozhatunk a régi ismerősökkel: Anne-nel, a feleségek gyöngyével, Edwinnel, a bölcs gyülekezetvezetővel, az ellenállhatatlan Glóriával és a többiekkel. Gerald ezúttal nem anagrammákat, hanem példázatokat gyárt, és természetesen továbbra sem megy minden úgy, mint a karikacsapás.
Kegyes kétbalkezes visszatér (Kegyes Kétbalkezes 4.) 60 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1996

Mérsékelten rövid, tíz gumimaci hosszúságú könyv.
Az első részhez képest egy hajszálnyival kevésbé sodrón, négy és féllel csillagporzott.
A továbbikban tűkön ülve várjuk Leonard Thynn Idegen univerzumok – kommunikációelmélet és tudományos kutatások a kereszténység témakörében című önéletrajzi ihletésű kötetének mihamarabbi megjelenését.

Ez a könyve is tetszett az írónak, még mindig nagyon találó, és humoros volt. :) Viszont az előző rész jobban tetszett.
Gerald példázat átiratain jókat kuncogtam, mert bizony gyakran valóban olyan a viselkedésünk, mint ahogy ő felvázolta. :)

Adrian Plass visszatér: avagy a nagy fehér hittérítő újra írja a BIGÉT, izéé… IGÉT :)))
Halkan jegyzem meg: a könyv nyilvános helyen való olvasása továbbra is ellenjavallt, ugyanis ön- és közveszélyessé teheti az ember lányát, aki hasát fogva könnyekkel küszködve szakad a röhögéstől. :)

Ez is nagyon aranyos volt, jókat nevettem rajta (főleg a tékozló fiú kifordított történetén és Adrian indiai vendéglős sztoriján). Nem volt annyira zseniális, mint az első, de épp elég jó volt – szórakoztatott, kikapcsolt, és mégis tele volt életbölcsességgel. Szeretem Plasst, és bátran ajánlom mindenkinek – hívőknek és keresőknek, sőt, akár teljesen ateistáknak is. Ja, és most már én is utánanézek, hogy mi a fene az a „kleisztogám”! :D

Az első része jobb, de ezt sem ajánlott várakozás, utazás közben olvasni. Anagrammák helyett átírt történeteket gyárt Gerald, amik nagyon szórakoztatóak, de mellette mindig van bennük elgondolkodtató. Anne megértő és türelmes még mindig, Adrian pedig továbbra is szeretnivaló kétbalkezes. :)

Kicsit komolyabb a hangvétele, és a mondanivalója is direktebb valamelyest. Azért még így is bőven tűréshatáron belül marad, és tömegközlekedési eszközön ez sem a legideálisabb olvasmány. (Kivéve persze, ha reklámozni akarjuk a könyvet.) Kéne belőlük saját, de nem látom sehol…

„Az elmúlt héten tanulmányoztam valamit, amiből rengeteg újdonságot tudtam meg az élet meztelen igazságáról, és sok időt töltöttem azzal, hogy elmémben véssem a tanulmányozott dolgokat. Akkor, gyerekek – fordult Stenneth hátra egy pillanatra –, kérlek, mutassátok fel, ami a kezetekben van, hogy mindenki láthassa, mit is tanulmányoztam én!”
Amikor a gyerekek felemelték a lapokat, két szónak kellett volna előtűnnie: „JÓB” és „IGÉKET”. Igen ám, csakhogy a „B” betűt tartót fiúcska kicsit odébb állt, és rossz helyre került a szóköz – nevetett fel megint Edwin –, úgyhogy más értelme lett az egésznek.

Néha másra sem tudok gondolni, mint hogy egy távoli galaxis messzi bolygóján egy földönkívüli azon sopánkodik, miért van Leonard olyan sokáig távol hazulról.

Megkerestem a WC-t, mielőtt még leültem volna (úgy értem az asztalhoz). A mosdókagylók előtt állva így szóltam Istenhez:
– Haszontalannak, idegesnek, idétlennek, rondának és hitetlennek érzem magam, és haza akarok menni.
– Halleluja, győzelemre fel! – szólalt meg egy hang az egyik fülkéből.

Milyen furcsa, amikor valaki szerepet játszik, pontosan érti, hogy a másik mire gondol, mégis úgy kell tennie, mintha nem értené, mert annyira igyekszik megfelelni annak a szerepnek, amely nem engedi meg, hogy megértse, mire gondol a másik.
(Ezt az utóbbi részt felolvastam Anne-nek, aki pontosan értette, mit akarok mondani, de nem tartotta valószínűnek, hogy más is érteni fogja. Ennek ellenére benne hagyom.)
![]() | Kegyes Kétbalkezes sorozat · Összehasonlítás |