Káposztát ​a Királynak! 12 csillagozás

Adrian Plass: Káposztát a Királynak!

A lelkiismeretes zöldséges a legjobb árut, Adrian pedig a legsikerültebb írásait kínálja a vásárlóknak, illetve olvasóknak. A nagysikerű szerző legújabb könyve rövid történetek és versek gyûjteménye mindennapi eseményekrõl, ismerõs, de nehezen megfogalmazható érzésekrõl és hitbeli tapasztalatokról. Nagy részük humoros, némelyik komoly vagy szomorú, a maradék pedig „nehezen meghatározható”. Lente István ötletes illusztrációival.

Eredeti mű: Adrian Plass: Cabbages for the King

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Harmat, Budapest, 2004
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639564257 · Fordította: Gulyás Melinda · Illusztrálta: Lente István
>!
Harmat, Budapest, 2004
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639564251

Most olvassa 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Bíró_Júlia P
Adrian Plass: Káposztát a Királynak!

Tényleg best of, ahogy Adrian Plass ígéri az előszóban – ebből következik, hogy nem sokban hasonlít kedvenc Kegyes Kétbalkezesünkre , így aki abból szeretne még egyet, olvassa újra inkább.
Merthogy itt többé-kevésbé szakítani vagyunk kénytelenek Adrian Mole te szekrény széket nyer keresztény verziójával, és meg kell elégednünk a szerzővel, és az ő alig vagy semennyire sem stilizált környezetével. (Eleve, hát micsoda dolog, hogy Anne-t a valóságban nem is hívják Anne-nek? Ésatöbbi.) Abból is kevesebb jut, mint az etalon kötetben, mert itt most Mr. Plass saját eszmefuttatásaival, verseivel, gyakorlati célt vagy példázatot sem csak nyomokban tartalmazó történeteivel és abszurd egyperceseivel találkozhatunk.
Node ez a legkevésbé sem jelenti, hogy nem ér meg egy Munkásokat az aratásba!-konferenciát próbát a dolog. Ha nem is értettem mindenütt és/vagy feltétlenül egyet az üzenettel ( Navigáció ), a megvalósítás még így is gurulvaröhögősre sikerült. Az idegesítő ismerősök A gyülekezeti túlkapások, a bigottság és a mániás viselkedés most is megkapják a maguk fricskáit (Allegória, Trapézon, meg még amiknek lusta vagyok visszakeresni a címét), ugyanakkor kifejezetten katartikus szövegek is szembe tudnak jönni (a Jenny -től például még mindig a szemembe megy valami, pollenszezon van vagy mi), még az is lehet, hogy attól függően, mi az, ami épp akadálytalanul betalál.
Jó volt, szeretjük.

>!
AnitaZoé P
Adrian Plass: Káposztát a Királynak!

Megvan benne a megszokott Adrian Plass humor, de nekem a Kegyes kétbalkezes naplója az etalon. Azt nem éri el, de érdemes ezt is elolvasni. Vannak benne komoly gondolatok, de a nevetés is garantált annak, aki vevő a humorára.
Ja, és kérek káposztát, ha már nevem szerint király vagyok. :P

>!
Msabee
Adrian Plass: Káposztát a Királynak!

Első könyv, amit Adrian Plass tollából olvastam. Vegyes érzéseim és gondolataim vannak róla, mert néhol gagyinak, másutt pedig mély gondolatokkal tűzdeltnek tűnik a könyv. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem ez volt a legjobb élményem.

>!
DFanni
Adrian Plass: Káposztát a Királynak!

Nem volt olyan humoros, mint az író másik két műve, de remek gondolatokat és érdekes drámaszerűségeket tartalmazott ez a könyv. Sokat lehet belőle tanulni.

>!
AgiVega I
Adrian Plass: Káposztát a Királynak!

Ez a könyv hatalmas csalódás volt számomra Plass „Kegyes kétbalkezes” könyvei után. Teljes összevisszaságnak éreztem, egy egyvelegnek, amibe random módon dobálta bele gondolatait a szerző és írt mindegyikről egy-két oldalt, de míg néhány történet/fejtegetés (jobbára azok, amelyek valós eseményeken alapultak) egészen jók voltak, a többi (amelyek alapszituációit az író maga találta ki, és sajnos ezekből volt a több), erőltetettek, unalmasak, fárasztóak, idegesítőek voltak. Néha már-már azon voltam, hogy lecsapom a könyvet, annyira idegesített némely dialógus.
De piros pont Plassnak, hogy legalább van önkritikája (124. o.):
„…s joggal kérdezhetné az olvasó, hogy merem mások munkáját sekélyesnek bélyegezni, amikor én meg dögunalmasan írok”.
Bravó, Mr. Plass, ezt jól mondta!

Őszintén sajnálom ezt a könyvet, mert akár olyan jó is lehetett volna, mint a Kegyes kétbalkezesek. De sajnos neeeeeem. És most úgy gondolom, nem egyhamar fogok megint Plass-könyvet a kezembe venni. :(


Népszerű idézetek

>!
Bíró_Júlia P

Amikor a zöldséges meg jómagam mindketten megérkezünk a mennybe, egyformák leszünk Isten szemében, azzal a kivétellel, hogy engem (remélhetőleg) a gyümölcseimről fog megismerni az Úr, míg őt a gyümölcseiről és a zöldségeiről!

6. oldal - Az olvasóhoz

>!
AgiVega I

Így a fiam: "Apu, egy vagyont költöttem,
Hordozható szövegszerkesztőt vettem."
Örültem is, míg meg nem kaptam
Grafitceruzám egy műanyag tokban.

25. oldal

>!
AgiVega I

…ha egy keresztény nagy hírnévre tesz szert, mondjuk a kertészkedésben való jártassága miatt, szinte biztosan felkérik majd, hogy tartson előadást a benzinbefecskendezés teológiájáról. Ilyenkor azután az illető rendszerint beszerez néhány könyvet, összedob valami jegyzetfélét, gondoskodik ide vonatkozó lehengerlő igehelyekről, és megy minden, mint a karikacsapás.

45. oldal

>!
AgiVega I

Í: …Tudja, az írás volt a szolgálatom.
A: Az írás volt a szenvedélye, Tollas úr. Ebben az aktában az áll, hogy másfél évnyi szabadidejét rabolta el a családjától, barátaitól, ismerőseitől és a gyülekezetétől, csak hogy megírja ezt itt (felemel egy könyvet), példának okáért. (Felolvassa a címét:) „Tanulmány a hajhosszúság és a hősiesség kapcsolatáról a Pentateuchosz alapján.”

92. oldal

>!
AgiVega I

Aki szülő, annak nem kell magyaráznom, milyen idegtépő tud lenni, ha az ember egy autóba van összezárva a gyerekeivel.

47. oldal

>!
grafomann

Jobb lett volna, ha nem is bajlódom ezzel az elemzéssel – motyogta magában. – Mi a csodának szándékosan provokálni a zsidó származásúakat azzal, hogy a tékozló fiú a végén a disznók között köt ki? Ez volt a másik dolog, amire felhívtam a figyelmet. Ott van aztán a kulturális kontextus. Mert mi történik, kérdem én, ha elérkezünk a huszadik századba, és az emberek „a rossz apa példázataként” emlegetik majd a sztorit? Ezzel a verzióval a Főnök csak rontja az esélyeit. Két tévútra keveredett gyerek – ergo hiányos nevelés. Érted mire akarok kilyukadni? Egyébként is: miért kell ilyen keményen bírálni az idősebb testvért? Szegény gyerek csak dolgozott, dolgozott látástól vakulásig – a legjobbat adta, és még csak köszönetet sem kapott érte. Nem csoda, hogy nem repesett az örömtől, amikor ez a hajléktalan-munkanélküli csavargó öccse VIP-s ellátásban részesült. Ha én lettem volna a helyében, ezt biztosan nem hagyom szó nélkül.

76-77. oldal

>!
AgiVega I

Miután elejétől végéig ismertettem a vicces történetet és az általa kiváltott nevetés is elült, három kulcsgondolat kerül kifejtésre, melyek mindegyike „p”-vel kezdődik. Pestis, pokol és pusztulás, három olyan terület, melyek – hitem szerint – mind csodálatosan bemutatják Isten szeretetét.

141. oldal

>!
AgiVega I

Pestis! Mily nagy szüksége is van rá napjaink kereszténységének…

142. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

James Martin: Mennyei derű
Terry Pratchett: Kisistenek
Floris Gabriel: Találd meg a boldogságod
Marcello D'Orta: Isten ingyér teremtett bennünket
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Shalom Auslander: Rabbik és gojok
Platón: Platón összes művei I–III.
Mark Greene: Hála Istennek, hétfő van!
Mark Twain: A titokzatos idegen
David Safier: Pocsék karma